07/29/16

Όπως σημειώνει η Citigroup, το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση του χρέους άμεσα και εντός της διάρκειας του τρέχοντος προγράμματος, με του ευρωπαίους να προτείνουν να δοθεί μετά το τέλος του, μετά το 2018...Η ασυμφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την μορφή της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κάνει σαφές ότι το Ταμείο θα απέχει από το πρόγραμμα, σημειώνει η Citi, προειδοποιώντας ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων της είναι "τεχνητή" και η ελληνική οικονομία εμφανίζει ξεκάθαρα σημάδια επιβράδυνσης.

Το ΔΝΤ δεν θα δώσει νέα χρήματα στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία μείωσης του χρέους, σημειώνει στο σημερινό της σχόλιο η Citigroup, ενώ δεν θα δεχτεί μία αόριστη υπόσχεση για την ελάφρυνσή του.

Το να αγοράσει ο ESM τα υπάρχοντα δάνεια με ευνοϊκότερους όρους εξετάζεται ως επιλογή για την ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνει η Citi, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Gerry Rice να δηλώνει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μία "μακρά περίοδο χάριτος, παράταση των ωριμάνσεων, και πολύ χαμηλά επιτόκια.

Όπως πρόσθεσε, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν θα εξετάσει την έγκριση ενός νέου προγράμματος διάσωσης, εκτός αν περιέχει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους μαζί με πολιτικές για την μείωση των δημοσιονομικών δαπανών στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η Citi, το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση του χρέους άμεσα και εντός της διάρκειας του τρέχοντος προγράμματος, με του ευρωπαίους να προτείνουν να δοθεί μετά το τέλος του, μετά το 2018.

"Αμφιβάλλουμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό μακροπρόθεσμο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα", σημειώνει η Citi. "Το πολύ να προσφερθούν μόνο κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για να ελαφρύνει το βάρος του χρέους, όπως η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ / Ευρωσύστημα ή η αντικατάσταση κάποιων δανείων του ΔΝΤ με φθηνότερη χρηματοδότηση του ESM. Αυτό σημαίνει, όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην συμμετέχει οικονομικά στο τρίτο πακέτο διάσωσης".

Όπως επισημαίνει η Citi, η δόση που αναμένεται να εκταμιευτεί θα κυμανθεί γύρω στα 11 δισ. ευρώ, και αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει η ελληνική κυβέρνηση και θα βοηθήσει την Ελλάδα να τα βγάλει πέρα μέχρι τα τέλη του έτους, πιθανότατα καθυστερώντας την δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, η Citi επισημαίνει, αν και τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται, δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2016 έναντι 2,1 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2015, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ (έναντι 2,6 δισ. ευρώ το 2015 ).

Το συνολικό ισοζύγιο παρουσίασε μικρό έλλειμμα 0,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-Απρίλιο, σταθερό σε γενικά επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 3% ετησίως ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1%.

Η Citigroup τονίζει ότι ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο εξακολουθεί να δείχνει μια βελτίωση, η πορεία του φαίνεται λιγότερο κακή σε σχέση με τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας την επιβράδυνση των εσόδων, η οποία σε κάποιο βαθμό σχετίζεται με την περαιτέρω συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών.

Η έλλειψη νέων κεφαλαίων από τα δάνεια διάσωσης τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει ότι οι πληρωμές του κράτους έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα τις τεχνητά χαμηλές πρωτογενείς δαπάνες.

Η μείωση των εσόδων αντανακλά την ανανεωμένη επιβράδυνση της οικονομίας, παρά την αύξηση των έμμεσων φορολογικών συντελεστών που ξεκίνησε πέρυσι, τονίζει η Citi. 
Ελευθερία Κούρταλη/Capital.gr

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναφέρεται στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για τη χαλάρωση των capital controls... «Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν πιθανότατα περισσότερες καταθέσεις με τη νέα χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls)», είναι ο τίτλος σημειώματος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's που περιλαμβάνεται σε επισκόπησή του (Moody's Credit Outlook).

Ο οίκος αναφέρεται στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για τη χαλάρωση των capital controls.

«Η χαλάρωση των capital controls θα βοηθήσει πιθανότατα τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, επειδή τα νέα χρήματα που θα επιστρέφουν στις τράπεζες δεν θα υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό αναλήψεων», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επιστρέψουν σταδιακά στις τοπικές τράπεζες μέρος των χρημάτων που διατηρούν εκτός του τραπεζικού συστήματος».

Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανερχόταν στα 54,4 δισ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών στο τέλος του Ιουνίου, με κόστος περίπου 1,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι νέες καταθέσεις είχαν μέσο ετήσιο επιτόκιο 0,85% στο τέλος Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης, εάν καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις πελατών τους στο ορατό μέλλον, σημειώνει ο Moody's.

«Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα βελτιώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και την κερδοφορία των τραπεζών, τα οποία, με τη σειρά τους, θα ενίσχυαν την πιστωτική ευρωστία των ελληνικών τραπεζών», προσθέτει ο οίκος.

«Αναμένουμε ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο και την πιθανή επιστροφή σε οριακή κερδοφορία φέτος, μετά από σημαντικές ζημίες που σημειώθηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια, θα βοηθήσει στη μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα», σημειώνεται, και προστίθεται:

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα των πάνω από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων πελατών που χάθηκαν από τον Νοέμβριο του 2014».

Τις απίστευτες «αλχημείες» που έγιναν για να οδηγηθεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τις …καραμπόλες που οδήγησαν στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού αποκαλύπτει έκθεση του ίδιου του  Ταμείου.  Όπως όλα δείχνουν αν ενεργοποιούνταν άλλες διεργασίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε γλιτώσει από την αγχόνη των μνημονίων....Φως στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική, ιρλανδική και πορτογαλική κρίση δίνει έκθεση, 700 σελίδων, του ανεξάρτητου γραφείου Independent Evaluation Office – ΙΕΟ. Με τον πλέον επίσημο τρόπο αναγνωρίζονται λάθη, παραλείψεις και αστοχίες στο πρόγραμμα του 2010 για την Ελλάδα, ενώ καταγράφονται με σαφήνεια οι ευθύνες των Ευρωπαίων στη μη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η «ειδική περίπτωση» της Ελλάδας


Το γραφείο αξιολόγησης που ελέγχει τη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού για πρώτη φορά δημοσιοποιεί όλες τις λάθος εκτιμήσεις, τις λάθος προβλέψεις, τις λάθος υποθέσεις, αλλά και υποχωρήσεις έναντι των Ευρωπαίων που συντελέστηκαν στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης το 2010 και οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε πρωτοφανή συρρίκνωση. Ειδικότερα, καυτηριάζει την απροθυμία των Ευρωπαίων να προχωρήσουν σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη.

Η ίδια η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχεται ότι η συμμετοχή στα προγράμματα της Ευρωζώνης είχε περιορισμένη επιτυχία. Διαχωρίζει τα τρία επιτυχημένα προγράμματα (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) από αυτό της χώρας μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση» και παραδέχεται ανοιχτά ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έγινε στην προσπάθεια να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης και να δημιουργηθούν στην ευρωζώνη μηχανισμοί προστασίας για την αντιμετώπιση και την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.

Όπως αναφέρεται το πρόγραμμα, που χαρακτηρίστηκε από υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά τους στόχους του, συνάντησε πολλαπλές πολιτικές κρίσεις, αντιδράσεις και παρεμβάσεις από οργανωμένα συμφέροντα, αλλά και από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, τα οποία σε συνδυασμό με την τεράστια κρίση εμπιστοσύνης και τα συνεχή σενάρια περί Grexit που έπεφταν στο τραπέζι, κυρίως από τους Ευρωπαίους, «είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος». Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Ταμείο έχει κάνει πολλαπλές αξιολογήσεις και έχει προσαρμόσει τα προγράμματά του, ενώ αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο ρεαλισμό τη δυνατότητα και το ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών.

Από τα 14 συνοδευτικά κείμενα της έκθεσης αξιολόγησης προκύπτει επίσης ότι τα στελέχη του Ταμείου απέτυχαν να προβλέψουν το μέγεθος της ελληνικής κρίσης. Αν και διαπίστωσαν ότι το χρέος της Ελλάδος ήταν, πιθανότατα, μη βιώσιμο, δεν ενημέρωσαν επαρκώς το διοικητικό συμβούλιο για τους κινδύνους που θα προέκυπταν από αυτό το γεγονός.

Παράλληλα απαιτήθηκε από την Ελλάδα μία πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή και υπερεκτιμήθηκε η δυνατότητά της να την πετύχει αυτήν την προσαρμογή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αναγνωρίζεται, μάλιστα, ότι η προσαρμογή αυτή δεν κατανεμήθηκε δίκαια σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Επίσης, η υπόθεση ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές το 2012 αποδείχτηκε λανθασμένη.

Υποτιμήθηκαν οι συνέπειες της εσωτερικής υποτίμησης, ενώ αντίθετα υπερεκτιμήθηκε ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων.

Το Ταμείο παραδέχεται ότι εάν είχε κάνει από την αρχή τις σωστές προβλέψεις, τότε η εικόνα θα ήταν ενδεχομένως χειρότερη στην αρχή, αλλά θα υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.