07/27/16

Όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για το ευρώ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, η ΕΕ δεν θα επιβάλει τελικά κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των δύο χωρών και μετά από παρέμβαση του Γερμανού υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε,  για να εμποδίσει την επιβολή τους…


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προφανώς επηρέασε την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλλει κυρώσεις λόγω των ελλειμμάτων τους στις δύο χώρες της Ιβηρικής, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος για το ευρώ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, η ΕΕ δεν θα επιβάλει τελικά κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, επενέβη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε για να εμποδίσει την επιβολή τους. Διάφοροι επίτροποι, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τον Σόιμπλε, όπως πληροφορήθηκε η εν λόγω εφημερίδα από υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ.

Μερικά τηλεφωνήματα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, τα έκανε από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του, Ντε Γκουίντος, από την Κίνα όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των G-20.

Προφανώς τον Σόιμπλε τον ενδιαφέρει να στηρίξει την παλαιά και νυν χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και προσθέτει πως αποτέλεσμα της παρέμβασης Σόιμπλε ήταν να ταχθούν τελικά την Τετάρτη μόνο τέσσερις επίτροποι υπέρ των κυρώσεων.

Εν τούτοις, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προειδοποίησε την Πορτογαλία και την Ισπανία ότι η ακύρωση των κυρώσεων δεν σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες θα παραμείνουν στο απυρόβλητο για πάντα: «Σήμερα πήραμε δύο αποφάσεις: Να διαγράψουμε τις κυρώσεις και να αναστείλουμε τις ενισχύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία», είπε στη γερμανική εφημερίδα.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα στα σχέδια προϋπολογισμού τους για το 2017.

Μόνον έτσι θα μπορέσουν να αποτρέψουν την αναστολή των ενισχύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, η οποία «θα έχει δυσμενέστερες οικονομικές συνέπειες για την Ισπανία και την Πορτογαλία από την επιβολή κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt ο Γιουνκέρ.

Η πολιτική ήταν και παραμένει στο τιμόνι, ο δε νεοφιλελευθερισμός είναι η πολιτική άποψη και πρακτική που προστατεύει και κανοναρχεί όχι την υποταγή της πολιτικής στην οικονομία, αλλά την υποταγή της οικονομικής πολιτικής, επομένως και της κοινωνίας, στα ιδιωτικά συμφέροντα...


Ιταλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες: μια νέα κρίση ante portas.
ο Πάνος Κοσμάς στο rproject.gr

Εντελώς «παράδοξα» -αλλά μόνο αν το δει κανείς εντελώς επιφανειακά- το πρώτο απτό δείγμα των συνεπειών του Brexit ήταν η κρίση των ιταλικών τραπεζών! Αυτό το «αξιοπερίεργο», που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις θεωρίες του χάους (η… πεταλούδα του Brexit προκαλεί καταιγίδα στις ιταλικές τράπεζες), έχει στην πραγματικότητα μια απλή εξήγηση: το νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι η οικονομία όχι μόνο έχει «χειραφετηθεί» από την πολιτική αλλά την έχει κιόλας υποτάξει («It’s the economy stupid») αποδείχτηκε μια μεγαλοπρεπής μπαρούφα που έχει γελοιοποιηθεί στη διάρκεια της κρίσης.

Η πολιτική ήταν και παραμένει στο τιμόνι, ο δε νεοφιλελευθερισμός είναι η πολιτική άποψη και πρακτική που προστατεύει και κανοναρχεί όχι την υποταγή της πολιτικής στην οικονομία, αλλά την υποταγή της οικονομικής πολιτικής, επομένως και της κοινωνίας, στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η «χειραφέτηση» της οικονομίας από την πολιτική είναι η πολιτική άποψη που θέλει να προσδώσει στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μονοπωλιακό και «συνταγματικό» χαρακτήρα.

Ποιος εγγυάται πολιτικά για τις «φούσκες»;


Το γεγονός αυτό δεν είναι μόνο εκδήλωση πολιτικού αυταρχισμού, αλλά και εσώτερη και αδήριτη ανάγκη του συστήματος στην εποχή της ραγδαίας χρηματιστικοποίησής του. Οι τεραστίων διαστάσεων και έξω από κάθε έννοια οικονομικού ορθολογισμού χρηματο-οικονομικές «φούσκες» έπαψαν προ πολλού να έχουν οποιαδήποτε στήριξη στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη: όταν οι επενδύσεις σε παράγωγα χρηματο-οικονομικά προϊόντα έχουν ύψος περισσότερο από 10 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ, πάει να πει ότι ο καπιταλισμός έχει ανοίξει πλέον την πόρτα του τρελάδικου. Οι οικονομικοί μηχανισμοί που έχουν ενεργοποιηθεί για να αποτραπεί μια καταστροφική έκρηξη αυτής της φούσκας είναι τεράστιοι. Η UBS αποκάλυψε πρόσφατα ότι το παράδοξο της ανόδου των χρηματιστηρίων σε υψηλά επίπεδα ύστερα από τον πρώτο πανικό μετά το Brexit, οφείλεται σε μια μεγάλη «συνωμοσία» των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, που «έσπρωξαν» τεράστια ποσά για να αποτρέψουν ένα καταστροφικό ντόμινο στις αγορές.

Όμως η τεράστια ρευστότητα που «εξαπέλυσαν» και εξακολουθούν να εξαπολύουν οι κεντρικές τράπεζες για να γλιτώσει το σύστημα από μια νέα κρίση, ακόμη πιο καταστροφική από αυτή τη 2008, δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Σε τελική ανάλυση, ο μεγάλος εγγυητής για να μη σκάσουν οι φούσκες, είναι η πολιτική, είναι η εγγύηση που παρέχουν οι πολιτικές εξουσίες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων ότι συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο και την ικανότητα να διαχειρίζονται με ασφάλεια αυτό το οριακό «τρενάκι του τρόμου». Όσο εξακολουθούν να είναι «αξιόπιστες» οι πολιτικές εγγυήσεις, έχει καλώς - κλοτσάμε το τενεκεδάκι της κρίσης λίγο παρακάτω. Όταν η αξιοπιστία τους μειώνεται, αρχίζει η «νευρικότητα» στις αγορές, όλα τα προβλήματα που είχαν σπρωχθεί κάτω από το χαλί βγαίνουν σε πρώτο πλάνο και το φάντασμα μιας νέας κρίσης επανεμφανίζεται.

Brexit και κρίση τραπεζών


Ας δούμε τώρα ποια σχέση έχουν όλα αυτά με την κρίση των ιταλικών τραπεζών. Προφανώς δεν άλλαξαν ξαφνικά τα δεδομένα του προβλήματος στη βδομάδα ύστερα από το Brexit: τα «κόκκινα» δάνεια των ιταλικών τραπεζών ανέρχονταν στο ιλιγγιώδες ποσό των 360 δισ. ευρώ ήδη πριν το Brexit! Στο σύνολο της Ευρώπης ανέρχονται σε 900 δισ. ευρώ. Και όχι μόνο: η «κραταιά» Deutschebank έχει έκθεση (δηλαδή ανοίγματα από «επενδύσεις») ύψους 150 δισ. ευρώ σε τοξικά προϊόντα στις Αναδυόμενες αγορές. Οι τράπεζες είναι ο βασικός μηχανισμός της χρηματο-οικονομικής «φούσκας» και είναι βουτηγμένες μέχρι το λαιμό σε τεράστια ρίσκα εξαιτίας τέτοιων «ανοιγμάτων».

Αυτό που έκανε τις αγορές «νευρικές» μετά το Brexit, είναι ότι αποδυναμώθηκε η ευρωπαϊκή «πολιτική εγγύηση» ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Αν για να αποτρέψουν το ντόμινο στις αγορές οι κεντρικές «έχωσαν» τεράστια ποσά ρευστότητας, για το πολιτικό «ντόμινο», την πολιτική και θεσμική κρίση και αστάθεια, στην ΕΕ συνολικά αλλά και στις επιμέρους χώρες (την Ιταλία πρώτη και καλύτερη, τις χώρες της Ιβηρικής, αλλά και τη Φινλανδία, τη Δανία, την Ολλανδία κ.λπ.), όχι μόνο δεν έχει βρεθεί το γιατρικό, αλλά ο μηχανισμός που επιδεινώνει την κρίση δουλεύει υπερωρίες.

Σε αυτές τις συνθήκες, το πρόβλημα των ιταλικών και ευρύτερα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι δείχνει το ύψος των «κόκκινων» δανείων – που πάντως από μόνα τους φτάνουν και περισσεύουν για μια καταστροφική κρίση. Και όσο η πολιτική και θεσμική κρίση θα επιδεινώνεται, θα βγαίνουν από τα τραπεζικά ντουλάπια νέοι «σκελετοί» που θα ανεβάζουν το λογαριασμό σε διαρκώς μεγαλύτερα ύψη.

Όμως, δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό. Από 1/12016 έχει τεθεί σε ισχύ ο κανόνας του bail in για τις τραπεζικές διασώσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να κουρευτούν οι μέτοχοι και ομολογιούχοι των τραπεζών που χρειάζονται ανακεφαλαίωση, ύστερα οι καταθέτες και αφού γίνουν όλα αυτά, θα αποφασιστεί αν χρειάζεται και στήριξη με δημόσιο χρήμα… Για να ξορκίσουν τους «δαίμονες» του Brexit και να επιδείξουν «ενότητα διά της αποφασιστικότητας», το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες απαιτούν να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να ενεργοποιηθεί το bail in για τις ιταλικές τράπεζες. Προφανώς, αυτό είναι ο συντομότερος δρόμος προς την κόλαση, αλλά αν τα συμφωνηθέντα για την «τραπεζική ένωση» καταστρατηγηθούν, ο κίνδυνος να επιταχυνθεί το «ξήλωμα του πουλόβερ» της ΕΕ είναι άμεσος - μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Με τέτοιες περιπλοκές, το ηφαίστειο της κρίσης στις ιταλικές τράπεζες, που απειλεί να συμπαρασύρει συνολικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σιγοβράζει απειλώντας με έκρηξη πολύ πιο ισχυρή από τις συνηθισμένες του Βεζούβιου.

Και βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, ύστερα από τις ιταλικές τράπεζες θα πάρουν σειρά οι γερμανικές (με πρώτη και καλύτερη την Deutsche Bank), οι γαλλικές, ασφαλώς οι βρετανικές, οπωσδήποτε οι πορτογαλικές και ισπανικές, αλλά και οι βελγικές, ολλανδικές κ.λπ. Όσο για τις ελληνικές, άρχισε ήδη να γίνεται λόγος για ανάγκη νέας ανακεφαλαίωσης, που βεβαίως θα γίνει με εφαρμογή του bail in…

Υ.Γ. Την Παρασκευή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests για 51 συστημικές τράπεζες του χώρου της ΕΕ. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι θα ρίξουν τις τράπεζες στα μαλακά και ότι θα «κοπεί» μόνο μία, η ιταλική Monte dei Paschi di Siena – για την οποία ούτως ή άλλως την ετυμηγορία έχουν βγάλει οι αγορές, αφού η μετοχή της κατακρημνίζεται στο χρηματιστήριο έχοντας χάσει το 75% της αξίας της τους τελευταίους μήνες. Η ΕΚΤ θα σπρώξει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», αποδεικνύοντας ότι κανείς δεν θέλει να αναμετρηθεί με το κόστος της λύσης του… Ακόμη κι έτσι όμως, θα μείνει η Monte dei Paschi di Siena, με την οποία «κάτι θα πρέπει να γίνει». Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε.

«Κόκκινα» δάνεια


(% του συνόλου των δανείων)


O πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Diem25, Γιάνης Βαρουφάκης, απάντησε στις ερωτήσεις των αναγνωστών του ThePressProject σε ζωντανό Q&A που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ενώ είναι σε εξέλιξη στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διαπραγμάτευση του 2015. Ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Diem25 στις επόμενες ελληνικές εθνικές εκλογές, με μορφή που θα καθορίσουν τα μέλη του, ενώ επίσης τόνισε πώς σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των Eurogroup που συμμετείχε...


Απαντώντας στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας και με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την περίοδο εκείνη, σε όποιο μέρος επιθυμεί ο καθένας. «Έχω επανειλημμένως προκαλέσει όποιον θέλει να αντιπαρατεθεί στα επιχειρήματα μου για το πραξικόπημα που έπληξε την «Άνοιξη της Αθήνας» να δημιουργήσει τις συνθήκες διεξαγωγής αυτής της συζήτησης, από αμφιθέατρο έως ειδικό δικαστήριο. Εγώ θα είμαι εκεί. Εκείνοι θα είναι;», ανέφερε συγκεκριμένα

Παράλληλα εκτίμησε ότι η λύση δεν είναι η υποταγή στις πολιτικές της τρόικας, αλλά ούτε και η αποδόμηση της Ε.Ε., καθώς αυτή θα μας πάει «σε μια σύγχρονη εκδοχή της δεκαετίας του 1930. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανυπακοής στο πλαίσιο της Ε.Ε. στις πολιτικές που πλήττουν την Ευρώπη από μια πολιτική που προκρίνει την αποδόμηση της Ε.Ε. Η αποδόμηση αυτή δεν θα μας πάει εκεί που θα ήμασταν αν η Ε.Ε. δεν είχει δημιουργηθεί. Θα μας πάει σε μια σύγχρονη έκδοση της δεκαετίας του '30. Για αυτό μαζί με το DiEM25 απορρίπτουμε ταυτόχρονα την υποταγή στις πολιτικές της Ε.Ε. και την απλοϊκή θέση ότι λύση είναι η κατάρρευση της Ε.Ε» υποστήριξε.

Συμμετοχή σε εκλογές και πιθανές συνεργασίες


Αναφερόμενος σε πιθανή συμμετοχή του κινήματος του, Diem25, σε εθνικές εκλογές ή Ευρωεκλογές στο μέλλον, τόνισε ότι «το DiEM25 είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και προφανώς θα είναι παρόν και στην Ελλάδα. Η εκλογική μορφή που θα πάρει η παρουσία του DiEM25 στην Ελλάδα θα αποφασιστεί από τα μέλη του». Εκτίμησε επίσης ότι «το πολιτικό κενό στη χώρα μας το οποίο όλο και αυξάνεται πρέπει να κλείσει μέσα από δημοκρατικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις. Διαφορετικά θα γεμίσει τέρατα.»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή συνεργασία με την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ.Βαρουφάκης απάντησε ότι «θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της Τρόικας και παράλληλα αρνούνται τις σειρήνες που μας καλούν στην επιστροφή στο Έθνος/Κράτος, σε κάποιον αριστερό εθνικισμό.

Σύντομα στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Eurogroup


Ο κ. Βααρουφάκης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριά σεων του Eurogroup που συμμετείχε, καθώς και την άποψη του για το τι συνέβη στην «Άνοιξη της Αθήνας».

«Προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα συμβούλια της Ευρώπης πρέπει να καταγράφονται και να είναι προσβάσιμα στους ευρωπαίους πολίτες. Αυτό αποτελεί και καμπάνια του DiEM25. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup που παραβρέθηκα προσωπικά -και ίσως να ήμουν ο μόνος- σεβάστηκα την εμπιστευτικότητα μη δημοσιοποιώντας τι υπόθηκε παρά τις διαρροές από πλευράς της τρόικας που ήταν συχνά τοξικές και ψευδείς. Σύντομα στο πλαίσιο της εξιστόρισης του θρίλερ της «άνοιξης της Αθήνας» θα καταθέσω την άποψή μου για το τι συνέβη και θα καταθέσω και τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων. Στόχος δεν είναι η αναπαραγωγή του παρελθόντος. Σήμερα πιέζει το παρόν και το μέλλον. Το αδιέξοδο εναντίον του οποίου παλέψαμε το 2015 εντείνεται σήμερα. Ό,τι κάνουμε από εδώ και εμπρός πρέπει να αφορά το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης», είπε συγκεκριμένα.

«Ποτέ δεν στοχεύσαμε να εκβιάσουμε»


Σχετικά με την ύπαρξη του «plan B», ο κ.Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του «σχεδίου αποτροπής», τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να εκβιάσει, αλλά να αντιδράσει στο ενδεχόμενο κλείσιμο των τραπεζών από τους εταίρους.

«Το σχέδιο αποτροπής είχε στόχο να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Τρόικα παρανομήσει. Η Τρόικα ήταν αυτή που εκβίαζε εξ αρχής την ελληνική κυβέρνηση, για να μην πω τις ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τη δική μας. Την 3η μέρα που ήμουν στο υπουργείο ο πρόεδρος του Eurogroup με απείλησε ευθαρσώς ότι αν επιμείνουμε να θέλουμε να διαπραγματευτούμε την οικονομική πολιτιή της προηγούμενης κυβέρνησης η Τρόικα θα μας έκλεινε τις τράπεζες. Αυτός ήταν ο εκβιαστής ή για την ακρίβεια ο εκφραστής του εκβιασμού της ελληνικής δημοκρατίας. Ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης είχαμε υποχρέωση να έχουμε ένα σχέδιο αποτροπής του εκβιασμού, ένα σχέδιο αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών, ένα σχέδιο αποτροπής των capital controls» τόνισε.

Εκτίμησε επίσης ότι «αν ως κυβέρνηση παραμέναμε σταθεροί στην απόφασή μας να απαντήσουμε στην αθέμιτη και εκβιαστική κίνηση του κλεισίματος των τραπεζών με αυτή την αναδιάρθρωση των ομολόγων η Τρόικα θα είχε συμβιβαστεί με εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίρναμε ότι ζητούσαμε. Σημαίνει όμως ότι η συμφωνία μας με το Eurogroup θα γινόταν στη βάση ενός βιώσιμου οικονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος»

Οι ερωτοαπαντήσεις του Q&A στην ιστοσελίδα του TPP »»»

Την άποψη πως είναι πιθανό η Ρωσία να προσπαθήσει να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama, μετά από τη διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος την οποία ειδικοί αποδίδουν σε Ρώσους χάκερς.«Τα πάντα είναι εφικτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο κανάλι NBC που μεταδόθηκε χθες όταν ερωτήθηκε αν θα προσπαθήσουν οι Ρώσοι να επηρεάσουν τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ανακρίσεων (FBI) διερευνά τη διαρροή την Παρασκευή 19.000 και παραπάνω μηνυμάτων της Επιτροπής, τα οποία δείχνουν ότι η Επιτροπή είχε προσπαθήσει να προωθήσει την Hillary Clinton εις βάρος του γερουσιαστή Berni Sanders στη διαδικασία χρίσματος για την προεδρία.

«Το ξέρω ότι οι ειδικοί το έχουν αποδώσει στους Ρώσους», ανέφερε ο πρόεδρος Obama συμπληρώνοντας πως «αυτό που όντως ξέρουμε είναι ότι οι Ρώσοι παραβιάζουν τα συστήματά μας, όχι μόνό τα κυβερνητικά συστήματα, αλλά και τα ιδιωτικά συστήματα».


Η διαρροή των μηνυμάτων ανάγκασε την Ντέμπι Ουάσερμαν Σουλτζ, μέλος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Φλόριντα, να υποβάλλει την παραίτησή της ως πρόεδρος της Επιτροπής.

«Ποια είναι η σκοπιμότητά τους, όσον αφορά τις διαρροές, δεν το ξέρω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο Donald Trumo έχει επανειλημμένως εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Vladimir Putin, τον ηγέτη της Ρωσίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Trump έχει συγχαρεί επανειλημμένα τον Πούτιν, αποκαλώντας τον «ισχυρό ηγέτη». Ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας είπε επίσης στην εφημερίδα New York Times την περασμένη εβδομάδα ότι ως πρόεδρος, το ΝΑΤΟ μπορεί να μην υπερασπιστεί αυτόματα τις βαλτικές χώρες που ήταν κάποτε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης.

«Νομίζω ότι ο Trump έχει αποσπάσει πολύ θετική κάλυψη στον τύπο της Ρωσίας», σημείωσε ο Ομπάμα.

«Να αντισταθούν στον πειρασμό να δώσουν στον Ερντογάν όλα όσα θέλει», καλεί τις αμερικανικές Αρχές με άρθρο του στους New York Times ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου την έκδοση έχει ζητήσει επιτακτικά η Άγκυρα...

Στόχος του Ερντογάν; «Να επιτύχει την έκδοσή μου, παρά την έλλειψη αξιόπιστων αποδείξεων και χωρίς προοπτική δίκαιης δίκης».
Στο άρθρο του διαψεύδει τις κατηγορίες που του καταλογίζει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία αναφορικά με την εμπλοκή του στο πραξικόπημα δηλώνοντας μάλιστα ότι αντιτίθεται στη βία. Εκφράζει την ανησυχία του για τη στρατηγική του Τούρκου προέδρου, ο οποίος «υποβάλλει τις ΗΠΑ σε έναν εκβιασμό, απειλώντας να μειώσει την υποστήριξή του στον συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

«Ο πειρασμός να δοθούν στον κ. Ερντογάν όλα όσα θέλει είναι κατανοητός», προσθέτει, «αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να αντισταθούν» σε αυτόν. Ο Γκιουλέν καταγγέλλει «την εξέλιξη της κυβέρνησης Ερντογάν σε μια δικτατορία» και προειδοποιεί για τις συνέπειες στην τουρκική κοινωνία. Για να διατηρηθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποχωρήσουν έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη ο οποίος προσπαθεί να μετατρέψει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε ένα δικό του πραξικόπημα σε αργή κίνηση», υποστηρίζει ο 75χρονος επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ.

Η Τουρκική τραγωδία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Ακολουθεί σταθερά την πορεία προς την τελική κορύφωση με την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του καθεστώτος Ερντογάν, να ενισχύεται σημαντικά....


 
 του Λεωνίδα Κουμάκη*

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο «χαλίφης» ή «σουλτάνος» της Τουρκίας, ο οποίος θεωρείται από το περιοδικό Forbes από τους πλουσιότερους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου (τρία παλάτια και πολλά εκατομμύρια Ευρώ), αξιοποιεί πλήρως την ευκαιρία που του πρόσφερε το πραξικόπημα - οπερέτα της 15ης Ιουλίου, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία «μέτρα» για να εξασφαλίσει την εξουσία και την αμύθητη περιουσία της οικογένειας Ερντογάν που μετέτρεψε ολόκληρη την Τουρκία σε γωνιακό μαγαζί κερδοφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Έτσι, μετά το πραξικόπημα, εμφανίστηκαν ξαφνικά κατάλογοι με ονόματα δεκάδων χιλιάδων «τρομοκρατών», δηλαδή αντιφρονούντων, από ολόκληρο το φάσμα της Τουρκικής κοινωνίας: στρατιωτικοί κάθε βαθμού, δημόσιοι υπάλληλοι, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι και (φυσικά) μέσα μαζικής επικοινωνίας. Όλοι στοχοποιήθηκαν, τέθηκαν «υπό περιορισμό», φιμώθηκαν ή απαγορεύτηκε η έξοδος τους από την Τουρκία. Απλοί στρατιώτες μέχρι «ήρωες» μακροχρόνιας δράσης κατά του ΡΚΚ εξευτελίζονται, βασανίζονται ή προπηλακίζονται από φανατικούς βαζιβουζούκους – τον επικίνδυνο θρησκευτικό στρατό που συγκροτεί μεθοδικά ο «χαλίφης» της Τουρκίας – ενώ νεκροί στρατιωτικοί απαγορεύεται να ταφούν σύμφωνα με τους παραδοσιακούς κανόνες του Ισλάμ.

Η κήρυξη «Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» που ακολούθησε σύµφωνα µε το άρθρο 120 του Τουρκικού Συντάγµατος, επιτρέπει στον «χαλίφη» να διοικεί την Τουρκία κατά βούληση μέσω Προεδρικών διαταγμάτων και για αρχικό διάστημα τριών μηνών, που μπορεί να παραταθεί στην λήξη του. Η επαναφορά της θανατικής ποινής για τους «αντιφρονούντες» είναι ο επόμενος στόχος, επειδή ο κίνδυνος μιας νέας εξέγερσης είναι πολύ ορατός.

Μία ακριβώς εβδομάδα μετά το πραξικόπημα (22/7/2016) φαίνεται πως ο Ερντογάν αποφάσισε να «παραιτήσει» τον δεύτερο πιο ισχυρό άνθρωπο μέσα στην Τουρκία – τον πανίσχυρο αρχηγό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Milli İstihbarat Teskilati - MİT). Η κίνηση αυτή προετοιμάστηκε προσεκτικά με την συνέντευξη του Ερντογάν στο Reuters την παραμονή της συνάντησης του «χαλίφη» με τον Φιντάν Χακάν: «Κάλεσα τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εκείνο το βράδυ, αλλά δεν μπορούσα να τον εντοπίσω…. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι υπήρχαν σημαντικά κενά και ελλείψεις στις μυστικές υπηρεσίες, δεν υπάρχει λόγος να το κρύψουμε ή να το αρνηθούμε».

Ποιος είναι όμως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος μέσα στην Τουρκία που φαίνεται να καρατομείται με συνοπτικές διαδικασίες από τον «χαλίφη» Ερντογάν, ο οποίος βρήκε μια θαυμάσια ευκαιρία μέσα στην πλέον κατάλληλη συγκυρία;

Ο Φιντάν Χακάν γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Maryland University College της Αμερικής και έκανε διδακτορική διατριβή (PhD) και Master (MSc) στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας. Διετέλεσε υπαξιωματικός του στρατού (1986-2001), επικεφαλής του τουρκικού οργανισμού ανάπτυξης και συνεργασίας (2003-2007) και αναπληρωτής υφυπουργός στο πρωθυπουργικό γραφείο (2007-2010). Από τον Μάιο του 2010 διορίστηκε αρχηγός της ΜΙΤ όπου παραμένει μέχρι τον Ιούλιο 2016.

Ενδιάμεσα (7/2/2015) υπέβαλε την παραίτηση του για να πολιτευτεί με το ΑΚΡ κάτι με το οποίο συμφώνησε ο τότε πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά με άκομψη παρέμβαση του «χαλίφη» απέσυρε την υποψηφιότητά του και επανήλθε στην θέση του (9/3/2015).

Το 2009 ενεπλάκη στις μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) στο Όσλο και με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην φυλακή όπου κρατείται. Είχε την ευθύνη και τον χειρισμό της παράκαμψης των ασφυκτικών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Περσία για μια δεκαετία (2006-2016) προκαλώντας την «έκρηξη» των Αμερικανών. Ο εξ απορρήτων του «χαλίφη» της Τουρκίας, κατέγραφε σαν σύγχρονος Χούβερ τα προσωπικά δεδομένα όλων των βουλευτών και των στελεχών του ΑΚΡ (για να είναι σίγουρη η υπακοή τους), παρακολουθούσε τους δικαστικούς του Συνταγματικού Δικαστηρίου μαζί με τους άμεσους συγγενείς τους (μη τυχόν και ξεφύγει καμιά ανεπιθύμητη απόφαση), καθοδηγούσε την κυβερνητική παραπληροφόρηση, τον έλεγχο και την «τιμωρία» των εφημερίδων, των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρακολουθούσε με άγρυπνο μάτι σαν «μεγάλος αδελφός» την δικαστική εξουσία, την κοινωνία των πολιτών, τον συνδικαλισμό κ.ο.κ.ε.

Ο ίδιος άνθρωπος «συνελήφθη» (Μάρτιος 2014) να συζητάει τον τρόπο με τον οποίο θα στηθεί «επεισόδιο» με την Συρία ώστε να προσφέρει στην Τουρκία την δικαιολογία εισβολής μέσα από συνομιλίες που έκαναν πάταγο στο YouTube και διαδόθηκαν μέσω Twitter, κάτι που τον οδήγησε στην «φίμωση» και των δύο μέσων σε ολόκληρη την Τουρκία. Φυσικά υπήρξε ο αθέατος πρωταγωνιστής του στραγγαλισμού του σκανδάλου διαφθοράς του «χαλίφη» και της οικογένειας του που συντάραξε την τουρκική αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη το 2013 καθώς επίσης και ο «προμηθευτής» των ονομάτων των δέκα Ιρανών που είχαν συναντήσεις εντός τουρκικού εδάφους με πράκτορες της ισραηλινής Μοσάντ.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό «κατόρθωμα» του κυρίου Χακάν, που εκφράζει απόλυτα και το αφεντικό του, είναι οι απίστευτες δηλώσεις του στις 17 Οκτωβρίου 2015, όπου αφού καταδικάζει την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία μας πληροφορεί πως «Η ISIS είναι μια πραγματικότητα και οφείλουμε να δεχθούμε πως δεν μπορούμε να εκριζώσουμε ένα σύστημα τόσο καλά οργανωμένο και τόσο δημοφιλές όπως αυτό του Ισλαμικού Κράτους» ζητώντας μάλιστα από τους δυτικούς «να αναθεωρήσουν την οπτική τους πάνω στα ισλαμικά πολιτικά κινήματα αφήνοντας στην άκρη τις κυνικές τους νοοτροπίες και να ματαιώσουν τα σχέδια του Πούτιν που στοχεύουν να συντρίψουν τους Σύριους ισλαμιστές επαναστάτες!».

Βέβαια και ο ίδιος ο «χαλίφης» την ίδια περίοδο (2/11/2015) αρνήθηκε, με εμπρηστική μάλιστα φρασεολογία, να καταδικάσει την κατάρριψη Ρωσικού επιβατικού Αirbus στην Αίγυπτο με 224 νεκρούς επιβάτες, από την τρομοκρατική οργάνωση Ansar Bait al-Maqdis – παρακλάδι του ISIS!

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Εμείς θεωρούμε πως η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη για την άμεση σύλληψη και απέλαση μερικών υπαλλήλων του Φιντάν Χακάν οι οποίοι αλωνίζουν ατιμώρητοι στην Ελληνική Θράκη, πέρα από κάθε θεμιτό όριο, όπως π.χ. ο Μέτιου Παδίνκοφ και μετέπειτα Αχμέτ Μετέ ή ο Σαλίχ Τζαμπάζ, αρθρογράφος της τουρκόφωνης εφημερίδας Μιλλέτ της Ξάνθης, ο οποίος καλεί –ούτε λίγο, ούτε πολύ- σε…. Τζιχάντ Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους το θρήσκευμα, μέσα στην Ελλάδα! Οι Τουρκικές αρχές το 1942 μας έβαλαν πισώπλατα μαχαιριά όταν στην Ελλάδα είχαμε Γερμανική κατοχή, το 1964 όταν είχαμε μεγάλη εσωτερική αναστάτωση, απέλασαν με το ζόρι περισσότερους από 10.000 Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, τους υποχρέωσαν μάλιστα να υπογράψουν και δήλωση πως (δήθεν) «είναι κατάσκοποι», εμείς δεν μπορούμε να διώξουμε μερικούς κυρίους που αυτοαποκαλούνται «Τούρκοι» δρώντας απροκάλυπτα εναντίον της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος, σαν δηλωμένοι τρομοκράτες; Χάρη θα τους κάνουμε, αφαιρώντας τους την Ελληνική ιθαγένεια και στέλνοντάς τους στην Τουρκία και αν μάλιστα απορριφθεί η αίτηση ασύλου, παρέα με αυτούς που μας ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Άλλωστε, μερικοί κύριοι, με τον καταγεγραμμένο, εμπρηστικό τους λόγο δεν χρειάζεται ούτε καν να υπογράψουν δήλωση πως είναι κατάσκοποι- το έχουν ήδη αποδείξει μέσα από τις ομιλίες και τα άρθρα τους! Για να μην θυμηθούμε την ευκαιρία που άρπαξαν οι Τούρκοι με την κατάρρευση της δικτατορίας στην Ελλάδα το 1974 για να εισβάλλουν στην μαρτυρική Κύπρο!

Ο πολιτικός πολιτισμός είναι απαραίτητος όταν είναι αμοιβαίος, αλλιώς καταλήγει σε πολιτική ανοησία. Οι πολιτικές συνθήκες και τα πολιτικά δεδομένα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα και πρέπει να αξιοποιούνται την κατάλληλη στιγμή. Η Τουρκική τραγωδία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση - ο χρόνος αυτός θα είναι πολύ κρίσιμος και για την Ελλάδα.

Όσον αφορά τον ψευτο-σουλτάνο της Άγκυρας, είναι απόλυτα λογικό, πριν από την επίσκεψη του στην Μόσχα το επόμενο διάστημα, να θέλει να δείξει πως είναι αποφασισμένος για τολμηρές και σκληρές αποφάσεις, αντίθετα σε όσα πρέσβευε για πολλά χρόνια. Και η καρατόμηση του Φιντάν Χακάν, με την δικαιολογία πως δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του το βράδυ του πραξικοπήματος, θα είναι χωρίς αμφιβολία μια τολμηρή και σκληρή απόφαση. Μένει βέβαια να δούμε αν τελικά θα πραγματοποιηθεί αλλά και τις πιθανές συνέπειες της… 
__________________________________________________________

* Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία»  και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Aποχαιρετισμό».

Με το σημερινό αποτέλεσμα, την καταψήφιση της σημερινής πρότασης της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή σχετικά με την περίοδο της διαπραγμάτευσης, «κλείνει ένας κύκλος "σπέκουλας και συκοφαντίας", κλείνει οριστικά και η παραφιλολογία περί "διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε τη χώρα", ενώ ενταφιάζονται και οι ελπίδες για "αριστερή παρένθεση"», υπογράμμίσαν κυβερνητικές πηγές....Απορρίφθηκε με 155 «ΟΧΙ» έναντι 96 υπέρ και 20 «παρών», η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 120 βουλευτών όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή.

Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ τη στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Το ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης.

Αντιπαράθεση εισηγητών των κομμάτων


Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για σοβαρότατες ευθύνες, με χειρισμούς που κόστισαν στη χώρα πάνω από 86 δισ., με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα να του απαντά ότι «το παραμύθι του κόμματός του δεν έχει δράκο» και να κάνει λόγο για τακτικισμούς και αποπροσανατολιστικές κινήσεις.

«Πρόθεση της ΝΔ με την πρόταση της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι να κυνηγήσει μάγισσες ούτε αβασάνιστα να ταλαιπωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στόχος της είναι να καταδικαστούν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης που με τη δήθεν διαπραγμάτευσή της χρέωσε τη χώρα με 86-100 δισ. ευρώ» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο Μάκης Μπαλαούρας, έκανε λόγο για «πρόταση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού της ΝΔ για να καλύψει το κενό των θέσεων της» αλλά, και για κινήσεις τακτικισμού, ώστε να ξεφύγει από την πολιτική ουσία.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, επανέφερε το αίτημα του κόμματός του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει την περίοδο από το 2002 έως σήμερα, διευκρινίζοντας, ότι, το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση της ΝΔ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και επέρριψε ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και στις προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.

«Είμαστε υπέρ της πρότασης για να χυθεί άπλετο φως και να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα σε ένα τρίτο χειρότερο μνημόνιο», δήλωσε ο εισηγητής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό. «Τώρα είναι η ώρα των εξηγήσεων για αυτά που προκαλέσατε στον ελληνικό λαό και εξακολουθείτε να προκαλείτε με την διχαστική σας πολιτική. Ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσετε συγνώμη», είπε ο κ. Φωτήλας και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να καταλήξετε σε μια έντιμη συμφωνία και να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των πολιτών».

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ανακρίβειες και τόνισε ότι ζητούν Εξεταστική οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον οικονομικό πνιγμό της χώρας. «Αν έπρεπε να συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή θα έπρεπε να ήταν μια Εξεταστική που θα διερευνήσει το PSI, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχoυν συντελεστεί στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Καμένος

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Κώστας Αϊβατίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών», καταλογίζοντας ευθύνες σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Ταυτόχρονα, ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει από την περίοδο που μπήκε η χώρα στο ευρώ έως σήμερα, ώστε όπως είπε, «να συμπεριληφθούν όλα τα σκάνδαλα και κανένα πολιτικό πρόσωπο να μην τύχει ασυλίας».

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, μίλησε για ευθύνες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, που έφερε όπως είπε πράγματι ένα χειρότερο μνημόνιο στη χώρα, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.