07/23/16

Την ανησυχία του ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας Ευρωπαικής Ενωσης και Τουρκίας στο προσφυγικό εκφράζει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας...Την ανησυχία του ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας Ευρωπαικής Ενωσης και Τουρκίας στο προσφυγικό εκφράζει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο του Σαββατοκύριακου της αυστριακής εφημερίδας "Der Standard".

"Εάν η συμφωνία μπορεί να διατηρηθεί, όταν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί", αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, "και κανείς δεν ξέρει, εάν στο επόμενο διάστημα δεν έλθουν οι πρώτοι πρόσφυγες και από την ίδια την Τουρκία", ενώ προσθέτει πως του προξενεί ανησυχία η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι η Αθήνα σκοπεύει να δοκιμάσει τις αγορές το καλοκαίρι του 2017...«Θεωρώ ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2018 είναι ρεαλιστικοί και δεν θα ενεργοποιηθεί ο (δημοσιονομικός) κόφτης», υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Δηλώνει ότι «είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018» και προσθέτει: «Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλεόνασμα κάτω από το 3.5%. Το πώς θα φτάσουμε είναι θέμα της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνεται της ύπαρξης Plan B και τονίζει: «Φανταστείτε ο Κάμερον, ή ο Οσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ή ακόμη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, να μην είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Brexit, επειδή όλοι τους υποστήριζαν την παραμονή. Να είστε σίγουροι ότι σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα ήταν ένα καταστροφικό ντόμινο, όχι μόνο για την οικονομία της Αγγλίας αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη».

Για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Δεν είναι στις προθέσεις μας ένας συμψηφισμός επώδυνων μέτρων, όπου στις δύο πλευρές τής ζυγαριάς υπάρχουν αντικοινωνικά ή αντιαναπτυξιακά μέτρα. Με αυτή την έννοια, δεν συμφωνούμε στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην ενίσχυση του εργοδοτικού αυταρχισμού, όπως δεν συμφωνούμε σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα».

Μιλώντας για την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι «ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεννόηση με τους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδίασε την "αριστερή παρένθεση" όταν κατάλαβε ότι το "success story" που έπαιξε το 2014 δεν του έβγαινε και ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακόπτεται», και προσθέτει: «Η αριστερή παρένθεση δεν ήταν απλά επικοινωνιακό τρικ, συνιστούσε πολιτικό σχέδιο, αφού μετέθεσε για το 2015 τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που είχε συνομολογήσει η τότε κυβέρνηση και ταυτόχρονα δημιουργούσε όρους οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά τους Γιάννη Αλαφούζο, Φώτη Μπόμπολα και Δημήτρη Κοντομηνά, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη χορήγηση δανείων των τραπεζών σε ΜΜΕ και κόμματα, κάλεσε και τον Σταύρο Ψυχάρη...Ο Σταύρος Ψυχάρης κλήθηκε να καταθέσει στις 3 Αυγούστου, υπενθυμίζεται ότι
ο πρόεδρος της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, έχει ήδη αποστείλει τις σχετικές επιστολές και έχει ήδη απαντήσει θετικά ο ιδιοκτήτης του "ΣΚΑΙ", Γιάννης Αλαφούζος, για να καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιουλίου

Επιστολές έχουν αποσταλεί επίσης προς τον ιδιοκτήτη της εταιρίας «Πήγασος», Φώτη Μπόμπολα, για τις 2 Αυγούστου, και τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού "ALPHA", Δημήτρη Κοντομηνά, για τις 4 του ίδιου μήνα.

Υπουργική απόφαση που προβλέπει χαλάρωση των capital controls υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναλυτικά οι ρυθμίσεις της υπουργικής απόφασης. Τι αλλάζει... Πρόκειται για την 11η, κατά σειρά, υπουργική απόφαση που αφορά στους περιορισμούς στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με το ίδιο θέμα, από τον Ιούλιο 2015.

Όλες οι αλλαγές

Στη νέα υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

1. Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

2. Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

3. Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

4. Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία,  μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

5. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.

6. Επιτρέπεται Το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

7. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.

Eπί της ουσίας οι σημαντικές αλλαγές που επέρχονται με τα νέα μέτρα χαλάρωσης είναι κατ' αρχήν, η δυνατότητα άνευ ορίων αναλήψεις για το "φρέσκο" χρήμα που θα επιστρέψει στις τράπεζες. Πράγμα που σημαίνει, ότι όποιος καταθέσει στις τράπεζες τα χρήματα που έχει στο σπίτι του, ή σε θυρίδα, θα μπορεί όποτε επιθυμήσει, να τα σηκώσει χωρίς κανέναν περιορισμό. 

Απλώς, θα χρειασθεί να πάει από το τραπεζικό κατάστημα, διότι από το ΑΤΜ δεν θα είναι εφικτό πέραν των ορίων που ήδη έχουν τεθεί (420 ευρώ την εβδομάδα, 840 το δεκαπενθήμερο). 

Επίσης, κίνητρο για την επιστροφή χρημάτων από το εξωτερικό, αποτελεί η δυνατότητα ανάληψης έως του 30% των ποσών που θα έρθουν με έμβασμα από το εξωτερικό.

Αλλαγή υπάρχει και για τους συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού και θέλουν να εισπράττουν τη σύνταξή τους στην Ελλάδα, καθώς και στους φοιτητές του Erasmus που θα θέλουν να ανοίξουν λογαριασμό καταθέσεων. 

Όλα αυτά ισχύουν από 22 Ιουλίου, αλλά πρακτικά από τα...μέσα της επόμενης εβδομάδος. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι σταδιακά, θα υπάρξει ένα ενδιαφέρον, που θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες.

Συνεργάτες της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ έχουν συγκεντρωθεί στην Καγκελαρία, από όπου παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Μόναχο και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa)....Ένας 18χρονος Ιρανογερμανός, ο οποίος ζούσε «για μεγάλο διάστημα» στην Βαυαρία, ήταν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου και έδρασε μεμονωμένα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους 'Αντρε, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για περίπτωση «αμόκ ή τρομοκρατικής ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. 'Αντρε, από την επίθεση υπάρχουν δέκα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη ο οποίος εικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Μεταξύ των 21 τραυματιών υπάρχουν τρία άτομα σε σοβαρότερη κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία, σεβόμενος, όπως είπε, τις οικογένειές τους.

Αναφερόμενος στην ταυτότητα του δράστη, ο κ. 'Αντρε περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν κάτοχος και γερμανικής και ιρανικής υπηκοότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τα κίνητρά του, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί πρώτα η σχετική έρευνα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το λεγόμενον «Ισλαμικό Κράτος», αλλά θα διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί περισσότερων δραστών, ο Χουμπέρτους 'Αντρε σημείωσε ότι αρχικά είχε θεωρηθεί ότι δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο εθεάθη να εγκαταλείπει με μεγάλη ταχύτητα το εμπορικό κέντρο σχετίζονταν με την επίθεση, κατόπιν ωστόσο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εσφαλμένη εντύπωση. «Λάθος συναγερμός» σήμανε δε, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, σε πολλά σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της αποψινής επιχείρησης, τα οποία οφείλονταν κατά πάσα πιθανότητα στον πανικό κάποιων πολιτών.

Ερωτηθείς σχετικά με την γνησιότητα ερασιτεχνικού βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα στο διαδίκτυο, ο κ. 'Αντρε επιβεβαίωσε ότι απεικόνιζε τον δράστη, ο οποίος ήταν οπλισμένος, λίγο πριν από τις 20.30 (τοπική ώρα), οπότε και εντοπίστηκε η σωρός του, σε δρόμο δίπλα στο εμπορικό κέντρο. Το σακίδιο που έφερε δεν περιείχε εκρηκτικά, ο δράστης ωστόσο είχε μαζί του αρκετές σφαίρες.

Στην αστυνομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με την πρώτη ειδοποίηση της Αστυνομίας στις 17:50 (τοπική ώρα), χθες Παρασκευή, συμμετείχαν, σύμφωνα με τον κ. 'Αντρε 2300 άτομα, τόσο από τις δυνάμεις της Βαυαρίας όσο και από ειδικές μονάδες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων κρατιδίων. 

Κατά την διάρκεια των ερευνών, «προτάξαμε την ασφάλεια από την ταχύτητα και θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι οπλισμένοι δράστες ελεύθεροι», δήλωσε ο κ. 'Αντρε και τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι πολίτες του Μονάχου έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια. Σημείωσε μάλιστα ότι οι διάφορες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες κανονικά και είχαν αρχικά ακυρωθεί μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός εάν οι διοργανωτές προτιμούν να τις αναβάλουν, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.

Ο Πρ. Παυλόπουλος εξέφρασε αποτροπιασμό και απερίφραστη καταδίκη για την επίθεση στο Μόναχο


Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ύστερα από εντολή του κ. Παυλόπουλου ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Γερμανό ομόλογό του, Γιοάχιμ Γκάουκ, τις οικογένειες των θυμάτων και τον γερμανικό λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του Έλληνα Προέδρου για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο. 

Μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης στον γερμανικό λαό, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την αιματηρή επίθεση στο Μόναχο.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον γερμανικό λαό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είναι η βία το μέλλον της Ευρώπης», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 0,6%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 αυξήθηκε κατά 5,8%. Σε απόλυτους αριθμούς, το ελληνικό χρέος υποχώρησε στα 309,2 δισ. ευρώ, από 311,4 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015...Στο 176,3% του ΑΕΠ ανερχόταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 0,6%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 αυξήθηκε κατά 5,8%. 

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι επί του 176,3% του ΑΕΠ, το 137,9% είναι δάνεια και το 35,1% άλλοι τίτλοι. Σε απόλυτους αριθμούς, το ελληνικό χρέος υποχώρησε στα 309,2 δισ. ευρώ, από 311,4 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ και ακολούθησαν η Ιταλία με 135,4% και η Πορτογαλία με 128,9%, ενώ το χαμηλότερο χρέος είχε η Εσθονία με 9,6%, Λουξεμβούργο με 21,8% και η Βουλγαρία με 30,3%.

Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρατηρήθηκε αύξηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση στην ευρωζώνη από 90,7% σε 91,7%, ενώ στην ΕΕ των 28 μειώθηκε από 85,3% σε 84,8%.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το έχουμε ξαναγράψει και το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία: η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Αυτό ο κ. πρωθυπουργός το ξέρει καλά και ας μην επιχειρεί συνειδητά να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό... 

 


του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία επισκίασαν το τελευταίο διάστημα τα γεγονότα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, τα οποία ήταν αρκετά και σημαντικά, όπως η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ή η μελαγχολική είδηση ότι το πιο κερδοφόρο «προϊόν» από όσα εξάγουμε είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στις χώρες, όπου εργάζεται, έχει παράγει πάνω από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, νομίζω, με πολλαπλές προεκτάσεις παρουσιάζει η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο ΣΚΑΙ και στον κ. Αλέξη Παπαχελά.

Εκεί ο κ. Τσίπρας είπε πολλά. Μίλησε για πιθανή εκλογή του ΠτΔ από το λαό, σαν να είναι το κύριο πρόβλημα που αφορά την ελληνική κοινωνία. Επίσης, αναφέρθηκε σε πιθανό συμβουλευτικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση λες και το προηγούμενο το οποίο ήταν δεσμευτικό έγινε σεβαστό. Tόνισε, ακόμη, ότι αποφύγαμε το failed state αποκρύπτοντας ότι βιώνουμε στην πραγματικότητα μια χρεοκοπία εντός του ευρώ. Επιπλέον, υπερασπίστηκε τις αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας η οποία χαρίζεται για κομμάτι ψωμί στις κρατικές εταιρείες (στην κινέζικη Cosco το λιμάνι του Πειραιά, στη γερμανική FRAPORT τα 14 αεροδρόμια και στον ιταλικό σιδηρόδρομο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Τέλος, δήλωσε ότι αισθάνεται σαν τον τενίστα που του έρχονται διαρκώς μπαλάκια που τα βαράει. Εκτός τόπου και χρόνου η παρομοίωση. Μάλλον πιο ταιριαστή θα ήταν εκείνη με τον ίδιο σε ρόλο καρπαζοεισπράκτορα.

Ξεχωρίζει , ωστόσο, ο ορισμός του για το τι είναι σήμερα προοδευτικό και αριστερό. «Ό, τι μπορεί να δώσει», είπε, «προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας». Ακόμη κι αν κανείς συμφωνούσε μαζί του θα αναρωτιόταν πώς θα γίνει αυτό, μέσα από ποιο δρόμο και ποια πολιτική. Με την ακραία νεοφιλελεύθερη που υιοθέτησε και εφαρμόζει; Με το τρίτο μνημόνιο και τον κόφτη; Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, την ανελέητη φορολογία; Με την κατάργηση των τελευταίων κοινωνικών δικαιωμάτων και την εξαθλίωση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού; Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας; Τόσο πολύ περιόρισε, λοιπόν, στο παρόν τις διαχρονικές αξίες της Αριστεράς και τόσο φτωχό είναι το όραμα του πρώτου «αριστερού» κυβερνήτη και του κόμματος του;

Το έχουμε ξαναγράψει και το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία: η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Αυτό ο κ. πρωθυπουργός το ξέρει καλά και ας μην επιχειρεί συνειδητά να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Αντίβαρο στη μνημονιακή πολιτική δεν αποτελούν ούτε οι ορισμοί του κ Τσίπρα, ούτε τα εγκαίνια του Νοσοκομείου της Θήρας, που τόσο πολύ προβλήθηκαν από τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ. Η αριστερή πολιτική βρίσκεται στον αντίποδα της εφαρμοζόμενης και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες και δε μπορώ να φανταστώ ότι το αγνοεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας δεν περνάει από τα μνημόνια και την ευρωζώνη, αλλά θα προκύψει από μια διαφορετική πολιτική, στην οποία θα πρωταγωνιστεί ο ελληνικός λαός, που θα βάλει μπροστά την παραγωγική μηχανή της χώρας και θα δημιουργήσει πλούτο για τους πολλούς. Η ωραιοποίηση μιας άθλιας πραγματικότητας που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο δεν πείθει. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η κατήφεια και η απελπισία αποτελούν, πλέον, μόνιμα χαρακτηριστικά των λαϊκών στρωμάτων.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ωμός και κυνικός, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει ούτε την πάσα που του έκανε ο ακραιφνής μνημονιακός κ. Παπαχελάς. Στο ερώτημα αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για τις προσδοκίες που δημιούργησε απάντησε ότι δε θα το κάνει, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίγνωση ότι πολλές από τις δεσμεύσεις δε θα υλοποιηθούν και ότι θα καταλήξουν σε συμβιβασμό (!!). Δηλαδή παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος έταζε λαγούς με πετραχήλια και υποσχέσεις ανεφάρμοστες. Με μια τέτοια ομολογία ο κ. πρωθυπουργός έδωσε, χωρίς να το καταλάβει, άλλον έναν ορισμό: εκείνον του πολιτικού απατεώνα. Και στο κάδρο των πολλών της μεταπολίτευσης έβαλε τον εαυτό του στην πιο περίοπτη θέση.
Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

82,6 εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη χρηματοδότηση θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και  Ένταξης (AMIF) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF).Το υπουργείο Υγείας θα λάβει 24,2 εκατ. έκτακτης χρηματοδότησης από το AMIF, για την ενίσχυση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πρόσφυγες και συγκεκριμένα για την παροχή ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας και των δομών επιδημιολογικής παρακολούθησης.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα λάβει 58,4 εκατομμύρια ευρώ για τη φιλοξενία, την εστίαση, την υγειονομική περίθαλψη και τη μεταφορά των προσφύγων. 

Όπως αναφέρει η  Κομισιόν, με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα έχει λάβει 345 εκατ. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από το 2015.

Σύμφωνα με τη "Χουριέτ", η Άγκυρα ζήτησε από το Βερολίνο να κινηθεί εναντίον των δραστηριοτήτων του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά η Γερμανία θεωρεί ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για τις κατηγορίες...


Ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας προκαλεί η άρνηση του Βερολίνου να θέσει περιορισμούς στα ιδρύματα της κοινότητας Γκιουλέν στη χώρα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη "Χουριέτ", η Άγκυρα ζήτησε από το Βερολίνο να κινηθεί εναντίον των δραστηριοτήτων του Φετουλάχ Γκιουλέν, ωστόσο η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας αποτελεί και η παρουσία του εισαγγελέα Ζεκερία Οζ στο Βερολίνο, του οποίου η Άγκυρα ζητά την έκδοση.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.