07/10/16

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Weltότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να πάρουν φρέσκο κεφάλαιο στο πρότυπο της ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στις ΗΠΑ την περασμένη δεκαετία, προσθέτοντας ότι το bail-in δεν είναι αποδοτικό!...

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau
Για την ανάγκη χορήγησης γενναίου πακέτου διάσωσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης κάνει λόγο σε συνέντευξή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών είναι απλώς το σύμπτωμα ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος - του θανατηφόρου συνδυασμού της χαμηλής ανάπτυξης, του υψηλού δημόσιου χρέους και του «επικίνδυνου» αποπληθωρισμού.

Όπως είπε ο David Folkerts-Landau στην κυριακάτικη "Welt", οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν φρέσκο κεφάλαιο στο πρότυπο της ανακεφαλαιοποίησης που έγινε στις ΗΠΑ (πριν από μια δεκαετία!).

Οι ΗΠΑ βεβαίως ενίσχυσαν τότε τα τραπεζικά τους ιδρύματα με 475 δισ. δολάρια και ένα παρόμοιο πρόγραμμα είναι απαραίτητο τώρα για την Ευρώπη και ειδικά για τις ιταλικές τράπεζες, είπε ο Landau, αν και στην Ευρώπη «δεν χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο ποσό, αφού ένα πρόγραμμα 150 δισ. ευρώ πρέπει να φθάνει για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών».

«Η Ευρώπη είναι σοβαρά άρρωστη και πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ γρήγορα τα προβλήματα ή αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα "ατύχημα"» είπε ο Γερμανός οικονομολόγος δηλώνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος για τις ταλικές τράπεζες όπου τα 40 δισ. ευρώ ενίσχυση που ζητά ο Ρέντσι, κατά τη γνώμη του, είναι ποσό μάλλον «συντηρητικό».

Υποστηρίζει ότι το πακέτο διάσωσης των τραπεζών είναι τόσο επείγον που θα πρέπει να επιτραπεί η παραβίαση της νέας τραπεζικής οδηγίας αφού -όπως εκτιμά- το bail-in (δηλαδή η διάσωση τράπεζας με κούρεμα των ομολογιούχων και στη συνέχεια των καταθετών) δεν είναι ούτε αποδοτικό ούτε πολιτικά ανεκτό, διότι θα πλήξει τις αποταμιεύσεις των πολιτών και μπορεί να προκαλέσει επιδρομή στα ATM τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες χώρες.

Το συμπέρασμα του Landau; «Η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό από την αναστολή τους».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ζήτησε ακόμη σειρά τροποποιήσεων στον αναπτυξιακό νόμο, όπως την αύξηση των ανώτατων ορίων ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις....Ειδικές ενισχύσεις και κίνητρα από τον αναπτυξιακό νόμο για τις επιχειρήσεις των ακριτικών νησιών και, ειδικά, αυτών που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο.

Όπως ανέφερε, στη Σάμο, αλλά και σε άλλα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, παρατηρείται σημαντική μείωση της τουριστικής κίνησης για φετινή χρονιά. Και για ένα νησί, όπως η Σάμος, του οποίου το παραγόμενο προϊόν προέρχεται κατά 70% από τον τουρισμό, το θέμα αυτό έχει άμεσες συνέπειες στην τοπική αγορά, στην απασχόληση, στην κοινωνία.

Ο κ. Μίχαλος, ζήτησε ακόμη σειρά τροποποιήσεων στον αναπτυξιακό νόμο, όπως την αύξηση των ανώτατων ορίων ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις. Επίσης, την ταχύτερη εξόφληση των οφειλόμενων ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, καθώς, όπως ανέφερε, οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και επτά χρόνια, για να εισπράξουν την ενίσχυσή τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, επανέλαβε το αίτημα για μείωση των φόρων και αποπληρωμή μέρους των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ που περιμένουμε να εκταμιευθούν, ενώ εξέφρασε το φόβο ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε να αυξάνονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία έδειξε ότι o Οργανισμός  Βορειοατλαντικού Συμφώνου εστίασε τις προσπάθειές του στον περιορισμό μιας μη υφιστάμενης "απειλής από ανατολάς".... 
Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έγιναν σε απάντηση της τελευταίας απόφασης της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία όπου οι ηγέτες της Συμμαχίας συμφώνησαν στην ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης σε Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία και Λιθουανία, μετά το αίτημα των τεσσάρων χωρών για την παρουσία νατοϊκών δυνάμεων μετά την ουκρανική κρίση, με το αιτιολογικό ότι φοβούνταν υποκίνηση ανάλογων εντάσεων από τη ρωσική πλευρά και στις δικές τους επικράτειες.

Στη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις 13 Ιουλίου, η Μόσχα θα ζητήσει διευκρινίσεις για τα σχέδια της Συμμαχίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ρωσία θα ζητήσει επίσης εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ για ένα φινλανδικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της αεροπορικής άμυνας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην εκτίμηση ότι η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να αποτραπεί προέβη ο πρόεδρος της γερμανικής Bundestag. Ο Νόρμπερτ Λάμερτ διατύπωσε την επιφύλαξή του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων...


Ο πρόεδρος της γερμανικής Bundestag, Νόρμπερτ Λάμερτ

Το Brexit δεν είναι αναπότρεπτο, εκτιμά ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής. Σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Νόρμπερτ Λάμερτ αναγνωρίζει ότι «έχει γίνει μεν πιθανότερο το ενδεχόμενο η Μ. Βρετανία σε δύο χρόνια να μην είναι πια μέλος της ΕΕ λόγω του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα», σημείωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός για να προσθέσει ότι «ωστόσο δεν το θεωρώ ακόμη τελειωμένη υπόθεση».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και πρόσφατη τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος σχολίασε ότι η πολιτική συζήτηση για το δημοψήφισμα μόλις ξεκίνησε στη Μ. Βρετανία, συνιστώντας αναμονή για το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης.

Επιφυλάξεις για τον θεσμό του δημοψηφίσματος


Εν γένει επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Νόρμπερτ Λάμερτ απέναντι στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. «Θεωρώ τα δημοψηφίσματα στις περισσότερες περιπτώσεις αχρείαστα», δήλωσε. Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου εκτίμησε ότι περιστασιακά ορισμένοι πολιτικοί χρησιμοποιούν τέτοιου είδους ψηφοφορίες με προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης. «Μεταθέτουν μια δύσκολη πολιτική απόφαση από φόβο στον ψηφοφόρο», σχολίασε ο κ. Λάμερτ, διευκρινίζοντας ότι αυτό «ισχύει σίγουρα στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit στη Μ. Βρετανία».

Η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα δεύτερο δημοψήφισμα


Η κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να αποτραπεί η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο δημοκρατικό εγχείρημα της βρετανικής ιστορίας (…) στο οποίο έλαβαν μέρος 33 εκατομμύρια ψηφοφόροι».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε χθες τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια Βρετανών που συνυπέγραψαν διαδικτυακή πρωτοβουλία με αίτημα την επανάληψη του δημοψηφίσματος ότι η απόφαση της 23ης Ιουνίου πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί.
DW

Οι Σοσιαλιστές του PSOE στην Ισπανία δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να στηρίξουν τον Μαριάνο Ραχόι στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης...


O ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ
Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας θα καταψηφίσουν μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, το κόμμα του οποίου επικράτησε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, αυξάνοντας τις πιθανότητες το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα, που διαρκεί ήδη 7 μήνες, να παραταθεί.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την εκλογική αναμέτρηση, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του ούτε θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Ραχόι για τον πρωθυπουργικό θώκο στην ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ούτε θα απόσχει προκειμένου να διευκολύνει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό το Λαϊκό Κόμμα (PP)

«Θα πρέπει να σκιαγραφήσει τις πολιτικές που θα του επιτρέψουν να κερδίσει την στήριξη των φυσικών του συμμάχων, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγονται οι Σοσιαλιστές, και δεν θα πρέπει να περιμένει από τους άλλους να επιλύσουν τα προβλήματά του» επισήμανε ο Σάντσεθ σε ομιλία που παραχώρησε σε συνεδρίαση του κόμματός του.

Με τους Σοσιαλιστές να μην συναινούν, ο Ραχόι θα πρέπει να πείσει τους κεντρώους Ciudadanos, που κατέλαβαν την τέταρτη θέση στις εκλογές, όπως και δύο μικρά περιφερειακά κόμματα προκειμένου να τον υποστηρίξουν ή να απόσχουν από τη διαδικασία.

«Θα ήταν βλακώδης η διεξαγωγή νέων εκλογών» σημείωσε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ομιλία του ηγέτη των Σοσιαλιστών. «Θα ήθελα να σχηματιστεί σύντομα μια κυβέρνηση ώστε να μην χαραμίσουμε το καλοκαίρι με συζητήσεις» επισήμανε.

Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν για μία ακόμη φορά, η Ισπανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν τρίτο γύρο εκλογών κι ενώ η οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την βαθιά ύφεση πρέπει να υπερβεί προσκόμματα όπως η αβεβαιότητα που προκάλεσε η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ αλλά και οι ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών στη Μαδρίτη σχετικά με το έλλειμμά της.

Οι πληρωμές των € 13,5 εκ. που "παγώνουν" προσωρινά αφορούν μόνο τα έργα που τελούν υπό διερεύνηση από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού....

 

H Κομισιόν αποφάσισε χθες να παγώσει πληρωμές € 13,5 εκατομμυρίων προς την Ελλάδα προερχόμενα από τα διαρθρωτικά Ταμεία για τα έτη 2014 - 2020, λόγω έρευνας την οποία διεξάγει η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των κατασκευαστών δημοσίων έργων.

“Η προσωρινή διακοπή αποτελεί μια δεδομένη και προβλεπόμενη τυπική πρακτική”, αναφέρει πηγή της Κομισιόν, η οποία υπενθυμίζει ότι τα 13,5 εκατομμύρια “αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσό από τα συνολικά € 20 δις που θα επωφεληθεί η Ελλάδα από το
EΣΠΑ”.

Διευκρινίζεται ότι οι πληρωμές που παγώνουν αφορούν μόνο τα έργα που τελούν υπό διερεύνηση από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο Ισραήλ βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του....Το ταξίδι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και αναπτυξιακη διάσταση εξ’ ου και οι επισκέψεις σε προηγμένα ινστιτούτα και σταρτ απ επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ως βασικό προσανατολισμό αγροτική ανάπτυξη και τουρισμό, δυο πολύ σημαντικούς τομείς για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, για τους οποίους μπορεί να αντληθεί χρήσιμη πληροφόρηση για βέλτιστες πρακτικές από μια χώρα η οποία αποτελεί υπόδειγμα στους συγκεκριμένους τομείς.

Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄.
 Κατά τη συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Ελλάδα, σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας, παραμένει νησίδα σταθερότητας. Και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα παίξει το ρόλο του παθητικού παίχτη στην περιοχή.

Σήμερα. Κυριακή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνάντησε τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, και αργότερα σήμερα θα επισκεφτεί προηγμένα ινστιτούτα, καθώς και
start ups επιχειρήσεις.

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κνέσσετ (του ισραηλινού κοινοβουλίου), Γιούλι Έντελσταϊν. Θα συναντηθεί και με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, Αγιελέτ Ναχμίας – Βερμπίν αλλά και με την Υπουργό Εξωτερικών και Συμπρόεδρο του Κόμματος
Zionist Union, Τζίπι Λίβνι.

Το προσφυγικό θα έχει ξεχωριστή θέση στην «ατζέντα» του κ. Μητσοτάκη, καθώς συνδέεται άμεσα με την συριακή κρίση και την αστάθεια που προκαλεί η διαρκώς ανατροφοδοτούμενη ένταση στην περιοχή. Στις επαφές τόσο με τον Προέδρο του Ισραήλ όσο και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπεντζαμιν Νετανιάχου. βασικές επιδιώξεις είναι η ανάδειξη του σταθεροποιητικού περιφερειακού ρόλου που μπορεί να ασκήσει η Ελλάδα και ταυτόχρονα η προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, καθώς επίσης του σχεδίου του για την Ελλάδα τής μετά τον λαϊκισμό εποχής, όπως λένε χαρακτηριστικά στη ΝΔ.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταβεί και στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη όπου θα έχει συναντήσεις με την παλαιστινιακή ηγεσία.


Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ, συναντήθηκε σήμερα, Κυριακή 10 Ιουλίου, με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν. μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε:

«Είχα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύ θερμή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ στην οποία επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο Κρατών.
 
Το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που η πολιτική προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι μια πολιτική η οποία υιοθετήθηκε και υιοθετείται από όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.
 
Σταθήκαμε ιδιαίτερα και στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Μια οικονομική συνεργασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η χώρα μας χρειάζεται την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
 
Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος στον οποίο η διακρατική συνεργασία μπορεί να κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Ήδη 400.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο. Υπάρχουν όμως, πολύ σημαντικά περιθώρια συνεργασίας και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της αγροδιατροφής, της διαχείρισης των υδάτων.
 
Στη συνέχεια της επίσκεψής μου θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές εταιρίες
start ups, για να μπορέσω να διαπιστώσω ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ανάκαμψης και της ελληνικής οικονομίας.
 
Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής που έχουμε δει από την Κυβέρνηση στον τομέα αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αλλά σίγουρα το Ισραήλ μπορεί να μας διδάξει πολλά για το πως στηρίζονται νέες επιχειρήσεις, πως μεγαλώνουν, πως προσελκύουν κεφάλαια και πως τελικά δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, που πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία σήμερα».

 Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο


Δεκτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο έγινε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στο Ισραήλ.

Στο επίκεντρο της ωριαίας συνάντησής τους βρέθηκε το χριστιανικό στοιχείο στην Ιερουσαλήμ, ο θρησκευτικός τουρισμός αλλά και οι εργασίες αναστήλωσης στον Πανάγιο Τάφο που βασίζονται σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

«Η παρουσία σας είναι η πραγματική προσφορά και συνεισφορά. Πέρα από τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ υπάρχει και κάτι ακόμα. Η Ελλάδα δεν παύει να είναι για τους χριστιανούς εδώ το λίκνο της Ρωμιοσύνης. Είμαστε το καταφύγιο της μέσης Ανατολής» είπε ο Πατριάχρης υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη.

«Σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας η Ελλάδα παραμείνει μια νησίδα σταθερότητας. Αντιμετωπίζουμε τις δικές μας προκλήσεις και εσείς με τη γεωγραφική σας απόσταση τα βλέπετε πιο αντικειμενικά. Στην ελληνική κοινωνία επικρατεί η αίσθηση του αδιέξοδου ότι χώρα έχει πάρει λάθος κατεύθυνση κάτι που εντείνει την απαισιοδοξία. Αυτό καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για ένα πνευματικό καταφύγιο» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πατριάρχης αναγόρευσε τον κ. Μητσοτάκη σε Μέγα Σταυροφόρο του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου.

Το προσφυγικό θα έχει ξεχωριστή θέση στην «ατζέντα» του κ. Μητσοτάκη, καθώς συνδέεται άμεσα με την συριακή κρίση και την αστάθεια που προκαλεί η διαρκώς ανατροφοδοτούμενη ένταση στην περιοχή. Στις επαφές τόσο με τον Προέδρο του Ισραήλ την Κυριακή όσο και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπεντζαμιν Νετανιάχου τη Δευτέρα
 βασικές επιδιώξεις είναι η ανάδειξη του σταθεροποιητικού περιφερειακού ρόλου που μπορεί να ασκήσει η Ελλάδα και ταυτόχρονα η προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, καθώς επίσης του σχεδίου του για την Ελλάδα τής μετά τον λαϊκισμό εποχής, όπως λένε χαρατηριστικά στη ΝΔ.

Και ενώ η Ελλάδα έχει σημειώσει μια θεαματική "κωλοτούμπα" στον τομέα των ευρωπαικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η Κύπρος έκανε τη διαφορά και ψήφισε υπέρ της άρσης τους....Αναλυτικότερα στο σχέδιο που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ, η Βουλή των αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ κάτι που εκφράστηκε από 33 Βουλευτές από τους συνολικά 59, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία 17 βουλευτές. Δεν υπήρξαν ψήφοι κατά της απόφασης, ενώ οι 17 βουλευτές που απείχαν είναι του κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη. " Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, εναντίον της Ρωσίας, απέδειξαν την αντιπαραγωγικότητά τους και με κανένα τρόπο δε βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία", - αναφέρεται στην απόφαση.

Προστίθεται πως η Βουλή, διαπιστώνοντας ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν αποδειχθεί αντιπαραγωγικές και σε καμία περίπτωση δεν βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια περίοδο συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Δηλώνοντας ότι θεωρεί απαράδεκτες τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε Ρώσους υπηκόους και κυρίως σε μέλη της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γεγονός που εμποδίζει το διάλογο σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, και υπογραμμίζοντας πως σε αυτούς περιλαμβάνονται διαχρονικοί φίλοι της Κύπρου και σταθεροί υποστηρικτές του αγώνα μας για άρση της τουρκικής αδικίας σε βάρος του λαού και του τόπου μας, η Βουλή εκτιμά ότι η υποστήριξη από την κυπριακή Κυβέρνηση της πρόσφατης ανανέωσης των κυρώσεων αυτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των διαχρονικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, που υπήρξε σταθερός υποστηρικτής των δικαίων του λαού μας και συμπαραστάτης σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Με το ψήφισμα η Βουλή καλεί την Κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άρση των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποδεικνύοντας τη χρησιμότητα του διαλόγου και την ανάγκη ειρηνικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Περαιτέρω καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προβεί σε ενέργειες, ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για άρση των κυρώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως προς την εξαγωγή των κυπριακών προϊόντων προς αυτή.

Καλεί επίσης την εκτελεστική εξουσία να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για άρση των κυρώσεων που πλήττουν Ρώσους υπηκόους και κυρίως μέλη της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Με το ψήφισμα η Βουλή αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε όλους τους τομείς και καταλήγει με έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση να συνεχίσουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική επίλυσή της και να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου 2015.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στους άρρηκτους δεσμούς της Κύπρου με ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που στήριξε τους αγώνες του κυπριακού λαού διαχρονικά, παρατήρησε ότι ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε δύο φορές στη Ρωσία για να ενισχύσει τις σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα και πρόσθεσε ότι είναι ορθότατες οι θέσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πολιτική προσέγγιση που διατύπωσε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας “φίλε Πρόεδρε δεν θα ήθελα ποτέ λόγω των άριστων σχέσεων με τη Ρωσία να σε φέρω σε δυσχερή θέση έναντι των Ευρωπαίων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.”

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρέπει να προσπαθήσουμε για επαναξιολόγηση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.

Δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα τηρήσει αποχή, είπε ότι δεν θέλουμε η στάση να φανεί ως ενάντια στο λαό της Ουκρανίας, ούτε και με αυτή ότι παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, απαντώντας στην επιχειρηματολογία Νεοφύτου, είπε ότι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε πολιτικό θάρρος μεταβαίνοντας στη Μόσχα και καθώς οι ευθύνες για την κατάσταση στην Ουκρανία δεν βαραίνουν τη Ρωσία, η λογική έλεγε ότι διαφορετικά έπρεπε να τοποθετηθούμε όλοι.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι το ΑΚΕΛ εξ αρχής τοποθετείτο ενάντια στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την κατάσταση στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι από τα γεγονότα αποδείχθηκε ότι οι κυρώσεις δεν συνέβαλαν στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αντίθετα δυσχέραιναν την κατάσταση.

Συνεχίζοντας ο κ. Λουκαϊδης είπε πως οι κυρώσεις αποδείχθηκαν επιζήμιες στις οικονομίες των κρατών – μελών της ΕΕ και της Κύπρου ειδικά και κυρίως στον τομέα των εξαγωγών. Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι η Ρωσία στηρίζει διαχρονικά και σταθερά τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλα διεθνή βήματα.

Ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχει διακριτή εξουσία, μεταξύ Κοινοβουλίου και εκτελεστικής εξουσίας, ανέφερε πως το Κοινοβούλιο με το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτική ισχύ προς την εκτελεστική εξουσία αλλά απλά προτρέπει.

Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ συμφωνεί ότι οι κυρώσεις δεν βοήθησαν ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ως αναποτελεσματικές θα πρέπει να αρθούν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, αναφέροντας ότι η Τουρκία διαπράττει διαρκώς εγκλήματα στις κατεχόμενες περιοχές, είπε πως η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει άρση κυρώσεων προς τη Ρωσία, και επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να αξιοποιήσει το ψήφισμα της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το ψήφισμα δεν στρέφεται κατά του λαού της Ουκρανίας αφού - όπως παρατήρησε - οι κυρώσεις δεν επέφεραν βελτίωση της κατάστασης.

Ο κ. Σιζόπουλος απήυθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων, ανάλογη με τη συμφωνία που συνομολόγησε με τη Γαλλία.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε ανησυχία για τη διαιώνιση, όπως είπε, της κατάστασης στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι δεν συνέτειναν όλοι οι εμπλεκόμενοι για εκτόνωση της κρίσης, ανέφερε ότι η μη εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και η διαιώνιση της κατάστασης εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα και διατύπωσε τη θέση ότι τα ευρωπαϊκά ζητήματα εξυπηρετούνται καλύτερα με ανάπτυξη των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη, παρά με κυρώσεις.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα πως η Κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρο προς τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί ανανέωση των κυρώσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας καθώς οι αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία. Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούσε να απαιτήσει ανάλογες κυρώσεις προς την Τουρκία. Κατέληξε αναφέροντας ότι έμπρακτα πρέπει να στέλνουμε τα μηνύματα καθώς οι διακρατικές σχέσεις απαιτούν αμοιβαιότητα, διαφορετικά κάποτε θα φθαρούν.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι οι κυρώσεις αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές, πρόσθεσε πως οι κυρώσεις δεν επηρέασαν μόνο αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, αλλά και τις πατροπαράδοτες σχέσεις στήριξης από τη Ρωσία προς τα δίκαια του κυπριακού λαού.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης παρατήρησε ότι οι κυρώσεις αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές και δεν βοήθησαν στην επίλυση του Ουκρανικού.

Έκανε επίσης λόγο για απαράδεκτη υποκρισία και λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών από την πλευρά της ΕΕ, που - όπως ανέφερε - δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και την άρνηση της να εφαρμόσει της κυπρογενείς υποχρεώσεις της, αντίθετα την επιβραβεύει και πιέζει την Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να καλλιεργηθούν και να καταστούν πιο στενές οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Την ίδια ώρα αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις Αλαξάντερ Ρομανόβιτς δήλωσε, ότι, ανεξάρτητα με το συμβουλευτικό χαρακτήρα του ψηφίσματος, η ηγεσία της Κύπρου, θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν."Η άρνηση από την εκτέλεσή του, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν προτίθεται να υπακούσει στη, άποψη του λαού της, αλλά βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Βρυξελλών", - σημείωσε ο Ρομανόβιτς.
με πληροφορίες από Κυπριακό Πρακτορείο

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, συνοδευόμενη από τον Γ.Γ. του υπουργείου Δημήτρη Καρέλλα, παρουσίασε το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πιλοτικά σε 30 δήμους και θα εφαρμοσθεί πλήρως από τις αρχές του 2017...


Το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πιλοτικά σε 30 δήμους και θα εφαρμοσθεί πλήρως από τις αρχές του 2017 σε όλους τους Δήμους της χώρας παρουσίασε στο Βόλο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σχέδιο που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα, στο οποίο -όπως είπε η κ.Φωτίου-, αναμένεται να ενταχθούν ακόμη και μονοπρόσωπα νοικοκυριά, που το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ.

Στην Ελλάδα σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζουν περίπου 700.000 άτομα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, επίσης, παροχή επιδότησης ενοικίου από 70-220 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, κοινωνικό τιμολόγιο για ηλεκτρικό ρεύμα και δωρεάν ύδρευση από τους δήμους, σχολικά γεύματα, κοινωνική φροντίδα και υποστήριξη.

Η κ. Φωτίου, σύμφωνα με τον ιστοχώρο presspublica.gr, εξήγησε ότι με το νέο σύστημα που θα εφαρμοσθεί για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, θα πριμοδοτούνται όσα προέρχονται από οικογένειες με ακραία φτώχεια. Από τα 81.000 παιδιά, τα 18.000 ανήκαν σε αυτή την κατηγορία.

Τα χρήματα που θα απαιτηθούν, θα προέλθουν: 75 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 95 εκατ. από τα Δημόσια Ταμεία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία συνοδευόταν και από τον Γ.Γ. του υπουργείου Δημήτρη Καρέλλα, έκανε αναφορά και στο νέο Νόμο Πλαίσιο για την Προστασία προς άτομα ΑμΕΑ, άστεγους, Ρομά, ηλικιωμένους κλπ. Στόχος των προγραμμάτων αυτών δεν είναι η παγίωση της κατάστασης με παροχές, αλλά η επανένταξη των ανθρώπων στην κοινωνική παραγωγική διαδικασία, γι’ αυτό και όσοι θα ενταχθούν στα Κέντρα Κοινότητας, θα καταβληθεί προσπάθεια να βρουν εργασία.

Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά επιθυμούν οι δανειστές και αποτυπώνουν τα αιτήματά τους σε έγγραφο 21 σελίδων που απέστειλαν στην κυβέρνηση μετά από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου... 

 

Tο κουαρτέτο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή 13ου-14ου μισθού, με τους δανειστές να αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα.

Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%.

Οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές είναι:  


1. Κατώτατος μισθός: Παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη μείωση που ισχύει από το 2012 και το πάγωμα της προϋπηρεσίας στα 9-10 χρόνια. Η δομή του μισθού παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, λόγω της πρόσθετης αποζημίωσης (τριετίες) για διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας. Παρόμοια δομή κατώτατου μισθού δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Οι αλλαγές που έγιναν θα συνεχιστούν και από το 2017 ο κατώτατος μισθός (586 ευρώ) θα είναι ένα ποσό αναφοράς (single rate), χωρίς επιδόματα και τριετίες.

2. Καθορισμός του μισθού: Οι δανειστές, επικαλούμενοι την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τονίζουν ότι θα αποφασίζεται από το κράτος, όπως προβλέπει ο νόμος 4172/13, αφού συνεκτιμηθούν οι πραγματικές αντοχές της οικονομίας (επίπεδα ύφεσης ή ανάπτυξης), το ποσοστό ανεργίας, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η ανάγκη αύξησης των θέσεων εργασίας. Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων δεν θα είναι δεσμευτικός για τον κατώτατο μισθό, παρά μόνο συμβουλευτικός.

Αν το κράτος καθορίσει το μισθό στα 550 ευρώ, η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να καθορίσει το πλαίσιο των αμοιβών με κατώφλι τον κατώτατο μισθό. Στην πράξη κλείνουν κάθε συζήτηση για την επαναφορά του καθορισμού του μισθού στη δικαιοδοσία των κοινωνικών εταίρων που υπαινίχθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Τέτοια δικαιοδοσία δεν πρόκειται να υπάρξει για τον απλό λόγο ότι οι δανειστές στις προτάσεις που κάνουν επικαλούνται και τις βέλτιστες πρακτικές, δηλαδή όσα ισχύουν στις περισσότερες χώρες. Η κυβέρνηση θα κληθεί, λοιπόν, να ενεργοποιήσει το μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού με πιθανότερο ενδεχόμενο μια νέα μείωση εντός του 2017, με πιθανότερο την αφαίρεση των επιδομάτων προϋπηρεσίας ή με κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού από τους νεοπροσλαμβανόμενους, ώστε να είναι “συγκρίσιμος” με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

3. Ευελιξία αμοιβών (wage flexibility) και συλλογικές συμβάσεις μόνο σε επίπεδο επιχείρησης: Το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καθορίζουν διαφορετικά και χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών για να αντέξουν στην κρίση. Η ευελιξία των μισθών με συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης και μόνο όπως προτείνουν οι δανειστές θα φανερώσει την αδήλωτη εργασία και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή των αδήλωτων εισοδημάτων. Στην ουσία βάζουν “ταφόπλακα” στην επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω εθνικής ή κλαδικής σύμβασης, που πρεσβεύει η κυβέρνηση.

4. Αύξηση του ορίου απολύσεων ως 10%, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία, και κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις: Στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “δυο περιοχές μπορεί να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης: α) το κατώφλι για τον ορισμό των συλλογικών απολύσεων και β) την απαίτηση για διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων.

Το πρώτο αναφέρεται στο όριο των νόμιμων απολύσεων και τονίζεται ότι “θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με την ισχύουσα οδηγία της ΕΕ, δηλαδή οι νόμιμες απολύσεις που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων κάθε μήνα να αυξηθούν από το 5% στο 10% του αριθμού των εργαζομένων. Ταυτόχρονα δε, με την αλλαγή αυτή το 10% θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 ως 300 άτομα (και 30 τουλάχιστον άτομα σε επιχειρήσεις με 300 εργαζόμενους και άνω), ενώ σήμερα το 5% εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 150 άτομα και άνω.

5. Ξήλωμα του συνδικαλιστικού νόμου με κατάργηση συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις: Σήμερα, εκτός 5 σπουδαίων λόγων (μεταξύ των οποίων κλοπή, δολιοφθορά, χρηματισμός) τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξαιρούνται από τις απολύσεις. Οι δανειστές ζητούν τη ριζική αναμόρφωση του νόμου και ταυτόχρονα την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για την επικύρωση των αποφάσεων για απεργίες, αλλά και τη συμμόρφωση των οργανώσεων με δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τη νομιμότητα των απεργιών.

Επιπρόσθετα, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε αποφάσεις σωματείων, υποστηρίζουν την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι με τα ποσοστά της απαρτίας που ορίζονται για τις συνελεύσεις.

6. Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας στους εργοδότες με δύο μορφές: Το “αμυντικό λοκ άουτ”, που θα δίνει το δικαίωμα σε μια επιχείρηση να προστατεύει χώρους και υλικοτεχνική υποδομή κλείνοντας συγκεκριμένα τμήματα, και το “επιθετικό λοκ άουτ” σε καταχρηστικές απεργίες με πλήρη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων για μείωση ζημιών. Στο κείμενο, αναφέρεται μάλιτα το παράδοξο ότι η “ανταπεργία” ψηφίστηκε στην Ελλάδα όταν δεν υπήρχε σε άλλες χώρες και καταργήθηκε όταν την εφάρμοζαν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Με έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές εναντίον του ενδεχόμενου διαδόχου του, του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ, ολοκλήρωσε τη 12ετή θητεία του ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάινζ Φίσερ....Ο αποχωρών πρόεδρος της Αυστρίας, Χάινζ Φίσερ

Στην τελετή αποχώρησής του ο Σοσιαλδημοκράτης απελθών πρόεδρος, Χάινζ Φίσερ, υπογράμμισε ότι η Αυστρία πρέπει να καταπολεμήσει το λαϊκισμό και την ξενοφοβία.

«Η προσφυγική μας πολιτική πρέπει να χαρακτηρίζεται από λογική και ανθρωπισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συγκροτήσει ένα ευρύ συνασπισμό εναντίον του μίσους και τη βίας.

Η τοποθέτησή του, σύμφωνα με το euronews, ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του υποψήφιου του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας για την προεδρία, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Αυστρία για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος πάντως τάχθηκε υπέρ της παραμονής.


Ο αντίπαλός του, υποψήφιος του κόμματος των Πρασίνων, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, σχολίασε ότι ακόμη και η αναφορά σε δημοψήφισμα αποτελεί παιχνίδι με τη φωτιά.

Στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου κέρδισε με μόλις 31.000 ψήφους διαφορά, ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν.

Όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή του Κόμματος Ελευθερίας, ακύρωσε τις εκλογές.

Αιτία είναι ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων ξεκίνησε λίγο νωρίτερα από τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρόνο.

Έτσι οι εκλογές θα γίνουν ξανά στις 2 Οκτωβρίου.
Άκης Τάτσης/ euronews