07/22/16

Τα πρώτα γερμανικής έμπνευσης σήματα δόθηκαν με τη «σκληρή» στάση της Ε.Ε. προς τη Βρετανία να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες εξόδου. Ακολούθησε η επίσης «σκληρή» στάση, όσον αφορά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών. Και από την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε η διαδικασία πίεσης και κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, επειδή δεν τηρούν τα προβλεπόμενα όσον αφορά το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος...Πώς το μέτωπο του Νότου γίνεται από την κυβέρνηση ξανά «ναι σε όλα» 

του Παύλου Δερμενάκη

Μετά την ετυμηγορία του βρετανικού λαού για την έξοδο (Brexit) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) οι ηγέτες της γερμανικής Ε.Ε. προσπαθούν να δείξουν πυγμή, για να αποφύγουν νέα αντίστοιχης μορφής προβλήματα, καθώς οι λαοί αναγνωρίζουν σταδιακά ότι αυτή η ένωση δεν έχει να τους προσφέρει απολύτως τίποτα, αντίθετα αφαιρεί από αυτούς και δίνει στους έχοντες και κατέχοντες.

Τα πρώτα γερμανικής έμπνευσης σήματα δόθηκαν με τη «σκληρή» στάση της Ε.Ε. προς τη Βρετανία να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες εξόδου. Ακολούθησε η επίσης «σκληρή» στάση, όσον αφορά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών, απαιτώντας να τηρηθούν οι διαδικασίες της σχετικής οδηγίας που προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση (bail-in). Και από την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε η διαδικασία πίεσης και κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, επειδή δεν τηρούν τα προβλεπόμενα όσον αφορά το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις «σκληρής» στάσης την αρχή έκανε ο κ. Σόιμπλε που οριοθέτησε το σχετικό πλαίσιο δράσης της Ε.Ε., για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι θεσμοί να επιβεβαιώσουν «τα λεγόμενα του αφεντικού τους».

Λεονταρισμοί και υποχωρητικότητα στις απαιτήσεις


Και ενώ η γερμανική Ε.Ε. προχωρά σύμφωνα με τις κατευθύνσεις Σόιμπλε η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει στην ίδια πορεία «διαπραγμάτευσης» για τα προαπαιτούμενα και τις αξιολογήσεις, εγκαταλείποντας κάθε «κόκκινη γραμμή» και υιοθετώντας όλες τις αποφάσεις – εντολές των θεσμών. Όμως, η υποχωρητικότητα προς τους έξω συνδυάζεται με λεονταρισμούς για το θεαθήναι προς τους πολίτες.

Πρόσφατος λεονταρισμός το Eurogroup της 11/7/2016 και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) 12/7/2015, όπου μεταξύ άλλων θα συζητιόταν και το θέμα των «υπερβολικών» ελλειμμάτων Ισπανίας και Πορτογαλίας και η λήψη μέτρων σε βάρος τους. Πριν από τη συνεδρίαση καταιγισμός πληροφόρησης εκ μέρους του γραφείου του πρωθυπουργού μας πληροφορούσε για «εντολή Τσίπρα στον Τσακαλώτο για στήριξη Ισπανίας και Πορτογαλίας στο Eurogroup».Παράλληλα, είχε σχεδιαστεί να συζητηθούν εκτός διαδικασίας δύο αιτήματα της κυβέρνησης α) για τον αφελληνισμό των τραπεζών και β) τον περιορισμό των πλεονασμάτων από 3,5% που έχει ήδη δεσμευθεί σε 2% για το 2019 και 1,5% για το 2020.

Για το θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) έχει ανακοινώσει ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους ως προς τα Ελλείμματα για το 2015. Ειδικότερα, το έλλειμμα της Ισπανίας ήταν 5,1%, έναντι στόχου 4,2% και την Πορτογαλίας 4,4%, έναντι στόχου 2,7%.

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων τόσο στο Eurogroup όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «…δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει». Επίσης, επισήμανε την ανάγκη «αύξησης των δημοσιονομικών περιθωρίων για τις χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση».

Ποια ήταν τα αποτελέσματα στη συνεδρίαση του Eurogroup; Μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες των οργάνων της Ε.Ε. τελικά ψηφίστηκε η ομόφωνα επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία. Συμπέρασμα, η «σκληρή γραμμή» και η «σθεναρή υποστήριξη» από πλευράς Τσακαλώτου ολοκληρώθηκε με την τελική υπερψήφιση της απόφασης που υπαγόρευσαν οι θεσμοί (λέγε με Γερμανία και ειδικότερα Σόιμπλε).

Έχει, όμως, μια σημασία να δούμε και τη διαδικασία που ακολουθείται για την τελική έγκριση των κυρώσεων σε βάρος των δύο χωρών. Στο Eurogroup εισηγείται επί του θέματος του υπερβολικού ελλείμματος μιας χώρας η Commission. To Eurogroup εξετάζει κατ’ αρχήν το θέμα και παραπέμπει το θέμα, για λήψη οριστικής απόφασης, στο Ecofin. Σε αυτή την ψηφοφορία κάθε κράτος-μέλος έχει συγκεκριμένο αριθμό ψήφων, ανάλογα με τον πληθυσμό του. Έτσι, το σύνολο των ψήφων είναι 352 (π.χ. οι μεγάλοι από 29, Ελλάδα και άλλες χώρες από 12 κ.λπ.). Όμως, για να ληφθεί απόφαση σε βάρος κάποιου κράτους για υπερβολικό έλλειμμα δεν απαιτείται η ειδική πλειοψηφία αυτών που θα ψηφίσουν υπέρ των μέτρων, αλλά ισχύει η λεγόμενη «αντίστροφη πλειοψηφία», πρέπει να έχουν ειδική πλειοψηφία αυτοί που θα καταψηφίσουν και ειδικότερα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
 • Να καταψηφίσουν την πρόταση της Commission τουλάχιστον 15 κράτη (εξαιρείται το άμεσα ενδιαφερόμενο)
 • Να συγκεντρωθούν στην καταψήφιση 260 ψήφοι ανάλογα με τις ψήφους που έχει κάθε κράτος που καταψηφίζει,
 • Όλοι αυτοί οι ψήφοι αυτοί να αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον στο 62% του πληθυσμού της Ε.Ε.
Με αυτές τις προϋποθέσεις γίνεται άμεσα κατανοητό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις 29 ψήφους της Γερμανίας και το γεγονός ότι έχει μια σειρά χώρες-πιστούς δορυφόρους, ότι η περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, να καταψηφιστεί πρόταση της Commission, είναι απίθανο.

Έτσι, με αυτές τις διαδικασίες έφτασαν οι θεσμοί στην ομόφωνη τελικά απόφαση, επιβολής κυρώσεων, για πρώτη φορά, για υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Πώς δικαιολόγησε ο κ. Τσακαλώτος την «κωλοτούμπα» από τη «σθεναρή στήριξη» σε Ισπανία & Πορτογαλία στο «ναι σε όλα» και στην ψήφιση ομόφωνα, κατ’ εντολή Γερμανίας, τις κυρώσεις σε βάρος των δύο χωρών; «Δεν υπήρχε, όμως, η κατάλληλη πλειοψηφία για να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν. Για να μην προχωρήσει η πρόταση της Κομισιόν στο Ecofin έπρεπε στο Eurogroup να υπάρχει η ειδική πλειοψηφία. Δεν υπήρχε, οπότε ομόφωνα ως μία ομάδα, η θέση του Eurogroup ήταν να αρχίσει αυτή η διαδικασία». Έτσι, λοιπόν, στο όνομα της «ομάδας που λέγεται Eurogroup», αφού δεν υπήρχε η ειδική πλειοψηφία που θα μπλόκαρε την απόφαση, ο κ. Τσακαλώτος έκανε μία ακόμα «κωλοτούμπα», από τις πολλές που ήδη έκανε και θα συνεχίζει να κάνει στο μέλλον.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα για τα δύο θέματα που θα έθετε εκτός διαδικασίας την απάντηση, όσον αφορά τα αρνητικά αποτελέσματα, την έδωσε ο ίδιος ο Τσακαλώτος. «Είχαμε Eurogroup και Ecofin και η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα. Ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως… Η Ελλάδα δεν ήταν μέρος της θεματολογίας, ούτε χθες, ούτε σήμερα». Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη δήλωση; Ότι εισέπραξε κατ΄ αρχήν ένα μεγαλοπρεπές όχι στα δύο αιτήματα. Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ του το είπε ξεκάθαρα στη συζήτηση που ακολούθησε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως έχει κάνει τον τελευταίο καιρό και με άλλους αποδέκτες (Ιταλία για τις τράπεζες) ότι «οι κανόνες τίθενται για να εφαρμόζονται».

Συμπερασματικά, τα γεγονότα για μία ακόμα φορά αποδεικνύουν ότι: 
 1. Οι δομές, οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης είναι διαμορφωμένες για να εξυπηρετούν τους μεγάλους, ειδικότερα τη Γερμανία και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, 
 2. Η Γερμανία στην παρούσα φάση καθορίζει το «παιγνίδι», υποχρεώνοντας όλους τους άλλους, μέσω διαδικασιών αλλά και επίδειξης πυγμής, να την ακολουθούν και να συμβιβάζονται, 
 3. Η «καραμέλα» που μας προσφέρουν κάποιοι για δυνατότητα αλλαγών σε αυτή την Ένωση αποδεικνύεται πικρή. Δεν υπάρχουν δυνατότητες, αφού τα πάντα είναι ελεγχόμενα και καθοδηγούμενα από τη Γερμανία και την υποταγμένη σε αυτήν γραφειοκρατία των Βρυξελλών-Φρανκφούρτης. 
 4. Η λεγόμενη «συμμαχία του Νότου» αποδείχθηκε, για μία ακόμα φορά, ότι ούτε υπάρχει στην πράξη ούτε έχει τις απαιτούμενες δυνατότητες για να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στη Γερμανοκρατούμενη Ε.Ε., 
 5. Η αναξιόπιστη κυβέρνηση Τσίπρα για μία ακόμα φορά άλλα είπε και άλλα έκανε… «παλιά μου τέχνη κόσκινο» που λέει ο θυμόσοφος λαός μας ή αλλιώς «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» με τη διαφορά ότι εδώ ο «τοκετός» είναι αρνητικός…

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης είπε ότι αυτή αποσκοπεί «στη διασφάλιση της επιτάχυνσης του εκδημοκρατισμού» και στην «επιτάχυνση της εκκαθάρισης του κράτους από την τρομοκρατική οργάνωση»...Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ως σκοπό την επιτάχυνση του εκδημοκρατισμού, τόνισε απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς τον τουρκικό λαό να μην εγκαταλείψει τις πλατείες, μέχρι νεώτερης οδηγίας του, στην ομιλία που έκανε αργά το βράδυ στην αίθουσα τελετών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

«Η Δύση, αν πράγματι υπερασπίζεται τη δημοκρατία, να μην μας καταδικάζει εκφράζοντας ενδοιασμούς» είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα διοχετεύσει στο εξωτερικό τις εικόνες από τις επιθέσεις των πραξικοπηματιών. «Ελπίζω μετά από αυτό, να μη συνεχίσουν να με χαρακτηρίζουν δικτάτορα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's Global Ratings, λέγοντας ότι αυτός «δεν έχει δικαίωμα να αξιολογεί την Τουρκία» και ότι η υποβάθμιση «είναι πολιτική απόφαση που πηγάζει από την εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας». Απευθυνόμενος στα στελέχη του οίκου αξιολόγησης σε δεύτερο πρόσωπο, μάλιστα, είπε «μην ξεπερνάτε τα όριά σας».

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης είπε ότι αυτή αποσκοπεί «στη διασφάλιση της επιτάχυνσης του εκδημοκρατισμού» και στην «επιτάχυνση της εκκαθάρισης του κράτους από την τρομοκρατική οργάνωση», εννοώντας το τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

του ΣΤΑΘΗ *

Κάθε μέρα κι ένα κακό νέο! Ή πολλά κακά νέα. Μόλις χθες μάθαμε ότι το έλλειμμα των Ασφαλιστικών Ταμείων ανέρχεται στο 9% του ΑΕΠ. Τουτέστιν γύρω στα 19 δισ.! Το έλεγε ο κ. Κατρούγκαλος και γέλαγε. Γιατί; ομιλεί γελαστός «καν τι μη γελοίον ει»! Ισως να φταίει το μαντιλάκι, που είναι χάχας (το μαντιλάκι).

Κατά τα άλλα, οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν να παραμείνουμε στην εργασιακή ζούγκλα και να μη μεταβούμε στον εργασιακό μεσαίωνα. Δεν το βλέπω. Το πιθανότερον είναι ότι το μαντιλάκι του κ. Κατρούγκαλου δεν θα μπορέσει να αντέξει στις «διαπραγματεύσεις» με την Τρόικα τον Σεπτέμβρη,

Γιατί το λέω; διότι έτσι, ακριβώς έτσι, έχει γίνει έως τώρα! Προσέτι: μόλις έκοψαν το ΕΚΑΣ οι απροσμάχητοι «αριστεροί» του Σόιμπλε και αντελήφθησαν τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε, άρχισαν να λένε ότι θα βρουν ισοδύναμα! Ως τώρα βρήκαν τρία πουλάκια που κάθονται σ’ έναν πλάτανο. Τον Σεπτέμβρη, με τις νέες περικοπές, θα βρουν και μπεκάτσες.

Μόλις χθες επίσης μάθαμε ότι 10.643 νέοι άνεργοι γράφτηκαν στον ΟΑΕΔ μόλις τον φετινό Ιούνιο. Και γέλια ο κ. Κατρούγκαλος. Διότι η οικονομία έχει αναστηθεί απ’ το Πάσχα και χορεύει τον χορό της (άδειας) κοιλιάς.

Μόλις προχθές ο κ. Μουζάλας δήλωνε στη Βουλή ότι αγνοείται η τύχη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν «απορροφήσει» οι ρουφήχτρες ΜΚΟ για το προσφυγικό. Και δεν παραιτείται. Ούτε ουδείς τις άλλος ζητά την παραίτησή του! Εχουμε συνηθίσει τον κυνισμό και την αναλγησία. Του διαφεύγουν κάτι εκατομμυριάκια του κ. Μουζάλα -ο συνταξιούχος πεινάει, η ΜΚΟ το γλεντάει- και δεν κουνιέται φύλλο. Η ευαισθησία Μουζάλα περιορίζεται στο πάτωμα, κάτω απ’ την καρέκλα του.

Αλλά, αν κάθε μέρα μαθαίνουμε ένα ή περισσότερα κακά νέα, υπάρχουν και πλήθος ενδημούντα κακά που απλώς εξελίσσονται. Για παράδειγμα ο κ. Πολάκης, παρέα με τον κ. Ξανθό, που αποδεικνύονται χειρότεροι απ’ τον Αδώνιδα. Για παράδειγμα επίσης

ο Τσίπρας που παίρνει το μυστρί και πάει να εγκαινιάσει «νοσοκομείο» στη Σαντορίνη, το οποίον έχει έλλειμμα προσωπικού που υπερβαίνει την εκατοντάδα και θα λειτουργεί υπό νομικό καθεστώς που θα του επιτρέπει να μεταβεί εν μία νυκτί από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Γεια σου, ρε ΣΥΡΙΖΑ, με τα κόλπα σου!...

Πλην όμως ο Τσίπρας ατάραχος. Λέει σε μας τα συνήθη ψεύδη για το πλεόνασμα και το χρέος, αλλά όταν για αυτά ακριβώς του βάζει χέρι ο κ. Μοσκοβισί, ποιείται την νήσσαν. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι συναντήσεις με τον «γερμανοτσολιά» (κατά ΣΥΡΙΖΑ) Παπανδρέου και το πρεστίζ Τσίπρα ανεβαίνει τόσον όσο χρειάζεται για να είναι ισοϋψές με το πρεστίζ Κουβέλη. Κάθε μέρα μια κασκαρίκα, νέα ή εν εξελίξει. Μαθαίνω ότι ο κ. Κυρίτσης ακόμα προσπαθεί να μεταθέσει τα οικονομικά βάρη στους «μενουμευρώπη», αλλά δυστυχώς τη λέζα εξακολουθούν να την πληρώνουν κι όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Αδικο πράγμα ο σοσιαλισμός. Απόδειξη οι καθαρίστριες! Οσον η Αριστερά αγωνιζόταν να πάρει

την εξουσία, οι καθαρίστριες ήταν εμβληματικά πρόσωπα ελπίδων και προσδοκιών. Μόλις ο Τσίπρας ανακάλυψε ότι «δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς» παρά να κάνει την Αριστερά Δεξιά (ή χλεύη της Δεξιάς), οι έρμες οι καθαρίστριες ξανάγιναν σύμβολα απληρωσιάς και εμπαιγμού,

ώσπου να αναλάβει ο Πολάκης να τις θάψει τρία μέτρα κάτω απ’ τη γης. Είπα Πολάκης, θυμήθηκα «βοθροκάναλα» κι έμαθα ότι η κακή διαπλοκή που ο Τσίπρας έκανε καλή διαπλοκή, τώρα απαιτεί καζίνο εντός Αθηνών, κάπου στα βόρεια προάστια. Είναι να βάζει τα κλάματα ο κ. Σπίρτζης και τα γέλια ο κ. Κατρούγκαλος! Και νέους φόρους το Τρύφων. Για να μαραζώσει κι άλλο η οικονομία, να φύγουν

κι άλλοι νέοι στο εξωτερικό. Κρατήστε την ανάσα σας: ως τώρα έχουν φύγει στο εξωτερικό περίπου 400.000 πρόσωπα (οι περισσότερες και οι περισσότεροι, νέοι με σπουδές και δεξιότητες), καθώς και 50-70.000 επιστήμονες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι αυτοί, νέοι και μεγαλύτεροι, θα προσέφεραν στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν γύρω στα 8 δισ. ευρώ σε φόρους (χώρια σε παραγωγή, αν κρίνουμε από τα 50 δισ. ευρώ περίπου που προσφέρουν στις οικονομίες των χωρών που εργάζονται). Σε αυτούς τους δύο συγκλονιστικούς αριθμούς πρέπει να προστεθούν και να συνυπολογισθούν τα 9 δισ. ευρώ που έχει κοστίσει η εκπαίδευση των νεαρών ξενιτεμένων.

Και ενώ συντελείται αυτός ο εξολοθρεμός, το Τρύφων, δηλαδή ο Τσίπρας, λέει μπούρδες για χαλάρωση των κάπιταλ κοντρόλ, μπούρδες διότι 1.680 ευρώ τον μήνα μπορούσε να πάρει κανείς, 1.680 ευρώ θα μπορεί να παίρνει και στο εξής. Απλώς, αν δεν πάρει τα 420 ευρώ της μιας βδομάδας, θα μπορεί να πάρει 840 την επόμενη! Μεγάλη χαλάρωση! ποιος τη σκέφθηκε; ο Καρανίκας;

Βεβαίως, ελάχιστοι μπορούν να πάρουν 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο και 1.680 ευρώ τον μήνα, αλλά αυτό τι σημασία μπορεί να έχει για μια κυβέρνηση που της φεύγουν οι νέοι σαν τα χελιδόνια το φθινόπωρο. Χελιδόνια που δεν θα γυρίσουν την επόμενη άνοιξη, αλλά θα μείνουν μακριά απ’ τον μιαρό αυτόν τόπο που οι κρετίνοι ξέρουν μόνον να κόβουν τις συντάξεις απ’ τους γέροντες ώσπου να (τους) πεθάνουν και τους μισθούς απ’ τους εργαζόμενους ώσπου να γίνουν ραγιάδες και σκλάβοι.

Κι ενώ στη χώρα συντελείται εθνική καταστροφή με τους μισούς νέους να φεύγουν και τους άλλους μισούς να παραμένουν, αλλά εκτός παραγωγής (συνεπώς χωρίς ζωή), η κυβέρνηση Πολάκη πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα που πέτυχε. Τα μόνα πλεονάσματα (σε χέρια, πόδια και κεφάλια) που έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση προέρχονται από τα ελλείμματα (σε χέρια, πόδια και κεφάλια) που έχει προκαλέσει σε όλους μας.

Για όλα αυτά και το χειρότερο όλων αυτών, τον αφελληνισμό της πατρίδας (διά της μετανάστευσης και της υποτέλειας), ο Τσίπρας ουδέν εκστομίζει, αλλά απεργάζεται μόνον τον νέο εκλογικό νόμο. Επιδιώκοντας: α) τη μονιμοποίηση του μνημονιακού καθεστώτος διά των κυβερνήσεων συνεργασίας των μνημονιακών δυνάμεων και β) τις παραγραφές. Τόσο του κόβει, αναλόγως πράττει. Για τα υπόλοιπα άσε να βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά οι καστανάδες το φθινόπωρο.

Αλλά, ως φαίνεται, έχει δίκιο ο κ. Μοσκοβισί: «Πολύ ανθεκτικοί οι Ελληνες στην κρίση!». Πηδάτε τους κι άλλο...
*πηγή enikos

Την ανησυχία της εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, την ώρα που αναστέλλεται και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία απαγορεύει τις εκτελέσεις και τη θανατική ποινή... 


«Κατανοούμε ότι πρόκειται για έκτακτες περιστάσεις, με την Τουρκία να βγαίνει από μία αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, το Κοινοβούλιο να έχει βομβαρδιστεί και αθώους ανθρώπους να έχουν πυροβοληθεί. Λαμβάνουμε υπόψη μας την απόφαση να ανασταλεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πράξη που προβλέπεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το άρθρο 15 που ορίζει αυτήν τη διαδικασία και θεωρούμε πως οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο τηρούνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε πως η ευρωπαϊκή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση της συμφωνίας και το ίδιο αναμένει από την τουρκική πλευρά, θεωρώντας ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί μία συμφωνία μετά το καλοκαίρι για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Τέλος, αναφορικά με το κομμάτι της συμφωνίας για την επιστροφή αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία, επισήμανε πως η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές και τουρκικές Αρχές αλλά και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πως «δεν θα πάρει καμία απόφαση μόνη της». 

Ερντογάν στο Reuters: Αναδιάρθρωση του στρατού και της MIT


«Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης πέραν των τριών μηνών εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο», δήλωσε στην πρώτη σε δυτικό μέσο ενημέρωσης συνέντευξη του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, προανήγγειλε σαρωτική «αναδιάρθρωση» των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνοντας λόγο για «σημαντικά κενά» και «ανεπάρκειες» στην ΜΙΤ.

Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Τούρκος Πρόεδρος ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, θα αντιμετωπιστεί ως «άλλη μία αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», είπε παραπέμποντας στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Δεν χρειάζονται χρόνια οι ΗΠΑ για να αποφασίσουν την έκδοση Γκιουλέν, μόνο εάν έχουν πρόθεση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μόλις χθες συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης την Αθήνα να απελάσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα.
Στο στόχαστρο Ερντογάν βρέθηκε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s για την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Μίλησε για πολιτική απόφαση που δείχνει ότι η S&P «τάχθηκε με το πραξικόπημα, όχι τη δημοκρατία».

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου κατά την άσκηση διώξεων, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επανέλαβε από κοινού με την Επίτροπο Μογκερίνι ότι η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αυτό που βλέπουμε στα πανεπιστήμια, στο δημόσιο, στα ΜΜΕ και στη δικαιοσύνη είναι απαράδεκτο, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διώξεις αφορούν 60.000 ανθρώπους, μία εβδομάδα μετά από το «αποτυχημένο πραξικόπημα».
Το 90% των Τούρκων πολιτών ζητά να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών σε όσους ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, υποχρεώνοντας την τουρκική ηγεσία να εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Γιασίν Ακτάι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι απογοητευμένη από την έλλειψη στήριξης της Δύσης έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και πιστεύει πως η Δύση άφησε την χώρα μόνη της στην μάχη ενάντια στους εχθρούς της.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επανέλαβε την «υποψία Ερντογάν» να έπαιξε ρόλο κάποια ξένη χώρα στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, αν και, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ξεκάθαρα στοιχεία γι’ αυτό.

Ταυτόχρονα σε μηνύματα που φέρουν την υπογραφή RTErdogan και εστάλησαν σε διάφορους αριθμούς κινητών τηλεφώνων στη χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος καλεί τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους για να αντισταθούν στους «τρομοκράτες».

Το Δ.Σ. του ΔΝΤ με ανακοίνωσή του εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Γενική Διευθύντριά του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την την παραπομπή σε δίκη για αδίκημα που φέρεται ότι διέπραξε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ης Γαλλίας...Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να περιβάλλει με «την εμπιστοσύνη» του τη Γενική Διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα δικαστεί στη Γαλλία ως πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας για «αμέλεια» στην υπόθεση Κρεντί Λιονέ-Μπερνάρ Ταπί.

Το συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ, που εκπροσωπεί 189 κράτη-μέλη, «εξακολουθεί να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Γενικής Διευθύντριας να επιτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Σήμερα, το γαλλικό ακυρωτικό δικαστήριο επικύρωσε οριστικά την παραπομπή σε δίκη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία θα πρέπει να εξηγήσει την απόφαση που έλαβε το 2007 να προσφύγει στη διαιτησία για την επίλυση μιας διαφοράς ανάμεσα στον Ταπί και στην τράπεζα Κρεντί Λιονέ όσον αφορά την πώληση της Adidas.

Τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ στην συνέντευξη, που παραχώρησε για την εκπομπή Global Conversation του Euronews.

 


Ο Σαουδάραβας ΥΠ.ΕΞ., Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, υποστήριξε ότι η χώρα του κάλυψε τα «κενά», που έχουν ανακύψει προκειμένου να μην επωφεληθούν χώρες και πλευρές, που απειλούν την Σαουδική Αραβία. 

Χαρακτηρίζει το ΙΚΙΛ «ένα μάτσο παρανοϊκούς, λέγοντας ότι ανάλογο φαινόμενο παρανοϊκού στην Ιστορία ήταν ο Χίτλερ.

Ο φρικτός πόλεμος στην Συρία σέρνεται επί μακρόν, η Τουρκία παραπαίει, η Υεμένη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η Μέση Ανατολή βρίσκεται και πάλι σε αναταραχή. Για να συζητήσουμε τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή έχουμε κοντά μας τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ βίντεο της συνέντευξης τυυ Σαουδάραβα ΥΠ.ΕΞ. στο ΕuronewsΗ Συνέντευξη


Όλαφ Μπρενς: Δημοσιογράφος euronews: Καλώς ήρθατε στο euronews

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Όλαφ Μπρενς - euronews: Κύριε Υπουργέ, ο κόσμος ήταν συνηθισμένος σε μία πολύ προσεκτική εξωτερική πολιτική από την Σαουδική Αραβία επί δεκαετίες. Τώρα βλέπουμε ότι τηρείτε μία πιο τολμηρή στάση, με απευθείας παρέμβαση στην Υεμένη και μία ξεκάθαρη θέση έναντι του Ιράν, της Συρίας τον πόλεμο κατά του ΙΚΙΛ και της αλ Κάιντα και για τον Πρόεδρο Άσαντ. Αυτήν την νέα Σαουδική Αραβία θα πρέπει καλύτερα να την συνηθίσουμε;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Διαπιστώσαμε ένα κενό και τα κενά πρέπει να καλύπτονται. Διαπιστώσαμε κενό ηγεσίας και πρέπει να υπάρχει ηγεσία. Εξ ου και συνεργαστήκαμε με τους εταίρους μας. Καλύψαμε άμεσα το κενό για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Είχαμε πολιτοφύλακες, που είναι εξτρεμιστές και συμμαχούν με Ιράν και Χεζμπολάχ να καταλαμβάνουν την Υεμένη. Ήταν πρόβλημα με τους βαλλιστικούς πυραύλους και την αεροπορία, που συνιστούσαν ευθεία απειλή για το βασίλειό της Σαουδικής Αραβίας. Κάποιος έπρεπε να κάνει κάτι επ’ αυτού και γι’ αυτό δράσαμε άμεσα. Όσον αφορά στο Ιράν είπαμε «ως εδώ και μη παρέκει». 35 χρόνια επιθετικότητας του Ιράν έναντι του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της είναι αρκετά. Δεν πρόκειται να το ανεχθούμε. Στην Συρία ο σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την μετριοπαθή αντιπολίτευση και να επιφέρουμε μια αλλαγή στο σύστημα εκεί.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Όταν αναφέρεστε σε «κενό» υπονοείτε ότι υπάρχει αδυναμία αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Όχι απαραίτητα. Είδαμε τους Χούτι να καταλαμβάνουν την εξουσία στην Υεμένη με πολύ βραδείς ρυθμούς τα τελευταία 7,8,9 χρόνια και κανείς δεν προθυμοποιήθηκε να το αντιμετωπίσει. Άρα έπρεπε να το κάνουμε εμείς. Είδαμε την σφαγή αθώων στην Συρία επί σειρά ετών και κανείς δεν έκανε τίποτα επ’ αυτού. Άρα έπρεπε εμείς να κάνουμε κάτι.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία επέφερε μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή. Πως αξιολογείτε τον ρόλο της Τουρκίας ως παράγοντα εξωτερικής πολιτικής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Το δυσάρεστο γεγονός της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, που απέτυχε, δεν πιστεύω ότι θα έχει διαρκή αντίκτυπο στην στάση της Τουρκίας ή στην ευμάρεια της Τουρκίας.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Ωστόσο στις χώρες της δύσης υπάρχει μία αυξημένη ανησυχία ότι η Τουρκία μπορεί να υιοθετήσει μία απολυταρχική τακτική. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζων Κέρι, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως να κινδυνεύει ακόμη και η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Φοβάστε ότι έτσι αδυνατίζει μέτωπο στον πόλεμο κατά του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους»;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Δεν το πιστεύω. Η Τουρκία είναι μία δημοκρατία και η βούληση του τουρκικού λαού θα εφαρμοστεί. Θα πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να λάβει τα απαραίτητα βήματα για την διασφάλιση της ασφάλειάς της. Κανείς δεν αμφισβήτησε τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν έβαλαν χιλιάδες ανθρώπους στο Γκουαντάναμο στην Κούβα. Κανείς!

Όλαφ Μπρενς, euronews: Έχετε πει πολλάκις, ότι είστε πολύ σίγουρος πως ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα καταλήξει να φύγει. Πόσο σίγουρος είστε τώρα βλέποντας την αδυναμία κάποιων περιφερειακών παικτών, αλλά και της κατάστασης, που διαμορφώνεται στο έδαφος; Το Χαλέπι βρίσκεται πολύ κοντά στο να πέσει στα χέρια του στρατού της Συρίας.

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει μία νέα Συρία, χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Είναι θέμα χρόνου. Θα επιτευχθεί μέσω πολιτικής διαδικασίας κάτι που θα το επισπεύσει και θα γίνει πιο ομαλά ή με στρατιωτικά μέσα, που θα είναι χρονοβόρο και κοστοβόρο όσον αφορά στους θανάτους, στην καταστροφή, στο αίμα και στην οικονομία.

Όλαφ Μπρενς, euronews:Τώρα που η πολιτική διαδικασία μοιάζει να έχει κολλήσει, ίσως να επιφέρει την στρατιωτική δράση. Τί βλέπετε ότι είναι πιο ρεαλιστικό;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Θα στηρίξουμε την μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας στρατιωτικά, αν δεν υπάρχει πολιτική διαδικασία και θα στηρίξουμε την πολιτική διαδικασία αν δεν υπάρχει στρατιωτική διαδικασία.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Πόσο προετοιμασμένοι είστε για στρατιωτική υποστήριξη;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας:Έχουμε μία ομάδα κρατών που παρέχουν στρατιωτική στήριξη στην μετριοπαθή αντιπολίτευση. Συμφωνήσαμε ποιές οργανώσεις θα λάβουν στήριξη και πως. Ανέκαθεν καλούσαμε να τους δοθούν πιο ισχυρός εξοπλισμό ώστε να εκδιώξουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όλαφ Μπρενς, euronews:Η Σαουδική Αραβία θα στείλει χερσαίες δυνάμεις;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Είμαστε προετοιμασμένοι να στείλουμε ειδικές δυνάμεις στην Συρία στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚΙΛ.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Όταν μιλάτε για το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» χρησιμοποιείτε περισσότερο τον αραβικό όρο «Daesh». Τί είναι η Daesh για εσάς; Είναι ισλαμικό; Είναι κράτος;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Ούτε ισλαμικό, ούτε κράτος. Είναι ένα συνονθύλευμα εγκληματιών, ψυχοπαθών και διεστραμμένων. Δεν έχει να κάνει με το ισλάμ. Το Daesh σε σχέση με το ισλάμ είναι όπως η Κου Κλουξ Κλάν με τον χριστιανισμό. Δεν έχουν σχέση! Κάθε θρησκεία έχει ακραίους. Κάθε θρησκεία έχει φανατικούς. Αλλά δεν αντικατοπτρίζουν την θρησκεία. Το να θεωρεί κάποιος ότι η Daesh είναι κομμάτι της πίστης είναι εξοργιστικό.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Άν είναι μία συμμορία ψυχοπαθών πως μπορούν να διοικούν όχι ένα «κράτος» αλλά μία «γεωγραφική περιοχή» για τόσ πολύ διάστημα και να αποτελεί ένα μεγάλο στρατιωτικό πρόβλημα;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ιστορία ψυχοπαθών, που έχουν κάνει απίστευτα πράγματα: ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν ένας ψυχοπαθής.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Υπεγράφη μία συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Η Σαουδική Αραβία ήταν πολύ επιφυλακτική. Ένα χρόνο μετά. Πως αξιολογείτε την κατάσταση τώρα;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Είπαμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία αποτρέπει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά, που έχει ισχυρούς και παρεμβατικούς μηχανισμούς επιθεώρησης κι έχει την πρόβλεψη επαναφοράς των κυρώσεων αν παραβεί τους όρους το Ιράν είναι καλοδεχούμενη από εμάς. Η ανησυχία, που είχαμε κι ακόμη έχουμε έχει να κάνει με τα κεφάλαια στα οποία έχει πρόσβαση το Ιράν. Αυτό που βλέπουμε είναι η ιρανική εμπλοκή σε επιθετικές ενέργειες, στήριξη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στην Συρία, στο Ιράκ και η προσπάθεια προμήθειας όπλων στου Χούτι. Άρα πιστεύω ότι θα πρέπει να κριθεί αν πραγματικά υπάρχει αλλαγή στην συμπεριοφ΄ρα του Ιράν ή όχι. Αλλά εμείς δεν βλέπουμε καμία.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Αν έχετε βάσιμη καχυποψία ότι το Ιράν δεν θα εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας, τότε η Σαουδική Αραβία θα σκεφθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Η Σαουδική Αραβία θα κάνει ότι χρειάζεται για την προστασία του λαού και της χώρας Πως θα το κάνουμε ή με τί μέσα θα το κάνουμε δεν είναι κάτι, που θα το ανακοινώσουμε και σίγουρα όχι στην τηλεόραση.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Πως εξελίσσονται οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ μετά την συμφωνία για τα πυρηνικά;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Δεν έχουμε σχέσεις με το Ισραήλ.

Όλαφ Μπρενς, euronews: Καμία επαφή, ούτε παρασκηνιακά;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Καμία!

Όλαφ Μπρενς, euronews: Η Σαουδική Αραβία συχνά κατηγορείται για την έμμεση ευθύνη της στην ισλαμική τρομοκρατία. Το επιχείρημα είναι ότι η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτεί τα τεμένη σε όλον τον κόσμο κι εκπαιδεύει τους ιμάμηδες. Εκείνοι με την σειρά τους κηρύττουν την συντηρητική εκδοχή του ισλάμ, η οποία ακούσια είναι το πρόσφορο έδαφος της τρομοκρατίας. Τι απαντάτε σε αυτό;

Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ΥΠ.ΕΞ, Σ.Αραβίας: Γιατί θα πρέπει να στηρίζουμε μία ιδεολογία της οποίας ο σκοπός είναι να μας σκοτώσει; Είμαστε ο στόχος των εξτρεμιστών. Θέλουν πρόσβαση στην Μέκκα και στην Μεδίνα. Κατά συνέπεια έχουμε υποφέρει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, έχουμε απώλειες προσωπικού ασφαλείας, που προσπαθεί να υπερασπιστεί τους αθώους. Είμαστε στην προμετωπίδα του πολέμου της τρομοκρατίας στην περιοχή και στον κόσμο! Κατά συνέπεια να λέει κάποιος ότι οι Σαουδάραβες χρηματοδοτούν τον εξτρεμισμό ή ιδεολογία των Σαουδαράβων τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό είναι εξωφρενικό. Αν έχετε προβλήματα σε μία συγκεκριμένη πόλη στην χώρα σας μπορείτε να κλείσετε τα ισλαμικά κέντρα. Μην κατηγορείτε τους άλλους Αν συμβαίνει στην χώρα σας, είναι δικό σας λάθος!

Σύντομο βιογραφικό του Σαουδάραβα ΥΠ.ΕΞ., Αντέλ αλ Τζουμπέιρ

 • Ο Αντέλ αλ Τζουμπέιρ είναι Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας από το 2015
 • Είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, που δεν ανήκει στην βασιλική οικογένεια
 • Σπούδασε σε πολλές χώρες κι εκτός από την αραβική γλώσσα μιλά εξαιρετικά αγγλικά και γερμανικά
 • Το 2011 επέζησε δολοφονικής απόπειρας, που αποδίδεται σε πράκτορες των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάσταση.
euronews

Οι επιπτώσεις από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) συνεχίζει να είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της διεθνούς οικονομίας με τους κορυφαίους “παίκτες” ΔΝΤ και ΕΚΤ να αποκαλύπτουν τους προβληματισμούς και σχεδιασμούς τους…Το Brexit βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην ατζέντα της διεθνούς οικονομίας, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάρτιο Ντράγκι να δηλώνει ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης παρά το ότι δεν υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις στις αγορές μετά το Brexit» και την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να αποδέχεται ότι «..η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω, της πρόβλεψης για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

Μάρτιο Ντράγκι: Οι αγορές αντιμετώπισαν ενθαρρυντικά την αβεβαιότητα του Brexit


H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, είναι έτοιμη να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης παρά το ότι δεν υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις στις αγορές μετά το Brexit, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάρτιο Ντράγκι.

«Για να πετύχουμε αυτό το σκοπό αν χρειαστεί, το διοικητικό συμβούλιο (της ΕΚΤ) θα δράσει χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία του στο πλαίσιο των όρων εντολής του», ανέφερε ο κ. Ντράγκι στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ύστερα από τη μηνιαία συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη.

Κριστίν Λαγκάρντ: Το Brexit επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη


Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω, της πρόβλεψης για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αβεβαιότητα γύρω από το
Brexit θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.

Η δήλωση αυτή έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά κι άλλους αξιωματούχους του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος.

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά η μη συγκέντρωση των απαραίτητων 200 ψήφων τον θέτει εκτός ισχύος για τις επόμενες εκλογές....Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή. Η μη συγκέντρωση των απαραίτητων 200 ψήφων ωστόσο τον θέτει εκτός ισχύος για τις επόμενες εκλογές.

Στην ψηφοφορία επί των άρθρων:

Για το άρθρο 1, που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν «ναι», «όχι» ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».

Για το άρθρο 2, που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, «ναι» ψήφισαν 179, «όχι 83 και «παρών» ψήφισαν 19.

Για το άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, «ναι» ψήφισαν 163, «όχι» 101 και 17 ψήφισαν «παρών. Μεταξυ των τελευταίων και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημαράς, ο οποίος προέρχεται από το χώρο των Οικολόγων.

Στο άρθρο 4, που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 (για το αν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές ή στις μεθεπόμενες) «ναι» ψήφισαν 179, «όχι» ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν «παρών».

Από το Ποτάμι, οι Στ.Θεοδωράκης, Κ.Μπαργιώτας και Ι.Φωτήλας ψήφισαν «ΟΧΙ» σε όλα, ωστόσο, οι Σπ.Λυκούδης, Σπ.Δανέλλης και Γρ.Ψαριανός δήλωσαν «ΠΑΡΩΝ» στο άρθρο 2, οι Γ.Αμυράς και Γ.Μαυρωτάς στο άρθρο 1 και ο Αμέτ Ιλχάν στα άρθρα 1 και 3.

Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς, αλλά και ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ του προέδρου της Βουλής κ. Βούτση και του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη με επίκεντρο τις αναφορές του τελευταίου περί «χαϊδέματος» της Χρυσής Αυγής για την απόκτηση ψήφων. Η αντιπαράθεση προκάλεσε την παρέμβαση και του κ. Τσίπρα, ο οποίος απαντώντας στη ΝΔ είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει Μπαλτάκους που συνομιλούν κρυφά με τη Χρυσή Αυγή.

Νωρίτερα, λαμβάνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε σημαντική την ημέρα γιατί πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά.

Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Πότε η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσουν κομματικά οφέλη, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο και τις τηλεοπτικές άδειες είναι αποπροσανατολιστική, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Λέμε όχι στην εξαπάτηση, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.

Νωρίτερα μίλησε ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, που εξήγησε γιατί το κόμμα του δεν θα μετάσχει στην ψηφοφορία. Αμέσως μετά τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Να μη κοιτούν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν δεκανίκια, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Πολλοί βουλευτές έχουν εκλεγεί με ενισχυμένη αναλογική χωρίς αντιστοιχία με τους ψηφοφόρους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση.

Η Ε.Ε. σε ημι-διάλυση, οι ΗΠΑ σε υποχώρηση - Ανάγκη για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη, με Εθνικό Νόμισμα και Ριζοσπαστικό πρόγραμμα....Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και οι μετα-πραξικοπηματικές εξελίξεις πάνε να διαμορφώσουν μια απολύτως νέα κατάσταση στη γείτονα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με διαστάσεις που αυτήν την ώρα είναι δύσκολο να συγκεκριμενοποιηθούν.

Αν μετά το Brexit τίποτα δεν είναι το ίδιο στον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη, τίποτα δεν θα είναι, επίσης, το ίδιο στην περιοχή μας μετά το πραξικόπημα-φιάσκο της Τουρκίας. 

ΣΕ ΗΜΙ-ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΕΕ, ΣΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΙ ΗΠΑ

Παρεμπιπτόντως, να σημειώσω ότι ούτε το Brexit ούτε το αναποτελεσματικό πραξικόπημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται δεν θα μπορούσαν να συμβούν, αν ο άξονας ΕΕ - ΗΠΑ ήταν στέρεος και δεν διαπερνιόταν από αντιφάσεις και αδιέξοδα.

Ειδικότερα, μετά το Brexit, το πραξικόπημα στην Τουρκία και η επικράτηση Ερντογάν έρχονται να επιβεβαιώσουν από κοινού ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ημι-διάλυση και μάλλον τείνει να καταστεί πολιτικά νεκρή, ενώ οι ΗΠΑ χάνουν σταθερά έδαφος ισχύος, ιδιαίτερα στο πολιτικοστρατιωτικό πεδίο, το οποίο επιχειρούν να αναπληρώσουν με την ΤΤΙΡ.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τη ρεαλιστικότητα αλλά και την αναγκαιότητα της μετάβασης της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα και της αμφισβήτησης του πλαισίου της ΕΕ στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ως μείζονα εθνική επιλογή.

ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ

Η κυβέρνηση Τσίπρα εξελίσσεται στην πράξη, παρά τα προσχήματα μιας υβριδικής αριστερής φρασεολογίας, ως η πιο υποτελής, δουλοπρεπής και η πιο ευρωατλαντική και δορυφοφική προς το Ισραήλ μνημονιακή κυβέρνηση, ενώ από τα πράγματα εξελίσσεται και στην πιο ανελέητη κοινωνικά, αφού πάει να δώσει τη χαριστική βολή σε ένα εξουθενωμένο και εξαθλιωμένο λαό.

Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς, έχοντας πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος, πάνε να το αναγορεύσουν, γελοιωδώς και σε «πλεονέκτημα», τάχα, πουλώντας τη χώρα στη Δύση ως πόλο, δήθεν, πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας για τα συμφέροντά της, μπροστά στην αστάθεια και αβεβαιότητα στην Τουρκία και στην περιοχή!

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ «8»

Πρέπει, μάλλον, να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι η κυβέρνηση θα σπεύσει το ταχύτερο δυνατόν, παρά τις όποιες φραστικές μεθοδεύσεις, να παραδώσει στον Ερντογάν τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια οποιεσδήποτε ενστάσεις βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και την εθνική νομοθεσία. Η τρομοκρατημένη δορυφοροποίηση στην Άγκυρα είναι μια μακρά θλιβερή παράδοση της Αθήνας, η οποία συνεχώς μεγαλώνει. Εδώ οι Σημίτης – Πάγκαλος παρέδωσαν τον Οτζαλάν στην Τουρκία και δεν θα παραδοθούν πάραυτα Τούρκοι στρατιωτικοί που κατηγορούνται για πραξικόπημα;

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΩΝ «200» ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Ο Τσίπρας υπέστη ένα μικρό Βατερλό, επιχειρώντας, με όχημα μια ψευδώνυμη απλή αναλογική, να βρει 200 βουλευτές να την ψηφίσουν, διευρύνοντας έτσι τις συμμαχίες του στον κεντροφιλελεύθερο χώρο και ελέγχοντας κατά κάποιον τρόπο τις μελλοντικές εξελίξεις με την πιθανή παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ιδίου στο κυβερνητικό προσκήνιο.

Οι μόνο που απέμειναν κοντά του μετά το πλήρες ναυάγιο των «200», πέραν του ΚΚΕ και του Λεβέντη, ήταν οι ΓΑΠ και Κουβέλης για να του δείχνουν, με το πολιτικό κατάντημά τους, το δικό του λαμπρό μέλλον!

Τώρα ο Τσίπρας γνωρίζει, πως αν δεν υπάρξουν πολύ πιθανές αλλά εντελώς ανεπιθύμητες γι' αυτόν ριζοσπαστικές εξελίξεις, που θα ανατρέψουν συνολικά το μνημονιακό σκηνικό, θα πρέπει να είναι έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη στον μνημονιακό συνεταίρο του, τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Μια νέα διαπλοκή με παλιά και νέα τζάκια στα μίντια, την οποία προωθεί, δεν ήταν ποτέ δυνατή να διασώσει μια κυβέρνηση που έχει πάρει τον κατήφορο. Πολύ περισσότερο που τα κυρίαρχα μίντια έχουν χάσει απολύτως την παλιά δυνατότητα καθοριστικής επιρροής.

Ύστατο απεγνωσμένο καταφύγιο του Τσίπρα απομένει η Συνταγματική αναθεώρηση, με την άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, πράγμα που σημαίνει αλλαγή πολιτεύματος.

Ο Τσίπρας ποντάρει είτε να δραπετεύσει σε μια αναβαθμισμένη Προεδρία είτε να επιδιώξει να συμμαχήσει με την καραμανλική Δεξιά, έναντι προεδρικού ανταλλάγματος.

Ένα νέο φιάσκο τον αναμένει.

Πολύ περισσότερο αν η βροχή παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων προκαλέσει από το φθινόπωρο κοινωνικές εκρήξεις.

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

Ο Ερντογάν, παίρνοντας αφορμή από το αποτυχημένο πραξικόπημα προχώρησε στη δική του «δικτατορία», επιβάλλοντας κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες, η οποία μπορεί να εξελιχθεί επ' αόριστον.

Ο Ερντογάν πραγματοποιεί αυτήν την ώρα μια μεγάλη επιχείρηση πολιτικής επίθεσης και κυρίως γενικών εκκαθαρίσεων, προκειμένου να αναδειχθεί σε απόλυτο κυρίαρχο της τουρκικής σκηνής με ένα αυταρχικό, βαθύτερα εθνικιστικό και ίσως πολύ πιο σκληρό ισλαμικό καθεστώς.

Όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν, μάλλον, θα πάρει πιο μεγάλες αποστάσεις από τη Δύση με υπαρκτό το ερώτημα αν υπάρχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις και δυνατότητες από το «ισλαμικό» μεγάλο τουρκικό κεφάλαιο, για να στηριχτεί ένας ρευστός και ακατάστατος αντιδυτικός προσανατολισμός.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και μια ανοιχτή φιλορωσική στροφή Ερντογάν και μια τουρκορωσική συμφωνία για τον περίφημο αγωγό φυσικού αερίου, γνωστό ως Turkish Stream, με ρωσικό φυσικό αέριο, στην επικείμενη αυγουστιάτικη συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν.

Μια πολιτική μεγαλύτερων αποστάσεων από τη Δύση ευνοείται προνομιακά πρώτα απ' όλα και κυρίως από τα ενισχυόμενα αντιδυτικά και φιλο-ισλαμικά αισθήματα του πιο φτωχού τουρκικού πληθυσμού, που αντιτάχθηκε στο πραξικόπημα.

Το μεγάλο, όμως, αγκάθι του Ερντογάν, η αιμάσσουσα αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας, το εμπόδιο στον αυταρχισμό αλλά και το άλλοθι της στρατοκρατίας και των κατασταλτικών μέτρων είναι οι Κούρδοι, το HDP και κυρίως το PKK.

Ένας Κούρδος ηγέτης μας έλεγε ότι για πρώτη φορά στη νεότερη Τουρκία ήρθαν αντιμέτωποι με το πραξικόπημα Τούρκοι με Τούρκους και ότι αυτό είναι η αρχή της διάλυσης της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος λαϊκιστής τυχοδιώκτης, λάτρης της εξουσίας και ηγέτης μιας νέας, ισλαμικής, κυρίως, πλουτοκρατίας στην Τουρκία.

Η Τουρκία όμως έχει ένα δίλημμα, πέραν των πολλών άλλων: ή θα ριζοσπαστικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι Κούρδοι ή αν οι τελευταίοι πέσουν στα «νύχια των Αμερικάνων», τότε θα ριζοσπαστικοποιηθεί αφάνταστα ο τουρκικός πληθυσμός. Και το ερώτημα θα είναι προς τα αριστερά ή προς ένα είδος ισλαμικού φονταμενταλισμού;

Η ΔΙΠΛΗ ΚΡΙΣΗ

Η διπλή αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά κρίση Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται σε ταχύτατη εξέλιξη.

Οι αριστερές γνήσια λαϊκές δυνάμεις σε Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να συντονιστούν όσο ποτέ για να αξιοποιήσουν τη διπλή, μέσα από μύριες αντιξοότητες, ευκαιρία που τους δίνεται.
iskra.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.