07/05/16

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά, σημειώνει χαρακτηριστικά το newsbomb.gr, φαίνεται πως λειτουργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία φέρνει αύριο, Τετάρτη (06/07/2016) σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έτοιμο προς δημοσίευση στο ΦΕΚ είναι το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται προϋπηρεσία δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα...Και τούτο γιατί, η αναγνώριση αυτής της προϋπηρεσίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αύξηση των μισθολογικών αποδοχών στους δημόσιους υπαλλήλους, τη στιγμή που οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα στενάζουν από τις κρατήσεις, την εισφορά αλληλεγγύης και τις περικοπές.

Και βεβαίως, δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά και το «τσεκούρι» των επικουρικών συντάξεων που έχει επιβάλει ήδη το Υπουργείο Εργασίας διά του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε σήμερα (05/07/2016) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, στο εν λόγω νομοσχέδιο εισάγονται περιορισμοί στην ανάληψη επιτελικών θέσεων του Δημοσίου από στελέχη που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο φαινόμενο των περιστρεφόμενων θυρών, της διαπλοκής δηλαδή δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος.

Ειδικότερα, προβλέπονται περιορισμοί στην ανάληψη θέσης ομοειδούς με αυτήν που προηγουμένως κατείχε το στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα απαγορεύεται και η ανάληψη παρεμφερούς θέσης στον ιδιωτικό τομέα για διάστημα τριών ετών μετά την αποχώρηση από το δημόσιο.

Σχετικά με την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, το ΠΔ, το οποίο βασίζεται σε παλαιότερη νομοθεσία, δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης έως 7 χρόνων σε συναφές με τη θέση αντικείμενο στο Δημόσιο. Η προϋπηρεσία θα πιστοποιείται με βάση την ασφάλιση (άρα δεν αναγνωρίζεται προϋπηρεσία σε καθεστώς μαύρης εργασίας), τους τίτλους σπουδών, την πιθανή εγγραφή σε επιμελητήριο κ.λπ., ενώ ο υπάλληλος θα έχει την ανάλογη βαθμολογική αναβάθμιση.

Παράλληλα, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο αρχίζει το πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για το δημόσιο μάνατζμεντ που θα απευθύνεται σε δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα καταβάλουν τα μισά δίδακτρα, καθώς τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε περίπου 10 ημέρες και θα εφαρμοστεί από το νέο έτος, με στόχο, όπως σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης, να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές των υπαλλήλων. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες σε μετατάξεις και αποσπάσεις.

Τέλος, το πρόγραμμα σπουδών του ΕΑΠ απευθύνεται στους δημόσιους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να αναβαθμίσουν το εκπαιδευτικό επίπεδό τους.

Οι σπουδές θα είναι τετραετούς διάρκειας και κάθε χρόνο θα εισάγονται περίπου 70 – 100 υπάλληλοι επιλεγμένοι με βάση τις διαδικασίες που έχει καθιερώσει το ΕΑΠ και με ιδιαίτερη μέριμνα στη συμμετοχή γυναικών. Με την χρηματοδότηση του 50% των διδάκτρων οι εν λόγω σπουδαστές θα καταβάλουν συνολικά περί τα 3.600 ευρώ δεδομένου ότι η τετραετής φοίτηση στο ΕΑΠ κοστίζει συνολικά 7.200 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «θα υπάρξει ρύθμιση στα capital controls την άλλη εβδομάδα» και «αυτοί που φέρουν νέα χρήματα θα μπορούν να τα βγάλουν»...Περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «θα υπάρχει ρύθμιση στα capital controls την άλλη εβδομάδα» και «αυτοί που φέρουν νέα χρήματα θα μπορούν να τα βγάλουν», ενώ υποστήριξε πως τα capital controls δεν είναι αυστηρά.

Παράλληλα, ανέφερε πως «κάθε μήνα θα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς τους», σημειώνοντας πως πήραμε την απόφαση να διευκολύνουμε πρώτα τους εξαγωγείς. Σχετικά με το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η κανονικότητα, ανέφερε ότι «όσο πιο πολύ πιστέψει ο κόσμος ότι όντως έγινε πολύ καλή ανακεφαλαιοποίηση» θα βοηθήσει να φύγουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και εκτίμησε ότι η οριστική άρση τους θα γίνει μετά το τέλος της 2ης αξιολόγησης, καθώς η χαλάρωσή τους συνδέεται με την επαναφορά της εμπιστοσύνης.

Πέραν αυτού, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είχε μία καμπύλη μάθησης, αναφορικά με το ποιοι είναι οι κανόνες και υποστήριξε ότι μάθαμε γρήγορα. Για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, επισήμανε ότι εμείς δεν έχουμε συμφέρον να καθυστερήσουμε και πως πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας για να δημιουργηθεί η απαραίτητη σταθερότητα. Πάντως, εκτίμησε ότι και στη νέα διαπραγμάτευση «θα υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος και υποστήριξε ότι στόχος είναι να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης δαπανών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για το χρέος, σημειώνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ξεκαθαρίσει ότι έγινε βήμα για το χρέος. Επίσης, έκανε λόγο για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με ευθύνη των θεσμών λόγω των διαφορών τους, ενώ επισήμανε ότι είναι πιο δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τέσσερις θεσμούς, χωρίς να αποκλείει την ύπαρξη ανάλογου προβλήματος και στη νέα αξιολόγηση. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι οι διαφορές αυτές ορισμένες φορές ευνοούν, αναφέροντας ως παραδείγματα τη θέση του ΔΝΤ για το χρέος ή κάποιων κρατών για τις συλλογικές συμβάσεις.

Πάντως, άφησε αιχμές και για το ρόλο του ΔΝΤ συνολικά, υποστηρίζοντας σε ευρωπαϊκά προβλήματα θα έπρεπε να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση και πρόσθεσε ότι σαν Ευρωπαίος θα ήθελα να έχω τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σαν το ΔΝΤ της Ευρώπης, αλλά καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως οι τιμές των τραπεζών έπεσαν όταν έλεγαν οι θεσμοί ότι χρειάζονται 20 δισ. ευρώ και εμείς ότι θα χρειαστούν μόνο 5 δισ. ευρώ. Σχετικά με τις αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ο υπουργός ανέφερε πως «υπάρχει ένας νόμος που είναι πολύ αυστηρός» και παραδέχτηκε ότι είναι πολύ αυστηρός και κόβει πάρα πολύ καλούς υποψήφιους. Όμως, πρόσθεσε πως «δεν νομίζω ότι οι θεσμοί έχουν την στρατηγική να μην υπάρχουν Έλληνες», αλλά «πληρώνουμε μία στρατηγική κατά την οποία οι τραπεζίτες είχαν πολύ καλές σχέσεις με την κακή έννοια με τον ιδιωτικό τομέα, συνέχιζαν να δανείζουν και οι εταιρείες δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα»

Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να λειτουργεί ως το τέλος του έτους, ο υπουργός σημείωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου που θα εκλέξει το πρώτο διοικητικό σύμβουλο, καθώς και ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης ακόμη το ποιες εταιρείες θα ενταχθούν σε αυτό. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα είναι πιο εύκολο μέσω του Ταμείου να γίνει αναδιάρθρωση εταιρειών από ότι από τα ίδια τα υπουργεία και ανέφερε ως παράδειγμα υποψήφιας προς ένταξη τη ΔΕΗ.

Σχετικά με το κατά πόσο είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι αυτό θα κριθεί στο τέλος και μετά από τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας το περυσινό δημοψήφισμα, ο υπουργός υποστήριξε ότι είχαμε πριν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δει ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την Ευρώπη και αυτό φαίνεται τώρα, στο τέλος αυτής της περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι χρειαζόταν η σύγκρουση, καθώς αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή.

Η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος, ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επισήμανε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, μετά από 10 χρόνια εταιρικής σχέσης, πραγματοποιείται σε μια καίρια και σημαντική στιγμή.... 


Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπινγκ

Η χώρα σας έχει βιώσει τις πιο δύσκολες στιγμές και ως φίλος είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα έχει ανοίξει μια νέα σελίδα ανάπτυξης, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος

Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα λαμπρή περίοδος συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο του Λαού, στο Πεκίνο, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κίνας, ότι σε μια περίοδο σύνθετη και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και εσωστρέφειας για τον δυτικό κόσμο, το όραμά σας «Μια ζώνη, ένας Δρόμος» (One Belt, One Road) για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, δίνει μια νέα προοπτική σε παγκόσμια κλίμακα για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος» και ευχαρίστησε την Κίνα για την συμπαράστασή της στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ελληνική έκφραση «οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα».

«Οι λαοί μας αγωνίστηκαν τον 20ό αιώνα για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Ήταν πάντα υπέρ της ειρήνης και της ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο την προοπτική περαιτέρω ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Κίνας, αλλά και στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο των ελληνοκινεζικών σχέσεων και παρουσίασε επενδυτικές προτάσεις της Ελλάδας σε έξι τομείς - οικονομία, τράπεζες, τουρισμό, έρευνα -καινοτομία, ελληνικές εξαγωγές και πολιτισμός.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η δέσμευση του Αλ. Τσίπρα να προωθήσει σημαντικά και να ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι για την Ελλάδα αρχίζει ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι οι δύο πλευρές θα οδηγήσουν τις σινο-ελληνικές σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στις μεταφορές, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και την ναυτιλία. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε συνεργασία σε τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό και επιθυμούμε την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ. Επισήμανε εξάλλου τις προοπτικές αναβάθμισης του ρόλου των δύο χωρών στην διαπεριφερειακή συνεργασία.

Κλείνοντας την συνάντηση, ο Κινέζος Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Σειρά σημαντικών συμφωνιών Ελλάδας – Κίνας

 

Σειρά σημαντικών συμφωνιών σε διάφορους τομείς υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπεγράφησαν οι εξής συμφωνίες:
 • Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

 • Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 • Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

 • Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 • Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

 • Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

 • Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

 • Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.

 • Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.

ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ CAPITAL CONTROL ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ 


Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα ήταν να ασχοληθώ επικριτικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν μπόρεσα να αποφύγω, όμως, τον πειρασμό, διαβάζοντας τη συνέντευξή του, μια από τις πάμπολλες που πέφτουν ως βροχή στα Μέσα, στη Real News της Κυριακής (3/7). Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του και την “αξιέπαινη” εκστρατεία του στο βρετανικό έδαφος, ο Γ. Βαρουφάκης δεν κατόρθωσε (ευτυχώς!), να αποτρέψει το Brexit.

Ο Γ. Βαρουφάκης πίστεψε, ίσως, ότι αφού “πέτυχε”, ως υπουργός Οικονομικών, ελέω Τσίπρα, να αποτρέψει το Grexit, είχε πάρει το κολάι. Πίστεψε, ατυχώς, ότι εύκολα θα μετέδιδε τα φώτα του και στους Βρετανούς και ότι οι τελευταίοι θα “ρουφούσαν” την ευρωσωτήρια εμπειρία του, η οποία είχε, εκ των πραγμάτων, ως κατάληξη το τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα. Οι “κουτόφραγκοι”, όμως, δεν τσίμπησαν στην εκστρατεία του Γιάνη.

Αν ρωτήσουμε πολίτες στην Ελλάδα, οι περισσότεροι θα σου πουν ότι ο Γ. Βαρουφάκης είναι κατά του ευρώ και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Και όμως αυτή η “κοινή” πεποίθηση είναι τραγικό λάθος και δείχνει την απέραντη σύγχυση που κυριαρχεί σε αυτή τη χώρα, μια από τις αιτίες τις κακοδαιμονίας της.

Ο Γ. Βαρουφάκης σε καμιά περίπτωση και ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στη Real News το λέει ευθέως, προς μεγάλη ανακούφιση του Τσίπρα: “Ποτέ δεν απειλήσαμε με έξοδο από το ευρώ. Ούτε τη σχεδιάσαμε”!

Είχαμε, προσθέτει, ένα Plan X, μόνο σε περίπτωση που Σόιμπλε και Σία επιχειρούσαν να μας εκδιώξουν από την ευρωζώνη!

Δεν ξέρω αν ο Σόιμπλε ποτέ επιχειρούσε και μπορούσε να κάνει ένα τόσο φοβερό “κακό” στη χώρα μας (μακάρι να το έκανε!), το βέβαιον είναι ότι ο Γ. Βαρουφάκης δεν αντιμετώπιζε την έξοδο από την ευρωζώνη ως θετικό ενδεχόμενο αλλά ως κίνδυνο, που μπορούσε να προκύψει από τους “κακούς” και εμείς ως τέτοιον να τον αντιμετωπίσουμε με το Plan X (σσ. που, για να λέμε την αλήθεια, δεν πιστεύω ότι υπήρχε. Δεν πιστεύω ότι υπήρχε το οποιοδήποτε σχέδιο και για οτιδήποτε στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο στο Υπουργείο Οικονομικών).

Χωρίς, όμως, σχέδιο για έξοδο από την ευρωζώνη και ετοιμότητα να εφαρμοστεί πλήρως και στο ακέραιο σε συνδυασμό με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, δεν υπήρχε καμιά περίπτωση η Ελλάδα να μπορούσε να προστατευτεί και να αντισταθεί στους εκβιασμούς των πιστωτών και ειδικότερα στους εκβιασμούς της ΕΚΤ για διακοπή της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Πέραν αυτού, η έξοδος από την ευρωζώνη ήταν απαραίτητη, έτσι κι αλλιώς και όχι μόνο για την αντιμετώπιση των εκβιασμών των πιστωτών αλλά κυρίως και ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της λιτότητας και τη χάραξη μιας αναπτυξιακής παραγωγικής πολιτικής διεξόδου στη χώρα.

Ο Γ. Βαρουφάκης παραθέτει στη Real News τη δική του εκδοχή απάντησης στους εκβιασμούς της ΕΚΤ, προκειμένου να αποτραπούν τα capital control, απάντηση που είχε ως στόχο, όπως λέει, την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Η απάντηση Βαρουφάκη περιλάμβανε, όπως την σημειώνει στη Real News:
 1. Την άμεση αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ κλπ,

 2. Τη δημιουργία παράλληλου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε ευρώ,

 3. Τη νομοθέτηση της επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας επί της Τράπεζας της Ελλάδος.
Νομίζω ότι το σχέδιο Βαρουφάκη δεν αντέχει καν κριτικής.

Κι αυτό διότι όχι μόνο δεν θα ενοχλούσε ουσιαστικά τους πιστωτές, ούτε διότι η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι θεσμικά ανέφικτη μέσα στο ευρώ αλλά κυρίως διότι όχι μόνο δεν θα απέτρεπε τα capital control στη χώρα άλλα μάλλον θα τα έφερνε κάτω από τη χειρότερη δυνατή εκδοχή, ενώ σε καμιά περίπτωση εφόσον τα capital control επιβάλλοντο, τα ως άνω μέτρα, ακόμα και αν μπορούσαν να εφαρμοστούν στο σύνολό τους, δεν επρόκειτο να ανακουφίσουν τη χώρα.

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της νεοαποικιοκρατίας δεν υπάρχουν έξυπνες ούτε μαγικές λύσεις.

Ο γόρδιος δεσμός στη χώρα κόβεται ξανά με έναν και μόνο τρόπο: με το σπαθί. Με την έξοδο από την ευρωζώνη και τη σύγκρουση με το νεοφιλελευθερισμό της ΕΕ, ως αφετηρία εφαρμογής ενός ριζοσπαστικού προγράμματος διεξόδου.
iskra.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.