10/27/16


 Δήλωση του Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ. της ΛΑ.Ε.
Ανάγκη για νέο, δημοκρατικό τηλεοπτικό τοπίο όπου δεν κυριαρχούν τα μεγάλα οικονομκά συμφέροντα

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί κόλαφο και βαρύτατο πλήγμα για την κυβέρνηση.

Η κυβερνητική αντίδραση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υποδηλώνει πανικό και δείχνει το πλήρες κυβερνητικό αδιέξοδο.

Το απαράδεκτο τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας τόσο στην κρατική τηλεόραση όσο και κυρίως στα ιδιωτικά κανάλια έχει πελώριες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα του τόπου και την πολιτική, οικονομική παρακμή και την πολιτιστική έκπτωση στη χώρα.

Αυτήν την ώρα το αίτημα για ένα καινούργιο, στηριγμένο σε νέες βάσεις διαφάνειας, πραγματικής πολυφωνίας, ουσιαστικής ενημέρωσης και πολιτισμικής ποιότητας, τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα, στο οποίο δεν θα κυριαρχείη ζούγκλα της «αγοράς» και τα μεγάλα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, γίνεται πολύ πιο επιτακτικό.

Όπως πολύ πιο επιτακτική γίνεται μαζί με τη ριζική αλλαγή στον τηλεοπτικό χώρο και η βαθιά ριζοσπαστική αντιμνημονιακή ανατροπή στη χώρα.

Αυτά όμως τα μεγάλα αιτήματα δεν έχουν καμία σχέση και αντιθέτως βρίσκονται σε ανειρήνευτη σύγκρουση με τις προθέσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων μνημονιακών συστημικών δυνάμεων.

Αντίθετα, όλα δείχνουν πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα παιχθεί ένα πολύ άγριο, αποπροσανατολιστικό και ανούσιο παιχνίδι αντιπαραθέσεων, κυρίως ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, για το ποια διαπλοκή και ποια συμφέροντα θα κυριαρχήσουν στην τηλεόραση, με θύμα τον ελληνικό λαό, τη δημοκρατία και τον τόπο.

Ο κατήφορος της κυβέρνησης και όλων των μνημονιακών και συστημικών δυνάμεων σε βάρος της χώρας δεν θα σταματήσει, αν δεν τους σταματήσουμε και τους ανατρέψουμε.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε
Αθήνα, 27/10/2016

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, την Πέμπτη συζητήθηκαν χρηματοοικονομικά ζητήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα δημοσιονομικά μεγέθη...Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι επικεφαλής των κλιμακίων αναχωρούν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, την Πέμπτη συζητήθηκαν χρηματοοικονομικά ζητήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ειδικά για τα δημοσιονομικά συζητήθηκε για το πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2016 με την υπέρβαση των στόχων στα έσοδα και ο προϋπολογισμός του 2017. Ο ίδιος παράγοντας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το, πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι πάνω από το στόχο.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι στα εργασιακά στα δημοσιονομικά και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και σε όλους τους άλλους τομείς πολύ μεγάλη.

 Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα δεν γίνεται καμία παράλληλη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις.

Δήλωσε ότι η συζήτηση διεξάγεται με το σύνολο των εκπροσώπων των θεσμών και το ΔΝΤ δεν έχει θέση τους δικούς του όρους για το κείμενο MEFP που θα υπογράψει με την Ελλάδα στην περίπτωση που επιστρέψει στο πρόγραμμα.

Πρόσθεσε τέλος, ότι συνήθως η συμφωνία με το ΔΝΤ αφορά σε λιγότερα θέματα από αυτά που συζητιούνται με το σύνολο των θεσμών κι αυτή εστιάζεται σε ένα σκληρό πυρήνα ζητημάτων.

Μιλώντας την Πέμπτη το πρωϊ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίλ, για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τόνισε ότι «επρόκειτο για μία προσωρινή αποστολή και ο σκοπός της έχει επιτευχθεί. Δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί περαιτέρω» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με tovima.gr ...


ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίλ
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίλ έθεσε ευθέως το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, το ζήτημα του τερματισμού της αποστολής της Συμμαχίας στο Αιγαίο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όπως προκύπτει από τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο τούρκος υπουργός ζήτησε να μη συνεχιστεί η επιχείρηση πέραν του Δεκεμβρίου από τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά.

Μιλώντας την Πέμπτη το πρωϊ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Ισίλ τόνισε ότι «επρόκειτο για μία προσωρινή αποστολή και ο σκοπός της έχει επιτευχθεί. Δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί περαιτέρω» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την εν λόγω αποστολή ελήφθη, κατόπιν έντονων γερμανικών πιέσεων, τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν από τη σύναψη της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μίλησε για στήριξη της ελληνικής θέσης για συνέχιση της αποστολής. Τόνισε δε ότι «είναι σημαντικό ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, πέραν του ότι έχει συντελέσει αποτελεσματικά στο να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές, έχει βοηθήσει να γίνουν αντιληπτές στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα, η παραβίαση των διεθνών κανόνων και η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αναταραχής μεταξύ των δύο μελών».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν απέφυγε να κάνει προβλέψεις για πιθανή χρονική επέκταση της αποστολής. Ερωτηθείσα τι μπορεί να γίνει μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016 όταν ήγει η τρέχουσα αποστολή απάντησε: «Θα το δούμε τότε».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι να διατηρηθεί η αποστολή και για το πρώτο εξάμηνο του 2017, παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις. και τούτο διότι εκτιμάται ότι μετά θα μπορεί να αναλάβει δράση η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή.

Ωστόσο, υπάρχει ένα τεχνικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί. Σύμφωνα με τους κανόνες της δύναμης SNMG-2 που επιχειρεί στο Αιγαίο, η διοίκηση της δύναμης ασκείται εκ περιτροπής από τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή. Με βάση αυτή τη σειρά, η διοίκηση θα πρέπει τον Ιανουάριο του 2017 να περάσει σε τουρκικά χέρια. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την Αθήνα και ήδη τα σχετικά μηνύματα έχουν σταλεί από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ προς τον γερμανό διοικητή της δύναμης, ναύαρχο Κλάιν.

Άλλωστε, η συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου προέβλεπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα απέχουν από την εκ περιτροπής διοίκηση της SNMG-2 όσο διαρκεί η αποστολή στο Αιγαίο. Πάντως η Άγκυρα, από την αρχή σχεδόν της επιχείρησης, έχει τροχίσει τη λειτουργία της, κυρίως αποτρέποντας τη γεωγραφκή επέκτασή της από το Κεντρικό Αιγαίο προς το Νότιο και αμφισβητώντας ακόμη και τις ονομασίες ελληνικών νησιών.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη νότια Ρωσία με επίκεντρο τις διεθνείς σχέσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η υπομονή της Ρωσίας στη Συρία μπορεί να εξαντληθεί και να αντιδράσει με κάποιον τρόπο σε αδιευκρίνιστες ενέργειες...Η Ρωσία δείχνει αυτοσυγκράτηση στη Συρία, αλλά μπορεί να χάσει την υπομονή της και να απαντήσει, προειδοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς περαιτέρω σχόλια αφού κατηγόρησε όμως πρώτα τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό για επιδρομή κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον Σεπτέμβριο.

Δήλωσε παράλληλα αποφασισμένος να «εκκαθαρίσει» τη «φωλιά τρομοκρατών» στο Χαλέπι παρά την παρουσία αμάχων στην πόλη, ενώ ανέφερε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εμπλακεί στρατιωτικά στο Ιράκ ή την Λιβύη.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη νότια Ρωσία με επίκεντρο τις διεθνείς σχέσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η υπομονή της Ρωσίας στη Συρία μπορεί να εξαντληθεί και να αντιδράσει με κάποιον τρόπο σε αδιευκρίνιστες ενέργειες, μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο Reuters.

«Δεν απαντάμε στους εταίρους μας με τέτοιο αγενή τρόπο. Όμως όλα έχουν τα όριά τους. Μπορεί να απαντήσουμε» ανέφερε αφότου κατηγόρησε τις δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού για παραβίαση συμφωνίας εκεχειρίας με επίθεση κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας για το Χαλέπι, ο Πούτιν ανέφερε πως η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εκκαθαρίσει τη «φωλιά των τρομοκρατών», όπως είπε, παρά το γεγονός ότι στην πόλη ζουν και άμαχοι πολίτες.

Ο κόσμος θα πρέπει να θρηνεί για τους αμάχους παντού και όχι μόνο στο Χαλέπι, ανέφερε κάνοντας λόγο για πολίτες που σκοτώνονται σε περιοχές γύρω από τη Μοσούλη του Ιράκ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρεία επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων και του διεθνούς συνασπισμού για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι καμπάνες θα πρέπει να χτυπούν για όλα τα αθώα θύματα. Όχι μόνο στο Χαλέπι» δήλωσε.

Ερωτηθείς, εν τω μεταξύ, εάν η Μόσχα σχεδιάζει να επέμβει στρατιωτικά στο Ιράκ ή τη Λιβύη όπως στη Συρία, ο ίδιος απάντησε: «Όχι, δεν το σχεδιάζουμε αυτό πουθενά».,

Σχολιάζοντας, σύμφωνα με το in.gr, τις σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι του ήταν δύσκολο να συνεργάζεται με την κυβέρνηση Ομπάμα επειδή, όπως, είπε, η τελευταία δεν δεν τηρούσε τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για τη Συρία.

«Στην πραγματικότητα δεν δημιουργήθηκε ένα ενιαίο μέτωπο για να ηττηθεί η τρομοκρατία. Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν δυνάμεις που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασφαλίσουν ότι οι συμφωνίες μας δεν θα πετύχαιναν» υποστήριξε.

Προσέθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με έναν νέο πρόεδρο, όποιον επιλέξουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, και να συζητήσει μαζί του τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

«Είμαι μάλλον με την πλευρά του Σόιμπλε παρά της Λαγκάρντ», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τις διαφορετικές θέσεις που έχουν εκφράσει οι δύο αξιωματούχοι σχετικά με το ελληνικό χρέος...  H Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους για τουλάχιστον μία δεκαετία, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αν και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί σε περίπου 180% του ΑΕΠ της μετά την οικονομική κρίση, αυτό «δεν είναι σημαντικό, αν πληρώνεις επιτόκιο 1%». Η Αθήνα πληρώνει για το χρέος της σχετικά λιγότερα από τη Γαλλία ή το Βέλγιο, συνέχισε ο επικεφαλής του ESM, χάρη στα φθηνά δάνεια του ESM.

«Είμαι μάλλον με την πλευρά του Σόιμπλε παρά της Λαγκάρντ», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τις διαφορετικές θέσεις που έχουν εκφράσει οι δύο αξιωματούχοι σχετικά με το ελληνικό χρέος. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε από την Ουάσιγκτον στις αρχές του μήνα ότι το βάρος του ελληνικού χρέους «σαφώς» δεν είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε στην Ουάσιγκτον ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος της, αλλά μάλλον η ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Η υπόσχεση της Ευρωζώνης «να βοηθήσει, αν η Ελλάδα κάνει τα μαθήματά της, είναι λογική», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πως η Ελλάδα θα χρειασθεί νέο πρόγραμμα βοήθειας μετά το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2018.

Να επιδείξει τη «δέουσα αυτοσυγκράτηση» συνιστά στην κυβέρνηση η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, απαντώντας στις κυβερνητικές δηλώσεις που έγιναν μετά την απόφαση της Ολομέλειας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες...Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή τις κυβερνητικές δηλώσεις μετά την χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, για την έκδοση αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της, ότι αποστολή του ΣτΕ είναι «ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων».

«Δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει [...] να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι δικαστές.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ένωσης των μελών του ΣτΕ αναφέρει:


«Επ’ ευκαιρία πολιτικών δηλώσεων για το θεσμικό ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζονται τα εξής αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία:
  1. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

  2. Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.

  3. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.

  4. Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση».

Η Ρωσία και η Ελλάδα, εκτός από χώρες με ιστορικούς και φιλικούς δεσμούς, είναι στρατηγικοί εταίροι, υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στο ελληνο-ρωσικό φόρουμ διαπεριφερειακής και διαδημοτικής συνεργασίας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αθήνα...


Η αρμόδια για τον οργανισμό «Ρωσική Συνεργασία» Λιουμπόφ Γκλέμποβα, από το βήμα του φόρουμ, αφού εξήρε τους μακραίωνους θρησκευτικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν περιορίζονται μόνο στις πολιτικές επαφές. Αντίθετα, όπως τόνισε, σχέσεις δημιουργούν οι περιφέρειες μεταξύ τους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προχωρά η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και στον προσκυνηματικό τουρισμό.

Ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν — σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti — η ομιλία του αντιπροέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου Αναστασίου Κουράκη, καθώς, ο κ. Κουράκης είπε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν τον βοήθησε να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία που αφορούν την δραστηριότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο κ. Κουράκης — σύμφωνα πάντα με το ίδιο τηλεγράφημα — γνωστοποίησε στους παρευρισκομένους, ότι «στις αρχές Νοεμβρίου θα εγκαινιασθεί στην Αθήνα έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια, στην οποία θα υπάρχουν υλικά από τα ρωσικά αρχεία».

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ χαρακτήρισε το φόρουμ ως ενδεικτικό γεγονός για τις ρωσοελληνικές σχέσεις. Μάλιστα, επισημαίνοντας την δυναμική ανάπτυξη που παρατηρείται στην συνεργασία πόλεων και περιφερειών, όπως και σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, ο κ. Μάσλοφ τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι ρωσο-ελληνικές συμφωνίες να υλοποιούνται στην πράξη».

Ο Δημήτρης Βελάνης, ειδικός σύμβουλος του έλληνα πρωθυπουργού, είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι στρατηγικός φίλος και εταίρος της Ρωσίας και η Ρωσία στρατηγικός φίλος και εταίρος της Ελλάδας». Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «αυτές οι εκφράσεις ακούγονταν σχεδόν σε όλες τους τις συναντήσεις των ηγετών μας», (σ.σ.εννοώντας τις συναντήσεις Τσίπρα Πούτιν). Ο κύριος Βελάνης αναφέρθηκε στην συνεργασία που αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς, επισήμανε την σημασία της συνεργασίας στον τομέα των νέων τεχνολογιών και στάθηκε στην προοπτική της συνεργασίας με το Κέντρο Προετοιμασίας Κοσμοναυτών, αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη, όπου τέθηκε το θέμα αυτό.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός μεταφορών Σεργκέι Αρίστοφ, τόνισε ότι η Ελλάδα κατέχει ιδιαίτερη θέση στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιπτώσεις που είχε στις ελληνο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις η επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως σημαντικό εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό εταίρο της Ρωσίας, ο κ. Αρίστοφ υπογράμμισε το ενδιαφέρον των ρώσων επενδυτών για την ελληνική αγορά, αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων περιοχών των δυο χωρών μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, ο όγκος των οποίων μειώθηκε στο διάστημα 2014 με 2015 από τα 4 δισ. ευρώ στα 3 δισ.

Οπως τονίζεται στο τηλεγράφημα του Ria Novosti, ο Έλληνας υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, εξήρε τον κοινό αγώνα των δύο λαών κατά του φασισμού, τονίζοντας ότι «είμαστε δύο χώρες, οι οποίες είχαμε τεράστιες απώλειες κατά την διάρκεια του πολέμου». Ο κ. Μπαλάφας μετέφερε τον χαιρετισμό της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι «το μέλλον μας για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε πρέπει να είναι ειρηνικό και οι σχέσεις μας αδελφικές».

Το φόρουμ διοργάνωσε ο Οργανισμός υποθέσεων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, ομογενών του εξωτερικού και για τη διεθνή ανθρωπιστική συνεργασία. Το πρόγραμμα του φόρουμ περιελάμβανε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, σε θέματα παιδείας, επιστημών και τουρισμού. Στις 27 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται το ρωσοελληνικό τουριστικό φόρουμ, με την συνδρομή της κυβέρνησης της Μόσχας και του ρωσικού οργανισμού διεθνούς συνεργασίας.
πηγή: Ria Novosti

Κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ο Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον ομόλογο του, υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά....Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, την ερχόμενη εβδομάδα, Τρίτη και Τετάρτη, 1 και 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη του Ρωσο-ελληνικού Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον ομόλογο του, υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει την απόφαση του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος μέσα στον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις...Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, συνέδεσε τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης με την Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Δημοσίου Χρέους η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του αρθ.4, τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους. «Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Ράις τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα, μετέχοντας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πάντως ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει είτε την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.

Ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.

Όπως υπογράμμισε αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις τις κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση σε προσωρινή αδειοδότηση όλων των καναλιών που αυτή τη στιγμή εκπέμπουν με άδεια πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας....

  • Στα 3 εκατομμύρια το κόστος της προσωρινής άδειας – Οριστικές άδειες από το ΕΣΡ
  • Θα δοθούν άδειες σε όλα τα κανάλια που ήδη εκπέμπουν με πανελλαδική ή περιφερειακή άδεια
  • Θα πάρουν, πάντα σύμφωνα με τα σενάρια, άδεια και οι Μαρινάκης – Σαββίδης που μετείχαν στον διαγωνισμό
  • Μέσω του διαγωνισμού έγινε μια αποτίμηση που θα ληφθεί υπόψη είπε ο Ν. Παππάς
  • Τεράστιο νομικό κενό μετά την απόφαση του ΕΣΡ
  • Προσωρινή λύση με άδειες σε όλους προσπαθεί να δώσει η Κυβέρνηση
Η απόφαση του ΣτΕ  με την οποία κατεδαφίστηκε το νομικό πλαίσιο του νόμου Παππά δημιούργησε ένα τεράστιο νομικό κενό στην λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλυφθεί το κενό αυτό έστω και προσωρινά, μέχρι να σχηματιστεί το ΕΣΡ και να προχωρήσει στην οριστική αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε χαρακτηριστικά: «Τη Δευτέρα θα φέρουμε τη νέα ρύθμιση στη Βουλή. Η διεξαγωγή ενός διαγωνισμού από την αρχή παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Εμείς δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε την υπάρχουσα κατάσταση έστω για ένα 24ωρο. Υπάρχει ένα νομικό κενό το οποίο θα καλύψουμε έστω προσωρινά μέχρι την απόφαση του ΣτΕ. «

Οι πληροφορίες του
newsit.gr αναφέρουν ότι στις προθέσεις τις κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση σε προσωρινή αδειοδότηση όλων των καναλιών που αυτή τη στιγμή εκπέμπουν με άδεια πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας.

Μάλιστα θα μπει τίμημα το οποίο όπως είπε ο κ. Παππάς στην ΕΡΤ θα υπολογιστεί με βάση τον διαγωνισμό.

“Μέσω του διαγωνισμού έχει γίνει μια αποτίμηση της αξίας την οποία, όπως τόνισε θα λάβει υπόψη η κυβέρνηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βάση του ποσού που θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση κατ' έτος είναι το 1/10 του ποσού που προέκυψε από τον διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ. Δηλαδή τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Η αξία της άδειας θα καθοριστεί κατά πάσα πιθανότητα στα 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα όμως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι εκτός από τους σταθμούς που ήδη εκπέμπουν να λάβουν ανάλογη άδεια και τα σχήματα που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό, δηλαδή οι κύριοι Μαρινάκης και Σαββίδης, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ως τώρα κανάλι ή έστω προσωρινή (παλαιού τύπου άδεια) και παρά το γεγονός ότι η διαδικασία στην οποία μετείχαν έχει κριθεί ως μη γενόμενη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των καναλιών είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ο περιορισμός των 4 αδειών που επέβαλε ο νόμος που κατέπεσε ως αντισυνταγματικός, γεγονός που παραδέχθηκε και ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην κρατική τηλεόραση: Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για τον αριθμό των καναλιών μέχρι να δούμε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες άλλαξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς φαίνεται ότι επηρέασε καταλυτικά τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνητικού ανασχηματισμού... Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται τώρα να μεταθέσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης, όπερ σημαίνει προς το τέλος του έτους. Nα συγκροτηθεί, δηλαδή, το ΕΣΡ και να ετοιμαστεί ο νέος νόμος για τις άδειες και, βεβαίως, να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για τα εργασιακά, τη στελέχωση των τραπεζών, το αφορολόγητο κλπ.

Στο Μαξίμου γίνονται από χθες αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να σταθμίσουν τις παρενέργειες μετά την ψηφοφορία στο ΣτΕ και να χαράξουν τη γραμμή άμυνας. Εξαρχής, η κυβέρνηση επιδίωξε να ταυτίσει τους δικαστές με τα συμφέροντα, όπως προκύπτει και από πρωτοσέλιδο της Αυγής, «Ευτυχώς, δεν κυβερνούν οι δικαστές», να καταδείξει ότι χρήματα που είχαν δώσει οι υπερθεματιστές θα αφαιρεθούν από κοινωνικές υπηρεσίες και να στείλει το μήνυμα ότι η προσπάθεια για την αναμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου θα ξεκινήσει άμεσα και συγκεκριμένα την προσεχή Δευτέρα, με την νέα πρόταση που θα καταθέσει ο κ. Παππάς. Οι διαρροές που γίνονται από χθες είναι ότι «δεν υπήρξε αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση» και ότι «εδώ και μια εβδομάδα περιμέναμε ότι αυτή θα είναι η απόφαση».

Ο πρωθυπουργός εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένος να στηρίξει το επόμενο διάστημα το στενότερό του συνεργάτη και ανάλογα με το πως θα διαμορφωθεί το κλίμα τις προσεχείς εβδομάδες να αποφασίσει για το αν θα τον μετακινήσει ή όχι σε άλλο χαρτοφυλάκιο. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, χωρίς να παραγνωρίζουν την αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εκτιμούν ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες δεν θα είναι εύκολο να υπάρξουν δημόσιες διαφοροποιήσεις από υπουργούς.

Τη «λύση» της ηλεκτρονικής διενέργειας πλειστηριασμών σχεδιάζουν οι τράπεζες και δανειστές  προκειμένου να παρακάμψουν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας...Η πρόταση αυτή που προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να μην απαιτείται η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων, συζητήθηκε, κατά πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη εκπρόσωποι των δανειστών με τραπεζικά στελέχη.

Τη δημιουργία της πλατφόρμας των e-πλειστηριασμών προσυπογράφουν κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δανειστές αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΤΧΣ σε έκθεσή του επικαλείται το μέτρο αυτό για τη διασφάλιση, μεταξύ άλλων, και της διαφάνειας στην αγορά των πλειστηριασμών.

Τράπεζες και δανειστές συζητούν ερήμην της πολιτείας να διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ηλεκτρονικά, ώστε να μην αντιμετωπίζουν την λαϊκή αντίσταση που παρατηρείται στα ειρηνοδικεία. Δεν θα απαιτείται η παρουσία συμβολαιογράφων ή οποιαδήποτε φυσικη παρουσία εν προκειμένω

Τον Άγιο Ευστράτιο θα επισκεφθούν ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί και τη Λήμνο....

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει γίνει γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος θα φτάσει στη Λήμνο το πρωί της Πέμπτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στον μητροπολιτικό ναό.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα αναχωρήσει για τον Άγιο Ευστράτιο όπου θα διανυκτερεύσει. Στο ιστορικό νησί ο κ. Ιερώνυμος θα επισκεφτεί το σχολείο και το στρατιωτικό φυλάκιο, ενώ την ημέρα της εθνικής επετείου θα χοροστατήσει στη δοξολογία που θα ψαλεί στον ναό του νησιού και θα παραστεί στις υπόλοιπες εορταστικές εκδηλώσεις.

Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου θα επισκεφθεί και πάλι τη Λήμνο, όπου και θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Μούδρο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος θα συνοδεύεται από στελέχη της «Αποστολής», η οποία θα συνδράμει οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.
 

Στο «αέρα» η επίσκεψη του Τσίπρα στον Άγιο Ευστράτιο την 28η Οκτωβρίου;


Λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο νησί του Αγίου Ευστράτιου, σύμφωνα με τον ιστοχώρο limnosreport.gr, φαίνεται να αλλάζουν τα σχέδια, οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τον ανασχηματισμό να είναι προ του πυλών φαίνεται να κρατά τον πρωθυπουργό στην πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης για την ματαίωση της επίσκεψης του, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν επιβεβλημένη την επίσκεψη λόγω του συμβολισμού της, με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στα Ελληνοτουρκικά.

Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες ώρες θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Πάντως μέχρι στιγμής οι προετοιμασίες στην Λήμνο, στον Άγιο Ευστράτιο αλλά και στα γραφεία της Περιφέρειας συνεχίζονται κανονικά.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη Δευτέρα, με τον Νίκο Παππά να επισημαίνει μιλώντας στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ, ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά κρίνονται....


 
Νέα νομοθετική πρωτοβουλία ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση ετοιμάζει την πρωτοβουλία για τη Δευτέρα, με τον Νίκο Παππά να επισημαίνει μιλώντας στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ, ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά κρίνονται. Ο υπουργός Επικρατείας εξαπέλυσε βολές κατά της Ν.Δ. λέγοντας ότι με τη στάση της έστειλε μήνυμα εγγύησης της αεροπειρατείας. Μίλησε επίσης για κλειστό κλαμπ καναλαρχών και σημείωσε ότι αυτό το καθεστώς δεν θα συνεχιστεί. «Δεν έχουν θέση αυτή τη στιγμή οι εκκλήσεις περί παραίτησής μου», είπε ο κ. Παππάς και σημείωσε ότι στο διαγωνισμό που έγινε υπήρξαν τα πιο αυστηρά κριτήρια. 

Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας στην ΕΡΤΟ υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε του αδιάβλητου του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας για την ανάγκη να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. «Υπάρχει ένα αποτέλεσμα και με αυτό θα πορευθούμε, η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική» σημείωσε. «Οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος τηλεοπτικών πιέσεων» τόνισε. Επανέλαβε μάλιστα ότι τα κριτήρια του διαγωνισμού που έγινε ήταν αυστηρά και ποιοτικά, αλλά και δικλείδες ασφαλείας σε θέματα διαφάνειας και παρουσίασης όλων των απόψεων. «Οι νυν καναλάρχες είναι καναλάρχες λόγω της πετυχημένης αεροπειρατείας. Οι νέοι καναλάρχες είναι καναλάρχες επειδή πορεύθηκαν με τους κανόνες που όρισε η Πολιτεία» συνέχισε. Ο υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει, «θα ήταν λάθος να γυρίσουμε απλά στα γραφεία μας» τόνισε χαρακτηριστικά. Για το δικό του πολιτικό μέλλον, επανέλαβε ότι βρίσκεται στη θέση του υπουργού με την ψήφο του ελληνικού λαού και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις δεν είναι ενός υπουργού, αλλά συλλογικές.

Οι δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκριναν με ψήφους 14 έναντι 11 αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η αλήθεια είναι ότι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Κατηγορεί επίσης τη Νέα Δημοκρατία ότι «δεν έχει καταλάβει ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις».

Η Ολγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο» και εξαπέλυσε βολές κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βεβαίωση προσωρινής άδειας θα πρέπει να πάρει όποιος θέλει να εκπέμπει μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ. Την προσωρινή άδεια για να την πάρει, θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.

Αν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση, αν είχαμε τουλάχιστον δύο σοβαρούς πολιτικούς, έναν από κάθε «πλευρά», το πρόβλημα σύνθεσης του Ε.Σ.Ρ. θα είχε επιλυθεί χωρίς καμιά καθυστέρηση, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί θα πλήρωναν κανονικά τις υποχρεώσεις που θα καθόριζαν οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους...

του Λεωνίδα Κουμάκη*

 Η «διαπλοκή» των πολιτικών μας στο θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συνεχίζεται ασταμάτητα από την «γέννηση» του θεσμού το σωτήριο έτος 1989 μέχρι και σήμερα. Ειδικά μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, όταν οι αρμοδιότητές αλλά και το νομικό καθεστώς των μελών του Ε.Σ.Ρ. κατοχυρώθηκαν συνταγματικά, η κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία του σαν θεσμοθετημένη και ανεξάρτητη αρχή δεν μπόρεσε να γίνει σχεδόν ποτέ, αφού οι Έλληνες πολιτικοί κάθε απόχρωσης, ανεξάρτητα από όσα έλεγαν με εντυπωσιακές κορώνες, δεν είχαν καμιά πραγματική πολιτική βούληση να επιτρέψουν στο ΕΣΡ να λειτουργήσει σαν αυθεντική, ανεξάρτητη αρχή.

Οι κατά καιρούς Διασκέψεις των Προέδρων της Βουλής, δεν είχαν την πολιτική βούληση –ούτε τώρα, ούτε και κατά το παρελθόν – να ορίσουν «ομόφωνα» η με πλειοψηφία τουλάχιστον των τεσσάρων πέμπτων, τα  εννέα μέλη μιας πραγματικά ανεξάρτητης αρχής. Τι και εάν η ολομέρεια του Συμβουλίου  της Επικρατείας από το 2010 φωνάζει (Απόφαση 3578/2010) πως το δημόσιο αγαθό των ραδιοσυχνοτήτων «προσβάλλεται όταν η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων γίνεται χωρίς την απαιτούμενη διοικητική άδεια, δηλαδή αυθαιρέτως και παρανόμως»;

Όλοι κατηγορούσαν (και κατηγορούν) «τους άλλους» για το ρεζιλίκι ολόκληρων δεκαετιών που «βολεύει» τους ατσίδες ώστε να απολαμβάνουν ανενόχλητοι χρήμα, προβολή, επιρροή κ.ο.κ.ε., χάρις σε ένα σαθρό σύστημα που βρωμάει μπόχα και διαπλοκή από χιλιόμετρα μακριά. 

Όλοι κατά καιρούς, καλούν υποκριτικά «τους άλλους» να συναινέσουν άμεσα ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Κούφια λόγια του αέρα. Κανείς δεν το θέλει πραγματικά. Καθ΄ ένας που βρίσκεται κατά καιρούς στην εξουσία θέλει «και το μαχαίρι, και το καρπούζι» αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό του. Όχι στα χέρια μιας «ανεξάρτητης αρχής». Αυτό μας έλλειπε. Και ας το λέει το ίδιο το σύνταγμα της χώρας εδώ και 15 χρόνια!

Η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται μέχρι την ημέρα που θα εμφανιστούν δύο τουλάχιστον σοβαροί πολιτικοί, ένας από κάθε πλευρά, και θα συμφωνήσουν πάνω σε απλά και βασικά «πολιτικά» ζητήματα, σε ένα νόμο που θα περάσει από την Ελληνική Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία. Τα βασικά αυτά ζητήματα θα μπορούσαν να είναι:

Τηλεοπτική (πανελλήνια / τοπική) ή ραδιοφωνική άδεια δικαιούται κάθε επιχείρηση, με καθαρό ποινικό μητρώο όλων των φυσικών προσώπων τα οποία την συναποτελούν, μέχρι τον αριθμό καναλιών που μπορεί να εξυπηρετήσει ο πάροχος ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

(1)  Να προκαταβάλλει ετησίως συγκεκριμένο ποσό «ειδικού φόρου χρήσης εθνικών συχνοτήτων» που καθορίζεται με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

(2) Να τηρεί όλα όσα προβλέπονται από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών επιχειρήσεων.

(3) Χορηγηθείσα τηλεοπτική ή ραδιοφωνική άδεια αφαιρείται άμεσα όταν συντρέχει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω προϋποθέσεις: (α) οποιαδήποτε καθυστέρηση πέραν των 30 ημερών στην καταβολή των κάθε μορφής και κατηγορίας φορολογικών υποχρεώσεων της επιχείρησης  (β) οποιαδήποτε καθυστέρηση πέραν των 30 ημερών στην εμπρόθεσμη καταβολή μισθών εργαζομένων ή ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη ή εργαζόμενου) (γ) καταδίκη για ποινικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος κάθε φυσικού προσώπου που συμμετέχει στην μετοχική σύνθεση ραδιοτηλεοπτικής επιχείρησης μεγαλύτερη του 3% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Αν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση, αν είχαμε τουλάχιστον δύο σοβαρούς πολιτικούς, έναν από κάθε «πλευρά», το πρόβλημα σύνθεσης του Ε.Σ.Ρ. θα είχε επιλυθεί χωρίς καμιά καθυστέρηση, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί θα πλήρωναν κανονικά τις υποχρεώσεις που θα καθόριζαν οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους, θα πλήρωναν κανονικά όλες τους τις υποχρεώσεις χωρίς τα πολύ συνηθισμένα «φέσια» προς εργαζόμενους, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, το Ε.Σ.Ρ. θα λειτουργούσε σαν πραγματικά ανεξάρτητη αρχή έχοντας ένα δεδομένο πλαίσιο αρχών ελεγχόμενο μόνο από την Δικαιοσύνη, οι ατσίδες δεν θα μπορούσαν να κάνουν οργιώδη πάρτι διαπλοκής για ολόκληρες δεκαετίες σε βάρος εκατομμυρίων «κορόιδων» που στενάζουν κάτω από ασήκωτα φορολογικά βάρη και η Ελλάδα θα έμοιαζε, έστω και λίγο, με μια πραγματική Ευρωπαϊκή χώρα.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Ζητούνται επειγόντως δύο τουλάχιστον σοβαροί πολιτικοί – ένας από κάθε πλευρά. Ασφαλώς το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δεν είναι το μόνο ή το πιο σοβαρό διαχρονικό θέμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Είναι η λαθρομετανάστευση που συνεχίζεται για ολόκληρες δεκαετίες, είναι η οικονομική μέγγενη στην οποία είναι εγκλωβισμένη η Ελλάδα, είναι και ο επικίνδυνος γείτονας που νομίζει πως βρίσκεται στην εποχή του Σουλεϊμάν του πρώτου (1494 – 1566) και αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής με διαρκείς φαντασιώσεις  και ασυναρτησίες.

Είναι τόσο πολύ δύσκολο να βρούμε επιτέλους δύο τουλάχιστον σοβαρούς πολιτικούς, έναν από κάθε πλευρά, ώστε να αντιμετωπίσουμε υπερκομματικά ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα; Η λαϊκή απαίτηση «να τα βρουν επιτέλους μεταξύ τους» οι πολιτικοί μας - τουλάχιστον στα πολύ σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, διαρκώς μεγαλώνει. Και περιμένει – άγνωστο για πόσο ακόμα…

________________________________________________________
*Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 - 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (1992) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Αποχαιρετισμό».


 Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με ψήφους 14 έναντι 11, οδηγώντας σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων που δημιουργήθηκαν με τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών από την κυβέρνηση....


 

 
Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας, μετά από μία έντονη διάσκεψη -την πέμπτη κατά σειρά- αποφάνθηκαν μετά από πέντε ώρες ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Εν αναμονή του σκεπτικού της απόφασης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο 4339/2015 και απέρριψε στο σύνολό της τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, κρίνοντας ότι μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Η «ήπια» εναλλακτική, που τελικώς δεν πέρασε, ήταν να δοθεί προθεσμία 6 μηνών ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, και στη συνέχεια να κρίνουν.

Έτσι, ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες θεωρείται ουσιαστικά ως μη γενόμενος. Τα υφιστάμενα τηλεοπτικά κανάλια, που δεν πήραν άδεια βάσει της διαδικασίας του νόμου Παππά, θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Οι τέσσερις άδειες που δόθηκαν βάσει της ίδιας διαδικασίας είναι πλέον στον αέρα και τα χρήματα που έχουν ήδη κατατεθεί από τους υπερθεματιστές πρέπει να τους επιστραφούν.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, αναφέροντας πως η διάσκεψη ήταν μυστική.

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση


Νέα νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με το TPP, προανείγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, την οπόια η κυβέρνηση θα καταθέσει την Δευτέρα. "Η απόφαση του ΣτΕ στερεί 255 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό σε μια στιγμή που η χώρα τα χρειάζεται" σημείωσε η κα. Γεροβασίλη.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ:Δήλωση Νίκου Παππά για την απόφαση του ΣτΕ
Κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την διάσκεψη διάρκειας 5,30 ωρών υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των 25 αντιπροέδρων και συμβούλων Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχτεί το αποτέλεσμα, ιδίως αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι δεν υπάρχουν αστερίσκοι (νομική ευχέρεια διορθωτικών κινήσεων) ή θα προσπαθήσει να κηρύξει εκ νέου τον διαγωνισμό. Στην περίπτωση του Καραμανλή με τον «Βασικό μέτοχο» πάντως η κυβέρνηση παραιτήθηκε των προσπαθειών της και προσπάθησε να τα τα βρει με τους καναλάρχες (μάλλον επιτυχημένα).
 

Παραίτηση της κυβέρνησης ζητάει η Νέα Δημοκρατία


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.

Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε.

Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν.

Η προσπάθεια  θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Δεν τα κατάφερε.

H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου». 

Παραίτηση Παππά ζητάει Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη


Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ζήτησε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, σημειώνοντας ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απολογηθεί.

Παράλληλα, το ίδιο αίτημα μετέφερε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας πως «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά».ΚΚΕ: Το ΣτΕ ακυρώνει έναν απαράδεκτο νόμο, δεν λύνει το προβλημα


«H απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει μεν έναν απαράδεκτο νόμο, δεν αντιμετωπίζει, όμως, το πρόβλημα της ενημέρωσης προς όφελος του λαού, της ανασφάλειας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της διαπλοκής, όπως δεν τα αντιμετώπιζε – αντίθετα τα όξυνε – και ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συνεχίζει:

Η θέση της κυβέρνησης, έτσι όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας. Προσπάθησε, ουσιαστικά, να νομιμοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιο αναδιανομής της επιχειρηματικής πίτας στα ΜΜΕ, επικαλούμενη δήθεν τα χρήματα των «πλουσίων Ελλήνων», που θα πήγαιναν για κοινωνικές παροχές, την ίδια στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση τσακίζει λαϊκά δικαιώματα και παροχές και στηρίζει με χίλιους τρόπους το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Όσο δε για τη διαπίστωση, ότι το ΣτΕ έκρινε παλαιότερα συνταγματικά τα μνημόνια και το PSI, εδώ η κοροϊδία χτυπάει κόκκινο, αφού η κυβέρνηση θα μπορούσε πολιτικά και νομοθετικά να τα ακυρώσει και να τα καταργήσει. Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε στο 3ο δικό της Μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα που συνεχίζει και επεκτείνει.

Η πηγή των προβλημάτων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, είτε με το σημερινό, είτε με το προηγούμενο, είτε με όποιο άλλο ενδιάμεσο καθεστώς τελικά ρυθμιστεί, βρίσκεται στο γεγονός ότι τα ΜΜΕ ανήκουν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα που ο λαός πρέπει να καταδικάσει και να ανατρέψει.