09/29/16

Μετά τις εκλογικές επιτυχίες στις περιφερειακές εκλογές σε Μεκλεμβούργο-Πομερανία και Βερολίνο, το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις...Στον απόηχο της πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας στο Βερολίνο όπου εκπροσωπoύνται πλέον με 14,2% στο τοπικό κοινοβούλιο, οι εθνολαϊκιστές του AfD αυξάνουν τα ποσοστά τους και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σύμφωνα με τη νέα, εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL, το ξενοφοβικό κόμμα κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας πλέον το 14% στην πρόθεση ψήφου.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταμετρήσει για το ακροδεξιό κόμμα σε παγγερμανικό επίπεδο η συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση. Εάν λοιπόν πραγματοποιούνταν ομοσπονδιακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, το AfD θα αναδεικνυόταν τρίτη ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες που συγκεντρώνουν 33% και τους Σοσιαλδημοκράτες που λαμβάνουν 23%. Συνεπώς η επέλαση των δεξιών λαϊκιστών δεν θέτει (ακόμη) σε κίνδυνο έναν ενδεχόμενο νέο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU και SPD.

Η δεξαμενή του AfD


Η πρόεδρος του AfD Φράουκε Πέτρι
 Κατά μια μονάδα υποχωρούν τα ποσοστά των Πρασίνων (Grüne) που συγκεντρώνουν το 10% στην πρόθεση ψήφου ενώ κατά μια μονάδα ενισχύονται τα ποσοστά της Αριστεράς (DieLinke) που διαμορφώνονται στο 9%. Στο 6% παραμένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) ενώ τα λοιπά κόμματα προτιμά το 5% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης. Υψηλό παραμένει όμως το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν, το οποίο κυμαίνεται στο 25%.

«Όπως και προηγουμένως στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία και τη Σαξονία-Άνχαλτ έτσι και στο Βερολίνο η AfD προσέλκυσε μαζικά ψηφοφόρους οι οποίοι ψήφιζαν παλαιότερα NPD (σσ. νεοναζιστικό κόμμα) ή άλλα ακροδεξιά κόμματα», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια τάση που παρατηρείται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο».
Κώστας Συμεωνίδης/DW

Η Εκκλησία, συνήθισε να αναμειγνύεται στην πολιτική, αλλά το κάνει επιλεκτικά. Επτά χρόνια μνημόνια και το μόνο που ακούσαμε ήταν ευχολόγια και προσευχές. Η δράση της περιορίστηκε στη φιλανθρωπία. Η χώρα ξεπουλιέται (6 μεγάλες ΔΕΚΟ ανάμεσα τους η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ πέρασαν μόλις προχθές στη δικαιοδοσία του νέου υπερταμείου), αλλά για εκείνην προέχει να μην διδάσκονται οι μαθητές θρησκειολογία, γιατί θα προσηλυτιστούν από άλλα δόγματα..του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου κράτους μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται κατά κανόνα από συνεργασία για την εξυπηρέτηση αμοιβαίων συμφερόντων, αλλά και από μικρά διαστήματα εντάσεων. Κοινό στοιχείο όλων των περιόδων είναι ότι ο ένας μπλέκεται στα πόδια του άλλου. Από την εποχή των ναπαίων (ρώσικου κόμματος) πολλοί εμφανίστηκαν ως προστάτες της για να κερδίσουν την εύνοια των χριστιανών ψηφοφόρων. Η Εκκλησία από την άλλη στήριξε σε επίπεδο τουλάχιστον ηγεσίας ναζί, δικτάτορες και πολιτικούς και πρόθυμα υπέβαλε τα σέβη της. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια και ας μην εναντιώνεται ο κ. Ιερώνυμος. Ήταν και συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης του αστικού κράτους . Ο λόγος της είναι συντηρητικός, ενώ δεν λείπουν από τους κόλπους της ιεράρχες σκοταδιστές που ενεργούν με ακραίο τρόπο ακόμη και σε αλλαγές δευτερεύουσας σημασίας, όπως αυτές που επιχειρεί ο κ. Φίλης στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις προκαλεί το θέμα αυτό. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με το οποίο το μάθημα από ομολογιακό μετατρέπεται σε θρησκειολογία. Πολλοί συμφωνούν , γιατί θεωρούν ότι πρέπει να σταματήσει η κατήχηση που γίνεται στους μαθητές στη 12χρονη πορεία τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Άλλοι πάλι διαφωνούν. Έτσι ξέσπασε διαμάχη και η ηγεσία της Εκκλησίας κήρυξε τον «πόλεμο». Απομακρύνθηκε ο διευθυντής του τριμηνιαίου περιοδικού «Θεολογία», το οποίο εκδίδεται από την Ιερά Σύνοδο, κ. Γιαγκαζόγλου ( επικεφαλής του διαλόγου σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας), γιατί συμφώνησε με αυτήν την αλλαγή. Ιεράρχες αποφάσισαν να χτυπούν οι καμπάνες πένθιμα σε πόλεις και χωριά , εκφωνούνται πύρινα κηρύγματα και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων με ένα κείμενο που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές σηκώνει τη σημαία του αγώνα εναντίον των «νεομαρξιστικών διεθνιστικών αλλαγών» και καλεί τον «ορθόδοξο ελληνικό λαό να αντιδράσει δυναμικά έναντι όλων αυτών που επιβουλεύονται την ορθόδοξη πνευματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των βαπτισμένων παιδιών του (!).» Στην αντιπαράθεση αυτή ενεπλάκησαν και πολιτικοί με πρώτο και καλύτερο το σύγχρονο ναπαίο, κ. Καμμένο, ο οποίος ταυτίστηκε με τις απόψεις του κ. Ιερώνυμου.

Αξίζει να θυμηθούμε πως κάτι ανάλογο σε μεγαλύτερη βέβαια έκταση είχε γίνει και με την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Είχε διχαστεί η ελληνική κοινωνία. Επικεφαλής των πιο ακραίων θρησκευτικών και πολιτικών στοιχείων τέθηκε ο τότε Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος . Έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις πιστών σε Αθήνα ( ύψωσε μάλιστα και αντίγραφο του λαβάρου της Επανάστασης) και Θεσσαλονίκη. Προχώρησαν σε συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα ακόμη και σε περιοχές που δεν ήταν στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας (π.χ. Κρήτη). Προσυπέγραψαν , μάλιστα, πολλοί πολιτικοί και ανάμεσα τους ο τότε πρόεδρος της ΝΔ κ. Καραμανλής. Πομπώδεις λόγοι και επιθέσεις κατά των υποτιθέμενων εχθρών του Χριστιανισμού. Και τελικά ποιο είναι σήμερα το αποτέλεσμα; Η απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες δεν έπληξε στο ελάχιστο ούτε την Ορθοδοξία , ούτε τους πιστούς, ούτε το «ελληνορθόδοξο πνεύμα των Ελλήνων».

Η Εκκλησία, λοιπόν, συνήθισε να αναμειγνύεται στην πολιτική, αλλά το κάνει επιλεκτικά. Επτά χρόνια μνημόνια και το μόνο που ακούσαμε ήταν ευχολόγια και προσευχές. Η δράση της περιορίστηκε στη φιλανθρωπία. Η χώρα ξεπουλιέται (6 μεγάλες ΔΕΚΟ ανάμεσα τους η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ πέρασαν μόλις προχθές στη δικαιοδοσία του νέου υπερταμείου), αλλά για εκείνην προέχει να μην διδάσκονται οι μαθητές θρησκειολογία, γιατί θα προσηλυτιστούν από άλλα δόγματα. Ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας γίνεται κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Ναι, στο θέμα αυτό κ. Φίλης έχει δίκιο και αν σε κάτι πρέπει να κατηγορηθεί είναι ότι αυτές οι αλλαγές γίνονται πρόχειρα χωρίς να έχουν τυπωθεί τα νέα βιβλία. Οι ευθύνες, όμως, της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί δεν προχώρησε, όπως είχε δεσμευτεί, στο διαχωρισμό Εκκλησίας –Κράτους , αλλά ούτε στις θέσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση προτείνεται κάτι τέτοιο. Τελικά, όταν σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης απαλλάσσεις τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά ακίνητα από τον ΕΝΦΙΑ, όταν επιτρέπεις σε κυβερνητικά στελέχη να υποδέχονται το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους σε ένα πρωτοφανές παιχνίδι λαϊκισμού και δίνεις άδεια να περιφέρεται στα νοσοκομεία σε ένα ελεεινό εμπόριο ελπίδας για μια χούφτα ψήφους, τότε τι περιμένεις;
Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτα

Σύμφωνα με πληροφορίες της Zeit η γερμανική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας καταρτίζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Deutsche Bank. Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών...


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη επεξεργάζονται στην παρούσα φάση το σχετικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα τεθεί σε ισχύ σε περίπτωση που η Deutsche Bank χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια για να επιλύσει τις πολυάριθμες νομικές της διαμάχες και δεν μπορέσει να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές.

Εντός της γερμανικής κυβέρνησης εκφράζονται φόβοι ότι αυτό μπορεί να συμβεί εάν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιμείνει στην αξίωσή του για την καταβολή προστίμου ύψους 14 δις δολαρίων εκ μέρους της γερμανικής τράπεζας για αγοραπωλησίες τοξικών ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, στο διάστημα πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα διαθέτει «δίχτυ ασφαλείας» μόλις 5,5 δις ευρώ για πιθανές νομικές περιπέτειες. Την ίδια ώρα η χρηματιστηριακή αξία της Deutsche Bank ανέρχεται σε μόλις 14,6 δις ευρώ.

Τι προβλέπει το σχέδιο διάσωσης


Σύμφωνα με την Zeit τα πιθανά μέτρα που προκρίνονται βάσει του σχεδίου διάσωσης είναι η πώληση μέρους της δραστηριότητας της Deutsche Bank σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε εξαιρετική περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει και άμεση κρατική παρέμβαση. Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης προκρίνουν την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού που προβλέπεται για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών. Αυτό προϋποθέτει όμως και ένα bail-in, τη διάσωση δηλαδή και εκ των έσω, με τη συμμετοχή των μετόχων και των πελατών της τράπεζας, κάτι που θα οδηγούσε πιθανότατα σε νέα αναταραχή στις χρηματαγορές. Γι΄ αυτό και συζητείται επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής του κράτους ύψους 25%.

Μέχρι στιγμής όμως πρόκειται μόνον για σχέδια επί χάρτου, όπως επισημαίνει η Zeit. Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να ελπίζει ότι η τράπεζα θα εξέλθει από τη δίνη χωρίς έξωθεν βοήθεια. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα διέψευσε το μεσημέρι της Τετάρτης τις πληροφορίες της Zeit.

Κράιαν: Δεν ζήτησα βοήθεια από τη Μέρκελ


Περί αυτού διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Τζον Κράιαν ο οποίος προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που τον θέλουν να έχει ζητήσει τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει θέμα κρατικής βοήθειας», τόνισε ο Τζον Κράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild, προσθέτοντας ότι ουδέποτε ζήτησε την υποστήριξη της καγκελαρίου αλλά ούτε και υπονόησε ότι η τράπεζα χρειάζεται βοήθεια.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η γνωστοποίηση της αμερικανικής αξίωσης προκάλεσε «μεγάλη αναταραχή», εντούτοις «εξαρχής ήταν σαφές ότι δεν πρόκειται να πληρώσουμε αυτό το ποσό». Ο Τζον Κράιαν εκτιμά ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα αντιμετωπίσει τη Deutsche Bank με τον ίδιο δίκαιο τρόπο που χειρίστηκε και ανάλογες υποθέσεις αμερικανικών τραπεζών. Ο ίδιος απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η μετοχή της Deutsche Bank έχει απολέσει το 55% της αξίας της από την αρχή του έτους και χθες Τρίτη έκλεισε στα 10,18 ευρώ. Το 2007, πριν την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η μετοχή της βρισκόταν πάνω από τα 100 ευρώ.

Αυξάνεται ο φόβος της απόλυσης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα Workmonitor της Randstad για το Γ' τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2016...Υπό τον φόβο της απόλυσης εργάζονται 4 στους 10 Ελληνες, σύμφωνα με της τριμηνιαία έρευνα Workmonitor της Randstad για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016, καθώς το 40% των ανδρών και το 39% των γυναικών θεωρούν πολύ πιθανή την απώλεια εργασίας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου τους στους επόμενους έξι μήνες. Η ανασφάλεια εκτινάσσεται στο 57% στους νέους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, ενώ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο φόβο απώλειας της εργασίας τους εμφανίζουν οι ερωτηθέντες που απάντησαν ότι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης (42%).

Η έρευνα ασχολείται με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα φύλα στον χώρο εργασίας, καθώς και τις ηγετικές θέσεις που αναλαμβάνουν. Ακόμα, αναλύονται στοιχεία για τον τριμηνιαίο Δείκτη Κινητικότητας, τον φόβο απώλειας εργασίας, καθώς και την εργασιακή ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων.

Σύμφωνα με τους Έλληνες συμμετέχοντες στην τελευταία έρευνα Workmonitor, 72% πιστεύουν ότι ο εργοδότης τους αντιμετωπίζει ισότιμα, τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. Ωστόσο, μόνο 60% θεωρούν ότι και τα δύο φύλα υποστηρίζονται εξίσου, όταν κάνουν αίτηση για δουλειά ή όταν επιδιώκουν μία προαγωγή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υφίστανται ακόμα διακρίσεις, λόγω φύλου στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς 68% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι άνδρες προτιμούνται από τις γυναίκες, όταν δύο υποψήφιοι έχουν τα ίδια προσόντα για μία θέση. Ποσοστό 80% υποστηρίζουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες συνάδελφοι ανταμείβονται το ίδιο από τον εργοδότη τους για παρόμοιους ρόλους.

Προτίμηση ανδρών για διευθυντικές θέσεις


Τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας αποκαλύπτουν ότι η προτίμηση ανδρών για διευθυντικές θέσεις είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα, σε ποσοστό 80%. Στην πραγματικότητα, για το 2016, 77% δήλωσαν ότι ο άμεσος προϊστάμενός τους είναι άνδρας.

Ανταμοιβές και ομαδικό πνεύμα


Σε ποσοστό 83% συμφωνούν ότι ο άμεσος προϊστάμενος παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος. Ποσοστό 73% μοιράζονται την άποψη ότι ο άμεσος προϊστάμενος είναι υπεύθυνος για την καλλιέργεια της εταιρικής κουλτούρας με το να θέτει ο ίδιος το παράδειγμα. Η Κική Αυγουστάτου, HR & Business Excellence Manager στη Randstad, σχολιάζει: «Το "κλειδί" είναι να παρουσιάζουν τα διοικητικά στελέχη υποδειγματική συμπεριφορά, δηλαδή να λειτουργούν ως πρότυπο με το εργασιακό ήθος τους και με τη συμπεριφορά τους. Στην τελική, οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε, όχι τα λόγια. Στη Randstad, δουλεύουμε με το μότο "μία εταιρεία, μία κατεύθυνση" και επιδιώκουμε ένα ζωντανό και ενεργητικό περιβάλλον, δουλεύοντας ευχάριστα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την έρευνα ΕΔΩ »»»

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.