11/14/16

Μήνυμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ότι δεν υπάρχει επιλογή να προχωρήσουν η κάθε μία μόνη της στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, έστειλε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ...O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟΓενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε τον νεοεκλεγή πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την αποκοπή των δεσμών με την στρατιωτική συμμαχία και μια απομονωμένη αμυντική πολιτική της Ουάσιγκτον.

«Αντιμετωπίζουμε τις μεγαλύτερες εδώ και μια γενιά προκλήσεις για την ασφάλειά μας. Δεν είναι καιρός να αμφισβητούμε την αξία της σύμπραξης ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε σε άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός στην νορβηγική εφημερίδα Observer, χθες Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί για το ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να προστατεύσουν τα άλλα μέλη της συμμαχίας αν δεν συμβάλλουν ισότιμα στις στρατιωτικές δαπάνες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι  «η Δύση αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια της, προσθέτοντας ότι όλοι οι Αμερικανοί ηγέτες αναγνώριζαν πάντα το στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ σε μια σταθερή και ασφαλή Ευρώπη».

Προβληματισμένοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν χθες Κυριακή για να εκτιμήσουν την κατάσταση και τις συνέπειες της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ  ως πρόεδρου των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα για τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής για θέματα ευρέος φάσματος, όπως το Ιράν, τη Ρωσία και την κλιματική αλλαγή..


 
Είναι σαφές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ  θα αντιστρέψει πολλές από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά η έκταση και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς μετά από μια εκστρατεία που χαρακτηρίζεται από διακηρύξεις και μερικές φορές αντιφατικές δηλώσεις από Τραμπ και τους συμμάχους του. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ  έχει επίσης έχει θέση εν αμφιβόλω την αναγκαιότητα του ΝΑΤΟ, την Δυτική στρατιωτική συμμαχία που έχει τελευταία εντείνει την  παρουσία της σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με την αντιπαλότητα που τις χαρακτηρίζει με τη Ρωσία.


Ρήγμα στην ΕΕ


'Οπως μεταδίδει, το newsroom ΔΟΛ, νέο ρήγμα καταγράφεται στους κόλπους της ΕΕ, αυτή τη φορά για το ζήτημα της αντιμετώπισης της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Το ζήτημα συζητείται σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «28», από την οποία αποφάσισαν να απουσιάσουν η Βρετανία και η Γαλλία.

Την έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να εξεταστεί η στάση της ΕΕ απέναντι στον Τραμπ και να συζητηθεί το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του. Το άτυπο δείπνο πραγματοποιείται το βράδυ της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Αν και οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας πρόκειται να συμμετάσχουν κανονικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δεν μετέβησαν στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, δεν υπάρχει ανάγκη για αυτήν την συνεδρίαση. «Ελήφθη μια δημοκρατική απόφαση, υπάρχει η μεταβατική περίοδος και θα εργαστούμε με την νυν και την μελλοντική κυβέρνηση για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Βρετανία» τόνισε.

Παράλληλα, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό απουσιάζει από την έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, για «λόγους ατζέντας».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ο Αρό έχει προγραμματισμένη «μια πολύ σημαντική συνάντηση» τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τον Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα, δε, με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση της Κυριακής δεν είναι «δείπνο κρίσης». Η ίδια πηγή σημειώνει: «Ας σταματήσουμε να μιλάμε για σύγχυση, δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος είναι ταραγμένος. Δεν είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να αναδιοργανωθεί;»

Στο έκτακτο δείπνο της Κυριακής, η Γαλλία και η Βρετανία επρόκειτο να εκπροσωπηθούν από τους πρέσβεις τους στις Βρυξέλλες.

Οι θέσεις του εληνικού ΥΠΕΞ, οι δηλώσεις Νίκου Κοτζιά
Την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που είχε συγκαλέσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία της χώρας.

Στη συζήτηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από αρκετές πλευρές, ενώ διερευνήθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να φέρει η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, σε θέματα των ευρω-ατλαντικών σχέσεων και σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, όπως η υλοποίηση των συμφωνιών για το Ιράν και την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Κοτζιάς είπε στους ομολόγους του ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός, ανεξάρτητα από το πως εκτιμά ο καθένας το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς κοινό μέλημα όλων πρέπει να είναι να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Ευρώπης και να συνεχιστεί η συνεργασία ΗΠΑ- ΕΕ

«Πρέπει να κατανοηθεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι η εκλογή του Τραμπ δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά ήταν αποτέλεσμα μεγάλων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και που θα αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι η συμπίεση του εισοδήματος των μεσαίων στρωμάτων, η αδυναμία έκφρασης των εργατικών στρωμάτων, η αίσθηση μεγάλου τμήματος των πολιτών ότι είναι εγκαταλελειμμένοι και ότι είναι οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης».

«Κατά συνέπεια» πρόσθεσε «δομικά προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας οδηγούν σε αλλαγές πολιτικής και, εκεί που υπάρχει, η αριστερά τους δίνει μια κατεύθυνση που παραμένει και διεθνιστική και φιλοευρωπαϊκή. Σε άλλες χώρες που δεν υπάρχει η αριστερά αυτά τα αιτήματα βρίσκουν έκφραση σε αποδιεθνοποιημένες αντιλήψεις ή και αντιευρωπαϊκές.

«Επίσης» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς «υπάρχει μεγάλο τμήμα του αμερικανικού πληθυσμού που θεωρεί ότι ο ηγετικός ρόλος που παίζει η Αμερική στη διεθνή πολιτική είναι πάρα πολύ ακριβός και δεν μπορεί η Αμερική να επωμίζεται μόνη της μέσα σ' αυτές τις συνθήκες τα έξοδα αυτά». Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι -κατά τη γνώμη του- η επόμενη αμερικανική διακυβέρνηση θα ενδιαφέρεται πιο πολύ για την οικονομία. Με βάση αυτό το κριτήριο πιθανόν να δει λιγότερο εχθρικά τη Ρωσία και ν' αντιμετωπίσει ενδεχομένως προβλήματα στις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα.

Η ατζέντα της επίσκεψης αφορά καταρχήν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, σε συνεργασία με ΕΕ και ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ έχουν ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ...

 

 

 του Γιώργου Κρεασίδη στο ΠΡΙΝ

Μήνυμα ισχύος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και απαίτηση συμπόρευσης στους σχεδιασμούς του είναι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και διαβάζεται σε συνδυασμό με τη μετάβασή του, στη συνέχεια, στο Βερολίνο. Ο απερχόμενος πια πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έρχεται σαν συνταξιούχος τουρίστας. Ήδη στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του Τραμπ, τόνισε «είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα, είμαστε πρώτα από όλα Αμερικάνοι και πατριώτες». Θα ήταν αφέλεια, λοιπόν, να πίστευε κανείς ότι φέρνει ανατροπή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η νίκη του Τραμπ την περασμένη βδομάδα και η ήττα της Κλίντον και των Δημοκρατικών του Ομπάμα.

Η ατζέντα της επίσκεψης αφορά καταρχήν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, σε συνεργασία με ΕΕ και ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ έχουν ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ, από την Ελλάδα ζητείται ο ρόλος του «καλού στρατιώτη» σαν χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που «φιλοξενεί» την αμερικανονατοϊκή βάση στη Σούδα και όχι μόνο.

Παράλληλα, υπάρχει και το Κυπριακό όπου δρομολογείται λύση σε βάρος του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, αλλά και της ειρήνης στην περιοχή. Λύση με στοιχεία ταυτότητας σαν και αυτά του αλήστου μνήμης Σχεδίου Ανάν, ώστε με την παραμονή των ξένων βάσεων και στρατών, μαζί με των κατοχικών στρατευμάτων, να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Βασικό θέμα για τις ΗΠΑ είναι και οι εξελίξεις που αφορούν τους αγωγούς αερίου στην ευρύτερη περιοχή και συνολικά οι ενεργειακές πηγές, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αλλά και Αιγύπτου, την οποία προωθούν. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τον ουσιαστικό έλεγχο στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και φυσικά τη δεσπόζουσα θέση των αμερικανικών πολυεθνικών.

Η περίφημη υποστήριξη, που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το θέμα του χρέους, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επικοινωνιακή προσπάθεια για να αμβλυνθεί η ολοκληρωτική αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών με το επαίσχυντο Τρίτο Μνημόνιο. Εξάλλου, οι δηλώσεις παραγόντων του ΔΝΤ, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ, για το χρέος γίνονται εκ του ασφαλούς και για λόγους δημοσίων σχέσεων, καθώς το χρέος αφορά τις χώρες της ΕΕ. Όμως, και επί της ουσίας, το ΔΝΤ μαζί με ΕΕ και ΕΚΤ, σαν Τρόικα ή «θεσμοί», απαιτούν αυστηρή εφαρμογή των αστικών αναδιαρθρώσεων, των μνημονιακών μέτρων και επιπλέον θυσίες γιατί, όπως είναι φυσικό, οι προβλέψεις για τους οικονομικούς δείκτες, το πρωτογενές πλεόνασμα κ.λπ., δεν βγαίνουν. Την Πέμπτη μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε ότι δεν βάζει σαν προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην ελληνική υπόθεση την εφαρμογή μέτρων ρύθμισης του χρέους, αλλά την περιγραφή τους(!), στηρίζοντας ουσιαστικά τη γραμμή της Γερμανίας και της ΕΕ για το θέμα.

Η παρουσία στο επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ και στις λίστες των υποψήφιων υπουργών ατόμων που είναι πρώην στελέχη της Γκόλντμαν Σακς, παράγοντες που είναι υπέρμαχοι της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ή βρίσκονται κοντά στις πολυεθνικές πετρελαίου, δείχνει τα στοιχεία «συνέχειας του κράτους» στο αμερικάνικο πολιτικό σύστημα, μαζί με τον απατηλό αντισυστημικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας Τραμπ.

Είναι, λοιπόν, πολιτική απάτη πρώτου μεγέθους και δείγμα ολοκληρωτικής ταύτισης με τις επιλογές των ιμπεριαλιστών η προσπάθεια της κυβερνητικής προπαγάνδας είτε να εμφανίσει την επίσκεψη Ομπάμα σαν εθιμοτυπική, είτε ακόμα περισσότερο σαν δείγμα σταθερότητας και αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας. Είναι κατάπτυστοι οι αρθρογράφοι και οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζονται τέτοιες αθλιότητες, προτείνοντας μάλιστα τη μη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στην έλευση Ομπάμα.

Βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν μένουν απλά στην προσπάθεια απαξίωσης των κινητοποιήσεων. Ήδη 300 Αμερικάνοι πράκτορες της CIA έχουν «πιάσει δουλειά», ενώ για την Τρίτη επιστρατεύονται στην Αθήνα 3.000 αστυνομικοί για να διαμορφωθεί κλίμα τρομοκράτησης με σαφή στόχο οι διαδηλώσεις να είναι άμαζες. Από κοντά και τα σενάρια «αναθέρμανσης της τρομοκρατίας», με διάφορα παπαγαλάκια να εμπλέκουν και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού σε αυτά.

Την Τρίτη 15 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ. από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου καλούν σε πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία η Σύσκεψη Αγώνα που κάλεσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων και δεκάδες ακόμα μαζικοί φορείς. Την κινητοποίηση στηρίζουν με κοινό κάλεσμα οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΛΑΕ, ΑΡΚ, Σύλλογος «Γ. Κορδάτος» και Ξεκίνημα, ενώ στην κινητοποίηση καλούν επίσης και άλλες οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς. Αντίστοιχα, η ΕΕΔΥΕ καλεί στην Ομόνοια στις 6.30 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί μαζί με άλλες αριστερές οργανώσεις και φορείς στην Καμάρα στις 6 μμ.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.