07/09/16

Επί τριάντα λεπτά συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία....Στην ατζέντα της συζήτησης των δυο ανδρών βρέθηκε το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος, το Κυπριακό καθώς και η προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε κατανόηση στις ελληνικές θέσεις για το θέμα του χρέους.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν το πρώτο που έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ημίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού Προέδρου.

Στην συνάντηση η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, όπου υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος του χρέους καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά σε ότι αφορά το ΔΝΤ ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει την δημιουργηθείσα κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στην χώρα αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Επίσης ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει σημαντικός.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθιξε το ζήτημα του πολέμου στην περιοχή ως αιτίας των προσφυγικών ροών και της αναγκαιότητας λήξης του.

Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει τόσο ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, όσο και στο ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο πόλεμος της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής


Όπως υπογραμμίζεται, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπαράκ Ομπάμα ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής των οικονομικών συμφερόντων και των πολιτικών κέντρων εξουσίας.

Στον τομέα αυτόν δε, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ισχυρό μήνυμα στηριξης Ομπάμα


Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε οτι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.

Σε ότι αφορά το χρέος ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την κατανόηση του για τις ελληνικές θέσεις, ενώ ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου για συνομιλίες σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Ομπάμα εξήρε τον ρόλο και την στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε -ως ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτιμά η Αθήνα- και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας.

Επίσης αναφέρθηκε και στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και πρότεινε συνάντηση των υπουργών 'Αμυνας των δύο χωρών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο Ομπάμα για την ειδική ατζέντα αντιμετώπισης της διαφθοράς που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και ζήτησε στο πλαίσιο αυτό την συνεργασία και στήριξη των ΗΠΑ.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση


O Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα σήμερα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και ο Πρόεδρος Ομπάμα ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

"Ο Πρόεδρος εξήρε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μια μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας", δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. 
πηγή: ΑΜΠΕ

Μετά το Brexit τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών ήρθαν στην επιφάνεια με οξύτητα. Απαιτούνται ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και πολλοί εκτιμούν ότι τα βάρη θα επωμιστούν ξανά οι φορολογούμενοι, επισημαίνεται στον ιστοχώρο της Deutsche Welle...

 


Μετά το σοκ του Brexit ήρθε να προστεθεί στη λίστα των κρίσεων που ταλανίζουν την Ευρώπη ένα ακόμη ζήτημα: τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα στην Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) εκτιμά το ύψος των κόκκινων τραπεζικών δανείων σε 200 δις ευρώ. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν μάλιστα λόγο για 360 δις. Ο ακριβής όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία είναι ασαφής. Σαφές είναι πάντως ότι αν αυτή η «φούσκα» σκάσει, το ιταλικό κράτος δεν θα είναι σε θέση να επωμιστεί το βάρος των απωλειών, οι οποίες θα έφερναν μάλιστα σε δύσκολη θέση και το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης.

Το βασικό πρόβλημα της Ιταλίας είναι πάντως η αναιμική ανάπτυξη. Όπως επισημαίνει στην DW ο Μάρτιν Φάουστ, καθηγητής του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Frankfurt School of Finance, «η ιταλική οικονομία δεν αναπτύχθηκε σχεδόν καθόλου το τελευταίο διάστημα, μερικώς ήταν βυθισμένη σε ύφεση. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ιταλία δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Εν μέρει δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των τόκων και των δόσεων εξόφλησης των δανείων τους».

Τα τραπεζικά βάρη στις πλάτες των φορολογουμένων;


Το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών δεν είναι πάντως καινούργιο. Εξάλλου το φθινόπωρο του 2014 εννιά ιταλικές τράπεζες είχαν αποτύχει στα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής που διενεργήθηκαν. Από τις αρχές του 2015, μια ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει πλέον να διασώζονται απλά με χρήματα φορολογουμένων, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Πριν επέμβει το κράτος, την ευθύνη φέρουν οι ιδιοκτήτες και οι πιστωτές των τραπεζών. Αυτή η διάταξη αποτρέπει πολλούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στις τράπεζες, φοβούμενοι ότι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος πιθανών απωλειών, επισημαίνει ο Μάρτιν Φάουστ και εκτιμά: «Μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι οι απώλειες των τραπεζών θα αυξηθούν αισθητά τα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι τα δάνεια που δεν εξοφλούνται περιορίζουν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Και χωρίς ίδια κεφάλαια οι τράπεζες αδυνατούν να επιβιώσουν».

Το σχέδιο του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είναι να στηρίξει εκ νέου με χρήματα φορολογουμένων τις εγχώριες τράπεζες, διαθέτοντας έως και 40 δις ευρώ. Επιχείρημα του Ρέντσι είναι ότι το σοκ του Brexit επιτρέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων. Ωστόσο, αυτό συνιστά πρόφαση κατά τον Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς, οικονομολόγο του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. «Σε τελευταία ανάλυση δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο Brexit και τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών», επισημαίνει στη DW ο γερμανός οικονομολόγος, εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα κληθούν να επωμιστούν και πάλι τα βάρη των τραπεζών.

«Για το καλό της πατρίδας είναι αναγκαίες οι καθαρές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε: «Έχω εμπειρία καλής συνεργασίας με τις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων, με μοναδικό μου γνώμονα το καλό της πατρίδας και να μη βλάπτεται το όνομα του Κυρίου», υπογράμμισε από το βήμα της Πανθρακικής Ιερατικής Σύναξης ο Αρχιεπίσκοπος...


«Είναι απαραίτητο να υπάρξει καλό κλίμα συνεννόησης και ανάπτυξης των θέσεών μας και όχι κραυγές και διάθεση σύγκρουσης» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «για το καλό της πατρίδας είναι αναγκαίες οι καθαρές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε: «Έχω εμπειρία καλής συνεργασίας με τις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων, με μοναδικό μου γνώμονα το καλό της πατρίδας και να μη βλάπτεται το όνομα του Κυρίου».

Από το βήμα της Πανθρακικής Ιερατικής Σύναξης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των τεσσάρων ακριτικών Μητροπόλεων Κομοτηνής, Αλεξανδρουπόλεως, Διδυμοτείχου και Ξάνθης, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δέχεται τραχύ εκβιασμό από τους δανειστές της».

 
«Μας πνίγουν, μας οδηγούν σε ασφυξία μέχρι να επιτύχουν την πλήρη παράδοση», είπε χαρακτηριστικά. «Τα μνημόνια», πρόσθεσε, «δεν είναι καινούριο φαινόμενο, τα έχουμε ξανασυναντήσει στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας».

Σημείωσε ότι «η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του χριστιανικού πνεύματος, μεταβλήθηκε στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης και των τοκογλύφων του εμπορίου» και συμπλήρωσε ότι «όσο η Ευρώπη απομακρύνεται από το χριστιανικό της πνεύμα, οι λαοί της δεν θα έχουν μέλλον. Για αυτό και δημιουργούνται τα φαινόμενα του ευρωσκεπτικισμού».

Επιπλέον, τόνισε πως «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να σέβονται τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τις συνήθειες του κάθε λαού. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Οι ξένοι δεν θα φύγουν από την Ελλάδα μέχρι η ιστορία της χώρας μας να αποχρωματιστεί, ο λαός μας να πάψει να θρησκεύει, να αποκοπούμε από τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, να μπούμε σε αυτό που λέγεται νέος κύκλος της ιστορίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους ιερείς, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε πως «για την Εκκλησία δεν υπάρχει δικό μου και δικό σου. Υπάρχει το δικό μας. Για εμάς η πατρίδα είναι μπροστά» και εξέφρασε ότι αισθάνεται ντροπή «όταν βλέπω τα σχολεία μας να έχουν πετάξει στα σκουπίδια τις μορφές των ηρώων μας, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τις άλλες ένδοξες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας».

Αύξηση της ευελιξίας στην ελληνική αγορά εργασίας με διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κατώτατου μισθού, διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων και παρεμβάσεις για το άνοιγμα επαγγελμάτων προτείνει μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα σε απολογιστική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για την οικονομία της ευρωζώνης...
 

Εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο «ευέλικτη», και να περιοριστεί η ανεργία των νέων, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, σε έκθεση για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε σήμερα.

ΤΟ ΔΝΤ προειδοποιεί να μη θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ακόμη, το Ταμείο τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Το ΔΝΤ ζητεί ακόμη να προχωρήσει το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» με προτεραιότητα σε κρίσιμα επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι φορτοεκφορτωτές! Στην ίδια βάση ζητά να εφαρμοσθούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη μείωση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό στους τομείς του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος αδειοδότησης στους κλάδους τροφίμων και ποτών, καθώς και στον τουρισμό.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις συστάσεις του ΟΟΣΑ με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς (π.χ., μεταφορές, τουριστικά ενοίκια, γάλα, αρτοποιεία, φαρμακεία, προϊόντα πετρελαίου κ.ά.) και προχωρεί στο άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) και στην απελευθέρωση της αγοράς για τις τουριστικές ενοικιάσεις.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι δημογραφικές εξελίξεις και δη η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη επηρεάζοντας ταυτόχρονα αρνητικά το Δημόσιο Χρέος. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, οι χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ιρλανδία, όπου η μέση αύξηση του μεριδίου των παλαιών εργαζομένων στο συνολικό εργατικό δυναμικό θα είναι περίπου 10% μεταξύ 2020 και 2035.

Ειδική αναφορά γίνεται στο έλλειμμα επενδύσεων στην Ελλάδα, μετά τη δραματική μείωσή τους κατά 20% στη διάρκεια της κρίσης. Όπως σημειώνει, οι εταιρικές επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν μετά την κρίση και παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΝΤ, οι ακαθάριστες πραγματικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ υποχώρησαν σχεδόν 15% κατά τη διάρκεια της κρίσης, ΑΕΠ.

Παράλληλα, οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού εντάσσουν την Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία στις χώρες οπού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θέτουν προκλήσεις για τις τράπεζες και τις οικονομίες. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει πως οι μεγάλες τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία αντιμετωπίζουν και αυτές προκλήσεις από την υψηλή μόχλευση. «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη αγωνίζεται να προσαρμοστεί στη παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης», συνοψίζει η έκθεση.
 
Οι «προτροπές» του ΔΝΤ προς την Ελλάδα επικεντρώνουν στη διατήρηση και την περαιτέρω επέκταση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, στην τόνωση του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες, συστήνεται στην κυβέρνηση, καθώς η ανεργία των νέων είναι υψηλή, να διατηρήσει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των κατώτατων μισθών, οι οποίοι όπως σημειώνει το ΔΝΤ είναι οι υψηλότεροι μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ακόμη, το Ταμείο τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ. και τις αγορές προϊόντων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αποστολή στρατευμάτων σε Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία αποφάσισε το ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας.  Η Ευρω- Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με το euronews,  ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα των τεσσάρων κρατών, που κατατέθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Στις τέσσερις χώρες θα αποσταλούν ισάριθμα τάγματα. Όλα μέλη της Συμμαχίας δήλωσαν ότι θα συμβάλουν, με διαφορετικούς τρόπους, στις πολυεθνικές αποστολές.

«Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Καναδάς θα τεθεί επικεφαλής στη Λετονία, η Γερμανία στη Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο στην Εσθονία και οι ΗΠΑ θα αποτελούν το έθνος με το γενικό πρόσταγμα στην Πολωνία» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Επίσης, η Συμμαχία αναλαμβάνει τη διοίκηση της αντιπυραυλικής ασπίδας που «έστησαν» οι ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Περιλαμβάνει αμερικανικά πλοία στην Ισπανία, ραντάρ στην Τουρκία και στρατιωτική βάση στη Ρουμανία, ενώ ετοιμάζεται και στρατιωτική έδρα στην Πολωνία.

Η απόφαση ελήφθη αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις στη Γαλλία ότι η ασπίδα θα βρίσκεται στον έλεγχο του ΝΑΤΟ και όχι της Ουάσιγκτον.

Το ΝΑΤΟ διακηρύσσει ότι δεν επιθυμεί σύγκρουση με τη Ρωσία.


«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση. Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε δημιουργικό διάλογο με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος γείτονάς μας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παίζει σημαντικό ρόλο στις προκλήσεις ασφάλειας εντός και πέριξ της Ευρώπης.»

Προκειμένου να πείσει για τις προθέσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ συγκαλεί το συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, την επόμενη εβδομάδα, για να ενημερώσει το Κρεμλίνο για τις αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα επικρατήσει «κοινή λογική» στη Βαρσοβία και ότι οι Σύμμαχοι θα καταλάβουν ότι «είναι παράλογο να θεωρείται απειλή η Ρωσία.» 

Το Κρεμλίνο ελπίζει πως θα επικρατήσει η κοινή λογική στη σύνοδο του ΝΑΤΟ


Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο ria.ru. ότι ελπίζει πως θα επικρατήσει η "κοινή λογική" στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, σημειώνοντας ότι θεωρεί παράλογο τον ισχυρισμό του διεθνούς οργανισμού ότι η Ρωσία θέτει κάποια απειλή.

"Είναι παράλογο να μιλάμε για απειλή από τη Ρωσία την ώρα που δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται στο κέντρο της Ευρώπης και εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή καθημερινά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσουν επισήμως για την ανάπτυξη τεσσάρων ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής και στην ανατολική Πολωνία, σε μια κίνηση που αποσκοπεί, σύμφωνα με την συμμαχία, στην αποτροπή ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

"Πρέπει να είσαι ένας απολύτως κοντόφθαλμος οργανισμός για να διαστρεβλώνεις τα πράγματα κατ'αυτόν τον τρόπο", σημείωσε επίσης ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ελπίζει ότι "θα επικρατήσει τελικά η κοινή λογική".

"Η Ρωσία ήταν και συνεχίζει να είναι ανοιχτή στον διάλογο, να ενδιαφέρεται για την συνεργασία, αλλά μόνον αν είναι αμοιβαία επωφελής και λαμβάνει υπόψη της τα κοινά συμφέροντα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν αν η συμμαχία στρέψει το ενδιαφέρον της στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αντί να ψάχνει για εχθρούς στη Ρωσία. 

Αλ. Τσίπρας: H Ρωσία απαραίτητη για την ασφάλεια στην Ευρώπη 


Την αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην συνεδρία για θέματα αποτροπής και άμυνας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προσαρμογής του ΝΑΤΟ, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά - κυρίως - τις ανησυχίες των μελών του. Η Συμμαχική ασφάλεια είναι αδιαίρετη: είτε ισχύει στην ολότητά της για τον κάθε ένα Σύμμαχο, είτε δεν υφίσταται καθόλου, τόνισε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.