07/28/16

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη.... Για μεροληπτική στάση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της Ισπανίας, ενώ αντίθετα απορρίπτει κάθε επιείκια προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση, αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Αυτό είναι φρόνιμο, αλλά δεν ταιριάζει στους συνήθεις τόνους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δεν διαψεύστηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε επιδίωξε, με προσωπική του παρέμβαση στους επιτρόπους της ΕΕ, την ήπια αντιμετώπιση των χωρών αυτών στο θέμα των κυρώσεων λόγω των ελλειμμάτων τους.

Από οικονομικής απόψεως κάτι τέτοιο είναι φρόνιμο. Η ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παραμένει εύθραυστη. Το να αφαιρέσεις χρήματα μέσω των υψηλών κυρώσεων σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα ήταν παραφροσύνη, ιδίως μετά το Brexit. Θα είχε δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν εκτός πραγματικότητας την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Και τώρα τι, αναρωτιέται, όμως, το γερμανικό περιοδικό. Μεσοπρόθεσμα η ΕΕ πρέπει είτε να αλλάξει τους κανόνες της, είτε να τους εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Μέχρι τότε, θα έπρεπε η κατανόηση η οποία επιδείχθηκε τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ισχύσει και για άλλους. Για κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί μέχρι τώρα να γίνει λόγος.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε επί μακρόν κάθε αίτημα για ηπιότητα. Εν τούτοις οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η εφαρμογή ακόμα και στο ελάχιστο των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα όμως η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση. Αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και καρό για να διατηρήσει την εξουσία.

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται όμως πως αντιμετωπίζονται και άλλοι. Στο ερώτημα γιατί γίνονται ανεκτά τα ελλείμματα της Γαλλίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει την εκπληκτική απάντηση «επειδή είναι η Γαλλία». Οι απειλές κατά της Μ. Βρετανίας δεν απέτρεψαν ως γνωστόν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Το αντίθετο.

Όταν η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης απλώς θα μεγαλώνει, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Με επίθεση στο «παλιό πολιτικό σύστημα» ξεκίνησε την ομιλία του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ μίλησε για μάχη της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους....«Η Ελλάδα αποτέλεσε δυστυχώς το νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης και το παλιό πολιτικό σύστημα ήταν πρόθυμο να δεχθεί το πείραμα της κοινωνικής λεηλασίας … άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα ανέφερε ότι παρά το ότι οι άνεργοι και οι φτωχοι αυξηθηκαν ραγδαία λόγω μνημονιων οι κοινωνικες δαπάνες μειώθηκαν ραγδαία.

«Με πενιχρούς πόρους επιλέξαμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό και μάλιστα το 2016 επιλέξαμε να αναδιανείμουμε πόρους δίνοντας επιπλέον 823 εκατ. για κοινωνικές δαπάνες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, παραδεόμενος ότι το εν λόγω ποσό δεν είναι αρκετό για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Ωστόσο είπε ότι ευελπιστεί το κονδύλι να αυξηθεί κι άλλο με την έλευση της ανάκαμψης.

Περιγράφοντας τους πυλώνες της μάχης, όπως είπε, για το κοινωνικό κράτος, ο κ. Τσίπρας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος να γίνει βαθιά τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μίλησε για δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.


Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες αρκετές μονάδες σε πολλούς δήμους της χώρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ, μίλησε για ποιοτικότερες υπηρεσίες και εξορθολογισμό των δαπανών.

Ειδικότερα σημείωσε ότι η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων και ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του, σημείωσε και επισήμανε ότι οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν «πάρτι» διαφθοράς εις βάρος των πολιτών.

Σημείωσε επίσης ότι μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο δεύτερος πυλώνας των παρεμβάσεων της κυβέρνησης αφορά την κοινωνική ασφάλιση. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να προστατέψει στις κύριες συντάξεις, αλλά και να ξανακινήσει η καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ, που είχε παγώσει από το 2013. Στο σημείο αυτό προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους ΕΦΑΠΑΞ.

Τρίτος πυλώνας είναι το δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που θα ξεκινήσει το 2017. Υπενθύμισε ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες έχουν δωρεάν ρεύμα και νερό και πως οι άνεργοι μετακινούνται πλέον δωρεάν με τις αστικές συγκοινωνίες.

Ανακοίνωσε επίσης της επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματατα.

Τέταρτος πυλώνας του σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η προστασία της εργασίας. Βασική επιδίωξή μας είναι η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι όλοι κατανοούν πως η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Επίδιωξή μας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, να μη θεσπιστεί το δικαιωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία (λοκ άουτ), πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. «Όλα αυτά θα τα υπερασπιστούμε αποτελεσματικά πιστεύω το ερχόμενο διάστημα» συμπλήρωσε, εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τα εργασιακά το φθινόπωρο.

Πέμπτος πυλώνας είναι η αναδιοργάνωση των προγραμματων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας σταδιακά αποκλιμακώνεται, «έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας».

Έκτος πυλώνας είναι η στεγαστική πολιτική, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι επιτεύχθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας και να ανακοινώνει ότι συγκροτείται φορέας ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη.

Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά, όπως είπε, ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης.

Διευρύνεται το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα και για τον σκοπό αυτόν το καλοκαίρι θα προσληφθούν 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Αντίμετρα για την απώλεια του ΕΚΑΣ

Δέσμη μέτρων προς επούλωση της πληγής που άνοιξε η κατάργηση του ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ)

Συγκεκριμένα:
  • Θεσμοθετείται πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη. Στο εξής όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν τα φάρμακά τους.
  • Απαλλαγή από την παραρκάτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
  • Εντάσσονται κατ’ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 και πάνω στο πρόγραμμα της μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης.
  • Διατηρείται η παροχή για χρόνια πάσχοντες με ποσοστά αναπηρίας ως 80%.
  • Διατηρείται η παροχή για ηλικιωμένα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα για έναν εκ των δυο συζύγων.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Με τον Τιτανικό συγκρίνει βουλγαρική εφημερίδα την ΕΕ μετά τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα. Αναφορικά με την Τουρκία γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά τον Ερντογάν. Μακραίνει ο κατάλογος των τόπων που γίνονται στόχοι επιθέσεων. Μετά από τρένα, καφέ, χώρους συναυλιών προστέθηκε και μια εκκλησία στη γαλλική επαρχία. Η διείσδυση του φόβου στην καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο ορατή χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης. 

Σε κατάσταση πολέμου


Η ιταλική La Stampa περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά αυτή τη νέα, άβολη και δύσκολη κατάσταση. «Μέσα σε λίγες ημέρες οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους μετέφεραν ένα από τα μέτωπά τους σε μας, στα καφέ, στα τρένα, στις εκκλησίες. Μέσα σε λίγες ημέρες έπληξαν συμβολικούς χώρους της δυτικής καθημερινής ζωής», επισημαίνει. «Πρόκειται για τις τελευταίες ενδείξεις ενός πολέμου, στον οποίο δεν θέλουμε να εμπλακούμε, γιατί νιώθουμε απέραντη αποστροφή. Έναν πόλεμο όμως από τον οποίο δεν μπορούμε και να δραπετεύσουμε, γιατί απλά είναι εκεί, μας έχει εντοπίσει με τρόπο αποκρουστικό, βρωμερό, αχαλίνωτο». Η βουλγαρική εφημερίδα Duma ζωγραφίζει εικόνες καταστροφής παραπέμποντας στον Τιτανικό. «Η Ευρώπη βυθίζεται, κυρίες και κύριοι. Όπως και στον Τιτανικό, η ευρωπαϊκή ορχήστρα αποτελούμενη από τους Γιούνκερ, Μέρκελ, Σουλτς, Τουσκ, Ολάντ αλλά και δεύτερα βιολιά συνεχίζουν να παίζουν και να τραγουδούν ότι δεν φοβούνται», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. 

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung προχωρεί σε εκτίμηση της αύξησης των τρομοκρατικών χτυπημάτων. «Είναι σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες εδαφών στη Συρία και το Ιράκ ενισχύοντας τις επιθέσεις στην Ευρώπη» υποστηρίζει. Η επίσης γερμανική Nürnberger Zeitung υποστηρίζει ότι οι φόβοι πολλών δυτικοευρωπαίων για ισλαμοποίηση της Δύσης είναι αβάσιμοι. «Οι νέοι αποπλανημένοι μουσουλμάνοι δυσφημίζουν τη θρησκεία τους», σημειώνει η εφημερίδα. «Δυστυχώς ακούει κανείς ελάχιστα για προσπάθειες μετριοπαθών μουσουλμάνων που προσπαθούν να ανοίξουν προοπτικές σε νέους ανθρώπους, να τους μεταλαμπαδεύσουν αξίες και να πολεμήσουν εναντίον της πλύσης εγκεφάλου που υφίστανται από ισλαμιστές».

«Ο Ερντογάν ψεύδεται»


Η δήλωση του τούρκου προέδρου Ερντογάν σε συνέντευξη σε γερμανικό ΜΜΕ ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις υποσχέσεις της διαψεύστηκε χθες από την Κομισιόν και σήμερα ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τον Ερντογάν. «Σε ό,τι αφορά την αλήθεια δεν πρέπει να τον μετρά κανείς με το σταγονόμετρο», επισημαίνει η Neue Osnabrücker Zeitung. Και συνεχίζει: «H προπαγάνδα ανήκει στο επάγγελμά του. Ο τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την ΕΕ για αθέτηση της υπόσχεσης καταβολής 3 δις ευρώ, αλλά ψεύδεται. Ο τούρκος πρόεδρος λησμονεί ότι η ΕΕ υποσχέθηκε άρση θεωρήσεων υπό προϋποθέσεις. Του ζητήθηκε να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά αρνήθηκ. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει συνοδοιπόρος ενός πολιτικού που οδηγεί τη χώρα στη δικτατορία, που θέλει να σπάσει μάλιστα και ένα ταμπού για την ΕΕ, επαναφέροντας τη θανατική ποινή»

Η Schwäbische Zeitung υποστηρίζει ότι όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία δεν έχουν να κάνουν με το αξιακό σύστημα της Ευρώπης. «Οι οπαδοί του Ερντογάν, όπως και οι αντίπαλοί του πρέπει να αντιληφθούν ότι στη Γερμανία επικρατούν άλλοι κανόνες του παιχνιδιού. Δεν είναι δυνατόν αντίπαλοι του ΑΚΡ να φοβούνται σε γερμανικό έδαφος και να αισθάνονται ότι απειλούνται», επισημαίνει η εφημερίδα.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/DW

Η Τουρκία είναι μια κατακερματισμένη κοινωνία σε λαότητες και εθνότητες που έχουν τις ρίζες τους στη βυζαντινή εποχή. Οι εθνοτικά Τούρκοι είναι ζήτημα αν αποτελούν το ¼ του πληθυσμού. Στην αρχή, επί οθωμανικής αυτοκρατορίας στο όνομα του Ισλάμ και στη συνέχεια, μετά το 1922 στο όνομα του τουρκισμού, κατάφερε μέχρι σήμερα να μείνει ενωμένη. 

 


του Παντελή Σαββίδη*

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η οποία ικανοποίησε τους αρχικούς στόχους των εκτός Τουρκίας σχεδιαστών του, το ερώτημα που εγείρεται είναι πού βαδίζει η γειτονική χώρα; Διότι η κατάληξη των αναταράξεων που βιώνει και θα συνεχίσει να βιώνει για αρκετά μεγάλο διάστημα, θα επηρεάσει σίγουρα, ίσως καθοριστικά, την Ελλάδα, και θα διαμορφώσει μια νέα ισορροπία στην περιοχή.

Εκείνο που με μια πρώτη ματιά διακρίνεται είναι πως οι εξελίξεις στην Τουρκία θα οδηγήσουν σε μια βαθιά διασπασμένη κοινωνία και σε ένα διχασμένο στράτευμα το οποίο δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ένα νέο πραξικόπημα, αυτήν τη φορά καθοδηγούμενο από την επίσημη ηγεσία του.

Τα όσα αναμένεται να συμβούν στην Τουρκία θα είναι τόσο ακραία που μόνο μια παρέμβαση του στρατού θα μπορούσε, με τη βία, να τα ελέγξει.


Η Τουρκία είναι μια κατακερματισμένη κοινωνία σε λαότητες και εθνότητες που έχουν τις ρίζες τους στη βυζαντινή εποχή. Οι εθνοτικά Τούρκοι είναι ζήτημα αν αποτελούν το ¼ του πληθυσμού. Στην αρχή, επί οθωμανικής αυτοκρατορίας στο όνομα του Ισλάμ και στη συνέχεια, μετά το 1922 στο όνομα του τουρκισμού, κατάφερε μέχρι σήμερα να μείνει ενωμένη. Δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να συνεχίσει. Διότι οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της είναι τόσο πολλές και τόσο έντονες που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν στο όνομα οποιασδήποτε ιδεολογίας, ή θρησκευτικής δοξασίας.

Οι ισλαμιστές είναι η μεγάλη πλειοψηφία αλλά ο κ. Ερντογάν αντί να διαχειριστεί με σύνεση τη δύναμή του υποδαυλίζει την αντιπαράθεση. Άρχισε ένα κυνήγι μαγισσών όχι μόνο κατά των οπαδών του μεγάλου αντιπάλου του Φετουλάχ Γκιουλέν αλλά και κατά των κοσμικών Τούρκων. Τα αδιέξοδα που τον περιμένουν είναι πολλά.

Μεθυσμένος από τις επιτυχίες του θεωρεί πως φρόντισε γι’ αυτόν ο Αλλάχ και ο δρόμος είναι στρωμένος με λουλούδια.


Δεν θα γνωρίζει, ίσως, το αρχαιοελληνικό ρητό «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Μαζί με τον Αλλάχ, φρόντισε και εσύ για το μέλλον σου.

Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι το πραξικόπημα το οργάνωσε ο Ερντογάν για να εφαρμόσει την ισλαμική ατζέντα του. Την ατζέντα αυτή άρχισε να την υλοποιεί εδώ και καιρό αλλά τώρα, με την εξέλιξη της απόπειρας πραξικοπήματος, την επιταχύνει.

Το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τη δημοκρατία εξ ορισμού. Ο ισλαμιστής πιστεύει πως όλα έχουν αρχή τον Αλλάχ και στη βούλησή του εναπόκεινται οι εξελίξεις. Ο κοσμικός που πιστεύει στη δημοκρατία θεωρεί πως η εξουσία των διαφόρων θεσμών αντλείται από το λαό. Αυτή η αντίθεση είναι αξεπέραστη. Μπορεί ο Ερντογάν να χρησιμοποίησε τους δημοκρατικούς θεσμούς για να ανέλθει και να ελέγξει την εξουσία, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει όμως μ’ αυτούς. Άλλωστε εκείνο που αναζητείται από τους γνήσιους ισλαμιστές είναι η δημιουργία ενός χαλιφάτου.

Χαλιφάτο οραματίστηκε και ο Ερντογάν αλλά ως νεοοθωμανική εκδοχή. Δεν τα κατάφερε μέχρι σήμερα. Όμως ένας μαχητής του Αλλάχ δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Άλλωστε είναι γνωστή η ρήση του: «Τα τζαμιά είναι τα στρατόπεδά μας, οι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι τρούλοι είναι τα κράνη μας και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας». Τα χρησιμοποίησε όλα αυτά ως αντίδραση στο πραξικόπημα.

Ο λαός που βγήκε στους δρόμους -κυρίως οπαδοί του Ερντογάν- έθεσε τα θεμέλια του ισλαμικού κράτους. Απομένει να δούμε αν ο θεματοφύλακας της κοσμικής Τουρκίας, ο στρατός, θα αποδεχθεί τον εκφυλισμό του σε όργανο του Ισλάμ ή θα αντιδράσει με ένα νέο πραξικόπημα καθοδηγημένο από υψηλά, αυτήν τη φορά.

Ο Ερντογάν με τις κινήσεις του (διώξεις, απολύσεις, περιθωριοποίηση αντιπάλων του κτλ.) ρίχνει λάδι στη φωτιά.


Θα επιδιώξει, με αμφίβολη επιτυχία, το ισλαμικό κράτος που θα δημιουργήσει να γίνει σημείο αναφοράς στις μουσουλμανικές πλειοψηφίες ή μειοψηφίες σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κεντρική Ασία. Αυτό ήταν το αρχικό όραμά του. Αυτό επιχειρούσε να υλοποιήσει μέχρι σήμερα. Αλλά από τώρα και στο εξής θα το κάνει απροκάλυπτα.

Το άνοιγμα της ισλαμικής του ατζέντας τον φέρνει αντιμέτωπο με όλες τις χώρες με τις οποίες οι σχέσεις του μέχρι τώρα ήταν δύσκολες αλλά υπαρκτές. Η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και η επαναφορά της θανατικής ποινής τον φέρνουν σε σύγκρουση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτές οι σχέσεις ήταν ο φερετζές της δημοκρατικής παραπλάνησης που επεδίωκε ο Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ στις αντιδράσεις τους, θέτουν θέμα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αν και το αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Συμμαχία δεν έχει μηχανισμούς που θα οδηγούσαν μια χώρα-μέλος εκτός. Ακόμη και αν οι εξοπλισμοί που σχεδίαζε να προμηθευτεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ μπορεί να τεθούν εν αμφιβόλω από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Το χαρτί που έχει ο Ερντογάν υποτίθεται πως είναι η βάση του Ιντσιρλίκ (όπου υπάρχουν και πυρηνικά όπλα), από την οποία εφορμούν τα αμερικανικά αεροπλάνα που υποστηρίζουν τις διεθνείς δυνάμεις οι οποίες έχουν συνασπισθεί κατά του ISIS.

Μια απαγόρευση χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ δεν θα έχει επιχειρησιακές επιπτώσεις, διότι οι πτήσεις μπορεί να γίνουν από την Ιορδανία ή ναυτικές διευκολύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα επιδεινώσουν, όμως, περαιτέρω, τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές θα δοκιμασθούν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές ο κ. Τραμπ.

Η Τουρκία του Ερντογάν απομονώνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αλλά και τη Μέση Ανατολή.


Η μεσανατολική πολιτική του Ερντογάν έχει αποτύχει παταγωδώς και από την κρίση που μαστίζει την περιοχή θα αναδυθεί στο συριακό έδαφος μία ακόμη κουρδική οντότητα, κάτι που αποτελεί τον εφιάλτη του Τούρκου προέδρου.

Δεν έχει πολλές επιλογές στη Μέση Ανατολή ο κ. Ερντογάν από το να αποδεχθεί τη νέα διαίρεση της περιοχής, τα σχέδια της οποίας είναι εν μέρει γνωστά.

Ποιο θα είναι το μέλλον των Κούρδων της Τουρκίας και ποιας υποστήριξης θα τύχουν από τη διεθνή κοινότητα δεν είναι ακόμη σαφές. Το σίγουρο είναι πως οι Κούρδοι της Τουρκίας δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους.

Γνωρίζοντας όλες αυτές τις αναπότρεπτες εξελίξεις, ο κ. Ερντογάν ενδεχομένως με τις εκκαθαρίσεις στο στράτευμα να επιδιώκει ο ίδιος την αποδυνάμωσή του, για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε και οδήγησαν σε αποτυχία του πραξικοπήματος. Η θέση αυτή υποστηρίχθηκε εξ αρχής από τη στήλη.

Μια διχασμένη και αποδυναμωμένη Τουρκία θα είναι μια θετική εξέλιξη για όλους τους λαούς της περιοχής διότι θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας χωρίς τις προκλήσεις ενός παίκτη ο οποίος θα ήθελε να διαδραματίσει περιφερειακό λόγο.


Θα είναι η δεύτερη μεγάλη γεωπολιτική εξέλιξη στην περιοχή μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που επίσης είχε τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν σημαντικό περιφερειακό ρόλο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες απειλούνται να δοκιμαστούν αν δεν εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, η ελληνική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να γνωρίζει πως μετά την απροκάλυπτη δημόσια τουρκική απειλή η παράδοσή τους θα σημάνει επίσημη αναγνώριση της δορυφοροποίησης της χώρας από μια δύναμη που έχει εισέλθει στη φάση του ασθενούς.

Καλύτερα οι διαμορφωτές της ελληνικής πολιτικής να σχεδιάζουν ποια θα μπορούσε να είναι η νέα ισορροπία και τι ρόλο να διεκδικήσει η χώρα.
_______________________________________ 

* Ο Παντελής Σαββίδης είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε το 1954 στην Αξιούπολη Κιλκίς. Εδώ και δεκατρία χρόνια είναι ο παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής "Ανιχνεύσεις" που προβαλλόταν στην ΕΤ3. Η εκπομπή ασχολείται με ζητήματα των Βαλκανίων, ευρωπαϊκών πολιτικών ζητημάτων και διεθνών σχέσεων. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Μπότση για την άρτια ενημέρωση των πολιτών της Βορείου Ελλάδας σε ότι αφορά το εγχώριο πολιτικό και βαλκανικό γίγνεσθαι.,,,

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.