06/30/16

Μια ακόμα δημοσκόπηση-κόλαφος τόσο για το Μέγαρο Μαξίμου όσο και για τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά βλέπει το φως της δημοσιότητας...


Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τάσεις Ιουνίου (16-24/6) της MRB (πανελλανδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με προσωπικές συνεντεύξεις) στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 5,9%. 

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 26,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,2%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 6,6%, ΚΚΕ 6,1%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 5,8%, Ένωση Κεντρώων 3,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,6%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, «Το Ποτάμι» με 2,2%, Λαϊκή Ενότητα 1%. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,2% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 21,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τάσεις της MRB τον Φεβρουάριο του 2016 η ΝΔ προηγείτο με ποσοστό 3,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

dimoskopisi1

Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 51,4%, έναντι 24,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το «Κανένα Κόμμα» με 15%, «Άλλο Κόμμα» με 5,2% και «Δεν ξέρω… Δεν απαντώ» με ποσοστό 3,7%.

dimoskopisi2

Όσον αφορά στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας το 21,8% σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που βγαίνει πρώτος με 27,5%.

dimoskopisi3

Στο μεταξύ, οι πολίτες φαίνεται να επιθυμούν τη διεξαγωγή των εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, στο ερώτημα τι από τα παρακάτω θα θέλατε να συμβεί μέσα στο 2016, το 36,1% απαντά εκλογές.

dimoskopisi4

Στο γράφημα που ακολουθεί περιγράφονται οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου.

dimoskopisi5

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι περισσότερο δημοφιλής σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

dimoskopisi6

Στο ερώτημα «πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα, γενικά, στη χώρα», το 92,4% απαντά αρκετά άσχημα/πολύ άσχημα, ενώ το 0,5% πολύ καλά/αρκετά καλά και ένα ποσοστό 6,6% δηλώνει «ούτε καλά, ούτε άσχημα».

dimoskopisi7

Στο ερώτημα «πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα, γενικά, στη χώρα», το 92,4% απαντά αρκετά άσχημα/πολύ άσχημα, ενώ το 0,5% πολύ καλά/αρκετά καλά και ένα ποσοστό 6,6% δηλώνει «ούτε καλά, ούτε άσχημα».

dimoskopisi8

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι κακή/πολύ κακή.

dimoskopisi9

Επίσης το 77,5% των πολιτών εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει.

dimoskopisi10

Στο μεταξύ, η ανεργία θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

dimoskopisi11

Στις λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας κυριαρχεί η «οργή» με 57,3%.

dimoskopisi12

Παράλληλα, οι πολίτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία για τα εργασιακά.

dimoskopisi13

Αποκρατικοποιήσεις

Στο ερώτημα πόσο αναγκαία ή μη ήταν η ίδρυση του υπέρ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων το 60,8% των ερωτηθέντων μάλλον δεν ήταν αναγκαία ή σίγουρα δεν ήταν αναγκαία.

dimoskopisi14

Εν τω μεταξύ, το 52,8% των πολιτών απαντά ότι μάλλον διαφωνεί ή απόλυτα διαφωνεί με την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου από τυος επενδυτές.

dimoskopisi15

Μάλιστα, οι περισσότεροι πολίτες διαφωνούν με την αξιοποίηση του Ελληνικού από τη Lamda Development.

dimoskopisi16
 
Εκλογικός νόμος

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της MRB σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται για τον εκλογικό νόμο.

dimoskopisi17
dimoskopisi18
 πηγή: crashonline.gr

Θα αγνοήσει, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο διάδοχος του Κάμερον; Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε ένα Brexit που δεν θέλει κανείς και ένα Grexit που τελικά δεν έγινε ποτέ....Μεγάλο το δίλημμα για έναν πρωθυπουργό. Θα πρέπει να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση της πολιτικής του καριέρας έπειτα από ένα δημοψήφισμα που προκήρυξε ο ίδιος. Να το αγνοήσει για να διασώσει τη χώρα του από την αστάθεια και τις οικονομικές αναταράξεις ή όχι; Δεν πρόκειται για αρχαία ελληνική τραγωδία ή σαιξπηρικό δράμα. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που σε διάστημα δώδεκα μηνών συνέβη δύο φορές στη σύγχρονη Ευρώπη. Ανάμεσα στο ελληνικό δημοψήφισμα τον Ιούλιο 2015 και ένα χρόνο αργότερα στο βρετανικό υπάρχουν αξιοπρόσεκτοι παραλληλισμοί αλλά και σημαντικές διαφορές.


Δικλίδα ασφαλείας τα δημοψηφίσματα

 

Τον περασμένο Ιούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον ελληνικό λαό να του προσφέρει κάλυψη στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους. Εσπευσμένα προκήρυξε δημοψήφισμα και ο λαός στην πλειοψηφία του τον κάλυψε: το 60% των ψηφοφόρων τάχθηκε εναντίον των μέτρων λιτότητας των δανειστών. Δεν πρόλαβε να περάσει μια εβδομάδα και ο Τσίπρας αναγκάστηκε να δεχθεί τελικά τους «επονείδιστους» όρους. Ένα χρόνο αργότερα κλήθηκαν και οι Βρετανοί στις κάλπες για να απαντήσουν σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ερώτημα για το μέλλον τους, την παραμονή τους στους κόλπους της ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα και παρά τις εκκλήσεις του βρετανού πρωθυπουργού να ταχθούν υπέρ της παραμονής, ποσοστό 52% προτίμησε την έξοδο. Όπως ο Τσίπρας έτσι και ο Κάμερον προκήρυξε δημοψήφισμα με δική του πρωτοβουλία. Και οι δύο είχαν τη σαφή πλειοψηφία στη Βουλή, που τους δικαιολογούσε να υποθέσουν ότι οι λαοί τους θα τους ακολουθούσαν. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις τα συντάγματα δεν προέβλεπαν σαφείς δεσμεύσεις για την εφαρμογή του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων.

Πριν ένα χρόνο αρκετοί παρατηρητές είχαν την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα με το δημοψήφισμα είχε πλέον επισφραγίσει την έξοδό της από το ευρώ. Το Grexit έμοιαζε πλέον αναπόφευκτο. Αλλά, αυτό ακριβώς θέλησε να αποφύγει ο Τσίπρας. Και υποχώρησε στον αλύπητο αγώνα κατά τον δανειστών. Η Βρετανία βρίσκεται τώρα ενώπιον αυτού που ο Κάμερον θέλει να αποφύγει: ενός Brexit. Και στις δύο χώρες οι λαοί ένοιωσαν να αδικούνται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και στις δύο χώρες οι ηγεσίες τους πρόσφεραν δικλίδα ασφαλείας.

Θα αγνοήσει ο διάδοχος του Κάμερον το δημοψήφισμα;


Και εδώ έρχονται οι διαφορές. Παρά το ότι ο Κάμερον είχε καλά σχεδιάσει το δημοψήφισμα, στο τέλος το πράγμα στράβωσε σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκε να δηλώσει την παραίτησή του μια κιόλας ημέρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Αντίθετα, ο Τσίπρας υπέγραψε μεν τους όρους του τρίτου μνημονίου, αλλά μπόρεσε να κρατηθεί στην εξουσία. Και η Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015 πήρε μια βαθιά ανάσα για το Grexit που τελικά απεφεύχθη. Θα γίνει το ίδιο και με το Brexit; Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο χθεσινό συμβούλιο κορυφής της ΕΕ με πρώτη την καγκελάριο Μέρκελ επιμένει ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Παράλληλα ωστόσο δηλώνει, όπως και άλλοι υψηλόβαθμοι εταίροι της στην ΕΕ, ότι το μπαλάκι βρίσκεται στο τερέν των Βρετανών και ότι μόνο η κυβέρνηση του Λονδίνου μπορεί να καταθέσει επίσημο αίτημα για την έξοδό της από την ΕΕ.

Αξιοπερίεργο είναι επίσης ότι ακόμη και το στρατόπεδο των νικητών υπέρ του Brexit φαίνεται να πατά φρένο. «Δεν πρέπει να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις», είπε ο συνεχώς αναμαλλιασμένος αντίπαλος του Κάμερον, Μπόρις Τζόνσον, που κατά τα άλλα προτίμησε να μην κάνει άλλα σχόλια. «Γίνεται σαφές ότι το στρατόπεδο του Brexit δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι» παρατήρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το δημοψήφισμα άφησε πολιτικό χάος στη Βρετανία. Τόσο στους εργατικούς όσο και στους συντηρητικούς κανείς δεν ξέρει ποιοι θα αναδειχθούν νέοι αρχηγοί, εάν γίνουν πρόωρες εκλογές ή ακόμη και ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε αναβρασμό και πολλές επιχειρήσεις ετοιμάζουν την μετακόμισή τους σε χώρες της ΕΕ. Εν όψει αυτού του σκηνικού δεν αποκλείεται ο διάδοχος του Κάμερον να τραβήξει το δρόμο που χάραξε και ο Τσίπρας και να αγνοήσει παντελώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
ααναδημοσίευση από Deutsche Welle

Ανησυχία για το κλείσιμο της εταιρείας του επιχειρηματία Μαρινόπουλου, που άφησε στο δρόμο 13 χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και για άλλες εταιρείες που έχουν την ίδια τύχη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις....Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, με αφορμή την πτώχευση Μαρινόπουλου και την επακολουθούμενη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί με τέτοιου είδους εξελίξεις.

Συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους άλλους θεσμούς αναζητούν μέτρα τα οποία θα ανακουφίζουν την Ελλάδα από τέτοια φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, στόχος του Ταμείου είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι αξιόπιστο και λειτουργικό, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Αναφορικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, επανέλαβε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2016 να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να αποφασίσει θετικά.

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί η σημαντική μείωση του Δημόσιου Χρέους, αλλά και η αναπροσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του Brexit, το ΔΝΤ διαβλέπει αυξημένους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Μ. Βρετανία.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι κίνδυνοι τόσο στο μακροοικονομικό επίπεδο όσο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές θ’ αυξηθούν.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε, πάντως, να πάρει θέση για το κατά πόσο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 50 της Συνθήκης, παρόλο που -όπως είπε ο εκπρόσωπος του- θα ήταν επιθυμητή η επίτευξη μίας νέας συμφωνίας της ΕΕ με τη Μ. Βρετανία το ταχύτερο δυνατό.

Η Standard & Poor's αναθεώρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωπαϊκή Ένωση σε ΑΑ από ΑΑ +...
 

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε AA από AA+ μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ (...) αναθεωρήσαμε την άποψή μας για τη συνοχή εντός της ΕΕ, που πλέον θεωρούμε ότι είναι ένας μάλλον ουδέτερος, παρά θετικός παράγοντας σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση», ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
 

Το νεό τέλος σταθερής τηλεφωνίας θα εισπράττεται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας από τους συνδρομητές και θα αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις που θα υποβάλλονται... 


Ένα νέο χαράτσι, στους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας, επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017, με την ονομασία «τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας», το οποίο θα βαρύνει τους συνδρομητές (καταναλωτές-πελάτες) των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.

Τις λεπτομέρειες για τον τρόπο επιβολής του τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, περιλαμβάνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Το τέλος αυτό θα επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή/ και ευρυζωνικής πρόσβασης και θα υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ του ΦΠΑ.

Το τέλος θα εισπράττεται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας από τους συνδρομητές και θα αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις που θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ανεξαρτήτως του χρόνου της εξόφλησής του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που εφαρμόστηκαν μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού SU-24, σύμφωνα με ανακοίνωση γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου....
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο ria.ru, η Ρωσία θα άρει τις κυρώσεις στην έκδοση βίζας και τις τουριστικές μετακινήσεις προς την Τουρκία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή επίσης στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την κατάργηση της απαγόρευσης των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών και να συζητήσει με τους τούρκους ομολόγους του μηχανισμού απομάκρυνσης των οικονομικών περιορισμών έναντι της Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ από την ημέρα κατά την επίσημη δημοσίευσή τους.

Νωρίτερα, μιλώντας σε μια συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβεις και μόνιμοι αντιπρόσωποι, ο Πούτιν δήλωσε ότι "η Μόσχα θα λάβει σύντομα μέτρα για την αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας με την Άγκυρα".

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε με τη σειρά του ότι η άρση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, έτσι ώστε να μην προκαλέσει βλάβη στη ρωσική οικονομία..

Μετά το περιστατικό με το βομβαρδιστικό Su-24 που καταρρίφθηκε στη Συρία, από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η Μόσχα είχε επιβάλει μια σειρά κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, απαγόρευση στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων όπως λαχανικά, φρούτα, άνθη κλπ. Επιπλέον, η Μόσχα είχε αναστείλει και το ελεύθερο καθεστώς βίζας με την Τουρκία και περιορισμόούς των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε Τούρκους πολίτες στη Ρωσία.

Την Δευτέρα, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μήνυμά του προς τον Ρώσο ηγέτη ζήτησε "συγγνώμη" για την πτώση του βομβαρδιστικού Su-24 και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του πιλότου Oleg Peshkov.

Έτσι, η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τους όρους που καθορίστηκαν από τη Ρωσία: Ζήτησε συγγνώμη και άρχισε έρευνες για τους δολοφόνους των Ρώσων πιλότων.

  - Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ... έρχεται η μεγάλη "κολοτούμπα" των βρετανών! -


Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δεν πιστεύει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε.. όπως προκύπτει από δηλώσεις του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche...«Bρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης διαδικασίας, πολλά μπορούν να συμβούν», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche. Tο βρετανικό δημοψήφισμα καθορίστηκε ιδιαίτερα από τα συναισθήματα, δεν βρίσκονταν στο επίκεντρο οι οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης. Γι αυτό πρέπει να περιμένουμε εάν πράγματι θα έρθει η έξοδος.

Πάντως, εάν η Μ. Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ, ο κ. Ρέγκλινγκ αναμένει την παγίωση μιας Ευρώπης των δύο ταχυτήτων και στα νομίσματα. «Η Μ. Βρετανία μαζί με τη Δανία, τη Σουηδία και άλλες χώρες θα βρίσκονται στον εξωτερικό κύκλο. Η Ευρωζώνη θα αποτελείται από χώρες ισχυρά ενσωματωμένες».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί επίσης ότι σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ταχεία διεύρυνση της ευρωζώνης δεν είναι ρεαλιστικό.

Στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα προσέγγιση για την Ευρώπη εστίασαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου...


Ειδικότερα, στον σύντομο διάλογό τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός είπε στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και τόνισε ότι έρχεται με την ιδιότητά του ως αντικαγκελάριος της Γερμανίας, οπότε θα συζητήσουν για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα, κάτι που για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι και προοδευτικός ηγέτης στην Ευρώπη για να σημειώσει πως είναι κρίσιμο «να συζητήσουμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα μέτωπο», γιατί τωρα είναι ανάγκη να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ατζέντα για την ανάπτυξη, την ανεργία με θέσεις εργασίας και συνεπώς χρειάζονται επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι καιρός να συζητήσουμε για το πρότζεκτ της κοινωνικής Ευρώπης. Επίσης, επεσήμανε πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι σήμα ότι πρέπει να ξυπνήσουμε. Η Ευρώπη, είπε, βαδίζει υπνοβάτης και ελπίζουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα θα λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαφορετικά, όπως είπε, φοβάται ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις θα πάρουν πρωτοβουλίες για να γίνουν ηγεμονικές, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. «Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι είναι μία κρίσιμη στιγμή και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να φέρουμε κοντά την Ευρώπη, γιατί αυτήν τη στιγμή είμαστε σε διάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι οι πλουσιότεροι επιτίθενται στους φτωχότερους και αντιστρόφως και πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος επεσήμανε την αναγκαιότητα μίας ατζέντας να φέρουμε την Ευρώπη κοντά, στο επίκεντρο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι και αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε μία μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να στηριχθούν με επενδύσεις και ανάπτυξη.

Εξάλλου, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εργασία και βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν δεν θα πάρουν το μέρος της Ευρώπης και πως είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι για την έξοδο.

«Είδαμε ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου και πως στις τελευταίες εκλογές της Γερμανίας, όσοι δεν είχαν καμία ελπίδα, ψήφισαν υπέρ της ακροδεξιάς», πρόσθεσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Επίσης, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπενθύμισε ότι και στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, πριν από μερικά χρόνια, η εργατική τάξη ψήφισε κατά της Ευρώπης.

«Οπότε, χρειαζόμαστε μία νέα προσέγγιση για την Ευρώπη και πιστεύω ότι είναι μία καλή στιγμή γι' αυτό», κατέληξε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.


Η Μαρίν Λεπέν, έχει διακηρύξει από το 2014 την πρόθεση για δημοψήφισμα, ανάλογο με της Βρετανίας, σε ομιλία της μετά το Brexit, συνεχάρη τους Βρετανούς, καθώς υπενθύμισαν πως “Ναι, είναι δυνατό να αφήσει κανείς την Ευρωπαϊκή Ένωση”...Η αποχώρηση της Βρετανίας σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής, η έξοδος της Γαλλίας θα σημάνει το τέλος της της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Foreign Policy, σε άρθρο που υποστηρίζει ότι η επόμενη μεγάλη κρίση που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη, θα είναι το Frexit.

“Θα είναι η χειρότερη κρίση από όλες. Αν και δραματική, η ελληνική τραγωδία δεν κράτησε τόσο πολύ. Ενώ ήταν ένας 'σεισμός' το βρετανικό διαζύγιο δεν θα φέρει το τέλος των Βρυξελλών. Αλλά για ιστορικούς και θεσμικούς λόγους, μία γαλλική κρίση θα φέρει τον κατακλυσμό”, αναφέρει το άρθρο.

“Η μαία της γέννησης της Ευρώπης, είναι πιθανόν να γίνει ο νεκροθάφτης της” σημειώνεται.

Τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχαν “καθαριστεί” ακόμη, όταν η Γαλλία έβαλε τα θεμέλια για την ΕΕ – μία Ένωση στηριγμένη στον Γαλλογερμανικό Άξονα, αποτελούμενο από δύο χώρες με μακριά ιστορία αντιπαλότητας στην Ιστορία, τονίζεται.

Ο άρθρογράφος κάνει ιστορική αναδρομή στις επιπτώσεις που είχε στη γαλλική οικονομία η πετρελαϊκή κρίση, η κρίση με τις πρώην αποικίες της και οι προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας, τις οποίες δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά συντηρητικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

“Η αδυναμία να επενεφευρεθεί το μοντέλο της 'διακυβέρνησης των πολιτών' κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, οδήγησε στην αναζωπύρωση του εθνικισμού και του σωβινισμού” σημειώνεται.

Η τελευταία αποτυχία της Γαλλίας είναι η αδυναμία στην αντιμετώπιση του Brexit.

Ο Ολάντ φάνηκε για ακόμη μία φορά καθησυχαστικός και ... γενικόλογος, όταν τόνισε την ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία και για ένα “άλμα” που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να σωθεί – και μετά, με το ύφος ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, δήλωσε: “Η Ιστορία μας χτυπά την πόρτα”.
Είναι άγνωστο πότε ο Ολάντ θα ανοίξει την πόρτα, προσθέτει “βιτριολικά” ο αρθρογράφος.

Όχι μόνο τα άλλα 26 κράτη – μέλη δεν φαίνονται να γνωρίζουν πώς θα απαντήσουν στο κάλεσμα αυτό της Ιστορίας, αλλά και το κράτος – μέλος με τη μεγαλύτερη “βαρύτητα” δεν φαίνεται να βιάζεται καθόλου στο να δώσει αυτή την απάντηση.

Στο μεταξύ η Μέρκελ δήλωσε πως “πρέπει να επιταχύνουμε” αλλά με “αργά και προσεκτικά βήματα” “Απλές και γρήγορες λύσεις θα διχάσουν περαιτέρω την Ευρώπη” τόνισε, μετά τη συνάντησή της με τον Ρέντσι και τον Ολάντ.

Ο αρθρογράφος τονίζει πως από αυτή την αποτυχία των ηγετών της ΕΕ, επωφελούνται οι εθνικιστικές δυνάμεις.

Η Μαρίν Λεπέν, στην ομιλία της μετά το Brexit, συνεχάρη τους Βρετανούς, καθώς υπενθύμισαν πως “Ναι, είναι δυνατό να αφήσει κανείς την Ευρωπαϊκή Ένωση”. “Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί μία τέτοια εξέλιξη πριν από λίγους μήνες;” ανέφερε, υποδεικνύοντας χωρίς να το λέει καθαρά ότι τώρα είναι δυνατή και μία Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη Γαλλία.

Η Λεπέν έχει διακηρύξει από το 2014 την πρόθεση για δημοψήφισμα, ανάλογο με της Βρετανίας.

Ξαφνικά αυτή η υπόσχεση δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα του φανταστικού, καθώς το Εθνικό Μέτωπο ενισχύεται ολοένα, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις.

foreign policy/nooz

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καλεί , την Τρίτη 5 Ιουλίου, πρώτη επέτειο του μεγάλου και περήφανου ΟΧΙ του ελληνικού λαού στα μνημόνια κατά το περσινό δημοψήφισμα....


 
ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
 
Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καλεί, την Τρίτη 5 Ιουλίου, πρώτη επέτειο του μεγάλου και περήφανου ΟΧΙ του ελληνικού λαού στα μνημόνια κατά το περσινό δημοψήφισμα, σε πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα καταλήξει στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση που πραγματοποιούν συνδικάτα .

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7 μμ από την Ομόνοια

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη νέα γενιά, να συμμετάσχουν μαζικά στην πορεία και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για να διατρανώσουν αγωνιστικά ότι το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος δεν είναι παρελθόν αλλά αντιπροσωπεύει ένα όσο ποτέ επίκαιρο κάλεσμα ενότητας και πάλης για να απαλλαγεί η χώρα μας από τα μνημόνια, τη λιτότητα και την ξένη κηδεμονία, για μια νέα δημοκρατική, αντιμνημονιακή πορεία του τόπου.  
  • ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  • ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 

  • ΤΟ«ΟΧΙ» ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.