09/18/16

Αλλαγές και εκπλήξεις φέρνουν οι τοπικές εκλογές στο Βερολίνο: τα δύο μεγάλα κόμματα υποχωρούν, η Αριστερά ανεβαίνει, ενώ η ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ξεπερνάει το 13%... Στην κορυφή δεν αλλάζει κάτι: σύμφωνα με τα έξιτ πολς, οι σοσιαλδημοκράτες παραμένουν πρώτη δύναμη, ενώ επανεκλέγεται ο σημερινός δήμαρχος και κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ. Στην πραγματικότητα αλλάζουν τα πάντα: τα δύο μεγάλα κόμματα, οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU), συγκεντρώνουν για πρώτη φορά λιγότερο από το 50% των ψήφων στο Βερολίνο, ενώ στην τοπική Βουλή δίνουν το «παρών» έξι κόμματα. Οι χριστιανοδημοκράτες καταγράφουν μάλιστα το χειρότερο ποσοστό στα χρονικά της πόλης, γύρω στο 18%, έχοντας μικρό προβάδισμα από τους Πράσινους, αλλά και το αριστερό κόμμα Die Linke. Και τα δύο αυτά κόμματα κυμαίνονται γύρω στο 15,5%. Αργά το βράδυ της Κυριακής τα έξιτ πολς έδειχναν ότι η Αριστερά θα μπορούσε να αναδειχθεί τρίτο κόμμα, ξεπερνώντας τελικά τους Πράσινους.

Μετά από όλα αυτά το πιθανότερο σενάριο είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού με αριστερό πρόσημο και τρία κόμματα: τους σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς. Πολλοί θεωρούν μία τέτοια εξέλιξη προάγγελο εξελίξεων για τις βουλευτικές εκλογές του 2017 στη Γερμανία. «Έχουμε επιτύχει τον στόχο μας» δηλώνει ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος Μίχαελ Μίλερ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι «δεν πανηγυρίζει κιόλας», καθώς το κόμμα του έχασε περίπου 6% στο Βερολίνο. 

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο γενικός γραμματέας των χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα του Βερολίνου δεν είναι ευχάριστο για το κόμμα του. Απαντώντας στην ερώτηση, αν το αρνητικό αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ότι «όλοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε». Θεωρεί ωστόσο ότι «στο Βερολίνο το αποτέλεσμα κρίθηκε κυρίως σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος»

Υψηλό ποσοστό για την ξενοφοβική AfD


Χαμόγελα για το αριστερό κόμμα Die Linke
Στους κερδισμένους της βραδιάς περιλαμβάνεται αναμφισβήτητα το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που συμμετείχε για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου και, σύμφωνα με τα έξιτ πολς, κυμαίνεται γύρω στο 14%. «Από το μηδέν φτάσαμε σε διψήφιο ποσοστό, πρόκειται για μία μοναδική επιτυχία» δηλώνει ο υποψήφιος του κόμματος στο Βερολίνο Γκέοργκ Παζντέρσκι. Η αντιπρόεδρος του κόμματος Μπεατρίξ φον Στορχ κάνει λόγο για «ένα μεγαλειώδες εκλογικό αποτέλεσμα» και υποστηρίζει ότι η AfD «είναι το μόνο κόμμα που ανεβαίνει παντού, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια».

Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς περιλαμβάνεται η επιστροφή στο προσκήνιο, και στην τοπική Βουλή, του φιλελεύθερου κόμματος FDP. Εκτός Βουλής μένει το «Κόμμα των Πειρατών» και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πολλοί από τους ψηφοφόρους του έχουν μεταπηδήσει στην Αριστερά. Πάντως το Κόμμα της Αριστεράς παρουσιάζει για μία ακόμη φορά ένα «διπλό πρόσωπο» στη γερμανική πρωτεύουσα: στο ανατολικό Βερολίνο παραμένει πρώτη δύναμη με 25,2% των ψήφων, αλλά στις δυτικές συνοικίες της γερμανικής πρωτεύουσας δεν ξεπερνάει το 11%.
πηγή: Deutsche Welle

Την υποψηφιότητά της για την Προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2017, ανακοίνωσε, χθες, η Ιζαμπέλ Αλιέντε, κόρη του Σαλβαδόρ Αλιέντε...«Σήμερα θέλω να καλέσω όλους τους Σοσιαλιστές να δουλέψουν συλλογικά, ενωμένα και οργανωμένα για την ανάπτυξη ενός προγράμματος προτάσεων για το μέλλον που θέλουμε για τη Χιλή», δήλωσε κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.


Η  Ιζαμπέλ Αλιέντε, η οποία είναι Γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε την πρόθεσή της στην ηγεσία του κόμματος, λέγοντας παράλληλα ότι πρώτα θα ζητήσει τη δική τους έγκριση.

Στη συνέχεια, θα κληθεί να ανταγωνιστεί στις προκριματικές διαδικασίες για την Προεδρία τον έτερο υποψήφιο της συμμαχίας «Νέα Πλειοψηφία» των Σοσιαλιστών, που αποτελείται από κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα, τον πρώην Πρόεδρο της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Η ανακοίνωση της Αλιέντε έγινε την ημέρα της 43ης επετείου από το πραξικόπημα και την αυτοκτονία του πατέρα της.
πηγή: commonality.gr

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, θέτει μια σειρά ερωτημάτων, σχετικά με τις εξαγγελίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας απο το βήμα της 81ης ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας παράλληλα πως θα ακολουθήσει σίγουρα κοστολογημένη απάντηση...


 
Ως «υπερβολές» και «ανακρίβειες» χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης,  το φορολογικό σχέδιο του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου σχετικά με τη φορολογία (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Αλεξιάδης αναφέρει ότι «αποκαλύφθηκε επιτέλους το πρόγραμμα της ΝΔ για την ελληνική οικονομία και προσδιορίστηκαν (με όχι μεγάλη σαφήνεια) οι προτάσεις της στα θέματα φορολογίας. Θα ακολουθήσει σίγουρα κοστολογημένη απάντηση στις υπερβολές και τις ανακρίβειες των πυροτεχνημάτων».

Ο κ. Αλεξιάδης θέτει μια σειρά ερωτημάτων, προαναγγέλλοντας παράλληλα πως θα ακολουθήσει σίγουρα κοστολογημένη απάντηση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει:


Αποκαλύφθηκε επιτέλους το πρόγραμμα της ΝΔ για την ελληνική οικονομία και προσδιορίστηκαν (με όχι μεγάλη σαφήνεια) οι προτάσεις της στα θέματα φορολογίας. Θα ακολουθήσει σίγουρα κοστολογημένη απάντηση στις υπερβολές και τις ανακρίβειες των πυροτεχνημάτων, αλλά αρχικά θέλω να τονίσω ορισμένα σημεία:

1. Γιατί δεν υπάρχει αναφορά σε έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο; Δεν προγραμματίζουν τέτοια έσοδα ή θα μας γυρίσουν πίσω στις εποχές με τα κουκουλώματα της λίστας Lagarde και των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για «ορισμένους»;

2. Η μοναδική πρόταση για θέματα φοροδιαφυγής είναι το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι είναι έτοιμο και στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης! Γιατί όμως η ΝΔ δεν αναφέρει τίποτα για την ανάγκη θέσπισης ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, ρυθμίσεων για την αποκάλυψη κεφαλαίων, ρυθμίσεων για χρέη προς το Δημόσιο κλπ, που ζητούν (δικαίως) επίμονα κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς;

3. Η πρότασή της για ύπαρξη δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, σημαίνει κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5%; Ας εξηγήσουν τις επιπτώσεις σε φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες κλπ!
4. Μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, οι εξαγγελίες της ΝΔ απαιτούν ισοδύναμα 960 εκατομμυρίων (3,2 δις Χ 30%). Αν προστεθούν και τα υπόλοιπα, οι εξαγγελίες τους απαιτούν τεράστια ποσά, τα οποία δεν καλύπτονται από το άθροισμα των 1.475 εκατομμυρίων ευρώ από δήθεν εξοικονόμηση δαπανών.

Ευτυχώς οι πολίτες διαθέτουν μνήμη. Διαθέτουν πλέον και τη δυνατότητα σύγκρισης των όσων προσπαθεί και αγωνίζεται η κυβέρνηση και της επιστροφής στο «σκοτεινό χθες» που εξαγγέλλει η ΝΔ.

Μεταξύ άλλων η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης" και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επανέλαβε το γνωστό υποκριτικό εαυτό του», ενώ για τον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι «έσπευσε να αλλάξει ρόλους με τον κ. Τσίπρα στις υποσχέσεις»....Κριτική τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ άσκησε με δήλωσή της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά σχετικά με όσα είπαν οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΕΘ, αντίστοιχα.

Μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά. σύμφωνα με τον ιστοχώρο eklogika.gr, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επανέλαβε το γνωστό υποκριτικό εαυτό του», ενώ για τον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι «έσπευσε να αλλάξει ρόλους με τον κ. Τσίπρα στις υποσχέσεις».

Αναλυτικά στη δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε:

«Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό υποκριτικό εαυτό του. ‘Έκλαιγε’ δήθεν για τους φτωχούς, που ο ίδιος οδηγεί σε πλήρη φτωχοποίηση και αδιέξοδο. Παρίστανε τον διώκτη της διαπλοκής αυτός που την κρύβει στον κόρφο του. Έκρυψε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε τις προάλλες στη ΔΕΘ. Μίλησε για Δημοκρατία, ενώ επιχειρεί καθημερινά να στήσει καθεστώς, με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, στους θεσμούς, στα ΜΜΕ, στις Τράπεζες.  

» Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να αλλάξει ρόλους με τον κ. Τσίπρα στις υποσχέσεις. Δεν έκρυψε βέβαια τη δίκη του πολιτική ατζέντα. Πολιτική της Δεξιάς, συντηρητική, στηριγμένη μόνο στην αγορά. Ξέχασε παντελώς  την κοινωνία. Έλειψε το ενδιαφέρον για τον κόσμο της εργασίας, τον συνταξιούχο, τον αγρότη, τα ελληνικά νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους. Δεν μας εκπλήσσει, αυτή είναι η ελληνική Δεξιά.

» Μόνο με  αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  μπορεί να συγκροτηθεί η ισχυρή  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κράτους-αγοράς-κοινωνίας που χρειάζεται η χώρα για να ξεκολλήσει από το τέλμα της ύφεσης και να βγει από την κρίση.

» Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για ένα ισχυρό προοδευτικό ρεύμα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας».

Για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ένας τρόπος υπάρχει ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του: με τις εκλογές: «Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο για την οικονομία αλλά γιατί υπονομεύει τους θεσμούς»....Το αίτημα για εκλογές, και μάλιστα επιτακτικά, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «επικίνδυνη για τον τόπο». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, σημείωσε όμως ότι χρειάζεται κινητικότητα στο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ είναι εφικτά....

«Σχέδιο απολύτως εφαρμόσιμο»


Πρότεινα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, κοστολόγησα το ύψος του οικονομικού προγράμματος – κατά συνέπεια το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είπα όμως ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους το ύψος των πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Μπορούμε να τους πείσουμε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι, ενώ ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα, καθυστέρησε οκτώ μήνες να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα τον “κόφτη”.

Υπάρχουν 2,8 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξέφρασε την απορία για την καθυστέρηση.

Ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τον κ. Μητσοτάκη, ένας τρόπος υπάρχει ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του: με τις εκλογές: «Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο για την οικονομία αλλά γιατί υπονομεύει τους θεσμούς».

Όπως διευκρίνισε, δεν είναι εκείνος που βιάζεται για εκλογές, αλλά το 85% των πολιτών, προσθέτοντας πως και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, θα αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες για να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε σημαντική ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα εμπλουτιστεί με αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Υπογράμμισε δε, πως όλοι αξιολογούνται καθημερινά, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει υποστηρίξει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά θέματα για τα πόθεν έσχεν των υπερθεματιστών: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει πως όποιου υπερθεματιστή το πόθεν έσχες είναι προβληματικό, η άδεια θα πάει στον επόμενο».

«Αλήθεια;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν έγινε έλεγχος στα πόθεν έσχες;».

Πάντως, υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις άδειες: «Θέλουμε πολυφωνία και όχι έλεγχο».

Επέμεινε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι υπερθεματιστές, και είπε χαρακτηριστικά ότι έχουμε ζήσει τη δεκαετία του ’80 περιστατικά τύπου Κοσκωτά, δεν χρειάζεται να γυρίσουμε σε αυτά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το 2009 ο Κώστας Καραμανλής ζητούσε εθνική συνεννόηση, λίγο καιρό μετά ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν» – ωστόσο, οκτώ μήνες μετά μπήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα.

Σχετικά με την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι δεν θα σηκώσει τους τόνους, ενώ σε σχετική ερώτηση για δήλωση του Πρωθυπουργού περί σύλληψης στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν είναι σωστό να αφήνονται υπονοούμενα για τη σύλληψή του.

Σε ερώτηση για την περιοχή των Εξαρχείων, είπε ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ανάκαμψης, ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν.

Ερωτηθείς εάν θα ψηφίσουν το κόμμα του οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, προσθέτοντας πως θα επαναφέρει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση το οποίο είχε ετοιμάσει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην πραγματική οικονομία, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτή τη ρευστότητα.

Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας στη ΝΔ και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, τόνισε ερωτηθείς για την προσφυγική κρίση. Ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης, καθώς δεν τηρήθηκε τίποτα από όσα συμφωνήσαμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός προσφύγων-οικονομικών μεταναστών, όπως οι χώροι φιλοξενίας: «Όταν υπάρχουν κενά, έρχεται να τα καλύψει η ξενοφοβία».

Σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση των εργασιακών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως χρειάζονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά καμία αλλαγή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων.

Το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα λυθεί εάν δεν αλλάξει η σχέση των εργαζομένων, επιβάλλεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών.

«Είπα ρητά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα υλοποιήσει πολύ γρήγορα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η χώρα και αρκετές άλλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εκτίμησε δε, ότι θα κερδηθεί η αξιοπιστία της χώρας έναντι των δανειστών.

Η κυβέρνηση στήνει ένα νέο πελατειακό κράτος και δημιουργεί νέα γενιά συμβασιούχων, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ υπενθύμισε ότι ο ίδιος ως υπουργός προσπάθησε να τελειώσει το θέμα με τα πλαστά πτυχία που οδήγησαν στη μονιμοποίηση πολλών υπαλλήλων αλλά βρήκε σθεναρή αντίσταση και από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης.

«Πιστεύω στα περιφερειακά μέσα, αρκεί να είναι υγιείς επιχειρήσεις», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το εάν η ΝΔ υποστηρίζει τον περιφερειακό τύπο.

Η ΝΔ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Είπε πάντως ότι ο ίδιος ήταν διατεθειμένος να συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα για τις αλλαγές ακόμα και για το μπόνους, και σημείωσε ότι ο κ. Τσιίπρας επέλεξε τη συγκεκριμένη εξέλιξη.


πηγή: ΕΡΤ

«Χαμένη ευκαιρία», χαρακτήρισε την σύνοδο της Μπρατισλάβα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι. Με αναφορά στα αποτελέσματα και το περιεχόμενο της συνόδου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera...Σε υψηλούς τόνους συνεχίζει να κινείται ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου στην Μπρατισλάβα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, με το βλέμμα και στο δικό του επερχόμενο δημοψήφισμα, κάνει λόγο για «χαμένη ευκαιρία» στην Μπρατισλάβα και εξηγεί πως πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει σε άρθρο της η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr).

«Χαμένη ευκαιρία», χαρακτήρισε την σύνοδο της Μπρατισλάβα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι. Με αναφορά στα αποτελέσματα και το περιεχόμενο της συνόδου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera υπογράμμισε: «εκφράσθηκα με σκληρό τρόπο, όταν στο κείμενο που παρουσιάσθηκε δεν βρήκα ούτε μια σειρά η οποία να αφορά την Αφρική και την μετανάστευση, αλλά ούτε την Ευρώπη και την κοινωνική ανάπτυξη. Για να δοθεί νέα ώθηση, πρέπει να αλλάξουμε την πορεία την οποία ακολουθεί η Ευρώπη, όχι να αλλάξουμε το μέγαρο στο οποίο διεξάγεται η σύνοδος. Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως το μεταναστευτικό δεν εξαντλείται στην συμφωνία -η οποία πρέπει να τύχει επαλήθευσης- με την Τουρκία. Πρέπει και να αναγνωρίσουμε ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα απέτυχε, ενώ η αμερικανική πολιτική επενδύσεων έκανε την προεδρία Ομπάμα να πετύχει ρεκόρ σε θέσεις εργασίας. Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για καταγραφή της πραγματικότητας». 

«Δεν έχω πρόβλημα με Μέρκελ Ολάντ»


Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποσαφηνίζει ότι δεν έχει κάποιο θέμα με τους Μέρκελ και Ολάντ, αλλά συμπληρώνει: «η Ιταλία δίνει την συμβολή της όταν γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Αν θέλουμε να περάσουμε τα απογεύματα γράφοντας κείμενα χωρίς ψυχή και ορίζοντα, μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους».

Με αναφορά στην καγκελάριο Μέρκελ, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τονίζει: «δεν ξέρω σε τι αναφέρεται η καγκελάριος Μέρκελ όταν μιλά για πνεύμα της Μπρατισλάβα. Αν προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτό, αντί για το πνεύμα της Μπρατισλάβα, θα συζητήσουμε για το φάντασμα της Ευρώπης. Στην Μπρατισλάβα κάναμε μια ωραία κρουαζιέρα στον Δούναβη, όλοι μαζί. Αλλά εγώ ήλπιζα να απαντήσω στην κρίση που προκλήθηκε από το Brexit, όχι μόνο να κάνω έναν γύρο με βάρκα». 

«Θα σεβαστούμε τους κανόνες αλλα...»


Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες στον νέο προϋπολογισμό, ωστόσο σημείωσε ότι «θα τεθούν εκτός δημοσιονομικού συμφώνου οι δαπάνες για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, αλλά και εκείνες για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, την οποία η Ευρώπη δεν καταφέρνει να διαχειριστεί».

Υπενθυμίζει και πάλι, δε, ότι «η Γερμανία παραβιάζει τον κανόνα σχετικό με το εμπορικό πλεόνασμα, αφού δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 6% και βρίσκεται στο 9%»

«Δεν ζητά κανείς από τους Γερμανούς να εξάγουν λιγότερο, αλλά είναι υποχρεωμένοι να κάνουν περισσότερες επενδύσεις. Μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα βοηθούσαν την Ευρωζώνη», τόνισε ο επικεφαλής του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αν κάποιος θέλει να κάνει την Ιταλία να σιωπήσει, επέλεξε λάθος μέθοδο, ουσία και παραλήπτη», συμπληρώνει.

Σε σχέση, τέλος, με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, ο Ματτέο Ρέντσι ζητά να υπογραφούν οι συμφωνίες με την Αφρική που είχαν αποφασιστεί στην σύνοδο της Μάλτας, πέρυσι, να αναγκασθούν όλες οι χώρες μέλη να συμβάλουν στις επανεγκαταστάσεις «από την στιγμή που πολλοί φέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα», και να τύχουν τις πρέπουσας διαχείρισης οι επαναπατρισμοί «τους οποίους, προς το παρόν, υλοποιεί η Ιταλία, ενώ η Ευρώπη οργανώνει συνέδρια».

Μήπως είδατε κανέναν απ' όλους αυτούς τους ευαίσθητους αριστερούς ειδικά της επικαλούμενης... ριζοσπαστικής αριστεράς, να ορθώνει ανάστημα εναντίον αυτού του εκμεταλλευτικού κυκλώματος δουλεμπορίας;  Όχι βέβαια. Είπαμε: είναι ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά για το μέλλον. Προς το παρών ζήτω το δουλεμπόριο ανθρώπων! του Δημήτρη Καζάκη*

Κατανοώ απόλυτα όσους βιοπορίζονται από το βρώμικο και τρισάθλιο εμπόριο πόνου και δυστυχίας με αντικείμενο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είναι απολύτως λογικό να ωρύονται εναντίον οποιουδήποτε εναντιώνεται στη βιομηχανία του σύγχρονου δουλεμπορίου, που διευθύνουν οι Ευρωπαίοι από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο σε συνεργασία με τον αυτοδιορισθέντα πρόσφατα Σουλτάνο εκ Τουρκίας. Αλλά να μας εγκαλούν γιατί δεν συμμεριζόμαστε τον δικό τους πρόστυχο, άτιμο και εξαγοράσιμο ανθρωπισμό, ε, αυτό πια ξεπερνά κάθε όριο.

Ποιος είναι φασίστας και ρατσιστής; 

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Φασίστας και ρατσιστής είναι όποιος αποδέχεται το καθεστώς της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Όποιος θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να ισοπεδώνονται ολόκληρες χώρες, να ξεριζώνονται λαοί μόνο και μόνο για υπάρχουν τεράστιες πληθυσμιακές ροές προς εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών και αποικιοκρατικών συμφερόντων.

Φασίστας και ρατσιστής είναι όποιος αποδέχεται τη προσφυγιά και τη μετανάστευση ως αντικείμενο εμπορίου από διάφορα και ποικίλα δίκτυα, ΜΚΟ και δουλεμπόρους. Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που όλοι αυτοί οι δήθεν ευαίσθητοι και ανθρωπιστές διαδήλωσαν για τα δεκάδες χιλιάδες ανήλικα που χάθηκαν μέσα στην ΕΕ μετά την διάσωσή τους από τη θάλασσα; Πότε διαδήλωσαν ενάντια στα κυκλώματα trafficking που χάρις στην απουσία εθνικών πολιτικών με διεθνή συντονισμό για την εξάρθρωσή τους, γνωρίζουν απίστευτη άνοδο χάρις στη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών από ΜΚΟ και κυκλώματα "εθελοντών";

Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους θαλασσοπνιγμένους, αλλά δεν λένε κουβέντα για τα θύματα των δουλεμπόρων. Ανήλικα και ενήλικες που καταφθάνουν στην Ευρώπη κι αφού εξασφαλίσουν την είσοδό τους από τα δίκτυα των ΜΚΟ, πέφτουν θύματα κατά δεκάδες χιλιάδες των κυκλωμάτων δουλεμπορίας και trafficking εντός ΕΕ, αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο γνωρίζει νέες λαμπρές σελίδες δόξας στην Ενωμένη Ευρώπη.

Για τα θύματα αυτά που είναι πολλαπλάσια των θαλασσοπνιγμένων δεν θα ακούσετε απολύτως τίποτε από τους αγνούς αυτούς αλτρουιστές και ανθρωπιστές νταβατζίδες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Ειδικά όταν δηλώνουν αριστεροί και μάλιστα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Κι ενώ η έξαρση του λαθρεμπορίου ανθρώπων διαπιστώνεται ακόμη και από την Europol (www.europol.europa.eu/…/latest-trends-migrant-smuggling-epm…), κανένα συντονισμένο σχέδιο εξάρθρωσης αυτών των κυκλωμάτων δεν έχει εκπονηθεί από την ΕΕ. Τυχαίο; Η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου εντοπίζεται μόνο και αποκλειστικά στα σύνορα, με επιχειρήσεις στις θαλάσσιες και ηπειρωτικές οδούς μετακίνησης των μεταναστών, που - όπως είναι φυσικό - αποδεικνύονται εντελώς αναποτελεσματικές.

Σκέφτηκε άραγε κανείς γιατί; Διότι το ζητούμενο είναι ο έλεγχος των εθνικών συνόρων από υπερεθνικούς μηχανισμούς και στρατούς με άλλοθι το αυξανόμενο λαθρεμπόριο ανθρώπων. Όσο μεγαλύτερες οι ροές του λαθρεμπορίου, τόσο καλύτερα για όσους στα επιτελεία της παγκόσμιας διακυβέρνησης σχεδιάζουν την κατάλυση των εθνικών συνόρων και την επιβολή μιας οικουμενικής δικτατορίας. Και η ΕΕ είναι ο πιο προνομιακός χώρος για την εκπόνηση και εφαρμογή τέτοιων σχεδίων.

Γιατί δεν προτάσσουν το χτύπημα του δουλεμπορίου; 

Σύμφωνα με το Γραφείο για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ (www.unodc.org/toc/en/crimes/migrant-smuggling.html) η αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου μεταναστών απαιτεί πρώτα και κύρια αποφασιστικές εθνικές πολιτικές δίωξης και καταστολής του δικτύου λαθρεμπόρων με αποτρεπτικά αυστηρές ποινές. Κι επειδή το λαθρεμπόριο αυτό γίνεται για το κέρδος, βασικό μέσο για την εξάρθρωσή του είναι να παρακολουθήσουν οι αρχές τη διαδρομή του χρήματος. Ειδικά μέσα από τις τράπεζες και τις διαδικασίες ξεπλύματος.

Μετατρέποντας το λαθρεμπόριο των μεταναστών σ' ένα έγκλημα που δεν αποφέρει κέρδη, αποθαρρύνει τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος από το να αναμιχθούν σ' αυτό. Έτσι εκτιμά το Γραφείο του ΟΗΕ. Και πώς το κάνεις αυτό; Μόνο με έναν τρόπο. Παίρνεις ως κράτος υπό τον έλεγχό σου τις ροές κεφαλαίου και χρήματος πρώτα και κύρια μέσω των τραπεζών. Πώς μπορεί όμως κάτι τέτοιο να γίνει όταν υπάρχει ελευθερία κίνησης κεφαλαίου και χρήματος εντός ΕΕ και οι μεγάλες κυρίως τράπεζες της ευρωζώνης κερδίζουν δις από το ξέπλυμα;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου του ΟΗΕ την περίοδο 1996-2011 γύρω στους 55.000 μετανάστες εκτιμάται ότι διακινήθηκαν ετήσια από τους λαθρέμπορους από την Ανατολή, τη Βόρεια και Δυτική Αφρική προς την Ευρώπη, προσφέροντας κέρδη για το οργανωμένο έγκλημα της τάξης των 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια περίοδο τουλάχιστον 1.691 άνθρωποι πέθαναν καθώς προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη.

Φανταστείτε τι σημαίνει για το λαθρεμπόριο η περίοδος μετά το 2014 όπου έχουν πολλαπλασιαστεί πολλές φορές οι ροές ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών. Πρόκειται για ολόκληρη βιομηχανία που έχει φτάσει πια να παρέχει κέρδη δις για το οργανωμένο έγκλημα. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε ότι το 60% περίπου όσων παράνομα εισέρχονται στην Ευρώπη καταλήγουν στην πορνεία. Ειδικά ανήλικα και γυναίκες. Ενώ το 30% περίπου καταλήγει να δουλεύει υπό συνθήκες δουλείας.

Γιατί δεν διώκεται το λαθρεμπόριο ανθρώπων; 

Είδατε πουθενά στην ΕΕ να σκληραίνουν οι νόμοι για τους λαθρέμπορους; Είδατε να γίνεται κάποιου είδους συνδυασμένη επιχείρηση ελέγχου των ροών χρήματος; Όχι βέβαια. Μήπως παρέχεται προστασία στα θύματα των λαθρεμπόρων για να χρησιμοποιηθούν ως μάρτυρες για την δίωξη και εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων; Όχι βέβαια. Αντίθετα, τα θύματα των λαθρεμπόρων μένουν υπό καθεστώς παρανομίας, σε κέντρα ανοιχτής και κλειστής κράτησης, χωρίς στον ήλιο μοίρα, ώστε όχι μόνο να μην καταδώσουν τους λαθρέμπορους, αλλά για να λειτουργούν για την προστασία του οργανωμένου και μη εγκλήματος.

Αυτός είναι κι ο λόγος που όσοι καταφθάνουν δεν ταυτοποιούνται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, δεν διαχωρίζονται οι πρόσφυγες από τους μετανάστες ώστε να αποκτήσουν το προβλεπόμενο από το διεθνές δίκαιο καθεστώς προστασίας, αλλά παραδίνονται στη διαχείριση ιδιωτικών ΜΚΟ. Κι αυτό με απαίτηση της ίδιας της ΕΕ. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί η δράση των δουλεμπόρων και των λαθρεμπόρων;

Αν η Ελλάδα έκανε πολύ πιο αυστηρή τη νομοθεσία για τα δίκτυα λαθρεμπορίας και δουλεμπορίας, αδιαφορώντας αν κορυφαίοι μεγαλοκαναλάρχες και εφοπλιστές εμπλέκονται έως το λαιμό.

Αν έθετε υπό τον έλεγχο ειδικών της εισαγγελίας τις τράπεζες για να δούμε από πού και πώς ξεπλένεται το παράνομο χρήμα κι όχι μόνο.

Αν προσέφευγε σε όλους τους οικείους οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας εναντίον της Τουρκίας, η οποία διεξάγει επίσημα λαθρεμπόριο ανθρώπων, για να υιοθετηθούν κυρώσεις εναντίον της.

Αν η ίδια έπαιρνε δραστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, όπως π.χ. απαγόρευση της διέλευσης φορτίων από και προς την Τουρκία διαμέσου της ελληνικής επικράτειας.

Κι αν παρείχε την πρέπουσα προστασία στα θύματα των λαθρεμπόρων, μακριά από ΜΚΟ και δίκτυα, ώστε να καταδώσουν τα κυκλώματα δουλεμπορίας και λαθρεμπορίας. Τότε η Ελλάδα δεν θα είχε το πρόβλημα που έχει σήμερα με τις ροές ανθρώπων εκ Τουρκίας.

Τι επιδιώκει η ΕΕ;

Όμως η ΕΕ το θέλει διαφορετικά το παιχνίδι. Θέλει την Ελλάδα να διαμελισθεί σε πληθυσμιακά γκέτο υπό καθεστώς πλήρους εξαθλίωσης, υποχείρια της βιομηχανίας δουλεμπορίου. Και φυσικά όλοι όσοι είναι εκ φύσεως τόσο φασιστοειδή ώστε να αδιαφορούν για όλα αυτά, αλυχτούν ως καθαρόαιμοι φαιοπράσινοι λύκοι εναντίον οιουδήποτε αντιτάσσεται στο καθεστώς αυτό. Είναι φασίστας και ρατσιστής, φωνάζουν, όποιος αρνείται στους δουλεμπόρους να δουλεύουν ήσυχα δια μέσου κυβερνήσεων και ΜΚΟ, χωρίς συνοριακούς ελέγχους και διωκτικές αρχές.

Με το αζημίωτο βέβαια. Δείτε την καταπληκτική επιτυχία των δουλεμπόρων. Όχι μόνο διεκδικούν ανοιχτά σύνορα για να κάνουν ήσυχα τη δουλειά τους, αλλά πέτυχαν να είναι και επιδοτούμενη απασχόληση διαμέσου των ΜΚΟ. Στην ΕΕ σήμερα το λαθρεμπόριο ανθρώπινων ψυχών, ίσως είναι μια από τις πιο καλά επιδοτούμενες βιομηχανίες της Ευρώπης. Ας είναι καλά οι κάθε είδους, ήθους και ταυτότητας ΜΚΟ. Κι όλα αυτά στο όνομα του ανθρωπισμού.

Μήπως είδατε κανέναν απ' όλους αυτούς τους ευαίσθητους αριστερούς ειδικά της επικαλούμενης ριζοσπαστικής αριστεράς, να ορθώνει ανάστημα εναντίον αυτού του εκμεταλλευτικού κυκλώματος; Όχι βέβαια.Είπαμε: είναι ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά για το μέλλον. Προς το παρών ζήτω το δουλεμπόριο ανθρώπων!

Πολλοί από δαύτους βιοπορίζονται από την επιδοτούμενη βιομηχανία δικτύων και ΜΚΟ, που σήμερα αποτελεί βιτρίνα για το λαθρεμπόριο μεταναστών ειδικά στις παραμεθόριες χώρες της ΕΕ σαν τη δική μας. Κι είναι γνωστή η παροιμία του εκ φύσεως κοπρόσκυλου: το χέρι που σε ταΐζει δεν το δαγκώνεις.

Γιατί η Γερμανία θέλει να στείλει "πρόσφυγες" στην Κρήτη; 

Πώς θα μπορούσαν λοιπόν να μην δείξουν τους κυνόδοντες τους όταν άκουσαν ότι πρέπει να ξεσηκωθεί η Κρήτη για να μην φέρουν πρόσφυγες. Ξέρετε τι μπάζα είναι αυτή για τα αφεντικά τους; Ε, όλο και κάτι θα ξεμασκαλίσουν κι αυτοί. Κι έτσι άρχισαν τη γνωστή φαιοπράσινη εκστρατεία. Όποιος ξεσηκώνεται ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών κατά πώς θέλει η εξουσία και τα κυκλώματα, είναι φασίστας και ρατσιστής! Τόσο πολύ.

Για να δούμε όμως την αλήθεια. Η Γερμανία απαίτησε να φέρει στην Ελλάδα τουλάχιστον 3.000 "πρόσφυγες" σύμφωνα με το Δουβλίνο 3. Και μάλιστα απαίτησε να τους φέρει στην Κρήτη. Πού το ξέρουμε; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Der Tagesspiegel στις 7 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός μετανάστευσης του Βερολίνου Thomas de Maizière δήλωσε στον ομόλογό του Μουζάλα ότι η Γερμανία θέλει να επιστρέψει πρόσφυγες στην Ελλάδα σύμφωνα με τις αρχές του Δουβλίνου.

Ο Γερμανός υπουργός με δηλώσεις στην Welt am Sonntag της 4ης Σεπτεμβρίου ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία χρειάζεται να είναι σε θέση να στείλει πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Δουβλίνου. "Έχουμε κάνει πολλά στην Ευρώπη προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπεια τη δυνατότητα να μπορούν να σταλούν πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Δουβλίνου". Τάδε έφη de Maizière.

Το ζήτημα η Γερμανία το παρέπεμψε στη σύνοδο της Μπρατισλάβα όπου θα ζητήσει την έγκριση των υπολοίπων ηγετών. Όπως και την πήρε, αν κρίνουμε από τον εκνευρισμό του Ρέντζι. Όσο για το "δικό μας" Τσίπρα, βγήκε και δήλωσε "συγκρατημένα αισιόδοξος".
Έτσι προέκυψε η πρώτη φουρνιά των 3.000 προσφύγων από τη Γερμανία για την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για την Κρήτη. Τονίζουμε το "πρώτη φουρνιά", γιατί σύμφωνα με τις δηλώσεις των Γερμανών αφορούν στην αξιοποίηση του Δουβλίνου διαρκώς. Άλλωστε όπως δήλωσαν μας έκαναν τη χάρη και δεν μας έχουν επιστρέψει πρόσφυγες από το 2011.

Συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 


Στις 5 Σεπτεμβρίου το Euroactiv.com (http://www.euractiv.com/…/commission-accepts-that-germany-…/) ρώτησε την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Natasha Bertaud να σχολιάσει πώς είναι δυνατόν μια πιθανή επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα μπορεί να είναι συμβατή με το σχέδιο της Επιτροπής για την ελάφρυνση της Ελλάδας με την μετεγκατάσταση των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η εν λόγω κυρία ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ασυμβατότητα και επομένως η Γερμανία δεν έχει κανένα εμπόδιο να ζητά την μετεγκατάσταση προσφύγων από το δικό της έδαφος στην Ελλάδα. Πάντα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Δουβλίνου. Κατά τ' άλλα δήλωσε ότι η Επιτροπή κάνει ότι είναι δυνατό να ελαφρυνθεί η Ελλάδα και μπλα, μπλα, μπλα.

Τι σόι πρόσφυγες είναι αυτοί που θα έρθουν από τη Γερμανία;
Από πού θα προέλθουν αυτοί οι 3.000 και πλέον πρόσφυγες που απαιτεί η Γερμανία να επιστρέψουν στην Ελλάδα σύμφωνα με το Δουβλίνο; Μήπως είναι Σύριοι πρόσφυγες, ή άλλοι που ταυτοποιήθηκαν στην Ελλάδα και ύστερα μετεγκαταστάθηκαν στη Γερμανία; Ούτε κατά διάνοια.

Πόσους έχει δεχθεί η Γερμανία για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα; Ελάχιστους. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου (Ναυτεμπορική, 15/9) το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ έχει ναυαγήσει. Μέχρι σήμερα μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα 3.734 πρόσφυγες και παραμένουν εδώ πάνω από 50.000, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση. Πού πήγαν; Ο μεγαλύτερος αριθμός από Ελλάδα και Ιταλία μετεγκαταστάθηκαν στη Γαλλία (1.431), ενώ ακολουθούν Ολλανδία 439, Φιλανδία 419, Πορτογαλία 323, Γερμανία 195, Ρουμανία 147, Βέλγιο 118, Λουξεμβούργο 104, κοκ.

Η Γερμανία δηλαδή μέχρι σήμερα έχει δεχθεί να μετεγκατασταθούν στο έδαφός της 195 από τους πρόσφυγες που εισέρευσαν στην Ελλάδα και την Ιταλία από το 2014 και μετά. 195! Και απαιτεί τώρα να επιστρέψει στην Ελλάδα τουλάχιστον 3.000 υποτιθέμενους πρόσφυγες. Ποιός θα αποφασίσει για αν είναι αυτοί πρόσφυγες, ή κάτι άλλο; Μα φυσικά η Γερμανικές αρχές. Κανείς άλλος.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της απάτης θα θυμίσουμε στους έχοντες μνήμη χρυσόψαρου - ειδικά της αποκαλούμενης ριζοσπαστικής αριστεράς - ότι στη διάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25-26 Ιουνίου 2015 αποφασίστηκαν με τη γνωστή ομοφωνία αμνών και λύκων, τα εξής:

α. Την προσωρινή και κατ' εξαίρεση μετεγκατάσταση από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη, εντός δύο ετών, 40.000 προσώπων τα οποία έχουν σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας.

β. Τη συμφωνία ότι όλα τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων μέσω πολυμερών και εθνικών προγραμμάτων στην επανεγκατάσταση 20.000 εκτοπισμένων προσώπων τα οποία έχουν σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Από τη δέσμευση αυτής της απόφασης για μετεγκατάσταση από Ελλάδα και Ιταλία 60.000 προσφύγων εντός δύο ετών, φέτος έπρεπε να μετεγκατασταθούν 30.000. Πόσοι έχουν μετεγκατασταθεί; Με βάση τα στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου 3.174 από την Ελλάδα και 1.144 από την Ιταλία. Με την Γερμανία να δέχεται μόλις 195!

Όποιος δεν πάσχει από τη διαστροφή του φαιοπράσινου λύκου αντιλαμβάνεται ότι το αίτημα της Γερμανίας για επιστροφή 3.000 προσφύγων δεν αφορά καθόλου πρόσφυγες από τη Συρία ή από αλλού που χρήζουν άμεσης διεθνούς προστασίας. Αντίθετα, η Γερμανία οφείλει να δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνηθέντων μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και την Ιταλία, ύψους 30.000 για φέτος μόνο.

Πρόσφυγες ή σεσημασμένοι; 

Ποιούς λοιπόν θέλει να μας στείλει πακέτο η Γερμανία με τη σφραγίδα "πρόσφυγες"; Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις γνωρίζει ότι Γερμανικές διωκτικές αρχές, ως απάντηση στα τρομοκρατικά χτυπήματα στο έδαφος της νωρίς φέτος το καλοκαίρι, προχώρησε σε επιχειρήσεις σκούπα στους κύκλους των παράνομων μεταναστών.

Ολόκληρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φέτος, η Γερμανική αστυνομία εισέβαλε σε διαμερίσματα, γειτονιές, ακόμη και σε τζαμιά για να συλλάβει χιλιάδες υπόπτους για σχέσεις με την τρομοκρατία και το έγκλημα. Οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 10.000 σ' ολόκληρη τη Γερμανία. Οι Γερμανικές φυλλάδες σε μια εκστρατεία πρωτοφανούς ισλαμοφοβίας γέμισαν με αυτές τις ιστορίες συλλήψεων, που τις περισσότερες φορές αφορούσαν σεσημασμένους για παραβατική συμπεριφορά μετανάστες εδώ και χρόνια. Οι φυλακές κυριολεκτικά κινδυνεύουν να εκραγούν.

Βάλτε μαζί μ' αυτό και το γεγονός ότι το κόμμα της Μέρκελ πλευροκοπείται από την άνοδο της νεοναζιστικής ακροδεξιάς, και μπορεί ο καθένας να καταλάβει γιατί η Γερμανία απαιτεί την επιστροφή 3.000 δήθεν προσφύγων στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη με βάση το Δουβλίνο. Φυσικά, αυτό μπορεί να το αντιληφθεί οποιοσδήποτε έχει σώας τας φρένας, χρησιμοποιεί την κοινή λογική και ξέρει να προσθέτει με κρατούμενα. Πράγμα βέβαια που αποκλείει τους φαιοπράσινους ανθρωπιστές της δεξιάς και της αριστεράς που θέλουν να μεταβληθεί η Ελλάδα σε χώρα εκτοπισμένων και επιδοτούμενο κέντρο διαμετακόμισης του δουλεμπορίου ανθρώπων.

Η κυβέρνηση αφού στην αρχή αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την απαίτηση της Γερμανίας ως "απαράδεκτη", τελικά - όπως πάντα - ενέδωσε. Προκειμένου όμως να αποφύγει να χρεωθεί το πολιτικό κόστος η ίδια και ο υπουργός Μουζάλας για την μεταφορά χιλιάδων δήθεν προσφύγων εκ Γερμανίας ειδικά στην Κρήτη, τι έκανε; Έβαλε τους δημάρχους και την περιφέρεια να πάρουν την πρωτοβουλία και την απόφαση. Ένα είδος "λαϊκής απάιτησης" να πούμε.

Πάντα στο όνομα του ανθρωπισμού που διακρίνει από αρχαιοτάτων χρόνων τους γραικύλους και τους παλιανθρώπους. Πώς το πέτυχαν. Απλό. Τους έταξαν χρήμα κι αυτό ήταν. Η μπίζνα έκλεισε.

Να δείτε - και μακάρι να πέφτω έξω - μέχρι και τις φυλακές τους, ειδικά για τους ειδεχθείς εγκληματίες, θα μεταφέρουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Και φυσικά οι δικοί μας φιλάνθρωποι, ειδικά της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς, να είστε σίγουροι ότι θα είναι οι πρώτοι που θα το δεχθούν. Πάντα στο όνομα του "διεθνισμού" της υποτέλειας και φυσικά με το αζημίωτο.
*ο Δημήτρης Καζάκης είναι Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ.

''Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι'', υπογράμμισε ανήσυχη η καγκελάριος της Γερμανίας την Πέμπτη μετά τη συνάντηση της με τον Ολάντ. Δεν πρότεινε όμως καμιά αλλαγή πολιτικής. ''Η σύνοδος της Μπρατισλάβα πρέπει να εγκαινιάσει την εκπόνηση ρεαλιστικής ατζέντας που θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων, ικανοποιώντας τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες τους'', πρόσθεσε.   του Γιώργου Δελαστίκ*

Απόλυτος ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούκερ: ''Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση'', δήλωσε χωρίς περιστροφές, αρχίζοντας την ομιλία του την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο. Την ίδια άποψη φαίνεται ότι είχε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανδουά Ολάντ: ''Αυτή είναι μια ακόμη κρίση. Η κρίση αυτή μπορεί να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ'', δήλωσε μετά τη συνάντηση της Πέμπτης με τη Γεμρανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την παραμονή δηλαδή της αίτησης συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα.  

Ως και η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ανήσυχη. ''Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι'', υπογράμμισε την Πέμπτη μετά τη συνάντηση της με τον Ολάντ. Δεν πρότεινε όμως καμιά αλλαγή πολιτικής. ''Η σύνοδος της Μπρατισλάβα πρέπει να εγκαινιάσει την εκπόνηση ρεαλιστικής ατζέντας που θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων, ικανοποιώντας τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες τους'', πρόσθεσε.  

Την ίδια μέρα παρενέβη στη συζήτηση και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ. ''Χρειαζόμαστε ένα αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης των 27. Αυτό απαιτεί ρεαλιστική διάγνωση των αιτιών της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και των συνεπειών τους για την Ευρώπη'',ήταν το μήνυμα που ο Τουσκ ανήρτησε στο τουίτερ. ''Ποτέ ξανά δεν έχω δει τόσα λίγα κοινά μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ'', πρόσθεσε στην ομιλία του ο Γιούνκερ. ''Η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει άχρωμο χωνευτήρι. Η ΕΕ ζει μέσα από την πολυμορφία της'', τόνισε. Ο Γιούνκερ δεν ανταποκρίθηκε όμως στις προσδοκίες των νότιων χωρών της ΕΕ, οι οποίες προσδοκούσαν ότι θα τασσόταν υπέρ της χαλάρωσης της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας.  

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Κομισιόν προώθησε τη γερμανική γραμμή στο κρίσιμο θέμα της συγκρότησης ευρωπαϊκού στρατού και τη δημιουργία αμυντικού ταμείου, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη συνεργασίας στην άμυνα κοστίζει στις χώρες της ΕΕ από 25 έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, πράγμα που είναι εντελώς αυθαίρετο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θα ήθελε να δει την αρμόδιο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Μογκερίνι να αναλαμβάνει ρόλο πραγματικής υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ. ''Η Ευρώπη απουσιάζει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του συριακού προβλήματος'', επισήμανε χαρακτηριστικά, υπονοώντας οτι η ΕΕ απουσιάζει από την προσπάθεια εύρεσης κάποιας λύσης σε ένα πρόβλημα, του οποίου σχεδόν όλες τις συνέπειες υφίσταται η ίδια η ΕΕ με το προσφυγικό πρόβλημα. Βέβαια, ο Γιούνκερ αποσιωπά το γεγονός ότι η ΕΕ πρωτοστάτησε στους πολέμους που διέλυσαν τη Συριά, τη Λιβύη, το Ιράκ.  

Η κατάσταση, ως συνήθως είναι χειρότερη από όσο περιγράφεται, όπως αποκάλυψε το γεγονός της σύγκρουσης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και της Ουγγαρίας. Ο Λουξεμβουργιανός υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν κατηγόρησε δικαίως την Ουγγαρία ότι ''μεταχειρίζεται χειρότερα και από άγρια ζώα'' του δυστυχείς που ζητούν άσυλο στη χώρα αυτή και ζήτησε την αποβολή της Ουγγαρίας από την ΕΕ! Αυτό συνέβη για πρώτη φορά, ένας υπουργός δηλαδή κάποια χώρας – μέλους της ΕΕ να ζητήσει την εκδίωξη από την ΕΕ μιας άλλης χώρας. Δεν ιδρώνει όμως το αφτί των Ούγγρων από κάτι τέτοια πράγματα. Σε δύο εβδομάδες, στις 2 Οκτωβρίου, θα γίνει δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, όπου θεωρείται βέβαιο πως η πλειοψηφία των Ούγγρων πολιτών θα αρνηθεί να παράσχει το δικαίωμα ασύλου σε όλα και όλα ...1.294 άτομα! Χώρια που όλοι οι πρόσφυγες αισθάνονται πλέον αηδία όταν ακούν την λέξη Ουγγαρία -πόσο μάλλον να ζήσουν στη χώρα αυτή. Η ουσία πάντως, της υπόθεσης συνίσταται στο γεγονός ότι η ΕΕ θέλει μεν να καταστρέψει χώρες και λαούς άλλα αρνείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των απεχθών πράξεων της. Θέλει να μην αντιμετωπίζει καμιά συνέπεια από την πολιτική που ασκεί, λες και η πολιτικής αυτή δεν έχει συνέπειες για κανέναν! Η σχετική συζήτηση γίνεται όχι για την πολιτική της ΕΕ, αλλά αφηρημένα και εν κενώ. Η άτυπη σύνοδος της Μπρατισλάβας απέτυχες παταγωδώς. ''Ελπίζω ότι η σύνοδος κορυφής στη Μπρατισλάβα θα ξεκινήσει μια διαδικασία καινούργιας αναβίωσης της Ευρώπης, διαφορετικά θα πρέπει να αγωνιστούμε για την επιβίωση της ΕΕ'', έγραψε σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσαν.  

Τίποτα τέτοιο δεν έγινε στην Μπρατισλάβα. ''Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι επωφελούνται από τις πολιτικές της ΕΕ πλέον'', ομολογεί στο άρθρο του ο Λάιτσακ. ''Θα πρέπει όλοι μας να εργαστούμε σκληρά για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των πολιτκών για την ευρωπαϊκή ιδέα'', τονίζει. Δεν θα γίνει αυτό. Θα μπορέσουμε όμως εμείς να εκμεταλλευθούμε την υπαρξιακή κρίση της ΕΕ για να συνεισφέρουμε στη διάλυση της;  
*δημοσιεύεται στο Πριν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

"Ήρθαμε για να τελειώσουμε με το παλιό" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να τονίσει ότι "ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους" «Καλωσορίζω αυτόν τον γόνιμο διάλογο ενόψει του Συνεδρίου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανοίγοντας τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος χαρακτήρισε «πολύ σκληρή» τη μάχη που έρχεται.

«Έχουμε τα κότσια να σπάσουμε αυγά» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «από δω και στο εξής ο νόμος ισχύει για όλους».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «συγκρουόμαστε με το κατεστημένο, με αυτό που τόσα χρόνια ξεζούμιζε και στα χρόνια της κρίσης λεηλάτησε την κοινωνία. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας έχουν συμμαχήσει απέναντι σε εμάς.

» Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση μας. Έχουν κάθε λόγο να το κάνουν γιατί οι ολιγάρχες καταλαβαίνουν πως η κυβέρνηση μας έχει βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία. Σήμερα η χώρα δεν είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ανακάμπτουμε χωρίς να αποδεχόμαστε τη λεηλασία της κοινωνίας. Βγαίνουμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

«Δεν ήρθαμε εδώ για να καταλάβουμε κυβερνητικές θέσεις, ήρθαμε για να τελειώσουμε με το παλιό, χωρίς ψέματα, που διαρκώς επαναλαμβάνει η ΝΔ», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους - Τελείωσαν οι προνομιακές σχέσεις της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας

«Προφανώς ο ελληνικός λαός δεν πλέει σε πελάγη ευτυχίας, αφού δυστυχώς στο πλαίσιο αυτής της Ευρώπης, βρισκόμαστε υποχρεωμένοι σε μια περίοδο προσαρμογής», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Όταν λέγαμε πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους το εννοούσαμε. Τελείωσαν οι προνομιακές σχέσεις της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Κάποιοι δεν μπορούν να το αποδεχτούν ότι η δικαιοσύνη κάνει τη δουλεία της, νιώθουν τόσο άβολα που τώρα τελευταία δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Ψεύδη για την οικονομία, για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ψεύδη για τη διαπραγμάτευση για το χρέος, για τις τηλεοπτικές άδειες».

Οι δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης ισχύουν - Πολύ σύντομα θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις για το χρέος

Ο κ. Στουρνάρας χθες μετά τη συνάντηση μας είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει η ΝΔ, ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αποσυνέδεσε την έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ με την κατάσταση της ΤτΕ και την οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Οι σχέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της εκάστοτε κυβέρνησης πρέπει να κινούνται σε πλαίσιο που να μην θέτουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ισχύουν. Μάλιστα τόνισε ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις για το χρέος που θα σημάνουν το τέλος της επιτροπείας.

Τα 246 εκ. ευρώ για τις τηλεοπτικές συχνότητες αποτέλεσαν την ταφόπλακα των επιχειρημάτων της διαπλοκής

Φωνάζουν στα πρωτοσέλιδα τους για καταστροφή οι επιχειρηματίες που οι επιχειρήσεις τους στηρίζονταν σε θαλασσοδάνεια που τώρα δεν μπορούν να πάρουν, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες, είχε ως γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Τα 246 εκ. ευρώ αποτέλεσαν την ταφόπλακα των επιχειρημάτων της διαπλοκής.

» Μέχρι και το τελευταίο ευρώ, που θα βγει από τους συμπολίτες μας που θέλουν να κατέχουν συχνότητα, θα πάει στον ελληνικό λαό που έχει ανάγκη. Εάν κάποιος από τους υπερθεματιστές --δεν μας ενδιαφέρει κανένας, δεν είναι φίλος μας-- δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει η να δικαιολογήσει τα χρήματα του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».

Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «όργιο συκοφαντίας» και πρόσθεσε ότι, στον αρχηγό της ΝΔ δεν του αρέσουν τα καθαρά πρόσωπα, «του αρέσουν τα πρόσωπα της διαπλοκής. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε μόνο πράγματα που δεν γίνονται, εξήγγειλε πράγματα επικίνδυνα και για την κοινωνία και για την οικονομία».

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι το αγαπημένο παιδί των δανειστών


Προχωρήσαμε σε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, στις λίστες φοροδιαφυγής και πολλά άλλα, μέχρι και την απλή αναλογική, φέραμε -δεν τα καταφέραμε όμως- στο δημοσιονομικό σκέλος, όχι όμως γιατί κοροϊδέψαμε κάποιον, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και διατύπωσε στη συνέχεια το ερώτημα «ο κ. Μητσοτάκης που μας λέει ψεύτες από το πρωί μέχρι το βράδυ, εκείνος τι έκανε;»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ ως το αγαπημένο παιδί των δανειστών, και σημείωσε ότι έτσι θα πετύχει.

Είναι ωραία λύση η μείωση των φόρων, όμως γιατί δεν το έκαναν όταν ήταν στην Κυβέρνηση. Όμως τότε και το κράτος σκότωναν και τους φόρους δεν μείωναν, επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης και σας λέει, θα σας πως θα λύσω τα προβλήματα που εγώ σας δημιούργησα.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να εξηγήσει τι σημαίνει για τους δασκάλους, τους γιατρούς, τους αστυνομικούς και για τα ειδικά μισθολόγια, η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στα 650 εκ. από τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθεσε: Άκουσα τους αστυνομικούς να λένε ότι θα συλλάβουν τον Χουλιαράκη, που ψάχνει να βρει λύση. Αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον θα τους έλεγα να πάνε στη Θεσσαλονίκη.

Η εμμονή του κ. Μητσοτάκη με το δημόσιο θα ήταν γραφική εάν δεν ήταν επικίνδυνη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης με τη χθεσινή του ομιλία, θύμισε στους Έλληνες την καταστροφική πενταετία


Σχετικά με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δομές που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και διατύπωσε τα ερωτήματα: Τι ακριβώς εννοεί, μήπως το κομμάτι που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση; σκοπεύει να κόψει κάθε ρευστότητα σε μικρούς αγρότες και να συγκεντρωθεί όλη η παραγωγή σε λίγους;

Να μην ξεχάσω την εμμονή του κ. Μητσοτάκη με την ΕΡΤ συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει στη συνέχεια: Θα το πούμε καθαρά, ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα σκοπό να κόψει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει τα πάντα στους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και να συνεχίσει την ίδια πολιτική που μας έφερε εδώ. Δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τις εργασιακές σχέσεις. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη χθεσινή του ομιλία, γιατί θύμισε στους Έλληνες την καταστροφική πενταετία, πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Η Αριστερά δεν μπορεί να παραιτηθεί από τον αγώνα


Το επόμενο διάσημα ενόψει του Συνεδρίου, έχουμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας το ιστορικό καθήκον και για το κόμμα μας αλλά κυρίως για την ανασυγκρότηση της χώρας, σε οικονομία και κοινωνία. Χρειάζεται αλλαγή πορείας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην πράξη στο σήμερα, οι άνθρωποι δεν διαλέγουν τις συνθήκες που θα ζουν, οι συνθήκες τους διαλέγουν, επεσήμανε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: Δεκαοχτώ μήνες κάνουμε μια προσπάθεια, έχουμε επιλέξει να κινηθούμε με το καθήκον της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης. Η Αριστερά δεν μπορεί να παραιτηθεί από τον αγώνα, αλλά να κερδίζει και όχι μόνο τις μάχες αλλά να κερδίζει και τον πόλεμο.

«Ο στόχος μας ήταν η Ελλάδα να αποχτήσει δυνατή φωνή στην Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για το τέλος της λιτότητας. Κάναμε υποχωρήσεις αλλά ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το να ζητά μια άλλη Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η πρόταση Γιούνκερ να γίνει παράδειγμα στην οικογένεια του Λαϊκού Κόμματος αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες


«Πριν 2,5 χρόνια βάλαμε το ζήτημα τις κοινωνικής Ευρώπης στη μάχη των ευρωεκλογών. Το ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός εγγράφεται στους ευρωπαϊκούς λαούς, ανεξάρτητα από την εξέλιξη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως ενδεικτική, ανέφερε ο πρωθυπουργός, την τοποθέτηση Γιούνκερ, σημειώνοντας: «δεν γνωρίζω εάν θα γίνουν, όμως προτείνει μια διέξοδο σε μια προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, να γίνει παράδειγμα στην οικογένεια του Λαϊκού Κόμματος αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες».

«Το τέρας της ακροδεξιάς, απειλεί σήμερα την Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο προσφυγικό κύμα και την ανθρωπιά που έδειξε η Ελλάδα, όταν άλλα κράτη έκλειναν τα σύνορα.

Θέλουμε κοινωνικό κράτος με επαρκή χρηματοδότηση - Η οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της ανάπτυξης


Στην οικοδόμηση του κράτους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, λέγοντας επιχειρούμε να φτιάξουμε το κράτος με το εκλογικό σύστημα, με την αξιοκρατία, την παιδεία. Θέλουμε κοινωνικό κράτος με επαρκή χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο πρωθυπουργός, είπε ότι φέτος παρά τα όσα λένε στα κανάλια τους, τα σχολεία άνοιξαν σε όλη την Ελλάδα με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους. Ο πρωθυπουργός έθεσε ως επόμενο στόχο τα νοσοκομεία επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα της καθημερινότητας κάνουν τη διαφορά.

Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι έχει μπροστά του θέματα σε χρόνο ενεστώτα και τόνισε ότι πρέπει να κλείσει η 2η αξιολόγηση, αν και είπε πως τα μέτρα λιτότητας δεν αποφέρουν αποτελέσματα. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος, καθώς είπε ότι η οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της ανάπτυξης.


πηγή:ΑΜΠΕ/ΑΥΓΗ

Η πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο, ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου, η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος επικεντρώνεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενώ συζητήθηκαν οι θέσεις του κόμματος προς το συνέδριο που θα γίνει στις 13-16 Οκτωβρίου. Στις 10.30 σήμερα Κυριακή αναμένεται η ομιλία του Πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε...Με την τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζονται από σήμερα το πρωί (Κυριακή 18/9), οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε βολές κατά του προέδρου της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της 81ης ΔΕΘ χθες, επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία.

Επιπλέον, προανήγγειλε εξελίξεις για το χρέος σύντομα, κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για τα 2,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα και υλοποίηση των εξαγγελιών που έκανε προσφάτως από τη Θεσσαλονίκη.

Τώρα περνάμε στη φάση αυτή όπου μπαίνει χέρι από μεγάλα διεθνή συμφέροντα στην επιχείρηση εκποίησης της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, οδηγεί σε αποκλεισμό από το «πάρτι», εγχώριους μεγιστάνες και μεγαλοεργολάβους που μέχρι τώρα έκαναν μεγάλες μπίζνες...Με βήμα ταχύ μπαίνουμε σε μια αποφασιστική φάση, τη δεύτερη του μνημονιακού σχεδιασμού για την χώρα. Το ειδικό της χαρακτηριστικό, έγκειται στο γεγονός ότι τελειώνουν τα περιθώρια που είχαν ως τώρα οι εγχώριοι οικονομικοί κύκλοι να οικειοποιούνται τα αποτελέσματα που έφερναν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Περνάμε τώρα στη φάση όπου μπαίνει χέρι από μεγάλα διεθνή συμφέροντα στην επιχείρηση εκποίησης της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, οδηγεί σε αποκλεισμό από το «πάρτι», εγχώριους μεγιστάνες και μεγαλοεργολάβους που μέχρι τώρα έκαναν μεγάλες μπίζνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όσοι είναι πίσω της (τοκογλυφικές «αγορές» και μονοπωλιακά μεγαθήρια), όσοι πλουτίζουν, αρπάζοντας από χώρες και καταστρέφοντας τις παραγωγικές και οικονομικές δομές τους, προχωρούν τώρα σε φάση «παράκαμψης», «ρουφήγματος», «παραμερισμού» των ντόπιων ελίτ.

Στόχος τους, να βάλουν χέρι σε όλη την οικονομική διαδικασία, κτυπώντας και υποβαθμίζοντας μέρος της εγχώριας διαπλοκής, με ταυτόχρονη άρση της στήριξης που έδιναν μέχρι σήμερα σε διάφορους κύκλους. Χαρακτηριστική περίπτωση, η ουδετερότητα της Ε.Ε. στη διαπάλη για τα τηλεοπτικά κανάλια.
Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός μέσα στην αστική τάξη αγριεύει και παίρνει τώρα τη μορφή ενός πολέμου «όλων εναντίων όλων». Το πράσινο φως της Ε.Ε. διευκολύνει τον λυσσαλέο αυτό ανταγωνισμό.

Την ίδια στιγμή, αυταπατάται όποιος περιμένει μια χαλάρωση απέναντι στην Ελλάδα. Η χώρα συνεχίζει να εξαιρείται ρητά από κάθε απόπειρα ποσοτικής χαλάρωσης. Η χαλάρωση της νεοφιλελεύθερης θηλιάς είναι απαραίτητη για την πολιτική διαχείριση της ευρωένωσης, αλλά το κλίμα έχει επιβαρυνθεί μετά το Brexit, την αστάθεια σε Ιταλία και Ισπανία, τη ρευστότητα στην Τουρκία.

Όσο κι αν νομίζει ο Τσίπρας ότι ίσως πετύχει μαζί με τις άλλες χώρες του Νότου κάποια ευελιξία στην εφαρμογή των προγραμμάτων και το Χρέος, το μήνυμα είναι σαφές: Καμιά χαλάρωση, η Ελλάδα θα παραμείνει εντός των μνημονιακών όρων και αν βρει τρόπους να εφαρμόσει η κυβέρνηση τα συμφωνηθέντα, τότε ίσως να έχει την ανοχή ή και τη στήριξη των ευρωκρατών.

Από την πλευρά του ο Τσίπρας, χωρίς να λογαριάζει ιδιαίτερα τους γεωπολιτικούς όρους, θεωρεί ότι έχει τα περιθώρια να μονιμοποιηθεί στην εξουσία και γι’ αυτό βάζει μπρος την επιχείρηση «καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ». Για να περάσει από τη φάση του «εφήμερου» σε αυτήν της σταθεροποίησης στην εξουσία, πρέπει να προχωρήσει στην «βαθιά πολιτική». Να αποκτήσει δηλαδή πιο σταθερά ερείσματα και καθεστωτικά χαρακτηριστικά.

Η είσοδος σε αυτήν τη δεύτερη φάση του μνημονιακού σχεδιασμού βρίσκει το λαϊκό κίνημα σε μεγάλη αποδιοργάνωση, αποπροσανατολισμό και σύγχυση. Οι όροι για την ενεργοποίηση του υποκειμενικού παράγοντα γίνονται συνθετότεροι. Οι απλουστεύσεις και τα εύκολα σχήματα (π.χ. φτιάχνω ένα κόμμα για να μπω στη Βουλή ή ονειρεύομαι ένα μέτωπο που δεν υπάρχει) όχι μόνο δεν βοηθούν καθόλου, αλλά καθηλώνουν. Χρειάζονται άλλα πράγματα που πρέπει να εφευρεθούν. Παλιά και νέα στοιχεία, να συντεθούν σε μια αξιόπιστη πρόταση αγώνα και προοπτικής.

από το editorial του Δρόμου της Αριστεράς που κυκλοφορεί

Η αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ είναι “προαπαιτούμενο”, για να έρθουν επενδυτές και ιδιωτικά κεφάλαια στην Ελλάδα…Μικτό σύστημα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, «ψαλίδι» στις αμοιβές με νομοθετική κατοχύρωση των επιχειρήσεων να μειώνουν τις ώρες εργασίας και όχι τις μέρες ανά εβδομάδα, κατάργηση της μονιμότητας υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς που ιδιωτικοποιούνται (μέσω μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου), επανεξέταση του 13ου και του 14ου μισθού στη βάση της προαιρετικής και όχι υποχρεωτικής καταβολής τους και ανατροπές στο καθεστώς των απολύσεων, των υπερωριών και στα συνδικαλιστικά προνόμια φέρνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που μπαίνουν στην τελική ευθεία τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Το μικτό σύστημα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, προκρίνεται και από τα μέλη της επιτροπής για τα εργασιακά που θα παραδώσει πόρισμα στο τέλος του μήνα, αλλά υποβοηθείται και από το υπουργείο Εργασίας ως εναλλακτική διέξοδος στη νομοθετημένη πρόβλεψη να καθορίζει τον βασικό μισθό το κράτος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σύστημα προσιδιάζει στο λεγόμενο «Low Pay Commission» (μοντέλο Αγγλίας) που καθορίζει ένα εύρος εξέλιξης του κατώτατου μισθού προς τα πάνω ή και προς τα κάτω, εντός του οποίου θα μπορούν να διαπραγματεύονται εργοδότες και εργαζόμενοι μέσα από τις οργανώσεις τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ανάμεσα στις προτάσεις (που μελετά και το υπουργείο Εργασίας) είναι και η νομοθέτηση της μείωσης των ωρών εργασίας, ώστε, αντί οι εργαζόμενοι να υπογράφουν συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης (δουλειά για 2 ή 3 μέρες την εβδομάδα), να επιτραπεί με νόμο η εργασία για λίγες ώρες κάθε μέρα, χωρίς σύμβαση μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

Στην ουσία, προτείνονται μισθοί με την ώρα και όχι με τον μήνα.
Το μικτό σύστημα, όπως παρατήρησαν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα, θα λειτουργεί με επιστημονικά δεδομένα (ανεργία, πορεία οικονομίας και κλάδων, ευρωπαϊκές τάσεις κ.λπ.) και θα καθορίζει τα όρια, μέσα στα οποία θα μπορούν να συζητούν οι κοινωνικοί εταίροι για τον κατώτατο μισθό.

Επίσης, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αλλαγές δρομολογούνται και για τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών οργανισμών που ιδιωτικοποιούνται, καθώς η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (από το κράτος στους ιδιώτες επενδυτές) θα επιφέρει αυτόματη κατάργηση της μονιμότητας.

Το μέσο θα είναι ο χαρακτηρισμός των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Σήμερα, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στα ΕΛΤΑ ή τον ΟΣΕ ή τη ΔΕΗ συνδέεται με καθεστώς μονιμότητας, καθώς ή σύμβασή του λήγει σε ορισμένο χρόνο που είναι όταν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις, για να συνταξιοδοτηθεί.

Μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου σημαίνει ότι παύει να έχει τη μονιμότητα.

Η αλλαγή αυτή είναι «προαπαιτούμενο», για να έρθουν επενδυτές και ιδιωτικά κεφάλαια στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Από τις συντάξεις Οκτωβρίου, που θα καταβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η επιβολή εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ...


 


Η έγκύκλιος του ΙΚΑ, ξεκαθαρίζει ότι καθώς η ισχύς του μέτρου έχει τεθεί από τον ασφαλιστικό νόμο από την 1η Ιουλίου, «το ποσό της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις από 1/7/2016, θα παρακρατηθεί σε 4 ισόποσες δόσεις, με την 1η να παρακρατείται μαζί με τη σύνταξη του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ:

1. Από 1/7/2016, η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος των συνταξιούχων που καλύπτονται για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, καθορίζεται σε ποσοστό 6% και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Επιπλέον, από 1/7/2016, καταργούνται οι διατάξεις, οι οποίες, υπό προϋποθέσεις, παρείχαν στους ασφαλισμένους δικαίωμα επιλογής οργανισμού ασφάλισης ασθενείας.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι, σε περίπτωση συρροής περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως αιτίας (από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης) και, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην προαναφερόμενη εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Στην περίπτωση δε που συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη (κύρια και τυχόν επικουρική – οδηγίες για την παρακράτηση εισφορών ασθενείας από τις επικουρικές συντάξεις τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ. θα δοθούν, αφού προηγηθεί ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Τ.Ε.Α.) και αποδοχές από μισθωτή εργασία, καταβάλλεται το προβλεπόμενο, ως ανωτέρω, ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί της συντάξεως που λαμβάνει, καθώς και το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή επί του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Ως καταβαλλόμενο ποσό κύριας σύνταξης επί του οποίου υπολογίζεται η κράτηση κλάδου ασθενείας θεωρείται:

α) Για τις καταβαλλόμενες κατά την 12/5/2016 συντάξεις, καθώς και για όσες εφαρμόζονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης οι προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης, μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικού επιδόματος, μετά την αφαίρεση όλων των κρατήσεων και, πριν τον υπολογισμό του φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).

β) Για τις συντάξεις που θα υπολογισθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού του ν. 4387/2016, (δηλαδή θα αποτελούνται από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων των άρθρων 30 και 94, του ν. 4387/2016 και προσωπική διαφορά), συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας εξωιδρυματικού επιδόματος, ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών. Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και, πριν τον υπολογισμό του φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).

Διευκρινίζεται ότι επί των προνοιακών επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων του άρθρου 91, καθώς και επί των επιδομάτων τέκνων της παρ.1, του άρθρου 10, του ν. 4387/2016 (αφορά τις συντάξεις που θα υπολογισθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης), δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.

Ομοίως, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου ασθενείας.

Οι ανωτέρω διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος ή θανάτου (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), καθώς και σε απασχολούμενους συνταξιούχους, οι οποίοι υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε φορείς, εκτός του ΕΟΠΥΥ και για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν τα προβλεπόμενα από τους οικείους κανονισμούς των Ταμείων Υγείας που διατήρησαν αυτοτέλεια.

Τέλος, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η παρακράτηση εισφοράς κλάδου ασθενείας συνταξιούχων, σε εφαρμογή των ανωτέρω νομοθετικών μεταβολών, θα διενεργείται με ενέργειες αρμοδιότητας της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής – Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης Αναφορών Συντάξεων – αρχής γενομένης της συντάξεως του μηνός Οκτωβρίου 2016, το ποσό δε της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις από 1/7/2016 θα παρακρατηθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να παρακρατείται μαζί με τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2016.

Επιπλέον, τα ανωτέρω ποσά παρακρατούνται με την υποχρέωση χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι, από 1/8/2016 έως 31/12/2016, απαλλάσσονται από την παρακράτηση εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη όλοι όσοι έχασαν άνω των 30 ευρώ, μηνιαίως, της παροχής ΕΚΑΣ.

Γ. Κατρούγκαλος: Καμία επιβάρυνση για το 90% των συνταξιούχων από την αύξηση των εισφορών υγείας


«Το 90% των συνταξιούχων δεν θα έχει επιβάρυνση», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφους, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, που διοργανώνεται από το υπουργείο Εργασίας. Όπως είπε μάλιστα η αύξηση, κατά 6% των εισφορών υγείας, θα επιφέρει μικρή ωφέλεια σχεδόν σε όλους τους συνταξιούχους.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι 251.000 συνταξιούχοι - περίπου το 10% του συνόλου- που λαμβάνουν τουλάχιστον δύο συντάξεις, θα έχουν μικρή επιβάρυνση. Και εξήγησε ότι «αυτό συμβαίνει, γιατί υπολογίζεται πια το 6% όχι στο εικονικό ποσό που ήταν η σύνταξη, πριν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά στο πραγματικά σήμερα καταβαλλόμενο».

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή το πρώτο κουδούνισμα ξεκίνησε μιά προσπάθεια να πειστεί η κοινωνία ότι γίνονται κοσμογονικές αλλαγές. Το χορό έσυρε πρώτη η «Εφημερίδα των Συντακτών» με πρωτοσέλιδο το οποίο αναφερόταν στο τέλος του σχολείου ως εξεταστικό κέντρο και υμνούσε το... νέο Γυμνάσιο...

 

του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Η αγωνία όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να παρουσιάσουν έστω μια επιτυχία ως αντίβαρο στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές που υλοποιούσαν ήταν κάτι περισσότερο από προφανής. Ας θυμηθούμε μόνον το success story του κ. Σαμαρά, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως συνώνυμο ενός πουκάμισου αδειανού. Το ίδιο άγχος φαίνεται ότι έχει και η τωρινή κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να μας πείσει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και ξεκινά η εποχή της νέας μεταπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό το καλοκαίρι έγινε προσπάθεια να ψηφιστεί αυτό που ονόμασαν απλή αναλογική και υποτίθεται πως κατατέθηκαν προτάσεις για μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός, επιπλέον, έκοψε κορδέλες και εγκαινίασε διάφορα έργα. Φαίνεται, όμως, πως τίποτε από αυτά δεν βγήκε και γι αυτό το επικοινωνιακό προπαγανδιστικό επιτελείο του Μαξίμου αποφάσισε να παίξει το χαρτί της εκπαίδευσης.

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή το πρώτο κουδούνι ξεκίνησε η προσπάθεια να πειστεί η κοινωνία ότι γίνονται κοσμογονικές αλλαγές. Το χορό έσυρε πρώτη η «Εφημερίδα των Συντακτών» με πρωτοσέλιδο το οποίο αναφερόταν στο τέλος του σχολείου ως εξεταστικό κέντρο και υμνούσε το νέο Γυμνάσιο. Μάλιστα είχε ένα χαμογελαστό και ευτυχισμένο νέο ο οποίος έκλεινε το ένα του μάτι και σήκωνε τον αντίχειρα του δεξιού του χεριού γεμάτος ικανοποίηση. Ακολούθησε η «Αυγή» με πηχυαίους τίτλους «για πρώτη φορά κανονικά με δασκάλους και βιβλία άνοιξαν τα σχολεία» προβάλλοντας το αυτονόητο ως τεράστιο κατόρθωμα. Ενδιάμεσα ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Υπουργείο Παιδείας για να ενημερωθεί από αρμόδιους παράγοντες. Εκεί, στο Μαρούσι, είχαμε και την κορύφωση του σόου στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Τσίπρας με 13 διορισμένους και άρα ελεγχόμενους περιφερειακούς διευθυντές. Με ερωτήσεις-σκονάκια θέλησε να πληροφορηθεί πώς πήγε η πρώτη ημέρα. Το «ενδιαφέρον» του δε ήταν τόσο μεγάλο ώστε ρώτησε ειδικότερα αν πήγε νηπιαγωγός στη Θύμαινα( νησάκι κοντά στους Φούρνους) για το μοναδικό νήπιο που φοιτά εκεί(!) Αφού τελείωσε την εξέταση ανακοίνωσε ότι ο κ. Φίλης πήρε άριστα 20. Για τα πραγματικά προβλήματα, όμως, της εκπαίδευσης ούτε κουβέντα. Δεν ξέρω ειλικρινά αν ο πρωθυπουργός της χώρας τα γνωρίζει σε βάθος. Αν, ωστόσο, ενδιαφερόταν να μάθει ποια είναι η κατάσταση στην εκπαίδευση χωρίς εξωραϊσμούς, ας έπαιρνε μέρος σε μια τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών ΕΛΜΕ και όχι σε μια στημένη στην υπηρεσία της κυβερνητικής προπαγάνδας. Γιατί τα προβλήματα βέβαια δεν ξεκινούν τώρα αλλά και ούτε λύνονται με προσλήψεις κακοπληρωμένων αναπληρωτών.

Αυτό που χρειάζεται για να αρχίσει σταδιακά να αλλάζει η κατάσταση είναι μια άλλη πολιτική με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά, μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα , νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, επιμόρφωση κ.α. Πράγματι το σύστημα των προσλήψεων λειτούργησε φέτος καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι για επευφημίες. Δεν πέρασε δα και πολύς καιρός που ακούγαμε υποσχέσεις από τη σημερινή κυβέρνηση για μόνιμο διορισμό 20.000 εκπαιδευτικών και για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Αυτή η διαδικασία μετατίθεται από υπουργό σε υπουργό και από χρονιά σε χρονιά. Αντί γι αυτό είδαμε να διορίζονται οι περιφερειακούς διευθυντές που θα παύονταν, να αυξάνεται το ωράριο των εκπαιδευτικών, το ολοήμερο σχολείο και το τρίωρο για τους υπεύθυνους των εργαστηρίων να καταργείται, να περικόπτονται ώρες, να ξεχειλώνουν οι αναθέσεις των μαθημάτων κλπ. Όλα αυτά υποτίθεται ότι γίνονται για το καλό των μαθητών, ενώ στην πραγματικότητα στόχος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών που πλεονάζουν και η πρόσληψη λιγότερων αναπληρωτών. Τελικά ούτε αυτή η απόπειρα ωραιοποίησης της πραγματικότητας πέρασε. Γιατί παρά τους διορισμούς εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά κενά σε όλη την επικράτεια και θα χαθούν και πάλι χιλιάδες διδακτικές ώρες. Τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης θα συνεχιστούν όσο θα υπάρχουν αντιλαϊκές πολιτικές, μνημόνια και πιστές κυβερνήσεις που τα υπηρετούν και όσο η κοινωνία και οι συλλογικότητες της θα παρακολουθούν κακόγουστες κυβερνητικές παραστάσεις και δε θα βρίσκουν βηματισμούς για να απαντήσουν.
* ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Κυβέρνηση: «Ο κ. Μητσοτάκης μας θύμισε ποιος είναι και τι υποστηρίζει» 


Για «ιστορική ευθύνη που έχει να κάνει τα πάντα για να οδηγήσει την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση», μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 81ης ΔΕΘ.Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, να φύγει ο Α. Τσίπρας το συντομότερο, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Γνωρίζω ότι απευθύνομαι σε μια κοινωνία απογοητευμένη, που εξαπατήθηκε», ανέφερε, τονίζοντας ότι προτίθεται να υπογράψει με κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα μια «Συμφωνία αλήθειας». Η παροχολογία δεν έχει καμιά θέση από το βήμα της ΔΕΘ, δεν θα δώσω ψεύτικές υποσχέσεις δεν θα δώσω χρήματα που δεν υπάρχουν, τόνισε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, λέγοντας ότι «Συνεχίζει αμετανόητος και προσβλητικός. Εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με το λόγο και τις πράξεις του. Επιμένει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ».

«Κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα για να ξανακερδίσουμε το αύριο» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τους πολίτες και τους πολιτικούς να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης.

Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή με το χθες. Επτά χρόνια κάποιοι πίστεψαν ότι ήταν η ευκαιρία να κλείσουμε τους λογαριασμούς με όσους δεν συμφωνούν μαζί τους, σημείωσε και προσέθεσε: ‘Η τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας. «Καταθέτω τον οδικό χάρτη για το μέλλον. Προτείνω μια συμφωνία αλήθειας, ανάμεσα μας, για να πιστέψουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα καλύτερα», συμπλήρωσε και υπογράμμισε:

«Σήμερα δίνουμε ένα τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού. Σας ζητώ να με αντιμετωπίσετε ως κάποιον που δουλεύει πολύ σκληρά για τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα λίγα. Με συνέπεια για την ανάταση της χώρας», πρόσθεσε.

Μόνο η οικονομία της αγοράς μπορεί να δημιουργήσει πλούτο, δίκαια ανακατανομή του πλούτου. Η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο, να επιστρέψουμε στις αξίες της ζωής, στην αξιοκρατία και στη διαφάνεια, στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

Οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μείωση της ανεργίας θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα, με επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς και όχι για το κόμμα και τους κολλητούς, τόνισε.

«Αυτός ο καταστροφικός κύκλος οικονομικής μιζέριας, πολιτικής αδράνειας και χαμηλών προσδοκιών που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική αναγέννηση», ανέφερε, περιγράφοντας ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το Μνημόνιο Ελλάδα:
 • Αυτής που απελευθερώνει και είναι δίπλα, όχι απέναντι, στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και ειδικά στους νέους.
 • Αυτής που επιδιώκει την αριστεία και την επιβράβευση σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και η οποία, πέρα από την ατομική επιτυχία, διαμορφώνει συλλογικά πρότυπα.
 • Αυτής που βάζει το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία των θεσμών μας στην πρώτη θέση της πολιτικής.
 • Αυτής που δεν λησμονά ότι στο επίκεντρο κάθε δίκαιης δημόσιας πολιτικής είναι οι «ξεχασμένοι Έλληνες». Οι απομονωμένοι στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, συμπολίτες μας. Που δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, που υποφέρουν σιωπηλά και με αξιοπρέπεια.
Στη συνέχεια ο Kυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε πρόγραμμα συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας και αντίστοιχης μείωσης της κρατικής δαπάνης, προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος της ανεργίας, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν προοπτική και ελπίδα στους πολίτες.

Στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας βρίσκεται μία κρίσιμη παραδοχή: Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και μόνο ένα ισχυρό αλλά και αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, μπορεί να διευκολύνει την όσον το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου.

Ταυτόχρονα όμως το σχέδιο μας καθιστά σαφές ότι το να είσαι Έλληνας πολίτης συνεπάγεται δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα στις παραγωγικές τάξεις, την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης και επιτυχιών.

Τέλος το σχέδιο μας επαναφέρει στην πράξη την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες.
 • Στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια.
 • Στη σκληρή δουλειά, τη δημιουργική φιλοδοξία.
 • Στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή.
 • Στην ανάδειξη και στήριξη της αριστείας, την επιβράβευση της επιχειρηματικής ανάληψης κινδύνων και της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: Εάν υπάρχει σήμερα μια απολύτως επείγουσα προτεραιότητα στην ελληνική οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Από ιδιωτικές επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς.

Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ, ανέφερε απευθυνόμενους στους παραγωγικούς φορείς, ζητώντας να βοηθήσουν την χώρα με επενδύσεις, τώρα που το έχει ανάγκη. «Δεν είναι η ώρα της αποχώρησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι κυβέρνηση των καλύτερων, των ικανών, που να πιστεύουν στην κοινή αποστολή και να εργάζονται συλλογικά για το πετύχουν. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, δεσμέυθηκε για συγκεκριμένο πλαίσιο συνεννόησης με τους πιστωτές:
 • Εμείς θα προωθήσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί.
 • Εκείνοι θα συμβάλλουν με χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους.
Δύο είναι τα πεδία που απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές μας:

Πρώτον, ο περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη.

Και δεύτερον, μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Η αύξηση των φόρων αποδείχτηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική. Αντίθετα, η μείωση των φόρων, όταν και όπου εφαρμόστηκε, απέδωσε είπε και θύμισε το 2014, όταν χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα η κυβέρνηση μείωσε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το ΦΠΑ στην εστίαση, κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και κατά 5% τις ασφαλιστικές εισφορές. 


Σήμερα δεσμεύομαι απέναντι σας ότι με την δική μας κυβέρνηση:
 • Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.
 • Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
 • Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
 • Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.
Με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, βούλησή μου είναι, μέσα στη θητεία μας, να προχωρήσουμε στις εξής αλλαγές:
 • Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
 • Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.
 • Παράλληλα όμως εφαρμόζουμε και μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας βελτίωση της αποδοτικότητας και οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία του Κράτους.
Συνολικά η περιστολή των δαπανών φτάνει το 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και τα 2 δις ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε επίσης για μείωση στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για παρεμβάσεις στις τράπεζες για να καθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια, να ανακουφιστούν οι οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να έχουν δεύτερη ευκαιρία, όσες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους. Είπε ότι θα προχωρήσουν και παρεμβάσεις σχετικά με τις προσαυξήσεις για χρέη στο Δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, σε γενναία φορολογικά κίνητρα σε όσους επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται με ίδια κεφάλαια και στη δημιουργία νομικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιχειρήσεων, και για χωροταξικό σχεδιασμό για να μην αμφισβητούνται εκτάσεις.

Ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν μέχρι χθες απέναντι σε όλα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, είτε πρωτοστατούσε σε κινητοποιήσεις είτε τα καταψήφιζε στη Βουλή και τόνισε: Καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη εάν δεν δίνει ευκαιρίες σε εκείνους που η κρίση έπληξε σκληρά.

Η κρίση έπληξε την οικογένεια με εξαρτώμενα μέλη, επισήμανε και είπε πως πρώτη προτεραιότητα για τη ΝΔ είναι η μέση ελληνική οικογένεια, «είναι για μένα στοίχημα», είπε και εξήγγειλε ανάμεσα σε άλλα, κουπόνι 180 ευρώ τον μήνα σε όσες οικογένειες δεν μπορούν να βάλουν το παιδί του σε παιδικό σταθμό.

Επίσης, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. «Θα δίνουμε στους δικαιούχους ρευστό και όχι κουπόνια για να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις προτεραιότητες τους».

Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η δημόσια παιδεία είναι ο πιο σημαντικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Αυτή πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε ένα φτωχό παιδί, να διακριθεί στη ζωή του. Το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι φυτώρια αριστείας και ευκαιριών και όχι εργαλεία κοινωνικού ισοπεδωτισμού. Δεσμεύομαι ότι όλες οι προσπάθειες ακύρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας από μια ιδεοληπτική κυβέρνηση θα αντιστραφούν. Η παιδεία θα σταματήσει να είναι αντικείμενο ξεπερασμένων αριστερών πειραματισμών. Το μέλλον των παιδιών μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να το αφήσουμε στα χέρια τους.

Όσον αφορά στην ασφάλεια και την διαφύλαξη της τάξης, τόνισε: «Δεν πρόκειται να ανεχτώ φαινόμενα, όπου μερικοί μπαχαλάκηδες διέλυσαν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Τέλος στην ανοχή σε όσους μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές, σε όσους κάνουν καταλήψεις, τα δικαιώματα των πολλών δεν θα συνθλίβονται από τους λίγους. Η νέα Ελλάδα θα ξαναγίνει κανονική χώρα στην οποία όλοι σέβονται τον νόμο, και τα δικαιώματα των πολλών δεν θα συνθλίβονται από τις ορέξεις των λίγων».

Πρώτη φορά τίθεται ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος στο ζήτημα της αδειοδότητης των καναλιών είπε ότι «οι τηλεοπτικές άδειες έχουν μόνο ένα σκοπό την κατάργηση της πολυφωνίας και της δημιουργίας μιας νέας διαπλοκής, ελεγχόμενη από την κυβέρνηση». Προσέθεσε ότι η λειτουργία της Βουλής είναι στα όρια της συνταγματικότητας.

Επιστροφή στην κανονικότητα, είμαστε ανάχωμα στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Δεν θα ανεχτούμε άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς, δεν θα ανεχτούμε την αμφισβήτηση της αστικής δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Βουλή των Ελλήνων θα κρίνει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης». «Λειτουργούμε μέσα το κτίριο της Βουλής και όχι στο περιστύλιο της».

«Δεν έχω αυταπάτες για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η «επιστροφή στην κανονικότητα» θα είναι μια επίπονη διαδικασία. Και αυτό γιατί, εκτός από τη τραυματισμένη οικονομία, η σημερινή κυβέρνηση έχει εξασθενήσει συστηματικά τους αρμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όπως είπε:
 • Δεν θα ανεχτούμε αλλά παιχνίδια με τους θεσμούς.
 • Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια σκοτεινή αυταρχική χώρα.
 • Δεν θα ανεχτούμε την αμφισβήτηση των αξιών της αστικής μας δημοκρατίας.
«Χόρτασε ο λαός με απάτες και με αυταπάτες. Η κοινωνία απαιτεί ρεαλισμό και αλήθειες, επιβάλλει την θαρραλέα αναμέτρηση με την αληθινή πραγματικότητα. Απαιτεί τερματισμό της καθήλωσης στις φαντασιώσεις των επιτήδειων, των αδαών και των ανεύθυνων», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης. «Η πατρίδα μας, το έθνος μας, εδώ και αιώνες προχωρά ανάμεσα σε καταστροφές και θριάμβους. Όσες φορές η πολιτική μας ζωή παρασύρθηκε από το νοσηρό δημαγωγικό λαϊκισμό, η πατρίδα μας βίωσε τραγωδίες».

Κάλεσε τους Έλληνες σε εθνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας, με την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όλων των δυνάμεων της δημιουργίας, του μέτρου, της αληθινής προόδου, της μεσαίας τάξης. «Μας ενώνει η πίστη στον Κοινοβουλευτισμό και τους θεσμούς, στη Δημοκρατία», δήλωσε.

«Σήμερα από εδώ, τη Θεσσαλονίκη, οριοθετούμε και συνομολογούμε τον κοινό μας στόχο. Τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, γεννιέται ο νέος πατριωτισμός. Ο πατριωτισμός που οδηγεί σε μια περήφανη, ενωμένη και δυνατή Ελλάδα. Την Ελλάδα που δουλεύει ξανά. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Σας καλώ και σας παρακαλώ από αυτήν την προσπάθεια να μη λείψει καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας. Είμαστε πολλοί περισσότεροι από ό,τι νομίζετε και είμαστε ενωμένοι για την Ελλάδα μας.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Κυβέρνηση: «Ο κ. Μητσοτάκης μας θύμισε ποιος είναι και τι υποστηρίζει» 


«Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε σήμερα σε όλους τους Έλληνες ποιος είναι και τι υποστηρίζει. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μητσοτάκη που με τη σημερινή του εμφάνιση θύμισε σε όλους τους Έλληνες ποιος πραγματικά είναι και τι υποστηρίζει» τονίζει το Μαξίμου σχολιάζοντας την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην 81η ΔΕΘ.

"Θύμισε ότι οι απόψεις του είναι πιο ακραία νεοφιλελεύθερες από αυτές των δανειστών με τους οποίους άλλωστε ως κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων της καταστροφής, υπέγραφε λευκά χαρτιά βυθίζοντας την χώρα στην φτώχεια. Τότε που είχε δεσμευτεί για 15000 απολύσεις στο δημόσιο και για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές" επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

"Ο υπερασπιστής της επιχειρηματικότητας τύπου Siemens δε βρήκε σήμερα ούτε μια λέξη να πει για την προστασία των εργασιακών σχέσεων και τη 2η αξιολόγηση. Αντιθέτως εξήγγειλε περικοπές ύψους 3.5 δισ στην υγεία, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος, υποσχόμενος να συνεχίσει την πολιτική που από το 2010 κατέστρεψε την χώρα και την οικονομία.Ας πάρει απόφαση ότι με παρουσίες σαν τη σημερινή θα πηγαίνει μετά τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για πολλά χρόνια ακόμα. Εκτός κι αν στη Νέα Δημοκρατία αποφασίσουν να στέλνουν άλλον" καταλήγει η ανακοίνωση.