07/20/16

«Σαράντα δύο χρόνια χωρίς η λήθη να αντικαθιστά τη μνήμη. Μια μαύρη μέρα οπωσδήποτε για την πατρίδα μας, μια μέρα που σημαδεύτηκε από την προδοσία της χούντας και την εισβολή της Τουρκίας», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας....Συμπληρώθηκαν σήμερα 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974 στη Κύπρο. Όπως κάθε χρόνο στις 5:30 ήχησαν οι σειρήνες σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο υπενθυμίζοντας με τον φρικτό ήχο τους την στιγμή που τα αποβατικά σκάφη της Τουρκίας προσέγγισαν τις ακτές της Κερύνειας.

Στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου πραγματοποιούνται μνημόσυνα για τους πεσόντες και εκδηλώσεις μνήμης ενώ στις κατεχόμενες περιοχές εορταστικές εκδηλώσεις και στρατιωτική παρέλαση.

Λόγω του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία οι φετινές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα είναι υποβαθμισμένες και έχουν ακυρωθεί οι συναυλίες και τα πανηγύρια ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα δώσει την καθιερωμένη δεξίωση. Επίσης στη παρέλαση δεν λαμβάνουν μέρος άρματα μάχης και αεροπορία.

Στις εκδηλώσεις μνήμης στις ελεύθερες περιοχές την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Β` Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος. Το βράδυ οργανώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της εισβολής.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες που έγινε το πρωί ανέφερε πως υποχρέωση όλων σήμερα, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς όσους έδωσαν τις ζωές τους, ή και όσους αγνοούνται ακόμα, είναι, μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση, να απαντήσουμε, σαν τιμή, με την απελευθέρωση, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας.

«Σαράντα δύο χρόνια χωρίς η λήθη να αντικαθιστά τη μνήμη. Μια μαύρη μέρα οπωσδήποτε για την πατρίδα μας, μια μέρα που σημαδεύτηκε από την προδοσία της χούντας και την εισβολή της Τουρκίας», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε προσκλητήριο πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ελληνικές αρχές μοιράστηκαν την πληροφορία με τις τουρκικές ότι δύο ταχύπλοα κατευθύνονταν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τότε απογειώθηκαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F16 για να κάνουν έρευνες για τυχόν φυγάδες πραξικοπηματίες....Τουρκικά μαχητικά F-16 φέρονται να απογειώθηκαν για να ελέγξουν πληροφορίες ότι τουρκικά ταχύπλοα πέρασαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία και το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ελληνικές αρχές μοιράστηκαν την πληροφορία με τις τουρκικές ότι δύο ταχύπλοα κατευθύνονταν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τότε απογειώθηκαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη για να κάνουν έρευνες για τυχόν φυγάδες πραξικοπηματίες.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters τα σκάφη αυτά βρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι τουρκικά φουσκωτά σκάφη, με ανεπιβεβαίωτο αριθμό επιβατών, προσέγγιζαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Σύμης, προκαλώντας ανησυχίες ότι ενδεχομένως να πρόκειται για Τούρκους που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Πηγές στην Αθήνα δεν επιβεβαιώναν αυτές τις πληροφορίες.

Πληροφορία από την τουρκική ιστοσελίδα της Hurriyet ανέφερε ότι μια μοίρα καταδρομέων που επιχείρησαν εναντίον του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επιχειρούσε να κινηθεί με πλωτά προς την Ελλάδα.

Αλλά και τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής επιχείρησαν στο ξενοδοχείο όπου υποτίθετο ότι διέμενε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, αυξημένη από ελληνική πλευράς, είναι η επιτήρηση σε όλη τη γραμμή της Δωδεκανήσου.

Οι ελληνικές δυνάμεις ελέγχουν κάθε τι που εισέρχεται στον ελληνικό χώρο, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάτι ύποπτο. Παράλληλα εντολή για επιφυλακή εξέδωσε και το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Την ίδια ώρα κατευθύνθηκαν στην περιοχή για έλεγχο πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, ενώ περιπολίες πραγματοποιούσε ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Ρόδο.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα θα ζημιώσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της Τουρκίας – αφού οι επενδυτές θα αποσύρουν τα κεφάλαια τους, λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας...


Έχουν γραφτεί πολλά σε σχέση με το τουρκικό πραξικόπημα – για τις αιτίες και για τους πιθανούς υποκινητές του. Αυτό που όμως έκανε σε εμάς μεγάλη εντύπωση δεν ήταν το πραξικόπημα, αλλά η δραστηριοποίηση των Πολιτών – οι οποίοι κατέβηκαν αμέσως στους δρόμους, για να προστατεύσουν την πολιτική από το στρατό. Σκόπιμα δεν γράφουμε Δημοκρατία, επειδή είναι προφανώς ανύπαρκτη στη χώρα – η οποία κυβερνάται δικτατορικά, με τον κατάλληλο πολιτικό μανδύα.

Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα που θεωρεί πως έχει Δημοκρατία, τα πραξικοπήματα που έχουν προηγηθεί εκ μέρους των διαδοχικών κυβερνήσεων δεν εμποδίστηκαν σχεδόν ποτέ από τους Πολίτες – οι οποίοι συνεχίζουν να σιωπούν όπως τα πρόβατα, παρά το ότι ευρίσκονται υπό καθεστώς κατοχής, ενώ λεηλατούνται τόσο οι ίδιοι, όσο και η πατρίδα τους. Είναι λογικό λοιπόν να νοιώθουμε ντροπή, διαπιστώνοντας τις αντιδράσεις των Τούρκων – πόσο μάλλον όταν δεν δίστασαν να σταθούν απέναντι στο στρατό, χωρίς να φοβηθούν τα όπλα και τα τανκς.

Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, το αποτυχημένο πραξικόπημα θα ζημιώσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας – αφού οι περισσότεροι επενδυτές θα αποσύρουν τα κεφάλαια τους, λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Άλλωστε το πραξικόπημα ακολουθεί μία σειρά άλλων γεγονότων, όπως οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η απομάκρυνση του πρωθυπουργού και τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα – λόγω των οποίων ο τουρισμός στη χώρα έχει υποστεί μεγάλες απώλειες (-23% το Μάιο).

Η πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος, η οποία τοποθετείται στο -5% το Σάββατο, κάτι που είχε συμβεί μόνο κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, θα μπορούσε να προκαλέσει την αύξηση του πληθωρισμού – επιδεινώνοντας το ήδη ελλειμματικό ισοζύγιο της χώρας (γράφημα), το οποίο με τη σειρά του αδυνατίζει τη λίρα.


Εκτός αυτού, η Τουρκία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό – οι οποίες θα γίνουν τώρα ακριβότερες. Για να μπορέσει να ισορροπήσει η τουρκική οικονομία, θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα της – κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, κάτω από τις εγχώριες και διεθνείς συνθήκες που επικρατούν.

Κατά την άποψη μας όμως, χωρίς μεγάλες επενδύσεις, ειδικά στην εξαγωγική βιομηχανία, ο ρυθμός ανάπτυξης της θα μειωθεί σημαντικά – οπότε θα οδηγηθεί σε έναν καθοδικό σπειροειδή κύκλο, από τον οποίο πολύ δύσκολα θα ξεφύγει. Εάν προσθέσει κανείς εδώ τη φούσκα ακινήτων, καθώς επίσης την υπερχρέωση πολλών νοικοκυριών, τότε θα ολοκληρωθεί η συνταγή της κατάρρευσης – η οποία θα προκαλέσει νέες πολιτικές αναταραχές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε και επίσημα πλέον το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου....Ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε επίσημα πλέον το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές... τον Νοέμβριο, στο συνέδριο του κόμματος στην πόλη Κλίβελαντ του Οχάιο χθες, συμπληρώνοντας τον αναγκαίο αριθμό εκλεκτόρων του κόμματος. 

Ο γιός του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα μόλις ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για την πολιτεία της Νέας Υόρκης, έδρας του Τραμπ, η οποία συμπλήρωσε τον αριθμό των 1.237 ψήφων εκλεκτόρων αναγκαίων για το χρίσμα. Άλλα τρία από τα παιδιά του Τραμπ παρευρίσκονταν δίπλα στον γιό του κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης. Η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε ανά πολιτεία αλφαβητικά, με πρώτη την Αλαμπάμα, και συνεχίστηκε μετά τη Νέα Υόρκη. 

Πριν τη λήξη των εργασιών της ημέρας τέθηκε επίσημα στο ψηφοδέλτιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δια βοής το όνομα του Μάικ Πένς, 57, κυβερνήτη της Ιντιάνα, τον οποίο έχει προτείνει ο Τραμπ ως αντιπρόεδρο. Ο Τραμπ, 70, επενδυτής σε ακίνητα και πρώην ρεάλιτι σταρ στην τηλεόραση ο οποίος δεν έχει υπηρετήσει ποτέ σε δημόσιο αξίωμα, έπεται της Χίλαρι Κλίντον, 68, υποψήφιας των Δημοκρατικών, σε πολλές δημοσκοπήσεις. 

Ωστόσο, ο Τραμπ έχει μειώσει τη διαφορά μεταξύ τους κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από 15 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters και δημοσιεύθηκε χθες. Η Κλίντον θα παρευρεθεί στην διαδικασία χρίσματος του κόμματός της στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, την επόμενη εβδομάδα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αναμένεται αργά το απόγευμα στο Βερολίνο για συνάντηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Είναι το πρώτο ταξίδι της Τερέζας Μέι στο εξωτερικό....

 

 
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στο Βερολίνο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για να συζητήσουν την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και άλλα θέματα. 

"Το απόγευμα θα ταξιδέψω στο Βερολίνο για να συναντήσω την καγκελάριο Μέρκελ, για να συζητήσουμε πώς θα εφαρμόσουμε την απόφαση που έλαβε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα και περιμένω ότι θα καλύψουμε επίσης αριθμό άλλων πιεστικών διεθνών ζητημάτων", δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Η Μέι πήρε το λόγο στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη σε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό αφότου έγινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ηγέτης των κυβερνώντων Συντηρητικών.

Η Μέι είπε ακόμη ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα για τη μετανάστευση το οποίο έστειλαν οι ψηφοφόροι που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από τον ΕΕ, αλλά η Βρετανία χρειάζεται επίσης να εξασφαλίσει μια καλή νέα συμφωνία για το εμπόριο με την ΕΕ.

"Αυτό που χρειαζόμαστε κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας είναι να εξασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε υπόψη αυτό που είπε ο κόσμος για την ανάγκη να επιβληθούν έλεγχοι στην ελεύθερη μετακίνηση, όμως διαπραγματευόμαστε επίσης τη σωστή και την καλύτερη για τον βρετανικό λαό συμφωνία για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών", δήλωσε η Μέι στο κοινοβουλιο.

Η ΕΕ έχει απαιτήσει από χώρες εκτός της Ένωσης, όπως η Νορβηγία, να συμμορφωθούν προς την αρχή της ελευθερίας της μετακίνησης ως αντίτιμο για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακοίνωση για τον αποκλεισμό της από το δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εξέδωσε η Τηλέτυπος. 

 


Η ανακοίνωση επισημαίνει: 

Μετά από 27 χρόνια κυρίαρχης παρουσίας και πολυσχιδούς προσφοράς η εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. κρίθηκε από καινοφανή όργανα, «στάσιμη». 

Λάθος, εθελοτυφλία ή σκοπιμότητα άραγε ; 

H ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. η μόνη πολυμετοχική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1994 τηλεοπτική εταιρεία διαθέτει την διαυγέστερη μετοχική σύνθεση, με ημεδαπούς και θεσμικούς αλλοδαπούς επενδυτές, την πλέον διαφανή προέλευση οικονομικών μέσων και τον μικρότερο σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της και μάλιστα τον πλέον εξασφαλισμένο για τις Τράπεζες δανεισμό μεταξύ όλων των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. 

Έχει αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο από το 1989, που λειτουργεί νόμιμα βάσει αδείας, έως σήμερα φόρους και τέλη πλέον του 1.300.000.000 ευρώ απασχολεί δε συνεχώς προσωπικό πλέον των 500 ατόμων έχοντας καταβάλει αμοιβές ύψους 450.000.000 ευρώ. 

Ευρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την αποδέσμευση σημαντικών χρηματικών ποσών, που θα επιτρέψει την τακτοποίηση υποχρεώσεών της. 

Το MEGA συνεχίζει να λειτουργεί διεκδικώντας τα δικαιώματα του πάντα εντός των πλαισίων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σε πείσμα των καταστάσεων και των καιρών.

Με τη δημοσιοποίηση των κειμένων αυτών θα καταδειχτεί και το εάν θα διαψευσθούν ή θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες όσων ανέμεναν πως εντός του ΔΝΤ θα υπάρξει τελικά συγκεκριμένος «καταλογισμός» ευθυνών για τις αστοχίες του ελληνικού προγράμματος....


Καμία συγκεκριμένη αναφορά στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έγινε χθες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον κατά τη συζήτηση της έκθεσης του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) του ΔΝΤ για το ρόλο του Ταμείου στα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας την περίοδο 2010-2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η συνεδρίαση που διεξήχθη παρουσία της Γενικής Διευθυντρίας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στην οποία μετείχαν οι περισσότεροι εκ των 57 Εκτελεστικών Διευθυντών και αναπληρωτών Εκτελεστικών Διευθυντών του Ταμείου, εξελίχθηκε σε μια συζήτηση απολογισμού των εσωτερικών διαδικασιών του Ταμείου με τις περισσότερες των αναφορών να εστιάζουν στο τρόπο που ελήφθησαν οι αποφάσεις την εποχή εκείνη.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης απορρόφησε η διαπίστωση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης πως το Ταμείο βρέθηκε απροετοίμαστο στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και πως αν και η τρόικα αποδείχθηκε αποτελεσματικός μηχανισμός στο να πραγματοποιήσει συζητήσεις με τις κυβερνήσεις, το Ταμείο τελικά έχασε τη χαρακτηριστική του ευελιξία ως διαχειριστής κρίσεων.

Ακόμη, στο επίκεντρο βρέθηκε και η αναφορά του ΙΕΟ πως το ΔΝΤ στα εν λόγω προγράμματα λειτούργησε με την λογική πως τα κράτη της ζώνης του ευρώ πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε σχέση με τα κράτη που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης. Στη βάση αυτή αναγνωρίστηκε πως αν και το ρίσκο της μετάδοσης της κρίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για συμμετοχή του Ταμείου στα προγράμματα της ευρωζώνης, την ίδια στιγμή οι συνέπειες μετάδοσης της κρίσης δεν ποσοτικοποιήθηκαν αυστηρώς, ούτε συζητήθηκαν διεξοδικά στο εσωτερικό του Ταμείου.

Εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων έγινε για το έλλειμμα πολιτικής του Ταμείου στις περιπτώσεις εμπλοκής σε προγράμματα χωρών που μετέχουν σε νομισματικές ενώσεις. Όπως επισημάνθηκε, έως το 2010 δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι το κράτος μέλος μίας νομισματικής ένωσης δεν διαθέτει δυνατότητα ευελιξίας, π.χ. μέσω της νομισματικής υποτίμησης και πως η εμπλοκή του ΔΝΤ σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτούσε εναλλακτική στρατηγική.

Δεδομένου ότι χθες δεν ειπώθηκαν σχόλια για την επιλογή της Διοίκησης του ΔΝΤ το 2010 να χορηγήσει στην Ελλάδα εξαιρετική πρόσβαση (exceptional access) στους πόρους του χωρίς να προηγηθεί αναδιάρθρωση χρέους ή να ζητήσει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη χρηματοδότηση- κάτι που επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΕΟ-, αυτά δεν αποκλείεται να διατυπώνονται στις 11 εκθέσεις που θα συνοδεύουν την αξιολόγηση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ όταν αυτή δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου.

Με τη δημοσιοποίηση των κειμένων αυτών θα καταδειχτεί και το εάν θα διαψευσθούν ή θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες όσων ανέμεναν πως εντός του ΔΝΤ θα υπάρξει τελικά συγκεκριμένος «καταλογισμός» ευθυνών για τις αστοχίες του ελληνικού προγράμματος

Η κύρια μέριμνα του ΝΑΤΟϊκού σχεδίου είναι ο έλεγχος των ρωσικών δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα η παρουσία του στο συνεχιζόμενο πόλεμο της Συρίας. Έτσι, η ναυτική δύναμη της Μεσογείου θα επεκταθεί αναλαμβάνοντας στην ευθύνη της και την παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας....


του Σπύρου Παναγιώτου στο Δρόμο της Αριστεράς


Οι αποφάσεις ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία


«Η ασφάλειά μας κινδυνεύει σε ένα πιο ασταθές διεθνές περιβάλλον…», Γ. Στόλτενμπεργκ Γ.Γ. ΝΑΤΟ

Ποιον κίνδυνο αντιλαμβάνεται το ΝΑΤΟ ότι απειλεί την ασφάλεια του δυτικού κόσμου;

O ιστορικός Eric Zuesse, σε πρόσφατο άρθρο του στο Global Research, σημειώνει ότι στο κείμενο αποφάσεων της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που έλαβε χώρα 8-9 Ιούλη, στη Βαρσοβία, η λέξη «τρομοκρατία» χρησιμοποιήθηκε 17 φορές, η λέξη «Ρωσία» 58 φορές, ουδέποτε ευνοϊκά -συχνά πολύ επιθετικά- η λέξη «Ουκρανία» και «Συρία» 34 και 10 φορές αντίστοιχα, ενώ η λέξη «τζιχάντ και τζιχαντισμός» καμία.

Στην πραγματικότητα, το θέμα που απασχόλησε τη συγκεκριμένη ετήσια Σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν η προπαρασκευή της ασφυκτικής περικύκλωσης της Ρωσίας από στεριά, θάλασσα και αέρα, στο σύνολο των συνόρων της από τη Βαλτική ως την Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, προωθήθηκε η ενδυνάμωση των σχέσεων της δυτικής συμμαχίας με τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και συζητήθηκε η συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αναβιώνει έτσι το σχέδιο της «Νέας Ευρώπης», σταθερής και πρόθυμης συμμάχου του ατλαντισμού, σε ειδικό ρόλο απέναντι σε μια διχασμένη και παραπαίουσα «Παλαιά Ευρώπη», ειδικά αυτήν την περίοδο της θολής και απρόβλεπτης διαχείρισης του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Περικύκλωση της Ρωσίας


Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι απόλυτα σαφή, ως προς την εκτίμηση ότι η ουκρανική κρίση, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα των αποφάσεων της Συνόδου.

Έτσι, οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, έχοντας ήδη περισσότερες από 800 στρατιωτικές βάσεις σε ολόκληρο το κόσμο, αποφάσισαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ με τέσσερα ενισχυμένα τάγματα (600 στρατιωτών το καθένα), που θα δρουν εκ περιτροπής σε Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία και Πολωνία, την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής ταξιαρχίας στη Ρουμανία και βέβαια την εγκατάσταση βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων σε Πολωνία και Ρουμανία.

Αποφασίστηκε, ακόμα, η ενίσχυση της συμμαχίας στην αντιμετώπιση κινδύνων από τον κυβερνοχώρο, η συνεργασία μεταξύ των κατασκοπευτικών αεροπλάνων Awacs, ώστε να συγκεντρώνονται παγκοσμίως οι πληροφορίες στις ΝΑΤΟϊκές υπηρεσίες, όπως και η συνέχιση της παρουσίας των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Πιο σημαντικές είναι οι αποφάσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο που επιφορτίζονται και με την ευθύνη παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων είναι πιο οικονομική και αποτελεσματική σε σχέση με τις χερσαίες, εστιάζουν το ενδιαφέρον στη Μεσόγειο, με πρόφαση τον έλεγχο των προσφυγικών ροών από Τουρκία και Λιβύη αντίστοιχα. Επεκτείνουν, έτσι, την ήδη υπάρχουσα δύναμη στο Αιγαίο, που πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε μια περιορισμένη γύρω από το Κεντρικό Αιγαίο περιοχή, σύμφωνα με την επιθυμία της Άγκυρας, σε ολόκληρο το Αιγαίο και τη νότια μέχρι τις ακτές της Λιβύης περιοχή, ετοιμάζοντας, στην πραγματικότητα, μια νέα επέμβαση στη χώρα.

Στην πραγματικότητα η κύρια μέριμνα του ΝΑΤΟϊκού σχεδίου είναι ο έλεγχος των ρωσικών δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα η παρουσία του στο συνεχιζόμενο πόλεμο της Συρίας. Έτσι, η ναυτική δύναμη της Μεσογείου θα επεκταθεί αναλαμβάνοντας στην ευθύνη της και την παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας.

Με αυτόν τον τρόπο η περικύκλωση της Ρωσίας ολοκληρώνεται και η αναγωγή της σε βασική «επιθετική» δύναμη από τους ΝΑΤΟϊκούς ιθύνοντες θα χαρακτηρίσει τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή.

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και η ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αφορμή τον έλεγχο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, που οξύνθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (δεν απεδέχθη ότι η Κίνα έχει ιστορικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην περιοχή) γίνεται φανερό ότι οι γεωστρατηγικές αναστατώσεις ανάγονται σε κύριο μοχλό των εξελίξεων σε ολόκληρο το κόσμο και το ενδεχόμενο μιας μικρής ή μεγαλύτερης σύρραξης ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παραμένει στην επικαιρότητα.

Από αυτή την άποψη, οι απαντήσεις της Ρωσίας και της Κίνας είναι χαρακτηριστικές. Η μεν Ρωσία, αμέσως μετά τις αποφάσεις της Βαρσοβίας, πέρα από τις διαμαρτυρίες της, ανακοίνωσε μεγάλης έκτασης και διάρκειας στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν και προσομοιώσεις επιθέσεων με βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει ζώνη ελέγχου των πτήσεων πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης.

Η εμπειρία του Αιγαίου και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης


Η ελληνική κυβέρνηση προσυπέγραψε, χωρίς επιφυλάξεις, όλες τις παραπάνω αποφάσεις, παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και ανάδειξής της σε παράγοντα ειρήνης στην Ευρώπη. Αλήθεια, τι σημασία έχουν αυτά τα λόγια, όταν προσυπογράφει το σχέδιο επιθετικής περικύκλωσης της Ρωσίας και αναλαμβάνει και η ίδια ρόλο συμμετέχοντας στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς; Ακόμα και αν αποδεχθεί κάποιος ότι η δεινή οικονομική θέση της χώρας δεν επιτρέπει πιο ενεργή παρέμβαση στις διεθνείς εξελίξεις, θέση που υπονόησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της Βαρσοβίας, την ίδια στιγμή δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ υπονομεύουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο και υποσκάπτουν ό,τι έχει απομείνει από την έννοια της εθνικής κυριαρχίας.

Ήδη η ΝΑΤΟϊκή παρουσία έχει νομιμοποιήσει τις απαιτήσεις της Άγκυρας στα θαλάσσια και εναέρια σύνορα του Αιγαίου και η τουρκική προκλητικότητα με υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά έχει γίνει αδιαμαρτύρητα «καθημερινότητα» στο Αιγαίο. Το σχέδιο ενοποίησης των ΝΑΤΟϊκών ναυτικών δυνάμεων σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα μαζί με την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στην αμερικανο-ρωσική αντιπαράθεση αναμένεται να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ρόλο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που αναζητούν ιδιαίτερο και πρωταγωνιστικό ρόλο, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι αυτή η αναβάθμιση, σύμφωνα με την πρόσφατη και παλαιότερη ιστορία, θα αξιοποιηθεί από την τουρκική διπλωματία με βλέψεις όχι μόνο στο Αιγαίο και στο Καστελόριζο αλλά ακόμα και στη Νότια Κρήτη. Η προσπάθεια Ερντογάν για εξομάλυνση των σχέσεων με Ισραήλ, Ρωσία και πιο πρόσφατα με Αίγυπτο καθώς και η πρόταση για αξιοποίηση των τουρκικών παραλίων ως σταθμό μεταφόρτωσης του φυσικού αερίου του Ισραήλ, πιστοποιούν ότι η τουρκική διπλωματία έχει μεγαλύτερο βάθος και σχεδιασμό, συγκριτικά με την πολιτική οσφυκαμψίας της ελληνικής πλευράς.

Δεν είναι υπερβολή να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά, την περίοδο της πρωτο-δεύτερης Αριστεράς, έχει παραδώσει γη και ύδωρ στον αμερικανικό παράγοντα, όχι απλώς χωρίς αντίκρισμα αλλά, αντιθέτως, καταφέρνοντας να επιδεινώσει τη θέση της.

Να θυμίσουμε συνοπτικά:

Ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, πρότεινε τη δημιουργία νέας ναυτικής Βάσης του ΝΑΤΟ, στην Κάρπαθο. Τέτοια πρόταση δεν είχε τολμήσει να προτείνει κανένας πολιτικός, από τη Μεταπολίτευση και μετά. Είναι ο ίδιος που προτείνει την αναβάθμιση της Σούδας σε κέντρο συλλογής πληροφοριών της συμμαχίας στη Μέση Ανατολή και παραχωρεί τη Βάση εκεί αλλά και το Αεροδρόμιο του Ακτίου για να συνεισφέρουν στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αφού έσπειρε «πανικό» σε ολόκληρη την Ευρώπη, τις πρώτες μέρες ανάληψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την αφορμή το εμπάργκο της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας χωρίς την παρουσία της Ελλάδας, έσπευσε στις Βρυξέλλες για να προσυπογράψει ο ίδιος τη σχετική απόφαση. Έκτοτε την έχει υπογράψει όσες φορές χρειάσθηκε και, παράλληλα, έγινε ο πρωτεργάτης της ελληνο-ισραηλινής προσέγγισης, περίγελος της ΝΑΤΟϊκής συνάντησης στην Αττάλεια της Τουρκίας, έτοιμος να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αδιάφορος απέναντι στις προκλήσεις των «τσάμηδων» της μεγάλης Αλβανίας.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε και χαιρέτησε τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο, ξεπλένοντας τα εγκλήματά του σε Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, για να μιλήσουμε μόνο για την περιοχή, παρουσιάζοντάς το σαν «ανθρωπιστική» δύναμη διάσωσης των προσφύγων, που το ίδιο δημιούργησε. Παράλληλα, το παρουσιάζει ως εγγυητή της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας που, όμως, πρώτο το ΝΑΤΟ αμφισβητεί.

Είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που ενώ στο εκλογικό πρόγραμμα του 2012 δεσμευόταν για «κλείσιμο όλων των ξένων Βάσεων στην Ελλάδα, κατάργηση των Βάσεων της Σούδας και του Ακτίου, κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τη χώρα» σήμερα προσυπογράφει τις αποφάσεις της Βαρσοβίας και προετοιμάζει τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στις νέες σταυροφορίες της Δύσης.

Η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας, ΜΙΤ, είχε προειδοποιήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για επικείμενο πραξικόπημα της χώρας, περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ....


H MIT, η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας, γνώριζε και είχε προειδοποιήσει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας ότι επίκειται πραξικόπημα, λίγες ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα "Χουριέτ" επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της .

Μάλιστα, η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για επικείμενο πραξικόπημα της χώρας, περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η ΜΙΤ είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας,  Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ. 

Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5.30 μ.μ., ο Φιντάν επισκέπτεται το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και δίνει στον Γιασάρ Γκιουλέρ αναλυτικές πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.
Μισή ώρα αργότερα, στις 6.00 μμ ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε συνάντηση  με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ. 

Στις 6.30 μ.μ. μετά την  εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ δίνει εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις.

Απαγορεύτηκαν όλες οι οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς. Ανάλογη ήταν η εντολή που έδωσε στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η έναρξη του πραξικοπήματος έγινε αναγκαστικά νωρίτερα το βράδυ, αντί στις 3 τα ξημερώματα, ώρα την οποία κανονικά είχε προγραμματισθεί.

Η γνωστή ιστοσελίδα Wikileaks διευκρινίζει ότι η πηγή των αποκαλύψεων δεν σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος, ούτε με κόμμα ή κίνημα αντιπολίτευσης στη χώρα.... Παρά τον «κυβερνοπόλεμο», ο οποίος κορυφώθηκε το τελευταίο 24ωρο όπως καταγγέλλουν οι διαχειριστές της ιστοσελίδας Wikileaks, η βάση δεδομένων με τα συνολικά 294.548 e-mail και τα χιλιάδες συνημμένα αρχεία από την εσωτερική αλληλογραφία του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, βρίσκεται στον «αέρα» του Διαδικτύου.

Η γνωστή ιστοσελίδα διευκρινίζει ότι η πηγή των αποκαλύψεων δεν σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος, ούτε με κόμμα ή κίνημα αντιπολίτευσης στη χώρα.
 
Πάντως, τα emails ξεκινούν από το 2010 και φθάνουν έως τις 6 Ιουλίου 2016, λίγες ημέρες πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. 

Τα τουρκικά αντίποινα

Από το πρωί, έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στην ιστοσελίδα Wikilieaks, καθώς κατά την ορολογία της Άγκυρας, ελήφθησαν «διοικητικά μέτρα» κατά του ιστότοπου.

Τα τελευταία 24ωρα, 20 τουρκικές ιστοσελίδες, «μαύρισαν» καθώς οι διώξεις αντιπάλων του Ερντογάν έφθασαν στα ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης και ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός υπουργός ΟικονομικώνΤζακ Λιου, σύμφωνα μα το ΑΜΠΕ, θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (την Πέμπτη, στις 11:00, στο υπουργείο Οικονομικών)... 


Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Ελλάδα για να καλέσει να ενταθεί ο ρυθμός εφαρμογής «μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του τη Δευτέρα 18/07.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών «θα ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό υπουργό Οικονομικών, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν στην αποκατάσταση «της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους. Ευρωπαϊκές δυνάμεις, ανάμεσά τους η Γερμανία, αντιμετωπίζουν ωστόσο εχθρικά κάθε ιδέα περί ελάφρυνσης χρέους, την οποία έχει προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Τζακ Λιου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (την Πέμπτη, στις 11:00, στο υπουργείο Οικονομικών).

Κατόπιν, θα ταξιδέψει στο Τσένγκντου της Κίνας την Παρασκευή και το Σάββατο για να πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.