Καμμένος σε Ερντογάν: «H προσπάθεια αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους...» (vid)

Με μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση απάντησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στην αμφισβήτηση της Συμφωνίας της Λωζάνης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

 

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είπε:


«Στην ερώτηση που μου κάνατε για τον κ. Ερντογάν, αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος πλέον ότι η προσπάθεια που κάνει ο κ. Ερντογάν είναι να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα θεοκρατικό κράτος. Αμφισβητώντας οποιαδήποτε αλλαγή έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ λόγω του εσωτερικού του μετώπου. 
Θα τον καλούσα όμως να προσέξει ιδιαίτερα όταν ακούει φωνές από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα ελληνικά νησιά, γιατί αυτές οι φωνές ήταν ελληνικές, ήταν φωνές Ιώνων, ήταν οι φωνές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που προϋπήρχαν εκείνων που σφαγίασαν τον Ελληνισμό. 
Τέτοιου είδους αναφορές δεν βοηθούν στη συμβίωση των δύο λαών και η προσπάθεια αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους. Θα του σύστηνα να μην τους ακολουθήσει».

Bloomberg: Μετά τις γερμανικές εκλογές αποφασίζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Μια ακόμη «βόμβα» το απόγευμα της Παρασκευής από το ΔΝΤ, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Ταμείο είναι πολύ πιθανόν να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές... 

 


Η είδηση έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το θέμα του χρέους δεν είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας και ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα εξεταστεί μετά το φθινόπωρο του 2017, μετά δηλαδή τη διεξαγωγή των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει εν τέλει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ μπορεί να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές», σημείωσε ωστόσο ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, μιλώντας στο Bloomberg.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα μετέδωσε η γερμανική Bild, αυξάνονται οι αντιδράσεις και η δυσθυμία στο στρατόπεδο των συντηρητικών βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της κ. Μέρκελ, για το γεγονός ότι τη στιγμή που εκταμιεύονται δισεκατομμύρια για την Αθήνα από το Βερολίνο, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν πέρυσι στη γερμανική Bundestag για την έγκριση του τρίτου πακέτου διάσωσης, μία από τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αποτελεί όρο για τη συμμετοχή του Βερολίνου.

Το πράγματα βεβαίως περιπλέκονται, μετά τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτήν, το Ταμείο αμφισβητεί για ακόμη μία φορά τη βιωσιμότητα του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σημειώνει ότι προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το ελληνικό χρέος θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο άμεση ελάφρυνση από αυτήν που η ΕΕ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει.
 tribune.gr

Τσίπρας σε Ερντογάν: «Κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι επικίνδυνη..»

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης με αφορμή τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Σε τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε πως η Ελλάδα δε θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο...

 

 
Σκληρή απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν και τις προκλητικές δηλώσεις του για τα ελληνικά νησιά, έδωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας όπως είπε, είναι επικίνδυνη για τις σχέσεις των δύο χωρών η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:


Συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, την ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή.

Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.»
ΑΜΠΕ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ! Καταργούνται μετά από 118 χρόνια ζωής στην Ελλάδα

Η Ελληνική πρωτοτυπία πλέον καταργήθηκε με το Πολυνομοσχέδιο. Τέλος λοιπόν και ο θεσμός των περίπτερων στην Ελλάδα. Κάθε περιπτερούχος που βγαίνει στην σύνταξη θα κλείνει και την επιχείρηση...



Σε ανεργία υποχρεώνει η κυβέρνηση δώδεκα χιλιάδες περιπτερούχους μαζί με τις οικογένειές τους, αφού με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα περίπτερα καταργούνται.

Σύμφωνα με τον ιστοχώρο, alpha1news.gr, με την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο ανάπτυξης για τις διατάξεις των περιπτέρων που αφορούν τις μισθώσεις, η οποία είναι πλέον νόμος (μέσω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου), η άδεια δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του κατόχου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να κλείνει οριστικά!

Όπως γίνεται κατανοητό, τα πάντα γίνονται προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και των Super Markets, με αντάλλαγμα το αίμα, την ανέχεια και τη δυστυχία των Ελλήνων. 

Η άγνωστη ιστορία του περίπτερου 


Τα περίπτερα αποτελούν ιστορικό χαρακτηριστικό της αστικής ζωής στην Ελλάδα και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της Αθήνας.

Τα πρώτα περίπτερα έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές του 20ου αιώνα, ως ελάχιστη μορφή οικονομικής βοήθειας προς τους τραυματίες και τους ανάπηρους των συνεχιζόμενων πολέμων στους οποίους συμμετείχε, η Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα περίπτερα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο έκανε την εμφάνισή του στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911.

Ένα μικρό πρόχειρα κατασκευασμένο ξύλινο κουβούκλιο με ελάχιστα προϊόντα, προσπαθούσε να καλύψει τις ελάχιστες οικονομικές ανάγκες της εποχής και να δώσει μια ανάσα σε ανθρώπους που είχαν δώσει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους για την Ελλάδα. 

Ο γνωστός χρονογράφος και ποιητής των αρχών του 20ου αιώνα Σωτήρης Σκίπης σε άρθρο του στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠΤ στις 20 Οκτωβρίου 1919 γράφει για τα πρώτα περίπτερα που έκανα την εμφάνισή τους στην Αθήνα: «Άξιος συγχαρητηρίων έγινε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος αποφάσισε την ανέγερσιν πολλών περιπτέρων εις τας Αθήνας, τα οποία θα εκχωρήσει εις τους τραυματίας του πολέμου, η εις μέλη οικογενειών φονευθέντων πολεμιστών». 

«Δεν φαντάζεται κανείς πόσα καλά θα προκύψουν αμέσως-αμέσως, εκ της ανεγέρσεως των περιπτέρων. Τα περίπτερα θα είναι ένας στολισμός της πόλεως, θα εξυπηρετηθούν δι’ αυτών και θα εύρουν πόρον ζωής πλειστοί ανάπηροι των δύο πολέμων. Θα εξαπλωθή δια του μέσου τούτου το ελληνικόν έντυπον, είτε εφημερίς, είτε περιοδικόν, είτε φυλλάδιον, είτε βιβλίο. Και θα γίνουν αίτια όπως οι μεγάλαι επαρχιακαί μας πόλεις θα κουνηθούν λιγάκι και θα μιμηθούν λιγάκι των πρωτεύουσαν».
πηγή: alpha1news.gr

Λόγω διαφωνιών διεκόπη η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης, υπήρξαν εντάσεις και εκφράστηκαν διαφωνίες επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με αποτέλεσμα τελικώς η διάσκεψη να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο...


Το ΣτΕ θα εξέταζε τις προσφυγές που έχουν καταθέσει Mega, Antenna, Αlpha, Skai, Star και Epsilon TV (E-TV), καθώς και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι προσφυγές των 6 καναλιών είχαν συζητηθεί στις 4 Ιουλίου 2016 στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές.

Ούτε μία ώρα δεν διήρκεσε η διάσκεψη των ανωτάτων δικαστών της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ξεκίνησε σήμερα το πρωί με αντικείμενο την κρίση επί της συνταγματικότητας του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με τον ιστοχώρο http://tvxs.gr, λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης, υπήρξαν εντάσεις και εκφράστηκαν διαφωνίες επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με αποτέλεσμα τελικώς η διάσκεψη να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη για τα κρίσιμα θέματα που έχουν τεθεί σχετικά με αντισυνταγματικότητες του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, όποτε συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των μελών του, είναι αν το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά το Σύνταγμα ήταν το μόνο αρμόδιο για την αδειοδότηση και όχι ο υπουργός Επικρατείας, όπως και το θέμα που σχετίζεται με τον περιορισμένο σε τέσσερις αριθμό των αδειών που ορίστηκαν από την κυβέρνηση.

Οι «δημόσιες τοποθετήσεις» φέρεται να να ματαίωσαν την συνεδρίαση


Οι δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της υπόθεσης έβλαψαν το κλίμα και έφεραν τη ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣτΕ, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι διεκόπη η συνεδρίαση, η οποία θα αποφαινόταν επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣτΕ αναφέρονται τα εξής: «Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».
 

Οι προσφυγές των καναλιών


Οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις προσφυγές του στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Ειδικότερα, οι προσφυγές τους στρέφονται κατά όλων των νομοθετικών πράξεων και αποφάσεων που αφορούν τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων είναι ο νόμος 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής , καθώς και η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που μεταβιβάζει αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Προχθές, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούσαν τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Οι αιτήσεις είχαν κατατεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Antenna, Mega, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star, και από τις εταιρίες συμφερόντων Μαρινάκη και Καλογρίτσα (η τελευταία βρίσκεται ήδη εκτός διαδικασίας λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης). Τα δε ασφαλισικά μέτρα αφορούσαν τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον διαγωνισμό.

Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, την κυριαρχία στο Αιγαίο και ανοίγει θέμα συνόρων ο Ρ. Τ. Ερντογάν!

Eπιχειρώντας να επιδείξει για άλλη μια φορά την ηγεμονία του στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε πρωτοφανή δήλωση αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αναφέροντας ότι υπήρξε «επιζήμια» για τη χώρα του...



Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος πρόεδρος προβαίνει σε ανάλογη βαρυσήμαντη τοποθέτηση για τα ελληνοτουρκικά, εκφράζοντας ανοιχτά την αμφισβήτηση της συνθήκης που διαμόρφωσε στην ουσία τη σύγχρονη Τουρκία.

Εμφανές ήταν ωστόσο ότι η δήλωσή του είχε ως στόχο να θίξει για μια ακόμη φορά το καθεστώς του Κεμαλισμού, το οποίο κατηγόρησε ότι επιχείρησε να προβάλλει ως νίκη την Συνθήκη της Λωζάνης.

Οπως υποστήριξε ο Ερντογάν, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας: «Κάποιοι επιχειρούν να προβάλλουν την Συνθήκη της Λωζάνης ως νίκη» είπε χαρακτηριστικά.

«Με την συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Όσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάνης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;», είπε σε μία ακόμη χαρακτηριστική αποστροφή της ομιίας του.

Στόχος του ήταν επίσης να τονίσει το επιχείρημα του ότι αν οι πραξικοπηματίες κατάφερναν να επικρατήσουν, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο διεθνής παράγοντας θα επέβαλλε στην Τουρκία μια συνθήκη πολύ πιο χειρότερη από αυτή των Σεβρών.

Υπενθυμίζεται ότι με την Συνθήκη των Σεβρών - που υπογράφηκε το 1920 - διαμελιζόταν τα τελευταία εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το 1923, η κυβέρνηση Κεμάλ υπέγραφε την Συνθήκη της Λωζάνης με τις δυτικές δυνάμεις, καθορίζοντας τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας και το καθεστώς γειτονίας και συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και των πρώην κτήσεων της Αυτοκρατορίας.

Στα εδάφη της Τουρκίας του 1923 δεν συμπεριλαμβανόταν η Αντιόχεια και η Ίμβρος με την Τένεδος εξασφάλιζαν καθεστώς αυτονομίας. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία είχε μερίδιο από τα πετρέλαια της Μουσούλης.

Παράλληλα, η Τουρκία παραιτούνταν από κάθε είδους δικαίωμα ή διεκδίκηση στην Κύπρο. 

ΥΠ.ΕΞ.: «Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μία πραγματικότητα την οποία ουδείς μπορεί να αγνοήσει..»


 Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέ tweet έδωσε την παρακάτω απάντηση:



ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τρίτο κόμμα η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)

Μετά τις εκλογικές επιτυχίες στις περιφερειακές εκλογές σε Μεκλεμβούργο-Πομερανία και Βερολίνο, το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις...



Στον απόηχο της πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας στο Βερολίνο όπου εκπροσωπoύνται πλέον με 14,2% στο τοπικό κοινοβούλιο, οι εθνολαϊκιστές του AfD αυξάνουν τα ποσοστά τους και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σύμφωνα με τη νέα, εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL, το ξενοφοβικό κόμμα κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας πλέον το 14% στην πρόθεση ψήφου.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταμετρήσει για το ακροδεξιό κόμμα σε παγγερμανικό επίπεδο η συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση. Εάν λοιπόν πραγματοποιούνταν ομοσπονδιακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, το AfD θα αναδεικνυόταν τρίτη ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες που συγκεντρώνουν 33% και τους Σοσιαλδημοκράτες που λαμβάνουν 23%. Συνεπώς η επέλαση των δεξιών λαϊκιστών δεν θέτει (ακόμη) σε κίνδυνο έναν ενδεχόμενο νέο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU και SPD.

Η δεξαμενή του AfD


Η πρόεδρος του AfD Φράουκε Πέτρι
 Κατά μια μονάδα υποχωρούν τα ποσοστά των Πρασίνων (Grüne) που συγκεντρώνουν το 10% στην πρόθεση ψήφου ενώ κατά μια μονάδα ενισχύονται τα ποσοστά της Αριστεράς (DieLinke) που διαμορφώνονται στο 9%. Στο 6% παραμένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) ενώ τα λοιπά κόμματα προτιμά το 5% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης. Υψηλό παραμένει όμως το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν, το οποίο κυμαίνεται στο 25%.

«Όπως και προηγουμένως στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία και τη Σαξονία-Άνχαλτ έτσι και στο Βερολίνο η AfD προσέλκυσε μαζικά ψηφοφόρους οι οποίοι ψήφιζαν παλαιότερα NPD (σσ. νεοναζιστικό κόμμα) ή άλλα ακροδεξιά κόμματα», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια τάση που παρατηρείται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο».
Κώστας Συμεωνίδης/DW

Εκκλησιαστικές παραφωνίες

Η Εκκλησία, συνήθισε να αναμειγνύεται στην πολιτική, αλλά το κάνει επιλεκτικά. Επτά χρόνια μνημόνια και το μόνο που ακούσαμε ήταν ευχολόγια και προσευχές. Η δράση της περιορίστηκε στη φιλανθρωπία. Η χώρα ξεπουλιέται (6 μεγάλες ΔΕΚΟ ανάμεσα τους η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ πέρασαν μόλις προχθές στη δικαιοδοσία του νέου υπερταμείου), αλλά για εκείνην προέχει να μην διδάσκονται οι μαθητές θρησκειολογία, γιατί θα προσηλυτιστούν από άλλα δόγματα..



του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου κράτους μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται κατά κανόνα από συνεργασία για την εξυπηρέτηση αμοιβαίων συμφερόντων, αλλά και από μικρά διαστήματα εντάσεων. Κοινό στοιχείο όλων των περιόδων είναι ότι ο ένας μπλέκεται στα πόδια του άλλου. Από την εποχή των ναπαίων (ρώσικου κόμματος) πολλοί εμφανίστηκαν ως προστάτες της για να κερδίσουν την εύνοια των χριστιανών ψηφοφόρων. Η Εκκλησία από την άλλη στήριξε σε επίπεδο τουλάχιστον ηγεσίας ναζί, δικτάτορες και πολιτικούς και πρόθυμα υπέβαλε τα σέβη της. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια και ας μην εναντιώνεται ο κ. Ιερώνυμος. Ήταν και συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης του αστικού κράτους . Ο λόγος της είναι συντηρητικός, ενώ δεν λείπουν από τους κόλπους της ιεράρχες σκοταδιστές που ενεργούν με ακραίο τρόπο ακόμη και σε αλλαγές δευτερεύουσας σημασίας, όπως αυτές που επιχειρεί ο κ. Φίλης στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις προκαλεί το θέμα αυτό. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με το οποίο το μάθημα από ομολογιακό μετατρέπεται σε θρησκειολογία. Πολλοί συμφωνούν , γιατί θεωρούν ότι πρέπει να σταματήσει η κατήχηση που γίνεται στους μαθητές στη 12χρονη πορεία τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Άλλοι πάλι διαφωνούν. Έτσι ξέσπασε διαμάχη και η ηγεσία της Εκκλησίας κήρυξε τον «πόλεμο». Απομακρύνθηκε ο διευθυντής του τριμηνιαίου περιοδικού «Θεολογία», το οποίο εκδίδεται από την Ιερά Σύνοδο, κ. Γιαγκαζόγλου ( επικεφαλής του διαλόγου σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας), γιατί συμφώνησε με αυτήν την αλλαγή. Ιεράρχες αποφάσισαν να χτυπούν οι καμπάνες πένθιμα σε πόλεις και χωριά , εκφωνούνται πύρινα κηρύγματα και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων με ένα κείμενο που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές σηκώνει τη σημαία του αγώνα εναντίον των «νεομαρξιστικών διεθνιστικών αλλαγών» και καλεί τον «ορθόδοξο ελληνικό λαό να αντιδράσει δυναμικά έναντι όλων αυτών που επιβουλεύονται την ορθόδοξη πνευματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των βαπτισμένων παιδιών του (!).» Στην αντιπαράθεση αυτή ενεπλάκησαν και πολιτικοί με πρώτο και καλύτερο το σύγχρονο ναπαίο, κ. Καμμένο, ο οποίος ταυτίστηκε με τις απόψεις του κ. Ιερώνυμου.

Αξίζει να θυμηθούμε πως κάτι ανάλογο σε μεγαλύτερη βέβαια έκταση είχε γίνει και με την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Είχε διχαστεί η ελληνική κοινωνία. Επικεφαλής των πιο ακραίων θρησκευτικών και πολιτικών στοιχείων τέθηκε ο τότε Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος . Έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις πιστών σε Αθήνα ( ύψωσε μάλιστα και αντίγραφο του λαβάρου της Επανάστασης) και Θεσσαλονίκη. Προχώρησαν σε συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα ακόμη και σε περιοχές που δεν ήταν στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας (π.χ. Κρήτη). Προσυπέγραψαν , μάλιστα, πολλοί πολιτικοί και ανάμεσα τους ο τότε πρόεδρος της ΝΔ κ. Καραμανλής. Πομπώδεις λόγοι και επιθέσεις κατά των υποτιθέμενων εχθρών του Χριστιανισμού. Και τελικά ποιο είναι σήμερα το αποτέλεσμα; Η απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες δεν έπληξε στο ελάχιστο ούτε την Ορθοδοξία , ούτε τους πιστούς, ούτε το «ελληνορθόδοξο πνεύμα των Ελλήνων».

Η Εκκλησία, λοιπόν, συνήθισε να αναμειγνύεται στην πολιτική, αλλά το κάνει επιλεκτικά. Επτά χρόνια μνημόνια και το μόνο που ακούσαμε ήταν ευχολόγια και προσευχές. Η δράση της περιορίστηκε στη φιλανθρωπία. Η χώρα ξεπουλιέται (6 μεγάλες ΔΕΚΟ ανάμεσα τους η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ πέρασαν μόλις προχθές στη δικαιοδοσία του νέου υπερταμείου), αλλά για εκείνην προέχει να μην διδάσκονται οι μαθητές θρησκειολογία, γιατί θα προσηλυτιστούν από άλλα δόγματα. Ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας γίνεται κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Ναι, στο θέμα αυτό κ. Φίλης έχει δίκιο και αν σε κάτι πρέπει να κατηγορηθεί είναι ότι αυτές οι αλλαγές γίνονται πρόχειρα χωρίς να έχουν τυπωθεί τα νέα βιβλία. Οι ευθύνες, όμως, της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί δεν προχώρησε, όπως είχε δεσμευτεί, στο διαχωρισμό Εκκλησίας –Κράτους , αλλά ούτε στις θέσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση προτείνεται κάτι τέτοιο. Τελικά, όταν σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης απαλλάσσεις τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά ακίνητα από τον ΕΝΦΙΑ, όταν επιτρέπεις σε κυβερνητικά στελέχη να υποδέχονται το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους σε ένα πρωτοφανές παιχνίδι λαϊκισμού και δίνεις άδεια να περιφέρεται στα νοσοκομεία σε ένα ελεεινό εμπόριο ελπίδας για μια χούφτα ψήφους, τότε τι περιμένεις;
Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτα

DW: Στα σκαριά σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank

Σύμφωνα με πληροφορίες της Zeit η γερμανική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας καταρτίζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Deutsche Bank. Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών...


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη επεξεργάζονται στην παρούσα φάση το σχετικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα τεθεί σε ισχύ σε περίπτωση που η Deutsche Bank χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια για να επιλύσει τις πολυάριθμες νομικές της διαμάχες και δεν μπορέσει να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές.

Εντός της γερμανικής κυβέρνησης εκφράζονται φόβοι ότι αυτό μπορεί να συμβεί εάν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιμείνει στην αξίωσή του για την καταβολή προστίμου ύψους 14 δις δολαρίων εκ μέρους της γερμανικής τράπεζας για αγοραπωλησίες τοξικών ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, στο διάστημα πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα διαθέτει «δίχτυ ασφαλείας» μόλις 5,5 δις ευρώ για πιθανές νομικές περιπέτειες. Την ίδια ώρα η χρηματιστηριακή αξία της Deutsche Bank ανέρχεται σε μόλις 14,6 δις ευρώ.

Τι προβλέπει το σχέδιο διάσωσης


Σύμφωνα με την Zeit τα πιθανά μέτρα που προκρίνονται βάσει του σχεδίου διάσωσης είναι η πώληση μέρους της δραστηριότητας της Deutsche Bank σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε εξαιρετική περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει και άμεση κρατική παρέμβαση. Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης προκρίνουν την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού που προβλέπεται για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών. Αυτό προϋποθέτει όμως και ένα bail-in, τη διάσωση δηλαδή και εκ των έσω, με τη συμμετοχή των μετόχων και των πελατών της τράπεζας, κάτι που θα οδηγούσε πιθανότατα σε νέα αναταραχή στις χρηματαγορές. Γι΄ αυτό και συζητείται επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής του κράτους ύψους 25%.

Μέχρι στιγμής όμως πρόκειται μόνον για σχέδια επί χάρτου, όπως επισημαίνει η Zeit. Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να ελπίζει ότι η τράπεζα θα εξέλθει από τη δίνη χωρίς έξωθεν βοήθεια. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα διέψευσε το μεσημέρι της Τετάρτης τις πληροφορίες της Zeit.

Κράιαν: Δεν ζήτησα βοήθεια από τη Μέρκελ


Περί αυτού διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Τζον Κράιαν ο οποίος προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που τον θέλουν να έχει ζητήσει τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει θέμα κρατικής βοήθειας», τόνισε ο Τζον Κράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild, προσθέτοντας ότι ουδέποτε ζήτησε την υποστήριξη της καγκελαρίου αλλά ούτε και υπονόησε ότι η τράπεζα χρειάζεται βοήθεια.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η γνωστοποίηση της αμερικανικής αξίωσης προκάλεσε «μεγάλη αναταραχή», εντούτοις «εξαρχής ήταν σαφές ότι δεν πρόκειται να πληρώσουμε αυτό το ποσό». Ο Τζον Κράιαν εκτιμά ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα αντιμετωπίσει τη Deutsche Bank με τον ίδιο δίκαιο τρόπο που χειρίστηκε και ανάλογες υποθέσεις αμερικανικών τραπεζών. Ο ίδιος απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η μετοχή της Deutsche Bank έχει απολέσει το 55% της αξίας της από την αρχή του έτους και χθες Τρίτη έκλεισε στα 10,18 ευρώ. Το 2007, πριν την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η μετοχή της βρισκόταν πάνω από τα 100 ευρώ.

Eρευνα Workmonitor της Randstad : «Υπό το φόβο της απόλυσης 4 στους 10 εργαζομένους»

Αυξάνεται ο φόβος της απόλυσης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα Workmonitor της Randstad για το Γ' τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2016...



Υπό τον φόβο της απόλυσης εργάζονται 4 στους 10 Ελληνες, σύμφωνα με της τριμηνιαία έρευνα Workmonitor της Randstad για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016, καθώς το 40% των ανδρών και το 39% των γυναικών θεωρούν πολύ πιθανή την απώλεια εργασίας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου τους στους επόμενους έξι μήνες. Η ανασφάλεια εκτινάσσεται στο 57% στους νέους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, ενώ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο φόβο απώλειας της εργασίας τους εμφανίζουν οι ερωτηθέντες που απάντησαν ότι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης (42%).

Η έρευνα ασχολείται με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα φύλα στον χώρο εργασίας, καθώς και τις ηγετικές θέσεις που αναλαμβάνουν. Ακόμα, αναλύονται στοιχεία για τον τριμηνιαίο Δείκτη Κινητικότητας, τον φόβο απώλειας εργασίας, καθώς και την εργασιακή ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων.

Σύμφωνα με τους Έλληνες συμμετέχοντες στην τελευταία έρευνα Workmonitor, 72% πιστεύουν ότι ο εργοδότης τους αντιμετωπίζει ισότιμα, τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. Ωστόσο, μόνο 60% θεωρούν ότι και τα δύο φύλα υποστηρίζονται εξίσου, όταν κάνουν αίτηση για δουλειά ή όταν επιδιώκουν μία προαγωγή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υφίστανται ακόμα διακρίσεις, λόγω φύλου στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς 68% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι άνδρες προτιμούνται από τις γυναίκες, όταν δύο υποψήφιοι έχουν τα ίδια προσόντα για μία θέση. Ποσοστό 80% υποστηρίζουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες συνάδελφοι ανταμείβονται το ίδιο από τον εργοδότη τους για παρόμοιους ρόλους.

Προτίμηση ανδρών για διευθυντικές θέσεις


Τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας αποκαλύπτουν ότι η προτίμηση ανδρών για διευθυντικές θέσεις είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα, σε ποσοστό 80%. Στην πραγματικότητα, για το 2016, 77% δήλωσαν ότι ο άμεσος προϊστάμενός τους είναι άνδρας.

Ανταμοιβές και ομαδικό πνεύμα


Σε ποσοστό 83% συμφωνούν ότι ο άμεσος προϊστάμενος παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος. Ποσοστό 73% μοιράζονται την άποψη ότι ο άμεσος προϊστάμενος είναι υπεύθυνος για την καλλιέργεια της εταιρικής κουλτούρας με το να θέτει ο ίδιος το παράδειγμα. Η Κική Αυγουστάτου, HR & Business Excellence Manager στη Randstad, σχολιάζει: «Το "κλειδί" είναι να παρουσιάζουν τα διοικητικά στελέχη υποδειγματική συμπεριφορά, δηλαδή να λειτουργούν ως πρότυπο με το εργασιακό ήθος τους και με τη συμπεριφορά τους. Στην τελική, οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε, όχι τα λόγια. Στη Randstad, δουλεύουμε με το μότο "μία εταιρεία, μία κατεύθυνση" και επιδιώκουμε ένα ζωντανό και ενεργητικό περιβάλλον, δουλεύοντας ευχάριστα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την έρευνα ΕΔΩ »»»

Μάριο Ντράγκι: Δεν φταίει η ΕΚΤ για τα προβλήματα των γερμανικών τραπεζών

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν ευθύνεται για τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι γερμανικές τράπεζες – μία έμμεση αναφορά στη Deutsche Bank – τονίζοντας ότι «ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετές τράπεζες που έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν χωρίς προβλήματα την ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων...



Την πολιτική της ΕΚΤ και μάλιστα με σθεναρό τρόπο υπερασπίστηκε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στη γερμανική Βουλή, μη διστάζοντας να τονίσει ότι «με τα μέτρα που εφαρμόζουμε, ακολουθούμε τον νόμο και φέρουμε σε πέρας με ορθό τρόπο την εντολή που μας έχει δοθεί».

Ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το newmoney.gr,  υποστήριξε ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι απολύτως απαραίτητα την τρέχουσα περίοδο τόσο για να στηριχθεί η ανάπτυξη όσο και για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και ο δείκτης τιμών καταναλωτή να κατορθώσει να φθάσει στο 2%.

«Η νομισματική μας πολιτική έχει στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση και θα επαναφέρει στο τέλος τον πληθωρισμό στο στόχο μας», υποστήριξε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «σήμερα τα χαμηλά επιτόκια είναι απαραίτητα για μια επιστροφή σε υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να επιτρέψουμε στα μέτρα μας να δράσουν».

Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν ευθύνεται για τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι γερμανικές τράπεζες – μία έμμεση αναφορά στη Deutsche Bank – τονίζοντας ότι «ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετές τράπεζες που έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν χωρίς προβλήματα την ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων, έχοντας αυξήσει την παροχή χορηγήσεων και έχοντας βελτιώσει το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο αποδείχθηκε οφέλιμο και για τις τράπεζες, αλλά και για τους πελάτες τους».

Επιστολή Αρχιεπισκόπου προς Πρωθυπουργό και Προέδρους Κ.Ο. για το μάθημα των Θρησκευτικών

Βέλη προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εκτοξεύει εκ νέου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς...



Ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορεί τον υπουργό ότι επιχειρηματολογεί απέναντι σε αιτήματα, που ουδέποτε προέβαλε η Εκκλησία προκειμένου να προσπεράσει τις επιφυλάξεις της ως «φανατικές, παλαιολιθικές, ή αντιδημοκρατικές».

Παράλληλα, αναφέρεται στην επιχειρηματολογία του κ. Φίλη ότι «'η Πολιτεία αποφασίζει, σαφώς υπονοώντας ότι η Εκκλησία επιθυμεί να ποδηγετήσει στην Πολιτεία» και διερωτάται: «Άραγε στη δημοκρατική μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκεια άποψη ότι Πολιτεία είναι μόνο ο υπουργός;».

Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ακόμη ότι «ήδη από το 2015 η ρητορική των εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας συστηματικά διαστρέβλωνε, κατά βολικό τρόπο, τον ρόλο του υπάρχοντος μαθήματος των Θρησκευτικών ως μίας δήθεν ανελεύθερης και προσηλυτιστικής διαδικασίας 'παραγωγής πιστών' της ορθόδοξης Εκκλησίας μέσα στις σχολικές αίθουσες».

Αναφέρει, δε, ότι λίγο μετά μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής από το μάθημα «χωρίς οποιαδήποτε επίκληση λόγων θρησκευτικών συνειδήσεως (και κατ' ουσίαν δηλαδή υπέρ της μετατροπής του μαθήματος από υποχρεωτικό σε προαιρετικό).

«Αργότερα εντός του έτους 2015» συνεχίζει «άρχισε να κυκλοφορεί μία νεότερη θέση του υπουργείου Παιδείας ότι το μάθημα οφείλει να αλλάξει, διότι αίφνης η πολιτική ηγεσία άρχισε να ανησυχεί για τη διαφύλαξη της 'υποχρεωτικότητάς' του εν όψει του μέχρι τότε δήθεν κατηχητικού – προσηλυτιστικού του χαρακτήρα».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρεται και στη νεότερη θέση του υπουργείου ότι η ομαλή ένταξη των μεταναστών και προσφυγών στην ελληνική κοινωνία, επιβάλλει πλέον ένα διαφορετικό μάθημα Θρησκευτικών.

Ακόμη, διαμηνύει ότι «η Ορθοδοξία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την σύγκριση με τα άλλα θρησκεύματα και δόγματα».
«Η σύγκριση όμως», συνεχίζει, «προϋποθέτει ότι το μάθημα παρέχει στον μαθητή συνεκτική και πλήρη εικόνα της ιδιαιτερότητας της Ορθοδοξίας, δηλαδή ένα σύνολο δομημένων γνώσεων με ψύχραιμη, επιστημονική - θεολογική προσέγγιση και όχι σκόρπιες ψηφίδες κοινωνιολογικού ή φιλοσοφικού προβληματισμού με αφορμή το θρησκευτικό φαινόμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον Πρωθυπουργό και τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για το μάθημα των Θρησκευτικών πατώντας ΕΔΩ »»»

Αλ. Τσίπρας: Οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια αλλαγή στην Ευρώπη (vid)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 26/9/2016, στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», η εκδήλωση που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με θέμα «Αριστερά και Ευρώπη»...



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», η εκδήλωση που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με θέμα «Αριστερά και Ευρώπη». Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση του «Απολογισμού 2014-2016», μιας συνοπτικής έκδοσης με αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του στα δύο αυτά χρόνια κοινοβουλευτικής του θητείας (Ιούλιος 2014-Ιούλιος 2016)...

Ομιλητές της εκδήλωσης, την οποία χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν οι: Πάνος Ρήγας, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μιχάλης Σαμπατακάκης, ηγετικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς. Συντονιστής της συζήτησης ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

 

Αναλυτικά στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:


«Κυρίες και κύριοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι, αγαπητέ φίλε και σύντροφε Δημήτρη, είναι μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση σε μια κατάμεστη αίθουσα που δηλώνει το μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρίσιμα ζητηματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια εκδήλωση που έχει ως αφορμή τον απολογισμό μιας γόνιμης διετίας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε μια ιστορική στιγμή, όπου η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού.

Και τι δεν έγινε αυτή τη διετία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Εξελίχθηκαν τρεις κρίσεις παράλληλες (οικονομική, προσφυγικό, ασφάλεια), στο επίκεντρο δύο εκ των οποίων βρέθηκε η χώρα μας. Πρώτη φορά η Αριστερά ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια χώρα του ευρωπαϊκού πυρήνα. Πραγματοποιήθηκε μια μετωπική σύγκρουση με την ευρωπαϊκή νομοτέλεια της λιτότητας.

Διεξάχθηκαν ένα δημοψήφισμα και δύο εκλογικές αναμετρήσεις νικηφόρες για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, γίναμε μάρτυρες της ραγδαίας ανόδου του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη – όχι από τα αριστερά αλλά από τα δεξιά.

Και επιπλέον, μια προσφυγική κρίση που οδηγεί την Ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία σε παράλυση.

Και, βεβαίως, ένα δημοψήφισμα-σοκ υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Και ξάφνου όλοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο κίνδυνος της Ευρώπης δεν είναι όσοι αμφισβητούν ανόητους κοινούς κανόνες που δε λειτουργούν και ζητάνε να αλλάξουνε.

Αλλά όσοι αμφισβητούν κοινές αξίες. Όπως η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, ο διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών.

Όλοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει κατά Σόιμπλε, να τιμωρηθεί επειδή θέλει να αλλάξει την Ευρώπη. Αλλά οι λαϊκιστές της δεξιάς και η ακροδεξιά που δε θέλει να αλλάξει αλλά να διαλύσει την Ευρώπη.

Και το λέει καθαρά.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς εξελίσσεται μια αναμέτρηση καθοριστική σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό και ταξικό – ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις, για το μέλλον της Ευρώπης. Για αυτό και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι στην Ευρώπη κατατάσσουμε εαυτούς στις δυνάμεις που σπρώχνουν τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπρος, δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε τόσο κατακερματισμένα όσο κατακερματισμένη είναι η σημερινή Ευρώπη.

Και θέλω σε αυτό το σημείο μιλήσω για τον ΣΥΡΙΖΑ ως σημείο αναφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτή τη προσπάθεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που δύο χρόνια πριν παρουσιάζονταν ως ο δαίμονας του αντιευρωπαϊσμού. Σήμερα είναι ένα γόνιμο μπόλι.

Όπως η μάχη μας τη περίοδο της διαπραγμάτευσης μπόλιασε το αίτημα για τερματισμό της λιτότητας και για σεβασμό στη δημοκρατία.

Έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα με επικεφαλής τον Δημήτρη, είναι η μαγιά, για έναν αναγκαίο διάλογο ανάμεσα στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, της Πράσινης Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Πρέπει οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, να συνεννοηθούμε γιατί πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια μεγάλη και αναγκαία πολιτική στροφή για την Ευρώπη.

Γιατί με την προσκόλλησή του στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο οικονομικής οργάνωσης, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται και το συλλογικό όραμα για την ευρωπαϊκή προοπτική ξεθωριάζει.

Κινητοποιεί λίγους και συνεγείρει λιγότερους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπάρξει αν δεν αλλάξει. Γιατί οι τρεις κατ' εξοχήν ευρωπαϊκές κρίσεις στις οποίες αναφέρθηκα: η οικονομική, η προσφυγική και η κρίση ασφαλείας έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την απουσία ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Την κατίσχυση της λογικής: «όχι στη δική μου αυλή» και ο «καθένας μόνος του». Με αυτή τη λογική, όμως, όλοι μαζί βουλιάζουμε στην ανεργία, την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Και όλοι μαζί απειλούμαστε από την ξενοφοβία, το λαϊκισμό και το μίσος για το συνάνθρωπο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Η διαδικασία λοιπόν που ξεκίνησε με τη Διακήρυξη της Μπρατισλάβας και θα ολοκληρωθεί στη Ρώμη το Μάρτιο του 2017, στην επέτειο των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, είναι η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης για να παραμείνει ενωμένη. Και, γι' αυτό, η συνέχεια αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να είναι εμπνευσμένη, τολμηρή και ελπιδοφόρα.

Οφείλει να αντιστοιχηθεί με την απαίτηση της εποχής και να ανταποκριθεί στην πρόκληση της Ιστορίας. Η Ρώμη, το Μάρτη του 2017, πρέπει να οριοθετήσει μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, πολιτικά ισοδύναμη της Συνθήκης της Ρώμης.

Ένα οραματικό και στρατηγικό σημείο αναφοράς για το κοινό μας μέλλον.

Μια πυξίδα για την ουσιαστική επανίδρυση της Ευρώπης.

Γι' αυτό, έως τη Ρώμη, θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει σε πρωτοβουλίες εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε, τουλάχιστον ο στενός πυρήνας της, η Ευρωζώνη, να γίνει πιο λειτουργικός και περισσότερο δημοκρατικός.


Να έχουμε εξειδικεύσει τα βήματα για την κοινωνική Ευρώπη, τη δημοσιονομική ένωση και, παράλληλα, τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου των κρατών-μελών.Και ταυτόχρονα να έχουμε προχωρήσει σε αποφασιστική αντιμετώπιση τουλάχιστον στις δύο εκ των τριών κρίσεων.

Στην προσφυγική κρίση, που σημαίνει διαφύλαξη της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και άρα δημιουργία νόμιμων δρόμων για τους πρόσφυγες, άρα επιτάχυνση του της μετεγκατάστασης, συνέχεια της οικονομικής βοήθειας στις χώρες υποδοχής και επιτάχυνση της απελευθέρωσης της βίζας για την Τουρκία.

Και σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση να έχει επιτέλους δοθεί στην Ελλάδα ό,τι από την ίδια τη συμφωνία δικαιούται. Δηλαδή, συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους, χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές.

Έλεγα, όμως, πιο πριν ότι στις εξελίξεις των τελευταίων δύο χρόνων στην Ευρώπη, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ελλάδα διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν ρόλο κεντρικό και καθοριστικό.

Και σημαντικότερη απόδειξη για αυτό ήταν η πρόσφατη Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Διακήρυξη των Αθηνών. Που πιστεύω το ότι υπήρξε και μόνο αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμός στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, μιας και όπως δήλωσε και ο Ρομάνο Πρόντι, ήταν μια Σύνοδος που άργησε 10 χρόνια για την Ευρώπη. Κάλιο αργά όμως παρά ποτέ.

Η Σύνοδος αυτή επισφράγισε τη συναντίληψη των χωρών του Μεσογειακού Νότου στις μεγάλες προκλήσεις, επιχειρώντας, όμως, ταυτόχρονα και τη διατύπωση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων. Και ταυτόχρονα έδωσε ένα τέλος στη διαρκή, για πολλά χρόνια απομόνωση της Ελλάδας. Στην ψευδή εντύπωση ότι η κρίση αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα.

Με δυο λόγια η Ελλάδα μετατρέπεται σιγά σιγά από το μαύρο πρόβατο και το μέρος του προβλήματος, σε πρωταγωνιστή ευρωπαϊκών θετικών διεργασιών και σε μέρος της λύσης.

Και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύσαμε το γόρδιο δεσμό, αλλά νομίζω ούτε αμελητέο είναι, η ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ είχε λίγο από το χρώμα της Διακήρυξης των Αθηνών.

Και στη Διακήρυξη της Μπρατισλάβα, που για άλλη μια φορά ήταν «too little, too late», εντούτοις – και ούτε αυτό είναι αμελητέο – ενσωματώθηκαν η «ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης» και η «έξυπνη ευελιξία».

Δύο θεμελιώδεις αρχές που συνεπάγονται:

α) τη συγκρότηση ενός νομικά δεσμευτικού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, που θα κατοχυρώνει σε όλα τα κράτη-μέλη, χωρίς εξαιρέσεις, αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο, την εργασιακή ασφάλεια, το δικαίωμα των εργαζομένων να ζουν αξιοπρεπώς από την εργασία τους και συντάξεις διαβίωσης και όχι επιβίωσης για τους ηλικιωμένους, και

β) τη δημοσιονομική ευελιξία για την ανάπτυξη. Τόσο ως επενδυτικό κίνητρο, με την εξαίρεση από το έλλειμμα και το χρέος των εθνικών συγχρηματοδοτήσεων σε επενδυτικά σχέδια από το λεγόμενο «ταμείο Γιούνκερ» και το ΕΣΠΑ.

Όσο και ως διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου, για την άσκηση πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνης με την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Επειδή όμως βρισκόμαστε παρά τα θετικά αυτά βήματα σε λεκτικό και ρητορικό επίπεδο, πολύ μακριά από το να γίνουν πράξη, οφείλουμε να δράσουμε.

Και οφείλουμε να δράσουμε τώρα.

Και αν κάτι αφήνει ως δίδαγμα η ελληνική εμπειρία της διαπραγμάτευσης είναι ότι κανείς δε μπορεί μόνος του.

Χρειάζονται συμμαχίες και κοινά βήματα.

Και αυτό είναι το στοίχημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων σήμερα στην Ευρώπη. Ένα στοίχημα υπαρξιακών διαστάσεων όχι μόνο για τις προοδευτικές δυνάμεις και για την Αριστερά αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Γιατί βιώσιμη Ευρώπη, χωρίς τη προοδευτική σφραγίδα, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει.

Από το Μανιφέστο του Βεντοτένε μέχρι και τη Συνθήκη της Ρώμης, η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει, σε σημαντικό βαθμό, διαμορφωθεί από την πολιτική έμπνευση προοδευτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, στη τελευταία Συνάντηση των προοδευτικών ηγετών που οργάνωσε ο Πρόεδρος Ολάντ στο Παρίσι, πρότεινα και δεσμευτήκαμε να οργανώσουμε ένα forum των ευρωπαϊκών προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Γιατί, ξέρετε, το σημερινό στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης είναι, σε μεγάλο βαθμό, αντανάκλαση και του στρατηγικού αδιεξόδου της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς. Και από αυτό το αδιέξοδο θα πρέπει εμείς να βγούμε πρώτοι, για να μπορέσουμε να βγάλουμε και την Ευρώπη. Και σε αυτή τη κατεύθυνση βλέπω ενδιαφέροντα σήματα, όπως την πολιτική στροφή του γερμανικού SPD και τη συγκυβέρνηση στο Βερολίνο με την Αριστερά και τους Πράσινους.

Αυτόν τον ενδιαφέροντα και αναγκαίο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που προφανώς αφορά και το μέλλον της Ελλάδας, δε μπορούμε παρά να τον διεξάγουμε και στη πατρίδα μας.

Αφού ούτως ή άλλως η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και των εξελίξεων.

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σε λίγες μέρες είναι ένα βήμα, μια ευκαιρία για να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Ξέρω βέβαια ότι σε αυτόν το διάλογο δε δύνανται να συμμετάσχουν οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, αφού έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κου Μητσοτάκη.

Γνωρίζω όμως ότι εκτός από τα κόμματα υπάρχουν και δυνάμεις, κινήσεις, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού, ανανεωτικού και σοσιαλιστικού χώρου που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θέλουν αν λάβουν μέρος, θέλουν να καταθέσουν την άποψή τους, θέλουν να προσφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Σε όλους αυτούς θα ήθελα με τη σημερινή ευκαιρία να απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης.

Γιατί η προσπάθειά μας να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της αλλά με τη κοινωνία όρθια και προστατευμένη, είναι μια προσπάθεια που μας αφορά όλους.

Όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Όλους τους προοδευτικούς πολίτες.

Από αυτόν τον αγώνα δε μπορεί να περισσεύει καμιά και κανείς.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τον Δημήτρη για τη σημερινή αφορμή να συναντηθούμε. Κυρίως, να τον ευχαριστήσω για το έργο και τη προσπάθειά του.

Ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ως μοναδικού Έλληνα και μοναδικού αριστερού Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών του διαμορφώνει μια νέα δυναμική στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σας ευχαριστώ πολύ».