10/06/16

Ο ελλοχεύων κίνδυνος, σε παρόμοιες συνθήκες, μιας πυρηνικής ανάφλεξης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έγινε και πάλι σαφής την περασμένη εβδομάδα με τις εξελίξεις στο συριακό...του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή μοιάζει τώρα “κομμάτια και θρύψαλα”, λίγο σαν τα ερείπια που επισώρευσε σε μεγάλο τμήμα της περιοχής, με διάφορα κέντρα ισχύος ανταγωνιζόμενα να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα, σε συνθήκες πρωτοφανούς αστάθειας στις ίδιες τις ΗΠΑ γενικά και στον κρατικό μηχανισμό τους ειδικά.

Ο ελλοχεύων κίνδυνος, σε παρόμοιες συνθήκες, μιας πυρηνικής ανάφλεξης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έγινε και πάλι σαφής την περασμένη εβδομάδα με τις εξελίξεις στο συριακό.

Το αμερικανικό Υπουργείο ‘Αμυνας απείλησε την Πέμπτη, δια του εκπροσώπου του, τους Ρώσους ότι, αν επιμείνουν στην πολιτική τους στη Συρία, θα δουν τους στρατιώτες τους να γυρνάνε σε φέρετρα, αλλά και να πλήττονται ρωσικά συμφέροντα στον κόσμο, ίσως και ρωσικές πόλεις!

Την ίδια μέρα, στο κύριο άρθρο τους, οι New York Times, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ονόμαζαν τη Ρωσία “το εκτός νόμου κράτος του Πούτιν” και ζητούσαν επιβολή επιπλέον κυρώσεων, άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και παραπομπή των Ρώσων ηγετών στη διεθνή δικαιοσύνη για “εγκλήματα”.

Νωρίτερα, καταθέτοντας στην Γερουσία, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Joseph Dunford, δεν άφησε καμιά αμφιβολία για το εύρος των διλημμάτων στη Συρία, όταν δήλωσε ότι η επιβολή μιας “ζώνης απαγόρευσης πτήσεων” σε αυτή τη χώρα, συνεπάγεται πόλεμο των ΗΠΑ με τη Συρία και με τη Ρωσία. Την επιβολή τέτοιας ζώνης ζητούν και οι δύο βασικές τάσεις που κυριαρχούν στους Ρεπουμπλικανούς και η Κλίντον. “Δεν ανήκει ασφαλώς στη δική μου δικαιοδοσία να πάρω μια τέτοια απόφαση”, είπε μάλλον ξερά ο στρατηγός στους γερουσιαστές, που κατά τεκμήριο είναι πιο πολεμοχαρείς από τους επαγγελματίες στρατιωτικούς.

‘Οσο για τον Υπουργό ‘Αμυνας κ. Κάρτερ, “γεράκι” στα θέματα Συρίας και αμερικανο-ρωσικών σχέσεων (και που δεν έχει δείξει καμιά διάθεση να πειθαρχήσει στην εντολή του Προέδρου Ομπάμα “βρείτε μια συμφωνία με τη Ρωσία), πήγε στην κύρια πυρηνική βάση των ΗΠΑ, στη Νότιο Ντακότα και μίλησε για τη σημασία του εκσυγχρονισμού των αμερικανικών πυρηνικών όπλων, διατυπώνοντας πάλι απειλές κατά της Μόσχας και “ταξινομώντας” Ρωσία και Βόρεια Κορέα στην κατηγορία των δυνάμεων που συνιστούν πυρηνική απειλή για τις ΗΠΑ.

Οι ελάχιστα διπλωματικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου, περί των απωλειών της Ρωσίας, αντανακλούν πιθανώς την αμηχανία και αδυναμία των ΗΠΑ, και ιδίως του Υπουργού ‘Αμυνας Κάρτερ, που μοιάζει ανίσχυρος να ανακόψει την υποστηριζόμενη από τους Ρώσους συριακή επίθεση στο Χαλέπι, επίθεση που, αν οδηγήσει σε “πτώση” της πόλης, θα συνιστά στρατηγική καμπή στον πόλεμο της Συρίας.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών όμως προειδοποίησε με τη σειρά του την Ουάσιγκτον ότι τυχόν στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία θα οδηγήσει σε “τεκτονικές αλλαγές” στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το περιρρέον κλίμα, οι στρατιωτικοί σχεδιαστές στη Μόσχα δεν έχουν λόγο να μην εκλάβουν τις αμερικανικές δηλώσεις ως διατύπωση μείζονος απειλής κατά της Ρωσίας. Πόσο μάλλον που όλοι πλέον γνωρίζουν, αν και σπανίως το ομολογούν ανοιχτά, ότι το Ισλαμικό Κράτος και η ισλαμική τρομοκρατία είναι νόθο μεν, τέκνο όμως – και όπλο ταυτόχρονα – των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή. Επ’ αυτού έχουν δημοσιευθεί διεθνώς τόννοι αποδείξεων. Δεν δημιούργησαν μόνο, με τους πολέμους στην περιοχή, τις συνθήκες ανάπτυξης αυτών των φαινομένων, οι υπηρεσίες αυτές δημιούργησαν και στη συνέχεια ενίσχυσαν παντοιοτρόπως το Ισλαμικό Κράτος.

Εξέχοντα μέλη του διεθνούς κατεστημένου, όπως ο επικεφαλής του Ισραηλινού Ινστιτούτου για την Ειρήνη Μπεγκίν-Σαντάτ, Καθηγητής Εφραίμ Ινμπάρ, ακόμα και σήμερα υπογραμμίζουν δημοσίως την ανάγκη να διατηρηθεί ένα μικρότερο ίσως, και υπό έλεγχο, Ισλαμικό Κράτος. Η καταστροφή του ISIS θα ήταν στρατηγικό σφάλμα, γράφει χαρακτηριστικά σε πρόσφατο άρθρο του (http://www.defenddemocracy.press/middle-east-divides-empire-text-unusual-clarity/). Και επί του εδάφους, στην ίδια τη Συρία, φτάσαμε στο σημείο να πολεμάνε μεταξύ τους ισλαμιστικές ομάδες που υποστηρίζονται οι μεν από τη CIA, οι δε από το Πεντάγωνο!(https://sputniknews.com/politics/20160610/1041149295/washington-pentagon-cia-catfight-syria.html).

Οι πιθανότητες όλα αυτά να οδηγήσουν σε πυρηνική ανάφλεξη μοιάζουν μεν περιορισμένες, όχι όμως ασήμαντες και βέβαια ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να παραβλεφθεί ή να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα, όπως επανειλημμένα έχουν προειδοποιήσει οι πιο σοβαροί Αμερικανοί και Ρώσοι ειδικοί, όπως αίφνης ο Στέφεν Κοέν, από τους σημαντικότερους Αμερικανούς μελετητές της Ρωσίας, συν-εκδότης του περιοδικού Τhe Nation και ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων του Πρίνστον και της Νέας Υόρκης.

O κίνδυνος πυρηνικού πολέμου δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, τονίζει εδώ και μήνες ο κ. Κοέν, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε στην ιστορία οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν είχαν εγκατασταθεί τόσο κοντά στη Ρωσία.
* Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.
πηγή: konstantakopoulos.gr 

Βέβαιος ότι η ελλιπής αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη των χωρών μελών θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια στη διάλυση της ευρωζώνης εμφανίζεται ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς...


«Με ανησυχεί η ταχύτητα με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρώπη», λέει χαρακτηριστικά ο αμερικανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη σημερινή εφημερίδα Die Welt. Και προσθέτει: «Η πολιτική αποφασίζει για το τι πρέπει να γίνει, αλλά στη συνέχεια υπάρχουν ενστάσεις, κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις».

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς υπογραμμίζει την ανάγκη υλοποίησης εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων, όπως τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης ή ενός συστήματος κοινής εγγύησης καταθέσεων. Ο ίδιος εμφανίζεται πάντως απαισιόδοξος, εκτιμώντας ότι πλέον η ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να σώσει την παραπαίουσα νομισματική ένωση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Σε δέκα χρόνια θα υπάρχει ακόμη ευρωζώνη, αλλά το ερώτημα είναι ποια μορφή θα έχει. Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα συνεχίσει να έχει 19 μέλη», λέει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε ερώτηση ποιες χώρες θα συνεχίσουν να είναι μέλη της ευρωζώνης ο Τζ. Στίγκλιτς απαντά ότι «είναι πιο εύκολο να πει κανείς ποιος δεν θα είναι μέσα. Στη Γερμανία έχουν ήδη αποδεχτεί ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς αυτό».

Η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει στο ευρώ


Σύμφωνα με τον ίδιο, ώθηση στην αναιμική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηπείρου μπορεί να δώσει μόνον η διάλυση της νομισματικής ένωσης ή η διάσπασή της σε ευρώ του βορρά και ευρώ του νότου.

O Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος εκφράζει αμφιβολίες και για την παραμονή της Ιταλίας στο κοινό νόμισμα. «Όταν συζητώ με Ιταλούς, διαισθάνομαι ότι οι άνθρωποι εκεί είναι όλο και πιο απογοητευμένοι από το ευρώ».

Παράλληλα, όπως λέει, και στους οικονομολόγους αλλά και στους κορυφαίους πολιτικούς της χώρας γίνεται όλο και πιο σαφές ότι «η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει στο ευρώ. Αυτό είναι για τους Ιταλούς συναισθηματικά πραγματικά δύσκολο και για μεγάλο διάστημα αρνούνταν να το αποδεχθούν».
Κώστας Συμεωνίδης/DW

Χθες Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος εξερχόμενος έκανε λόγο για συνάντηση σε καλό κλίμα και τόνισε ότι λύθηκαν οι παρεξηγήσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας...


 


Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.
Στη συνάντηση στο μέγαρο ΜΑΞΙΜΟΥ συμμετήχαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, παρόντες ήταν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και Παιδείας, Νίκος Φίλης, καθώς και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Κατά την έξοδό του και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί, 

σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:


Μέγαρο Μαξίμου


Υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


Έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία πολιτείας εκκλησίας δήλωσε εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει «πάγωμα» του προγράμματος σπουδών επανέλαβε ότι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν. Και αρχίζει από την αρχή ένας αγώνας συνεργασίας. Ερωτηθείς αν θα συνεχισθεί το πρόγραμμα φέτος είπε ότι θα δοθούν τα παλαιά βιβλία και η προσπάθεια διορθώσεων θα γίνει από τώρα. Έως ότου γραφούν τα νέα βιβλία, θα χρησιμοποιούνται τα σημερινά βιβλία.

Ικανοποίηση Πάνου Καμμένου


Την μεγάλη ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, γιατί υπήρξε ένας πολύ γόνιμος διάλογος, εξετάσθηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίσθηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι η εκκλησία και η πολιτεία προχωρούν ενωμένες μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και στο πνεύμα της Ορθοδοξίας.

Ερωτηθείς ο υπουργός τι σημαίνει αυτό και πώς θα πάει φέτος το πρόγραμμα σπουδών, είπε: «σημαίνει πώς η συζήτηση που θα γίνει μεταξύ της πολιτείας και της εκκλησίας». Αναφερόμενος ο Πάνος Καμμένος στα βιβλία, είπε ότι είναι τα ίδια και δεν έχει αλλάξει κανένα βιβλίο.

Έχουν αρθεί οι παρεξηγήσεις τόνισε ο Νίκος Φίλης


Ήτανε πολύ καλό το κλίμα της συζήτησης, οι παρεξηγήσεις έχουν αρθεί, ο διάλογος συνεχίζεται γιατί υπάρχουν σημεία που πρέπει να τα συζητούμε, η εκκλησία και η πολιτεία. Για το θέμα των θρησκευτικών, η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων, θα εφαρμοσθούν, είναι απόφαση και ευθύνη της πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης, βεβαίως, ταυτοχρόνως όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν νέα βιβλία, έχουμε διανείμει τα παλαιά, συνυπάρχουν αυτά τα ζητήματα και όπως όλα τα μαθήματα, έτσι και τα θρησκευτικά θα αξιολογηθεί το μάθημα και τα νέα προγράμματα. Θα ακουσθούν ξανά οι απόψεις και της εκκλησίας και θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων.

Ο υπουργός είπε ότι συνεχίζεται το μάθημα με τα νέα προγράμματα, συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας για το θέμα αυτό, διότι ήδη έχουν εκδοθεί τα νέα προγράμματα, γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών, αλλά επαναλαμβάνω δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική. Θα κάνουμε διάλογο, θέλουμε τον διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν επί των συγκεκριμένων προγραμμάτων, από εκκλησιαστικούς παράγοντες και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς.

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι μίλησε με τον αρχιεπίσκοπο σε πολύ καλό κλίμα, καθώς όπως υπογράμμισε υπάρχει ένας σεβασμός απέναντί του. Ερωτηθείς αν υπήρξε συμβιβασμός καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η αρχιεπισκοπή ζήτησε πάγωμα» του προγράμματος, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε επί ποίων ζητημάτων έγινε η συζήτηση, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες απόψεις και από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά της εκκλησίας.

Επανέλαβε ότι τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν, αλλά θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία φέτος, προσθέτοντας ότι έτσι κι αλλιώς εμείς δεν έχουμε την άποψη ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο, θέλουμε το μάθημα να είναι πιο πλούσιο, θέλουμε μια αντίληψη βιωματική στην διδασκαλία για θεματική διδασκαλία, πάντοτε τηρώντας τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον αρχιεπίσκοπο.

- Η πρώτη αφορά υποχρεωτικότητα του μαθήματος.

- Η δεύτερη αφορά την μη μείωση των ωρών διδασκαλίας.

- Η τρίτη αφορά μια κατεύθυνση για τον ορθόδοξο πολιτισμό στο μάθημα των θρησκευτικών.

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι πάντοτε υπάρχει διάλογος εφ? όλης της ύλης και για τα ειδικά θέματα που προκύπτουν κάθε φορά.

Τέλος, διέψευσε κάποιες φήμες ότι το κλίμα δεν ήταν καλό, λέγοντας ότι δεν έχω αυτή την εντύπωση και για τους ιεράρχες, το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό με τις διαφωνίες που ο καθένας έχει πάντοτε. Δεν ήρθαμε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις, ήρθαμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο προς όφελος του λαού της χώρας, και πιστεύω ότι αυτό είναι μία επιδίωξη που έχει και η εκκλησία και όχι μόνον η πολιτεία.

Ήρθησαν δύο παρεξηγήσεις


Εξάλλου, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ήρθησαν δύο παρεξηγήσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορούσε μία μη ολοκληρωμένη εικόνα που είχε η ιεραρχία σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μάθημα των θρησκευτικών και η δεύτερη αφορούσε επίσης μία μη ολοκληρωμένη εικόνα που είχε η ιεραρχία για τις δηλώσεις Φίλη.

Οι παρεξηγήσεις ήρθησαν, εδραιώνουμε σχέσεις αλληλοκατανόησης επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.