10/17/16

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή πραγματοποίησαν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στους «σχεδιασμούς της Κυβέρνησης» για τα εργασιακά...Όπως υποστήριξαν οι κεντρικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου διεκδικούν την επιστροφή των απωλειών που είχαν σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως την κατάργηση των «αντεργατικών» νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ συνολικά οι απώλειες στο βασικό επίπεδο των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κρίσης φτάνουν το 50% με τις αποδοχές το 2014 να είναι χαμηλότερες ακόμα και από τα κατώτερα όρια των αρχών της δεκαετίας του 90'.

Όπως τονίστηκε δεν συμβιβάζονται με μισθούς πείνας και δουλειά χωρίς δικαιώματα και «απαιτούν» την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις ΣΣΕ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.

Το μήνυμα που έστειλαν είναι για συνέχιση του αγώνα σε ενιαίο μέτωπο μέχρι την τελική ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στο συλλαλητήριο το παρών έδωσαν και αρκετά στελέχη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ.Γ. του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

 


Συγκέντρωση και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και έχοντας στην κεφαλή πανό που έγραφε "Ανατροπή της πολιτικής που εξαθλιώνει τον λαό", έκαναν πορεία στις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Αριστοτέλους - και κατέληξαν στο αρχικό σημείο.

Ο κ. Στουρνάρας κάνει πως δεν έχει καταλάβει τον οικονομικό στραγγαλισμό στον οποίο υπεβλήθη η ελληνική οικονομία και κοινωνία, έτσι ώστε να συνθηκολογήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ελληνική κυβέρνηση. Με αυτό το δεδομένο, μας είπε ότι ο τότε Υπουργός Οικονομικών προκάλεσε την άρση του waiver για τις ελληνικές τράπεζες...του Χριστόφορου Παπαδόπουλου*

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στην εξεταστική επιτροπή που ελέγχει τη νομιμότητα χρηματοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ καλεσμένος μάρτυρας ήταν ο κ. Ιωάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από πλευράς μου, ανακινήθηκε –και μάλιστα πήρε μεγάλη δημοσιότητα μέχρι σήμερα– το θέμα της σκληρής επτάμηνης διαπραγμάτευσης του 2015. Αφορμή στάθηκε η υπενθύμιση ότι ο κ. Στουρνάρας έκανε ελλιπή χρήση των δυνατοτήτων που του έδινε η θέση του έτσι ώστε να ανακοπεί η φυγή κεφαλαίων η οποία εντάθηκε από τον Σεπτέμβρη του 2014 και εκτάθηκε έως τον Ιούλιο του 2015.

Το επιχείρημα λέει περίπου ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους καταθέτες και δεν χρησιμοποίησε τα πολιτικά και νομισματικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ενάντια σε μια έξαλλη αντιπολίτευση μέρους της Νέας Δημοκρατίας (δηλώσεις Γεωργιάδη, Μπακογιάννη κλπ.) η οποία καλούσε τους πολίτες να σηκώσουν τα χρήματά τους.

Ο κ. Στουρνάρας κάνει πως δεν έχει καταλάβει τον οικονομικό στραγγαλισμό στον οποίο υπεβλήθη η ελληνική οικονομία και κοινωνία, έτσι ώστε να συνθηκολογήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ελληνική κυβέρνηση. Με αυτό το δεδομένο, μας είπε ότι ο τότε Υπουργός Οικονομικών προκάλεσε την άρση του waiver για τις ελληνικές τράπεζες. Βασίστηκε, μας είπε ο κ. Στουρνάρας, γι’ αυτήν του την απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, χωρίς να υπάρχει κάποια συμφωνία, κάποιο γραπτό κείμενο, και εντέλει χωρίς σεβασμό στην πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία υπέρ της άρσης της λιτότητας.

Ενώ, λοιπόν, η πρόθεση ήταν χωρίς εκβιασμούς να φτάσουμε στην ενδιάμεση συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ο οικονομικός εκβιασμός είχε ήδη συμβεί από τις αρχές του μήνα.

Στην πραγματικότητα ο κ. Στουρνάρας μας είπε αυτό που γνωρίζαμε. Στην ΕΕ δεν λειτούργησαν οι θεσμοί και δεν έγινε σεβαστή η λαϊκή κυριαρχία.

Από τις απαντήσεις του κ. Στουρνάρα βγήκε και είδηση. Ο Διοικητής της ΤτΕ φαίνεται πως ερχόταν σε αναντιστοιχία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, υπογραμμίζοντας στους ξένους εταίρους πως δεν πρέπει να τον λαμβάνουν υπ’ όψιν τους. Ξεχνάει ο Διοικητής της ΤτΕ ότι είναι υποχρέωση του κεντρικού τραπεζίτη –και προκύπτει (και) από το καταστατικό της ΤτΕ– να συνεργάζεται με τον Υπουργό Οικονομικών και όχι να τον υπονομεύει.

Για τον κ. Στουρνάρα οι ενέργειες των δανειστών ήταν οι ενδεδειγμένες από τραπεζική σκοπιά. Ξεχνά βεβαίως να αναφέρει την πραγματική σκοπιά, που ήταν πολιτική, μιας και έπρεπε να σταματήσει η «ελληνική άνοιξη», όπως εύστοχα ανέφερε τον Ιούλιο ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών σε μια πρωτοφανή κρίση ειλικρίνειας που δεν φάνηκε να μπορεί να μιμηθεί και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.

Τα γεγονότα όμως πλέον είναι καταγεγραμμένα: Και πολιτικές αλλά και τραπεζικές πιέσεις ασκήθηκαν έτσι ώστε να μεγαλώσει η ροή της φυγής κεφαλαίων και η Τράπεζα της Ελλάδος εναντιωνόταν με αποσπασματικό, για να το πούμε κομψά, τρόπο στη διαφαινόμενη αυτή οικονομική προοπτική. Άλλωστε, και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έκαναν περίπου τα ίδια, στον μεγαλύτερο βαθμό που τους αναλογούσε, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Στουρνάρας σε μια αποστροφή του λόγου του: «στις 4 Φεβρουαρίου δεν κόπηκε η χρηματοδότηση. Κόπηκε το waiver, η εξαίρεση, δηλαδή το να γίνονται δεκτά. Παίρναμε έκτακτη ρευστότητα. Η έκτακτη ρευστότητα κόπηκε το βράδυ του δημοψηφίσματος».
* Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Αθήνας. Συμμετέχει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας

Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν οι ισχυροί αντιμετωπίζουν τέτοια αδιέξοδα σαν τα σημερινά, όπου τα οικονομικά μέσα αποδεικνύονται τουλάχιστον ατελέσφορα, τότε το μόνο που τους μένει είναι να καταφύγουν στην επιβολή των συμφερόντων του με εξωοικονομικό καταναγκασμό. Κυρίως με στρατιωτικοπολιτικά μέσα... του Δημήτρη Καζάκη*

Πληθαίνουν οι φωνές που βλέπουν την κατάρρευση του ευρώ, της ευρωζώνης και της ΕΕ εν μέσω μιας νέας φάσης της παγκόσμιας ύφεσης στην οποία συνεχίζει να βυθίζεται η οικονομία των κεφαλαιαγορών από το 2007. Ο Ντράγκι έχει φτάσει να χρηματοδοτεί το 36% του ΑΕΠ της ευρωζώνης για να πετύχει μια εικονική και εντελώς ασθενική άνοδο της τάξης του 1,7%.

Καμιά άλλη κεντρική τράπεζα στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν έχει οδηγηθεί σε τόσο μεγάλο αδιέξοδο. Ούτε καν η αμερικανική FED, η οποία χρηματοδοτεί το 25% του ΑΕΠ των ΗΠΑ με τα ενεργητικά της για να πετύχει μια εικονική άνοδο της τάξης του 2-2,5%.

Καθώς τα οικονομικά μέσα και τα "μπαζούκα" της νομισματικής πολιτικής αποτυχαίνουν να ανακόψουν την πορεία της ύφεσης και της επερχόμενης δύνης αποπληθωρισμού - δηλαδή γενικευμένης κατάρρευσης προσφοράς και ζήτησης - για το σύνολο της ευρωζώνης, τόσο ενισχύονται οι τάσεις για χρήση πολιτικών μέσων. Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν οι ισχυροί αντιμετωπίζουν τέτοια αδιέξοδα σαν τα σημερινά, όπου τα οικονομικά μέσα αποδεικνύονται τουλάχιστον ατελέσφορα, τότε το μόνο που τους μένει είναι να καταφύγουν στην επιβολή των συμφερόντων του με εξωοικονομικό καταναγκασμό. Κυρίως με στρατιωτικοπολιτικά μέσα.

Σ' αυτή τη βάση βρισκόμαστε σήμερα μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Η Μέρκελ απαιτεί την "πολιτική ένωση" της Ευρώπης με κάθε μέσο. Αυτό σημαίνει την πολιτική επιβολή των κυρίαρχων συμφερόντων με πολιτικά μέσα κι όχι μόνο ή κυρίως με οικονομικά.

Την ίδια ώρα έχουν κηρύξει πόλεμο στον "λαϊκισμό" - που γι' αυτούς είναι κάθε προσπάθεια να επανέλθει ο έλεγχος των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών κάθε χώρας σε εθνικό επίπεδο. Και φυσικά προετοιμάζονται για τον χειρότερο πόλεμο που πιθανά θα γνωρίσει η ανθρωπότητα σε ευρωπαϊκό έδαφος και παγκόσμια.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία τον Ιούλιο φέτος, για πρώτη φορά μετά τον "ψυχρό πόλεμο" αναβίωσε το δόγμα του "πολέμου αποτροπής" εναντίον του Ρώσικου "επεκτατισμού" ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών. Αμέσως μετά στις 24 Αυγούστου, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε οδηγίες στο Υπουργικό Συμβούλιο, που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται από το 2012 ως μέρος μιας «Konzeption Zivile Verteidigung KZV" (Αντίληψη για την πολιτική Άμυνα). Οι προτάσεις αυτές εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι οργανικό μέρος ενός συνολικού «πλαισίου οδηγιών για το σύνολο της άμυνας" (RRGV), η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα «Bundeswehr Konzeption"(KDB), δηλαδή την μετεξέλιξη των Γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε βασικό κορμό των δυνάμεων ασφαλείας της Ευρώπης. Φυσικά υπό την σκέπη του ΝΑΤΟ.

Το KZV των 70 σελίδων από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών της 24ης Αυγούστου απαριθμεί λεπτομερώς τα βήματα μιας πολιτικής προετοιμασία για την περίπτωση πολέμου. Ένας πόλεμος με πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα λαμβάνεται υπόψη. Σύμφωνα με το κείμενο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, (βλ. SPIEGEL ONLINE, 21 Αυγούστου) δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι "έμμεσα μια επίθεση εναντίον της εδαφικής επικράτειας δεν μπορεί πλέον αποκλειστεί». Κι αυτό δεν αφορά μόνο την εδαφική επικράτεια της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Μια στρατιωτική αναμέτρηση με τη Ρωσία όχι μόνο δεν θεωρείται πλέον πιθανή, αλλά τόσο η Γερμανία, όσο και το ΝΑΤΟ ετοιμάζονται συστηματικά γι' αυτό το ενδεχόμενο. Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ κι έχει δεσμευθεί απόλυτα σ' αυτό. Κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν πλέον αναλάβει να (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung της 21ης Αυγούστου) «ενίσχυσουν την πολιτική αντίσταση ενάντια σε αντισυμβατικές απειλές".

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτα και κύρια την επιβολή ενός καθεστώτος όπου η απειλή των τρομοκρατικών χτυπημάτων και της αναμέτρησης με τη Ρωσία θα επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια των πολιτών ως δαμόκλειος σπάθη. Ταυτόχρονα, προχωρά γρήγορα ο κοινός ευρωπαϊκός χώρος ασφάλειας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας ειδικά των παραμεθόριων χωρών της ΕΕ αλλάζουν ριζικά χαρακτήρα για να υπηρετήσουν το νέο δόγμα πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον της τρομοκρατίας και της Ρωσίας.

Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και η άτυπη σύνοδος της Μπρατισλάβα. Κι έτσι η ίδια η έννοια των κρατικών συνόρων για τις χώρες μέλη της ΕΕ καταργήθηκε, ή ορθότερα τέθηκε καθαρά στην διακριτική ευχέρεια των οργάνων της Ένωσης να τα αναγνωρίζουν ή όχι ανάλογα με τις δικές τους σκοπιμότητες. Δεν είναι πλέον οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές θεσμικό δίκαιο που καθορίζει τα σύνορα των κρατών, αλλά το συμφέρον των οργάνων της ΕΕ.

Δεν πρέπει λοιπόν να ξενίζει κανέναν το γεγονός ότι μετά την Μπρατισλάβα, αλλά και τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογκάν στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου, όπου ο φερόμενος ως Έλλην πρωθυπουργός ανέδειξε τον επίδοξο Σουλτάνο ως εγγυητή της δημοκρατίας και της ομαλότητας στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Γείτονος χώρας έθεσε ανοιχτά πλέον θέμα Συνθήκης της Λωζάννης. Η εν λόγω συνθήκη δεν είναι μια απλή σύμβαση οριοθέτησης συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία το 1923. Αλλά συνιστά οργανικό μέρος της διευθέτησης των μεταπολεμικών συνόρων στο σύνολο της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Όχι μόνο μετά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919, αλλά και μετά τη Συνδιάσκεψη του Σαν Φραντσίσκο το 1945.

Στην πράξη ο Ερντογκάν αμφισβήτησε μια από τις θεμελιώδεις διεθνείς συνθήκες καθορισμού συνόρων μετά το 1ο και 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μήπως είδατε καμιά αντίδραση από μεριάς ΕΕ και ΝΑΤΟ; Και μάλιστα ιδιαίτερα για τα ελληνικά σύνορα, τα οποία υποτίθεται ότι είναι και "ευρωπαϊκά σύνορα";

Ούτε μιλιά! Γιατί; Διότι η πρόκληση του Ερντογκάν εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικής αμφισβήτησης του καθορισμού των μεταπολεμικών συνόρων στο Αιγαίο, τη Θράκη, τα Βαλκάνια και σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Από το 1998 το επίσημο δόγμα του ΝΑΤΟ είναι ότι περίοδος που ξεκίνησε με την Συνθήκη της Βεστφαλίας (1648) και βασιζόταν στην μη ανάμιξη στα εσωτερικά άλλου κράτους, αλλά και στην αποκλειστικότητα της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της επικράτειας ενός κράτους, τελείωσε οριστικά. Η Γιουγκοσλαβία ήταν από τους πρώτες χώρες που πλήρωσε με αίμα και διαμελισμό το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, αλλά και της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, έχουμε εισέλθει επίσημα στην εποχή της κατάλυσης των επίσημων εθνικών και κρατικών συνόρων. Είναι τυχαίο που εδώ και χρόνια όποιος φωνάζει "κάτω τα σύνορα", μπορεί να περάσει από το ταμείο του Σόρος, της ΕΕ, του ΟΗΕ και των άλλων ευαγών ιδρυμάτων της παγκόσμιας διακυβέρνησης για να εισπράξει; Δεν είναι πλέον το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συμβάσεις και το εθνικό δίκαιο των κρατών της διεθνούς κοινότητας που καθορίζουν τη νομιμότητα, αλλά η θέληση και τα συμφέροντα των ισχυρών σ' έναν κόσμο χωρίς σύνορα, όπου μόνο η ζούγκλα των αγορών και τα αρπακτικά τους μπορούν να ρυθμίζουν τα πάντα.
Δημήτρης Καζάκης είναι Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ.

Η Ρωσία, προς το παρόν, δεν προτίθεται να υιοθετήσει νέα μέτρα σε σχέση με τις χώρες της Δύσης ως απάντηση στις κυρώσεις, δήλωσε- απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti...«Προς το παρόν δεν σχεδιάζουμε, τα οποιαδήποτε απαντητικά αντίμετρα. Πρέπει να δούμε, πώς θα φερθούν οι εταίροι μας και μετά θα αποφασίσουμε» είπε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Συνειδητά επιβάλλαμε περιορισμούς στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, ήταν μια ασύμμετρη απάντηση. Εκείνοι μας επέβαλλαν κυρώσεις στα βιομηχανικά προϊόντα, σε προϊόντα διττού χαρακτήρα, περιορισμούς στην χρηματοδότηση, αλλά εμείς ως απάντηση δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβώς τα ίδια. Δηλαδή μπορούμε, αλλά αυτό δεν έχει νόημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν.

«Επιβάλλαμε βέβαια (κυρώσεις) σε εκείνον τον τομέα, όπου τους δημιουργεί προβλήματα, και, όπως βλέπετε, υπολογίζουν ότι υπέστησαν ζημιές δισεκατομμυρίων. Δεν είναι δικοί μας υπολογισμοί αλλά υπολογισμοί που κάνουν δυτικοί εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι των αντίστοιχων κλάδων παραγωγής. Γι αυτό και επιβάλλαμε περιορισμούς εκεί που μας συνέφερε να το κάνουμε. Και δεν θα κάνουμε τίποτα απλά και μόνο για να τιμωρήσουμε κάποιους τιμωρώντας τους εαυτούς μας. Να αγοράσουμε δηλαδή το εισιτήριο και να μην πάμε» πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Οι σχέσεις Ρωσίας —Δύσης επιδεινώθηκαν εξαιτίας την κατάστασης στην Ουκρανία. Στα τέλη Ιουλίου του 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, στράφηκαν από τις στοχευμένες κυρώσεις κατά μεμονωμένων φυσικών προσώπων και εταιρειών στις επιβολή κυρώσεων σε ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας. Η Ρωσία ως απάντηση επέβαλλε περιορισμούς στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις χώρες οι οποίες επέβαλλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζει σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εφημερίδα General Anzeiger, αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα. Παράλληλα, προτείνει την υποκατάσταση της Κομισιόν από τον ESM στην "επιτήρηση" του συμφώνου σταθερότητας...

 


Εφ΄όλης της ύλης, αλλά με προτεραιότητα στα ανοιχτά θέματα της ευρωζώνης η σημερινή συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης. Κατ΄ αρχήν τα θετικά: "Πάρτε για παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία. Θετικούς δείκτες θα παρουσιάσει και η Ιταλία. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έγιναν και στη Γαλλία στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι Έλληνες κάνουν επίσης προόδους. Δεν θα πρέπει ωστόσο να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν την υλοποίηση υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων". 
Αναφερόμενος πάντως στα γερμανικά (και όχι μόνο) δημοσιεύματα για διαφορετικές εκτιμήσεις Βερολίνου-ΔΝΤ ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για "παρεξήγηση" και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία διαμάχη με το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, αναφέρει: "Το ΔΝΤ αμφιβάλλει- και αυτό δεν είναι καινούριο- ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί και ότι αυτό αρκεί για να βάλει τη χώρα σε διαρκή τροχιά ανάπτυξης. Αντιθέτως οι Έλληνες έλεγαν πάντα: 'Θα τα καταφέρουμε'. Γι' αυτό συμφωνήσαμε, την άνοιξη, ότι η Αθήνα θα λάβει επιπλέον μέτρα, εάν επαληθευθεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Μόλις το υπενθύμισα στον έλληνα ομόλογό μου στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας και εκείνος το επιβεβαίωσε".

Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο Σόιμπλε επαναλαμβάνει την πάγια θέση του: "Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτο πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε εάν χρειάζεται κάτι άλλο. Αν αρχίσουμε τώρα να μιλάμε για ελάφρυνση χρέους, θα εξασθενήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η αδυναμία της (δημόσιας) διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε".

Υποκατάσταση της Κομισιόν από τον ESM


Σε μία γενικότερη θεώρηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει να αποδυναμωθεί ο σημερινός "πολιτικός" ρόλος της Κομισιόν στην επιτήρηση του συμφώνου σταθερότητας και να παραχωρηθεί, σταδιακά, η σχετική αρμοδιότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Συγκεκριμένα, δηλώνει: "Είναι επόμενο για τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, να αντλεί αυξημένο πολιτικό και ηγετικό ρόλο από τη συνθήκη της Λισαβόνας και τις ευρωεκλογές. Αλλά αυτό δεν συνάδει με τον ουδέτερο ρόλο ενός θεματοφύλακα των συνθηκών, που ενέχει η Κομισιόν. Γι' αυτό σκέπτομαι μήπως θα έπρεπε να αναλάβει ο ESM, σταδιακά, μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε αυτήν την κατεύθυνση, τουλάχιστον για τις χώρες της ευρωζώνης". Η υλοποίηση της πρότασης θα σήμαινε ότι τον έλεγχο για τη συμμόρφωση της Ελλάδας ή άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης στο σύμφωνο σταθερότητας δεν θα ασκούσε, κατά κύριο λόγο, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ή ο επίτροπος Μοσκοβισί, αλλά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η εφημερίδα αντιτείνει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προϋπέθετε την (χρονοβόρα) τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ. Αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει διαφορετική άποψη: "Όχι, δεν χρειάζεται να τροποποιήσουμε το πρωτογενές δίκαιο. Στην ευρωζώνη θα αρκούσε και μία αλλαγή της συνθήκης του ESM". Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του General-Anzeiger για την αναγκαιότητα μίας πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη, ο έμπειρος υπουργός Οικονομικών αναφέρει τα εξής: "Έχω πολλές ιδέες για το πώς θα βελτιώναμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Αλλά δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς θα επιτύχουμε σε εύθετο χρόνο τροποποιήσεις συνθηκών με τις ομόφωνες αποφάσεις και τα δημοψηφίσματα που απαιτούνται. Πρέπει να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο αποτελεσματική με βήματα ήσσονος εμβέλειας, χωρίς αλλαγή στις συνθήκες. Τα οράματα είναι για να τα υλοποιείς, όταν σου παρουσιάζεται η ευκαιρία. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο".
Γιάννης Παπαδημητρίου/DW

Στην Ελλάδα, το 2015 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008... Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2015 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό επανήλθε το 2015 στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 23,7% (118,8 εκατ. άνθρωποι).

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).

Ως προς την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,4% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,2%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 16,8% του πληθυσμού. 
 Eurostat

Εφ'όλης της ύλης συνέντευξη του Δημάρχου Χαλκιδέων κ. Χρήστου Παγώνη στην εκπομπή "Βήμα Για Όλους" από το κανάλι Star Κεντρικής Ελλάδας...


Η εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Σιμόπουλου "Βήμα Για Όλους" του Star Κεντρικής Ελλάδας φιλοξενήθηκε στη Χαλκίδα όπου έδωσε "βήμα" στον Δήμαρχο Χαλκιδέων να αναφερθεί αναλυτικά στο έργο της Δημοτικής Αρχής για τα δύο (2) χρόνια της θητείας της.
Ακολουθεί βίντεο της συνέντευξης

Σε μια χώρα που βουλιάζει στη φτώχεια, την ανέχεια, όπου η φυγή γίνεται το αποκλειστικό όραμα των νεότερων γενιών, καθώς προχωράει ανελέητη, δρεπανηφόρα, η εκπτώχευση, η συρρίκνωση, η ισλαμοποίηση, η νεοθωμανική απειλή....του Γιώργου Καραμπελιά στο ΑΡΔΗΝ

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σ’ ένα έθνος είναι η παρακμή διά του μιθριδατισμού, ή ίσως η παρακμή συνοδεύεται πάντοτε από αυτόν: Σιγά, σιγά συνηθίζεις το δηλητήριο και την έκπτωση. Ίσως. Πάντως, οι Έλληνες και σε παρακμή βρίσκονται και την έχουν αποδεχθεί δια του μιθριδατισμού.

Καθημερινά, χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ και όχι πλέον αδιόρατα επιταχύνεται η πτώση και η κατάπτωση ενός έθνους που κάποτε έβγαζε Μακρυγιάννηδες και Καραολήδες. Ενός έθνους που σέρνεται πια σε βρώμικες πόλεις, σε θλιβερές πλατείες και εξαντλείται κάθε πρωί στα τουρκοσήριαλ.

Καθόλου τυχαία, κυβερνιέται από τους αθλίους που ανέδειξε στο προσκήνιο μέσα από την κρίση. Αυτό ακριβώς είναι το βαρύτερο σύμπτωμα της παρακμής. Όταν απέναντι στην κρίση δεν προτάσσεις τους καλύτερους που έχει το έθνος σου, αλλά αντίθετα αναδεικνύεις τους χειρότερους. Ξεκίνησαν από τον ΓΑΠ και κατέληξαν στον Τσίπρα.

Τι πιο χαρακτηριστικό από τους δήθεν αντισυστημικούς τους οποίους παρήγαγε μέσα στα έξι χρόνια της κρίσης, τον Βαρουφάκη, τον Κατρούγκαλο, τον Σώρρα, τον Βασίλη Λεβέντη και εσχάτως τον άλλοτε Κώστα Ζουράρι. Σε μια χώρα που βουλιάζει στη φτώχεια, την ανέχεια, όπου η φυγή γίνεται το αποκλειστικό όραμα των νεότερων γενιών, καθώς προχωράει ανελέητη, δρεπανηφόρα, η εκπτώχευση, η συρρίκνωση, η ισλαμοποίηση, η νεοθωμανική απειλή.

Πλέον δε, αφού οι αθλιότεροι όλων ανέλαβαν να ξεπουλήσουν και τα τελευταία υπολείμματα αξιοπρέπειας που διαθέταμε ως έθνος, ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ, ο Πούτιν ο … Ολάντ, αναφέρονται πια στην Ελλάδα σαν ένα ανύπαρκτο μέγεθος, η τύχη της οποίας ενδιαφέρει όλο και λιγότερο και πλέον η ίδια η αποσταθεροποίησή της δεν τρομάζει κανέναν.

Γι’ αυτό εξάλλου, ο Ερντογάν διεκδικεί πλέον και τη Θεσσαλονίκη. Και οι ναιναίκοι του υπουργείου Εξωτερικών διακηρύττουν απλώς πως η Θράκη είναι ελληνική, αντί να ανακαλέσουν αμέσως τον πρέσβη από την Άγκυρα στην Αθήνα. Εξάλλου είναι γνωστή η τακτική τους, «να μην πέσουμε στην παγίδα της πρόκλησης» και έτσι, να το καταπιούμε και αυτό.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, το κόμμα των διορισμένων «συνεδριάζει» και ορχείται με τα αντάρτικα που τους παίζει ο Ζουράρις. Και η μεγαλύτερη καταισχύνη μου είναι πως ανάμεσά τους βρίσκονται και παλιοί «σύντροφοι».

«Έβγαλε βρώμα η ιστορία, ότι ξοφλήσαμε», έλεγε ένα παλιό τραγουδάκι. Η πένα μου –ίσως και ο υπολογιστής μου– δεν βρίσκει δυστυχώς σύμφωνα και φωνήεντα για να περιγράψει την κατρακύλα που έχουμε πάρει. Τα λόγια παύουν πλέον να έχουν νόημα, μοιάζει σαν να έχουν ειπωθεί τα πάντα και να ζητάνε απεγνωσμένα ρεύμα μόνο από την ψυχή μας, για όσους έχουμε ακόμα ψυχή.

Η στόχευση του οικονομικού εισαγγελέα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αφορά περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και 10 στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπλέκονται σε δανειοδοτήσεις, για συνολικά ποσά άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, την χρονική περίοδο 2000 έως και 2011. ..Στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα ενδέχεται να τεθούν, εκ νέου, οι δανειοδοτήσεις στα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, φάκελοι που έχουν τεθεί στο αρχείο, μετά τα όσα υποστήριξε πρόσφατα στην Βουλή ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, ζήτησε από την Επιτροπή της Βουλής τα πρακτικά της κατάθεσης του κ. Στουρνάρα, προκειμένου να μελετήσει και να αποφανθεί αν υφίσταται δυνατότητα ανάσυρσης των δικογραφιών από το αρχείο και εκ νέου διερεύνησης των επίμαχων δανείων.

Η στόχευση του εισαγγελέα αφορά περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και 10 στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπλέκονται σε δανειοδοτήσεις, για συνολικά ποσά άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, την χρονική περίοδο 2000 έως και 2011.

Για τις συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα, που είχε φέρει τον Φεβρουάριο του 2013 ενώπιόν τους, με την ιδιότητα των υπόπτων για την διάπραξη αδικημάτων, τόσο τον γενικό διευθυντή της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη, όσο και τον αρμόδιο από το ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Οι δύο είχαν κληθεί σε εξηγήσεις για συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις που αφορούσαν την επίμαχη περίοδο. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2013, με τροπολογία που ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οποία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης, εξασφαλίστηκε ασυλία με αναδρομική ισχύ, για πολλές δανειοδοτήσεις. Η τροπολογία, εκτός από τα δάνεια των κομμάτων, αφορά δανειοδοτήσεις προς ΜΚΟ ή άλλα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα όπως το Μέγαρο Μουσικής.

Μετά την επίμαχη τροπολογία οι δικογραφίες των οικονομικών εισαγγελέων για τα κόμματα είχα τεθεί στο αρχείο.

Η κίνηση του κ. Αθανασίου να ζητήσει τα πρακτικά της Επιτροπής, αφορά την διατυπωθείσα από τον κ. Στουρνάρα άποψη, πως η επίμαχη τροπολογία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων, τα οποία, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν υπάγονται στην έννοια της «γενικής κυβέρνησης».

Μάλιστα, στην συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σ. Φάμελος είχε παρατηρήσει: «Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη» ( σσ αφορούσε ποινικές ευθύνες για δάνεια προς τα κόμματα).

Οι δικογραφίες που σχημάτιζαν οι οικονομικοί εισαγγελείς πριν αρχειοθετηθούν οι υποθέσεις αφορούσαν δανειοδοτήσεις άνω των 270 εκατομμυρίων ευρώ, σε κόμματα και ΜΚΟ. Από αυτά, τα 250 εκατομμύρια αφορούσαν χορηγήσεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με εγγυήσεις τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους, με τα μεγαλύτερα ποσά να έχουν πιστωθεί από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ εμπλεκόμενες Τράπεζες ήταν και οι Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο κ. Αθανασίου θα μελετήσει την θέση που διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας στην Βουλή και εφόσον προκύπτει ως βάσιμη ανάλογη νομική ερμηνεία θα δώσει εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο οι επίμαχες υποθέσεις.
πηγή: ΑΜΠΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησαν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Συρίας και της Ρωσίας εξαιτίας της πολιορκίας του Χαλεπίου...


«Εξετάζουμε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει αποκλείσει καμία επιλογή μέχρι στιγμής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έπειτα από την ολοκλήρωση συνεδρίασης με θέμα τη Συρία με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και μεσανατολικών χωρών που υποστηρίζουν τις αντικαθεστωτικές συριακές δυνάμεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρέος του είναι να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα.

«Συζητούμε όλους του μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά δεν βλέπω πουθενά στην Ευρώπη μεγάλη όρεξη για κήρυξη πολέμου», πρόσθεσε μετά τις συνομιλίες. «Δεν νομίζω ότι τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών είναι έτοιμα να κηρύξουν πόλεμο».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ότι προτάθηκε «σειρά μέτρων», ανάμεσά τους και επιπλέον μέτρα κατά του καθεστώτος και των υποστηρικτών του.

«Αυτά τα μέτρα θα πλήξουν τους δράστες των εγκλημάτων αυτών», προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς κατά του Χαλεπίου «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ενώ ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τη Μόσχα να δείξει οίκτο. 
πηγή:TPP

Τριάντα έξι σοσιαλιστές, πράσινοι και αριστεροί ευρωβουλευτές, οι 13 από τους οποίους είναι Γάλλοι, τάχθηκαν υπέρ μιας ταχείας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σε ανοικτή επιστολή που απέστειλαν στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. 


Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι «οι συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους ως μέρος της συμφωνίας, πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό, και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου με έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα». 

Αυτή είναι άλλωστε και η θέση του ΔΝΤ.

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους των 311 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 177% του ΑΕΠ της χώρας είναι το κλειδί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

Το Ταμείο δεν έχει ακόμα εμπλακεί στο πρόγραμμα γιατί θεωρεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχει θέσει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μία γενναία ελάφρυνση χρέους. 

Και αυτό φέρνει το Ταμείο αντιμέτωπο με τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ουάσιγκτον την πάγια θέση του ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αγαπητέ Επίτροπε Μοσκοβισί,

Έπειτα και τη συζήτηση σχετικά με τη «Δήλωση της Επιτροπής – η Μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επιπτώσεις τους, καθώς και οι προοπτικές για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 του Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους και την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων τα οποία πρόκειται να ενισχύσουν την οικονομική, κοινωνική και φιλοπεριβαλλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να αφήσει πίσω της το φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, και να προχωρήσει με πολιτικές που επιτρέπουν τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας. Την ευθύνη γι ‘αυτό έχουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι Θεσμοί. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομοφωνία σήμερα μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων σχετικά με την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους, μεταξύ των θεσμικών οργάνων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η βιωσιμότητα. Όπως γνωρίζετε, το ΔΝΤ έχει παρουσιάσει διαφορετική ανάλυση από αυτή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για το θέμα αυτό. Η αβεβαιότητα που προκύπτει εμποδίζει την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις όσον αφορά την έναρξη ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και να λειτουργήσει ανασταλτικά ακόμα και στην ήπια μείωση των επιπέδων της ανεργίας και της φτώχειας και να καθυστερήσει οποιαδήποτε βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης για την προσεχή περίοδο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ έκανε λόγο για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με βάση ότι “ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να παράγει συνεχή πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη” θα χρειαστούν προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα. Η ελάφρυνση του χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ως μέρος της συμφωνίας, θα πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους, με ένα σαφή οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την απαραίτητη οικονομική και κοινωνική ώθηση, αλλά και για να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο κατάλληλο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Εμείς, οι υπογράφοντες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει πίσω τα μέτρα λιτότητας μια για πάντα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εξόδου από το πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να είναι και το τελευταίο. Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στο να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα Διαρθρωτικά Ταμεία που θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, ιδίως για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, και να αυξήσει το βαθμό ασφάλειας για τους πολίτες, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων.

Στο πλαίσιο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, σας παροτρύνουμε να λάβετε τις απόψεις αυτές υπόψη, προς όφελος όλων των κοινωνιών καθώς και των θεσμών.

Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συζήτηση μαζί σας για το θέμα αυτό.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Δημήτρης Παπαδημούλης, EL (GUE/NGL), Guillaume Balas, FR (S&D), Sergio Cofferati, IT (S&D), Fabio De Masi, GER, (GUE/NGL), Eva Joly, FR (Greens), Curzio Maltese, IT, (GUE/NGL), Georgi Pirinski – ΒG (S&D), Emmanuel Maurel, FR (S&D), Ernest Urtasun, ESP, (Greens), Jean-Paul Denanot, FR (S&D), Virginie Rozi?res, FR (S&D) Edouard Martin, FR (S&D), Bart Staes, BE (Greens/EFA), Tania Penas Gonzalez, SP (GUE/NGL), Josep Maria Terricabras, SP (Greens/EFA), Eric Andrieu, FR (S&D), Christine Revault d’Allonnes Bonnefoy, FR (S&D), Marisa Matias, PT (GUE/NGL), Patrick Le Hyaric, FR (GUE/NGL), Στέλιος Κούλογλου, GR (GUE/NGL), Eleonora Forenza, IT (GUE/NGL), Monika Vana, AT (Greens), Louis-Joseph Manscour, FR (S&D), Isabelle Thomas, FR (S&D), Barbara Spinelli, IT (GUE/NGL), Κώστας Χρυσόγονος, GRE, (GUE/NGL), Younous Omarjee, ES, (GUE/NGL), Elly Schlein, IT, (S&D), Joachin Schuster GER, (S&D), Michele Rivasi, FR, (Greens), Κωνσταντίνκα Κούνεβα, GRE, (GUE/NGL), Ana Gomes, POR, (S&D), Martina Anderson, IRL, (GUE/NGL), Matt Carthy, IRL, (GUE/NGL), Liadh Ni Riada, IRL, (GUE/NGL), Lynn Boylan, IRL, (GUE/NGL).
 euronews

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει, φυσικά, να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο της Ρώμης και να περάσουν και από «προσεκτική ανάγνωση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...


 


Στα κύρια σημεία του κάνει λόγο για νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και κλείσιμο της υπηρεσίας του Δημοσίου που έως τώρα εισέπραττε τις οφειλές των πολιτών προς το ιταλικό κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία "Equitalia" πρόκειται να κλείσει και να αντικατασταθεί από έναν νέο κρατικό οργανισμό, ο οποίος θα εισπράττει τα χρήματα που οι Ιταλοί οφείλουν στο κράτος, με χαμηλότερους, όμως, τόκους και πρόστιμα από εκείνα που ίσχυαν μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Στα κύρια σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβάνονται φορολογικές εκπτώσεις για τους επιχειρηματίες που θα αποφασίζουν να ανανεώνουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, επιβεβαιώνεται η χορήγηση δέκατης τέταρτης σύνταξης στους πολίτες με μηνιαίες απολαβές που δεν ξεπερνούν τα χίλια ευρώ τον μήνα, όπως και η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους με τριάντα πέντε χρόνια ένσημα, οι οποίοι είναι τουλάχιστον εξήντα τριών ετών. Θα πρέπει, όμως, να ζητήσουν δάνειο (για να καλύψουν την διαφορά που προκύπτει από την πρόωρη συνταξιοδότηση), το οποίο και θα επιστρέψουν μέσα σε ανώτατο διάστημα είκοσι ετών.

Σχετικά με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η κυβέρνηση Ρέντσι αποφάσισε ότι στο εξής θα δίδονται πεντακόσια ευρώ, ως επιπλέον στήριξη, στον κάθε δήμο που θα κάνει δεκτό έναν μετανάστη ή αιτούντα άσυλο, ώστε να φιλοξενηθεί σε ειδικές δομές που βρίσκονται στην περιοχή του.

Βάσει του νέου ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού αποφασίσθηκε η πρόσληψη στο δημόσιο σύστημα υγείας επτά χιλιάδων γιατρών και νοσοκόμων. Για την καταπολέμηση της φτώχειας και την στήριξη των οικογενειών σε κατάσταση ένδειας, δε, το επόμενο έτος θα διατεθεί 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερο από ό,τι φέτος, ενώ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, εγκρίθηκαν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει, φυσικά, να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο της Ρώμης και να περάσουν και από «προσεκτική ανάγνωση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τα πράγματα δεν είναι ακόμη ιδανικά, αλλά μετά από τριάντα μήνες διακυβέρνησης μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε. Είμαστε ευχαριστημένοι και αναμένουμε νέες θετικές επιπτώσεις», ανέφερε ο Ματέο Ρέντσι.

Σε μια πρώτη τους αντίδραση, όμως, τα ιταλικά συνδικάτα κρίνουν σαφώς ανεπαρκή τα χρηματικά ποσά που έχουν διατεθεί για την ανανέωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ζητούν από την κυβέρνηση της Ρώμης να αυξήσει άμεσα τα σχετικά κονδύλια.
cnn.gr

Κυβέρνηση και τράπεζες, δυστυχώς, εμπαίζουν τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε σχέση με τους πλειστηριασμούς... Η φερόμενη ως πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει νομοθετικά τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, μέχρι ένα ορισμένο ύψος αξίας και εμβαδού, για χρέη προς το δημόσιο, ματαιώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα, η οποία ούτε που θέλει να ακούσειλέξη για μια τέτοια ρύθμιση.

Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο θα συνεχίσουν να παραμένουν ακάλυπτοι και σε κίνδυνο.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες, έχοντας ως στόχο να μειώσουν τα ''κόκκινα'' δάνεια κατά 40δισ έως το 2019, κλιμακώνουν για το επόμενο διάστημα ένα εντατικό πρόγραμμα πλειστηριασμών με 5.000 πλειστηριασμούς και έσοδα 5δισ (!) έως το τέλος του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείνονται και γίνονται πιο δυναμικές και πιο μαζικές οι κινηματικές αντιδράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Η ακύρωση όλων των πλειστηριασμών την περασμένη Τετάρτη, εξαιτίας και της αποχής των συμβολαιογράφων, οι οποίοι εξωθήθηκαν στην αποχή από τους αγώνες στα ειρηνοδικεία, υπήρξε μια ακόμα νίκη του κινήματος κατά των πλειστηραισμών.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν είναι γνωστό αν οι συμβολαιογράφοι απέχουν εκ νέου από τους πλειστηριασμούς.

Για την επόμενη Τετάρτη, 19/10, πάντως, ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις, όπως η ΛΑ.Ε, πολιτικές οργανώσεις, συλλογικότητες και κινήματα απευθύνουν κάλεμα αγωνιστικής ενωτικής μαζικής παρουσίας σε όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας, πρώτα απ' όλα εκεί που πληττονται φτωχά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Η ανταπόκριση πολιτών σε αυτά τα καλέσματα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως αναμένεται η αγωνιστική πλατιά συμμετοχή να οδηγήσει σε νέα ματαίωση των πλειστηριασμών!

Μαίρη Φαρμάκη / iskra.gr

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, καθώς και ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς θέλησαν να ενώσουν τις φωνές τους κατά της λιτότητας, επ' ευκαιρία δημόσιας συζήτησης που οργανώθηκε στην Μπολόνια...


Ο βραβευμένος νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς κατέκρινε για μια ακόμη φορά «το σύστημα λιτότητας το οποίο επιβλήθηκε αμέσως μετά την έναρξη της κρίσης, όταν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν χαμηλό το έλλειμμα στο 3%, το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ και σε χαμηλά επίπεδα και τον πληθωρισμό». Τόνισε, δε, με σχετική δόση ειρωνείας, ότι τα ποσοστά αυτά «κάποιοι τα βρήκαν, προφανώς, στον αέρα και στον ουρανό».

Από την πλευρά του ο πρώην πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είπε πως «σε περιόδους με ισχνές αγελάδες πρέπει να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα σε επενδύσεις, ενώ σε περίοδο με παχιές αγελάδες να προσπαθείς να περιορίζεις τις δαπάνες αυτές, αλλά τώρα το δόγμα φαίνεται να έχει αλλάξει».

Δεν παρέλειψε δε να πετάξει τη σπόντα του για τη Γερμανία απευθυνόμενος στον Στίγκλιτς, στον οποίο είπε χαμογελώντας, αλλά με σαφές νόημα, ότι «οι δηλώσεις του δεν θα έπρεπε να μεταφράζονται στα ιταλικά, αλλά στα γερμανικά».