10/26/16

Διπλό «κτύπημα» του Ανεξάρτητου Βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου με μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών και επιστολή στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι...

 


Νέο αυτή τη φορά, «μέτωπο» με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ανοίγει ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Αύριο Πέμπτη, 26/10, στις 10 το πρωί καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών (Ευελπίδων κτίριο 16), ενώ, ταυτόχρονα αποστέλλει αναφορά στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι!

Στην πρώτη περίπτωση, ο Νίκος Νικολόπουλος επιζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννη Στουρνάρα για μη άσκηση προληπτικής εποπτείας σε χορηγήσεις θαλασσοδανείων προς ΜΜΕ και κόμματα, που ξεπερνούν το 1,7 δις. ευρώ!

Η αναφορά, εξάλλου, προς τον Μάριο Ντράγκι έχει την δική της ξεχωριστή σημασία, γιατί ο ανεξάρτητος βουλευτής τεκμηριώνει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας υπερβαίνει τον ρόλο και τα καθήκοντα του, είτε πολιτικολογώντας και υπονομεύοντας την εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας, είτε χρησιμοποιώντας την ΤτΕ ως «άντρο» διεκπεραίωσης ή άμυνας των προσωπικών πολιτικών και οικογενειακών του υποθέσεων!

Στην μηνυτήρια αναφορά. σύμφωνα με το ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ, ο ανεξάρτητος βουλευτής επισημαίνει τον εποπτικό-ελεγκτικό ρόλο της ΤτΕ, που έχει ασκηθεί κατά πλημμελή ή και ανύπαρκτο τρόπο επί των ημερών του Γιάννη Στουρνάρα, παρά τα ισχύοντα με βάση την κοινοτική έννομη τάξη.

Η Τουρκία στις μέρες μας δίνει την εντύπωση ενός ανεξέλεγκτου αρπακτικού που ψάχνει απεγνωσμένα αφορμή να «δαγκώσει» και να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που μέσα στην Τουρκία στραγγαλίζεται η δημοκρατία και η χώρα αιμορραγεί από ένα εμφύλιο πόλεμο που απλώνεται σε κάθε της γωνιά...


του Λεωνίδα Κουμάκη*

Παρακολουθώντας την τρέχουσα επικαιρότητα στην σημερινή Τουρκία βγάζει κανείς αβίαστα το συμπέρασμα πως ο Τούρκος ψευτο – χαλίφης συνεχίζει απρόσκοπτα να οδηγεί την γειτονική χώρα σε ολοένα και πιο επικίνδυνα αδιέξοδα, αδιαφορώντας πλήρως για τις κρυφές και φανερές αντιδράσεις που προκαλούν οι αλλοπρόσαλλες και συχνά αντιφατικές «εκρήξεις» του. Στην διάσημη μεγαλομανία του προστίθεται, σε ολοένα και μεγαλύτερη «δόση», η ψευδαίσθηση της υπερδύναμης που απαιτεί από όλους τους γείτονες της Τουρκίας τυφλή υποταγή σε «απαιτήσεις» έξω από κάθε συμβατική λογική ή διεθνή έννομη τάξη.

Η Τουρκία στις μέρες μας δίνει την εντύπωση ενός ανεξέλεγκτου αρπακτικού που ψάχνει απεγνωσμένα αφορμή να «δαγκώσει» και να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που μέσα στην Τουρκία στραγγαλίζεται η δημοκρατία και η χώρα αιμορραγεί από ένα εμφύλιο πόλεμο που απλώνεται σε κάθε της γωνιά. Εάν ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην τρέχουσα καθημερινή επικαιρότητα (Οκτώβριος 2016) δεν θα ξέρουμε αν θα πρέπει να γελάσουμε ή να τρομάξουμε:
 • Πριν στεγνώσει ακόμα το μελάνι από τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννηςμε τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι») και την πληρωμένη απάντηση που πήρε από τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας («Οι φωνές που ακούει είναι των γηγενών Ελλήνων της Μ. Ασίας που σφαγίασαν οι Τούρκοι»), σειρά στην ατζέντα πήραν οι οίκοι αξιολόγησης που είχαν το θράσος να υποβαθμίσουν την Τουρκική οικονομία στην κατηγορία «junk» θεωρώντας την ευάλωτη κυρίως λόγω των «απρόβλεπτων πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων» (Moody's). Ο ψευτο-χαλίφης άστραψε και βόγκηξε: «Αρκεί να βάλουν στις τσέπες τους λίγα λεφτά για να δώσουν ό,τι βαθμό θέλει ο καθένας. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν!» (30/9/2016).

 • Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φακρί Ισίκ ανακοίνωσε ότι μέχρι την άνοιξη του 2017 θα κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία σε όλη την έκταση τους (911 χιλιόμετρα) με τείχος που ήδη κατασκευάζεται (30/9/2016).

 • Μαζικές επιθέσεις Κούρδων μαχητών μέσα στην νοτιοανατολική Τουρκία στις επαρχίες Χακάρι και Βαν είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτών και άγνωστο αριθμό τραυματιών (1/10/2016).

 • Η Τουρκική βουλή ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την συνέχιση των «επιχειρήσεων» που διεξάγουν οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε Ιράκ και Συρία για ένα ακόμα χρόνο. Ξέρουμε βέβαια  πως στο πλιάτσικο συμφωνούν οι περισσότεροι Τούρκοι – καταψήφισε μόνο το φιλοκουρδικό ΗDP (3/10/2016).

 • Με απόφαση του Τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου παρατάθηκε για τρείς ακόμα μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε στο μέγαρο Μαξίμου  τον Κέρτις Σκαπαρότι, Ανώτατο διοικητή Ευρώπης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) για να εκφράσει «την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες Τουρκικές δηλώσεις» και να τονίσει πως «η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να εξασφαλιστούν µόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου» (4/10/2016).

 • Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπαντί δήλωσε πως «Έχουμε ζητήσει άνω της μίας φοράς από την Τουρκική πλευρά να µην επεμβαίνει στα εσωτερικά του Ιράκ και φοβάμαι ότι ο Τουρκικός τυχοδιωκτισμός μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο. Η συμπεριφορά της Τουρκικής ηγεσίας είναι απαράδεκτη και δεν θέλουμε να εισέλθουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση µε την Τουρκία» για να λάβει την απάντηση του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης Νουµάν Κουρτουλµούς ότι «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην παρουσία της Τουρκίας στο στρατόπεδο Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ, όταν η συγκεκριμένη χώρα είναι τόσο βαθιά διχασμένη» την ίδια ακριβώς ώρα που η Τουρκική αστυνομία συλλάμβανε 55 ακόμα στρατιωτικούς και εργαζόμενους στην υπηρεσία πληροφοριών MİT, επειδή «φέρονται να έχουν σχέση µε τον Φετουλάχ Γιουλέν και το δίκτυό του» επιβεβαιώνοντας στην πράξη πως η ίδια η Τουρκία είναι ακόμα περισσότερο διχασμένη! (6/10/2016).

 • Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίµ στο ίδιο μήκος κύματος με τον αντιπρόεδρο του ψευτο – χαλίφη δήλωσε πως «Η Ιρακινή αντίδραση στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη βάση Μπασίκα, στον Ιρακινό βορρά, είναι ακατανόητη! Οι στρατιώτες µας θα παραμείνουν εκεί για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει δημογραφική αλλοίωση στην περιοχή!» Την ίδια μέρα, τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν (ένα σε κρίσιμη κατάσταση) από έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας κοντά σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Γιενίµποσνα της Κωνσταντινούπολης (7/10/2016).

 • Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας, με 18 νεκρούς και 27 τραυματίες, σημειώθηκε σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού στον νομό Χακάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας με παγιδευμένο φορτηγό. Σχεδόν ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές Αρχές «κατέθεσαν λεπτομερές υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ για την αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο από την Τουρκία» διότι «υποβρύχια του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινούνται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες έχουν δεσμευθεί και περιλαμβάνουν Ελληνικά νησιά και νησίδες και την περιβάλλουσα αυτών Ελληνική χωρική θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου - και μέρος του τρέχοντος μήνα Οκτωβρίου» (10/10/2016).

 • Στα πλαίσια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, μετά την «προσέγγιση» Ρωσίας – Τουρκίας,  οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών Μπεράτ Άλµπαϊρακ και Αλεξάντερ Νοβάκ υπέγραψαν συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream. Την αμέσως προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της πόλης Νίτζλε του κυβερνόντος κόμματος ΑΚΡ Ντεριά Άκτερτ έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση ενόπλων, μόλις 24 ώρες μετά άλλη ένοπλη επίθεση στον νομό Βάν η οποία στοίχησε την ζωή στον αντιπρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του ΑΚΡ Αϊντίν Μουστού (11/10/2016).

 • Δόθηκε στην δημοσιότητα το κείμενο της Διακήρυξης που υπέγραψαν στο Κάιρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αµπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εργαστούν για την υλοποίηση σχεδιασμένων έργων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού και της γεωργίας. Σε μήνυμα του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου». Ταυτόχρονα στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «ανήθικη και µη επωφελή για την Τουρκία, ως χώρα - µέλος του NATO» την πρόταση της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον «να εξετάσει σοβαρά τον εξοπλισμό των Κούρδων», «οι οποίοι αποτελούν τους πιο αξιόπιστους εταίρους µας στην περιοχή». Τέλος ο ψευτο – χαλίφης Ρ. Τ. Ερντογάν επιτέθηκε με το γνωστό ύφος που τον χαρακτηρίζει στον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπαντί λέγοντας –ούτε λίγο, ούτε πολύ- τα εξής: «Μιλάει υβριστικά για το πρόσωπό µου. Και ποιός είσαι εσύ; Δεν είσαι καν ομόλογός μου, δεν βρίσκεσαι στο δικό µου επίπεδο, δεν είσαι ισάξιός µου, δεν έχεις τη δική µου ποιότητα. Οι φωνασκίες σου από το Ιράκ δεν έχουν για εμάς καμιά σημασία, εμείς θα κάνουμε ό,τι νομίζουμε. Αυτό χώνεψέ το. Και ποιός είναι αυτός; Πρωθυπουργός του Ιράκ! Καλά θα κάνεις να ξέρεις τα όριά σου» (Άξιος! Άξιος ο ψευτο-χαλίφης! - 12/10/2016).

 • Νέο πεδίο «δράσης» δημιούργησε η Τουρκία – αυτή τη φορά απέναντι στην Ελλάδα: Η Τουρκία εξέδωσε δύο NOTAM µε τις οποίες «καλεί την Αθήνα να µην προβεί σε προγραμματισμένες ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καστελόριζου», ισχυριζόμενη ότι το ελληνικό νησί βρίσκεται στην Τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο! Επί πλέον με άλλη ΝΟΤΑΜ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα εκτελέσουν άσκηση SAR οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ανήκει στην Τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και καλεί την Ελλάδα να συνεργαστεί µε τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας!! (Αλήθεια, πώς να μην έρθει στο νου η φράση μην τρίβεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη! - 12/10/2016).

 • Μόλις άρχισε η νέα φάση εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, το μόρφωμα που εγκατέστησε η Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο με τις πλάτες των «συμμάχων» μας και αναγνωρίζει μόνο η ίδια, υπέγραψε με την Τουρκία «συμφωνία ευρείας ενεργειακής συνεργασίας» (ανανέωση της υποδομής ηλεκτρισμού, συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανακάλυψη πόρων φυσικού αερίου και παραγωγή κοινών σχεδίων για την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής). Βέβαια τέτοιες «συμφωνίες» δεν διαφέρουν και πολύ από το χαρτί τουαλέτας, αλλά ο ψευτο – χαλίφης ηδονίζεται να προκαλεί συνεχώς «περιπλοκές» (13/10/2016). 
 • Νέα φιέστα: Οι Ιρακινοί βγήκαν από τα ρούχα τους όταν ο μεγάλος ψευτο - χαλίφης της Άγκυρας διακήρυξε ότι «Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επέμβει για απειλές δίπλα της και δεν χρειάζεται, ούτε και θα ζητήσει άδεια!». Τρέμετε Ελλάδα, Βουλγαρία, Αρμενία, Περσία, Κύπρος! Ο ψευτο- χαλίφης μπορεί να «επεμβαίνει» όπου θέλει, φυσικά για να μεγαλώσει την ήδη τεράστια οικογενειακή του περιουσία. (Ο Τσαουσέσκου ήταν απλός νάνος μπροστά στον γίγαντα Ερντογάν και το σόι του! - 13/10/2016). 

 • Σειρά στις εκκαθαρίσεις που συνεχίζονται στην Τουρκία πήρε η στρατιωτική δικαιοσύνη. 209 από τα 468 μέλη της στρατιωτικής δικαιοσύνης «απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους για πιθανή σύνδεση με τον ιμάμη Γκιουλέν». Πάλι καλά, θα μπορούσαν και να είχαν απλά … «εξαφανιστεί»! (13/10/2016) 

 • Εν όψει της επιχείρησης απελευθέρωσης της Μοσούλης με την συμμετοχή των Κούρδων, οι Τούρκοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τον λαό της Μοσούλης προ του διλλήματος ‘Σιίτες πολιτοφύλακες ή Ισλαμικό Κράτος’ διότι σε µία τέτοια περίπτωση μπορεί να προτιμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που εμείς δεν θα θέλαμε». Ειδικά σ΄ αυτό, χωρίς αμφιβολία, σε πιάνουν τα γέλια! (13/10/2016). 

 • Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη και επέδωσε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων στην πόλη Μπασίκα του Ιράκ την ίδια ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία η πρώτη –από το 2010- επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού. Ο Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός ενέργειας του Ισραήλ μίλησε στην 23η Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε µε τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Άλµπαϊρακ (14/10/2016). 

 • Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda δήλωσε πως μετά την ανάκτηση του Χαλεπίου από τον Συριακό στρατό «Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε την εκκαθάριση αυτής της περιοχής και να ωθήσουμε τους τρομοκράτες πίσω στη Τουρκία, να γυρίσουν από όπου έχουν έρθει, ή να τους σκοτώσουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Επανέλαβε επίσης πως « Η δράση της Τουρκίας στη Συρία αποτελεί εισβολή, πράγμα που αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο» (14/10/2016). 

 • Έγινε γνωστό πως στο γνωστότερο τουριστικό θέρετρο της νότιας Τουρκίας, την Αττάλεια, πραγματοποιήθηκε επίθεση με ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από ορεινή περιοχή, ευτυχώς χωρίς θύματα, ενώ σε επίθεση που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Μαρντίν-Ντιγιαρμπακίρ με παγίδευση εκρηκτικών επάνω στον δρόμο, τρείς Τούρκοι στρατιώτες βρήκαν τραγικό θάνατο και άλλοι έξι τραυματίστηκαν (14/10/2016).Τουρκικό ελικόπτερο μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών, στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου που γίνονταν έρευνες για την διάσωση ενός αγνοούμενου ναυαγού αφού προηγήθηκε η έκδοση από την Τουρκία  μιας ΝΟΤΑΜ με την οποία αυτοχαρακτηρίζεται «αρμόδια» για την έρευνα και διάσωση στην συγκεκριμένη περιοχή, καλώντας όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση να αναφέρουν στο Τουρκικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (14/10/2016). Την «ιδέα» βέβαια για το σενάριο αυτό είχε δώσει, με άρθρο του στις 7 Ιουλίου 1977 στην εφημερίδα «Γκιούν Αϊντίν», ο Τούρκος δημοσιογράφος  Ρεσίτ Αστσίογλου (σχετικό άρθρο μας εδώ). 

 • Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικαλέστηκε «δικαιώματα από το διεθνές δίκαιο» για να απειλήσει την «παρέμβαση» της Τουρκίας στην απελευθέρωση της Μοσούλης: «Σε περίπτωση που δημιουργηθεί κίνδυνος για την χώρα µας, θα κάνουμε χρήση παντός δικαιώματός µας που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, μέχρι τέλους». Όπου δηλαδή το διεθνές δίκαιο μας συμφέρει, φυσικά το επικαλούμαστε. Όπου το διεθνές δίκαιο δεν μας συμφέρει (Αιγαίο, Κύπρος, Ιράκ, Συρία κ.α.), τότε τόσο το χειρότερο γι΄αυτό! (14/10/2016).

 • Η Γαλλική Γερουσία επικύρωσε τον νόμο που τιμωρεί την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας, ο οποίος τίθεται πλέον σε ισχύ στην Γαλλική επικράτεια, ενώ τρείς νεκροί και οκτώ τραυματίες ήταν ο απολογισμός επιχείρησης της Αστυνομίας στο Γκαζιαντέπ (έκτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας) σε γιάφκα τρομοκρατών (14/10/2016).
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Αν σε όλα τα «κατορθώματα» του ψευτο - χαλίφη της Άγκυρας σε Ιράκ, Συρία, Ελλάδα και Κύπρο (εκεί σε πιθανή «λύση» ζητάει να παραμείνουν στην μεγαλόνησο Τουρκικά στρατεύματα κατοχής),  προσθέσουμε και την έντονη νότα διαμαρτυρίας της Βουλγαρίας προς την Τουρκία «για ανάμειξη στα εσωτερικά της Βουλγαρίας» (15/1/2016) και θυμηθούμε την περίφημη ρήση του ψευτο – χαλίφη «Το Κόσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία Κόσοβο» που ανέκραξε μπροστά στους εμβρόντητους Πρωθυπουργούς της Αλβανίας Έντι Ράμα και Κοσόβου Χασίμ Θάτσι στις 11/1/2014 στην Πρίζρεν, καταλαβαίνουμε γιατί ο ψευτο – χαλίφης της Άγκυρας αποτελεί θανάσιμη απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής μας.

Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μακροημέρευση της κολοσσιαίας οικογενειακής επιχείρησης Ερντογάν που έχει στηθεί αλά Τσαουσέσκου στην γειτονική μας Τουρκία είναι εξαιρετικά επισφαλής και ότι η διαρκής «κόκκινη ετοιμότητα» της Ελλάδος στις αλλεπάλληλες Τουρκικές προκλήσεις, πρέπει να βρίσκεται σε κορυφαία, - εκ των ων ουκ άνευ- ύψιστη προτεραιότητα!
________________________________________________________
*Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 - 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (1992) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Αποχαιρετισμό».

Πόροι άνω των 3 δισ. ευρώ διοχετεύονται άμεσα στην ελληνική οικονομία μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ και της ενεργοποίησης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας...Oπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή, στο Σχέδιο Γιούνκερ έχουν ενταχθεί χρηματοδοτήσεις 533 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (συγκεκριμένα μέσω του μηχανισμού για το Σχέδιο Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων) για έργα συνολικού ύψους 854 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται αμέσως μετά τις 5 μεγάλες οικονομίες της ΕΕ σε όρους αξιοποίησης του Σχεδίου.

Πόροι άνω των 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διοχετεύονται άμεσα στην ελληνική οικονομία μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ και της ενεργοποίησης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας.

Παράλληλα, η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις 60 εκατ. ευρώ προς την ProCredit και 100 εκατ. ευρώ προς την Εθνική τράπεζα, για χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ χθες ανακοινώθηκε μια νέα πρωτοβουλία χρηματοδότησης της ΕΤΕπ, προς την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Παγκρήτια Τράπεζα, που θα επιτρέψει τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 545 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, έχουν ήδη εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 1.238 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ, εκ των οποίων περί τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ποσό που σύντομα θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, με την υπογραφή και νέων συμφωνιών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, όπως εκτιμά το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμφωνήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σταθάκη στη Ρώμη να υπάρξει το αμέσως προσεχές διάστημα κοινό σχέδιο υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο θα επεξεργαστούν οι αρμόδιοι φορείς των δύο κρατών.

Τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία


Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται, επίσης, να ενεργοποιηθούν τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, σύμφωνα με τις προσπάθειες του υπουργείου. Πρόκειται για το Fund of Funds, το οποίο θα λάβει πόρους 400 εκατ. ευρώ μέσω σχετικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ (αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά το σχετικό δάνειο στις αρχές Δεκεμβρίου). Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί το «νέο εξοικονομώ», με πόρους συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), με πόρους 1 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά, δηλαδή, οι τρεις μηχανισμοί θα διαθέσουν πόρους 1,9 δισ. ευρώ ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ενεργοποιηθούν επίσης το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το νέο Ταμείο Υποδομών. Το πρώτο θα αφορά και πάλι χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το δεύτερο θα αφορά χρηματοδοτήσεις προς τη βασική έρευνα αλλά και τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση για καινοτομικά προϊόντα σημειώνεται ότι στο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τις δημόσιες συμβάσεις προβλέπεται ότι στο μέλλον οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή εντοπίζει ανάγκη για ένα καινοτόμο προϊόν, υπηρεσία ή έργο που δεν υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά, θα μπορεί να καθίσταται πρώτος αγοραστής, βοηθώντας τις καινοτόμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ελλιπούς αρχικής ζήτησης. Η χρηματοδότηση από το νέο Ταμείο Υποδομών θα έρθει για να υποστηρίξει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες.

Σήμερα, που όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ- καθώς η απόφασή του όποια και να είναι θα παίξει ρόλο στις πολιτικέ εξελίξεις, φιλοξενούμε ένα σημαντικό άρθρο του δημοσιογράφου-αναλυτή Γιώργου Δελαστίκ, με τον τίτλο «Πολιτικές δυσκολίες με το ΣτΕ», από το prin.grΔεκτές «επί του παραδεκτού» έκανε με μεγάλη πλειοψηφία (16-9) η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις προσφυγές των καναλαρχών, παρά την αντίθετη εισήγηση του εισηγητή Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος πρότεινε την απόρριψή τους. Μετά την αρνητικότατη για την κυβέρνηση αυτή εξέλιξη, το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την αυριανή του συνεδρίαση και εκείνη της Τετάρτης, 26 Οκτωβρίου, θα κρίνει πλέον αν ο νόμος Παππά για τη διαδικασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματικός ή όχι.

Το ερώτημα που πραγματικά γεννάται είναι αν οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ θεωρούν την κυβέρνηση ήδη «πολιτικό ψοφίμι», οπότε θα τολμήσουν να βγάλουν το νόμο Παππά αντισυνταγματικό και να επαναφέρουν την τηλεοπτική κατάσταση στην προηγούμενη απαράδεκτη κατάσταση. Τότε, δηλαδή, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν τον έλεγχο και των οκτώ τηλεοπτικών ιδιωτικών καναλιών, με αποτέλεσμα το «σκορ» να είναι 8-1 κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει μόνο την ΕΡΤ. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται, φυσικά, με αποκλειστικό στόχο να αλλάξει τον σε βάρος του συσχετισμό δυνάμεων. Ήδη αυτό το έχει πετύχει, καθώς από τους τέσσερις νέους καναλάρχες οι τρεις θα είναι σαφώς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου θα είναι εναντίον του, με το «σκορ» από 1-8 σε βάρος της κυβέρνησης να μετατρέπεται, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ, σε …4-1 υπέρ της! Κολοσσιαία αλλαγή! Μάλιστα, απ’ όσα μαθαίνουμε, ο ΣΚΑΪ θα ρίξει τους τόνους λόγω πιέσεων που θα ασκήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον Γ. Αλαφούζο, οπότε δεν αποκλείεται ούτε κι αυτό το ένα αρνητικό για την κυβέρνηση μέσο να έχει τη σημερινή βιαιότητα, ίσως.

Κυκλοφορούν αυτές τις μέρες πολλά στη δημοσιογραφική πιάτσα. Για τον Βαρδινογιάννη που πρέπει ο Ρώσος Ιβάν Σαββίδης να πάρει ως συνέταιρο στο κανάλι του, όπως επιμένουν φορτικά οι Αμερικανοί που εμφανίζονται σφοδρότατα δυσαρεστημένοι από το πέρασμα ελληνικού καναλιού σε ρωσικά χέρια κι άλλα παρόμοια, τα οποία έχουν ελάχιστη σημασία. Μόνο αφότου κρίνει συνταγματικό το νόμο Παππά το ΣτΕ θα διαμορφωθεί το νέο τηλεοπτικό πεδίο, το οποίο πάντως αποκλείεται να είναι φιλολαϊκό, ανεξάρτητα με το γεγονός ότι θα είναι φιλοκυβερνητικό οπωσδήποτε. Φυσικά, δεν είναι και ηλίθιοι οι της ΝΔ για να συναινέσουν στην ανατροπή εις βάρος τους του τηλεοπτικού πεδίου με ριζικό τρόπο, όπως και οι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Προφανώς χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να υπερασπιστούν τη διαπλοκή που τους προβάλλει και τους υπερασπίζεται τηλεοπτικά και όχι τη νέα διαπλοκή που θα εξυμνεί το ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα λέει εμφανώς ανοησίες, όταν κατηγορεί τη ΝΔ και τους υπόλοιπους για «υπονόμευση» του κυβερνητικού έργου στον τομέα αυτόν. Οι υπόλοιποι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί μαζί τους, ακόμη και στην περίπτωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), αν τον πιέσουν αρκετά, οπότε αυτό και θα κάνουν. «Ουαί υμίν Φαρισαίοι κομισταί», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Αυγής την Τετάρτη. «Νάρκη από ΝΔ στους θεσμούς», ήταν ο τίτλος της ίδιας εφημερίδας την Πέμπτη. «Μπλόκο στη συγκρότηση ΕΣΡ, ασφυκτική πίεση στο ΣτΕ», έγραφε ο υπέρτιτλος της πρώτης σελίδας. «Θ. Φορτσάκης: To ΣτΕ έχει αυτοκτονικές προθέσεις. Μας θλίβει η στάση του», ανέφερε ο υπότιτλος, ο οποίος πρόσθετε: «Ν. Παππάς: To θλιβερό είναι ότι η Ν.Δ. επιλέγει ξανά να είναι “oυρά” των συμφερόντων». Φλυαρίες άνευ νοήματος. Σιγά μην υπερασπιστεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την υπό εκκόλαψη διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ! Ο Πάνος Σκουρλέτης —τον οποίον οι πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έφεραν να πιέζεται από τον Αλέξη Τσίπρα να πάει γραμματέας στον ΣΥΡΙΖΑ για να απαλλαγεί από την παρουσία του στο υπουργικό συμβούλιο— δήλωσε στα Παραπολιτικά ότι τα σενάρια αυτά «δεν τον αφορούν» και αρνήθηκε να πάει γραμματέας στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος μάλιστα σε πιέσεις των δανειστών για να τον «φάνε» από το υπουργείο που κατέχει, τόνισε: «Αν φτάσουμε στο σημείο οι θεσμοί να καθορίζουν και τη σύνθεση της κυβέρνησης στην Ελλάδα, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά».

Ο άλλος υπουργός, του οποίου το όνομα αναφέρθηκε ως δήθεν προτεινόμενο από τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, διέψευσε και αυτός κατηγορηματικά ότι του έγινε τέτοια πρόταση. «Τέτοια συζήτηση δεν υπήρξε», αναφέρει σε δήλωσή του που εκδόθηκε. Υπενθυμίζεται ότι Φίλης και Σκουρλέτης εκλέχτηκαν δεύτερος και έκτος αντίστοιχα από πλευράς ψήφων στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.