06/23/16

Η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει τώρα με τα Εργασιακά ώστε να κάνει το περιβάλλον «φιλικότερο για τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ,...

 


Η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει τώρα με τα Εργασιακά ώστε να κάνει το περιβάλλον «φιλικότερο για τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνοντας σαφές πως οι επερχόμενες αλλαγές δεν θα είναι φιλικές προς τους εργαζόμενους.

Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθυστερήσει τη δεύτερη αξιολόγηση, λέγοντας ότι «θα ήταν καλό να υπενθυμιστεί ότι δεν θα πρέπει να διαρκέσει πάρα πολύ». Επανέλαβε ότι απαιτείται «ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής» και πρόσθεσε πως «βλέπουμε ότι υπάρχει δέσμευση από την πλευρά του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών να υλοποιήσουν αυτά που πρέπει να συμβούν μέσα στους επόμενους μήνες. Η δέσμευση δεν είναι όμως η ίδια σε όλο το εύρος της κυβέρνησης, πρέπει λοιπόν να βελτιωθεί».

Εξέφρασε την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό και ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «δούλεψε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους της τους τελευταίους δύο μήνες» με αποτέλεσμα «μία εντυπωσιακή λίστα» μέτρων.

Για το ελληνικό χρέος ανέφερε πως «είναι μία προσέγγιση βήμα προς βήμα» και «αν χρειαστεί» ελάφρυνση, αυτή θα «είναι απλωμένη χρονικά όχι επειδή η Ευρώπη δεν θέλει να αφήσει την Ελλάδα να αναπνεύσει. Το αντίθετο, δείχνει πως η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να βοηθά τη χώρα για χρόνια». 

ΔΝΤ: Επιπλέον μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους


Το ΔΝΤ δεν αποκλείει τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους και εκτιμά πως είναι υψηλός ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Τη θέση του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος «είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» και πως «χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση» ανέπτυξε στο συνέδριο του «Economist» η Ντέλια Βελκουλέσκου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό μνημόνιο.

Ανέφερε πως «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής -πριν το 2018- εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Στην περίπτωση που δεν είναι, τότε «θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα έκανε λόγο για «φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους» που «αυξάνουν τα ρίσκα της αποτυχίας» και ζήτησε επί της ουσίας να μειωθεί ο στόχος του 3,5%, λέγοντας ότι «χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το ρυθμό ανάπτυξης».

Στρατιωτική πειθαρχία στην εφαρμογή του Μνημονίου ζήτησε από Τσίπρα και Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ…

 


Μπορεί η τρόικα να μας πήρε, μπιρ- παρά, με το τρίτο μνημόνιο, συντάξεις, εισοδήματα, τράπεζες, αεροδρόμια, λιμάνια, Ελληνικό, και άλλα πολλά, ων ουκ έστι αριθμός. Ωστόσο ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ αναγνώρισε μια ιερή, αναπαλλοτρίωτη ιδιοκτησία της Ελλάδας: την πλήρη, διαχρονική ιδοκτησία του... μνημονίου!

Δεν είναι αστείο. Έτσι ακριβώς το είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα “περισσότερη πολιτική στήριξη, πλήρη εφαρμογή και πλήρη ιδιοκτησία” του τρίτου μνημονίου. Το τι σημαίνει ο νεολογισμός περί “πλήρους ιδιοκτησίας” είναι προφανές: Να σταματήσουν κυβερνητικά στελέχη να πιπιλίζουν την καραμέλα του “τι να κάνουμε, δεν το θέλαμε, μας εκβίασαν” και να βγουν ανοιχτά, με περίσσιο “θάρρος” και να πουν στον κόσμο: Είναι δικό μας το μνημόνιο, εμείς το θέλουμε, δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας το πάρει!

Αυτή την εξευτελιστική συμπεριφορά του επικυρίαρχου προς τον υπόδουλο επεφύλαξε ο Γιούνκερ όχι μόνο απέναντι στον Τσίπρα, αλλά και απέναντι στον Μητσοτάκη. Του υπενθύμισε ότι “αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι η τελευταία”, επομένως πρέπει να δεσμευτούν όλοι όσοι φιλοδοξούν να τη διαδεχθούν ότι θα εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ένας άλλος εκπρόσωπος της τρόικα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, επέμεινε και αυτός στην ανάγκη “να αποκτήσει η ελληνική κυβέρνηση ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος”. Αφού έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ευπείθειά τους στην φωνή των Κυρίων τους, αξίωσε στρατιωτική πειθαρχία από τους λιγότερο ευπροσάρμοστους υπουργούς και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Βλέπω δέσμευση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά δεν βλέπω την ίδια δέσμευση σε ολόκληρη την κυβέρνηση. Και αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να δω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

Δηλώσεις που αποτυπώνουν την απόλυτη αποθράσυνση των επικυρίαρχων απέναντι σε μια ολοκληρωτικά παραδομένη κυβέρνηση, που δεν αισθάνεται καν την ανάγκη για την παραμικρή, ρητορική απάντηση στις προσβολές που δέχεται καθημερινά.

Άλλωστε, οι πράξεις της μιλούν πολύ καλύτερα από τα λόγια της...

Εκτός από τα πιο «διάσημα» μέτρα του αναθεωρημένου μνημονίου όπως οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, στη λίστα των 56 προαπαιτούμενων υπάρχουν και 10 δύσκολα μέτρα «παγίδες» που μπορούν να προκαλέσουν στο μέλλον αναταράξεις...Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον ιστοχώρο drachmi5.gr,  αφορούν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και βρίσκονται διάσπαρτα στις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα: 


1. Η «πρώτη φάση της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων» όπως αναφέρεται στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου. Μέχρι στιγμής το μόνο που έχουμε ακούσει για τα ειδικά μισθολόγια του στρατού, της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να παγώσει μέχρι και το 2018 την προαγωγές και τις μισθολογικές ωριμάνσεις.Το μέτρο μπορεί να μην εφαρμοστεί αν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Γιατί όμως μιλάμε για πρώτη φάση; Επειδή στο μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού αναφέρεται η πρόβλεψη σε δεύτερη φάση να υπάρξει επανεξέταση και του αριθμού του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων ενώ στόχων των μισθολογικών αλλαγών είναι τα ειδικά μισθολόγια να προσαρμοστούν στα μισθολόγια της Κεντρικής διοίκησης.

2. Στον τομέα του δημοσίου, θα ζωντανέψει ξανά ο εφιάλτης των απολύσεων μέσω της μόνιμης κινητικότητας που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση μέσα από το αναθεωρημένο μνημόνιο.

3. Στα κλειστά επαγγέλματα, έμφαση δίνεται στα κλειστά ακόμη δικαιώματα στο επάγγελμα του μηχανικού, την στιγμή που στην Κυβέρνηση συμμετέχουν πάνω από 15 μηχανικοί, μη εξαιρουμένου του ίδιου του Πρωθυπουργού.

4. Η καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.Το θέμα αυτό συνδέεται με την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αφού αναμένεται να στηρίξουν τα εισοδήματα όσων χάνουν επίδομα και βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Αν αναβληθεί και το 2017 λόγω ανετοιμότητας των ελληνικών αρχών κάποιες 100άδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε «φτωχοποίηση».

5. Η νομοθέτηση ενός νέου συστήματος για την απονομή κοινωνικών επιδομάτων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου. Το μέτρο συνδέεται και με την συνθήκη του μνημονίου για «αναστοχοθέτηση» των επιδομάτων, με στόχο εξοικονόμηση 900 εκ ευρώ μέχρι και το 2018.Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε κάποιοι να χάσουν τα επιδόματα που παίρνουν σήμερα.Από την άλλη, όσοι δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις αλλά είναι φανερό ότι ανήκουν στους εισοδηματικά αδύναμους, θα πρέπει να τύχουν την εύνοιας του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

6. Η εφαρμογή της πρότασης της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο της. Θα πρέπει να επιτραπεί δηλαδή η πώληση από καταστήματα τροφίμων του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία δεν απαιτούν συνταγογράφηση, αφαιρώντας ένα ακόμη κομμάτι τους εισοδήματος των φαρμακοποιών.

7. Η πλήρης λειτουργία της εποπτικής αρχής λιμένων ώστε να μπορεί να έχει τον έλεγχο και στα 10 περιφερειακά λιμάνια. Τα λιμάνια αυτά κατ’αρχήν θα περάσουν στην υπό σύσταση Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών ( ΕΔΗΣ ΑΕ ) και στην συνέχεια θα πάρουν τον δρόμο της αξιοποίησης ενώ δεν βρίσκονται στο αναθεωρημένο σχέδιο δράσης του ΤΑΙΠΕΔ.

8. Η αρχή υδάτων θα πρέπει να καθορίσει σαφείς όρους για την τιμολογιακή πολιτική των υδάτων. Τούτο την στιγμή που ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, δύο αποκρατικοποιήσεις «ταμπού», βρίσκονται ήδη στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και είναι ενδεχόμενο να περάσουν στη δεύτερη λίστα των εταιριών στην ΕΔΗΣ ΑΕ.

9. Ένα ακόμη φλέγον θέμα είναι η αλλαγή των κανόνων για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

10. Το τελευταίο μέτρο είναι η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαίσιο για τα κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα στη συλλογή φόρων εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς από το βήμα του συνεδρίου του Economist... Ξεκάθαρος ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, τόνισε πως ούτε η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ούτε η ραγδαία μείωση του εργασιακού κόστους αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα ή την παραγωγικότητα

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα στη συλλογή φόρων εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Διεμήνυσε πάντως ότι ούτε η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ούτε η ραγδαία μείωση του εργασιακού κόστους αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα ή την παραγωγικότητα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασιστικότητα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως το ασφαλιστικό, το άνοιγμα της τηλεοπτικής αγοράς, σημείωσε, τονίζοντας πάντως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ότι η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στη μη απελευθέρωση των απολύσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν πάρα πολλοί, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα πράγματα θα μποορύσαν να είναι ακόμη καλύτερα αν οι διαφωνίες ανάμεσα στις θεσμούς δεν καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «μαζί με την αυταπόδεικτη πολιτική σταθερότητα, σταθεροποιείται και η οικονομία μας. Η ανεργία κινείται πτωτικά, ο τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ αφίξεων, η χώρα είναι πρώτη για την προετοιμασία του ΕΣΠΑ της νέας περιόδου».

Διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι δεν θα τα καταφέρναμε, η Ελλάδα σταθεροποιείται και ανακάμπτει, τόνισε.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι άνοιξε η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και τόνισε ότι αν κλείσει σύντομα μπορεί να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι σε μια νέα φάση.

«Προχωράμε σε δίκαιη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που οι καρποί της δεν θα είναι προνόμιο μιας μειοψηφίας του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε., εκτίμησε πως είναι τουλάχιστον αφελείς όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κοστολογήσουν μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Αφελείς ήταν όσοι και πέρυσι έπαιζαν με τη φωτιά με την αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Οι ίδιοι τώρα παρακαλούν να μην αποχωρήσει μια χώρα που δεν είναι καν στην Ευρωζώνη» συμπλήρωσε. ​

Ανέφερε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να βγάλει τα χρήσιμα συμπεράσματα από την ελληνική εμπειρία και να μην κάνει τα λάθη του παρελθόντος, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι το μέλλον της ένωσης δεν μπορεί να καθορίζεται από μια ομάδα τεχνοκρατών.

Στη σκληρή διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση με τους δανειστές, αναφέρθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.... 


 
«Το ΔΝΤ θέλει ξανά αίμα το φθινόπωρο. Θέλει ομαδικές απολύσεις, ακόμη μεγαλύτερη απορύθμιση, να μην έχουμε πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «εμείς αίμα στα εργασιακά δεν πρόκειται να δώσουμε». 
 
Ο Γ, Κατρούγκαλος ανέφερε ότι υπάρχει σύγκρουση απόψεων μεταξύ των δανειστών για το χρέος και πρόσθεσε ότι για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής είναι απομονωμένο το ΔΝΤ, κάτι που έγινε στο ζήτημα των συντάξεων και ελπίζει η κυβέρνηση να επαναληφθεί στη συζήτηση για τα εργασιακά. 
 
«Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε οποιαδήποτε παραχώρηση στο ΔΝΤ, αν αυτό συνεπάγεται υποχώρηση σε αυτές τις βασικές θεμελιακές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις να προστατέψουμε το εισόδημα των εργαζομένων», τόνισε ακόμη ο υπουργός Εργασίας. 
 
Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί η κυβέρνηση θέλει «να είναι αντικείμενο της συλλογικής διαπραγμάτευσης» και σημείωσε ότι «η συνταγή του ΔΝΤ είναι η πλήρης φτωχοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα»
 
Σε ερώτηση για το αν θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ του Ιουνίου οι συνταξιούχοι, απάντησε ότι «όσοι το έχουν πάρει ενώ δεν το δικαιούνται θα πρέπει να το επιστρέψουν» και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.