06/25/16

Το Brexit σημαίνει την αρχή της απονομιμοποίησης του νεοφιλελεύθερου σχεδίου και το τέλος της πορείας ευρωπαϊκής «ολοκλήρωσης» υπό την ηγεσία του Σόιμπλε...

 


Οπως το περσινό ελληνικό «όχι», το προχθεσινό βρετανικό δημοψήφισμα είναι μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας. Οι Βρετανοί καταψήφισαν τις πολιτικές της λιτότητας, την ανεργία, την αύξηση των ανισοτήτων, την περιφρόνηση των εργαζομένων, την προσπάθεια κατατρομοκράτησής τους από την «Elites United», τη συμμαχία των ελίτ.

Το Brexit σημαίνει την αρχή της απονομιμοποίησης του νεοφιλελεύθερου σχεδίου και το τέλος της πορείας ευρωπαϊκής «ολοκλήρωσης» υπό την ηγεσία του Σόιμπλε.

Η μακροπρόθεσμη διαδικασία θεσμικού ξηλώματος και πολιτικής παρακμής της Ε.Ε. άρχισε με την οικονομική κρίση, επιταχύνθηκε με το αντιδημοκρατικό πραξικόπημα κατά της Ελλάδας και των άλλων λαών και γιγαντώθηκε με τη σοκαριστική αδυναμία αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.

Η πολιτική ήττα της κυρίαρχης ιδεολογίας δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για επαναθεμελίωση της Ευρώπης με έμφαση στο βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον σεβασμό της πολιτισμικής διαφορετικότητας και της τοπικότητας.

Τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά επιχειρήματα των ηγετών του Brexit δείχνουν μια δραματική έκπτωση του πολιτικού λόγου και την αποτυχία της ιδέας της Ευρώπης.

Μόνη ελπίδα είναι να ηγεμονεύσει η Αριστερά στον δικαιολογημένο ευρωσκεπτικισμό των ευρωπαϊκών λαών. Η ευθύνη της κυβερνώσας ελληνικής Αριστεράς, με τη θεσμική νεότητα και την απαραίτητη «αυθάδειά» της, είναι μεγάλη.

Πρέπει να προτείνουμε την επαναπολιτικοποίηση της πολιτικής, την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων στο τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία.

Πρέπει να βαθύνουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους μεσογειακούς λαούς, που ακολουθούν στον δρόμο που άνοιξε η Ελλάδα, και να αρχίσουμε την προετοιμασία μιας νέας συντακτικής συνέλευσης για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης.

Ολες οι ριζικές αλλαγές δημιουργούν λύπη για την απώλεια του γνωστού και αγωνία για το άγνωστο. Αλλά και μεγάλες προσδοκίες. Η Βρετανία, η δεύτερη πατρίδα μου, δεν θα είναι ίδια μετά το Brexit. Ελπίζω ότι η έξοδος θα γίνει η αρχή για μια νέα περίοδο κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και αλληλεγγύης.
Κώστας Δουζίνας / efsyn

Μια καλύτερη, δημοκρατική Ευρώπη, όπου θα επιστρέψει η πολιτική και θα πάρει τα ηνία από τους τεχνοκράτες είναι το όραμα που υπηρετούμε ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τόνισε, σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή....«Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να αλλάξουν την Ευρώπη» τόνισε και αναφερόμενος στο περσινό δημοψήφισμα υπογράμμισε ότι «όταν απευθυνθήκαμε στο λαό πέρσι δεν σκεφθήκαμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη, ούτε μια στιγμή». Μίλησε μάλιστα, για την ανάγκη αντεπίθεσης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του βρετανικού λαού ως την "τελευταία πράξη του δράματος της κρίσης" εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό, όσο και αν μας λυπεί, ενώ επέρριψε ευθύνες όχι στους λαούς, αλλά στις ηγεσίες της Ε.Ε. και τις πολιτικές ακραίας λιτότητας που εφαρμόστηκαν, τις καρικατούρες του σώφρονα βορρά και του τεμπέλη νότου που καλλιεργήθηκαν, την ξενοφοβία, τις μονομερείς ενέργειες, τα κλειστά σύνορα.

"Όταν έχει οικοδομηθεί μια Ευρώπη όπου τα σύνορα για τις πολιτικές της λιτότητας είναι ανοιχτά αλλά για τους ανθρώπους κλειστά, οι τελευταίοι που πρέπει να επιρρίψουμε ευθύνη είναι οι λαοί." Έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στον κοινό αγώνα των Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς που δίνουν τη μάχη των εκλογών στην Ισπανία λέγοντας «κρατήσαμε είμαστε όρθιοι, σας περιμένουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη».
 
Επίσης, αποκάλυψε ότι μίλησε χθες με τον ηγέτη των
Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις ισπανικές εκλογές, ενώ τόνισε ότι μια νίκη της αριστεράς στη χώρα αυτή μπορεί να γίνει πυροκροτητής εξελίξεων.

Αναφερόμενος στη ΝΔ και την ευρωπαϊκή δεξιά, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η ΝΔ ψάχνει ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές στις τάξεις μας, ξεχνά ποιους έχει συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Δεξιά. Γιατί ο κίνδυνος της αποσύνθεσης της Ευρώπης έρχεται από τα δεξιά. Και η Αριστερά μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να ανασχέσουν αυτή την πορεία και να αλλάξουν την Ευρώπη». 


"Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική"


Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "μέρα με τη μέρα οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης και διαμορφώνουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την Αριστερά του 21ου αι." και αφορά την Αριστερά που ανέλαβε ευθύνες και δεν περιορίστηκε στη διαμαρτυρία" προσθέτοντας ότι τα κινήματα αποτελούν εχέγγυο μιας καλής διακυβέρνησης.

"Ήρθε η ώρα ο τόπος και το πολιτικό σύστημα να γυρίσουν σελίδα. Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες η σχετική πρόταση νόμου και εκτιμώντας ότι υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία (πλην της Ν.Δ.) από ότι διαπιστώθηκε από τις συναντήσεις που είχε τις τελευταίες μέρες με τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17.

Συμπλήρωσε επίσης ότι "θα ήταν αδιανόητο η Αριστερά να είναι στη διακυβέρνηση του τόπου και να μην παίρνει πρωτοβουλίες, που ανταποκρίνονται στις ιδέες της.έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όσοι τόσα χρόνια αγωνίστηκαν για την απλή αναλογική" ενώ πρόσθεσε ότι άμεσα θα κατατεθούν "οι προτάσεις για ώριμες τομές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας".

Διότι, όπως σημείωσε, από την εμπειρία των σύγχρονων κινημάτων όπως οι Πλατείες των Αγανακτισμένων μέχρι και την δική μας πλέον εμπειρία από τη διακυβέρνηση, έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν περαιτέρω τη δημοκρατία αλλά και θα αναβαθμίζουν τη λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για την επαναθεμελίωση του κράτους. Ενός κράτους που, όπως είπε, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους.

Και αυτή η προσπάθεια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είναι ύψιστης σημασίας για να μπει ένα τέλος σε παθογένειες δεκαετιών που πλήττουν βάναυσα το δημόσιο συμφέρον. Και αναφέρομαι: Στην προσπάθεια μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στη μάχη που δίνουμε ενάντια στη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Στη μάχη για να τελειώνουμε μια και καλή με τη διαπλοκή και τους φορείς της. Στη σύγκρουση με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που αποτελεί ένα διπλό τραύμα».

Κλεινοντας αναφέρθηκε στο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό, που θα στηρίζει και θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Κάλεσε επίσης σε μια σοβαρή καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης, ώστε το κόμμα να ανταποκριθεί στην εκλογική του βάση και να ανοίξει στους νέους ανθρώπους που τον ψήφισαν και τον στηρίζουν.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει Σάββατο 25 (09:30 - 21:00) και Κυριακή 26 Ιουνίου (10:00 - 19:00) στο DIVANI CARAVEL HOTEL (Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2).

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild ότι το Βερολίνο θα διαδραματίσει ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit...«Η Γερμανία θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, και μάλιστα ακόμη πιο σημαντικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γιούνκερ, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήδη έχει καλέσει τη Δευτέρα στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η ΕΕ ασφαλώς δεν είναι τέλεια αλλά «είναι το καλύτερο που έχουμε για να συγκεντρώνουμε τις χώρες της Ευρώπης στο ίδιο τραπέζι και να κάνουμε συμβιβασμούς ώστε ο κόσμος να ζει με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία», είπε ο Γιούνκερ στη Bild. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα «μας λείψει σε αυτό το οικογενειακό τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε στην ευθύνη και τη διφορούμενη στάση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του χθες Παρασκευή, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 51,9% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Brexit, παρότι ο Κάμερον έκανε εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΕ.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ »ΚΟΠΡΟ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ»

 Η ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΕΛΙΤ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Ο Παναγ. Λαφαζάνης, επικεφαλής της ΛΑ.Ε, τόνισε, εκτός  κειμένου στην ομιλία του στη Συνδιάσκεψη της ΛΑ.Ε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

»Το Βrexit υπήρξε η μεγαλύτερη πολιτική βόμβα στη μεταψυχροπολεμική εποχή για την Ευρώπη και τον κόσμο.

 Από την προηγούμενη του Βρετανικού δημοψηφίσματος προέβλεπα το Brexit ως αντίδραση του Βρετανικού λαού σε πάρα πολλά απέναντι σε μια ολοκληρωτική ΕΕ αλλά και ως αντίδραση στην επικοινωνιακή τρομοκρατία υπέρ του Brexit από τα κέντρα της »παγκοσμιοποίησης».

Και, όμως, αυτές οι δηλώσεις αποσιωπήθηκαν μέσα στον γενικό, τρομοκρατικού τύπου, ορυμαγδό, υπέρ του Bremain.

Μετά τον πολιτικό σεισμό του Brexit, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει ο ίδιος.

Μια νέα σελίδα έχει ανοίξει και μια νέα πορεία ανατροπής της ευρωζώνης και της ΕΕ έχει ξεκινήσει, η οποία είναι αμετάστρεπτη.

Τόσο η ευρωζώνη όσο και η ΕΕ δεν βελτιώνονται, δεν μεταρρυθμίζονται θετικά αλλά μόνο ανατρέπονται.

Το μέγα θέμα και η πρόκληση σήμερα είναι η ανατροπή της ευρωζώνης και της ΕΕ να γίνουν με τη συμμετοχή της Αριστεράς και να πάρουν ένα νέο βαθύτατα προοδευτικό δημοκρατικό προσανατολισμό.

Ακόμα και σήμερα οι η κυρίαρχοι κύκλοι του ευρωκατεστημένου και της »παγκοσμιοποίησης», αφού δεν κατάφεραν να ματαιώσουν το Brexit, επιχειρούν τώρα να φοβίσουν και να τρομοκρατήσουν για τις συνέπειες του.

Και η νέα τρομοκρατία θα πέσει στο κενό.

Οι πολιτικές ελίτ, οι οικονομικές ελίτ και οι ελίτ των μέσων ενημέρωσης, μαζί και οι δημοσκοπήσεις τους, δεν διαθέτουν πλέον καμιά αξιοπιστία, η ρόδα της προπαγάνδας τους γυρίζει στο κενό και οι λαοί αποστρέφονται την »πλύση εγκεφάλου» που τους κάνουν.

Γρήγορα, αυτές οι ελίτ θα πεταχτούν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Μετά το Brexit γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και επίκαιρη η ανάγκη της άμεσης εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη σε σύγκρουση με την ΕΕ και απειθαρχία στα νεοφιλελεύθερα δεσμά της.

Έξοδος από την ευρωζώνη που απαιτείται να γίνει στη βάση ενός ριζοσπαστικού αντιμνημονιακού προγράμματος αντιλιτότητας και ανόρθωσης της χώρας.

Αυτήν την ώρα, το εθνικό νόμισμα μαζί με την αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης γερμανικής ΕΕ, γίνεται όρος  για την αποτίναξη της μνημονιακής κατοχής στη χώρα και την κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, όρος για τον τερματισμό του μνημονιακού δεσποτισμού και την αναστήλωση μιας νέας δημοκρατικής Ελλάδας, όρος, επίσης, για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ανόρθωσης, ανασυγκρότησης και παραγωγικού μετασχηματισμού με στήριξη και ενίσχυση μισθών και συντάξεων και καταπολέμησης της ανεργίας.

Είναι τραγικό ότι η χώρα αυτές τις κρίσιμες ώρες έχει ως πρωθυπουργό έναν »αρχικωλοτούμπα», ο οποίος σε αντίθεση με το Βρετανικό »ΟΧΙ» που παραμένει »ΟΧΙ», μετάτρεψε το »ΟΧΙ» του ελληνικού λαού σε ταπεινωτικό και εξευτελιστικό »ΝΑΙ».

Είναι όνειδος για τη χώρα ότι έχει ένα »ευρώ – κολλημένο» πρωθυπουργό και μια παραδομένη »ευρώ- δουλη» κυβέρνηση που ακόμα και αυτήν την ώρα αντί να αμφισβητήσουν από ανατρεπτικές θέσεις τη γερμανική νεοφιλελεύθερη και απολυταρχική ευρωπαϊκή τάξη, προσκυνούν τα μνημόνια, γλείφουν τις Βρυξέλλες και ανοίγουν μέτωπα στον … »ευρωσκεπτικισμό».

Είναι κρίμα, επίσης, ότι η χώρα έχει ως αρχηγό της αντιπολίτευσης έναν πολιτικό όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης που είναι πιο παραδομένος στα μνημόνια και στον ευρωπαϊκό μνημονιακό απολυταρχισμό από τους ίδιους τους τροϊκανούς συντάκτες των μνημονίων.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη δημοκρατική αντιμνημονιακή ανατροπή, που θα καθαρίσει την »κόπρο αυγεία» και τον μνημονιακό εσμό της υποτέλειας, όπως χρειάζεται και ένα μεγάλο μέτωπο όλων των αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων που θα την υλοποιήσουν.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
25/6/2016

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Telegraph", ο εν λόγω αριθμός συγκεντρώθηκε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, ενώ είναι  τέτοια η συμμετοχή στην συγκέντρωση των υπογραφών που από την επισκεψιμότητα "έπεσε" το site....Ξεπέρασαν το 1.900.000 οι υπογραφές στη διαδικτυακή καμπάνια με την οποία οι Βρετανοί ζητούν να διεξαχθεί 2ο δημοψήφισμα για το Brexit. Παράλληλα, ζήτημα πιθανού δημοψηφίσματος για την απόσχισή τους θέτουν Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, ενώ θέμα συγκυριαρχίας του Γιβραλτάρ έθεσε η Ισπανία, όπου αύριο πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές.

Σε σχέση με τη διαδικτυακή καμπάνια, το βρετανικό κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει την αίτηση από τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Όμως η εξέταση αυτή έχει τη μορφή μιας συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτικη Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση των Κεφαλαιαγορών Τζόναθαν Χιλ, παραιτείται μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, εναντίον του οποίου είχε διεξαγάγει εκστρατεία.

«Δεν πιστεύω πως είναι σωστό να συνεχίσω ως βρετανός επίτροπος σαν να μην συνέβη τίποτε», αναφέρει ο Χιλ σε δήλωσή του. «Γι’ αυτό είπα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πως θα παραιτηθώ. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη η παράδοση να γίνει με τάξη, έτσι είπα ότι θα εργαστώ μαζί του για να εξασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες».

Το χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις έως τον ορισμό άλλου επιτρόπου εκ μέρους της Βρετανίας, για όσο διάστημα παραμένει στην ΕΕ.

Για όσο ακόμα διάστημα η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να κατέχει μια έδρα στην 28μελή Επιτροπή, δίνοντας στον Κάμερον ή πιθανότερα στον διάδοχό του το δικαίωμα να επιλέξει έναν άλλον επίτροπο, ο διορισμός του οποίου υπόκειται στην έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου. 

Αποσχιστικές τάσεις στη Βόρεια ΙρλανδίαΟ Μάρτι ΜακΓκίνες
Μεγάλος προβληματισμός για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit, επικρατεί στη Β. Ιρλανδία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάρτι ΜακΓκίνες να κάνει λόγο για επιδίωξη της ένωσης με την Ιρλανδία μέσω διαδικασίας δημοψηφίσματος.

Στην Ιρλανδία ο αρχηγός του Sinn Fein, Τζέρι Άνταμς ανέφερε πως η έκβαση της βρετανικής κάλπης φέρνει πιο κοντά «τον στόχο μίας ενωμένης Ιρλανδίας.» 

Ραγδαίες οι εξελίξεις και στη ΣκωτίαΗ πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον
Απευθείας διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να διαφυλαχθεί η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινάει η Σκωτία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Νίκολα Στάρτζεον, δύο ημέρες μετά Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές προκειμένου να παραμείνει μέλος της Ε.Ε.» επισήμανε η Σκωτσέζα πρωθυπουργός και προανήγγειλε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για μία σειρά νομικών, οικονομικών και διπλωματικών ζητημάτων.

«Μεταξύ των επιλογών» – εξήγησε – «είναι και ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας». «Πρέπει πρώτα, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει η σωστή νομοθεσία, προτού προχωρήσουμε σ’ αυτό το βήμα» έσπευσε να συμπληρώσει.

Τους βερμπαλισμούς του Αλέξη Τσίπρα περί δήθεν δίκαιης ανάπτυξης την ώρα που η χώρα μαστίζεται από την ανεργία επέκρινε σε ομιλία του στις 22/6/2016 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς....


Με αφορμή τη συζήτηση στην Ευρωβουλή για την υλοποίηση του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΚ 2020) ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «ανάμεσα στους κύριους στόχους του στρατηγικού πλαισίου της Ένωσης εκπαίδευση και κατάρτιση 2020, είναι η βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος των κρατών της Ένωσης καθώς και η προώθηση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η στάση βέβαια της Ένωσης δεν φαίνεται να ενισχύει τη στρατηγική αυτή.»

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Οι πολιτικές λιτότητας που έχει επιβάλλει η τρόικα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν οδηγήσει τις χώρες αυτές σε περικοπές δαπανών στον τομέα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017 οι δαπάνες για τον τομέα της εκπαίδευσης θα ανέρχονται σε 4,2 δις ευρώ ενώ από το 2009 έχουν μειωθεί κατά 35,6%. Παράλληλα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόλμησε να μιλήσει περί δήθεν δίκαιης ανάπτυξης και για αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας τη στιγμή που στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2016 το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 24,9% το υψηλότερο στην Ευρώπη.»

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Αν η Ένωση θέλει πράγματι να πετύχει τους στόχους της στρατηγικής της θα πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και να ενισχύσει τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την ανάπτυξη.»
Ακολουθεί βίντεο με την τοποθέτηση του Νότη Μαριά.


Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου), συνέρχονται σήμερα Σάββατο, 25/6,  στο Βερολίνο για να εξετάσουν τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών...

Το πρωί της Τρίτης 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά την έκτακτη διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Η Διάσκεψη των Προέδρων θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης, καθώς το απόγευμα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η συνεδρίαση είχε προγραμματισθεί για τις 3 Ιουλίου, όμως αποφασίσθηκε να διεξαχθεί νωρίτερα λόγω του αποτελέσματος του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η γραμμή του Ευρωκοινουβουλίου είναι «ξεκάθαρη», δήλωσε ο Μ. Σουλτς λίγο πριν κατευθυνθεί στη συνάντηση των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρ Ρούτε που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ στην έδρα της Επιτροπής. 

«Λυπούμαστε πολύ για την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων αλλά ήταν μια κυρίαρχη έκφραση της βούλησης των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα είναι μια δύσκολη στιγμή και για τις δύο πλευρές. Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Για πολιτικό «Αρμαγεδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά την επικράτηση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα.

To πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την επικράτηση του Brexit έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Οι τέσσερις άντρες θα συναντηθούν στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της ΕΕ επί του αποτελέσματος. 

Εξάλου, έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Governing Council) αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα τις προσεχείς ώρες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γρτμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου) συνέρχονται σήμερα Σάββατο στο Βερολίνο για να εξετάσουν τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θα υποδεχθεί τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξερμβούργου για συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.