Citigroup: "Kαμπανάκι" για την ελληνική οικονομία, χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Όπως σημειώνει η Citigroup, το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση του χρέους άμεσα και εντός της διάρκειας του τρέχοντος προγράμματος, με του ευρωπαίους να προτείνουν να δοθεί μετά το τέλος του, μετά το 2018...



Η ασυμφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την μορφή της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κάνει σαφές ότι το Ταμείο θα απέχει από το πρόγραμμα, σημειώνει η Citi, προειδοποιώντας ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων της είναι "τεχνητή" και η ελληνική οικονομία εμφανίζει ξεκάθαρα σημάδια επιβράδυνσης.

Το ΔΝΤ δεν θα δώσει νέα χρήματα στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία μείωσης του χρέους, σημειώνει στο σημερινό της σχόλιο η Citigroup, ενώ δεν θα δεχτεί μία αόριστη υπόσχεση για την ελάφρυνσή του.

Το να αγοράσει ο ESM τα υπάρχοντα δάνεια με ευνοϊκότερους όρους εξετάζεται ως επιλογή για την ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνει η Citi, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Gerry Rice να δηλώνει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μία "μακρά περίοδο χάριτος, παράταση των ωριμάνσεων, και πολύ χαμηλά επιτόκια.

Όπως πρόσθεσε, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν θα εξετάσει την έγκριση ενός νέου προγράμματος διάσωσης, εκτός αν περιέχει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους μαζί με πολιτικές για την μείωση των δημοσιονομικών δαπανών στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η Citi, το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση του χρέους άμεσα και εντός της διάρκειας του τρέχοντος προγράμματος, με του ευρωπαίους να προτείνουν να δοθεί μετά το τέλος του, μετά το 2018.

"Αμφιβάλλουμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό μακροπρόθεσμο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα", σημειώνει η Citi. "Το πολύ να προσφερθούν μόνο κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για να ελαφρύνει το βάρος του χρέους, όπως η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ / Ευρωσύστημα ή η αντικατάσταση κάποιων δανείων του ΔΝΤ με φθηνότερη χρηματοδότηση του ESM. Αυτό σημαίνει, όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην συμμετέχει οικονομικά στο τρίτο πακέτο διάσωσης".

Όπως επισημαίνει η Citi, η δόση που αναμένεται να εκταμιευτεί θα κυμανθεί γύρω στα 11 δισ. ευρώ, και αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει η ελληνική κυβέρνηση και θα βοηθήσει την Ελλάδα να τα βγάλει πέρα μέχρι τα τέλη του έτους, πιθανότατα καθυστερώντας την δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, η Citi επισημαίνει, αν και τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται, δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2016 έναντι 2,1 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2015, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ (έναντι 2,6 δισ. ευρώ το 2015 ).

Το συνολικό ισοζύγιο παρουσίασε μικρό έλλειμμα 0,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-Απρίλιο, σταθερό σε γενικά επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 3% ετησίως ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1%.

Η Citigroup τονίζει ότι ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο εξακολουθεί να δείχνει μια βελτίωση, η πορεία του φαίνεται λιγότερο κακή σε σχέση με τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας την επιβράδυνση των εσόδων, η οποία σε κάποιο βαθμό σχετίζεται με την περαιτέρω συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών.

Η έλλειψη νέων κεφαλαίων από τα δάνεια διάσωσης τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει ότι οι πληρωμές του κράτους έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα τις τεχνητά χαμηλές πρωτογενείς δαπάνες.

Η μείωση των εσόδων αντανακλά την ανανεωμένη επιβράδυνση της οικονομίας, παρά την αύξηση των έμμεσων φορολογικών συντελεστών που ξεκίνησε πέρυσι, τονίζει η Citi. 
Ελευθερία Κούρταλη/Capital.gr

Moody's: Καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναφέρεται στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για τη χαλάρωση των capital controls... 



«Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν πιθανότατα περισσότερες καταθέσεις με τη νέα χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls)», είναι ο τίτλος σημειώματος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's που περιλαμβάνεται σε επισκόπησή του (Moody's Credit Outlook).

Ο οίκος αναφέρεται στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για τη χαλάρωση των capital controls.

«Η χαλάρωση των capital controls θα βοηθήσει πιθανότατα τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, επειδή τα νέα χρήματα που θα επιστρέφουν στις τράπεζες δεν θα υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό αναλήψεων», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επιστρέψουν σταδιακά στις τοπικές τράπεζες μέρος των χρημάτων που διατηρούν εκτός του τραπεζικού συστήματος».

Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανερχόταν στα 54,4 δισ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών στο τέλος του Ιουνίου, με κόστος περίπου 1,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι νέες καταθέσεις είχαν μέσο ετήσιο επιτόκιο 0,85% στο τέλος Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης, εάν καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις πελατών τους στο ορατό μέλλον, σημειώνει ο Moody's.

«Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα βελτιώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και την κερδοφορία των τραπεζών, τα οποία, με τη σειρά τους, θα ενίσχυαν την πιστωτική ευρωστία των ελληνικών τραπεζών», προσθέτει ο οίκος.

«Αναμένουμε ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο και την πιθανή επιστροφή σε οριακή κερδοφορία φέτος, μετά από σημαντικές ζημίες που σημειώθηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια, θα βοηθήσει στη μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα», σημειώνεται, και προστίθεται:

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα των πάνω από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων πελατών που χάθηκαν από τον Νοέμβριο του 2014».

Έκθεση βόμβα για το ρόλο του ΔΝΤ: ''Σοβαρά τα λάθη στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης...''

Τις απίστευτες «αλχημείες» που έγιναν για να οδηγηθεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τις …καραμπόλες που οδήγησαν στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού αποκαλύπτει έκθεση του ίδιου του  Ταμείου.  Όπως όλα δείχνουν αν ενεργοποιούνταν άλλες διεργασίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε γλιτώσει από την αγχόνη των μνημονίων....



Φως στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική, ιρλανδική και πορτογαλική κρίση δίνει έκθεση, 700 σελίδων, του ανεξάρτητου γραφείου Independent Evaluation Office – ΙΕΟ. Με τον πλέον επίσημο τρόπο αναγνωρίζονται λάθη, παραλείψεις και αστοχίες στο πρόγραμμα του 2010 για την Ελλάδα, ενώ καταγράφονται με σαφήνεια οι ευθύνες των Ευρωπαίων στη μη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η «ειδική περίπτωση» της Ελλάδας


Το γραφείο αξιολόγησης που ελέγχει τη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού για πρώτη φορά δημοσιοποιεί όλες τις λάθος εκτιμήσεις, τις λάθος προβλέψεις, τις λάθος υποθέσεις, αλλά και υποχωρήσεις έναντι των Ευρωπαίων που συντελέστηκαν στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης το 2010 και οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε πρωτοφανή συρρίκνωση. Ειδικότερα, καυτηριάζει την απροθυμία των Ευρωπαίων να προχωρήσουν σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη.

Η ίδια η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχεται ότι η συμμετοχή στα προγράμματα της Ευρωζώνης είχε περιορισμένη επιτυχία. Διαχωρίζει τα τρία επιτυχημένα προγράμματα (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) από αυτό της χώρας μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση» και παραδέχεται ανοιχτά ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έγινε στην προσπάθεια να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης και να δημιουργηθούν στην ευρωζώνη μηχανισμοί προστασίας για την αντιμετώπιση και την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.

Όπως αναφέρεται το πρόγραμμα, που χαρακτηρίστηκε από υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά τους στόχους του, συνάντησε πολλαπλές πολιτικές κρίσεις, αντιδράσεις και παρεμβάσεις από οργανωμένα συμφέροντα, αλλά και από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, τα οποία σε συνδυασμό με την τεράστια κρίση εμπιστοσύνης και τα συνεχή σενάρια περί Grexit που έπεφταν στο τραπέζι, κυρίως από τους Ευρωπαίους, «είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος». Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Ταμείο έχει κάνει πολλαπλές αξιολογήσεις και έχει προσαρμόσει τα προγράμματά του, ενώ αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο ρεαλισμό τη δυνατότητα και το ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών.

Από τα 14 συνοδευτικά κείμενα της έκθεσης αξιολόγησης προκύπτει επίσης ότι τα στελέχη του Ταμείου απέτυχαν να προβλέψουν το μέγεθος της ελληνικής κρίσης. Αν και διαπίστωσαν ότι το χρέος της Ελλάδος ήταν, πιθανότατα, μη βιώσιμο, δεν ενημέρωσαν επαρκώς το διοικητικό συμβούλιο για τους κινδύνους που θα προέκυπταν από αυτό το γεγονός.

Παράλληλα απαιτήθηκε από την Ελλάδα μία πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή και υπερεκτιμήθηκε η δυνατότητά της να την πετύχει αυτήν την προσαρμογή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αναγνωρίζεται, μάλιστα, ότι η προσαρμογή αυτή δεν κατανεμήθηκε δίκαια σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Επίσης, η υπόθεση ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές το 2012 αποδείχτηκε λανθασμένη.

Υποτιμήθηκαν οι συνέπειες της εσωτερικής υποτίμησης, ενώ αντίθετα υπερεκτιμήθηκε ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων.

Το Ταμείο παραδέχεται ότι εάν είχε κάνει από την αρχή τις σωστές προβλέψεις, τότε η εικόνα θα ήταν ενδεχομένως χειρότερη στην αρχή, αλλά θα υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Πυρά Spiegel κατά Σόιμπλε: Μεροληπτεί υπέρ της Ισπανίας και κατά της Ελλάδας

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη.... 



Για μεροληπτική στάση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της Ισπανίας, ενώ αντίθετα απορρίπτει κάθε επιείκια προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση, αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Αυτό είναι φρόνιμο, αλλά δεν ταιριάζει στους συνήθεις τόνους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δεν διαψεύστηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε επιδίωξε, με προσωπική του παρέμβαση στους επιτρόπους της ΕΕ, την ήπια αντιμετώπιση των χωρών αυτών στο θέμα των κυρώσεων λόγω των ελλειμμάτων τους.

Από οικονομικής απόψεως κάτι τέτοιο είναι φρόνιμο. Η ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παραμένει εύθραυστη. Το να αφαιρέσεις χρήματα μέσω των υψηλών κυρώσεων σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα ήταν παραφροσύνη, ιδίως μετά το Brexit. Θα είχε δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν εκτός πραγματικότητας την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Και τώρα τι, αναρωτιέται, όμως, το γερμανικό περιοδικό. Μεσοπρόθεσμα η ΕΕ πρέπει είτε να αλλάξει τους κανόνες της, είτε να τους εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Μέχρι τότε, θα έπρεπε η κατανόηση η οποία επιδείχθηκε τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ισχύσει και για άλλους. Για κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί μέχρι τώρα να γίνει λόγος.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε επί μακρόν κάθε αίτημα για ηπιότητα. Εν τούτοις οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η εφαρμογή ακόμα και στο ελάχιστο των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα όμως η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση. Αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και καρό για να διατηρήσει την εξουσία.

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται όμως πως αντιμετωπίζονται και άλλοι. Στο ερώτημα γιατί γίνονται ανεκτά τα ελλείμματα της Γαλλίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει την εκπληκτική απάντηση «επειδή είναι η Γαλλία». Οι απειλές κατά της Μ. Βρετανίας δεν απέτρεψαν ως γνωστόν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Το αντίθετο.

Όταν η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης απλώς θα μεγαλώνει, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Αλέξης Τσίπρας: Μάχη για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους (vid)

Με επίθεση στο «παλιό πολιτικό σύστημα» ξεκίνησε την ομιλία του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ μίλησε για μάχη της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους....



«Η Ελλάδα αποτέλεσε δυστυχώς το νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης και το παλιό πολιτικό σύστημα ήταν πρόθυμο να δεχθεί το πείραμα της κοινωνικής λεηλασίας … άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα ανέφερε ότι παρά το ότι οι άνεργοι και οι φτωχοι αυξηθηκαν ραγδαία λόγω μνημονιων οι κοινωνικες δαπάνες μειώθηκαν ραγδαία.

«Με πενιχρούς πόρους επιλέξαμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό και μάλιστα το 2016 επιλέξαμε να αναδιανείμουμε πόρους δίνοντας επιπλέον 823 εκατ. για κοινωνικές δαπάνες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, παραδεόμενος ότι το εν λόγω ποσό δεν είναι αρκετό για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Ωστόσο είπε ότι ευελπιστεί το κονδύλι να αυξηθεί κι άλλο με την έλευση της ανάκαμψης.

Περιγράφοντας τους πυλώνες της μάχης, όπως είπε, για το κοινωνικό κράτος, ο κ. Τσίπρας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος να γίνει βαθιά τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μίλησε για δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.


Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες αρκετές μονάδες σε πολλούς δήμους της χώρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ, μίλησε για ποιοτικότερες υπηρεσίες και εξορθολογισμό των δαπανών.

Ειδικότερα σημείωσε ότι η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων και ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του, σημείωσε και επισήμανε ότι οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν «πάρτι» διαφθοράς εις βάρος των πολιτών.

Σημείωσε επίσης ότι μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο δεύτερος πυλώνας των παρεμβάσεων της κυβέρνησης αφορά την κοινωνική ασφάλιση. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να προστατέψει στις κύριες συντάξεις, αλλά και να ξανακινήσει η καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ, που είχε παγώσει από το 2013. Στο σημείο αυτό προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους ΕΦΑΠΑΞ.

Τρίτος πυλώνας είναι το δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που θα ξεκινήσει το 2017. Υπενθύμισε ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες έχουν δωρεάν ρεύμα και νερό και πως οι άνεργοι μετακινούνται πλέον δωρεάν με τις αστικές συγκοινωνίες.

Ανακοίνωσε επίσης της επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματατα.

Τέταρτος πυλώνας του σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η προστασία της εργασίας. Βασική επιδίωξή μας είναι η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι όλοι κατανοούν πως η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Επίδιωξή μας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, να μη θεσπιστεί το δικαιωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία (λοκ άουτ), πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. «Όλα αυτά θα τα υπερασπιστούμε αποτελεσματικά πιστεύω το ερχόμενο διάστημα» συμπλήρωσε, εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τα εργασιακά το φθινόπωρο.

Πέμπτος πυλώνας είναι η αναδιοργάνωση των προγραμματων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας σταδιακά αποκλιμακώνεται, «έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας».

Έκτος πυλώνας είναι η στεγαστική πολιτική, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι επιτεύχθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας και να ανακοινώνει ότι συγκροτείται φορέας ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη.

Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά, όπως είπε, ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης.

Διευρύνεται το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα και για τον σκοπό αυτόν το καλοκαίρι θα προσληφθούν 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Αντίμετρα για την απώλεια του ΕΚΑΣ

Δέσμη μέτρων προς επούλωση της πληγής που άνοιξε η κατάργηση του ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ)

Συγκεκριμένα:
  • Θεσμοθετείται πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη. Στο εξής όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν τα φάρμακά τους.
  • Απαλλαγή από την παραρκάτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
  • Εντάσσονται κατ’ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 και πάνω στο πρόγραμμα της μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης.
  • Διατηρείται η παροχή για χρόνια πάσχοντες με ποσοστά αναπηρίας ως 80%.
  • Διατηρείται η παροχή για ηλικιωμένα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα για έναν εκ των δυο συζύγων.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

«Κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη βυθίζεται»

Με τον Τιτανικό συγκρίνει βουλγαρική εφημερίδα την ΕΕ μετά τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα. Αναφορικά με την Τουρκία γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά τον Ερντογάν. 



Μακραίνει ο κατάλογος των τόπων που γίνονται στόχοι επιθέσεων. Μετά από τρένα, καφέ, χώρους συναυλιών προστέθηκε και μια εκκλησία στη γαλλική επαρχία. Η διείσδυση του φόβου στην καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο ορατή χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης. 

Σε κατάσταση πολέμου


Η ιταλική La Stampa περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά αυτή τη νέα, άβολη και δύσκολη κατάσταση. «Μέσα σε λίγες ημέρες οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους μετέφεραν ένα από τα μέτωπά τους σε μας, στα καφέ, στα τρένα, στις εκκλησίες. Μέσα σε λίγες ημέρες έπληξαν συμβολικούς χώρους της δυτικής καθημερινής ζωής», επισημαίνει. «Πρόκειται για τις τελευταίες ενδείξεις ενός πολέμου, στον οποίο δεν θέλουμε να εμπλακούμε, γιατί νιώθουμε απέραντη αποστροφή. Έναν πόλεμο όμως από τον οποίο δεν μπορούμε και να δραπετεύσουμε, γιατί απλά είναι εκεί, μας έχει εντοπίσει με τρόπο αποκρουστικό, βρωμερό, αχαλίνωτο». Η βουλγαρική εφημερίδα Duma ζωγραφίζει εικόνες καταστροφής παραπέμποντας στον Τιτανικό. «Η Ευρώπη βυθίζεται, κυρίες και κύριοι. Όπως και στον Τιτανικό, η ευρωπαϊκή ορχήστρα αποτελούμενη από τους Γιούνκερ, Μέρκελ, Σουλτς, Τουσκ, Ολάντ αλλά και δεύτερα βιολιά συνεχίζουν να παίζουν και να τραγουδούν ότι δεν φοβούνται», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. 

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung προχωρεί σε εκτίμηση της αύξησης των τρομοκρατικών χτυπημάτων. «Είναι σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες εδαφών στη Συρία και το Ιράκ ενισχύοντας τις επιθέσεις στην Ευρώπη» υποστηρίζει. Η επίσης γερμανική Nürnberger Zeitung υποστηρίζει ότι οι φόβοι πολλών δυτικοευρωπαίων για ισλαμοποίηση της Δύσης είναι αβάσιμοι. «Οι νέοι αποπλανημένοι μουσουλμάνοι δυσφημίζουν τη θρησκεία τους», σημειώνει η εφημερίδα. «Δυστυχώς ακούει κανείς ελάχιστα για προσπάθειες μετριοπαθών μουσουλμάνων που προσπαθούν να ανοίξουν προοπτικές σε νέους ανθρώπους, να τους μεταλαμπαδεύσουν αξίες και να πολεμήσουν εναντίον της πλύσης εγκεφάλου που υφίστανται από ισλαμιστές».

«Ο Ερντογάν ψεύδεται»


Η δήλωση του τούρκου προέδρου Ερντογάν σε συνέντευξη σε γερμανικό ΜΜΕ ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις υποσχέσεις της διαψεύστηκε χθες από την Κομισιόν και σήμερα ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τον Ερντογάν. «Σε ό,τι αφορά την αλήθεια δεν πρέπει να τον μετρά κανείς με το σταγονόμετρο», επισημαίνει η Neue Osnabrücker Zeitung. Και συνεχίζει: «H προπαγάνδα ανήκει στο επάγγελμά του. Ο τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την ΕΕ για αθέτηση της υπόσχεσης καταβολής 3 δις ευρώ, αλλά ψεύδεται. Ο τούρκος πρόεδρος λησμονεί ότι η ΕΕ υποσχέθηκε άρση θεωρήσεων υπό προϋποθέσεις. Του ζητήθηκε να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά αρνήθηκ. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει συνοδοιπόρος ενός πολιτικού που οδηγεί τη χώρα στη δικτατορία, που θέλει να σπάσει μάλιστα και ένα ταμπού για την ΕΕ, επαναφέροντας τη θανατική ποινή»

Η Schwäbische Zeitung υποστηρίζει ότι όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία δεν έχουν να κάνουν με το αξιακό σύστημα της Ευρώπης. «Οι οπαδοί του Ερντογάν, όπως και οι αντίπαλοί του πρέπει να αντιληφθούν ότι στη Γερμανία επικρατούν άλλοι κανόνες του παιχνιδιού. Δεν είναι δυνατόν αντίπαλοι του ΑΚΡ να φοβούνται σε γερμανικό έδαφος και να αισθάνονται ότι απειλούνται», επισημαίνει η εφημερίδα.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/DW

Πού βαδίζει πλέον η Τουρκία; Πόσο πιθανό είναι ένα νέο πραξικόπημα;

Η Τουρκία είναι μια κατακερματισμένη κοινωνία σε λαότητες και εθνότητες που έχουν τις ρίζες τους στη βυζαντινή εποχή. Οι εθνοτικά Τούρκοι είναι ζήτημα αν αποτελούν το ¼ του πληθυσμού. Στην αρχή, επί οθωμανικής αυτοκρατορίας στο όνομα του Ισλάμ και στη συνέχεια, μετά το 1922 στο όνομα του τουρκισμού, κατάφερε μέχρι σήμερα να μείνει ενωμένη. 

 


του Παντελή Σαββίδη*

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η οποία ικανοποίησε τους αρχικούς στόχους των εκτός Τουρκίας σχεδιαστών του, το ερώτημα που εγείρεται είναι πού βαδίζει η γειτονική χώρα; Διότι η κατάληξη των αναταράξεων που βιώνει και θα συνεχίσει να βιώνει για αρκετά μεγάλο διάστημα, θα επηρεάσει σίγουρα, ίσως καθοριστικά, την Ελλάδα, και θα διαμορφώσει μια νέα ισορροπία στην περιοχή.

Εκείνο που με μια πρώτη ματιά διακρίνεται είναι πως οι εξελίξεις στην Τουρκία θα οδηγήσουν σε μια βαθιά διασπασμένη κοινωνία και σε ένα διχασμένο στράτευμα το οποίο δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ένα νέο πραξικόπημα, αυτήν τη φορά καθοδηγούμενο από την επίσημη ηγεσία του.

Τα όσα αναμένεται να συμβούν στην Τουρκία θα είναι τόσο ακραία που μόνο μια παρέμβαση του στρατού θα μπορούσε, με τη βία, να τα ελέγξει.


Η Τουρκία είναι μια κατακερματισμένη κοινωνία σε λαότητες και εθνότητες που έχουν τις ρίζες τους στη βυζαντινή εποχή. Οι εθνοτικά Τούρκοι είναι ζήτημα αν αποτελούν το ¼ του πληθυσμού. Στην αρχή, επί οθωμανικής αυτοκρατορίας στο όνομα του Ισλάμ και στη συνέχεια, μετά το 1922 στο όνομα του τουρκισμού, κατάφερε μέχρι σήμερα να μείνει ενωμένη. Δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να συνεχίσει. Διότι οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της είναι τόσο πολλές και τόσο έντονες που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν στο όνομα οποιασδήποτε ιδεολογίας, ή θρησκευτικής δοξασίας.

Οι ισλαμιστές είναι η μεγάλη πλειοψηφία αλλά ο κ. Ερντογάν αντί να διαχειριστεί με σύνεση τη δύναμή του υποδαυλίζει την αντιπαράθεση. Άρχισε ένα κυνήγι μαγισσών όχι μόνο κατά των οπαδών του μεγάλου αντιπάλου του Φετουλάχ Γκιουλέν αλλά και κατά των κοσμικών Τούρκων. Τα αδιέξοδα που τον περιμένουν είναι πολλά.

Μεθυσμένος από τις επιτυχίες του θεωρεί πως φρόντισε γι’ αυτόν ο Αλλάχ και ο δρόμος είναι στρωμένος με λουλούδια.


Δεν θα γνωρίζει, ίσως, το αρχαιοελληνικό ρητό «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Μαζί με τον Αλλάχ, φρόντισε και εσύ για το μέλλον σου.

Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι το πραξικόπημα το οργάνωσε ο Ερντογάν για να εφαρμόσει την ισλαμική ατζέντα του. Την ατζέντα αυτή άρχισε να την υλοποιεί εδώ και καιρό αλλά τώρα, με την εξέλιξη της απόπειρας πραξικοπήματος, την επιταχύνει.

Το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τη δημοκρατία εξ ορισμού. Ο ισλαμιστής πιστεύει πως όλα έχουν αρχή τον Αλλάχ και στη βούλησή του εναπόκεινται οι εξελίξεις. Ο κοσμικός που πιστεύει στη δημοκρατία θεωρεί πως η εξουσία των διαφόρων θεσμών αντλείται από το λαό. Αυτή η αντίθεση είναι αξεπέραστη. Μπορεί ο Ερντογάν να χρησιμοποίησε τους δημοκρατικούς θεσμούς για να ανέλθει και να ελέγξει την εξουσία, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει όμως μ’ αυτούς. Άλλωστε εκείνο που αναζητείται από τους γνήσιους ισλαμιστές είναι η δημιουργία ενός χαλιφάτου.

Χαλιφάτο οραματίστηκε και ο Ερντογάν αλλά ως νεοοθωμανική εκδοχή. Δεν τα κατάφερε μέχρι σήμερα. Όμως ένας μαχητής του Αλλάχ δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Άλλωστε είναι γνωστή η ρήση του: «Τα τζαμιά είναι τα στρατόπεδά μας, οι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι τρούλοι είναι τα κράνη μας και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας». Τα χρησιμοποίησε όλα αυτά ως αντίδραση στο πραξικόπημα.

Ο λαός που βγήκε στους δρόμους -κυρίως οπαδοί του Ερντογάν- έθεσε τα θεμέλια του ισλαμικού κράτους. Απομένει να δούμε αν ο θεματοφύλακας της κοσμικής Τουρκίας, ο στρατός, θα αποδεχθεί τον εκφυλισμό του σε όργανο του Ισλάμ ή θα αντιδράσει με ένα νέο πραξικόπημα καθοδηγημένο από υψηλά, αυτήν τη φορά.

Ο Ερντογάν με τις κινήσεις του (διώξεις, απολύσεις, περιθωριοποίηση αντιπάλων του κτλ.) ρίχνει λάδι στη φωτιά.


Θα επιδιώξει, με αμφίβολη επιτυχία, το ισλαμικό κράτος που θα δημιουργήσει να γίνει σημείο αναφοράς στις μουσουλμανικές πλειοψηφίες ή μειοψηφίες σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κεντρική Ασία. Αυτό ήταν το αρχικό όραμά του. Αυτό επιχειρούσε να υλοποιήσει μέχρι σήμερα. Αλλά από τώρα και στο εξής θα το κάνει απροκάλυπτα.

Το άνοιγμα της ισλαμικής του ατζέντας τον φέρνει αντιμέτωπο με όλες τις χώρες με τις οποίες οι σχέσεις του μέχρι τώρα ήταν δύσκολες αλλά υπαρκτές. Η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και η επαναφορά της θανατικής ποινής τον φέρνουν σε σύγκρουση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτές οι σχέσεις ήταν ο φερετζές της δημοκρατικής παραπλάνησης που επεδίωκε ο Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ στις αντιδράσεις τους, θέτουν θέμα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αν και το αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Συμμαχία δεν έχει μηχανισμούς που θα οδηγούσαν μια χώρα-μέλος εκτός. Ακόμη και αν οι εξοπλισμοί που σχεδίαζε να προμηθευτεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ μπορεί να τεθούν εν αμφιβόλω από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Το χαρτί που έχει ο Ερντογάν υποτίθεται πως είναι η βάση του Ιντσιρλίκ (όπου υπάρχουν και πυρηνικά όπλα), από την οποία εφορμούν τα αμερικανικά αεροπλάνα που υποστηρίζουν τις διεθνείς δυνάμεις οι οποίες έχουν συνασπισθεί κατά του ISIS.

Μια απαγόρευση χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ δεν θα έχει επιχειρησιακές επιπτώσεις, διότι οι πτήσεις μπορεί να γίνουν από την Ιορδανία ή ναυτικές διευκολύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα επιδεινώσουν, όμως, περαιτέρω, τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές θα δοκιμασθούν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές ο κ. Τραμπ.

Η Τουρκία του Ερντογάν απομονώνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αλλά και τη Μέση Ανατολή.


Η μεσανατολική πολιτική του Ερντογάν έχει αποτύχει παταγωδώς και από την κρίση που μαστίζει την περιοχή θα αναδυθεί στο συριακό έδαφος μία ακόμη κουρδική οντότητα, κάτι που αποτελεί τον εφιάλτη του Τούρκου προέδρου.

Δεν έχει πολλές επιλογές στη Μέση Ανατολή ο κ. Ερντογάν από το να αποδεχθεί τη νέα διαίρεση της περιοχής, τα σχέδια της οποίας είναι εν μέρει γνωστά.

Ποιο θα είναι το μέλλον των Κούρδων της Τουρκίας και ποιας υποστήριξης θα τύχουν από τη διεθνή κοινότητα δεν είναι ακόμη σαφές. Το σίγουρο είναι πως οι Κούρδοι της Τουρκίας δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους.

Γνωρίζοντας όλες αυτές τις αναπότρεπτες εξελίξεις, ο κ. Ερντογάν ενδεχομένως με τις εκκαθαρίσεις στο στράτευμα να επιδιώκει ο ίδιος την αποδυνάμωσή του, για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε και οδήγησαν σε αποτυχία του πραξικοπήματος. Η θέση αυτή υποστηρίχθηκε εξ αρχής από τη στήλη.

Μια διχασμένη και αποδυναμωμένη Τουρκία θα είναι μια θετική εξέλιξη για όλους τους λαούς της περιοχής διότι θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας χωρίς τις προκλήσεις ενός παίκτη ο οποίος θα ήθελε να διαδραματίσει περιφερειακό λόγο.


Θα είναι η δεύτερη μεγάλη γεωπολιτική εξέλιξη στην περιοχή μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που επίσης είχε τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν σημαντικό περιφερειακό ρόλο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες απειλούνται να δοκιμαστούν αν δεν εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, η ελληνική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να γνωρίζει πως μετά την απροκάλυπτη δημόσια τουρκική απειλή η παράδοσή τους θα σημάνει επίσημη αναγνώριση της δορυφοροποίησης της χώρας από μια δύναμη που έχει εισέλθει στη φάση του ασθενούς.

Καλύτερα οι διαμορφωτές της ελληνικής πολιτικής να σχεδιάζουν ποια θα μπορούσε να είναι η νέα ισορροπία και τι ρόλο να διεκδικήσει η χώρα.
_______________________________________ 

* Ο Παντελής Σαββίδης είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε το 1954 στην Αξιούπολη Κιλκίς. Εδώ και δεκατρία χρόνια είναι ο παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής "Ανιχνεύσεις" που προβαλλόταν στην ΕΤ3. Η εκπομπή ασχολείται με ζητήματα των Βαλκανίων, ευρωπαϊκών πολιτικών ζητημάτων και διεθνών σχέσεων. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Μπότση για την άρτια ενημέρωση των πολιτών της Βορείου Ελλάδας σε ότι αφορά το εγχώριο πολιτικό και βαλκανικό γίγνεσθαι.,,,

Handelsblatt: Ο Σόιμπλε εμπόδισε την επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία

Όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για το ευρώ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, η ΕΕ δεν θα επιβάλει τελικά κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των δύο χωρών και μετά από παρέμβαση του Γερμανού υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε,  για να εμποδίσει την επιβολή τους…


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προφανώς επηρέασε την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλλει κυρώσεις λόγω των ελλειμμάτων τους στις δύο χώρες της Ιβηρικής, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος για το ευρώ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, η ΕΕ δεν θα επιβάλει τελικά κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, επενέβη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε για να εμποδίσει την επιβολή τους. Διάφοροι επίτροποι, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τον Σόιμπλε, όπως πληροφορήθηκε η εν λόγω εφημερίδα από υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ.

Μερικά τηλεφωνήματα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, τα έκανε από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του, Ντε Γκουίντος, από την Κίνα όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των G-20.

Προφανώς τον Σόιμπλε τον ενδιαφέρει να στηρίξει την παλαιά και νυν χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και προσθέτει πως αποτέλεσμα της παρέμβασης Σόιμπλε ήταν να ταχθούν τελικά την Τετάρτη μόνο τέσσερις επίτροποι υπέρ των κυρώσεων.

Εν τούτοις, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προειδοποίησε την Πορτογαλία και την Ισπανία ότι η ακύρωση των κυρώσεων δεν σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες θα παραμείνουν στο απυρόβλητο για πάντα: «Σήμερα πήραμε δύο αποφάσεις: Να διαγράψουμε τις κυρώσεις και να αναστείλουμε τις ενισχύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία», είπε στη γερμανική εφημερίδα.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα στα σχέδια προϋπολογισμού τους για το 2017.

Μόνον έτσι θα μπορέσουν να αποτρέψουν την αναστολή των ενισχύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, η οποία «θα έχει δυσμενέστερες οικονομικές συνέπειες για την Ισπανία και την Πορτογαλία από την επιβολή κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt ο Γιουνκέρ.

Ο «Βεζούβιος» των ιταλικών τραπεζών έτοιμος να εκραγεί…

Η πολιτική ήταν και παραμένει στο τιμόνι, ο δε νεοφιλελευθερισμός είναι η πολιτική άποψη και πρακτική που προστατεύει και κανοναρχεί όχι την υποταγή της πολιτικής στην οικονομία, αλλά την υποταγή της οικονομικής πολιτικής, επομένως και της κοινωνίας, στα ιδιωτικά συμφέροντα...


Ιταλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες: μια νέα κρίση ante portas.
ο Πάνος Κοσμάς στο rproject.gr

Εντελώς «παράδοξα» -αλλά μόνο αν το δει κανείς εντελώς επιφανειακά- το πρώτο απτό δείγμα των συνεπειών του Brexit ήταν η κρίση των ιταλικών τραπεζών! Αυτό το «αξιοπερίεργο», που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις θεωρίες του χάους (η… πεταλούδα του Brexit προκαλεί καταιγίδα στις ιταλικές τράπεζες), έχει στην πραγματικότητα μια απλή εξήγηση: το νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι η οικονομία όχι μόνο έχει «χειραφετηθεί» από την πολιτική αλλά την έχει κιόλας υποτάξει («It’s the economy stupid») αποδείχτηκε μια μεγαλοπρεπής μπαρούφα που έχει γελοιοποιηθεί στη διάρκεια της κρίσης.

Η πολιτική ήταν και παραμένει στο τιμόνι, ο δε νεοφιλελευθερισμός είναι η πολιτική άποψη και πρακτική που προστατεύει και κανοναρχεί όχι την υποταγή της πολιτικής στην οικονομία, αλλά την υποταγή της οικονομικής πολιτικής, επομένως και της κοινωνίας, στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η «χειραφέτηση» της οικονομίας από την πολιτική είναι η πολιτική άποψη που θέλει να προσδώσει στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μονοπωλιακό και «συνταγματικό» χαρακτήρα.

Ποιος εγγυάται πολιτικά για τις «φούσκες»;


Το γεγονός αυτό δεν είναι μόνο εκδήλωση πολιτικού αυταρχισμού, αλλά και εσώτερη και αδήριτη ανάγκη του συστήματος στην εποχή της ραγδαίας χρηματιστικοποίησής του. Οι τεραστίων διαστάσεων και έξω από κάθε έννοια οικονομικού ορθολογισμού χρηματο-οικονομικές «φούσκες» έπαψαν προ πολλού να έχουν οποιαδήποτε στήριξη στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη: όταν οι επενδύσεις σε παράγωγα χρηματο-οικονομικά προϊόντα έχουν ύψος περισσότερο από 10 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ, πάει να πει ότι ο καπιταλισμός έχει ανοίξει πλέον την πόρτα του τρελάδικου. Οι οικονομικοί μηχανισμοί που έχουν ενεργοποιηθεί για να αποτραπεί μια καταστροφική έκρηξη αυτής της φούσκας είναι τεράστιοι. Η UBS αποκάλυψε πρόσφατα ότι το παράδοξο της ανόδου των χρηματιστηρίων σε υψηλά επίπεδα ύστερα από τον πρώτο πανικό μετά το Brexit, οφείλεται σε μια μεγάλη «συνωμοσία» των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, που «έσπρωξαν» τεράστια ποσά για να αποτρέψουν ένα καταστροφικό ντόμινο στις αγορές.

Όμως η τεράστια ρευστότητα που «εξαπέλυσαν» και εξακολουθούν να εξαπολύουν οι κεντρικές τράπεζες για να γλιτώσει το σύστημα από μια νέα κρίση, ακόμη πιο καταστροφική από αυτή τη 2008, δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Σε τελική ανάλυση, ο μεγάλος εγγυητής για να μη σκάσουν οι φούσκες, είναι η πολιτική, είναι η εγγύηση που παρέχουν οι πολιτικές εξουσίες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων ότι συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο και την ικανότητα να διαχειρίζονται με ασφάλεια αυτό το οριακό «τρενάκι του τρόμου». Όσο εξακολουθούν να είναι «αξιόπιστες» οι πολιτικές εγγυήσεις, έχει καλώς - κλοτσάμε το τενεκεδάκι της κρίσης λίγο παρακάτω. Όταν η αξιοπιστία τους μειώνεται, αρχίζει η «νευρικότητα» στις αγορές, όλα τα προβλήματα που είχαν σπρωχθεί κάτω από το χαλί βγαίνουν σε πρώτο πλάνο και το φάντασμα μιας νέας κρίσης επανεμφανίζεται.

Brexit και κρίση τραπεζών


Ας δούμε τώρα ποια σχέση έχουν όλα αυτά με την κρίση των ιταλικών τραπεζών. Προφανώς δεν άλλαξαν ξαφνικά τα δεδομένα του προβλήματος στη βδομάδα ύστερα από το Brexit: τα «κόκκινα» δάνεια των ιταλικών τραπεζών ανέρχονταν στο ιλιγγιώδες ποσό των 360 δισ. ευρώ ήδη πριν το Brexit! Στο σύνολο της Ευρώπης ανέρχονται σε 900 δισ. ευρώ. Και όχι μόνο: η «κραταιά» Deutschebank έχει έκθεση (δηλαδή ανοίγματα από «επενδύσεις») ύψους 150 δισ. ευρώ σε τοξικά προϊόντα στις Αναδυόμενες αγορές. Οι τράπεζες είναι ο βασικός μηχανισμός της χρηματο-οικονομικής «φούσκας» και είναι βουτηγμένες μέχρι το λαιμό σε τεράστια ρίσκα εξαιτίας τέτοιων «ανοιγμάτων».

Αυτό που έκανε τις αγορές «νευρικές» μετά το Brexit, είναι ότι αποδυναμώθηκε η ευρωπαϊκή «πολιτική εγγύηση» ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Αν για να αποτρέψουν το ντόμινο στις αγορές οι κεντρικές «έχωσαν» τεράστια ποσά ρευστότητας, για το πολιτικό «ντόμινο», την πολιτική και θεσμική κρίση και αστάθεια, στην ΕΕ συνολικά αλλά και στις επιμέρους χώρες (την Ιταλία πρώτη και καλύτερη, τις χώρες της Ιβηρικής, αλλά και τη Φινλανδία, τη Δανία, την Ολλανδία κ.λπ.), όχι μόνο δεν έχει βρεθεί το γιατρικό, αλλά ο μηχανισμός που επιδεινώνει την κρίση δουλεύει υπερωρίες.

Σε αυτές τις συνθήκες, το πρόβλημα των ιταλικών και ευρύτερα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι δείχνει το ύψος των «κόκκινων» δανείων – που πάντως από μόνα τους φτάνουν και περισσεύουν για μια καταστροφική κρίση. Και όσο η πολιτική και θεσμική κρίση θα επιδεινώνεται, θα βγαίνουν από τα τραπεζικά ντουλάπια νέοι «σκελετοί» που θα ανεβάζουν το λογαριασμό σε διαρκώς μεγαλύτερα ύψη.

Όμως, δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό. Από 1/12016 έχει τεθεί σε ισχύ ο κανόνας του bail in για τις τραπεζικές διασώσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να κουρευτούν οι μέτοχοι και ομολογιούχοι των τραπεζών που χρειάζονται ανακεφαλαίωση, ύστερα οι καταθέτες και αφού γίνουν όλα αυτά, θα αποφασιστεί αν χρειάζεται και στήριξη με δημόσιο χρήμα… Για να ξορκίσουν τους «δαίμονες» του Brexit και να επιδείξουν «ενότητα διά της αποφασιστικότητας», το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες απαιτούν να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να ενεργοποιηθεί το bail in για τις ιταλικές τράπεζες. Προφανώς, αυτό είναι ο συντομότερος δρόμος προς την κόλαση, αλλά αν τα συμφωνηθέντα για την «τραπεζική ένωση» καταστρατηγηθούν, ο κίνδυνος να επιταχυνθεί το «ξήλωμα του πουλόβερ» της ΕΕ είναι άμεσος - μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Με τέτοιες περιπλοκές, το ηφαίστειο της κρίσης στις ιταλικές τράπεζες, που απειλεί να συμπαρασύρει συνολικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σιγοβράζει απειλώντας με έκρηξη πολύ πιο ισχυρή από τις συνηθισμένες του Βεζούβιου.

Και βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, ύστερα από τις ιταλικές τράπεζες θα πάρουν σειρά οι γερμανικές (με πρώτη και καλύτερη την Deutsche Bank), οι γαλλικές, ασφαλώς οι βρετανικές, οπωσδήποτε οι πορτογαλικές και ισπανικές, αλλά και οι βελγικές, ολλανδικές κ.λπ. Όσο για τις ελληνικές, άρχισε ήδη να γίνεται λόγος για ανάγκη νέας ανακεφαλαίωσης, που βεβαίως θα γίνει με εφαρμογή του bail in…

Υ.Γ. Την Παρασκευή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests για 51 συστημικές τράπεζες του χώρου της ΕΕ. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι θα ρίξουν τις τράπεζες στα μαλακά και ότι θα «κοπεί» μόνο μία, η ιταλική Monte dei Paschi di Siena – για την οποία ούτως ή άλλως την ετυμηγορία έχουν βγάλει οι αγορές, αφού η μετοχή της κατακρημνίζεται στο χρηματιστήριο έχοντας χάσει το 75% της αξίας της τους τελευταίους μήνες. Η ΕΚΤ θα σπρώξει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», αποδεικνύοντας ότι κανείς δεν θέλει να αναμετρηθεί με το κόστος της λύσης του… Ακόμη κι έτσι όμως, θα μείνει η Monte dei Paschi di Siena, με την οποία «κάτι θα πρέπει να γίνει». Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε.

«Κόκκινα» δάνεια


(% του συνόλου των δανείων)


Γιάνης Βαρουφάκης Q&A: Θα είμαι παρών στις επόμενες εκλογές

O πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Diem25, Γιάνης Βαρουφάκης, απάντησε στις ερωτήσεις των αναγνωστών του ThePressProject σε ζωντανό Q&A που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ενώ είναι σε εξέλιξη στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διαπραγμάτευση του 2015. Ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Diem25 στις επόμενες ελληνικές εθνικές εκλογές, με μορφή που θα καθορίσουν τα μέλη του, ενώ επίσης τόνισε πώς σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των Eurogroup που συμμετείχε...


Απαντώντας στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας και με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την περίοδο εκείνη, σε όποιο μέρος επιθυμεί ο καθένας. «Έχω επανειλημμένως προκαλέσει όποιον θέλει να αντιπαρατεθεί στα επιχειρήματα μου για το πραξικόπημα που έπληξε την «Άνοιξη της Αθήνας» να δημιουργήσει τις συνθήκες διεξαγωγής αυτής της συζήτησης, από αμφιθέατρο έως ειδικό δικαστήριο. Εγώ θα είμαι εκεί. Εκείνοι θα είναι;», ανέφερε συγκεκριμένα

Παράλληλα εκτίμησε ότι η λύση δεν είναι η υποταγή στις πολιτικές της τρόικας, αλλά ούτε και η αποδόμηση της Ε.Ε., καθώς αυτή θα μας πάει «σε μια σύγχρονη εκδοχή της δεκαετίας του 1930. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανυπακοής στο πλαίσιο της Ε.Ε. στις πολιτικές που πλήττουν την Ευρώπη από μια πολιτική που προκρίνει την αποδόμηση της Ε.Ε. Η αποδόμηση αυτή δεν θα μας πάει εκεί που θα ήμασταν αν η Ε.Ε. δεν είχει δημιουργηθεί. Θα μας πάει σε μια σύγχρονη έκδοση της δεκαετίας του '30. Για αυτό μαζί με το DiEM25 απορρίπτουμε ταυτόχρονα την υποταγή στις πολιτικές της Ε.Ε. και την απλοϊκή θέση ότι λύση είναι η κατάρρευση της Ε.Ε» υποστήριξε.

Συμμετοχή σε εκλογές και πιθανές συνεργασίες


Αναφερόμενος σε πιθανή συμμετοχή του κινήματος του, Diem25, σε εθνικές εκλογές ή Ευρωεκλογές στο μέλλον, τόνισε ότι «το DiEM25 είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και προφανώς θα είναι παρόν και στην Ελλάδα. Η εκλογική μορφή που θα πάρει η παρουσία του DiEM25 στην Ελλάδα θα αποφασιστεί από τα μέλη του». Εκτίμησε επίσης ότι «το πολιτικό κενό στη χώρα μας το οποίο όλο και αυξάνεται πρέπει να κλείσει μέσα από δημοκρατικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις. Διαφορετικά θα γεμίσει τέρατα.»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή συνεργασία με την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ.Βαρουφάκης απάντησε ότι «θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της Τρόικας και παράλληλα αρνούνται τις σειρήνες που μας καλούν στην επιστροφή στο Έθνος/Κράτος, σε κάποιον αριστερό εθνικισμό.

Σύντομα στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Eurogroup


Ο κ. Βααρουφάκης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριά σεων του Eurogroup που συμμετείχε, καθώς και την άποψη του για το τι συνέβη στην «Άνοιξη της Αθήνας».

«Προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα συμβούλια της Ευρώπης πρέπει να καταγράφονται και να είναι προσβάσιμα στους ευρωπαίους πολίτες. Αυτό αποτελεί και καμπάνια του DiEM25. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup που παραβρέθηκα προσωπικά -και ίσως να ήμουν ο μόνος- σεβάστηκα την εμπιστευτικότητα μη δημοσιοποιώντας τι υπόθηκε παρά τις διαρροές από πλευράς της τρόικας που ήταν συχνά τοξικές και ψευδείς. Σύντομα στο πλαίσιο της εξιστόρισης του θρίλερ της «άνοιξης της Αθήνας» θα καταθέσω την άποψή μου για το τι συνέβη και θα καταθέσω και τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων. Στόχος δεν είναι η αναπαραγωγή του παρελθόντος. Σήμερα πιέζει το παρόν και το μέλλον. Το αδιέξοδο εναντίον του οποίου παλέψαμε το 2015 εντείνεται σήμερα. Ό,τι κάνουμε από εδώ και εμπρός πρέπει να αφορά το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης», είπε συγκεκριμένα.

«Ποτέ δεν στοχεύσαμε να εκβιάσουμε»


Σχετικά με την ύπαρξη του «plan B», ο κ.Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του «σχεδίου αποτροπής», τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να εκβιάσει, αλλά να αντιδράσει στο ενδεχόμενο κλείσιμο των τραπεζών από τους εταίρους.

«Το σχέδιο αποτροπής είχε στόχο να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Τρόικα παρανομήσει. Η Τρόικα ήταν αυτή που εκβίαζε εξ αρχής την ελληνική κυβέρνηση, για να μην πω τις ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τη δική μας. Την 3η μέρα που ήμουν στο υπουργείο ο πρόεδρος του Eurogroup με απείλησε ευθαρσώς ότι αν επιμείνουμε να θέλουμε να διαπραγματευτούμε την οικονομική πολιτιή της προηγούμενης κυβέρνησης η Τρόικα θα μας έκλεινε τις τράπεζες. Αυτός ήταν ο εκβιαστής ή για την ακρίβεια ο εκφραστής του εκβιασμού της ελληνικής δημοκρατίας. Ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης είχαμε υποχρέωση να έχουμε ένα σχέδιο αποτροπής του εκβιασμού, ένα σχέδιο αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών, ένα σχέδιο αποτροπής των capital controls» τόνισε.

Εκτίμησε επίσης ότι «αν ως κυβέρνηση παραμέναμε σταθεροί στην απόφασή μας να απαντήσουμε στην αθέμιτη και εκβιαστική κίνηση του κλεισίματος των τραπεζών με αυτή την αναδιάρθρωση των ομολόγων η Τρόικα θα είχε συμβιβαστεί με εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίρναμε ότι ζητούσαμε. Σημαίνει όμως ότι η συμφωνία μας με το Eurogroup θα γινόταν στη βάση ενός βιώσιμου οικονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος»

Οι ερωτοαπαντήσεις του Q&A στην ιστοσελίδα του TPP »»»

Ομπάμα: Ηackers της ρωσικής DNC μπορούν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές (Vid)

Την άποψη πως είναι πιθανό η Ρωσία να προσπαθήσει να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama, μετά από τη διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος την οποία ειδικοί αποδίδουν σε Ρώσους χάκερς.



«Τα πάντα είναι εφικτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο κανάλι NBC που μεταδόθηκε χθες όταν ερωτήθηκε αν θα προσπαθήσουν οι Ρώσοι να επηρεάσουν τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ανακρίσεων (FBI) διερευνά τη διαρροή την Παρασκευή 19.000 και παραπάνω μηνυμάτων της Επιτροπής, τα οποία δείχνουν ότι η Επιτροπή είχε προσπαθήσει να προωθήσει την Hillary Clinton εις βάρος του γερουσιαστή Berni Sanders στη διαδικασία χρίσματος για την προεδρία.

«Το ξέρω ότι οι ειδικοί το έχουν αποδώσει στους Ρώσους», ανέφερε ο πρόεδρος Obama συμπληρώνοντας πως «αυτό που όντως ξέρουμε είναι ότι οι Ρώσοι παραβιάζουν τα συστήματά μας, όχι μόνό τα κυβερνητικά συστήματα, αλλά και τα ιδιωτικά συστήματα».


Η διαρροή των μηνυμάτων ανάγκασε την Ντέμπι Ουάσερμαν Σουλτζ, μέλος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Φλόριντα, να υποβάλλει την παραίτησή της ως πρόεδρος της Επιτροπής.

«Ποια είναι η σκοπιμότητά τους, όσον αφορά τις διαρροές, δεν το ξέρω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο Donald Trumo έχει επανειλημμένως εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Vladimir Putin, τον ηγέτη της Ρωσίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Trump έχει συγχαρεί επανειλημμένα τον Πούτιν, αποκαλώντας τον «ισχυρό ηγέτη». Ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας είπε επίσης στην εφημερίδα New York Times την περασμένη εβδομάδα ότι ως πρόεδρος, το ΝΑΤΟ μπορεί να μην υπερασπιστεί αυτόματα τις βαλτικές χώρες που ήταν κάποτε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης.

«Νομίζω ότι ο Trump έχει αποσπάσει πολύ θετική κάλυψη στον τύπο της Ρωσίας», σημείωσε ο Ομπάμα.

Φετουλάχ Γκιουλέν προς ΗΠΑ: Μην υποκύψετε στους εκβιασμούς Ερντογάν

«Να αντισταθούν στον πειρασμό να δώσουν στον Ερντογάν όλα όσα θέλει», καλεί τις αμερικανικές Αρχές με άρθρο του στους New York Times ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου την έκδοση έχει ζητήσει επιτακτικά η Άγκυρα...

Στόχος του Ερντογάν; «Να επιτύχει την έκδοσή μου, παρά την έλλειψη αξιόπιστων αποδείξεων και χωρίς προοπτική δίκαιης δίκης».
Στο άρθρο του διαψεύδει τις κατηγορίες που του καταλογίζει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία αναφορικά με την εμπλοκή του στο πραξικόπημα δηλώνοντας μάλιστα ότι αντιτίθεται στη βία. Εκφράζει την ανησυχία του για τη στρατηγική του Τούρκου προέδρου, ο οποίος «υποβάλλει τις ΗΠΑ σε έναν εκβιασμό, απειλώντας να μειώσει την υποστήριξή του στον συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

«Ο πειρασμός να δοθούν στον κ. Ερντογάν όλα όσα θέλει είναι κατανοητός», προσθέτει, «αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να αντισταθούν» σε αυτόν. Ο Γκιουλέν καταγγέλλει «την εξέλιξη της κυβέρνησης Ερντογάν σε μια δικτατορία» και προειδοποιεί για τις συνέπειες στην τουρκική κοινωνία. Για να διατηρηθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποχωρήσουν έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη ο οποίος προσπαθεί να μετατρέψει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε ένα δικό του πραξικόπημα σε αργή κίνηση», υποστηρίζει ο 75χρονος επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ.