08/04/16

Η Singular Logic, σύμφωνα με το TPP, είναι η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, 39.900 ευρώ χωρίς ΦΠΑ το κόστος...Όπως αναρτήθηκε στην «Διαύγεια» η εταιρεία Singular Logic, είναι αυτή που επιλέχθηκε μετά τον πρόχειρο διαγωνισμό που διενεργήθηκε για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Η δαπάνη για το έργο ανέρχεται στα 39.900 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, ενώ σημειώνεται ότι για δαπάνη από 45.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και πάνω θα απαιτούνταν διενέργεια Τακτικού διαγωνισμού.

«Δεν θα έχουμε μια ζωή ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν μπορώ να σάς πω με σιγουριά το πότε θα αντικατασταθεί ο φόρος» εξήγησε ο υπουργός...


«Έχουμε άδικο και βάρβαρο φορολογικό σύστημα, δεν το υπερασπιζόμαστε με την έννοια ότι θέλαμε να μείνει μόνιμα» παραδέχθηκε σήμερα, Πέμπτη, στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει αυτά τα μέτρα, αλλά θέλει να κάνει το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο πιο αποτελεσματικό.

«Τον Αύγουστο του 2015 ψηφίσαμε τη συμφωνία με τους θεσμούς με προβλέψεις για φόρους 65 δισεκ. ευρώ, και την ψήφισαν και άλλοι, που τώρα φέρνουν αντιρρήσεις» ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, αφήνοντας αιχμές για την Aντιπολίτευση.

«Δεν θα έχουμε μια ζωή ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν μπορώ να σάς πω με σιγουριά το πότε θα αντικατασταθεί ο φόρος» εξήγησε ο υπουργός.

«Δόξα τω Θεώ πάμε καλά στα έσοδα, και πάμε να τα κάνουμε καλύτερα. Αγωνία και καθημερινός μας εφιάλτης είναι να πιάσουμε τα έσοδα, και όχι από πήγες που θα πληγώσουν την κοινωνία» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά στην παράταση, έως τις 30 Νοεμβρίου, στην προθεσμία που είχε δοθεί στους φορολογούμενους για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, ο Τρύφων Αλεξιάδης παρατήρησε ότι αυτό έγινε γιατί πολλοί είχαν κάνει λάθη με υπερβολικές τιμές ακινήτων, καθώς σε νομούς όπως των Γρεβενών και της Ευρυτανίας φαίνονται ότι υπάρχουν παραθαλάσσια αγροτεμάχια.

Για τα δημόσια έσοδα ο κ. Αλεξιάδης σχολίασε ότι στο εξάμηνο ήταν πολύ πάνω του στόχου, ενώ τον Ιούλιο τα έσοδα ανήλθαν στα 5,57 δισεκ. ευρώ με το στόχο να επιτυγχάνεται κατά 95%.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η εικόνα για τα έσοδα Ιουλίου μπορεί να είναι διαφορετική με τα τελικά στοιχεία.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι θα είναι «σοβαρό λάθος εξωτερικής πολιτικής» το να κλείσει η ΕΕ στην Τουρκία την πόρτα εισόδου στην Ένωση....Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέρριψε την πρόταση της Αυστρίας να διαμορφωθεί η σχέση ΕΕ - Τουρκίας σε άλλη βάση από την ενταξιακή διαδικασία, λέγοντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Γιούνκερ είπε ότι θα είναι «σοβαρό λάθος εξωτερικής πολιτικής» το να κλείσει η ΕΕ στην Τουρκία την πόρτα εισόδου στην Ένωση.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ «επί του παρόντος».

Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD, είπε: «Η Τουρκία, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Και σίγουρα (δεν μπορεί να γίνει μέλος) εάν υιοθετήσει ξανά την θανατική ποινή, όπως απαιτούν κάποιοι» πρόσθεσε. «Αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση διακοπή των συνομιλιών» προειδοποίησε ο Γιούνκερ.

«Δεν πιστεύω ότι θα βοηθούσε το να ανακοινώσουμε μονομερώς στην Τουρκία ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν» σημείωσε, τονίζοντας ότι κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται από όλα τα κράτη - μέλη.

Νωρίτερα, ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν είχε απορρίψει ως «διπλωματικές φαντασίες» το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Άγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο. Αντιδρά η Άγκυρα, που λέει ότι τα σχόλια του Κερν «πλησιάζουν την ακροδεξιά».

Η Βιέννη υποστήριξε πως η σχέση ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να διαμορφωθεί σε άλλη βάση από την ενταξιακή διαδικασία, σημειώνοντας πως η χώρα παραμένει σημαντικός εταίρος της Ευρώπης.

Διεθνές προηγούμενο δημιουργείται με την περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα, που έφτασαν με ελικόπτερο και ζήτησαν άσυλο μετά το «ΟΧΙ» της Σουηδίας να εκδώσει στην Τουρκία άτομα που θεωρείται ότι συνδέονται με το πραξικόπημα…Η απόφαση αυτή δημιουργεί διεθνές προηγούμενο και ανακοινώνεται από τη Σουηδία την ημέρα που εκπρόσωποι ευρωπαϊκής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων συναντήθηκαν με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με τις πρακτικές καταστολής που εφαρμόζει το καθεστώς Ερντογάν εναντίον όσων κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Η υπηρεσία Μετανάστευσης της Σουηδίας ανέφερε ότι πρόκειται για υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκύρηκα, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, 11 άτομα τουρκικής καταγωγής έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Σουηδία από τις 18 Ιουλίου (η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έγινε στις 15 Ιουλίου).

Πέρυσι η Σουηδία είχε δεχθεί 253 αιτήσεις ασύλου από την Τουρκία.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι αιτούντες άσυλο με «αξιόπιστες αντιπολιτευτικές δραστηριότητες» περιλαμβάνονται στις λεγόμενες «ομάδες κινδύνου».

«Xρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση στη χώρα» συμπληρώνει η υπηρεσία. 

Πηγές του ΥΠΕΞ για την απόφαση της Σουηδίας να δώσει άσυλο σε Τούρκους πολίτες


«Η Στοκχόλμη έδωσε πολιτικό άσυλο σε Τούρκους που ζουν στη Σουηδία και δεν συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος» , λένε διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι είναι άλλης τάξης το ζήτημα των 8 που διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτεροΆλλο οι Τούρκοι πολίτες που έλαβαν πολιτικό άσυλο από την Σουηδία, «άλλο οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο και είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας» , λένε διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σύμφωνα με το protothema.gr.

Σχολιάζοντας την είδηση ότι η Σουηδία χορήγησε άσυλο σε υποστηρικτές του Γκιουλέν, Έλληνες αξιωματούχοι απαντούν ότι η περίπτωση της Στοκχόλμης δεν είναι όμοια με την υπόθεση των 8 Τούρκων που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήθεν πραξικοπηματίες -που αναφέρεται ότι η Σουηδία τους χορήγησε άσυλο- είναι Τούρκοι πολίτες που ζουν στη Σουηδία και δεν συμμετείχαν ενεργά στο τουρκικό πραξικόπημα.

Αυτό δεν έχει σχέση με στρατιωτικούς που διέφυγαν στη χώρα μας από την Τουρκία με στρατιωτικό ελικόπτερο. Η περίπτωση αυτή είναι διαφορετική καθώς είναι προς διερεύνηση η συμμετοχή τους σε πραξικόπημα που στόχευε στην ανατροπή μιας νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές και τονίζουν ότι η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης δεν δημιουργεί διεθνές προηγούμενο που να δεσμεύει νομικά την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι με την επισήμανση αυτή δεν προδικάζεται τίποτα ως προς την εξέταση των αιτημάτων ασύλου των 8 που θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. «Αλλά είναι πολύ διαφορετικό να ζεις σε μία χώρα και να κάνεις εκεί αίτημα ασύλου και διαφορετικό να είσαι στρατιωτικός και να κατηγορείσαι ότι συμμετείχες σε πραξικόπημα που, μεταξύ άλλων ενεργειών, βομβάρδισε το τουρκικό Κοινοβούλιο» λένε με νόημα διπλωματικοί παράγοντες στην Ελλάδα. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαπιστώνει, μέσω του μηνιαίου οικονομικού δελτίου της, ότι υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πλημμυρίζει με στερλίνες την αγορά...Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα μακροοικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου αντικατοπτρίζουν τις υποτονικές τάσεις της διεθνούς οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου. Σε αυτό παίζει ρόλο και η αύξηση των «προκλήσεων στις αναδυόμενες οικονομίες».

Σχετικά με την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ εκτιμά πως η απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλεί τριγμούς στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστούν πλήρως οι επιπτώσεις της. Ωστόσο, το οικονομικό δελτίο αναφέρει πως «η ανάκαμψη της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί με μέτριο ρυθμό».

Η Τράπεζα της Αγγλίας πλημμυρίζει με στερλίνες την αγορά...


Μαρκ Κάρνεϊ
Σε πακέτο «εξαιρετικών» μέτρων αναγκάστηκε η Τράπεζα της Αγγλίας, για να αντιμετωπίσει το πρώτο σοκ του Brexit.

H Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε να ρίξει εκατομμύρια στερλίνες, επιπλέον, στην αγορά, σε χαμηλότερο κόστος, για να ενισχύσει παραγωγή και κατανάλωση.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0,25%, από 0,5%. Είναι η πρώτη μείωση επιτοκίου, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

«Ο συνδυασμός των νέων δεδομένων σε ζήτηση και προσφορά σημαίνει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να είναι 2,5% χαμηλότερη, στο τέλος της περιόδου προβλέψεων, σε σχέση με την εκτίμηση του Μαΐου. Ακόμα και μετά την ενίσχυση της ρευστότητας, το περιθώριο πλεονάζουσας παραγωγής αναμένεται να διευρυνθεί και η ανεργία να αυξηθεί, από το σημερινό επίπεδο του 4,9% σε περίπου 5,5%, τα επόμενα δύο χρόνια.» εξήγησε ο διοικητής Μαρκ Κάρνεϊ.
  
Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει, επίσης:  
  • Νέο Σχέδιο Όρων Χρηματοδότησης (Term Funding Scheme), για να διασφαλιστεί ότι η φθηνή ρευστότητα θα «περάσει» στην αγορά
  • Αγορές εταιρικών ομολόγων ύψους £10 δισεκατομμυρίων
  • Και αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων κατά £60 δισεκατομμύρια  
«Αυτό το έγκαιρο, συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων έχει τις κατάλληλες διαστάσεις, με δεδομένο το μέγεθος του σοκ, της αβεβαιότητας για το βαθμό προσαρμογής και τα σχετικά περιορισμένα στοιχεία. Όλα τα μέτρα του πακέτου προορίζονται να αυξηθούν. Η Επιτροπή μπορεί να μειώσει τα τραπεζικά επιτόκια, να αυξήσει το μέγεθος του Σχεδίου και να επεκτείνει την κλίμακα ή την ποικιλία των χρεογράφων που διακρατεί.» τόνισε ο Μ. Κάρνεϊ.

Παρότι τα βρετανικά επιτόκια βρίσκονται πλέον σε ιστορικά χαμηλό, η Τράπεζα της Αγγλίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης τους, εάν κριθεί αναγκαίο.

Τα μέτρα κρίθηκαν απαραίτητα μετά τα στοιχεία που καταγράφουν τις επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία, εκ των οποίων το σοβαρότερο ήταν η έρευνα της εταιρείας Markit με τη μεγαλύτερη πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα τα τελευταία 20 έτη.

Στο επίκεντρο της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Προκτορείο, αναμένεται να τεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε οικονομικό αλλά και πολιτικό και θεσμικό επίπεδο....Σε Συνάντηση στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας, καλεί ο Αλέξης Τσίπρας τους ηγέτες 6 χωρών του "Νότου" της ΕΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στη Συνάντηση των 7 χωρών -η οποία αναμένεται με τον έως τώρα προγραμματισμό να διεξαχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου- θα συμμετέχουν μαζί με την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα, σύμφωνα με πληροφορίες. Στο επίκεντρο της διάσκεψης αναμένεται να τεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε οικονομικό αλλά και πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.
ΑΠΕ

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ύδατα της Ελλάδας είναι μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.... 


Ειδικότερα, ξεκαθαρίζει ότι «τα νερά της Ελλάδας είναι καθαρά και ασφαλή για κολύμβηση». Τονίζει, δε, ότι με πάνω από το 92% των παραλιών και των ακτών κολύμβησης της Ελλάδας να έχουν αξιολογηθεί, οι ακτές της Ελλάδας βρίσκονται στο 97,2% της κλίμακας αξιολόγησης. Μάλιστα, αναφέρει, ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση με τα ευρήματα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση έγινε επιθεώρηση σε περίπου 1.500 τοποθεσίες της χώρας, με 1.499 εξ αυτών να κρίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας για κολύμβηση.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «πάνω από το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύμβηση και τα υπόλοιπα ως καλής κατάστασης και βάσει των αποτελεσμάτων αυτών η χώρα μας τοποθετείται μεταξύ των πρώτων στην ΕΕ».

Το υπουργείο σημειώνει ότι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει σχετικής ΚΥΑ, είναι ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της ποιότητας των ακτών κολύμβησης της χώρας. Τα στοιχεία που συλλέγονται, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει η ως άνω ΚΥΑ, υποβάλλονται στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιολογούνται σχετικά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την καταστολή που έχει επιβάλλει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο μήνα σε όσους υποψιάζεται ότι διαφωνούν μαζί του...Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν είπε ότι θα ανοίξει μια συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών κρατών για να τεθεί τέλος στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των ελλείψεων της χώρας στη δημοκρατία και την οικονομία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την καταστολή που έχει επιβάλλει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο μήνα σε όσους υποψιάζεται ότι διαφωνούν μαζί του, αναγνωρίζοντας ότι η ιδέα του να επαναφέρει την θανατική καταδίκη στη Τουρκία αποτελεί "κόκκινη γραμμή" που εμποδίζει τη χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Κερν αύξησε τους τόνους της κριτικής του σε μια συνέντευξη στον αυστριακό σταθμό ORF.

"Θα ήταν σοφό να πούμε τώρα ότι πατάμε το κουμπί 'Reset'" (επανεκκίνησης), είπε, καλώντας τις συνομιλίες ένταξης "διπλωματική μυθοπλασία".

"Ξέρουμε ότι το επίπεδο δημοκρατίας είναι εμφανώς ανεπαρκές για να δικαιολογήσει την ένταξη (της Τουρκίας).... Το θέμα των οικονομικών είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό γιατί η τουρκική οικονομία απέχει υπερβολικά από τη μέση ευρωπαϊκή", δήλωσε.

Όταν ερωτήθηκε αν η Αυστρία θα καταθέσει πρόταση να σταματήσουν οι συνομιλίες ένταξης στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, ο Κερν είπε ότι η Αυστρία "θα ξεκινήσει συζήτηση για αυτό. Θα ζητήσουμε μια εναλλακτική ιδέα", είπε.

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε, να επανεξετάσουμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις θεμελιώδεις παραδοχές μας σχετικά με το τι εννοούμε με τον όρο πλούτου, την κατοχή πλούτου, τι είναι δικό μου και τι δικό σου. Ακριβώς όπως τα παιδιά, θα πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε…» προτρέπει την ανθρωπότητα ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας, Stephen Hawking.To ανθρώπινο είδος θα χαθεί, αν συνεχιστεί η προ Brexit στάση των ανθρώπων για τα χρήματα και τον πλούτο προειδοποιεί σε δοκίμιο του στην εφημερίδα Guardian, ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας Stephen Hawking.

Καλεί μάλιστα, την Μ. Βρετανία μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναθεωρήσει την αξία του χρήματος και του πλούτου, ώστε να υπάρξει ελπίδα για το μέλλον. Εκτιμά, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επηρεάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο ιεραρχεί η σύγχρονη κοινωνία τα υλικά αγαθά.

Όσο για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος, αυτές πιστεύει ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επιστημονική έρευνα. Όπως τονίζει ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός, το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιχορηγήσεις για έρευνες σε μαθητές με προβλήματα αναπηρίας.

«Έχω μιλήσει στο παρελθόν για την ανησυχία μου ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών στη Βρετανία θα επηρεάσουν αρνητικά τις επιχορηγήσεις σε μαθητές με αναπηρία. Αυτή η χρηματική υποστήριξη με βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Στην περίπτωσή μου βέβαια, τα χρήματα όχι μόνο με βοήθησαν να κάνω την καριέρα μου, αλλά με κράτησαν κυριολεκτικά ζωντανό!», τόνισε ο Stephen Hawking στο δοκίμιο του.

Τα χρήματα όπως τόνισε, μπορούν να δώσουν την ελευθερία στα ξεχωριστά άτομα και η φτώχεια αντίθετα, να τα παγιδεύσει και να τα περιορίσει.

Ως άνθρωπος με σοβαρή αναπηρία, έκανε σαφές ότι για εκείνον τα χρήματα είναι απλά ένα μέσο για να κάνει τη δουλειά του και να λειτουργήσει και ότι ποτέ δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τους κατόχους του πλούτου που τον στήριζαν οικονομικά.

«Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να αμφισβητούν την αξία του καθαρού πλούτου. Είναι η γνώση πιο σημαντική από τα χρήματα; Μπορεί να έχουμε πραγματικά κάτι δικό μας, ή είμαστε απλά παροδικοί θεματοφύλακες;», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο Hawkings προέτρεψε την διαιρεμένη Βρετανία να αλλάξει τη γενική στάση της απέναντι στα χρήματα και έκανε λόγο για συνεργασία των πολιτών για ένα κοινό όραμα.

«Να συνεργαστούμε όλοι μας για ένα κοινό όραμα και η προσπάθεια μας αυτή μπορεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να επιβιώσει. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε, να επανεξετάσουμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις θεμελιώδεις παραδοχές μας σχετικά με το τι εννοούμε με τον όρο πλούτου, την κατοχή πλούτου, τι είναι δικό μου και τι δικό σου. Ακριβώς όπως τα παιδιά, θα πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε».

Και καταλήγει: «Εάν αποτύχουμε, τότε οι δυνάμεις που συνέβαλαν στο Brexit, ο φθόνος και ο απομονωτισμός, που δεν κυριαρχούν μόνο στην Βρετανία αλλά σε όλο τον κόσμο, το πνεύμα του να μην μοιραζόμαστε, η αποτυχία να διαιρέσουμε τον πλούτο πιο δίκαια, τόσο εντός όσο και εκτός των εθνικών συνόρων, οι δυνάμεις αυτές λοιπόν, θα ενισχυθούν. Αν συμβεί αυτό, δεν θα ήμουν αισιόδοξος για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του είδους μας».

Αχίλλειος πτέρνα η τεράστια κρίση αντιπροσώπευσης και η ανυποληψία που περιβάλλει το πολιτικό σύστημα... Η επέτειος των 42 χρόνων από την πτώση της στρατιωτικής χούντας γιορτάστηκε κάπως σεμνά φέτος (πέρυσι ούτε λόγος για γιορτασμούς, υπογράφαμε το 3ο Μνημόνιο…) και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μια «νέα μεταπολίτευση» που θα οδηγήσει στην «Ελλάδα του 2021». Ας παρακολουθήσουμε τη σκέψη αυτή για να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα.

Η μεταπολίτευση του 1974 ήρθε με την ανατροπή της φασιστικής δικτατορίας και όρισε νέους κανόνες στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Αυτή η «μετάβαση» έγινε με ελεγχόμενο τρόπο, παρ’ όλο που υπήρχε μια γεωπολιτική κρίση. Επισφραγίστηκε με το γεγονός της πλήρους ευθυγράμμισης του πολιτικού κόσμου με όσα υπαγόρευε ο συμβιβασμός ανάμεσα σε Αμερικάνους και Ευρωπαίους (να τους αποκαλέσουμε «ιμπεριαλιστές»;). Σε αυτή τη βάση ορίστηκαν νέα όρια και νέες κοινωνικές συναινέσεις για την εύρυθμη λειτουργία και διαιώνιση του μεταπρατισμού.

Πάντως, η διαφορά ανάμεσα στην επτάχρονη στρατιωτική δικτατορία και την αστική δημοκρατία που την διαδέχθηκε, δεν ήταν ασήμαντη και τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια σφραγίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη λαϊκή κινητοποίηση και την ισχυρή παρουσία ενός μεγάλου δημοκρατικού και αντιφασιστικού ρεύματος αντιαμερικανισμού.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και πολλοί σε πολλές στιγμές μίλησαν για «τέλος της μεταπολίτευσης». Τώρα είναι ο Αλέξης Τσίπρας που διαφημίζει μια νέα μεταπολίτευση. Η αλήθεια βρίσκεται αλλού: Εδώ και έξι χρόνια έχουμε μια σημαντική καθεστωτική αλλαγή. Η χώρα έχει μπει στην εποχή των μνημονίων και της επιτροπείας. Αυτή η είσοδος σημαδεύει μια νέα καθεστωτική φάση που έχει χαρακτηριστεί και σαν «νέα κατοχή» ή «χούντα» και που πάντως δεν μοιάζει σίγουρα με μια «τυπική» αστική δημοκρατία. Είναι ένα ειδικό καθεστώς όπου τα διάφορα «θεσμικά όργανα» έχουν μετατραπεί σε απλούς πρωτοκολλητές και οι κρίσιμες αποφάσεις παίρνονται στα Γιούρογκρουπ, στην Κομισιόν, στα διευθυντήρια και στο Χίλτον. Για να ανακοινωθούν στους παρελαύνοντες υπουργούς οποιασδήποτε κυβέρνησης που πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να έχουν προσκυνήσει στην «αλήθεια» των Μνημονίων.

Επομένως, έχει βάση η επίκληση της ανάγκης μιας νέας μεταπολίτευσης που θα γκρεμίσει το καθεστώς που έχει εγκατασταθεί με τα μνημόνια και θα θέσει την χώρα σε μια τροχιά διεξόδου από τα σύγχρονα δεσμά. Αλλά αυτήν εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν κάνει λόγο για «νέα μεταπολίτευση»; Όχι βέβαια, αφού εκείνος «κυβερνάει» με δεδομένη την υποταγή του στο μνημονιακό πλαίσιο. Το υπηρετεί και μάλιστα με επιδόσεις που οι προκάτοχοί του δεν μπορούσαν να πιάσουν, αφού η κεντροαριστερή φόρμουλα προσφέρει μεγαλύτερο έργο σε αυτό το καθεστώς μέχρι σήμερα.

Η αχίλλειος πτέρνα

Το πολιτικό και κομματικό σύστημα της χώρας λειτούργησε συμπληρωματικά προς τον εκσυγχρονισμένο μεταπρατισμό και τα τελευταία χρόνια στο καθεστώς της αποικίας χρέους. Η συνενοχή του στηρίζεται στην νομή της εξουσίας και στην πλήρη κάλυψη των συμφερόντων των διεθνών οίκων και των ντόπιων μεγαλο-υπεργολάβων τους. Όλα αυτά σε βάρος της κοινωνίας, με πλήρη απουσία οποιουδήποτε εθνικού παραγωγικού προγραμματισμού, πολιτιστικού σχεδίου κ.λπ.

Η συνενοχή είναι τόση ώστε, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, τις βάσεις για το 3ο Μνημόνιο έθεσε μια σύνοδος των αρχηγών όλων των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να ψηφιστεί τελικά από 220 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Αυτά είναι ειδικά συμφωνητικά που τα εκτιμούν πολύ οι δανειστές και ο τροϊκανός κόσμος. Άλλωστε, επιζητούν επίμονα την πλήρη ευθυγράμμιση του πολιτικού κόσμου. Όπως επίσης επιθυμούν να συνταγματοποιηθεί η «κυβερνησιμότητα» και να θωρακιστεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ισοπεδωτικής λιτότητας που θέλουν να εφαρμόζουν.

Αφού, λοιπόν, έκλεισε η αξιολόγηση όπως ακριβώς ήθελαν, τώρα για λίγο ο Τσίπρας μπορεί να κάνει το «παιχνίδι» του, πάντα εντός πλαισίων. Όπου να ‘ναι, άλλωστε, θα γίνει δεκτός με πλήρη δικαιώματα στην «σοσιαλιστική» παρέα… Η πορεία της «ΠΑΣΟΚοποίησης» συνεχίζεται, είναι φανερό το βάδισμα στα χνάρια που άφησε σαν «παρακαταθήκη» ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η «παρεοκρατία» του ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζει παπανδρεϊσμό στην κορυφή (κολοβό λόγω αναστήματος) με σημιτισμό στην Οικονομία και αρκετές ενέσεις κουτσογιωργισμού στη ρητορική και τη δημόσια εικόνα εντός Βουλής.

Η αναλογία κάπου εκεί σταματά απότομα. Γιατί οι καιροί έχουν αλλάξει και τα γεωπολιτικά δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Τα περιθώρια που είχε ο Α. Παπανδρέου δεν συγκρίνονται με αυτά που έχει ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος γρήγορα κατάλαβε πως μόνο η πλήρης υποταγή του εξασφάλιζε βιωσιμότητα. Το πρότυπό του είχε άλλη ποιότητα και «ερωτική σχέση» με τους οπαδούς, μονιμότερη και πιο βαθειά. Η «ρέπλικα» δεν το ‘χει. Το ξέρει δεν το ξέρει, δεν έχει σημασία. Οδηγεί με ταχύτητα τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες και ένα τμήμα της κοινωνίας στον αφανισμό. Διαχειρίζεται μια χρεοκοπία νομίζοντας ότι θα καταφέρει για καιρό με αέρα κοπανιστό να κοροϊδεύει, μοιράζοντας ψίχουλα προγραμμάτων και διορίζοντας ημέτερους και κολλητούς σε όλο τον κρατικό μηχανισμό. Το τσουνάμι έρχεται. Δεν βλέπει, δεν θέλει να δει, δεν τον νοιάζει, έχει υπερτιμήσει δυνατότητες και θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει; Επίσης δεν έχει σημασία.

Η αχίλλειος πτέρνα βρίσκεται στην τεράστια κρίση αντιπροσώπευσης και την ανυποληψία που περιβάλλει το πολιτικό σύστημα. Αυτή η κρίση, μαζί με τα συνδυασμένα αποτελέσματα της οικονομικής διάλυσης στρωμάτων και τάξεων, αλλά και τα γεωπολιτικά κύματα, οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του πολιτικού πεδίου και απρόβλεπτες εξελίξεις. Σε αυτές τις συνθήκες, το πολιτικό σύστημα βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλης λαϊκής αμφισβήτησης. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι εχθρικό απέναντί του και αυτό θα εκφραστεί με πολλούς τρόπους.

Αυτές οι σκέψεις οδηγούν σε ορισμένα συμπεράσματα: Ναι, χρειάζεται μια μεταπολίτευση που θα μας απαλλάξει από το μνημονιακό αποικιακό καθεστώς. Όχι ένα φτιασίδωμά του προς πρότυπα «κυβερνησιμότητας» και δήθεν συμμετοχής του κόσμου. Όρος για τη μεταπολίτευση αυτή είναι το γκρέμισμα (σωστή λέξη και διόλου υπερβολική) του σάπιου πολιτικού συστήματος. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη διέξοδο της χώρας.

Ο Τσίπρας έχει εμπλακεί στις μικροπολιτικές ανάγκες παραμονής στην εξουσία ή στην είσοδό του στον προθάλαμο πιο ρευστών κυβερνητικών σχημάτων. Δηλαδή, πολύ μακριά από τις ανάγκες της χώρας, της κοινωνίας, του λαού. Απέναντί τους. Οι όροι μιας νέας βαθιάς και ουσιαστικής μεταπολίτευσης είναι το ζητούμενο και δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα έξω και ερήμην της κοινωνίας. Αυτό είναι το κατεξοχήν ζήτημα που ζητά λύση σήμερα και αύριο.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.