10/05/16

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται, σσύμφωνα με το euronews.com. να αναδειχθεί Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών... 


Αντόνιο Γκοθτέρας
Κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, που έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας δεν έχει ασκήσει βέτο για την συγκεκριμένη υποψηφιότητα και μάλιστα η ανακοίνωση έγινε με παρόντες τους εκπροσώπους και των 15 μελών του Σ.Α.

«Σήμερα ύστερα από την έκτη ψηφοφορία έχουμε πλέον ένα ξεκάθαρο φαβορί και το όνομά του είναι Αντόνιο Γκουτέρες. Γι’ αυτό κι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίσημη ψηφοφορία αύριο στις 10 το πρωί (ώρα Ν.Υόρκης) κι ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή με επευφημίες. Σε αυτό προσδοκούμε. Μια ομόφωνη απόφαση για τον κύριο Γκουτέρες για τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε ο Βιτάλι Τσούρκιν, πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Η δεκαετής θητεία του Αντόνιο Γκουτέρες στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει παίξει καταλυτικό ρόλο καθώς εκτιμήθηκε δεόντως ώστε να υπάρξει συναίνεση για την υποψηφιότητά του.

Η δεύτερη θητεία του Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι Μουν ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις 7.30 μμ στο μέγαρο Μαξίμου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Τη συνάντηση με το πρωθυπουργό ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Στην συνάντηση ο κ. Ιερώνυμος θα εκθέσει τις απόψεις και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο...Αίτημά τους, η αναστολή του νέου προγράμματος σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά, με στόχο να ξεκινήσει ειλικρινής διάλογος από μηδενική βάση. Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα στη δεύτερη τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, στην αίθουσα συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο κατάλογος των συμμετεχόντων ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα. Κατόπιν επικυρώθηκαν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίας.

Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών. Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέγνωσε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, διά της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου.

Καμιά διάθεση για συνάντηση Αρχιεπισκόπου-Φίλη


«Ο αρχιεπίσκοπος δεν έχει καμία διάθεση να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, διότι εξύβρισε και συκοφάντησε την εκκλησία με τρόπο χυδαίο και σκαιό» δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Βήμα» ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης. Πρόσθεσε, πως «ουσιαστικά, ο κ. Φίλης είπε απίστευτα ψεύδη, σε σχέση με την διεξαγωγή του διαλόγου ή σε σχέση με ό,τι διημείφθη στη διάρκεια του δείπνου που παράθεσε ο πρωθυπουργός στον αρχιεπίσκοπο, την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου. Είπε δηλαδή, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών συζητήθηκε στη διάρκεια αυτού του δείπνου, ενώ το μόνο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Συμπλήρωσε, πως «δεν υπάρχει καμία σύγκρουση εκκλησίας – κυβέρνησης. Υπάρχει σύγκρουση εκκλησίας και ιδεοληπτικών εμμονών. Και όποιος φοράει το θεσμικό κουστούμι, οφείλει να το φορά σωστά και όχι παράταιρα. Ας φορέσει το θεσμικό του κουστούμι και ας σεβαστεί τον θεσμό που έχει απέναντι του και η εκκλησία δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Αντιδράσεις


«Οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου παραπέμπουν περισσότερο σε σκοτεινές περιόδους του τόπου και αποτελούν ανιστόρητες αναφορές, επηρεασμένες από πρωτόγονο αντικομμουνισμό», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, επισημαίνοντας: «Πρόκειται για απλουστευτικές μεταφυσικές προσεγγίσεις και προσπάθεια να ταυτιστεί ο σοσιαλισμός, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, ακόμη και αστικοί εκσυγχρονισμοί, όπως ο χωρισμός κράτους-εκκλησίας, που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, τον νεοφιλελευθερισμό κ.λπ.». «Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που με ανεύθυνο τρόπο άνοιξε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», πρστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν επικίνδυνη διολίσθηση, προσπάθεια διαίρεσης του λαού μας, με βάση τις ιδεολογικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι είναι υπερώριμο ζήτημα και για την Ελλάδα ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας και ό,τι αυτό σημαίνει για την εκπαίδευση, το περιουσιακό ζήτημα της εκκλησίας, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, την ονοματοδοσία παιδιών, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών κ.α.», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Δεν είναι ώρα για ένα νέο διχασμό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Και προσθέτει: «Η κοινωνία έχει να λύσει τα δικά της προβλήματα. Ας μην της φορτώνουν άλλα, υπουργοί και ιεράρχες. Και τα δημοψηφίσματα δεν μπορούν να παραγγέλνονται από την εκκλησία στην πολιτεία. Συγκρούσεις όπως αυτές που έκανε η εκκλησία με αφορμή τις ταυτότητες, τον πολιτικό γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης δεν θα πρέπει ξαναγίνουν. Αντίθετα όλοι πρέπει να μετέχουν σε ένα διάλογο χωρίς ταμπού τόσο για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσο και για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας.Ας μην φοβηθούμε το μέλλον και το ξεκαθάρισμα του ρόλου του καθενός», καταλήγει το Ποτάμι.

«Καλό είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι μεταξύ κράτους και Εκκλησίας», δηλώνει η Ένωση Κεντρώων, με ανακοίνωσή της, ζητώντας «να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος εφ΄ όλης της ύλης». «Στηρίζουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία, στηρίζουμε την ανεξιθρησκία και την ελεύθερη διακίνηση όλων των δογμάτων, όμως πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως επίσημης συνταγματικά κατοχυρωμένης θρησκείας της χώρας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
ert.gr

Ανάπτυξη τόσο για το 2016, όσο και για το 2017 προβλέπει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσής του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook)...


Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Όμπσφελντ

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,1% φέτος και 2,8% του χρόνου. Παράλληλα, βλέπει αποπληθωρισμό της τάξης του 0,1% για το 2016 και πληθωρισμό 0,6% για το 2017.

Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή προϋποθέτει την «πλήρη εφαρμογή από τις (ελληνικές) αρχές του δημοσιονομικού πακέτου του προγράμματος του ESM».

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπερβαίνουν τους στόχους του προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει ύφεση 0,3% για φέτος και ανάπτυξη 2,7% για το επόμενο έτος.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,1% και πως το 2017 ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 0,6%. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,8%. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,4% εφέτος και θα ανέλθει στο 0,8% το 2017.

Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2016 και το 2017 θα είναι ισοσκελισμένο, ενώ και μεσοπρόθεσμα (το 2021) το Ταμείο εκτιμά πως το ισοζύγιο συναλλαγών της Ελλάδος δεν θα είναι ελλειμματικό, αλλά ούτε και πλεονασματικό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο των δανειστών Ντ. Βελκουλέσκου παρουσιάζοντας τα ευρήματα του Ταμείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4, είχε αναφέρει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία παραμένουν ασθενικές και υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους, ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα». Η ίδια η κ. Βελκουλέσκου σε ενημέρωση δημοσιογράφων είχε επιφυλαχθεί να παρουσιάσει τις προβλέψεις του Ταμείου προσθέτοντας ωστόσο ότι η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα εφέτος και ανάκαμψη αναμένεται το επόμενο έτος, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν.

Για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και πως εάν δεν αναληφθεί σύντομα αποφασιστική πολιτική δράση για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα υπάρχει κίνδυνος η ισχνή ανάπτυξη να διαιωνιστεί απηύθυνε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2016 θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2017 ο ρυθμός επέκτασης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3,4%. Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά πως εφέτος θα αναπτυχθεί κατά 1,7%, βελτιώνοντας την πρόβλεψη του Ιουλίου κατά 0,1%, ενώ θεωρεί πως το 2017 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5%, ήτοι 0,1% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμηση που είχε διατυπώσει τον προηγούμενο Ιούλιο για τους ρυθμούς ανάπτυξης των αναπτυγμένων χωρών και μείωσε τον εφετινό στόχο στο 1,6% από το 1,8%. Για το 2017 εκτιμά πως η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα ανέλθει στο 1,8%. Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά κατά κύριο τη μεγάλη υποβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον ότι "χωρίς αποφασιστική πολιτική δράση για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα η ισχνή ανάπτυξη θα διαιωνιστεί». Ο ίδιος υπογράμμισε πως σε σύγκριση με τους μέσους όρους της περιόδου 1998-2007, η μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης είναι τώρα χαμηλότερη σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
πηγή: thepressproject.gr

Νέα παρέμβαση για την απαρέγκλιτη τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, με αποδέκτες τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ, μετά την προκλητική αμφισβήτησή της από την Τουρκία, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος...


Μιλώντας αμέσως μετά την τελετή υποδοχής των λειψάνων των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών στην Κύπρο που επέβαιναν στο ΝΟRATLAS, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί πρόκειται περί αναποσπάστου τμήματος του Διεθνούς Δικαίου, δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί κατά το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον ιστοχώρο presspublica.gr, χαρακτήρισε τραύμα βαρύτατο για τη διεθνή κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα εναντίον του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου.

Επισήμανε, επίσης, ότι είναι πλήγμα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία να ανέχεται σε έδαφος κράτους-μέλους της -άρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος- στρατεύματα κατοχής, να ανέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πάσχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και είναι χρέος της Ευρώπης όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στους ίδιους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσα από μια λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού η Κύπρος είναι πλήρως και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.

Και δεσμευόμαστε ότι αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτή την υπόσχεση θα τη φέρουμε σε πέρας ενωμένοι, όλοι, χωρίς την παραμικρή πολιτική διαφορά να εμποδίζει την εκπλήρωση ενός τέτοιου χρέους. Γιατί, όπως σημείωσε, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πάντα ότι τα μεγάλα και σημαντικά μπορούμε να τα επιτύχουμε μόνο ενωμένοι, και θα τα πετύχουμε ενωμένοι γιατί αυτό είναι το χρέος μας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο.

Για μία ακόμη φορά, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να μην τοποθετηθεί στις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και του ισλαμιστή προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν...


Αφορμή αυτή τη φορά ήταν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου. 

Απαντώντας σε ερώτηση του Έθνους και της ιστοσελίδας mignatiou.com, για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρχικά μας …παρέπεμψε στην τουρκική κυβέρνηση για περαιτέρω σχολιασμό των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν. 

Στη συνέχεια πρόσθεσε τα εξής:

 «Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν επί μακρόν εδραιωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθαρρύνει την Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν καλές γειτονικές σχέσεις και να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. 

Ανεξάρτητες διπλωματικές πηγές με τις οποίες επικοινωνήσαμε μίλησαν για μία μη απαράδεκτη δήλωση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα σε μία δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα. Τόνισαν ότι η στάση Ποντίου Πιλάτου από την πλευρά της Αμερικής ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Ερντογάν, ενός απολυταρχικού και απρόβλεπτου ηγέτη, Σίγουρα, όπως τόνισαν, η «ανεξαρτητοποίηση» της Αμερικής σε αυτό το κρίσιμο θέμα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.mignatiou.com

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.