09/21/16

Τα ζητήματα του ελληνικού χρέους, του Προσφυγικού και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε, στην Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το χρέος είπε ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα στην οικονομία ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει γρήγορες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις καθώς και ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να επιταχύνει στον τομέα των επενδύσεων χρειάζεται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σταθερή λύση σημαίνει γρήγορη λύση ως το τέλος του χρόνου και είπε χαρακτηριστικά ότι «μια λύση είναι καλή, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά της αλλά και στην ώρα της».

Επίσης, έθεσε και το ζήτημα του ΔΝΤ και των θεσμών σχετικά με το χρέος. Είπε ότι την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα μείνει ή αν θα φύγει, όμως το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει μια σταθερή λύση που σημαίνει βιώσιμη λύση.

Επιπλέον, αποτιμώντας την συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μπάιντεν δεν έθεσε το ζήτημα υιοθέτησης εκ μέρους της Ελλάδας της ατζέντας του ΔΝΤ προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος.

Ο πρωθυπουργός είπε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση έκλεισε κανονικά, ότι η οικονομία ανακάμπτει, ότι η συμφωνία εφαρμόζεται από την Ελλάδα και πως αυτή πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, ότι υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με το χρέος και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις επενδύσεις που η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσουν, ενώ του επισήμανε πως αυτό είναι και ένα ζήτημα που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει Plan B, πέραν της συμφωνίας (ΕΕ-Τουρκίας) που εφαρμόζεται και επομένως εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια στήριξη σταθερότητας προς όλους προκειμένου αυτή η συμφωνία να συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε.

Στην ουσία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, εκείνο που ετέθη ήταν ότι αυτό αποτελεί μια μορφή στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής που αυτή την στιγμή σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού.

Ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑ είναι σημαντική η σταθερότητα στην Ευρώπη «και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής σταθερότητας».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η λύση του συνιστά μια λύση σταθερότητας στην περιοχή, ενώ επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα ασφάλειας, είναι πρόβλημα κατοχής επί της ουσίας, άρα θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλα τα προβλήματα ασφάλειας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μπάιντεν ότι το ζήτημα που αφορά την Ελλάδα είναι εκείνο της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής και από αυτό το ζήτημα ξεκινά η λύση.

Αποτιμώντας το εν γένει κλίμα, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι και στα τρία αυτά ζητήματα οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να στηρίξουν παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ εξαιτίας των προεδρικών εκλογών.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν επίσης ότι οι ΗΠΑ συνδέουν, με κάποιο τρόπο, το θέμα του χρέους με την σταθερότητα στην Ευρώπη, την οποία σταθερότητα συνδέουν με την δυνατότητα και για μεγαλύτερες επενδύσεις και για σταθερότερο οικονομικό κλίμα στον κόσμο και αυτός είναι ο λόγος που ενδιαφέρονται να λυθεί το ζήτημα.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν ανέφερε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι ΗΠΑ, ενώ στο θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ, είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν αυτό το ζήτημα καθώς θεωρούν ότι αφορά την σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις επόμενες ώρες θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανοιχτή παραμένει η ώρα συνάντησής του με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερίζα Μέι.

Το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα στον έκτο όροφο της Τράπεζας της Ελλάδος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της τελευταίας, διήρκησε μιάμιση ώρα κι έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που θα συντάξει το ταμείο για την ελληνική οικονομία.

Η ΓΣΕΕ εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον πρόεδρο Γιάννη Παναγόπουλο, τον γενικό γραμματέα Νίκο Κιουτσούκη και τον επιστημονικό συνεργάτη του συνδικάτου Γιώργο Αργείδη, καθώς ο στόχος ήταν να καταδειχθεί με στοιχεία όχι μόνο ότι μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει αλλά και γιατί δεν πρέπει να ληφθούν νέα στους τομείς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, της προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις και του συνδικαλιστικού νόμου.

«Αυτός ο συνδικαλιστικός νόμος είναι ο πιο δημοκρατικός που είχαμε ποτέ. Οποιαδήποτε αλλαγή θα αποτελέσει ταφόπλακα για το συνδικαλιστικό κίνημα», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από τη ΓΣΕΕ στο ΑΜΠΕ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ανέφερε ότι από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ δεν υπήρξαν απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι κι ότι δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης. Η Ντέλια Βελκουλέσκου συμφώνησε ωστόσο για τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γ. Παναγόπουλος.

«Αναγκάστηκε και παραδέχθηκε η κ. Βελκουλέσκου ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές κι ότι έπληξε κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Δεν είπε όμως τι θα γίνει με τις άλλες δυνάμεις της αγοράς που απολαμβάνουν στην υγεία των κορόιδων αρκετά πλούτη και ευημερία. Παραδέχθηκε ακόμη ότι εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί, της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

«Περιμένουμε να δούμε εάν αυτές οι παραδοχές της εκπρόσωπου θα αποτυπωθούν στην έκθεση του Ταμείου, η οποία θα παίξει ασφαλώς πολύ μεγάλο ρόλο στη διαπραγμάτευση και τα εργασιακά ζητήματα», σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος για να προσθέσει σε σχετική ερώτηση: «Εξ αντικειμένου σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά και μόνο η παραδοχή ότι η πολιτική που ασκήθηκε είναι ετεροβαρής σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων δείχνει ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει πετύχει έστω κι αν δεν θέλουν να το ομολογήσουν ανοικτά».
ΑΜΠΕ/ΑΥΓΗ

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τo σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού, το οποίο θα εισάγεται σήμερα, Τετάρτη 21/9, στην Ολομέλεια για ψήφιση...

 


Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τo σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού, το οποίο θα εισαχθεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια για ψήφιση. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη ΧΑ.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι «δεν απεμπολούμε τις ιδέες που μας έφεραν στη κυβέρνηση. Διεκδικούσαμε μια άλλη επένδυση για το Ελληνικό. Κάναμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, διότι δεν πετύχαμε όσα διεκδικούσαμε σε σχέση με αυτή την επένδυση» και πρόσθεσε: «Συγκρίνετε τη σύμβαση που είχαμε πριν, που δεν είχε καν τοπογραφικό, με τη σύμβαση που έρχεται σήμερα. Βελτιώσαμε τη σύμβαση η οποία δεν είναι ιδανική». 

ΤΑΙΠΕΔ: Στόχος να μεγαλώσουν οι υποχρεώσεις των επενδυτών 


Στις αλλαγές που έγιναν στη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος είπε ότι «στόχος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν να μεγαλώσουν οι υποχρεώσεις των επενδυτών και να διασαφηνιστούν κάποια ζητήματα».

Όπως επεσήμανε, «οι επενδυτές αποδέχτηκαν να αυξηθεί η συνολική επένδυση κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ στα έργα υποδομής, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το βάρος για τη συντήρηση του Μητροπολιτικού πάρκου, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το 50% για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, καθώς και την αύξηση του πρασίνου με μείωση στη δόμηση, και μειωμένη κάλυψη στην περιοχή της παραλίας στο 15%». Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα είπε ότι «συμφωνήθηκε αντί για 15ετία να καταβληθεί προσπάθεια το 80% του έργου να υλοποιηθεί στα πρώτα 12 χρόνια και να δοθεί προτεραιότητα στα έργα υποδομής και στη διαμόρφωση του πάρκου. Ζητήθηκε, επίσης, μέχρι το τέλος του 2018 να καταβληθεί το 50% του τιμήματος». 

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασαν ανεκμετάλλευτα τα χρόνια 


Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης είπε ότι στην επένδυση προβλέπονται 1,5 δισ. για υποδομές δημοσίου συμφέροντος που δεν προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν αναξιοποίητο χώρο επί 15 χρόνια και συμπλήρωσε: «Το όραμα για ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο 6,000 στρεμμάτων παρέμεινε όραμα. Πέρασαν ανεκμετάλλευτα τα χρόνια».

ΝΔ: Καλώς το έδωσε η κυβέρνηση. Το θέμα είναι, τι έλεγε πριν 


Ο εισηγητής της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε τα πάντα για να υπονομεύσει τη συζήτηση προκειμένου να περάσει στα χαμηλά, σημείωσε ότι «καλώς το έδωσε η κυβέρνηση, έπραξε άριστα, το πρόβλημα είναι τι έλεγε πριν» και συμπλήρωσε ότι δεν έγιναν δραματικές βελτιώσεις στη σύμβαση».

«Συγκρούονται δύο κόσμοι, οι φιλελεύθερες ιδέες, η ελεύθερη αγορά νίκησε την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Όλη αυτή η ιδεοληψία κράτησε πίσω την Ελλάδα τόσες γενιές» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. 

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα 


«Μιλάμε για την αθηναϊκή Ριβιέρα από το Σούνιο έως το Πέραμα» είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει συνεπή πορεία στη συγκεκριμένη επένδυση» τη οποία θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα που είναι εθνικός στόχος» τόνισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

ΚΚΕ: Πολιτική υπέρ του κεφαλαίου


Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, η οποία είναι βολική και για τα άλλα αστικά κόμματα και σημείωσε: «Δύο χρόνια πριν την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού την ονομάζατε σκάνδαλο».

Ποτάμι: Ευτυχώς αποτέλεσε μνημονιακή δέσμευση 


Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης είπε ότι από το «Μάρτιο 2001 ο χώρος του Ελληνικού και η παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά αποτελούν μνημείο πολιτικής αδράνειας, εγκατάλειψης, έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού και μη αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας» και συμπλήρωσε: «Ευτυχώς που η αξιοποίησή του αποτέλεσε μνημονιακή δέσμευση και προαπαιτούμενο για την καταβολή μιας ακόμη δόσης».

Ο κ. Δανέλλης έκανε λόγο για αμφιθυμία της κυβέρνησης η οποία «φαίνεται στις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη» και εξέφρασε το φόβο «πιθανές δυστοκίες να υπονομεύσουν τη συμφωνία». 

ΑΝΕΛ: Η πατρίδα αλλάζει σελίδα 


Ο Δημήτρης Καμμένος εκ μέρους των ΑΝΕΛ είπε ότι «είναι σημαντική ημέρα, γιατί η πατρίδα αλλάζει σελίδα» και συνέδεσε την επένδυση «με έξοδο στις αγορές και τη βελτίωση της εικόνας στο εξωτερικό». 

Ένωση Κεντρώων: Mεγαλύτερη ευκαιρία της χώρας...


Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη ευκαιρία της χώρας για να μπορέσει να ξεφύγει από όλα τα δεινά στα οποία έχει πέσει τα έξι μνημονιακά χρόνια» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαββίδης και πρόσθεσε: «Η αξιοποίηση του Ελληνικού, που έγινε με κανόνες, μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Αθήνας». 

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς έκανε λόγο «για συμβιβασμούς έξω από τη φιλοσοφία της οικολογίας» και παρά το ότι αναγνώρισε τις βελτιώσεις των όρων της σύμβασης σημείωσε: «τα όποια θετικά δεν αναιρούν τα όσα είπα»

HELLINIKON Project (vid)

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.