09/07/16

Πυρά εναντίον της Ελλάδας σε σχέση με το προσφυγικό και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ εκτοξεύει ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ από τις στήλες της Die Welt...

ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ

Επικριτικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας έναντι της Ελλάδος. Την κατηγορεί ότι δεν χρησιμοποιεί την οικονομική βοήθεια της ΕΕ. Αναφέρει ως μία ενδεχόμενη συνέπεια τον αποκλεισμό της χώρας από το Σένγκεν.

Πυρά εναντίον της Ελλάδας σε σχέση με το προσφυγικό και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ εκτοξεύει ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ από τις στήλες της Die Welt. Σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα ο Τσέραρ αναφέρει ότι «οι Έλληνες δεν φυλάσσουν επαρκώς τα σύνορα του χώρου Σένγκεν», παραδεχόμενος ωστόσο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. «Αλλά λαμβάνουν οικονομική βοήθεια και στήριξη για το έργο της αστυνομίας χωρίς όμως να την χρησιμοποιούν» προσθέτει.

Ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν


Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν πιθανή συνέπεια θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν ο Σλοβένος πρωθυπουργός δεν το αποκλείει ως ενδεχόμενο. «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να μη δείχνει υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση , τότε τα υπόλοιπα μέλη του Σένγκεν πολύ σύντομα θα εξετάσουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο, γιατί πρόκειται για ζήτημα υπαρξιακό». Ο Μίρο Τσέραρ παραδέχεται ωστόσο ότι η Ευρώπη έχει ανθρωπιστικό καθήκον να δέχεται πρόσφυγες, αλλά «εάν έρθουν πολλοί δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τους ενσωματώσουμε, θα περιθωριοποιηθούν κοινωνικά και η επιβάρυνση των πολιτών θα είναι μεγάλη, κι αυτό θα οδηγήσει σε εντάσεις με τους πρόσφυγες».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας δεν αποκλείει διενέξεις στην κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια σε περίπτωση που η πΓΔΜ ανοίξει τα σύνορά της. «Θα υπάρξει κίνδυνος ενός ντόμινο, γιατί η Αυστρία θα πρέπει να κλείσει τα σύνορά της, μετά η Κροατία και η Σερβία και τελικά και η πΓΔΜ θα αναγκαστεί να κλείσει και τα δικά της, ειδάλλως θα έρθουν πολλοί πρόσφυγες σε αυτές τις χώρες». Μάλιστα ο Μίρο Τσέραρ στη συνέντευξη εκφράζει τον φόβο ότι η Αυστρία μόλις αγγίξει τα ανώτατο όριο που έχει θέσει για την υποδοχή προσφύγων, πιθανότατα ήδη τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα σφραγίσει τα σύνορά της.

Να αντιμετωπιστούν οι ρίζες της μετανάστευσης


«Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στη ιδέα του χώρου Σένγκεν» δηλώνει. «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας στα εξωτερικά σύνορα Σένγκεν για να διαφυλάξουμε τα Βαλκάνια από διενέξεις και το Σένγκεν από τη διάλυση». Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας εκφράζει την ικανοποίησή του επειδή η χώρα του κατάφερε να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, αλλά δεν είναι βέβαιος, εάν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ίδιο αποτελεσματικά μια δεύτερη κρίση. «Είμαστε μια χώρα δύο εκατομμυρίων, δεν είμαστε σε θέση να καταβάλουμε πάντα τις ίδιες προσπάθειες»
Ο Μίρο Τσέραρ υποστηρίζει ακόμα ότι για να βρεθεί βιώσιμη λύση στο προσφυγικό θα πρέπει η ΕΕ να αναζητήσει τις βαθύτερες αιτίες του μεταναστευτικού και να γίνει πιο ενεργή στην Αφρική και την Εγγύς Ανατολή. Αντίθετα, δεν θεωρεί ότι η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού φύλαξης της ΕΕ, όπως προέτρεψαν η Τσεχία και η Ουγγαρία, είναι ρεαλιστική.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/DW 

Σύμφωνα με έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας που επικαλείται το Reuters σχεδιάζεται από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης ένα ταμείο (το ΔΝΤ της Ευρωζώνης ) με στόχο την βοήθεια των ασθενών οικονομικά χωρών μελών...


 


Σε αναγκαστικό και άμεσο καθεστώς μνημονίου για... πάντα ετοιμάζονται να θέσουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι δανειστές, με πρωτεργάτες τους Γερμανούς.

Σύμφωνα με έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας που επικαλείται το Reuters σχεδιάζεται από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης ένα ταμείο με στόχο την βοήθεια των ασθενών οικονομικά χωρών μελών.

Το λεγόμενο και ΔΝΤ της Ευρωζώνης θα είναι ουσιαστικά ένα ταμείο με σκοπό την θωράκιση της ζώνης του ευρώ από χρηματοπιστωτικά σοκ.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο θα εφοδιαστούν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., το νέο ταμείο θα δεσμεύει τα μέλη της Ευρωζώνης σε συγκεκριμένα πλεονάσματα κάθε χρόνο, ενώ οι χώρες μέλη θα ελέγχονται ετησίως τόσο για την πορεία των δημοσιονομικών τους όπως και για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει υποσχεθεί ή έχει συσταθεί στο κάθε κράτος.

Βάσει του τρόπου λειτουργίας του ταμείου, όπως μας πληροφορεί το Newmoney.gr, θα είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων από ευημερούσες στις προβληματικές χώρες ενώ οι χώρες μέλη της ΕΕ θα εντάσσονται αυτομάτως σε αυτό, όπως σημειώνεται, ώστε να αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος.

Οι δόσεις με τις οποίες θα καλείται το βοηθούμενο μέλος να αποπληρώσει το ύψος της βοήθειας θα εξαρτώνται από το δημοσιονομικό κενό κάθε χώρας και το ύψος της ανεργίας σε αυτή.

Φορέα «υπεράσπισης της Δικαιοσύνης» ιδρύει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» ανακοίνωσε τα σχέδιά της σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών...Ο φορέας αυτός, σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα διεκδικήσει «όλα αυτά που δεν κάνει η κυβέρνηση και η Βουλή». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και σε αποζημιώσεις για τα μνημόνια υπέρ της Ελλάδας καθώς όπως είπε: «μπορούμε να ζητήσουμε αποζημιώσεις για την καταστροφή της παραγωγής και της οικονομίας, αλλά και για όσα τράβηξε ο ελληνικός λαός».

«Στις 15 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, θα κάνουμε μια κίνηση υπεράσπισης της δικαιοσύνης, ως πυλώνα της δημοκρατίας. Με πρωτοβουλία της “Πλεύσης Ελευθερίας” θα ιδρυθεί ένας νομικός φορέας, με αυτόνομη δράση, που θα διεκδικήσει όλα εκείνα που καταστρατηγούνται και παραβιάζονται από τις κυβερνήσεις» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο φορέας «θα διεκδικήσει όλα αυτά που δεν κάνει η κυβέρνηση, όλα αυτά που δεν κάνει η Βουλή, όλα αυτά που παραλείπει, πολλές φορές, να κάνει και η Δικαιοσύνη ή παρατείνει την διεξαγωγή τους» είπε.

«Παίρνουμε την πρωτοβουλία να μην αφήσουμε αναπάντητη αυτή την εγκληματική παρεμπόδιση απονομής της δικαιοσύνης. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να μην αφήσουμε αυτό το καθεστώς αδικίας και αρνησιδικίας για το λαό και τη χώρα, αυτό το καθεστώς που καλλιεργεί την απελπισία, μπολιάζει την παραίτηση και τελικά νομιμοποιεί την προέλαση του πιο απάνθρωπου και απολυταρχικού καθεστώτος που έχει γνωρίσει η χώρα, τουλάχιστον στη διάρκεια της δικής μου ζωής και της ζωής πολλών νέων ανθρώπων» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στις γερμανικές αποζημιώσεις, την υπόθεση της Siemens, την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό χρέος και τα μνημόνια, τέσσερις υποθέσεις οι οποίες όπως τόνισε «έχουν κοινά χαρακτηριστικά, έχουν απασχολήσει και τις τρεις εξουσίες, που σύμφωνα με το άρθρο ένα του Συντάγματος θα έπρεπε να λειτουργούν υπέρ του λαού».

Έκανε λόγο για παραλείψεις, καθυστερήσεις και εγκληματικά λάθη που έχουν γίνει σε αυτές τις υποθέσεις, από όλες τις κυβερνήσεις και σημείωσε ότι: «Το τελευταίο ενάμιση μήνα ακούμε την κυβέρνηση ότι διπλωματικά και νομικά θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Από το 2014 υπάρχει εισήγηση του νομικού επιτελείου του κράτους, που αναφέρουν αναλυτικά τους τρόπους που μπορούν να τις διεκδικήσουν».

Για το ελληνικό χρέος και τα μνημόνια είπε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τα πληρώσουμε, αλλά μπορούμε να ζητήσουμε αποζημιώσεις για την καταστροφή της παραγωγής και της οικονομίας, αλλά και για όσα τράβηξε ο ελληνικός λαός.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, διευκρινίζοντας το ρόλο του φορέα είπε: «Θα είναι ένας νομικός φορέας αποτελούμενος από νομικούς και επιστήμονες, που δεν θα κάνει νομικά πράγματα, θα κάνει μια κορυφαία πολιτική πράξη. Θα υπερασπίζεται αυτά που όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε».

«Αυτός ο φορέας θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που μπορούν και πρέπει να αναληφθούν στις υποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκα, διότι όποιος λέει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, λέει ψέματα και θα του δώσουμε την ευκαιρία να εκτεθεί ανεπανόρθωτα και ενώπιον της δικαιοσύνης και ενώπιον της κοινωνίας» σημείωσε.


Απορεί όμως κανείς με το ελληνικό μνημονιακό στρατόπεδο, το οποίο πανηγυρίζει μεν για την παραμονή στο ευρώ, αλλά παράλληλα αναζητεί με αγωνία ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Τα στρώματα εξουσίας δεν έχουν καταλάβει σε ποια ατραπό ιστορικής παρακμής έχουν βάλει την Ελλάδα... του Κώστα Λαπαβίτσα

Η ανάπτυξη βρίσκεται ήδη στο πολιτικό προσκήνιο, με έντονη την παρουσία όσων αναζητούν ένα «δικό μας» εθνικό σχέδιο, ώστε να μην πάει χαμένη η επιτυχία της παραμονής μας στην ΟΝΕ. Η κυβέρνηση μάλιστα επιμένει ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι και δίκαιη. Η μέχρι τώρα ανυπαρξία εθνικού σχεδίου υποτίθεται ότι οφείλεται στην ανικανότητα των πολιτικών, τη γραφειοκρατία, την προχειρότητα και τα παρόμοια.

Δεν θα ξάφνιαζε αν η άποψη αυτή ακουγόταν από τις συνηθισμένες φωνές κατανάλωσης στα ΜΜΕ. Είναι εντυπωσιακό, όμως, ότι προβάλλεται και από τους μηχανισμούς κοινωνικής και πολιτικής ισχύος της χώρας μας. Η πραγματικότητα είναι απλή και πικρή. «Δικό μας» εθνικό σχέδιο ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο των μνημονίων.

Το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας είναι πελώριο. Οσον αφορά τα κεφάλαια, οι συνολικές επενδύσεις, στρογγυλεύοντας, ήταν 60 δισ. το 2008, ενώ έπεσαν στα 20 δισ. το 2015. Υπάρχει ετήσιο κενό 40 δισ., χωρίς να ξεχνάμε ότι το επίπεδο του 2008 ήταν ήδη χαμηλό με τα διεθνή μέτρα. Αν πιστεύουν μερικοί ότι μπορεί να καλυφθεί με ξένες επενδύσεις, απλώς δεν έχουν αντίληψη της παγκόσμιας αγοράς. Μόνο οι εγχώριοι πόροι μπορούν να παράσχουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε βάθος χρόνου.

Αμέσως λοιπόν ανακύπτει το βαθύτερο πρόβλημα της χώρας: η ακαθάριστη εθνική αποταμίευση έχει μπει σε τροχιά μείωσης μετά την είσοδο στην Ε.Ε., ενώ κατέρρευσε τελείως μετά την είσοδο στην ΟΝΕ. Η αρνητική αποταμίευση της Ελλάδας αντανακλά την απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Εδώ βρίσκεται η βαθύτερη αιτία των τεράστιων εξωτερικών και δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως και του γιγαντιαίου εξωτερικού χρέους της χώρας. Πώς θα μπούμε σε διαδικασία γρήγορης κεφαλαιακής συσσώρευσης χωρίς εθνική αποταμίευση και χωρίς δανεισμό από το εξωτερικό;

Οσον αφορά την εργασία, η Ελλάδα έχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό άνω του ενός εκατομμυρίου, το οποίο αργεί. Χάνει επίσης ένα πολύ καλά εκπαιδευμένο δυναμικό νεαρής ηλικίας, που μεταναστεύει. Ο συνολικός πληθυσμός γηράσκει ταχύτατα και έχει μπει σε διαδικασία συρρίκνωσης. Ταυτόχρονα, η πορεία της παραγωγικότητας μετά τον μνημονιακό οδοστρωτήρα είναι θλιβερή. Ο συνδυασμός δημιουργεί οξύτατο αναπτυξιακό πρόβλημα.

Η εθνική αναπτυξιακή πολιτική στο πλαίσιο αυτό είναι ξεκάθαρη. Βραχυπρόθεσμα απαιτείται άμεση τόνωση της ζήτησης με παράλληλη φορολογική, πιστωτική και εμπορική στήριξη κλάδων που έχουν χαμηλή ροπή προς τις εισαγωγές και υψηλή προς τις εξαγωγές. Το καίριο σημείο παραγωγικής αδυναμίας της χώρας είναι ο δευτερογενής τομέας, ο οποίος έχει υποστεί συντριβή μετά το 2008, με 35% συρρίκνωση του προϊόντος του. Η στοχευμένη στήριξη της δευτερογενούς παραγωγής θα γεννήσει αποταμίευση, που, σε συνδυασμό με την τραπεζική πίστωση, θα φέρει νέες επενδύσεις, δημιουργώντας ενάρετο κύκλο. Θα τονώσει επίσης την παραγωγικότητα, που εξαρτάται κυρίως από τον δευτερογενή τομέα. Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα χρειάζεται ολική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, της Δικαιοσύνης και φυσικά του κρατικού μηχανισμού.

Πώς ακριβώς θα συμβούν αυτά στις σημερινές συνθήκες; Η Ελλάδα δεν έχει ανεξάρτητη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική, ενώ η δημοσιονομική πολιτική καθορίζεται από το ασφυκτικό πλαίσιο εξυπηρέτησης του χρέους. Ο έλεγχος των «θεσμών» είναι εξονυχιστικός. Η εμπορική πολιτική καθορίζεται αυστηρά από τις οδηγίες της Ε.Ε., όπως και το πλαίσιο στήριξης της παραγωγής. Οι τράπεζες, τέλος, έχουν περίπου 50% προβληματικά δάνεια, δεν διαθέτουν ρευστότητα γιατί έχουν χάσει σχεδόν τις μισές τους καταθέσεις, και πρόσφατα πωλήθηκαν αντί πινακίου φακής σε ξένους κερδοσκόπους.

Η μόνη εφικτή αναπτυξιακή πολιτική στις συνθήκες αυτές είναι αυτή που ακολουθείται εδώ και έξι χρόνια. Δηλαδή, μείωση των μισθών, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, θεσμοθέτηση κάποιων φορολογικών κινήτρων, καθώς και μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις σε επαγγελματικούς και άλλους κλάδους για να μειωθούν οι αδικαιολόγητες πρόσοδοι και άλλα κόστη. Αυτή είναι και η ουσία των περιβόητων «μεταρρυθμίσεων». Δεν έχει παρά να διαβάσει κανείς το πρόσφατο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το Προσχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής για να πειστεί για του λόγου το αληθές.

Με αυτούς τους όρους δεν θα υπάρξει καμία παραγωγική αναγέννηση και οι μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται κάτω του 2%. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία έκπληξη γι’ αυτό. Ηταν φανερό από την αρχή ότι το πρόγραμμα «διάσωσης» θα ωθούσε τη χώρα στη στασιμότητα, έπειτα από μια τεράστια συρρίκνωση. Τους δανειστές ποσώς τους απασχολεί μια τέτοια εξέλιξη. Απορεί όμως κανείς με το ελληνικό μνημονιακό στρατόπεδο, το οποίο πανηγυρίζει μεν για την παραμονή στο ευρώ, αλλά παράλληλα αναζητεί με αγωνία ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Τα στρώματα εξουσίας δεν έχουν καταλάβει σε ποια ατραπό ιστορικής παρακμής έχουν βάλει την Ελλάδα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ... ο θάνατος 10 Ελλήνων, ο τραυματισμός εκατοντάδων, η λεηλάτηση 4.384 ελληνικών καταστημάτων, η καταστροφή 3.000 ελληνικών κατοικιών, ο βιασμός 200 Ελληνίδων, η πυρπόληση 59 εκκλησιών, η σύληση τάφων, μέχρι και η εκταφή πτωμάτων στα ελληνικά νεκροταφεία… 


Τη νύχτα της 6ης προς 7ης Σεπτέμβρη 1955 τέθηκε σε εφαρμογή ένα καλομελετημένο σχέδιο, που είχε αποδοθεί στην ίδια την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές. Η εφαρμογή του είχε συνδυαστεί με την προβοκατόρικη ενέργεια της τοποθέτησης βόμβας στο σπίτι όπου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κεμάλ Ατατούρκ. Το γεγονός διατυμπανίστηκε από όλες τις τουρκικές εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης με έκτακτες εκδόσεις. χαρακτηριστικό είναι ότι η «Ισταμπούλ Εξπρές», από την ανυπομονησία της έθεσε σε κυκλοφορία το παράρτημά της μισή ώρα νωρίτερα από την έκρηξη της βόμβας στη θεσσαλονίκη!

Υστερα απ’ αυτό, οργανωμένες ομάδες τραμπούκων με λοστούς, ρόπαλα, με στρατιωτική πειθαρχία, κάτω από την παρότρυνση της αστυνομίας και με σύνθημα: «σπάστε, καταστρέψτε, αλλά μη σκοτώνετε», ισοπέδωσαν και λεηλάτησαν κάθε τι το ελληνικό στην Κωνσταντινούπολη.

Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 10 Ελλήνων, ο τραυματισμός εκατοντάδων, η λεηλάτηση 4.384 ελληνικών καταστημάτων, η καταστροφή 3.000 ελληνικών κατοικιών, ο βιασμός 200 Ελληνίδων, η πυρπόληση 59 εκκλησιών, η σύληση τάφων, μέχρι και η εκταφή πτωμάτων στα ελληνικά νεκροταφεία…

Οι υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουρκικών αρχών, έφτασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια της εποχής.

Παρόμοιες αγριότητες συνέβησαν εις βάρος τους ελληνικού στοιχείου και στη Σμύρνη.

Στην «Αυγή» της 8ης Σεπτέμβρη 1955 στο κύριο άρθρο (συντάκτης του είναι μάλλον ο διευθυντής της εφημερίδας Βασίλης Εφραιμίδης), με τον τίτλο «Ο θύτης και το θύμα» διαβάζουμε: «Σμυρνιοί, Μικρασιάται, ΟΛΟΙ οι Ελληνες! Τ’ ακούσατε; Το διαβάσατε; Φλόγες πάλι στη Σμύρνη! Φλόγες και στην Κωνσταντινούπολη! Οι Τούρκοι σοβινισταί, με το ΝΑΤΟΣΗΜΟ σφραγισμένο κατακούτελά τους, τσαλαπατώντας την «εγκάρδιον ελληνο – τουρκικήν φιλίαν», καίνε, κλέβουν, δέρνουν, ατιμάζουν!… Είναι υπεύθυνοι, αναγκαίοι συνεργοί η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, γιατί δεν έσπευσαν και δε σπεύδουν ακόμη να αποκαθηλώσουν τη χώρα από την προκρούστεια κλίνη της ψυχροπολεμικής πολιτικής που επιβάλλουν το ΝΑΤΟ και τα παραρτήματα του… Αυτή η εθελόδουλη επίσημη ελληνική πολιτική, η προσκόλληση ως την υποταγή στο σύστημα των μονόπλευρων συμμαχιών, που φορτώνουν τη χώρα με βάρη, δεσμεύσεις και θυσίες χωρίς κανένα δικαίωμα, όπλισε τους Αγγλους αποικιστάς με τη θρασύτητα και το χέρι των Τούρκων σοβινιστών με το δαυλό που άναψε τις φλόγες στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη».

Οι Τούρκοι είναι απογοητευμένοι από “τα δύο μέτρα και δύο σταθμά” που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη χώρα τους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ασκούν “τεράστια πίεση” στην κυβέρνησή τους να βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών... Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε από την Άγκυρα πως είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, προσθέτοντας πως απομένουν να ρυθμιστούν μόνο ήσσονος σημασίας θέματα.

Ο Καλίν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV πως πιστεύει ότι τα εναπομείναντα ζητήματα θα επιλυθούν σύντομα.

Η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag έγραψε την Κυριακή (4/9) πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αντί για μέχρι τον Οκτώβριο, την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου.

Τσαβούσογλου: Δεχόμαστε τεράστια πίεση από τον λαό να βάλουμε τέλος στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ


Οι Τούρκοι είναι απογοητευμένοι από “τα δύο μέτρα και δύο σταθμά” που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη χώρα τους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ασκούν “τεράστια πίεση” στην κυβέρνησή τους να βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ ότι απευθύνει επικρίσεις στους γείτονες, αλλά δεν δέχεται να επικρίνεται κι αυτή με τη σειρά της.

Οι Τούρκοι απογοητεύθηκαν από το γεγονός ότι δεν έγιναν επισκέψεις ούτε δηλώσεις υποστήριξης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε.

“Ο τουρκικός λαός βλέπει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ένα περιφερειακό φόρουμ για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

“Δεχόμαστε τεράστια πίεση να σταματήσουμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης”, πρόσθεσε.

Η δημιουργία ενός ταμείου της Ευρωζώνης, που θα βοηθήσει στη θωράκισή της από χρηματοπιστωτικά σοκ, θα τεθεί προς συζήτηση την Παρασκευή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.Η Ευρωζώνη στερείται σήμερα δύο χαρακτηριστικών, που πρέπει να έχει μία εύρυθμα λειτουργούσα νομισματική ένωση, αναφέρει η σλοβακική προεδρία της ΕΕ σε σημείωμά της για τις συζητήσεις που θα έχουν υπουργοί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μπρατισλάβα.

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι μία ασφαλιστική λειτουργία, η οποία θα μπορούσε να μετακινήσει χρήματα από τις ευημερούσες στις προβληματικές χώρες της ΕΕ.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι μία σταθεροποιητική λειτουργία που θα απορροφούσε τα εξωτερικά σοκ για το σύνολο της Ευρωζώνης. Ένα “δημοσιονομικό ταμείο” της Ευρωζώνης, θα κάλυπτε και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.

«Η ύπαρξη ενός δημοσιονομικού ταμείου θα… μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική», αναφέρει το έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας.

Η ιδέα ενός τέτοιου ταμείου αιωρούνταν από την κρίση κρατικού χρέους του 2012 και αποτελεί μέρος σχεδίων για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μεταξύ άλλων ωφελειών, θα μπορούσε να βελτιώσει τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, επειδή τα χρήματά του θα ήταν διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που σέβονται τους κανόνες και δεν έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, τονίζει το σημείωμα.

Η πρόσβαση στο ταμείο θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συστήνονται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες από την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, σημειώνεται.

Το ταμείο θα μπορούσε, περαιτέρω, να βοηθήσει στην αποτροπή πανικού στις αγορές και ντόμινο σε περιόδους κρίσης, αλλά πρέπει να αποφευχθεί να αποτελεί μία συγκαλυμμένη μορφή μόνιμων μεταβιβάσεων από ένα μέρος της Ένωσης σε άλλο, σύμφωνα με το έγγραφο.

Θα πρέπει να εφαρμόζεται αυτόματα, για να αποφευχθούν μακρές πολιτικές συζητήσεις που θα υπονόμευαν την αποτελεσματικότητά του. Οι κανόνες για την ενεργοποίησή του, για το πόσα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν, για ποιο σκοπό και πώς θα αποπληρωθούν, πρέπει να είναι γνωστοί εκ των προτέρων, σημειώνεται.

Το ταμείο θα μπορούσε να έχει τη μορφή ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την ασφάλιση της ανεργίας, σύμφωνα με το έγγραφο, συμπληρώνοντας εθνικά προγράμματα κατά της ανεργίας. Οι χώρες που έχουν πλεονάσματα σε καλές οικονομικά εποχές θα μπορούσαν να δαπανήσουν τα χρήματα για να βοηθήσουν στην κάλυψη των ελλειμμάτων χωρών που βρίσκονται σε ύφεση.

Η χρηματοδότηση του ταμείου θα μπορούσε να προέρχεται από ετήσιες εισφορές. Οι πληρωμές μπορεί να συνδέονται με το παραγωγικό κενό ή το επίπεδο της ανεργίας. Μία άλλη επιλογή θα ήταν ένα επενδυτικό ταμείο που θα χρηματοδοτούσε μεγάλα πανευρωπαϊκά προγράμματα υποδομών, αντίστοιχα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις που λειτουργεί σήμερα.
πηγή: Reuters

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.