09/24/16

Το σχόλιο ενός παρευρισκόμενου: "Πρώτη φορά βλέπω τόσους νέους ανθρώπους σε πολιτική εκδήλωση" δίνει την εικόνα της δεύτερης δράσης του κινήματος ‘ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ’ η οποία διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης 22ης Σεπτεμβρίου στο Polis-Café στην Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα...Τα περίπου 250 άτομα που παρευρέθηκαν, παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα, γόνιμη -και σίγουρα διαφορετική από τις συνηθισμένες- συζήτηση για το "φαινόμενο" ΣΥΡΙΖΑ.

Την εκδήλωση προλόγισε ο δικηγόρος και μέλος των ‘ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ’, Θωμάς Καλαϊτζίδης.

Προσκεκλημένοι ήταν οι Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Πέτρος Τατσόπουλος και Ανδρέας Παπαδόπουλος, τη συζήτηση συντόνισε ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, επίσης μέλος του κινήματος. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ομιλίες :


Πέτρος Τατσόπουλος : «Είμαι 56 χρονών. Θυμάμαι πολύ καλά την περίοδο Καραμανλή, την περίοδο Σημίτη κι όλες τις άλλες. Ειλικρινά σας μιλάω, τέτοιο διχασμό δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου. Οι συριζαίοι -τους οποίους γνωρίζω προσωπικά- περιμένουν να αρχίσουμε να φαγωνόμαστε μεταξύ μας όλοι. Χρόνια έσπερναν μέσω της αριστεράς τους το μικρόβιο της μιζέριας και της διχόνοιας. Έτσι θα ασχολούμαστε όλοι με το τι είπαμε αναμεταξύ μας και κανένας με το τι έκανε ο Τσίπρας.»

Κων/νος Μπογδάνος : «Μην υποκύπτετε στους εκφοβισμούς και τις βρισιές των Τρολ τους. Μην υποκύπτετε στον φασισμό που επιβάλλουν. Δρουν επειδή πιστεύουν ότι δεν θα κάνουμε την αναγκαία και απαραίτητη επίκληση στα νομικά δικαιώματά μας. Δεν θα τους τα παραχωρήσουμε, το Σύνταγμα, οι νόμοι είναι ΔΙΚΑ ΜΑΣ.»

Ανδρέας Παπαδόπουλος : «Δεν συμφωνώ ότι είμαστε εμείς και όλοι οι άλλοι. Οι κακοί συριζαίοι και απέναντι τους όλοι οι καλοί. Έχουμε και μεταξύ μας διαφορές. Προσωπικά δε με καλύπτει το ‘αντι-σύριζα’. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα σ’ έναν δεξιό και έναν αριστερό. Θα πρέπει να τα βρούμε όμως σε τρία-τέσσερα καίρια ζητήματα για να προχωρήσουμε μαζί και να τα καταφέρουμε!
»

Εν συνεχεία, πολίτες κυρίως νεαρής ηλικίας και ανεξαρτήτως τάξης και κόμματος συμμετείχαν στον ανοιχτό διάλογο καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η πολιτική η οποία εφαρμόζεται από τον Αλέξη Τσίπρα οδηγεί την χώρα σε τέλμα, πως διακυβεύεται το ίδιο το πολίτευμά μας, ενώ η κυβέρνηση μέσα από στοχοποιήσεις, απειλές και λογοκρισία στοχεύει στον εθνικό διχασμό και την “τιμωρία” όσων εκφράζουν διαφορετική άποψη από αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Θανάσης Χειμωνάς “σφύριξε τη λήξη” της εκδήλωσης τέσσερις ώρες (!) μετά το ξεκίνημά της, τονίζοντας πως οι ‘ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ’ θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους όσο η συγκεκριμένη κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.

Η πρόταση να έχει κατά προτεραιότητα ο δανειολήπτης τη δυνατότητα να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν καταλήξει στα Funds, απορρίφθηκε από τους δανειστές... Η πρόταση να έχει κατά προτεραιότητα ο δανειολήπτης τη δυνατότητα να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν καταλήξει στα Funds, απορρίφθηκε από τους δανειστές, υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, συμπληρώντας πάντως ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη πριν από τη πώληση του δανείου του.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Οικονομίας σημειώνουν:


«1. Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στην συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.

»2. Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη - εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.

»3. Στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δανειστές είχαν απορρίψει επίσης αντίστοιχες προτάσεις με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της Τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.

»4. Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του.

»5. Τέλος, στην πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που συντάχθηκε σε συνεργασία με την ΤτΕ, προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας.»

Το μεταναστευτικό κατά μήκος της βαλκανικής οδού, απασχολεί τη μίνι σύνοδο κορυφής, που συγκάλεσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, στη Βιέννη. ..«Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό στην Βιέννη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι οι χώρες προορισμού είναι αυτές που πρέπει να αναλάβουν το βάρος και πως εάν θέλουμε να αποφευχθεί να πέσει το βάρος σε ένα μόνο κομμάτι των χωρών πρέπει να υπάρχει δίκαιος επιμερισμός των βαρών και αλληλεγγύη. Για τη μετεγκατάσταση η δέσμευση της Ευρώπης ήταν για 66.000 σε δύο χρόνια και έχουν γίνει 4.000, ενώ η Ελλάδα έχει ανοίξει 7.700 θέσεις. Γι' αυτό η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ουσιαστική επιτάχυνση της μετεγκατάστασης.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως θετικό το γεγονός της πρόσκλησης και της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στη σημερινή Σύνοδο, κάτι που, υπενθυμίζεται, δεν είχε γίνει πέρυσι. Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε με τις δικές του θέσεις, τις οποίες είχε παρουσιάσει αναλυτικά και στον ΟΗΕ, με κεντρική τη θέση ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα αντιμετώπισης από όλες τις χώρες και ότι δεν λύνεται με φράχτες και μονομερείς ενέργειες, ούτε με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή με αντιλήψεις που θεωρούν το Διεθνές Δίκαιο πολυτέλεια και που ζητούν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ζήτημα της εφαρμογής της μετεγκατάστασης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας που πρέπει να στηριχθεί από όλους. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι ροές παρουσιάζουν σημάδι αύξησης (ενώ ήταν κάτω από 100 ανά ημέρα, τώρα είναι 150 άνθρωποι ανά ημέρα) και η ελληνικη πλευρά παράλληλα με την ικανοποίηση που εκφράζει για την εφαρμογή της συμφωνίας και τα αποτελέσματα που έχει, επιμένει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες, κάτι που έθεσε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Ρ. Τ. Ενρτογάν, στη Ν. Υόρκη. Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση - όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα - τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός, επίσης, ζήτησε ενίσχυση για αύξηση των στελεχών των υπηρεσιών ασύλου στα νησιά άμεσα και ταχύτατα. Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τη στελέχωση και θα τοποθετήσει ακόμα 44, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί και χρειάζεται ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό γραφείο για το 'Ασυλο έχει δεσμευτεί για 400 στελέχη και το έχει αθετήσει.

Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτός από τη συνεργασία με τη Frontex, πριν από μια εβδομάδα, έχει κάνει και αίτημα για επέκταση συνεργασίας με τη Frontex στα βόρεια σύνορα, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι οι παράνομοι δρόμοι μετανάστευσης είναι κλειστοί και ότι ο μόνος που είναι νόμιμος είναι αυτός που ανοίγεται με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, δηλαδή ο δρόμος των μετεγκαταστάσεων και των επεναγκαταστάσεων.

Ως προς το ζήτημα της αποσυμπίεσης των νησιών, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε θέσει κατά τη συνάντησή του με τον Ρ.Τ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, ότι κάποιοι θα πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους κλειστού τύπου στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο να γίνουν διμερείς συζητήσεις για το πώς μπορεί αυτό να οργανωθεί.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι εκείνο των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να γίνουν τέτοιες συμφωνίες από την ΕΕ κεντρικά με τέτοιες χώρες, και όχι μόνο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τέλος, η Ελλάδα ζητά την αναθεώρηση του Δουβλίνου, το οποίο στις σημερινές συνθήκες κρίσης με τις τεράστιες ροές έχει καταστεί ξεπερασμένο. Το ζήτημα της αναθεώρησης το έβαλε πολύ έντονα η Ιταλία στον ΟΗΕ, στην 4η στρογγυλή τράπεζα για το προσφυγικό.

βίντεο του euronews

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑ.Ε ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Β ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟ...Συναντήθηκαν την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη αντιπροσωπείες της ΛΑ.Ε με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και του ΣΧΕΔΙΟΥ Β με τη συμμετοχή του Αλέκου Αλαβάνου.

Στην αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε συμμετείχαν, ο Δημ. Στρατούλης, πρώην υπουργός και μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε, ο Στ. Λεουτσάκος Συντονιστής του Π.Σ. της ΛΑ.Ε και ο Δημ. Σαραφιανός μέλος του Π.Γ. της ΛΑ.Ε, ενώ στην αντιπροσωπεία του ΣΧΕΔΙΟΥ Β συμμετείχαν, ο Τάσος Σταυρόπουλος, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΧΕΔΙΟΥ Β, η Κατερίνα Καστρίτη και ο Κώστας Παπουλής, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΧΕΔΙΟΥ Β.

Η κοινή ανακοίνωση των δύο αντιπροσωπειών 


Οι αντιπροσωπείες της ΛΑ.Ε και του ΣΧΕΔΙΟΥ Β συζήτησαν, σε θερμό κλίμα, τις πολιτικές εξελίξεις και τα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός εξαιτίας της μνημονιακής καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία πολιτική έχει τη συναίνεση και των άλλων μνημονιακών κομμάτων της Βουλής.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν ιδιαίτερα την κατάσταση στον χώρο της Αριστεράς και πρώτα απ' όλα τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν από την Αριστερά για τα όλο και πιο οξυμμένα προβλήματα που βασανίζουν τον τόπο και τον λαό. Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Αριστεράς, όπως τόνισαν οι δυο αντιπροσωπείες, στην κατεύθυνση της ανατροπής του σημερινού μνημονιακού σκηνικού, για μια νέα, απαλλαγμένη από την ηγεμονία του Βερολίνου, των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, προοδευτική πορεία ανασυγκρότησης και διεξόδου από την κρίση, με εθνικό νόμισμα, απαραίτητο εργαλείο ρευστότητας και εφαρμογής ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, σε σύγκρουση με την ΕΕ και με ορίζοντα ένα σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και δημοκρατικές ανάγκες και προσδοκίες των λαών και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες και τους ορίζοντες, που προσφέρει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στην εποχή που ζούμε, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι αποδίδουν κεντρική σημασία στους κοινωνικούς ταξικούς αγώνες και τα κινήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, στις λαϊκές συσπειρώσεις στις γειτονιές, στις δημιουργικές πρωτοβουλίες της νέας γενιάς, στην αφύπνιση των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση.

Συναποφάσισαν να αναλάβουν, όσο το δυνατόν πιο συντονισμένα, πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση των κοινωνικών αγώνων των κινημάτων, για κοινές δράσεις στα επίκαιρα μέτωπα και την πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων που θα ενισχύουν τους αγώνες των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας για τα δικαιώματα τους. Θα ενισχύσουν, ακόμα, ένα διάλογο με ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας που, χωρίς να ταυτίζονται πλήρως στις απόψεις μαζί μας, βιώνουν την αγωνία αυτού του τόπου κι αναζητούν μια διέξοδο για το άμεσο μέλλον.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την μεταξύ τους συμπόρευση, συνεργασία και συμπαράταξη και τόνισαν την ανάγκη να καταστήσουν αυτή τη συνεργασία, πέρα από τις όποιες διαφορές τους, πιο στενή, πιο ουσιαστική και πιο αποτελεσματική.

Η ΛΑ.Ε και το ΣΧΕΔΙΟ Β τόνισαν ότι σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η συγκρότηση του πιο πλατιού δυνατού μετώπου αριστερών ριζοσπαστικών προοδευτικών απελευθερωτικών δυνάμεων που κατανοούν τη στρατηγική σημασία της ύπαρξης ενός συγκεκριμένου εναλλακτικού και υλοποιήσιμου σχεδίου και το οποίο θα εκφρασθεί τόσο σε κοινωνικό επίπεδο μέσα στους κοινωνικούς αγώνες όσο και σε πολιτικό επίπεδο για μια βαθιά προοδευτική ανατροπή στη χώρα.

Υπογράμμισαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για το σχηματισμό αυτού του μετώπου στη βάση ενός κοινού ριζοσπαστικού προγράμματος για την ήττα του μνημονιακού μπλοκ, της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης και για μια συνεπή προοδευτική πορεία της χώρας.

Τέλος ΛΑ.Ε και ΣΧΕΔΙΟ Β συναποφάσισαν να πυκνώσουν και να συστηματοποιήσουν τις μεταξύ τους επαφές και συζητήσεις για την επίτευξη των συμφωνημένων κοινών στόχων και προσπαθειών τους.

Τα Γραφεία Τύπου της ΛΑ.Ε και του ΣΧΕΔΙΟΥ Β
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2016

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.