09/06/16

Μετά από πολλά προγράμματα διάσωσης, το μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει εκτοξευθεί από το 120% του ΑΕΠ στο 177% πέρυσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με την προοπτική να κορυφωθεί στο 180% το 2016...  άρθρο του John Defterios*
 
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα ήταν ήσυχο –σε πλήρη αντίθεση με το χάος του Ιουλίου του 2015, όταν πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης. Αλλά, αυτή η παράξενη ηρεμία ίσως ανοίγει δρόμο για ένα διαμφισβητούμενο φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έχει τραβήξει την προσοχή σε αναζήτηση οικονομικής ανακούφισης. Αυτή είναι η ομοβροντία του προς τους Ευρωπαίους πιστωτές εν όψει των διαπραγματεύσεων και των τοπικών πολιτικών προκλήσεων.

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας και περιμένει το ίδιο από τους εταίρους της. Δεν αναζητούμε απλώς, απαιτούμε και περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο ως μέρος της συμφωνίας που εφαρμόζουμε».

Με αυτά τα σκληρά λόγια στη συνέντευξή του στην εφημερίδα RealNews, κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει μια τολμηρή αντεπίθεση εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης. Οι συζητήσεις συνδέονται με τις αμφιλεγόμενες εργασιακές μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα που παλεύει να ξαναμπεί σε ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία μεγεθύνθηκε με ένα πενιχρό 0,3% στο β’ τρίμηνο, αλλά τουλάχιστον διέψευσε τις περισσότερες εκτιμήσεις ότι θα συρρικνωθεί.

Η έκκλησή του αφορά στην ελάφρυνση του χρέους. Μετά από πολλά προγράμματα διάσωσης, το μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει εκτοξευθεί από το 120% του ΑΕΠ στο 177% πέρυσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με την προοπτική να κορυφωθεί στο 180% το 2016

Το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ στο 23,5% με την ανεργία των νέων διπλάσια. Επίσης, ο Τσίπρας παραπονιέται ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 δεν είναι ρεαλιστικές, κάτι που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι στραγγαλίζει κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς ανάκαμψης. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μέτρο της δημοσιονομικής υγείας της χώρας χωρίς να συνυπολογίζονται οι δανειακές υποχρεώσεις.

Αυτό το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός πράγματι βρήκε υποστήριξη στη μάχη του για το χρέος από μια ασυνήθιστη πηγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε μια ευρέως αγνοημένη έκθεση από το Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησης του Ταμείου, αυτό έκανε μια αμβλεία αξιολόγηση κοιτώντας τον πίσω καθρέφτη.

«Μια εκ των προτέρων αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα παρόλο που αυτό δεν ήταν αποδεκτό από τους ευρωεταίρους της», εξιστόρησαν οι συντάκτες της. Όπως λέει μια παλιά παροιμία, «κάλλιο αργά παρά ποτέ», αλλά το εκλογικό σώμα του Τσίπρα θα θεωρήσει αυτό το mea culpa γλυκόπικρο.

Ενώ το ΔΝΤ είναι σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλές για το μήνυμα της λιτότητας που πουλά από τότε που ξεδιπλώθηκε η κρίση, τον περασμένο Μάιο άρχισε να πραγματοποιείται μια αλλαγή. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έγραψε στα δεκαεννέα μέλη της Ευρωζώνης υποστηρίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να μπει στο τραπέζι.

Αυτό το μήνυμα αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό, κυρίως γιατί η Γερμανία ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ευρωζώνης δεν θέλει να ανοίξει τους κρουνούς στη νότια Ευρώπη. Αν δοθεί στην Ελλάδα μια «ειδική συμφωνία», τότε πιθανότατα η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιταλία θα έρθουν να χτυπήσουν την πόρτα της Ευρωζώνης για παρόμοια μεταχείριση.

Ο νεαρός αριστερός ηγέτης δεν είναι αρχάριος στο να επιβιώνει από τις απρόσμενες πολιτικές αλλαγές της οικονομικής κατάρρευσης. Έχοντας δει την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 25% σε έξι χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος να χάσει την τοπική υποστήριξη. 

Αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί έχουν βγει στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το σημερινό στάτους κβο και γενικά οι Έλληνες υποφέρουν από μεταρρυθμιστική κόπωση. Έτσι, προσπαθεί να παραμείνει ένα βήμα μπροστά, χρησιμοποιώντας τη βρετανική ψήφο για Brexit για να αποφύγει ως συνήθως το πάρε δώσε.

Ο Τσίπρας παρομοίασε τις Βρυξέλλες με «έναν υπνοβάτη που κατευθύνεται στον γκρεμό», αναφέροντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα έπρεπε να αποτραπεί και «είτε θα ξυπνούσε την ΕΕ είτε θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους της».

Η αρχική ανταπόκριση μετά από τη βρετανική ψήφο ήταν η πιθανή επανεκτίμηση του ευρωπαϊκού μοντέλου. Αυτή ήταν η έκκληση του Ματέο Ρέντσι, του Ιταλού ηγέτη που επίσης υποφέρει άσχημα από τις επίμονα αναιμικές επιδόσεις της G7 χώρας του.

Ακόμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στα αρχικά της σχόλια έκανε λόγο για «κρίσιμη καμπή, ιστορική στιγμή», αλλά έκλεισε την εβδομάδα μετά το Brexit λέγοντας ότι κάθε χώρα κινείται από τα δικά της συμφέροντα.

Εδώ βρίσκεται η πρόκληση για την Ελλάδα και τους άλλους με τις ανιαρές επιδόσεις. Η πολιτική στο σύνολό της είναι τοπική. Δεν είναι εύκολο να μαντρώσει κανείς 28 χώρες της ΕΕ. Το κοινό καλό για την αναζωογόνηση μιας υγιούς αγοράς ποτέ δεν βρέθηκε ψηλά στον κατάλογο και, όπως εννόησε η Μέρκελ, ποτέ δεν θα βρεθεί.

Έπρεπε να αγωνιστεί αυτήν την εβδομάδα στις τοπικές εκλογές, ένα καλό βαρόμετρο για όσα έρχονται με τις εθνικές εκλογές του χρόνου. Ο αντικαγκελάριός της Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έπληξε την πανοπλία της Σιδηράς Κυρίας της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική και η πολιτική ενσωμάτωσης έχουν αποτύχει στην οικονομικά γενναιότερη χώρα της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το βγει στην επιφάνεια ο Έλληνας πρωθυπουργός κάτω από αυτό το βουνό χρέους είναι Ηράκλειος Άθλος.
*John Defterios isCNNMoney Emerging Markets editor
πηγή: CNN.gr

Απαντήσεις χωρίς καμιά πολιτική και χρονική δέσμευση στο κρίσιμο ζήτημα της επιτάχυνσης της απονομής συντάξεων στην Ελλάδα έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής... Πιερ Μοσκοβισί σε Νίκο Χουντή, για τις καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων: «Ενημερωθήκαμε, το εξετάσαμε, το συζητήσαμε»

Απαντήσεις χωρίς καμιά πολιτική και χρονική δέσμευση στο κρίσιμο ζήτημα της επιτάχυνσης της απονομής συντάξεων στην Ελλάδα έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού τόνιζε πως «Δεδομένου ότι εδώ και πέντε χρόνια, οι θεσμοί απαιτούν και επιβάλουν περικοπές συντάξεων, αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης»θύμιζε ότι, σύμφωνα με το Νόμο 3996/2011 ο οποίος υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, προκειμένου για την εφαρμογή του Πρώτου Μνημονίου, ««θεσπίζεται η υποχρέωση για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης, να εκδίδουν οριστική απόφαση συνταξιοδότησης εντός προθεσμίας 3 μηνών».

Στη συνέχεια της ερώτησής τουεπισήμαινε ότι «Στην πράξη, η απονομή σύνταξης καθυστερεί από 6 έως και 14 μήνες, όταν όλα τα χρόνια ασφάλισης είναι σε έναν μόνο ασφαλιστικό φορέα, ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης η καθυστέρηση φτάνει τα 2,5 χρόνια» και κατέληγε,καλώνταςτην Κομισιόν να τον ενημερώσει τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αποδίδονται οι συντάξεις εντός των νομοθετημένων ορίων.

Στην απάντησή του, στον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει:

«Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των συντάξεων», «τα προβλήματα αυτά εξετάστηκαν επισταμένως» και ότι «αποτέλεσε μέρος των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές», επισημαίνοντας γενικά ότι η επιτάχυνση της πληρωμής των συντάξεων εξαρτάται από την εξασφάλιση τέτοιας οικονομικής κατάστασης στα Ταμεία, που να μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και από τη συγχώνευση των Ταμείων σε ένα ενιαίο Ταμείο.

Στην απάντησή του, επιπλέον, ο ευρωπαίος επίτροπος ενημερώνει ότι μέρος της πρόσφατα εγκριθείσας δόσης για την Ελλάδα, ύψους 10,3 δις, θα χρησιμοποιηθεί για την άμεση κάλυψη των καθυστερούμενων πληρωμών των συντάξεων και για τη χρηματοδότηση της καταβολής των νέων συντάξεων.

Να τερματισθούν οι πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ και να οδηγηθούμε σε τροχιά ανάπτυξης και απασχόλησης, μετά το πλήγμα του Brexit, ζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ...Την ανάγκη να τερματισθούν οι πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ και να οδηγηθούμε σε τροχιά ανάπτυξης και απασχόλησης, μετά το πλήγμα του Brexit, ζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, ενόψει της άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα. Η επικοινωνία, σύμφωνα με το Press Publica,  πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Τουσκ στο πλαίσιο κύκλου επαφών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Κατά τη συνομιλία ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να μην εγκλωβιστεί η Ευρώπη στη λογική της αδράνειας, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που καταδεικνύει την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών τάσεων στην Ευρώπη. Αντιθέτως, υπογράμμισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες και τις ανάγκες των πολιτών της δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαία η ενίσχυση του πακέτου Γιούνκερ και η μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, με θετικές εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο με σκοπό τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών των τελευταίων δύο ετών, καθώς και ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου της ΕΕ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή με διπλωματικές πρωτοβουλίες και ενίσχυση της συνεργασίας των αρμόδιων αρχών.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.