06/28/16

Ο έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, σχολίασε μέσω Twitter πως «η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον»....Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, που συγκλήθηκε μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία και την απόφαση για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρωί της Τρίτης ο Αλ.Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με την πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ, αλλά και με τους συμπροέδρους, Ρεμπέκα Χαρμς και Φιλίπ Λάμπερτς, και την αντιπρόεδρο, Σκα Κέλερ, της Ομάδας Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Κατά την ανταλλαγή απόψεων επιβεβαιώθηκε η κοινή εκτίμηση των δύο ανδρών πως το μήνυμα που πρέπει να πάρει η ΕΕ, από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής ατζέντας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Μ. Σουλτς τόνισε πως η Μεγάλη Βρετανία αφού πήρε την απόφαση να φύγει από την ΕΕ, πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, καθώς όσο δεν το κάνει, επωφελείται από το διπλό αυτό παιχνίδι.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, σχολίασε μέσω Twitter πως «η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον».

Στην ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμών ως απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό επικεντρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, συζητήθηκε ο ρόλος της Αριστεράς στην προώθηση της ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους στη μετά Brexit ατζέντα.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την συμπρόεδρο και την αντιπρόεδρο των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς και Σκα Κέλερ, τονίστηκε επίσης η ανάγκη στενότερης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον.


O Αλ. Τσίπρας έχει κληθεί ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών η οποία προηγείται της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες προκειμένου να γίνει η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, την Παρασκευή.

Πρόκειται για τη Σύνοδο η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρώμη (σ.σ. όπου επίσης είχε κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας) και είχε αναβληθεί εξαιτίας της πτώσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους.

Εφόσον πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί απευθείας στην Κίνα για την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
 
14:15 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)

16:00-16:45 Αφιξη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

17:00 Ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

17:45-22:00 Εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τετάρτη

10:15-10:45 Αφιξη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
11:00-13:30 Δεύτερη σύνοδος εργασιών - Ατυπη σύνοδος κορυφής των 27 κρατών μελών

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης στη ραδιοφωνική του συνέντευξη θεωρεί ότι το Βrexit άνοιξε το ζήτημα της «καταρρέουσας Ευρώπης» αναφέροντας επίσης οτι «δεν υπάρχει ΕΕ, ξοδεύει λεφτά σε άχρηστα πράγματα και δεν λειτουργεί πραγματικά. Διαλύεται και είναι λογικό, το γκρέμισμα προηγείται της ξαναδημιουργίας κάτι καινούριου από την αρχή»….


Ισως κανενας Ελληνας δεν μπορεί να έχει πιο πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για τους λόγους που η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, από τον sir Βασίλειο Μαρκεζίνη, το διακεκριμένο ακαδημαϊκό που ζει μόνιμα στην Βρετανία (αν και θα μπορούσε να ηγείται ακόμα και μιας ελληνικής κυβέρνησης. Πιο ελληνικής από τις "ελληνικές").

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4, διαβλέπει την διάλυση της ΕΕ, με νέους υποψήφιους την Σουηδία, την Ιταλία, την Ισπανία και στο βάθος... την Γαλλία.

Το πιο σημαντικό: Προβλέπει ότι το Brexit σύντομα «θα ξεσηκώσει και τους Έλληνες που τώρα κάθονται στον καναπέ»!

Ας δούμε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης και ποιες αιτίες προσδιορίζει ως κίνητρο της αρνητικής στην ΕΕ ψήφου των Βρετανών: 
  • Αντίδραση στις απειλές των Ευρωπαίων και της παγκοσμιοποίησης

  • Αντίδραση στην επιβεβλημένη λιτότητα από το Βερολίνο

  • Αντίδραση στην αθρόα μετανάστευση από χώρες της ανατολικής Ευρώπης (όπως Πολωνία, Τσεχία, Αλβανία, Σλοβακία κ.λ.π).
Εδώ μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά δεν έχουν πρόβλημα με μετανάστες από χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και την Τζαμάικα διότι προέρχονται από χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και θεωρούνται ότι μετέχουν της βρετανικής παιδείας.
  • Αντίδραση στην ολοένα φθίνουσα ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που οι γηγενείς Βρετανοί λαμβάνουν, λόγω των επιβαλλόμενων περικοπών από τις Βρυξέλλες.
Μια περίθαλψη που πλέον διαχέεται και στα εκατομμύρια μεταναστών που έχουν κατακλύσει την χώρα (κάτι που συμβαίνει λίγο έως πολύ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η ίδια η ύπαρξη της ΕΕ αποτελεί «φάρο» προσέλκυσης για όλους τους φτωχούς πληθυσμούς του πλανήτη).

Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα, των Συντηρητικών και των Εργατικών στην ουσία αποδοκιμάστηκαν από τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι δεν αποδεχτηκαν τις γραμμές τους αλλά ακολούθησαν το όραμα του Νάιτζελ Φάρατζ.

O Βασίλειος Μαρκεζίνης αναφερόμενος στα υποτιθέμενα σενάρια περί πτώσης των βρετανικών εσόδων λόγω της αποχώρησης από την ΕΕ τονίζει ότι δεν πρόκειται να συμβούν καθώς:
  • Η Βρετανία είναι εξαγωγική χώρα με κύριο εταίρο τις ΗΠΑ. Η στάση των ΗΠΑ απεναντι στην Βρετανία δεν πρόκειται να αλλάξει.

  • Ο Β. Μαρκεζίνης θεωρεί βέβαιο ότι ούτε η Ευρώπη θα βάλει δασμούς στα βρετανικά προϊόντα καθώς το ίδιο θα έκανε και η Βρετανία για τα ευρωπαϊκά. Οι Γερμανοί ως γνωστόν πουλάνε εκατομμύρια αυτοκίνητα στην Βρετανία, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα και δεν θα άντεχαν μια τετοια «χασούρα», η οποία θα πλησιάσει τα 70 δισ. ευρώ ετησίως.

  • Η Βρετανία πάλι αποδεσμευόμενη από τους ενοχλητικούς κανονισμούς της ΕΕ θα μπορεί να συνάψει σχέσεις με άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ακόμα και αν χάσει μέρος της ευρωπαϊκής πελατείας θα την ανακτήσει από αλλού στο πολλαπλάσιο.
«Ένα είναι βέβαιο» αναφέρει ο Βασίλειος Μαρκεζίνης «ότι οι διάφοροι οικονομολόγοι που προέβλεπαν το τέλος του κόσμου δεν έγιναν πιστευτοί από τους Βρετανούς».

Ο Β. Μαρκεζίνης αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνικά ΜΜΕ ότι παρέχουν καθεστώς ημιπληροφόρησης και δεν δίνουν πλήρη εικόνα του τι πραγματικά έγινε.

Θεωρεί ότι το Βrexit ανοιξε το ζήτημα της «καταρρέουσας Ευρώπης» λέγοντας χαρακτηριστικά οτι «δεν υπάρχει ΕΕ, ξοδεύει λεφτά σε άχρηστα πράγματα και δεν λειτουργεί πραγματικά. Διαλύεται και είναι λογικό, το γκρέμισμα προηγείται της ξαναδημιουργίας κάτι καινούριου από την αρχή».

Και σνεχίζει «υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, η Κομισιόν αποφασίζει και όχι οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές, ενώ δίνει τεράστιους μισθούς στους υπαλλήλους της. Δεν έχει ομοφωνία και υπάρχουν συνεχώς καβγάδες. Δεν υπάρχει καμία συμμαχία Γαλλίας-Γερμανίας»

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει σοβαρή άμεση αντίδραση από την Σουηδία και την Ιταλία. Ακολουθεί η Ισπανία και μετα έχει σειρά η Γαλλία.»

 Ακολουθεί η συνέντευξη Β. Μαρκεζίνη στον Ρ/Σ 98,4

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.... 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με το νέο πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Θεοχάρη Λαλάκο
Ο ελληνικός λαός, παρά τις εξαιρετικές προκλήσεις των τελευταίων ετών, αντιμετωπίζει με αξιοθαύμαστη αντοχή και επιμονή τις αντιξοότητες, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει γενναιόδωρα ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν την ελευθερία από τις διώξεις και τη βία, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Θεοχάρη Λαλάκου, σε σύντομη τελετή στο Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από τις δοκιμασίες. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, τα ιδανικά της οποίας ενέπνευσαν τις ιδρυτικές αρχές της αμερικανικής Δημοκρατίας, καθώς και τη σπουδαία συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας τόσο στην πρόοδο και εξέλιξη της αμερικανικής κοινωνίας, όσο και στη διαμόρφωση των άρρηκτων δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Κατά την προσφώνησή του, ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, αφού μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επισήμανε τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και χαρακτηρίζονται από μακρόχρονη φιλία, στρατηγική συνεργασία, συμμαχία και αλληλεγγύη.

Αναφερόμενος στις σύγχρονες πολυδιάστατες προκλήσεις της εποχής, ο κ. Λαλάκος εστιάζοντας στις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μετέφερε τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για την σταθερή στήριξη που επέδειξαν οι ΗΠΑ και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα προσωπικά, κατά την περίοδο των σημαντικών προκλήσεων που η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη. Διαβεβαίωσε επίσης τον αμερικανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα σταδιακά ανακάμπτει οικονομικά και οι επίπονες θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα αποδειχθούν μάταιες.

Το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει παράλληλα με την απόφασή του πως η βούληση που εκφράστηκε από τον βρετανικό «λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή»....


Με 395 ψήφους υπέρ και 200 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες ενέκριναν το ψήφισμα με το οποίο ζητούν από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει το συντομότερο δυνατόν το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, «για να αποφύγουν όλοι μια αβεβαιότητα που θα ήταν επιζήμια και για να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης».

Το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει παράλληλα με την απόφασή του πως η βούληση που εκφράστηκε από τον βρετανικό «λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή».

Η αρχική απόφαση, η οποία ήταν πιο σκληρή έναντι του Λονδίνου, καλούσε τη Βρετανία να αρχίσει «αμέσως» τις διαπραγματεύσεις, αλλά κατέστη πιο ήπια χάρη σε μια τροποποίησή της που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Η έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου διατυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει στους 27 ομολόγους του την πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφο, στις 23 Ιουνίου, υπέρ της εξόδου από την Ένωση. 

O Κάμερον ελπίζει σε «εποικοδομητική διαπραγμάτευση»


«Εξηγήσεις» στους ομολόγους του θα δώσει απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το σοκ του Brexit.

Κατά την άφιξή του ο Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου να γίνει «με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό» τρόπο.

«Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό», δήλωσε ο ίδιος.

«Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως τα 27 άλλα κράτη μέλη της Ένωσης παραμένουν «γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι».

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά «μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτά και καλό για μας». 

Καρότο και μαστίγιο από τον Γιούνκερ


Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο λίγες ώρες πριν τη σύνοδο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε λυπημένος για την ψήφο των Βρετανών δήλωσε, αλλά τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν ξεκινάμε διαπραγματεύσεις πριν γίνουν σαφείς οι προθέσεις της Βρετανίας».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν συνέχισε ζητώντας «να ξεκαθαριστούν τα επόμενα βήματα» και «δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα».

Σημείωσε δε ότι «μέχρι την τελευταία πνοή» του θα δώσει μάχη για την Ενωμένη Ευρώπη, όπως επίσης ότι «πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, δήλωσε ότι «υπάρχουν και συνέπειες που πρέπει τώρα να εξετάσουμε, αλλά και συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε» και ότι θα ζητήσει από τον Ντέιβιντ Κάμερον να ξεκαθαρίσει τη θέλησή του

«Όχι σήμερα ή αύριο, αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραμένει η αβεβαιότητα επί μακρόν, τόνισε. Οι Βρετανοί είναι φίλοι μας και πρέπει να μας πουν το συντομότερο δυνατόν τι θέλουν», είπε. 

«Θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες» λέει ο Φάρατζ


Ο ηγέτης του UKIP και μπροστάρης της εκστρατείας υπέρ τού Brexit προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι το τελευταίο κράτος-μέλος που θα αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ είπε, επίσης, ότι επιθυμεί να αρχίσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι «ακόμη και καμία συμφωνία είναι καλύτερη για το Ηνωμένο Βασίλειο από την ισχύουσα σάπια συμφωνία που είχαμε».

Ο Φάρατζ αποδοκιμάστηκε όταν προέτρεψε την Ε.Ε. να δώσει στη Βρετανία μια καλή εμπορική συμφωνία όταν αποχωρήσει, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι θέσεις εργασίας στον τομέα των αυτοκινήτων της Γερμανίας μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέροντας πως οι εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωζώνη είναι τέτοιες που δικαιολογούν «καλύτερο deal» από ό,τι έχουν οι Νορβηγοί.
efsyn.gr

Η κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει συλλυπητήρια επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δολοφονία ενός Ρώσου πιλότου τον περασμένο Νοέμβριο, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη για την κατάρριψη του Sukhoi Su-24 από τουρκικά μαχητικά, φαίνεται πως βρήκε ανταπόκριση..., σύμφωνα με το cnn.gr....


Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με πρωτοβουλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δύο πρόεδροι θα έχουν την Τετάρτη τηλεφωνική συνομιλία, για πρώτη φορά μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, ήτοι εδώ και περίπου επτάμιση μήνες.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα θετικό βήμα, μετά την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες και την ψυχρότητα που προκλήθηκε. Όπως, βέβαια, παραδέχθηκε ο Πεσκόφ, απαιτείται χρόνος για να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

«Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να λυθούν όλα μέσα σε λίγες ημέρες. Χρειάζεται και από τις δύο πλευρές υπομονή και συνεχόμενα μικρά βήματα».
 

Η Άγκυρα διαψεύδει τα περί "συγγνώμης" του Ερντογάν


 Η Άγκυρα διαψεύδει την είδηση που μεταδόθηκε, ότι ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη σε επιστολή του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Sukhoi Su-24.

«Η επιστολή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το Ρώσο ομόλογό του, στην οποία ζητεί την αποκατάσταση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων, δεν περιλαμβάνει λέξεις "συγγνώμης" για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού το Νοέμβριο του 2015» αναφέρει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντρίμ.

Στην επιστολή που απεστάλη τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο, ο Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου, του οποίου το πολεμικό αεροπλάνο είχε καταρριφθεί εξαιτίας παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου, αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι η θλίψη που εκφράζεται στην επιστολή δεν απευθύνεται στο ρωσικό κράτος, αλλά στην οικογένεια του πιλότου που σκοτώθηκε, και δεν γίνεται καμία αναφορά σε αποζημίωση όπως αξιώνει η Μόσχα.


Με επιστολή του αναπληρωτή μονίμου αντιπροσώπου Güven Begeç προς τον Γενικό Γραμματέαα του ΟΗΕ στις 15 Ιουνίου, η Τουρκία αναφέρει ότι μία από τις αρχές του διεθνούς δικαίου που διέπουν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές, είναι να παράγει ένα ακριβοδίκαιο αποτέλεσμα...


Με το επιχείρημα ότι τα νησιά δεν γεννούν απαραίτητα πλήρους δικαιοδοσίας θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), η Τουρκία απαντά στην επιστολή της Ελλάδας στις 23 Μαΐου, με θέμα την οριοθέτηση ΑΟΖ στην περιοχή που βρίσκεται δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16`18 “E

Με επιστολή του αναπληρωτή μονίμου αντιπροσώπου Güven Begeç προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στις 15 Ιουνίου (που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της ΓΣ και του Σ.Α. του ΟΗΕ), η Τουρκία αναφέρει ότι μία από τις αρχές του διεθνούς δικαίου που διέπουν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές, είναι να παράγει ένα ακριβοδίκαιο αποτέλεσμα (αρχή της ισότητας). 

Αναφορά γίνεται στην επιστολή και σε κυριαρχικά δικαιώματα «οντοτήτων». «Η αρχή αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες, όπως η ανατολική Μεσόγειος. Η οριοθέτηση της ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με συμφωνία όλων των συνδεδεμένων μερών με βάση την αρχή της ισότητας, έτσι ώστε να μην βλάπτονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία άλλων ενδιαφερομένων κρατών/οντοτήτων».

Με το επιχείρημα ότι τα νησιά δεν γεννούν απαραίτητα πλήρους δικαιοδοσίας θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), η Τουρκία απαντά στην επιστολή της Ελλάδας στις 23 Μαΐου, με θέμα την οριοθέτηση ΑΟΖ στην περιοχή που βρίσκεται δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16`18 “E. Φωτογραφία ΚΥΠΕ.  


Ταυτόχρονα σημειώνει πως έννοιες όπως «η ξηρά κυριαρχεί της θάλασσας» και το «φαινόμενο της αποκοπής» εξακολουθούν να είναι μεταξύ των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και της νομολογίας, στο πλαίσιο της οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. 

Ως εκ τούτου, υποστηρίζει, “ποτέ δεν έχει καθιερωθεί από το διεθνές δίκαιο για τη θαλάσσια οριοθέτηση, η αποκοπή της πρόσβασης ενός παράκτιου κράτος από την ανοικτή θάλασσα. 

“Ομοίως, έχει καθιερωθεί σε αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι τα νησιά δεν παράγουν απαραίτητα πλήρους δικαιοδοσίας θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα ή / και αποκλειστική οικονομική ζώνη), όταν ανταγωνίζονται ηπειρωτικές περιοχές της ξηράς. Υπάρχουν άφθονα παραδείγματα στη διεθνή νομολογία και πρακτική των κρατών, τα οποία αποδεικνύουν αυτή την αρχή», γράφει η επιστολή της Τουρκίας, παραθέτοντας ως παραδείγματα περιπτώσεις οριοθέτησης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, της Τυνησίας και της Ιταλίας, της Ρουμανίας με την Ουκρανία, του Μπαγκλαντές με τη Μιανμάρ και της Νικαράγουα με την Κολομβία. 

Εν όψει των ανωτέρω, υποστηρίζεται στην επιστολή, “οι αντιρρήσεις της Ελλάδας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο κατά βάση στηρίζονται σε αβάσιμη και καταχρηστική νομική βάση και χρησιμεύουν μόνο για να διατηρηθούν και να προβάλλονται οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της».

Αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα των νησιών η Άγκυρα.
Στην επιστολή, παρότι δεν το κατονομάζει, αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. 

«Βάσει του διεθνούς δικαίου και πρακτικής, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει κατά κύριο λόγο να συναφθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Είναι με αυτή την αντίληψη που η Τουρκία κατέγραψε τα ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά της δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, που βρίσκονται δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16`18 “E (ρηματική διακοίνωση της 12ης Μαρτίου 2013). Υπό το φως των ανωτέρω, η Τουρκία απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας», καταλήγει η επιστολή του Τούρκου διπλωμάτη.
πηγή: mignatiou.com

«Η Ένωση πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται μια νέα συμφωνία και εμείς θα προτείνουμε αλλαγές. [...] Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα, ένα νέο όραμα, μια νέα αντίληψη», δήλωσε μεταξύ άλλων η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο στο κανάλι TVP Info...


Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο
«Παρενέργειες» και στο εσωτερικό της Ε.Ε. προκαλεί η απόφαση των Βρετανών πολιτών για αποχώρηση της χώρας από την Ένωση, καθώς εκφράζονται πλέον αμφισβητήσεις για την ακολουθούμενη κοινοτική πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητα του γαλλογερμανικού άξονα υποστηρίζοντας ότι «το γαλλογερμανικό ντουέτο» δεν έχει πλέον αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Δεν πιστεύω πια ότι το γαλλογερμανικό ντουέτο μπορεί να κάνει κάτι καινούριο για την Ε.Ε.» είπε η Μπεάτα Σίντλο μιλώντας στο δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι TVP Info. «Η Γαλλία και η Γερμανία λένε: ας εμβαθύνουμε την ολοκλήρωση της Ε.Ε. Εμείς, λέμε: όχι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σ' αυτόν τον δρόμο. Αυτή η Ε.Ε. δεν υπάρχει πια. Οι Βρετανοί απέρριψαν αυτό το όραμα της Ε.Ε. στο δημοψήφισμα».

Σύμφωνα με την Μπεάτα Σίντλο, «η Ένωση πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται μια νέα συμφωνία και εμείς θα προτείνουμε αλλαγές. [...] Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα, ένα νέο όραμα, μια νέα αντίληψη», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου θα πρέπει να ξαναχτίσουμε την Ε.Ε. και να δώσουμε δύναμη στην Ευρώπη. Αν οι χώρες-μέλη αφήσουν την Ένωση να διαλυθεί, αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να χαροποιήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν».


Οι οίκοι αξιολόγησης Moodys και Standard & Poor’s έλαβαν τη “σκυτάλη” από την μεθεπόμενη κιόλας του βρετανικού δημοψηφίσματος για να αποδημήσουν την βρετανική οικονομία προκειμένου να στείλουν το μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης, μήνυμα το οποίο φαίνεται ότι επηρέασε τον ισπανικό λαό στις εκλογές της 26ης Μαΐου….  Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε κατά δύο μονάδες το αξιόχρεο της Βρετανίας, η οποία έχασε έτσι την άριστη βαθμολογία της, το «ΑΑΑ» σε «ΑΑ», εξαιτίας του Brexit.

Το αξιόχρεο της Βρετανίας μειώθηκε στο ΑΑ και ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε ότι μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.

«Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές (…) και τον ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος, καθώς και τους κινδύνους για τη συνταγματική και την οικονομική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου εάν υπάρξει άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», σημειώνει ο οίκος.

Σημειώνεται ότι ο S&P ήταν ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρούσε τη Βρετανία στην ανώτατη δυνατή βαθμίδα.

Προηγήθηκε ο Moodys


Προηγήθηκε η Moodys που μετέβαλε την Παρασκευή, 24/6, το  κρατικό αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου στη βαθμίδα Aa1, μετά τη νίκη του Brexit, από σταθερή σε αρνητική την προοπτική, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεό της στο εγγύς μέλλον.

Ο Moodys εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη προχθές Πέμπτη στη Βρετανία πυροδοτεί «μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας», η οποία πρόκειται να έχει «αρνητικές συνέπειες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης» της βρετανικής οικονομίας.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.