07/24/16

Σε νέα έκθεσή του το ΔΝΤ προβλέπει μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης ως απότοκο του Brexit. «Χρειάζονται τόνωση της ιδιωτικής ζήτησης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». 

 

Δυσοίωνες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προχώρησε μετά το Brexit σε νέα επικαιροποιημένα προγνωστικά, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εξελίξεις, όπως τουλάχιστον είχαν διαμορφωθεί από τις αρχές του χρόνου, ήταν καλύτερες από ότι αναμένονταν. Τη νέα επικαιροποιημένη έκθεση έδωσε προχθες στη δημοσιότητα το Ταμείο στη Ουάσιγκτον.

Κυρίως οι Βρετανοί θα πληγούν


Για το τρέχον έτος το ΔΝΤ περιμένει να «τρέξει» η παγκόσμια ανάπτυξη γύρω στο 3,1%, ενώ του χρόνου θα αυξηθεί οριακά στο 3,4%. Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για μια μείωση κατά 0,1% από την εκτιμώμενη τον περασμένο Απρίλιο. «Και φυσικά τις άμεσες επιπτώσεις από το Brexit θα αισθανθούν περισσότερο από όλους οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Μόρι Όμπσφελντ. «Για άλλες περιοχές τα προγνωστικά μας μετά το Brexit δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει». Για τη Βρετανία λοιπόν το ΔΝΤ περιμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει του χρόνου το 1,3%, που σημαίνει μείωση κατά 0.9%. Αλλά και η Γερμανία δεν θα βγει αλώβητη. Η οικονομία της θα αναπτυχθεί ελαφρά στο 1,6%, από του χρόνου όμως θα περιοριστεί στο +1,2%, ποσοστό 0,4% λιγότερο από το αναμενόμενο. Το ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Μόρι Όμπσφελντ εξετάζει δύο σενάρια, με ένα εκ των οποίων να υποστηρίζει ότι από το Brexit δεν πρόκειται να καταγραφούν μεγάλες αναταράξεις στις αγορές και ότι οι πολιτικές επιπτώσεις θα μείνουν περιορισμένες. «Θεωρούμε αυτό το σενάριο το πλέον πιθανό», εξηγεί ο Όμπσφελντ, «αλλά υπάρχει και το χειρότερο σενάριο, που λέει ότι θα μειωθεί αισθητά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και ότι οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης θα εξαπλωθούν και εκτός Ευρώπης».

Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο πάντως, εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν ολοκληρωθούν ομαλά και μπουν εμπορικοί περιορισμοί, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πέσει κατά 0,6% σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Άρα, πολλά εξαρτώνται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Οι πραγματικές επιπτώσεις του Brexit μπορούν να προβλεφθούν μόνο με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Όμπσφελντ. «Αυτό οδηγεί σε πολιτική και οικονομική ανασφάλεια, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη πολλούς μήνες».

Ανάγκη για νέο αφήγημα


Υπάρχουν οδηγίες πλεύσης εναντίον της ασθενούς παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης; Το ΔΝΤ συστήνει ενίσχυση της ιδιωτικής ζήτησης και δομικές μεταρρυθμίσεις. Πολιτικοί και παράγοντες λήψης αποφάσεων δεν θα πρέπει να συμβιβαστούν με την κατάσταση και να την αποδεχθούν ως μια νέα κανονικότητα. Διότι όταν το εισόδημα περιορίζεται και οι κοινωνικές εντάσεις μεγαλώνουν, τότε ενισχύεται η ανάγκη πολλών ανθρώπων για προστατευτισμό και εθνικισμό. «Έχει γίνει της μόδας να θεωρεί κανείς τις παγκόσμιες αγορές ως τη ρίζα του κακού, γι' αυτό και οι πολιτικοί θα πρέπει να επιλέξουν και να προσφέρουν ένα νέο αφήγημα», υποστηρίζει ο Όμπσφελντ. «Αυτό το νέο αφήγημα θα πρέπει να ξυπνά νέες ελπίδες για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης με νέα πολιτικά μέσα και με δίκαιη κατανομή του κέρδους που θα προκύψει από την ανάπτυξη».
Λόγω του Brexit και της ανόδου της δημοτικότητας εθνικιστών πολιτικών σε πολλές χώρες φαίνεται ότι και το ΔΝΤ κατανόησε ότι οικονομική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του πληθυσμού, τουλάχιστον στις χώρες με δημοκρατικά πολιτεύματα. 
DW

«Δεν μπορούμε στα σοβαρά, με μια χώρα που είναι έτοιμη να εγκαθιδρύσει δικτατορία, να διατηρούμε μια στενή εταιρική σχέση, η οποία προβλέπει και ότι προωθούμε προς αυτήν ανθρώπους κατά κάποιον τρόπο χωρίς έλεγχο» δήλωσε η κυρία Ζάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke...

 

Υπέρ της άμεσης αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και της ακύρωσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για την προσφυγική κρίση τάχθηκε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην διαδικασία εγκαθίδρυσης δικτατορίας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί «προνομιακό εταίρο» της Γερμανίας.

«Δεν μπορούμε στα σοβαρά, με μια χώρα που είναι έτοιμη να εγκαθιδρύσει δικτατορία, να διατηρούμε μια στενή εταιρική σχέση, η οποία προβλέπει και ότι προωθούμε προς αυτήν ανθρώπους κατά κάποιον τρόπο χωρίς έλεγχο» ή μια συμφωνία η οποία μας καθιστά εκβιάσιμους, δήλωσε η κυρία Βάγκενκνεχτ, μιλώντας απόψε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, στο πλαίσιο της καθιερωμένης «θερινής συνέντευξης» των πολιτικών αρχηγών.

Στο ίδιο πνεύμα, η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς επέκρινε την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ζητώντας να ληφθούν στο μέλλον μέτρα για ανθρώπους που θα θέλουν να την εγκαταλείψουν επειδή θα διώκονται. Κατά την ίδια, η συμφωνία για τους πρόσφυγες έχει προ πολλού αποτύχει. «Δεν μπορεί κανείς να συντηρεί μια άθλια συμφωνία μόνο και μόνο επειδή ενδεχομένως να έρθουν περισσότεροι άνθρωποι», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι για την ίδια δεν είναι αποφασιστικής σημασίας ο αριθμός των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία, αλλά το να σταματήσει η Ε.Ε. την πολιτική της που αυξάνει τη φτώχεια και τη δυστυχία. Αμφισβήτησε μάλιστα ευθέως την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας, σε ό,τι αφορά την ανακοπή της ροής προσφύγων προς την Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι, αν εξετάσει κανείς τα δεδομένα χρονικά, το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού είχε μάλλον μεγαλύτερη επίδραση στον περιορισμό του αριθμού.

Αναφερόμενη στα γεγονότα του Μονάχου, η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς επαίνεσε την Αστυνομία της βαυαρικής πόλης για την «καλή αντίδρασή» της κατά το κρίσιμο διάστημα και πρόσθεσε ότι αυτό το άσχημο βράδυ έδειξε πόσο σημαντική είναι μια καλά εκπαιδευμένη και καλά στελεχωμένη αστυνομία. «Είναι απολύτως κατανοητό οι άνθρωποι να ανησυχούν, ακριβώς επειδή κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μια τέτοιου είδους επίθεση», σημείωσε η Γερμανίδα πολιτικός, αλλά τόνισε ότι «κάθε πολιτικός είναι υποχρεωμένος να υποστηρίζει μια πολιτική η οποία έχει ως στόχο τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ασφάλειας - είτε με μια καλά στελεχωμένη Αστυνομία είτε με μια ειρηνική εξωτερική πολιτική». Απέρριψε ωστόσο κατηγορηματικά την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των μυστικών υπηρεσιών ως ενδεχόμενη συνέπεια των πρόσφατων γεγονότων.

Κληθείσα να σχολιάσει τις προειδοποιήσεις του επίσης αριστερού Πρωθυπουργού της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο να μην θέτει το κόμμα την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Αριστεράς - Πρασίνων, η κυρία Βάγκενκνεχτ δήλωσε: «Η Γερμανία δεν θα φύγει ασφαλώς από το ΝΑΤΟ την ημέρα που θα μπούμε σε μια κυβέρνηση, αλλά είναι σημαντικό η Γερμανία να μην συμμετέχει σε κανέναν πόλεμο-παρέμβαση και να προσπαθεί να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική έναντι της Ρωσίας».
real.gr

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων να επισκεφθεί «επειγόντως» την Τουρκία για «να εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησης». Δικηγόροι της Άγκυρας έχουν καταγγείλει στην Διεθνή Αμνηστία ότι αξιωματικοί του στρατού έχουν «βιαστεί με γκλομπς» από την αστυνομία...

 


Η διεθνής οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει «αξιόπιστα στοιχεία» για περιπτώσεις βασανιστηρίων κατά κρατουμένων στα κέντρα κράτησης στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατά ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και στις 48 ώρες», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει στέρηση τροφής και νερού, καθώς και φαρμάκων, εξύβριση και απειλές και στις σοβαρότερες περιπτώσεις ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς κατά των κρατουμένων.

«Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις κατηγορίες που τους αφορούν.

Δύο δικηγόροι της Άγκυρας έχουν καταγγείλει στην Διεθνή Αμνηστία ότι αξιωματικοί του στρατού έχουν «βιαστεί με γκλομπς» από την αστυνομία.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων να επισκεφθεί «επειγόντως» την Τουρκία για «να εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησης».

Οι καταγγελίες της οργάνωσης διαψεύσθηκαν από ανώτατο τούρκο αξιωματούχο. «Η ιδέα σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σέβεται τον νόμο είναι παράλογη», είπε.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς και ενθαρρύνουμε τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δώσουν αντικειμενικές αναφορές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, περισσότερα από 13.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση μετά τα γεγονότα της 15ης και 16ης Ιουλίου και περισσότερα από 5.800 κρατούνται, ανάμεσά τους 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.

Προβληματισμός υπάρχει και για την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Οι χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζουν με πάθος την αποπομπή της και οι σοσιαλδημοκράτες αντιτείνουν ότι θα υπάρχουν βλαπτικές συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Τουρκίας, από τη συμμαχία... Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής, σε συνεντεύξεις τους διαπιστώνουν την απομάκρυνση της γείτονος, από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και γίνεται λόγος για πάγωμα της «προενταξιακής» οικονομικής βοήθειας. Προβληματισμός υπάρχει και για την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Οι χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζουν με πάθος την αποπομπή της και οι σοσιαλδημοκράτες αντιτείνουν ότι θα υπάρχουν βλαπτικές συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Τουρκίας, από τη συμμαχία.

Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε στην εφημερίδα Schwäbische Zeitung, ότι ο προσχεδιασμένος, περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντιπρόεδρος της Μπούντεστακκ Γιοχάνες Ζινγκχάμερ επέμεινε ότι πρέπει να παγώσει η λεγόμενη «προενταξιακή» οικονομική βοήθεια της Ε.Ε.

Σημειωτέον ότι εκ των 4,8 δις ευρώ της λεγόμενης «προενταξιακής» οικονομικής βοήθειας την οποία έχει λάβει η Τουρκία από την Ε.Ε., η Γερμανία κατέβαλε το 1 δισεκατομμύριο. Μέχρι το 2020, έχει προγραμματιστεί η καταβολή άλλων 4,45 δισ. ευρώ της εν λόγω βοήθειας.
Προβληματισμός και διχογνωμία υπάρχει στο μεγάλο συνασπισμό του Βερολίνου μεταξύ του χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τουρκία. Το πρώτο θεωρεί απαράδεκτη μακροπρόθεσμα την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, ενώ το δεύτερο εφιστά την προσοχή για τις ενδεχόμενες συνέπειες της εξόδου της από τη στρατιωτική συμμαχία.

«Μακροπρόθεσμα θα ήταν απαράδεκτο να έχουμε έναν εταίρο στην αμυντική συμμαχία αξιών, το ΝΑΤΟ, μια χώρα η οποία να μην είναι δημοκρατικά συντεταγμένη», είπε ο εκπρόσωπος αμυντικών θεμάτων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Γιούργκεν Χάρντ στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post. Η πίστη στη συμμαχία και οι ικανότητες της Τουρκίας είναι αυτή τη στιγμή δεδομένες, αμφίβολη όμως είναι η πίστη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός.

«Παρά την δικαιολογημένη κριτική στον Ερντογάν πρέπει να προσέξουμε να μη χάσουμε την Τουρκία από εταίρο στο ΝΑΤΟ», είπε αντίθετα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild o εκπρόσωπος εξωτερικών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Nιλς Ανεν. «Τυχόν έξοδος της Τουρκίας θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και για τη δική μας ασφάλεια!», δήλωσε με έμφαση. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο αγώνας για δημοκρατία σήμερα στην πατρίδα μας απαιτεί πρώτα απ' όλα μια Ελλάδα χωρίς τρόικα, χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα και φορολεηλασία σε βάρος των αδυνάτων, χωρίς ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και εθνική υποτέλεια» τονίζει στο μήνυμά για την 42η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας η Λαϊκή Ενότητα...

 
 
 ΣΕ ΩΡΕΣ ΠΟΥ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΑ
ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΣΤΟ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟ Ή ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ, ΠΟΥ
ΦΤΩΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΤΑΙ
 
Τιμούμε τα 42 χρόνια από την κατάρρευση της αμερικανοκίνητης χούντας και όλους όσους/ες στα σκληρά χρόνια της δικτατορίας αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν και θυσιάστηκαν για μια λεύτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική και προοδευτική Ελλάδα. Και τιμούμε αυτήν την επέτειο, πρώτα απ’ όλα με νέους επίκαιρους αγώνες για να απαλλαγεί η χώρα μας από τα μνημόνια, από το εγχώριο μνημονιακό κατεστημένο και από τη νέα κηδεμονία των »τροϊκανών» που αντιπροσωπεύουν μια νέα οικονομικο – κοινωνική »σκλαβιά» για τη χώρα. 

Αυτές τις ώρες, όπου δημοκρατία πνίγεται κάτω από την μπότα των πιστωτών και ο λαός μας εξαθλιώνεται από τα μνημονιακά μέτρα, το μόνο που δεν έχει ανάγκη ο τόπος είναι από επιδεικτικές επικοινωνιακές φιέστες είτε στο Προεδρικό Μέγαρο, είτε στον προαύλιο χώρο της Βουλής, οι οποίες προκαλούν το κοινό αίσθημα και το λαό μας που φτωχοποιείται και εξαθλιώνεται. 

Ο αγώνας για δημοκρατία σήμερα στην πατρίδα μας απαιτεί πρώτα απ’ όλα μια Ελλάδα χωρίς τρόικα, χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα και φορολεηλασία σε βάρος των αδυνάτων, χωρίς ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και εθνική υποτέλεια. 

Απαιτεί μια Ελλάδα με εθνική κυριαρχία και εθνικό νόμισμα που θα αμφισβητεί τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ. 

Χρειάζεται μια Ελλάδα που θα διαγράψει το χρέος της, θα προχωρήσει σε γενναία »σεισάχθεια» στα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά αδυνάτων, στην εθνικοποίηση των τραπεζών και σε δίκαιη αναδιανομή του πλούτου,ως προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την στήριξη και ενίσχυση μισθών, συντάξεων, εργασιακών σχέσεων και κοινωνικών κατακτήσεων.

Δημοψηφίσματα, ενίσχυση του κοινοβουλίου και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών φαίνεται αναμένεται να είναι το περίγραμμα των αλλαγών που θα προτείνει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας....


Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο, στις 8 μ.μ., στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων.

Με την αυριανή εκδήλωση ουσιαστικά σηματοδοτείται η έναρξη ενός μεγάλου δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με ορίζοντα -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- την άνοιξη του 2017.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με το μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης χτες, απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό, για έναν "ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο" πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

Βασικός στόχος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης συνολικά για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, στην οποία εντάσσονται οι προτάσεις που καταθέτει στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι: Η ενίσχυση της δημοκρατίας μέσα από δημοκρατικές τομές. Η υπέρβαση των συσσωρευμένων αντιφάσεων που οδήγησαν στην πολιτική κρίση. Η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, ώστε να αρθούν τα στεγανά που χωρίζουν το πολιτικό σύστημα από την κοινωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της ενίσχυσης της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, της κατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών και της προστασίας της εργασίας.

Επίσης θα περιλαμβάνονται θεσμικά αντίβαρα "ώστε να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που χαρακτήρισαν την περίοδο του δικομματισμού", καθώς επίσης και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις ασυλίες των βουλευτών, τα κοινοβουλευτικά προνόμια, και διασφάλιση της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των κομμάτων.

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάνω στην πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην αυριανή εκδήλωση, στο πλαίσιο των προτάσεων που θα παρουσιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λογική της πρότασης θα κινείται στην εξής κατεύθυνση: εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει ΠτΔ, τότε εκείνος να εκλέγεται από τον λαό. Παράμετρος που επίσης θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα είναι και το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυριαρχία του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου επιφέρει απίστευτο πλούτο στις τράπεζες και σε μια ομάδα της αντίστοιχης ελίτ, ενώ οι λαοί υποφέρουν όλο και περισσότερο. Η κατάσταση είναι κατ' ουσία επαναστατική...του Γιώργου ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Πάνω που η ΕΕ είχε κατορθώσει να επιβάλει ως θέμα συζήτησης όχι το πως γλίτωσε ο Ερντογάν από του χάρου τα δόντια από τους επίδοξους πραξικοπηματίες, αλλά το παρανοϊκό ερώτημα πόσο..''αντιδημοκρατικά'' είναι τα μέτρα αντίδρασης του Τούρκου προέδρου στο πραξικόπημα που παραλίγο να του αφαιρέσει τη ζωή, ξέσπασε προχτές η ιστορία του Μονάχου. Επειδή όμως έγινε στη Γερμανία, εντονότατα ήταν τα ιδιόμορφα γερμανικά χαρακτηριστικά της.

Εν πρώτοις, δεν έχει καν διευκρινιστεί αν πρόκειται για ακροδεξιά τρομοκρατική πράξη ή αν πρόκειται για τρομοκρατία συνδεόμενη με ισλαμιστές εξτρεμιστές. Δεύτερον, ο δράστης έδρασε, κατά τη γερμανική αστυνομία, εντελώς μόνος του και μάλιστα ήταν μόλις 18 χρονών, Γερμανός πολίτης ιρανικής καταγωγής. Δεν έγινε γνωστό καν αν ήταν θρησκευόμενος μουσουλμάνος ή αν ήταν αδιάφορος σχετικά με τη θρησκεία. Ακόμα και αν ήταν μουσουλμάνος, πάντως, το γεγονός ότι ενδέχεται να ήταν σιίτης, όπως η ολότητα σχεδόν του πληθυσμού του Ιράν, και όχι σουνίτης, όπως αυτοί που συνδέονται κατ' αποκλειστικότητα με τον στρατό του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), απομακρύνει το ενδεχόμενο της σύνδεσης του με την ισλαμική τρομοκρατία, χωρίς όμως να δίνει οριστική απάντηση. Έτσι κι αλλιώς, ο δράστης είναι νεκρός, άρα δεν μπορεί να διαψεύσει οποιαδήποτε ταμπέλα αποφασίσει να του κολλήσει τελικά το γερμανικό κράτος. Τώρα για το αν όντως αυτοκτόνησε πραγματικά ή αν τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί αστυνομικοί και για να μην φανεί ότι εκτελούσε αδίστακτα ακόμη και παιδιά που συμπεριφέρονται σαν ανθρωπόμορφα τέρατα, δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά.

Τώρα έφαγαν τον 18χρονο δολοφόνο, πριν λίγες μέρες έφαγαν τον 17χρονο Αφγανό που επιτέθηκε με τσεκούρι στους επιβάτες τραίνου, ίσως οι ''σύμβουλοι'' επικοινωνίας'' της γερμανική αστυνομίας να αποφάσισαν ότι μια ''αυτοκτονία'' θα βελτίωνε την εικόνα της, αφού όλοι οι δολοφόνοι επί γερμανικού εδάφους είναι μέχρι στιγμής παιδιά. Εν πάση περιπτώσει, ανεξάρτητα από τις επιμέρους απορίες, η ουσία είναι πως η Γερμανία μπήκε στον χορό των χωρών που υφίστανται τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά τη Γαλλία και την Αγγλία. Θα επισημάνουμε, βέβαια, ότι δεν αποκλείεται καθόλου η ιστορία του Μονάχου να αποδειχθεί ότι είναι ακροδεξιάς προέλευσης, ακριβώς όπως και η δολοφονία της βουλευτίνας των εργατικών Τζο Κόξ στη Βρετανία, τον περασμένο μήνα. Μόνο στη Γαλλία, μέχρι στιγμής, τα αλλεπάλληλα πλήγματα τρομοκρατίας είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ισλαμικής προέλευσης. Σημασία έχει πάντως ότι και οι τρεις μεγάλες χώρες της ΕΕ – Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία- πέφτουν θύματα τυφλών τρομοκρατικών επιθέσεων που στόχο έχουν απλούς πολίτες, καθώς πουθενά οι τρομοκράτες δεν βάζουν στόχο πολιτικούς, με μοναδική εξαίρεση τη βουλευτίνα Τζο Κοξ στην Αγγλία, η οποία ήταν και εύκολος στόχος.

Οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες συρρικνώνουν τη δημοκρατία είτε αναμειγνύονται είτε όχι στις τρομοκρατικές επιθέσεις, υπακούοντας στα κελεύσματα των αστικών κυβερνήσεων της ευρωπαϊκής ηπείρου κατά περίπτωση. Από τη μια έχουμε θνησιγενείς κυβερνήσεις όπως στη Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ, αυτού του γελοίου πολιτικού απατεώνα ή στην Ιταλία του Ματέο Ρέντσι, οι οποίες μετέρχονται όλα τα μέσα για να κρατηθούν στην εξουσία. Από την άλλη έχουμε θνησιγενές πολιτικό προσωπικό, όπως στην Αγγλία, όπου η αστική τάξη έχει αποφασίσει να εξοντώσει όλο το πολιτικό προσωπικό που συγκρούστηκε στο θέμα της αποχώρησης ή όχι της Βρετανίας από την ΕΕ και, με πρωθυπουργό την άκρατη καιροσκόπο Τερέζα Μέι, να δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατάσταση προς όφελος της αστικής τάξης. Μόνο στην Γερμανία οικοδομείται μεθοδικά το Τέταρτο Ράιχ με οικονομικά μέσα και με κύριο όπλο το ευρώ, με τη Δεξιά να ενισχύεται και τους σοσιαλδημοκράτες να χάνουν ολοένα και περισσότερη επιρροή, αφού έχουν καταντήσει ελάσσονες εταίροι των χριστιανοδημοκρατών που μόνοι τους ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν πλέον να κυβερνήσουν, αφού το ποσοστό τους κυμαίνεται πια γύρω στο 20%. Έτσι κι αλλιώς, η ΕΟΚ και η ΕΕ από την αρχική τους σύλληψη ήταν αντιδραστικό σχέδιο. Τώρα που η Γερμανία, μάλιστα, οικοδομεί την ΕΕ σύμφωνα με τα σχέδια και προς χάρη των συμφερόντων του Τέταρτου Ράιχ, είναι πια εντελώς αδύνατο να επιβιώσει η δημοκρατία στην ΕΕ χωρίς να δέχεται τα πλήγματα το ένα μετά το άλλο.

Η κυριαρχία του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου επιφέρει απίστευτο πλούτο στις τράπεζες και σε μια ομάδα της αντίστοιχης ελίτ, ενώ οι λαοί υποφέρουν όλο και περισσότερο. Η κατάσταση είναι κατ' ουσία επαναστατική. Το δυστύχημα όμως είναι ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει αριστερή αντίσταση. Δεν υφίσταται δηλαδή ο παράγοντας ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης. Υπάρχουν μόνο εστίες αντιστάσεις σε ελάχιστες χώρες. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. 
*Δημοσιεύεται στο Πριν της Κυριακής 24 Ιουλίου 2016


Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ενισχύει τις αβεβαιότητες» για την παγκόσμια οικονομία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της G20, με το Brexit να προστίθεται στις απειλές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της G20, της Ομάδας των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, που συνεδρίασαν αυτό το Σαββατοκύριακο στη νοτιοδυτική Κίνα, δήλωσαν επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ «είναι σε καλή θέση» ώστε να αντιμετωπίσουν «δυναμικά» τις ενδεχόμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες του Brexit, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που ανέγνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λου Τζιουέι.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.