07/21/16

Υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου το οποίο θα μπορεί να απορροφά κόκκινα δάνεια (public backstop) τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα..Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την ευρωζώνη. Η σύσταση ενός κρατικού φορέα θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης για την διαχείριση των "κόκκινων δανείων" που κατέχουν οι τράπεζες της ευρωζώνης, είπε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η δημιουργία του καθώς και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition).

O ίδιος υποστήριξε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο για την μελλοντική τους κερδοφορία όσο και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.

Μόλις μία εβδομάδα πριν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής για τις 51 μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ, σημειώνει το Reuters, ο Ντράγκι είπε: «Tα NPLs (μη-εξυπηρετούμενα δάνεια) είναι σίγουρα ένα σημαντικό πρόβλημα για την μελλοντική κερδοφορία και για την ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια».

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, εκτός από τη συνδρομή του εν λόγω Ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά στο τελευταίο, επισήμανε ότι ήδη έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες όμως -όπως είπε- δεν είναι επαρκείς.

Μέρος των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μια απόλυτα λειτουργική αγορά για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια «η οποία πιθανόν να έχει και ένα κρατικό ταμείο στήριξης, όταν η αγορά των NPLs δεν λειτουργεί καλά σε εξαιρετικές συνθήκες» σημείωσε ο Ντράγκι.

«Και φυσικά θέλουμε τα αποφύγουμε τα ξεπουλήματα» πρόσθεσε με νόημα.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει περαιτέρω αν χρειαστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει προκειμένου να ενισχυθεί να ανάπτυξη. Και τούτο διότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι δεν έχουν αποσοβηθεί οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Όπως υπογράμμισε, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει (αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια) προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Η ΕΚΤ χαρακτηρίζεται από «ετοιμότητα», «βούληση», αλλά και «ικανότητα» να δράσει, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, εκτιμά η ΕΚΤ, επηρεάστηκε αρνητικά από το Βrexit.

Ερωτηθείς για πιθανές συνέπειες από τα γεγονότα στην Τουρκία ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι αυξάνουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, πλήττοντας το κλίμα εμπιστοσύνης. Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις τους.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει παρά να ακολουθήσει το παράδειγμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος την θανατική ποινή που επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του Απριλίου 1967, την μετέτρεψε, σε χάρη που τους παρέσχε, σε ισόβια κάθειρξη….
Το πραξικόπημα στην Τουρκία απέτυχε χάρη στον γενναίο Τούρκικο Λαό, που ξεσηκώθηκε σαν μια γροθιά και έδωσε τη χαριστική βολή στα επαναλαμβανόμενα πραξικοπήματα που κινούνται έξω από την Τουρκία, κάθε φορά που, οι γνωστοί – άγνωστοι, θέλουν να επιβάλλουν το δέος και τον τρόμο και να περάσουν τις απόψεις τους, είτε στα Βαλκάνια, είτε στην Ευρώπη ή και αλλού. Κάτι που μάλλον ισχύει και στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφού αυτοί οι γνωστοί – άγνωστοι, είχαν διαπιστώσει, ότι παρά την αρχική κρίση της Ευρωζώνης, το μεταναστευτικό / προσφυγικό που την ακολούθησε και το πρόσφατο Brexit που συμπλήρωσε τα προηγούμενα , η Ευρώπη καλά κρατεί ακόμη. 

Έτσι, με το πραξικόπημα που απέτυχε, μάλλον, εκτός των άλλων, θέλησαν να πλήξουν και την Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, που είχε κάνει να κοπάσουν οι μαζικές ροές προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, ροές οι οποίες είχαν αναζωογονήσει τις ελπίδες όλων των αντιδημοκρατικών, ξενοφοβικών και διαλυτικών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης δυνάμεων. Μιας και η Συμφωνία αυτή με την Τουρκία (για το προσφυγικό/μεταναστευτικό) είχε περιορίσει τις αντιδραστικές και εσωδιαλυτικές αυτές δυνάμεις στην Ευρώπη, οι γνωστοί-άγνωστοί μας θέλησαν να δώσουν σ’ αυτές τις δυνάμεις άλλη μία ευκαιρία, είτε με την επιτυχία του πραξικοπήματος των επίορκων τούρκων στρατιωτικών, είτε με την αποτυχία του, ποντάροντας, στην τελευταία περίπτωση της αποτυχίας του πραξικοπήματος, στο θυμικό του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν. 

Πράγματι, θέλουν να πιστεύουν αυτοί που βρίσκονται στα παρασκήνια του πραξικοπήματος, ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να εκδικηθεί τους επίορκους αξιωματικούς του στρατού του (= σερασκέρηδες), πράγμα στο οποίο τον ωθούν έμμεσα οι γνωστοί-άγνωστοι με τους υποβολείς τους, προτείνοντάς του με έντεχνο τρόπο, ότι θα πρέπει να τους τιμωρήσει άτεγκτα, ώστε να πάρουν κι’ αυτοί και κυρίως οι επίδοξοι διάδοχοί τους στο μέλλον το μάθημα να μην τολμήσουν να ξανασηκώσουν κεφάλι. Έτσι, προσπαθούν να καταφέρουν ότι η Τουρκική Κυβέρνηση και Εθνοσυνέλευση θα προχωρήσουν στην επαναφορά της θανατικής ποινής με μεταβολή του Τουρκικού Συντάγματος, που την είχε καταργήσει μετά την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Και ναι μεν η Τουρκία μπορεί να το κάνει, φεύγοντας βέβαια ταυτόχρονα κι’ από την ΕΣΔΑ (μετά από καταγγελία της εφαρμογής της), μόνο που η επαναφορά της θανατικής ποινής, θα πρέπει να ισχύσει για το μέλλον (ακόμη και σύμφωνα με το άρθρο 14 της ίδιας της ΕΣΔΑ, που προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής της προστασίας σε έκτακτες συνθήκες, όπως π.χ. το πραξικόπημα) και όχι για το παρελθόν και, συνεπώς, δεν μπορεί να καταλάβει και τους υπαίτιους του πραξικοπήματος, εγκληματική πράξη που τελέσθηκε πριν από την επαναφορά της ποινής αυτής (θανατικής).

Πραγματικά, έχει καταστεί υποχρεωτικός κανόνας του διεθνούς εθιμικού δικαίου η αρχή nullum crimen, nulla poena sine lege [=έγκλημα δεν υπάρχει, ούτε ποινή επιβάλλεται, χωρίς νόμο (που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και ορίζει τα στοιχεία της), όπως καταγράφεται και στο άρθρο 7 περ. 1, εδαφ α΄, του Συντάγματος της Ελλάδας, αλλά και στην πλειονότητα των θεμελιωδών διατάξεων των περισσοτέρων κρατών (όλων των δυτικών και δημοκρατικών κρατών), με εξαίρεση μόνο τελείως αυταρχικά και μη δημοκρατικά καθεστώτα (πολύ λίγα ευτυχώς) της Υφηλίου]. Αυτή την αρχή θέλουν να κάνουν να παραβιάσει η Τουρκία οι όπισθεν του παραβάν ευρισκόμενοι αφανείς υποβολείς του Τούρκου Προέδρου, για να τον κατατάξουν στην κατηγορία των αυταρχικών κυβερνόντων πολιτικών και, έτσι, όχι μόνο να πληγεί η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και να απομονωθεί τελικώς η Τουρκία διεθνώς από τα δημοκρατικά φιλικά της κράτη,, ώστε απομονωμένη να υποχρεωθεί να παίζει τον γεωπολιτικό ρόλο, που κάθε φορά θα επιθυμούν να της υπαγορεύουν οι υποβολείς αυτοί γνωστοί-άγνωστοι, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και γενικότερα στην Ευρασία: δηλαδή, εκείνο που δεν κατάφεραν να κάνουν με τους επίορκους σερασκέρηδες (=αξιωματικούς του στρατού), να το επιτύχουν με ένα Σουλτάνο αυταρχικό και απομονωμένο διεθνώς, αλλά πλέον τελείως και πλήρως υποχείριό τους.

Ελπίζουμε, ότι δεν θα πέσει στην παγίδα ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και δεν θα γίνει αυτός το όργανο που απέτυχαν να γίνουν οι επίορκοι σερασκέρηδές του. Δεν έχει ανάγκη να κάνει τέτοιον εκφοβισμό, αφού «ο μόνος φόβος που φυλάει τα έρμα στην Τουρκία», είναι ο δημοκρατικός Λαός της, που ξύπνησε και δεν παγιδεύεται από τις σειρήνες των γνωστών – αγνώστων, αλλά είναι εγγυητής του Τουρκικού Συντάγματος, με την ίδια έννοια που προβλέπει και το Ελληνικό Σύνταγμα στην ακροτελεύτια διάταξή του (παλαιό άρθρο 114 και σήμερα άρθρο 120, παρ.4, που αντίστοιχα όριζε και ορίζει: «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία»). 

Έτσι, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει παρά να ακολουθήσει το παράδειγμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος την θανατική ποινή που επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του Απριλίου 1967, την οποία δεν απαγόρευαν, ούτε το τότε ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα του 1952 (ακόμη και όπως είχε τροποποιηθεί στη συνέχεια από τους πραξικοπηματίες), ούτε άλλη, διεθνής, υποχρέωση της Ελλάδος, την μετέτρεψε, με χάρη που τους παρέσχε, σε ισόβια κάθειρξη.

Έτσι, οι δύο Λαοί, Ελλάδας και Τουρκίας, δεν έχουν παρά να συνεχίσουν, βελτιώσουν και επεκτείνουν την συνεργασία μεταξύ τους και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους να ακολουθήσουν τις ορθές πράξεις ο ένας του άλλου. Συνεπώς, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καλό θα ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα του αείμνηστου δικού μας Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή και, μη φοβούμενος πλέον τους όποιους σερασκέρηδές του, να στηριχθεί στον ειλικρινή και δημοκρατικό Λαό του και να προσπαθήσει να εμπεδώσει ακόμη περισσότερο τη Δημοκρατία στην Χώρα του και, έτσι, να στεριώσει και επεκτείνει τη συνεργασία του Τουρκικού Λαού με τους Ευρωπαϊκούς Λαούς και ιδίως με τον Ελληνικό Λαό.

Σταφύλια της οργής δεν χρειάζεται να τρυγήσουν ο νόμιμος και πλήρως αποδεκτός από το Λαό του Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογαν και η νόμιμη Κυβέρνησή της, γιατί τα σταφύλια αυτά είναι και παραμένουν στυφά και ίσως και δηλητηριώδη και επικίνδυνα και για αυτούς (Πρόεδρο και Κυβέρνηση της Τουρκίας) – που κινδυνεύουν έτσι να χάσουν το βελτιωμένο πλέον κύρος τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως διεθνώς- αλλά και, ενδεχόμενα και, ως συνέπεια, για το μέλλον, την ηρεμία και την πρόοδο της γειτονικής μας χώρας Τουρκίας, καθώς και για τη σταθερότητα των ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής των Βαλκανίων και την ανάπτυξη και πρόοδο στην περιοχή αυτή !!!
πηγή: presspublica.gr

Δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, όπου κατέληξε η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων των δύο κομμάτων, η οποία είχε συγκροτηθεί με απόφαση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη...

Η προγραμματική συμφωνία αφορά δέκα τομείς: Σύνταγμα-Πολιτικοί, Θεσμοί-Δικαιοσύνη, Οικονομία-Ανάπτυξη, Παιδεία και Πολιτισμός, Υγεία-Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής.

Τις βασικές κατευθύνσεις παρουσίασαν τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας, Γιάννης Δατσέρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιάννης Τούντας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και Νίκος Διακουλάκης. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, επίσης μέλος της Επιτροπής.

Πρόεδρος, αξιολόγηση, ιδιωτικές επενδύσεις


Μεταξύ άλλων, η συμφωνία απορρίπτει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, προτείνεται η επαναφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν με την Αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, ενώ ενισχύεται με πλέγμα προτάσεων η λειτουργία και ο ρόλος της Βουλής.

Επίσης, θεωρείται πρωτεύουσας σημασίας η πλήρης και διαφανής αξιολόγηση σε όλο το Δημόσιο υπό την ευθύνη και εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ακόμη προτείνεται δημιουργία προϋποθέσεων σχεδίου ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάλογο με τις εργατικές ενώσεις και προβάλλεται η διαμόρφωση νέας συμφωνίας με τους εταίρους με χαμηλότερα πλεονάσματα κι αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι υπήρξαν ανυπέρβλητες σε ζητήματα όπως ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η προοδευτική φορολόγηση των φυσικών προσώπων ή η καθιέρωση εφάπαξ συντελεστή και ο τρόπος ίδρυσης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Ηγεσία και ενιαίος πολιτικός φορέας


Σχετικά με τα επόμενα βήματα τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι το πόρισμά τους θα αξιολογηθεί από τα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν για να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη για την εκλογή ηγεσίας, το φθινόπωρο, από τη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες και εγγυήσεις, και στη συνέχεια τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Γιάννη Τούντα, από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει. 
TTP

Ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα επέβαλε το μονομελές πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς....Ένοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, με το ελαφρυντικό ότι τελούσαν υπό καθεστώς απειλής. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή. Οι οκτώ παραμένουν υπό κράτηση, έως ότου η υπηρεσία ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Κοινή δήλωση των Τούρκων στρατιωτικών. 

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο έκρινε τους οκτώ στρατιωτικούς αθώους για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, με το σκεπτικό ότι το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ήταν στρατιωτικό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν είχε υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσης.

Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου τους έκρινε ενόχους για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μη ύπαρξης δόλου (άρθρο 84 2β του Ποινικού Κώδικα) και καταδικάζοντάς τους σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών έκαστος με αναστολή.

 Σημειώνεται πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, οι τρεις συνήγοροι των κατηγορουμένων ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης, αλλά τελικώς η δικαστής αποφάσισε την προαναφερθείσα ποινή.

Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια, καθώς ήδη έχουν εκδοθεί και τους έχουν επιδοθεί οι αποφάσεις των αστυνομικών αρχών για τη διοικητική κράτησή τους, δυνατότητα που δίδει η ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα.

Στη διάρκεια της δίκης, η πρόεδρος του δικαστηρίου απηύθυνε κοινές ερωτήσεις σε όλους τους κατηγορουμένους.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν στην επαγγελματική τους ιδιότητα, στο είδος του αεροσκάφους με το οποίο εισήλθαν στην Ελλάδα, τους λόγους για τους οποίους ένιωσαν φόβο για τη ζωή τους, τη συμμετοχή τους σε όσα διαδραματίστηκαν από το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία, καθώς και ποιος υπαγόρευσε τόσο τις ενέργειές τους στην Τουρκία, όσο και την απόφασή τους να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Τα οκτώ στελέχη του τουρκικού στρατού (έξι πιλότοι και τρεις τεχνικοί), πληρώματα συνολικά τριών ελικοπτέρων, απάντησαν πως κλήθηκαν τηλεφωνικά από τον αξιωματικό υπηρεσίας, το βράδυ της Παρασκευής, να μεταβούν στην μονάδα τους, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να μεταφέρουν τραυματίες στρατιώτες από συγκεκριμένα σημεία της πόλης, χωρίς να τους γίνει γνωστός ο λόγος του τραυματισμού τους.

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών ανέφεραν πως τη στιγμή του τηλεφωνήματος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Από τα τρία ελικόπτερα μόνο το ένα είχε τη δυνατότητα, εξαιτίας των ταραχών που ήταν σε εξέλιξη, να πραγματοποιήσει μία αερομεταφορά τραυματιών.

Τα άλλα δύο ελικόπτερα εγκατέλειψαν την προσπάθεια, καθώς δέχθηκαν πυροβολισμούς χωρίς να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν εάν τους επιτίθεντο πολίτες ή αστυνομικοί.

Οι επιθέσεις που δέχθηκαν τα δύο ελικόπτερα ήταν ο λόγος που επιβιβάστηκαν και τα τρία πληρώματα σε κοινό αεροσκάφος, σε αυτό με το οποίο τελικά προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Εξήγησαν ότι τα ελικόπτερά τους δεν είναι πολεμικά, δεν φέρουν αμυντικό ή επιθετικό οπλισμό, αλλά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού και τραυματιών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Ισχυρίστηκαν ότι μετά τις επιθέσεις και με οδηγία του αξιωματικού υπηρεσίας, με τον οποίο μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μόνο μία φορά και τους ενημέρωσε ότι δεν είναι ασφαλής η επιστροφή στη μονάδα τους, μετέβησαν σε στρατιωτική μονάδα πλησίον της Κωνσταντινούπολης, όπου ήταν σταθμευμένα τα ασθενοφόρα που θα παραλάμβαναν τους τραυματίες, ενώ στην ίδια μονάδα λειτουργεί και στρατιωτικό νοσοκομείο.

Παρέμειναν σε κτίριο της συγκεκριμένης στρατιωτικής εγκατάστασης έως τις 4 με 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με ανωτέρους τους.

Εγκατέλειψαν το συγκεκριμένο σημείο τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το κτίριο στο οποίο βρισκόταν δέχθηκε πυροβολισμούς.

Με ένα ελικόπτερο οι οκτώ άνδρες κατέφυγαν σε ασφαλή τοποθεσία και συγκεκριμένα δασική έκταση προαστιακά της Κωνσταντινούπολης, όπου μπόρεσαν μέσω διαδικτύου να ενημερωθούν για το τι ακριβώς συνέβαινε στη χώρα.

Παρακολουθώντας όλα όσα διαδραματίζονταν το πρωί του Σαββάτου και μετά τις συλλήψεις και την κακοποίηση αδιακρίτως ανθρώπων που είτε είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα είτε όχι, φοβήθηκαν τόσο πολύ, που αποφάσισαν από κοινού να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο, το μοναδικό που δεν είχε βληθεί, και να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Παραδέχθηκαν ότι το σήμα μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους που εξέπεμψαν μόλις εισήλθαν παράνομα στον ελληνικό χώρο ήταν προσχηματικό, προκειμένου να τους επιτραπεί η προσγείωση, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν ήταν λύση ανάγκης όσον αφορά τον προορισμό στον οποίο μπορούσαν να κατευθυνθούν, αλλά επιλογή τα καύσιμα του ελικοπτέρου επαρκούσαν όπως είπαν και για τη Βουλγαρία και για τη Ρουμανία).

«Σήμερα στο δικαστήριο αποδείχθηκε πως οι οκτώ κατηγορούμενοι ήταν άνθρωποι του καθήκοντος, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στελέχη του τουρκικού στρατού και συγκεκριμένα υπηρετούσαν σε μονάδα ελικοπτέρων του στρατού ξηράς, όχι πολεμικό λοιπόν το ελικόπτερό τους. Δεν έφερε οπλισμό το ελικόπτερο αυτό, αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία, δεν είχαν γνώση για το πραξικόπημα, εκτελούσαν διαταγές, εβλήθησαν και τα τρία ελικόπτερα στα οποία επέβαιναν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που είχαν ξεκινήσει, με το στρατό, τους πραξικοπηματίες, την τουρκική αστυνομία και τους πολίτες. Αναγνωρίστηκε ότι όλα αυτά τα έκαναν από ανάγκη και όχι με δόλο», δήλωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων, Μένια Πολυχρόνη.

«Ευχαριστούμε για τη στήριξη, συγνώμη για την αναστάτωση, δεν είμαστε πραξικοπηματίες»


Μετά το πέρας της δίκης, η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη, ανέγνωσε κοινή δήλωση των Τούρκων στρατιωτικών:
«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».
Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια.
Ρεπορτάζ: Όλγα Ορφανίδου/ΕΡΤ

Η Ελλάδα δεν έχει καμία ευθύνη για τα γεγονότα στην Τουρκία, ούτε γιατί οι οκτώ επέλεξαν να έλθουν στην Ελλάδα, όπως ανερυθρίαστα προφασίστηκε ο απαράδεκτος, για επαγγελματίας διπλωμάτης, πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς... 
Η Ελλάδα διακατέχεται από το ενοχικό σύνδρομο απέναντι στην Τουρκία, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, λόγω της Γενοκτονίας, που αρνείται μέλος της κυβέρνησης όλων των Ελλήνων, το πολιτικό απόβλητο που λέγεται Φίλης, λόγω της εθνοκάθαρσης των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Τενέδου και του Ριζοκάρπασου, λόγω της εισβολής στην Κύπρο και λόγω της πολιτιστικής γενοκτονίας που ασκεί στη Θράκη, στους Πομάκους και τους Ρομά, που φροντίζει να τους εκτουρκίζει, με την ακατανόητη ανοχή του ελληνικού κράτους.

Στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που μπήκαν στην Ελλάδα, και πάλι δείχνουμε ένα ταπεινωτικό και ντροπιαστικό ενοχικό σύνδρομο, λες και έχουμε εμείς ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία, αποτέλεσμα του οποίοι είναι η διαφυγή αυτών των ανθρώπων και η αναζήτηση προσπασίας από τη νομική θωράκιση που προσφέρεται για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία ευθύνη για τα γεγονότα στην Τουρκία, ούτε γιατί οι οκτώ επέλεξαν να έλθουν στην Ελλάδα, όπως ανερυθρίαστα προφασίστηκε ο απαράδεκτος, για επαγγελματίας διπλωμάτης, πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς, ο οποίος, σημειωτέον, όπως πληροφορύμεθα από διπλωματικούς κύκλους όχι μόνο ελληνικούς, είναι φανατικός αντιμουσουλμάνος και φίλα διακείμενος προς τους πραξικοπηματίες.

Η θέση μου για τους οκτώ είναι η εξής: Θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι να χρησιμοποιήσουν κάθε νομικό όπλο που διατίθεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη για όλους τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, θα πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της και η εκτελεστική εξουσία, κράτος και κυβέρνηση, να εφαρμόσουν με θρησκευιτκή ευλάβεια όσα αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ακριβώς θέση είχα και στην υπόθεση Οτζαλάν, την ίδια θέση είχε και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος.

Τώρα, όσον αφορά το γιατί είναι χρήσιμοι στην Ελλάδα οι οκτώ στρατιωτικοί που ζητούν άσυλο, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, οι οκτώ ανήκουν στις επίλεκτες ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας, οι οποίες έχουν επιθετικές αποστολές στην Ελλάδα, τα νησιά και τη Θράκη.

Είναι άνθρωποι που έχουν δει και έχουν μελετήσει επιθετικά σχέδια της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας;

Μήπως, λέω μήπως, οι δικηγόροι τους θα πρέπει να τους συμβουλεύσουν να το ομολογήσουν αυτο στο δικαστήριο και να πουν ότι η ζωή τους είναι ρπαγματικά σε κίνδυνο, επειδή αποκάλυψαν τα σχέδια αυτά δημοσίως στο Δικαστήριο;

Στη συνέχεια, μήπως θα έλυνε πολλά άλυτα προβλήματα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η παρουσίαση αυτών των ομολογιών για επιθετικά σχέδια μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ εις βάρος μιας άλλης συμμάχου στην ίδια συμμαχία;

Μήπως ήλθε η ώρα να ξεκαθαρίσει αυτή η λυκοσυμμαχία και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, για να μην κρύβονται κάποιοι πίσω από το δάχτυλό τους;

Όλα αυτά είναι και ένας επί πλέον λόγος αλλά και ευκαιρία να απαλλαγεί η Ελλάδα από αυτό το ενοχικό σύνδρομο, μπας και σηκώσουμε κεφάλι εμείς οι ταπεινωμένοι Έλληνες.

«Επικίνδυνο χάος στην περιοχή...» προβέπει ο αρχηγός της CIA, συγκεκριμένα ο John Brennan προέβλεψε ότι "από εδώ και πέρα οι εξελίξεις θα τρέχουν και θα προκληθεί ένα επικίνδυνο χάος στην περιοχή"....Ιδιαίτερα καυστικός για τις εξελίξεις στην Τουρκία ήταν ο αρχηγός της CIA, John Brennan, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Πληροφοριών και Συνεργασίας των HΠA, ομολογώντας πως γνώριζαν ότι επίκειται πραξικόπημα στην Τουρκία αλλά δεν μπορούσαν να ξέρουν την χρονική στιγμή που θα ξεσπούσε. Ο John Brennan προέβλεψε ότι από εδώ και πέρα οι εξελίξεις θα τρέχουν και θα προκληθεί ένα επικίνδυνο χάος στην περιοχή.

Η ομολογία αυτή του John Brennan ήδη έχει προκαλέσει έντονα επικριτικά σχόλια από τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ η εφημερίδα Yeni Şafak έγραψε χαρακτηριστικά ότι το πραξικόπημα το επιχείρησαν τρομοκράτες ορμώμενοι από τις ΗΠΑ.
Αυτό το ζήτημα της ανάμειξης των ΗΠΑ στο τουρκικό πραξικόπημα, έχει γίνει θέμα στον τύπο εξ’ αιτίας και μιας δήλωσης του Lawrence Wilkerson, διευθυντή του γραφείου του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Colin Pauel, ο οποίος ανέφερε ότι είναι γνωστός ο ρόλος του John Brennan στο αποτυχών πραξικόπημα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wilkerson, η CIA ην εποχή του Ρήγκαν είχε οργανώσει 58 μυστικές επιχειρήσεις.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κρίση του Ιντζιρλίκ και την απομόνωση που έχουν περιέλθει οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στη Τουρκιά, έχουν ρίξει λάδι στην φωτιά των ήδη τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων, (για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία έχουν φτάσει σε επίπεδο ανοιχτής σύγκρουσης) ενώ προβλέπεται και περαιτέρω χειροτέρευση στην περίπτωση, που είναι και πιο πιθανή, να αρνηθούν οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας..Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δύσκολη περίοδο για την περιοχή», για «μία περίοδο με βαθειά αστάθεια στην περιοχή», προσθέτοντας: «Αλλά η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». Και αυτό δείχνει, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. «Υπεύθυνη για τον λαό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή». «Η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε τη χαρά του που συναντά τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα και τον συνεχάρη «για μία πολύ μεγάλη, σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο». «Χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιου σημείωσε πως συμφωνεί ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική («now become an actual policy»), που θα λειτουργήσει, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά. Επίσης, επεσήμανε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό γεωπολιτικά και οικονομικά και αυτό είναι κάτι που πάντα πίστευε.

Με αφορμή την επίσκεψή του, την περασμένη εβδομάδα, στη δυτική Ευρώπη και τις συζητήσεις για θέματα μεταξύ ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, υπογράμμισε τη σημασία να επιτευχθεί ο υψηλότερος βαθμός ολοκλήρωσης. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην επικείμενη συνάντηση των G20 θα επισημάνει τη σημασία που έχει, οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να παραμείνουν προσηλωμένες στο να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικών για να προωθήσουν την κοινή ανάπτυξη στον κόσμο.

Ολοκληρώνοντας τις αναφορές του, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι ανυπομονεί για μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό σχετικά με τις προκλήσεις στην Ελλάδα, αλλά και ότι ανυπομονεί να εργαστούν μαζί.

Αλ. Τσίπρας στο Τwitter: Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή

Συνάντηση Μητσοτάκη - Λιου -  ΝΔ: "Έγινε ουσιαστική συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα" 


Για ουσιαστική συζήτηση, σε πολύ καλό κλίμα, κάνουν λόγο πηγές της λεωφόρου Συγγρού, σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, η οποία διήρκησε μία ώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η χώρα και η Ευρώπη, και πως ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Πληροφοριες από τα κατεχόμενα αναφέρουν για την σύλληψη δυο ανωτέρων αξιωματικών στην κατεχομένη Λευκωσία με την κατηγορία της συμμετοχής τους στο πραξικόπημα. Μαζί με αυτούς συνελήφθη και ο Γενικός Διοικητής της Πολιτοφυλακής των κατεχομένων, συνταγματάρχης Fırat Alakuş....Οι άμεσες επιπτώσεις από το αποτυχών πραξικόπημα στην Τουρκία και οι συλλήψεις στρατιωτικών εξαπλώνονται τώρα καις τον κατοχικό στρατό της βόρειας Κύπρου, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το Habertürk, κύμα συλλήψεων στρατιωτικών έχει εξαπολυθεί στα κατεχόμενα με άγνωστο μέχρι στιγμής τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων, με την κατηγορία ότι πρόσκεινται στους πραξικοπηματίες και στον Φετουλάχ Γιουλέν.

Οι πρώτες πληροφοριες, σλυμφωνα με τον δημοσιογράφο Νίκο Χειλαδάκη, αναφέρουν για την σύλληψη δυο ανωτέρων αξιωματικών στην κατεχομένη Λευκωσία με την κατηγορία της συμμετοχής τους στο πραξικόπημα. Μαζί με αυτούς συνελήφθη και ο Γενικός Διοικητής της Πολιτοφυλακής των κατεχομένων, συνταγματάρχης Fırat Alakuş. Επίσης στο σπίτι του στην Άγκυρα όπου βρίσκονταν αυτόν τον καιρό συνελήφθη και ο αξιωματικός Fatih Yarımbaş που επίσης ανήκει στον κατοχικό στρατό.

Άλλες πληροφορίες σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων CHA κάνουν λόγο και για την σύλληψη άλλων τεσσάρων ανωτέρων αξιωματικών

Οι παρενέργειες του πραξικοπήματος συνεχίζονται και ακόμα δεν γνωρίζουμε μέχρι που θα φτάσουν.

Συναντήσεις στο εξωτερικό ξεκίνησε από χθες η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, χθες συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο ενώ σήμερα θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ....

 


Επαφές στο εξωτερικό ξεκίνησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, έχοντας να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία που φέρνει τη χώρα εκτός ΕΕ. Η Μέι συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στο πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμα φορά ότι ανεξάρτητα από την απόφαση που έλαβε ο λαός της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ε.Ε. η Βρετανία και η Γερμανία συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς και μια ισχυρή φιλία» δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η φύση της σχέσης μας θα αλλάξει καθώς η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. Όμως αυτό που και οι δύο χώρες θέλουμε να διατηρήσουμε είναι την όσο το δυνατόν στενότερη οικονομική σχέση. Και πιστεύω ότι αυτό ακριβώς επιθυμούν οι βρετανικές και οι γερμανικές επιχειρήσεις. Οπότε είναι θετικό το γεγονός ότι ξεκινάμε από μια τόσο ισχυρή βάση και μια θέση όπου και οι δύο χώρες πιστεύουν στη φιλελεύθερη αγορά και στο ελεύθερο εμπόριο» επισήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

H Τερέζα Μέι πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο απάντησε σε ερωτήματα που της τέθηκαν στο βρετανικό Κοινοβούλιο για το Brexit. δίνοντας στίγμα προθέσεων για τη στάση της στις συζητήσεις της με την ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει ήδη ξεκαθαρίσει και επέμεινε σε αυτό και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο ότι η Βρετανία χρειάζεται χρόνο για να προετοιμάσει το Brexit και να ενεργοποιήσει το ‘Αρθρο 50.

Επί τάπητος στις συζητήσεις Μέρκελ-Μέι, σύμφωνα με το euronews, τέθηκαν επίσης το θέμα των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, η προσφυγική κρίση αλλά και η τρομοκρατία.

Η σημερινή συνάντηση γίνεται στον απόηχο της απόφασης της Τερέζα Μέι να μην αναλάβει η Βρετανία την προεδρία της ΕΕ το 2017 για το οποίο ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

Η Τερέζα Μέι αύριο θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Βάσει του άρθρου 120 του τουρκικού Συντάγματος, η απόφαση «κήρυξης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» σημαίνει αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας, επιτρέπει τους επιπλέον περιορισμούς και δίνει εξουσίες για λήψη προληπτικών μέτρων... Η Τουρκία θα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το προσεχές τρίμηνο. Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα, όπου επέστρεψε για πρώτη φορά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Προηγήθηκαν μαραθώνιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Υπουργικού Συμβουλίου, στις οποίες προήδρευσε ο ίδιος ο Ερντογάν.

«Ο σκοπός της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι για να είμαστε σε θέση να κάνουμε τα πιο αποτελεσματικά βήματα ώστε να απομακρύνουμε αυτήν την απειλή όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μια απειλή για την δημοκρατία, μια απειλή για το κράτος δικαίου και για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία που ακολούθησε.

Βάσει του άρθρου 120 του τουρκικού Συντάγματος, η απόφαση αυτή σημαίνει αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας, επιτρέπει τους επιπλέον περιορισμούς και δίνει εξουσίες για λήψη προληπτικών μέτρων.

«Άτομα που όπως αντιλαμβανόμαστε είναι μέλη στην τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν επιτέθηκαν στο κράτος και στο έθνος μας, χρησιμοποιώντας αεροπλάνα, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και όλα τα ειδή των όπλων», υποστήριξε ακόμα ο Ερντογάν.

Νωρίτερα ο Ερντογάν, σύμφωνα με το euronews, είχε υπαινιχθεί την εμπλοκή ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ασκούν κριτική στις αποφάσεις της Άγκυρας.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.