09/02/16

Δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία σε επίπεδο Ε.Ε. για τις τηλεοπτικές άδειες, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς... Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι «η Επιτροπή έχει ήδη τοποθετηθεί επί αυτού του θέματος, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία και ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερα να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το καθεστώς αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις και τις κοινοτικές αρχές που ορίζουν οι συνθήκες».

Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπ' όψιν της το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνοντας ότι «είναι μία διαδικασία, η οποία φέρνει επιπλέον έσοδα στο κράτος, κάτι το οποίο είναι θετικό».

Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΔΗΜ.ΑΡ., και Ένωση Κεντρώων άσκησαν έντονη κριτική για τον περιορισμένο αριθμό των αδειών, καθώς και για την απουσία του ΕΣΡ από την όλη διαδικασία...Σφοδρή κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του Μεγάρου Μαξίμου για τις αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μετά και  τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ορισμό της διαπλοκής» χαρακτήρησε τον διαγωνισμό ο Γ. Κουμουτσάκος


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε «ορισμό της διαπλοκής» το διαγωνισμό και υποστήριξε πως η διαδικασία είναι «στον αέρα» και «ηθικά διάτρητη» καθώς δεν έχει αποφανθεί το ΣτΕ. Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε πως αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κεντρικό ρόλο θα είχε το ΕΣΡ θα αξιοποιούνταν το φάσμα των ψηφιακών συχνοτήτων και δεν θα υπήρχε συγκεκριμένος αριθμός αδειών, τότε θα υπήρχαν περισσότερα κανάλια και μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος. 

Μάλιστα, ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για ποιον λόγο «κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία». «Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο των καναλιών που ήδη λειτουργούν;», συνεχίζει ο κ. Κουμουτσάκος; «Ποιος θα πληρώσει τα δάνεια, τους φόρους, τις εισφορές; Πώς αισθάνονται που σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο στα κανάλια και θα βρεθούν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι;», διερωτάται χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του κόμματος της ΝΔ, η οποία κατήγγειλε «γκεμπελικές μεθόδους της κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και την φίμωση της κοινωνίας». Όπως υποστηρίζει, ο στρατηγικός του στόχος είναι διπλός: Ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών, ενώ σημειώνει ότι η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν. 

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: «Tα λεφτά που δήθεν θα δώσουν οι νταβατζήδες δεν είναι τίποτα μπροστά στα θαλασσοδάνεια που αρπάζουν επί δεκαετίες...»


Σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. , σημειώνει. «Τρεις εφοπλιστές και ένας εργολάβος δημοσίων έργων και κουμπάρος του Καμμένου είναι οι καναλάρχες του Σύριζα, που κορόιδευε τον κόσμο ότι θα χτυπήσει την διαπλοκή και τους ολιγάρχες. Επιπλέον, τα λεφτά που δήθεν θα δώσουν οι νταβατζήδες δεν είναι τίποτα μπροστά στα θαλασσοδάνεια που αρπάζουν επί δεκαετίες και τα πληρώνει ο λαός μέσω του μνημονίου και των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών»

ΠΑΣΟΚ: «Η «νέα σελίδα» στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών...»


Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ. «Σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών, με μεγάλες περικοπές, ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη τονίζοντας ότι «όλοι είχαμε προτείνει, “να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο”». Όπως εξηγεί, «η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις Κυβερνητικές επιλογές». 

Κ.Κ.Ε.: «Η «νέα σελίδα» στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των ΜΜΕ


«Η νέα σελίδα» στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στο χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα «τη βγάλουν καθαρή», σημειώνει ο Περισσός. 

Το ΠΟΤΑΜΙ: «Παράλογη διαδικασία και λάθος εκτίμηση ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες»


Τους επτά λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών αναλύει το Ποτάμι.

«Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – άνω των 2 δις ευρώ)» και όπως αναφέρεται την ανακοίνωση, αν η κυβέρνηση είχε «μελετήσει» την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ: «η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί, το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά, ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος, ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος, οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι, η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη, θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)».

ΔΗΜ.ΑΡ.: «Στόχος πρέπει να ήταν το άνοιγμα του ανταγωνισμού με περισσότερες άδειες...»


Αντίδραση τέλος υπήρξε και από τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε πολλά περισσότερα στην τηλεοπτική αγορά». «Έπρεπε να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, όμως η κυβέρνηση με τις κινήσεις της δεν διασφάλισε τον στόχο αυτό» σημειώνει και καταλήγει : «στόχος πρέπει να είναι το άνοιγμα του ανταγωνισμού με περισσότερες άδειες και όχι να παγιωθούν οι ολιγοπωλιακές συνθήκες που δημιούργησε ο διαγωνισμός».

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: «Διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες»


«Συμφωνούμε στην διαφάνεια τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης» σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Β. Λεβέντης ανέφερε πως «θα έπρεπε στα επιχειρηματικά σχήματα να μπορούν να συμμετέχουν, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί οργανισμοί, και η εκκλησία». Πρόσθεσε ακόμη πως η ΕΡΤ, οφείλει να παίξει ισχυρό πόλο ανάμεσα στην ιδιωτική και δημόσια τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Τσίπρα» προσθέτοντας ότι δεν έχει εντολή από τους ψηφοφόρους του κόμματός τους να συνεργαστεί με κανένα κόμμα. «Όταν μιλάς με ένα πολιτικό αρχηγό και με τον πρωθυπουργό αυτομάτως δεν σημαίνει ότι θα συνεργαστείς κιόλας. Εγώ πάντως και στο σπίτι μου να έρθει και να κοιμηθεί ο Αλ. Τσίπρας, δεν πρόκειται να συνεργαστώ μαζί του», σημείωσε.

Όλγα Γεροβασίλη: «Με όρους διαφάνειας κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον»


«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον».
 
Αυτό τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωση της μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι "η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας" και υπογραμμίζει ότι: "Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας".

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το τίμημα για τις 4 πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες απροσδόκητα υψηλό, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, για την κοινωνία που όπως σημείωσε, το έχει ανάγκη....


Ισχυρό μήνυμα εντός και εκτός της χώρας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, από τα οποία θα πουν στα δημόσια ταμεία 246 εκατ. ευρώ.

«Σε αυτόν τον τόπο σταματάει η ανομία και η ασυδοσία, όλοι θα είναι ίσοι απέναντι από στο νόμο. Μετά από 27 χρόνια ασυδοσίας μπαίνουν κανόνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την παράδοση στην κυκλοφορία 20 χιλιομέτρων του οδικού άξονα Κορίνθου - Πατρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την avgi,gr,  χαρακτήρισε το τίμημα απροσδόκητα υψηλό, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, για την κοινωνία που όπως σημείωσε, το έχει ανάγκη. Eξήγησε ότι τα 2/3 αυτού θα μπουν στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του χρόνου και το 1/3 έως το τέλος του 2017. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν στη ΔΕΘ, συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο μοιρασμός των 246 εκατ. ευρώ αποτελεί έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

«Στείλαμε σήμα σε ξένους επενδυτές ότι θα υπάρχουν κανόνες. «Οι κυβερνήσεις δεν θα παίζουν πια παιχνιδια με διάφορα κόλπα, για να δίνουν τα έργα σε φίλους και ημέτερους. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.

Υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση κράτησε μια στάση που δεν της αξίζει, τόνισε ότι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι πάνω από όλα, για να προσθέσει ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ταυτίστηκε με ιδιωτικά συμφέροντα. Τους καλώ να παραδεχθούν το ατόπημά τους και από εδώ και πέρα, πρέπει με συναίνεση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα έργα των οδικών αξόνων, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι από την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, εξοικονομήθηκαν 172 εκατ. ευρώ από την Ολυμπία οδό, 230 εκατ. ευρώ, από την Ιονία οδό και 225 εκατ. ευρώ, από τον Μωρέα. Ενώ έως τον Μάρτιο του 2017, πέραν των τριών αυτών οδικών αξόνων, ολοκληρώνονται και οι άλλοι δύο, ο Ε65 και τμήμα Μαλιακού-Κλειδίου. Τόνισε ότι είναι έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και συμβάλλουν πάρα πολύ, στην αναπτυξιακή προοπτική της δυτικής Ελλάδας, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε η χρήση των οδικών αξόνων να μην έχει απαγορευτικό κόστος για τους πολίτες. Συμπλήρωσε ότι σταδιακά θα μπούμε στη λογική των αναλογικών διοδίων.

Κάνοντας λόγο για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός είπε πως σημασία έχει ότι παράγουμε πλούτο σε υποβαθμισμένες περιοχές, προσθέτοντας ότι παρά τις "Κασσάνδρες" το 2016 δεν θα έχει αρνητικό πρόσημο, ενώ το 2017 αναμένουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μίλησε, επίσης, για σταδιακή υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, καθώς έχουν επανεκκινήσει έργα που είχαν βαλτώσει, υπάρχει απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, υπάρχει αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων μετά από 7 χρόνια συνεχούς μείωσης, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ισχυρότερη, ενώ έχουν εγγραφεί και έργα υποδομών στην πλατφόρμα του πακέτου Γιούνκερ.

Τελος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αυτοκινητόδρομο Ε65, που ολοκληρώνεται το 2020 και, μεταξύ άλλων, θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη της διαδρομής Αθήνα-Τρίκαλα, σε λιγότερο από 3 ώρες, στον αυτοκινητόδρομο Πύργου-Πατρών που θα ολοκληρωθεί το 2021, στα σιδηροδρομικά έργα του προγράμματος 2018-2022 Αθηνών-Θεσσαλονίκης και Αθηνών-Πατρών, καθώς και στο μετρό Θεσσαλονίκης, στην 4η γραμμή του μετρό της Αθήνας, στην κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης και την επέκταση του τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής, δήμαρχοι και περιφερειάρχες.


Η γερμανική κυβέρνηση θα τηρήσει αποστάσεις από το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ για τη γενοκτονία των Αρμενίων σύμφωνα με το Spiegel. Στόχος να αρθεί η απαγόρευση επίσκεψης βουλευτών στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ...Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να εκπέμψει μήνυμα προς την Τουρκία που θα έχει στόχο την άρση της απαγόρευσης, η οποία εμποδίζει τους γερμανούς βουλευτές να επισκέπτονται τις στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ. Το περιεχόμενο του μηνύματος θα σχετίζεται με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με το Spiegel, το υπουργείο Εξωτερικών και η Καγκελαρία έχουν ήδη συμφωνήσει, ώστε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ να προβεί σε δηλώσεις, με τις οποίες θα τηρούνται αποστάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης από το σχετικό ψήφισμα του κοινοβουλίου για τη γενοκτονία.

Μετά την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια ως γενοκτονίας η Τουρκία είχε κλείσει το δρόμο στους γερμανούς βουλευτές προς τη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ, από όπου συντονίζονται οι επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τις προηγούμενες εβδομάδες γερμανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών είχαν επιχειρήσει να βρουν μια λύση για τη διαμάχη στην Άγκυρα. Εκεί ενημερώθηκαν για την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για μία δημόσια αποστασιοποίηση του Βερολίνου από το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Το ψήφισμα για τη γενοκτονία δεν είναι δεσμευτικό»


Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Την παραπάνω απαίτηση έρχεται τώρα να ικανοποιήσει η γερμανική κυβέρνηση. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ προτίθεται να δηλώσει, κατά το δημοσίευμα του Spiegel, ότι το ψήφισμα για τη γενοκτονία δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για μία απόφαση του κοινοβουλίου που έχει πολιτικό και όχι νομικό χαρακτήρα.

Επί της ουσίας οι προγραμματισμένες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καμία αλλαγή στη στάση του Βερολίνου. Ούτως ή άλλως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνιζαν πάντοτε από το παρασκήνιο ότι οι ίδιοι δεν θεωρούσαν καλή ιδέα την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης εκφράζεται ικανοποίηση για τις σχεδιαζόμενες ενέργειες, οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά στην επιθυμητή άρση της απαγόρευσης προς τους γερμανούς βουλευτές. Σε αντίθετη περίπτωση το γερμανικό υπουργείο Αμύνης έχει καταρτίσει ήδη σχέδιο για τη μεταφορά των γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών σε άλλη βάση στη Μέση Ανατολή.
Spiegel Online

Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση για τη δημοπρασία που αφορούσε τη χορήγηση- για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια- αδειών σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς...«Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η χώρα επανακάμπτει», υπογράμμισε μιλώντας αποκλειστικά στο euronews ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και σημείωσε με έμφαση: «Καταφέραμε να στέιλουμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που επανακάμπτει, που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης».

«Καταφέραμε», τόνισε, «να στείλουμε το μήνυμα ότι εδώ προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα αποκτά διαφάνεια στη δημόσια ζωή και αποκτά κανόνες που ισχύουν για όλους ανεξάρτητα, είτεείναι ισχυροί οικονομικά είτε όχι».

Ο κ. Παππάς δηλώνει ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε η δημοπρασία εξασφάλιζε τον αποκλεισμό της ροής πληροφοριών μεταξύ των υποψηφίων. «Άξιζε τον κόπο να κάνουμε υπομονή τρεις ημέρες και να έχουμε ένα καθαρό παιχνίδι και το δημόσιο να μπορεί να λάβει ένα τίμημα το οποίο πραγματικά να ανταποκρίνεται στην αξία του σπάνιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων».

Επίσης ο υπουργός Επικρατείας ανακοινώνει ότι άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη χορήγηση των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών και κρίνει πως η διαδικασία της δημοπρασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτήν την περίπτωση.

Σε πολλές περιοχές της χώρας  λειτουργούν ήδη χώροι φιλοξενίας ενώ ετοιμάζονται και άλλοι σε μια προσπάθεια να καταμεριστούν οι πρόσφυγες σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα. Αυτό προκαλεί αντιδράσεις οι οποίες, φοβάμαι ότι, αν δεν ελεγχθούν, μπορεί να φτάσουν σε ακραία σημεία. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η Κρήτη…
του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Το προσφυγικό, ζήτημα διεθνές και εσωτερικό, θα συνεχίσει να προκαλεί συζητήσεις για πολύ καιρό ακόμη. Ένα μείζον θέμα το οποίο αιφνιδίασε την κυβέρνηση, αφού δεν εκτίμησε από την αρχή σωστά το μέγεθος του προβλήματος και δεν υπολόγισε όλες τις παραμέτρους. Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του έπαιξε η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία και η απάνθρωπη συμπεριφορά πολλών βαλκανικών και ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία ύψωσαν φράχτες και τείχη δείχνοντας έτσι το πιο απάνθρωπο και ρατσιστικό τους πρόσωπο. Παρόλα αυτά γενική είναι η εντύπωση ότι οι κυβερνώντες το χειρίστηκαν αποσπασματικά, χωρίς οργανωμένο σχέδιο και ουσιαστικά συνέβαλαν στη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο hot spot. Σε πολλές περιοχές λειτουργούν ήδη χώροι φιλοξενίας(δε θα λέγαμε κάτω από τις καλύτερες συνθήκες ), ενώ ετοιμάζονται και άλλοι σε μια προσπάθεια να καταμεριστούν οι πρόσφυγες σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα. Αυτό προκαλεί αντιδράσεις οι οποίες, φοβάμαι ότι, αν δεν ελεγχθούν, μπορεί να φτάσουν σε ακραία σημεία. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η Κρήτη.

Βρέθηκα στον αγαπημένο μου γενέθλιο τόπο το καλοκαίρι για 7 περίπου βδομάδες. Το προσφυγικό είχε αρχίσει να συζητείται έντονα στο νησί. Ζώντας το υπόλοιπο διάστημα εκτός δεν έδωσα και μεγάλη σημασία, όταν (σε ένα μικρό πανηγύρι στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας –Μαρίνας, το οποίο βρίσκεται στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος ακριβώς πάνω στα όρια των Νομών Ρεθύμνου και Χανίων) άκουσα τον ιερέα να εξαπολύει ένα κήρυγμα μίσους κατά των προσφύγων και των άπιστων μουσουλμάνων. Προβληματίστηκα αλλά τίποτα περισσότερο. Αργότερα, εντούτοις, κατάλαβα ότι το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο. Διάφοροι εκκλησιαστικοί κύκλοι, επιχειρηματίες, δήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες και ακραία στοιχεία προσπαθούν οργανωμένα γνωρίζοντας καλά την ψυχολογία των κατοίκων να τους φανατίσουν και να τους στρέψουν εναντίον της φιλοξενίας προσφύγων στο νησί. Ανάμεσα τους , δυστυχώς, και ο εκκολαπτόμενος νέος Κρητάρχης, ο γραμματέας της Ν.Δ κ. Λ. Αυγενάκης. Ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται είναι και τα επιχειρήματα. «Θα σφάζουν τους χριστιανούς , όπως στη Γαλλία», «θα φέρουν μολυσματικές ασθένειες», «θα επηρεαστεί ο τουρισμός, αφού η Κρήτη αποτελεί τον τουριστικό καθρέπτη της χώρας» και άλλα πολλά.

Είναι πράγματι λυπηρό να ακούγονται όλα αυτά και μάλιστα από εκείνους που επηρεάζουν εύκολα αδαείς και απλούς ανθρώπους, από όσους, υποτίθεται, στο όνομα του χριστιανισμού διδάσκουν την αγάπη και από αυτούς που έχουν πολιτική και οικονομική εξουσία. Είναι αστείο να ισχυρίζονται ότι 2 ή 3 ή 5 χιλιάδες πρόσφυγες, που θα φιλοξενηθούν στο νησί, θα δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα πληθυσμό περίπου 600.000 χιλιάδων κατοίκων. Τα επιχειρήματα τους είναι σαθρά και δεν πείθουν . Εξάλλου κάθε περιοχή θα μπορούσε να προβάλει δικούς της λόγους άρνησης. Η Κρήτη γνωρίζει καλά τι σημαίνει πόλεμος, καταστροφές, πείνα, προσφυγιά και μετανάστευση και είναι ντροπή για την ιστορία της να υψωθούν εσωτερικοί φράχτες και τείχη. Είμαι σίγουρος ότι οι φωνές που αντιδρούν αποτελούν μια μειοψηφία και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων θα φερθεί , όπως ξέρει να συμπεριφέρεται στους φιλοξενούμενους και τους κατατρεγμένους. Το νησί των δημοκρατικών παραδόσεων, των αγώνων για την ανεξαρτησία, των διαχρονικών ανθρώπινων αξιών θα βουλώσει τα στόματα και θα χαλάσει τα σχέδια εκείνων που ονειρεύονται ταραχές και διαδηλώσεις για να μην αφιχθούν πρόσφυγες στο νησί.

Άραγε όσοι τώρα καθοδηγούν τις αντιδράσεις που ήταν, όταν οι αμερικανικές βάσεις έπαιζαν ενεργό ρόλο στις διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες πραγματικά έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων και τον τουρισμό; Όταν τόνοι χημικών ρίχτηκαν πριν από δύο χρόνια στη νότια θάλασσα του νησιού; Γιατί δε μιλούν σήμερα που ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία του; Γιατί αυτή η επιλεκτική σιωπή;

Με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό και με τον κ. Μουζάλα μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί σε πολλά. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε ένα πράγμα έχει δίκιο, ότι δηλαδή στο νησί δεν κατοικεί μια άλλη φυλή. Επομένως δεν αποτελεί εξαίρεση και γι αυτό χρειάζεται να συμπεριφερθούν όλοι με σοβαρότητα και να αποδείξουν ότι παραμένει η Κρήτη της φιλοξενίας, της λεβεντιάς, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.
ΓιάννηςΑνδρουλιδάκη είναι εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Μετά από μια πρωτόγνωρη δημοπρασία που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ηλεκτρονική δημοπρασία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας με 246 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία...Μετά από σχεδόν 70 ώρες διαδικασίας βγήκε λευκός καπνός από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης καθώς ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διαδικασία έληξε περίπου στις 02:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι 4 εταιρείες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα μα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι οι εξής:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκ. ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκ. ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V
. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκ. ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.
Για χιτσκοκική διαδικασία, μίλησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ομίλου Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος.

Χαρούμενος που οι 4 τηλεοπτικές άδειες προσέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης μετά το τέλος της διαδικασίας για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν, σημείωσε ο κ. Σαββίδης.

Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά, ανέφερε εξερχόμενος του κτιρίου της ΓΓΕΕ ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι.

Οι Θοδωρής Κυριακού και Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΓΕΕ χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Τα ποσά που προσέφεραν οι 4 επιλαχόντες:

-DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδηςς 61,5 εκ. ευρώ
-ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) 61 εκ. ευρώ
-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης 18 εκ. ευρώ
-ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR 13 εκ. ευρώ

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εξής 8 υποψήφιοι:

-ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
-ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR
-ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
-DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδης
-ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
-ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης
-ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) Βαγγέλης Μαρινάκης.
ΑΜΠΕ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.