11/13/16

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στις θυσίες του ελληνικού λαού και η προβολή της ανάγκης για μια «ουσιαστική ελάφρυνση» του χρέους θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα την Τρίτη και Τετάρτη... 

 


Οι συζητήσεις του απερχόμενου αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με την ελληνική κυβέρνηση θα καλύψουν τη συνεργασία των δυο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία - και δεν είναι τυχαία η συμμετοχή στην επίσκεψη του Τζακ Λιού - μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Αυτό επισήμανε σε ειδική ενημέρωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μπεν Ρόουντς, ο οποίος σημείωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους σε συνδυασμό με μεγαλύτερη διαφάνεια και την προσέλκυση επενδύσεων μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης.

Αναφερόμενος επίσης στον επόμενο σταθμό της επίσκεψης, το Βερολίνο ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Άγκελα Μέρκελ υπήρξε η πιο στενή και σθεναρή σύμμαχος και εταίρος του Μπάρακ Ομπάμα κατά την οκταετή θητεία του και είναι απολύτως λογικό να επισκέπτεται για έκτη φορά τη Γερμανία, αλλά και να επιλέγει να κλείσει στο Βερολίνο τον κύκλο των περιοδειών του στη γηραιά ήπειρο.

Ομιλία Ομπάμα με φόντο την Ακρόπολη


Ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο αμερικανός πρόεδρος με όλους τους ξένους ηγέτες τις επόμενες ημέρες, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με την Άγκελα Μέρκελ, και τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας, με τους οποίους επίσης θα συναντηθεί στο Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Γουάλι Αντεγιέμο, ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επαινέσει τον έλληνα πρωθυπουργό για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, αν και όπως είπε, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Έδωσε πάντως και αυτός από την πλευρά του έμφαση στην ανάγκη για «ουσιαστική ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εν συνεχεία θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.

Την επομένη ο Μπαράκ Ομπάμα θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία που θα εκφωνήσει με φόντο τον Παρθενώνα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο στην ομιλία του, η οποία θα κινηθεί σε ανάλογο πνεύμα με αυτή που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης, και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, τα οφέλη που έχει φέρει, αλλά και τις ανισότητες που έχει προκαλέσει και πρέπει να διορθωθούν. Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσει για τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και το Brexit όπως και ανάλογα φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες χώρες, ενώ θα δώσει επίσης έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.
Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον/DW

Το ΔΝΤ θέλει συγκεκριμένα μέτρα για να μπει στο πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο κορυφώνονται οι απαιτήσεις τους ...Σκληρή γραμμή αναμένεται να κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ, δια της Ντ. Βελκουλέσκου αναμένεται να θέσει στην ελληνική πλευρά συγκεκριμένους όρους, που είναι ιδιαίτερα επίπονοι.

Το Ταμείο θέλει συγκεκριμένα μέτρα για να μπει στο πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο κορυφώνονται. Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», το «καλούπι» της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι έτοιμο και πλέον απομένουν τα μέτρα που θα ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου βάζει πλέον στο τραπέζι τρία μέτρα-φωτιά:
 1. Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Αυτό θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση συντάξεων πάνω από ένα όριο, αρχής γενομένης (το πιθανότερο) το 2019. Ενα μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους. Πάντως, η κυβέρνηση δε φαίνεται να συζητά περαιτέρω μειώσεις

 2. Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Αν συμβεί αυτό, στο στόχαστρο μπαίνουν πάνω από 3 εκατ. πολίτες που σήμερα έχουν αφορολόγητο και θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο φόρους,

 3. Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Κι εδώ αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, αν και για κάποιους κύκλους θεωρείται μέση λύση σε σχέση με την πλήρη κατάργηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις.

Απολύσεις στο Δημόσιο


Απολύσεις στο Δημόσιο και μάλιστα μόνιμου χαρακτήρα, φέρονται να ζητούν οι δανειστές, καθιστώντας σαφές ότι πλέον ο δημόσιος τομέας μπαίνει στο «στόχαστρό» τους όπως προκύπτει από λίστα έξι μέτρων που κατέθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Τα έξι μέτρα που προτείνουν οι δανειστές επικεντρώνονται στο δημόσιο τομέα, που όπως υποστηρίζουν έμεινε αλώβητος στην κρίση, αντίθετα με τον ιδιωτικό τομέα που σήκωσε το συντριπτικό βάρος των μέτρων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ζητούν την «έξοδο» των επίορκων, την εξάλειψη των ειδικών μισθολογίων, την απομάκρυνση όσων αξιολογούνται αρνητικά για τρεις φορές, αλλά και άμεσο λουκέτο σε φορείς «φαντάσματα», σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αγορά»

Τα έξι μέτρα που φέρονται να προτείνουν οι δανειστές, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, είναι:
 1. Μόνιμες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

 2. Αμεσο ξεκαθάρισμα με τους επίορκους και διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους ή με εκείνους που υπόκειται σε παραβάσεις.

 3. Να επιλυθεί το ζήτημα με την «ανικανότητα» των υπαλλήλων.

 4. Να εξαλειφθούν τα ειδικά μισθολόγια.

 5. Να μην υπάρξει παρέκκλιση από τον λόγο του 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα.

 6. Να μπει άμεσα λουκέτο σε φορείς  «φαντάσματα».

Με τίτλο «Το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel παρουσιάζει τον Τραμπ ως πυρωμένο κομήτη που ετοιμάζεται να πέσει στον πλανήτη μας...Το «τέλος» του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε «προβλέπει» το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που στο πρωτοσέλιδό του μετέτρεψε τον Τραμπ σε… κομήτη.

Με τίτλο «Το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», το γερμανικό περιοδικό παρουσιάζει τον Τραμπ ως πυρωμένο κομήτη που ετοιμάζεται να πέσει στον πλανήτη μας...

ΜΕΙΩΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΠΙΤΙΩΝ, ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ... 


Με μέτρα φωτιά και τέταρτο μνημόνιο μπαίνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καταβάλλοντας 6 δισ ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας αλλά και δημοσιεύματα του Κυριακάτικου τύπου.  

Επ αυτών σημειώθηκε συμφωνία μεταξύ Τόμσεν και Σόιμπλε τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας.  

Το αντάλλαγμα για το ΔΝΤ θα είναι κάποιες ανάξιες λόγου διευθετήσεις στο ελληνικό χρέος τώρα και κάποιες αόριστες δεσμεύσεις για ημίμετρα μετά το 2018, -για κούρεμα χρέους ούτε λόγος-, προκειμένου να αποφευχθεί και η σκόπελος των Γερμανικών εκλογών.  

Τα μέτρα φωτιά, όπως αναφέρει σε ανακοίνσή της η ΛΑ.Ε., στα οποία είναι έτοιμη να συμφωνήσει η ανασχηματισμένη κυβέρνηση Τσίπρα, άλλωστε αυτό ήταν και το αληθινό το νόημα του πρόσφατου ανασχηματισμού, είναι τα εξής:  

 •  Η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Αυτό θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση συντάξεων πάνω από ένα όριο, αρχής γενομένης (το πιθανότερο) το 2019.  

 • Η μείωση του αφορολογήτου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.  

 •  Η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.  

 •  Η εκχώρηση στα ''κοράκια'' του δικαιώματος να διαχειρίζονται τα υποθηκευμένα ακίνητα και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.  

 •  Η κατάθεση άμεσα στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με βάση τις εντολές των Βρυξελλών και ΔΝΤ  

 • Η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες και η εκχώρηση  με νόμο ασυλίας από ποινικές ευθύνες στα υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Πρ. Παυλόπουλος, από την Νέα Ποτίδαια, Χαλκιδικής, απάντησε σε όσους ζητούν λιγότερο Κράτος, λέγοντας πως άλλο είναι ο κρατισμός και άλλο το κοινωνικό κράτος. «Το λέω αυτό προς όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι η παρουσία του Κράτους δεν πρέπει να είναι τόσο ζωντανή. Συμφωνώ, ο κρατισμός αποτελεί μια πληγή πραγματικά, αλλά ο κρατισμός με την έννοια που τον ξέραμε. Ο κρατισμός δεν συμπεριλαμβάνει το κοινωνικό κράτος. Το κοινωνικό κράτος είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος», υπογράμμισε...«Χωρίς κοινωνικό κράτος Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και επισήμανε ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, που σε δυο μέρες φτάνει στην Αθήνα, είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, το οποίο είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνηση του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, στη Νέα Ποτίδαια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας το 1821.

Με αφορμή το Έτος Αριστοτέλη που διανύουμε, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο πνεύμα του Αριστοτέλη και το περιεχόμενο που έδωσε στην έννοια της Δικαιοσύνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και σημείωσε πως αυτή πρέπει να την υπερασπιστούν όλη η Δύση και η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία της Δύσης, ιδίως η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

«Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Το βλέπουμε αυτό όχι μόνο στον τόπο μας, με τα δεινά του λαού μας και την κρίση που έχει ενσκήψει», εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε: «Το βλέπουμε στην Ευρώπη, γιατί να θυμάστε και να θυμόμαστε ότι τα μορφώματα του φασισμού και του ναζισμού, που αναπτύσσονται, κυρίως προκύπτουν επειδή υπάρχει αυτή η αύξηση των ανισοτήτων και ο κίνδυνος της ρήξης του κοινωνικού ιστού. Να θυμόμαστε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα έρθει σε δυο μέρες, ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ».

Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε σε όσους ζητούν λιγότερο Κράτος, λέγοντας πως άλλο είναι ο κρατισμός και άλλο το κοινωνικό κράτος. «Το λέω αυτό προς όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι η παρουσία του Κράτους δεν πρέπει να είναι τόσο ζωντανή. Συμφωνώ, ο κρατισμός αποτελεί μια πληγή πραγματικά, αλλά ο κρατισμός με την έννοια που τον ξέραμε. Ο κρατισμός δεν συμπεριλαμβάνει το κοινωνικό κράτος. Το κοινωνικό κράτος είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος», υπογράμμισε και συνέχισε: «Και αν θέλετε είναι υποχρέωση του κράτους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο, λόγω της φύσης και της ιδιοσυγκρασίας του. Γιατί ένα κράτος για να είναι δημοκρατικό το πρώτο το οποίο πρέπει να επιτυγχάνει είναι την ίση μεταχείριση των πολιτών του και τη στήριξη της κοινωνίας του. Χωρίς αυτή δημοκρατία και δη αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει . Εύχομαι εμείς οι Έλληνες, ο λαός, αυτές τις δύσκολες ώρες, να υπερασπιστούμε αυτό το πνεύμα του Αριστοτέλη και την έννοια της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης και να μεταλαμπαδεύσει αυτό το πνεύμα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη. Ξέρω ότι κάποιοι θα πουν ότι με τον τρόπο αυτό μεγαλοπιανόμαστε. Κάθε άλλο. Τα όρια μας τα γνωρίζουμε. Ξέρουμε όμως την κληρονομιά μας, ξέρουμε και το χρέος μας και αυτό το χρέος να είστε βέβαιοι ότι θα το εκπληρώσουμε στο ακέραιο ομονοούντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι».

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε την παρουσία του επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος κατάγεται από τη Χαλκιδική, αποκαλώντας τον «έναν σημαντικό Έλληνα που τιμά την Ελλάδα και την Ευρώπη».
ΑΠΕ

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει πανικό στους Γερμανούς, οι οποίοι ήταν βέβαιοι ότι θα νικούσε η Χίλαρι Κλίντον. ''Οι Αμερικανοί το έκαναν πραγματικά – εξέλεξαν έναν ''κήρυκα του μίσους'' ως πρόεδρο τους'', έγραψε την Πέμπτη η ναυαρχίδα της γερμανικής Δεξιάς, η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε...

 


Ντόναλντ Τραμπ ονομάζεται, λοιπόν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Νίκησε τη Χίλαρι Κλίντον, παρ' όλο που αυτή πήρε οριακά περισσότερους ψήφους στο σύνολο της χώρας. Οι ψηφοφόροι οι Αμερικανοί δεν είναι ''αντισυστημικοί''. Κάθε άλλο. Υπέρ του καπιταλισμού τάσσονται. Στις συνθήκες όμως της οικονομικής κρίσης έχουν υποστεί βίαιη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Τάχθηκαν λοιπόν αυτή την φόρα κατά του πολιτικού τους συστήματος όχι επειδή είναι ''αντισυστημικοί'', αλά επειδή θέλουν καλύτερη και δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγει η χώρα τους. Αυτό εξέφρασαν και με την ψήφο τους.

Κρίνουν -και πολύ σωστά, κατά τη γνώμη μας- ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ αδιαφορεί για τους πολίτες της πλανητικής αυτής υπερδύναμης. Η βάση τόσο των πολιτών που στηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και εκείνων που υποστηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό προσπάθησαν να κάνουν ...''αντισυστημικές εξεγέρσεις'' εντός του υφιστάμενου συστήματος! Στο Δημοκρατικό Κόμμα αυτή η στάση των ψηφοφόρων εκπροσώπησε ο Μπέρνι Σάντερς. Το πάλεψε πολύ γερά εναντίον της Κλίντον, αλλά τελικά έχασε τη μάχη. Νίκησε η απολύτως ''συστημική'' Χίλαρι. Αντιθέτως, στους Ρεπουμπλικανούς εκπροσώπησε την ''κομματική πειθαρχία'' ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σάρωσε 16 συνολικά ανθυποψηφίους του και πήρε το χρίσμα του κόμματος του. Αυτό του επέτρεψε να κατατροπώσει τη Χίλαρι Κλίντον σε επίπεδο εκλεκτόρων, παίρνοντας τελικά 306 εκλέκτορες σε σύνολο 548, έναντι 242 της Κλίντον, κερδίζοντας σε τριάντα πολιτείες. Όταν ο το αμερικάνικο αντίστοιχο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, οι Δημοκρατικοί, προσχωρούν πλησίστιοι στον νεοφιλελεύθερισμό και στην αντιδραστική πολιτική που αυτό συνεπάγεται, λογικό και αναμενόμενο να καλύπτει το κενό αυτό η λαϊκίστικη Δεξιά.

Αυτό συνιστά μάθημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιτρέπει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αποφασίσει αυτός, ο αρχιεπίσκοπος (!), ποιος θα είναι υπουργός Παιδείας και καθαιρεί τον ανεπιθύμητο γι' αυτό Νίκο Φίλη, τα πράγματα πάνε πολύ στραβά. Και μιλάμε για τον Νίκο Φίλη που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ...''αριστεριστής''! Δεν μπορεί όμως η Αριστερά των ΗΠΑ, της Ευρώπης ή της Ελλάδας να αφήνει αναπάντητους τους φόβους της εργατικής τάξης ότι οι μετανάστες θα της φάνε τις δουλειές, επειδή δέχονται να παίρνουν χαμηλότερους ή και πολύ χαμηλότερους μισθούς. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης αυτή ακριβώς η στάση της Αριστεράς προκαλεί τη γέννηση ρατσιστικών φαινομένων στην ίδια την εργατική τάξη - πόσω μάλλον στα μεσαία στρώματα.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει πανικό στους Γερμανούς, οι οποίοι ήταν βέβαιοι ότι θα νικούσε η Χίλαρι Κλίντον. ''Οι Αμερικανοί το έκαναν πραγματικά – εξέλεξαν έναν ''κήρυκα του μίσους'' ως πρόεδρο τους'', έγραψε την Πέμπτη η ναυαρχίδα της γερμανικής Δεξιάς, η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε, η οποία συνέχιζε: '' Έτσι αποκάλεσε τον υποψήφιο Τραμπ με ασυνήθιστη οξύτητα και πιθανόν εντός της διευρυμένης πεποίθησης... Όμως η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν ενδιαφέρθηκε για τις προειδοποιήσεις από την Ευρώπη και τις συστάσεις από το Χόλιγουντ. Έθεσαν έτσι ολόκληρες πρωτεύουσες στην κατάσταση σοκ''. Το πρωτοσέλιδο άρθρο υπογράφει ο ένας εκ των τεσσάρων εκδοτών της Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε. Πρωτοσέλιδο είναι και το άρθρο του εκδότη της σοσιαλδημοκρατικής εφημερίδας Ντι Τσάιτ, του Γιόζεφ Γιόφε, το οποίο αρχίζει ως εξής: ''Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι καμιά φυσιολογική μετακίνηση της πολιτικής τεκτονικής, αλλά ένας σεισμός ισχύος 8,5 ρίχτερ, ο οποίος θα συνταράξει την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο''. Προς το τέλος του το άρθρο αυτό αναφέρει: ''Παρόλα αυτά, εμείς πρέπει να πιστέψουμε ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ θα θέσει υψηλά εμπόδια σε αυτόν τον μεγαλομανή Μουσολίνι (!). Αυτό κρατάει οπωσδήποτε από 229 χρόνια. Έχει απογοητεύσει όλους τους σφετεριστές της εξουσίας... Θα απογοητεύσει επίσης και τον κλόουν του τρόμου, τον Τραμπ;'', αναρωτιέται ο εκδότης της σοσιαλδημοκρατικής εφημερίδας. Ομολογούμε ότι στα 35 χρόνια που διαβάζουμε συστημικά το Γερμανικό Τύπο είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τους Γερμανούς να αποκαλούν ένα νεοεκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ ''κήρυκα του μίσους'', ''σφετεριστή'' ή μεγαλομανή Μουσολίνι''.

Ταυτόχρονα όμως δείχνει η στάση αυτή και κάτι άλλο. Είναι η πρώτη φορά που δουλόφρονες, φραστικά ως προς τους Αμερικανούς, Γερμανοί τολμούν να βγάλουν τέτοια γλώσσα θρασύτητας προς τις ΗΠΑ! Είναι φανερό ότι για μια ακόμη φορά η Γερμανία ετοιμάζεται να αναστατώσει τον κόσμο ολόκληρο!
του Γιώργου ΔΕΛΑΣΤΙΚ στο prin.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.