Η Μόσχα ζητά εξηγήσεις από Ερντογάν για αναφορά του κατά του Άσαντ

Η ρωσική ηγεσία δηλώνει «έκπληκτη» από αναφορά του τούρκου προέδρου Ερντογάν πως οι τουρκικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται στη Συρία με σκοπό να «ανατρέψουν τον Άσαντ», με το Κρεμλίνο να λέει πως περιμένει «εξηγήσεις». 

σκίτσο του RIA Novosti
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κιατηγορήσει την Τρίτη τον ΟΗΕ για αποτυχία στο Συριακό και είχε επικρίνει τις καταδίκες της διεθνούς κοινότητας στην τουρκική επιχείρηση που είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο.

«Είμαστε εκεί για να απονείμουμε δικαιοσύνη και να τερματίσουμε την διακυβέρνηση του Άσαντ, ο οποίος προχωρά σε κρατική τρομοκρατία» είχε πεί, όπως μεταδίδει το Reuters, στην ομιλία του ο τούρκος πρόεδρος.

Το Κρεμλίνο, ο στενότερος σύμμαχος του Άσαντ στη διεθνή σκηνή, έδειξε την Τετάρτη τη δυσφορία του για τις τουρκικές δηλώσεις.

«Η ανακοίνωση μάς εξέπληξε» είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πέσκοφ.
«Είναι πολύ σοβαρή αναφορά που διαφέρει πολύ από προηγούμενες και τη δική μας αντίληψη της κατάστασης, και ελπίζουμε πως οι τούρκοι εταίροι μας θα προσφέρουν κάποια εξήγηση» τόνισε.

Παράλληλα, το ρωσικό TASS είχε αναφέρει πως ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σκοπεύει να θέσει το ζήτημα κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

ΔΝΤ: Σε τροχιά εξυγίανσης η ρωσική οικονομία

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται, στο ενημερωτικό δελτίο του ΔΝΤ, η ρωσική οικονομία υπήρξε ανθεκτική στα δύο σοκ που υπέστη (της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων) και παρουσιάζει "σημάδια" μίας αρχόμενης εξυγίανσης... 



Σε τροχιά εξυγίανσης εισήλθε η ρωσική οικονομία, αναφέρει στο ενημερωτικό του δελτίο — για τα αποτελέσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησε αποστολή του στη Ρωσίατο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται, η ρωσική οικονομία υπήρξε ανθεκτική στα δύο σοκ που υπέστη (της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων) και παρουσιάζει "σημάδια" μίας αρχόμενης εξυγίανσης.

Μάλιστα, όπως τονίζει το ΔΝΤ, αυτή η εξέλιξη καταγράφεται, "παρότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται πάραυτα να μειωθεί κατά 0,6%".

Η επανεκκίνηση της ρωσικής οικονομίας πρέπει να ακολουθήσει πιο υψηλούς ρυθμούς εντός του 2017 και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης θα είναι της τάξεως του 1,1%, στοιχείο που εν μέρει οφείλεται στις πιο υψηλές τιμές του πετρελαίου. Την εκτίμηση αυτή — που αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο — διατύπωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Μόσχα, Ερνέστο Ραμίρες Ρίγκο, (Ernesto Ramirez Rigo).

Παράλληλα, το ΔΝΤ διαπιστώνει πτώση του πληθωρισμού στην Ρωσία «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να επιβραδύνεται και σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, θα μειωθεί στο 5,6%στα τέλη του 2016, ενώ κατά την διάρκεια του επόμενου έτους θα συνεχίσει να μειώνεται προσεγγίζοντας τον μηδενικό δείκτη πληθωρισμού, που ορίζει η Τράπεζα της Ρωσίας (σ.σ.4%)» αναφέρεται στο δελτίο.

Προστίθεται δε, ότι, το πλεόνασμα που δημιουργείται βάσει των τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί σε σχέση με το ότι οι ρυθμοί επανάκαμψης των εισαγωγών θα υπερβούν τη άνοδο των εξαγωγικών εισφορών, κάτι που σχετίζεται με το ότι η υποτίμηση του ρουβλίου δεν επηρέασε θετικά την αύξηση του μη παραδοσιακού εξαγωγικού εμπορίου.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους το ΔΝΤ, ανέμενε ότι ο πληθωρισμός στην Ρωσική Ομοσπονδία θα φθάσει στα τέλη του 2016 το 6,5%.

Πηγή: www.ria.ru

Γ. Δραγασάκης: Ολοκλήρωση του Προγράμματος και τερματισμός της επιτροπείας το 2018

«Η Ελλάδα δεν είναι «λαθρεπιβάτης», αλλά οργανικό τμήμα της Ευρώπης και όχι μόνο με τη γεωγραφική έννοια, αλλά και με την πολιτισμική και τη γεωστρατηγική έννοια» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης...


Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος παραμένει απολύτως εφικτός. είναι το 2018, ένα χρόνο πριν από το 2019, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, να έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και να έχουν τερματιστεί η λιτότητα και η επιτροπεία, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης στην αποψινή του ομιλία στο 27ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, τόνισαν ότι επιθυμούν την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος καθώς και ότι αυτό είναι το τελευταίο.

«Κανείς δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα 4ου προγράμματος. Αυτή ήταν η επωδός των δηλώσεων τόσο του κ. Μοσκοβισί όσο και του κ. Κερέ και ανάλογα μεταδίδονται και από την Ευρώπη. Θεωρώ τη διαπίστωση αυτή σημαντική. Και αυτό διότι απαντά σε ερωτήματα και ανησυχίες εν μέρει δικαιολογημένες. Απαντά, όμως, η διαπίστωση αυτή και σε όσους στο εσωτερικό της χώρας αυτοβούλως προσφέρθηκαν, προκαταβολικά, να υπηρετήσουν νέα μνημόνια» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Δεύτερος στόχος είναι, «παράλληλα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων, να επουλώνονται πληγές και κοινωνικά τραύματα και να μπαίνουν οι βάσεις για τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα. Να δημιουργηθούν, δηλαδή, οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την υπέρβαση όχι μόνο των μνημονίων, αλλά και της κρίσης και του χρεοκοπημένου μοντέλου του παρελθόντος που μας οδήγησε σε αυτήν» πρόσθεσε.

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 έχει επιτευχθεί, ανέφερε ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως η ντε φάκτο διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος δημιουργεί δυνατότητες ευρύτερων συνεργασιών.

«Οι προϋποθέσεις, για να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση του Προγράμματος υπάρχουν και η μόνη πηγή αβεβαιότητας παραμένει η αδιευκρίνιστη στάση του ΔΝΤ», ανέφερε
o Γιάννης Δραγασάκης.

«Κάθε καθυστέρηση, όμως, κάθε αναβλητικότητα, θα μπορούσε να πλήξει αδικαιολόγητα και άδικα το θετικό
momentum που έχει δημιουργηθεί. Και δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς, ποιον θα μπορούσε να συμφέρει αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία κύματα και δυναμικές αβεβαιότητας συσσωρεύονται επικίνδυνα, στην Ευρώπη και διεθνώς» τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα να συμμετέχει στην Ευρώπη με τη δική της άποψη, τη δική της φωνή


Η ντε φάκτο διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος δημιουργεί δυνατότητες ευρύτερων συνεργασιών και συμμαχιών, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι «πρώτη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών είναι, η Ελλάδα να συμμετέχει στην Ευρώπη με τη δική της άποψη, τη δική της φωνή».

«Η άποψη ότι αρκεί να γαντζωθούμε στο άρμα της Ευρώπης και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν μόνα τους, που πρυτάνευσε στο παρελθόν, έγινε μια από τις αιτίες της κρίσης και την πληρώσαμε ακριβά. Μια χώρα, χωρίς τη δική της βούληση, χωρίς τη δική της στρατηγική, χωρίς το δικό της σχέδιο και το δικό της πλέγμα συμμαχιών, δεν έχει μέλλον ούτε έξω από την Ευρώπη ούτε μέσα στην Ευρώπη» επισήμανε.

«Η Ελλάδα δεν είναι «λαθρεπιβάτης», αλλά οργανικό τμήμα της Ευρώπης και όχι μόνο με τη γεωγραφική έννοια, αλλά και με την πολιτισμική και τη γεωστρατηγική έννοια» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι «η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι διεκδικούμε και κατακτούμε τη την πολιτική μας αυτονομία που με τα μνημόνια και την επιτροπεία έχει χαθεί σε σημαντικό βαθμό».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλ. Τσίπρας: «Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ» (vid)

"Αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον επικήδειο λόγο του για τον Φιντέλ Κάστρο...



"Ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας" σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον επικήδειο που εκφώνησε στην εκδήλωση μνήμης του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, επισημαίνοντας ότι "αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο."

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο που συμμετέχει σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό και υπογράμμισε ότι "όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του. Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959."

Όσον αφορά την πολιτική κληρονομιά της κουβανικής επανάστασης ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι "η Κούβα του Φιντέλ μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα. Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του. Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία. Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες. Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού."

Ο επικήδειος λόγος του πρωθυπουργού στην εκδήλωση στη μνήμη του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο



Hermanos y hermanas [Αδερφοί και αδερφές], Γενναίε λαέ της Κούβας, 

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Κομαντάντε Φιντέλ, εδώ από την πλατεία της Επανάστασης, όπως αρμόζει σε αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη του 20ου αιώνα.  


Αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο.


Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.


Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων.


Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία.


Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό.
Έναν λαό που ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε.


Γιατί όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.


Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του.


Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.


Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959.


Στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας. 


Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού.


Αλλά αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς:

  • Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινικής Αμερική
  • Και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης.
  • Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση.  
Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος.
Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα


Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του.


Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία.


Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες. 


Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού.


Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.


Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα.
Στις νίκες και στις ήττες μας

.
Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας.


Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα: 

  • Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη.
  • Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους.
  • Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο.
Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας.

Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ!


Hasta la victoria siempre! [Πάντα μέχρι τη νίκη]
πηγή:left.gr

Πορεία της Οικονομίας και προϋπολογισμός 2017

Η κυβέρνηση δέσμια του δόγματος «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία καταφεύγοντας σε υποσχέσεις περί «ανάπτυξης» η οποία είναι «προ των πυλών» αλλά ποτέ δεν φτάνει και σε «λεονταρισμούς» για «κόκκινες γραμμές» προς τους δανειστές που διαρκώς σβήνονται και ξαναχαράσονται....



του Γιάννη Τόλιου*

Η κατάθεση του νέου μνημονιακού Προϋπολογισμού 2017, δεν σηματοδοτεί κάτι πραγματικά νέο στην οικονομική ζωή της χώρας. Ωστόσο από κοινωνική και πολιτική άποψη, τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που περιέχει, επιδεινώνουν τους όρους ζωής και εργασίας μισθωτών και συνταξιούχων και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα ο νέος προϋπολογισμός έρχεται σε μια στιγμή που εντείνονται τα αδιέξοδα από τις πολιτικές της ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα, όσον αφορά στο Μνημόνιο, στο δημόσιο χρέος, την «ποσοτική χαλάρωση» από την ΕΚΤ, κά, ενώ το ΔΝΤ εκβιάζει για παραπέρα κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση δέσμια του δόγματος «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία καταφεύγοντας σε υποσχέσεις περί «ανάπτυξης» η οποία είναι «προ των πυλών» αλλά ποτέ δεν φτάνει και σε «λεονταρισμούς» για «κόκκινες γραμμές» προς τους δανειστές που διαρκώς σβήνονται και ξαναχαράσονται. Είναι προφανές ότι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και η ανάκτηση της χαμένης «εν πολλοίς» εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, προβάλλει για τον ελληνικό λαό, ως άμεση και ζωτική ανάγκη.!

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2017


Ο νέος Προϋπολογισμός, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών, υλοποιεί την πολιτική υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, ενώ στο σκέλος των δαπανών, συνεχίζει τις περικοπές μισθών-συντάξεων, κοινωνικών κι αναπτυξιακών δαπανών με στόχο την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων για την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων στους δανειστές. Συνολικά η αφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων θα ξεπεράσει τα 4 δις το 2017, ώστε να επιτευχθεί «πλεόνασμα» 3,2 δις (1,7% ΑΕΠ) και 1 δις περίπου απόθεμα σε περίπτωση «εκτροχιασμού» των προβλέψεων, προς αποφυγή εφαρμογής του αυτόματου «δημοσιονομικού κόφτη» των δαπανών.

Πρόκειται για πολιτική που τα αρνητικά αποτελέσματα της, έχουν από οικονομική και κοινωνική άποψη φανεί, απ’ τα προηγούμενα Μνημόνια. Τώρα ωστόσο γίνονται πιο ορατά, μετά τη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού (το ποσοστό που ζει στα όρια της φτώχειας από 18% το 2010 ανέβηκε στο 48% το 2016), καθώς και την παρατεταμένη υφεσιακή κατάσταση της οικονομίας με δραματική μείωση της παραγωγής, εκρηκτική αύξηση ανεργίας και μεγάλη μείωση του εθνικού εισοδήματος (27%) μετά το 2009. Ακόμα και ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεση του επισημαίνει, ότι η εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Σε σύνολο 34 χωρών, κατέχει τη 10η χειρότερη θέση.!! Επίσης σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, από 28,7% (547.000) που ήταν το 2010, ανέβηκε στο 37,8% (710.000) το 2015.!

Η ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ


Ο νέος Προϋπολογισμός φορτώνει πρόσθετους φόρους ύψους 2,5 δις κυρίως σε μισθωτούς, συνταξιούχους και λαϊκά στρώματα (1,1 δις από άμεσους και 1,4 δις έμμεσους). Ειδικότερα ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (κυρίως μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών, μικροεπιχειρήσεων), αυξάνει κατά 14,5% (από 8 δις σε 9,1 δις), με μειώσεις αφορολόγητων ορίων, αύξηση συντελεστών, εισφορά αλληλεγγύης, κά. Αντίθετα η φορολογία των νομικών προσώπων (εταιρικών κερδών) μειώνεται -7% (από 3,4 δις σε 3,2 δις).!! Από την άλλη οι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν κυρίως λαϊκά εισοδήματα, αυξάνονται κατά 5,3% (από 25,1 δις σε 26,4 δις).

Ειδικότερα αυξάνονται από ΦΠΑ (14,5 δις), φόρους συναλλαγών (15,9 δις), φόρους κατανάλωσης (12,9 δις), πετρελαιοειδών (1,8 δις), κά. Συνολικά τα φορολογικά έσοδα από διάφορες πηγές αυξάνονται κατά 2,3% (από 45,8 δις σε 46,9 δις). Να σημειώσουμε ωστόσο ότι η συγκέντρωση και διαχείριση των δημοσίων εσόδων δεν είναι ευθύνη του υπουργού και της κυβέρνησης (!), αλλά της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ) που πήρε τη θέση της ΓΓΔΕ, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των «υπερεθνικών θεσμών» (Eurogroup).!!

Όσον αφορά τα έσοδα από το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας, προβλέπονται το 2017 να φθάσουν 2,1 δις, από τα οποία 1,2 δις θα είναι από την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, 300 εκατ. από το «Ελληνικό», 188 εκατ. από τη ΔΕΣΦΑ, 110 από διάφορα ακίνητα, κά. Να σημειωθεί ότι τα πιο πάνω έσοδα, θα πάνε στο νέο υπερ-Ταμείο εκποίησης δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η διοίκηση του οποίου βρίσκεται υπό των έλεγχο των δανειστών.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ''ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ'' ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Με το νέο προϋπολογισμό, συνεχίζονται οι περικοπές των συντάξεων (1 δις), ενώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές (1,4 δις). Ειδικότερα οι περικοπές του ΕΚΑΣ ανέρχονται 431 εκατ., των επικουρικών 234 εκατ., των κύριων συντάξεων 86 εκατ. κλπ. Επίσης στον τομέα της υγείας (ΕΟΠΠΥ), η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται κατά 200 εκατ. (από 526 εκατ. σε 326 εκατ.), ενώ μείωση, κατά 200 εκατ., θα έχουν και οι μεταβιβάσεις πόρων στους ΟΤΑ (από 3,2 δις σε 3 δις.). Όσον αφορά τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), παρ’ ότι προβλέπονται να είναι στο ίδιο ύψος του 2016, στην πράξη θα διαμορφωθούν λιγότερες λόγω των εγγενών δυσκολιών κάλυψης της εθνικής συμμετοχής σε έργα και προγράμματα. Επίσης προβλέπεται μείωση κατά 600 εκατ. των επενδύσεων ΔΕΚΟ (από 1,6 δις σε 1 δις).

Η μεγάλη συρρίκνωση κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, δεν είναι άσχετη από τις υψηλές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους. Το 2017 τα τοκοχρεολύσια θα φθάσουν τα 15,5 δις, ενώ το συνολικό του ύψος (χρέος Γενικής Κυβέρνησης), θα ανέλθει σε 319,2 δις ή 176,5% του ΑΕΠ. Το 70% του χρέους αφορά δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Είναι φανερό ότι μόνο η αναστολή πληρωμής του χρέους με στόχο τη διαγραφή του, θα μπορούσε να ανακουφίσει το ελληνικό λαό και να στηρίξει χρηματοδοτικά την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

«ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και «ΜΕΙΩΣΗΣ» ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ


Ο νέος προϋπολογισμός στηρίζεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο μακροοικονομικών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας το 2017, οι οποίες, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, είναι υπερ-αισιόδοξες. Ειδικότερα η πρόβλεψη για αύξηση 2,7% του ΑΕΠ, βρίσκεται στον αέρα, δεδομένου ότι η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί -0,7%, οι δημόσιες επενδύσεις δεν αυξάνονται, η πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 1,8% είναι ανεδαφική (οι πρόσθετοι φόροι και οι περικοπές μισθών-συντάξεων θα τη μειώσουν), η ανακάμψη των ιδιωτικών επενδύσεων δεν φαίνεται στον ορίζοντα, η παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες είναι ανύπαρκτη. Από την άλλη οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν οριακά, ενώ η αύξηση της απασχόληση 2% από τα γνωστά προγράμματα, είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένη επιδότηση ανεργίας.

Γίνεται φανερό ότι αν δεν ανακοπεί η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών και η λήψη μέτρων ενίσχυσης τους, παράλληλα με την εφαρμογή ευρέως προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για τόνωση της παραγωγής και της απασχόλησης δεν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Οι μνημονιακές πολιτικές είναι από τη φύση τους υφεσιακές και η επίκληση ξένων επενδύσεων δεν είναι παρά επικοινωνιακό τρικ, όσο η εγχώρια ζήτηση μειώνεται. Ακόμα κι η Κομισσιόν έχει αναγκαστεί να παραδεχτεί, ότι η πολιτική λιτότητας τροφοδοτεί την ύφεση και σε πρόσφατη έκθεση της καλεί την Ευρωζώνη να αφήσει πίσω της τη λιτότητα ή τουλάχιστον να τη χαλαρώσει, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ασθενική ανάπτυξη της ΕΕ, κάτι που η Γερμανία απορρίπτει, επιμένοντας στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ Β' ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ...ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ... ΑΔΗ


Ο νέος προϋπολογισμός κινείται με φόντο τις απαιτήσεις της β’ αξιολόγησης, με δεκάδες «προαπαιτούμενα» που η εφαρμογή τους θα εντείνει τις κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις, ενώ θα επιτείνει τα κρισιακά αδιέξοδα της οικονομίας. Πέντε είναι οι κυριότεροι άξονες των προαπαιτούμενων - με εξαίρεση τα φορολογικά - που καλείται να εφαρμόσει η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, τα χρέη στις εφορίες-ασφαλιστικά ταμεία, τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και δημόσιας περιουσίας, καθώς η δημοσιονομική στρατηγική 2017-2020, για εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Ειδικότερα τα «εργασιακά» έχουν ως «πυρήνα» τον κατώτατο μισθό, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις συλλογικές συμβάσεις, το lock-out, κά. Οι απαιτήσεις των δανειστών για παραπέρα μείωση του κατώτατου μισθού, που αναπόφευκτα θα παρασύρει όλη τη γκάμα μισθών προς τα κάτω, αποτελεί νέα προκλητική επίθεση στην εργατική τάξη, η οποία από το 2010 βιώνει ένα ταξικό πόλεμο, από τις εγχώριες και υπερεθνικές δυνάμεις του χρηματιστικού κεφαλαίου. Ήδη οι εργατικοί μισθοί, έχουν κατά μέσο όρο μειωθεί πάνω από 40% και η απόλυτη εξαθλίωση της εργατικής τάξης αποκτά μαζικό χαρακτήρα. Η ενδεχόμενη αποδοχή από την κυβέρνηση των απαιτήσεων των εγχώριων και ξένων αφεντικών, με τα γνωστά καμώματα περί σκληρών διαπραγματεύσεων και τα «κλαψουρίσματα» ότι …«δεν γινόταν αλλιώς», θα είναι το τελευταίο φύλλο συκής που θα πέσει, για να αποκαλύψει την πλήρη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους πρωταγωνιστές μιας τέτοιας εξέλιξης, δεν υπάρχει κανένα έλεος, ούτε σε συλλογικό, ούτε σε ατομικό επίπεδο.!

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι των «κόκκινων δανείων» και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Η εμμονή της κυβέρνησης για πλειστηριασμούς α’ κατοικίας λαϊκών νοικοκυριών και ιδιαίτερα η υποχώρηση στις πιέσεις των δανειστών για την εφαρμογή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προς παράκαμψη λαϊκών αντιδράσεων, θα αποτελέσει πραγματική πρόκληση σε εκατομμύρια πολίτες με χαμηλό εισόδημα και περιουσία. Οι λαϊκές αντιδράσεις και οι αυθόρμητες ενέργειες αυτοπροστασίας της ζωής τους από τις πρακτικές της βίαιης εξαθλίωσης, θα ανεβάσουν το θερμόμετρο των κοινωνικών εντάσεων.

Το τρίτο μέτωπο του ξεπουλήματος δημοσίων επιχειρήσεων και περιουσίας, θα πολλαπλασιάσει τα κοινωνικά προβλήματα, διότι το αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι συνήθως οι μειώσεις θέσεων εργασίας, οι ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, η χειροτέρευση κατά κανόνα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλαζονική συμπεριφορά και αυθαιρεσία των ολιγαρχών, κά. Τέλος η εμμονή των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ (γύρω στα 7 δις) τα επόμενα χρόνια, θα σηματοδοτήσει την παραπέρα επίθεση στο βιοτικό επίπεδο και ένταση της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.

Η εμμονή της κυβέρνησης στην στρατηγική της παραμονής «πάση θυσία» στην ευρωζώνη και η αναζήτηση στηριγμάτων στους αμερικανούς «φίλους» για να πιέσουν τους «σκληρούς» της ευρωζώνης (Γερμανία) για ρύθμιση του χρέους, είναι ένα παιγνίδι μεταξύ «Σκύλας» και της «Χάρυβδης». Το ΔΝΤ πουλάει «τζάμπα» εκδούλευση ζητώντας από την ευρωζώνη ρύθμιση χρέους, ενώ ταυτόχρονα πιέζει σκληρά για μείωση μισθών, κατάργηση αφορολόγητου και πλήρη συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων. Από την άλλη η ΕΕ-ΕΚΤ-ΕΜΣ, προσποιούνται τους ήπιους στα εργασιακά, ενώ αρνούνται κάθε ιδέα «κουρέματος» του χρέους, απαιτώντας αυστηρή τήρηση των «προαπαιτούμενων» για πληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Η ρήξη με την εθελοδουλεία και την ξενοκρατία είναι προϋπόθεση ελπιδοφόρας προοπτικής για το λαό και τη χώρα.

Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ Δ' ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Τα αδιέξοδα που γεννούν τα μέτρα του Γ’ Μνημονίου, από τα κόμματα του ετερόκλητου μνημονιακού τόξου (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, «Ένωση Κεντρώων», ως τη «Χ.Α.»), επιχειρείται να φορτωθούν αποκλειστικά στην «ανικανότητα» της κυβέρνησης. Ωστόσο τα ίδια εφάρμοσαν Μνημόνια, είτε ψήφισαν Γ’ Μνημόνιο, είτε στηρίζουν μνημονιακές πολιτικές, πιστοί στο δόγμα «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη. Οι εναλλακτικές προτάσεις τους κινούνται εντός των νεοφιλελεύθερων συνταγών και πολιτικάντικων πρακτικών του λαϊκισμού και της υποσχεσιολογίας, χωρίς να αμφισβητούν τα μνημονιακά μέτρα. Στην ουσία στρώνουν το δρόμο για την έλευση ενός Δ’ Μνημονίου. Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη, για το ποιος επιδιώκει Δ’ Μνημόνιο, μεταθέτουν το ζήτημα σε επίπεδο προσώπων, ενώ αυτό που οδηγεί μοιραία σε Δ’ Μνημόνιο, είναι τα αδιέξοδα των προηγούμενων Μνημονίων και πολύ περισσότερου του σημερινού.!

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟΥ


Οι επιλογές του νέου προϋπολογισμού και τα προαπαιτούμενα στο όνομα της β’ αξιολόγησης, φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη εναλλακτικής πολιτικής φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση. Η «Λαϊκή Ενότητα» έχει επεξεργαστεί τους βασικούς άξονες μιας τέτοιας εναλλακτικής πολιτικής, στα πλαίσια ενός «μεταβατικού προγράμματος» με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Ειδικότερα τα «μέτρα-τομές», για άνοιγμα του δρόμου εξόδου από την κρίση, έχουν ως αφετηρία την κατάργηση της λιτότητας και των Μνημονίων. Την αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων του δημόσιου χρέους. Τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και εθνικοποίηση των τραπεζών. Την εφαρμογή «σεισάχθειας» στα χρέη λαϊκών των νοικοκυριών. Τη μείωση της φορολογίας μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και μικροεπιχειρήσεων, την πάταξη της φοροδιαφυγής και κατάργησης των προνομίων της ολιγαρχίας, αύξηση της φορολογίας των κερδών και υψηλών εισοδημάτων. Παραγωγική ανόρθωση της οικονομίας, δραστική μείωση της ανεργίας, αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματος. Ανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας των ΔΕΚΟ και επέκτασή σε κλάδους στρατηγικής σημασίας. Ανυπακοή και σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες, κά.

Προϋπόθεση για προώθηση της συγκεκριμένης πολιτικής είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου αριστερού, αντιμνημονιακού, ριζοσπαστικού, πατριωτικού μετώπου, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και η συγκρότηση ανάλογης κυβέρνησης για υλοποίηση τους. Η ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και των αντιστάσεων στα μνημονιακά μέτρα, αποτελούν το όχημα για την επιτυχία του στόχου.  
πηγή: iskra.gr
Γιάννης Τόλιος είναι Οικονομολόγος, μέλος ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΛΑΕ

Αθήνα και Μόσχα αναπτύσσουν κοινά έργα σε πολλούς τομείς

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Βελάνης, σημείωσε ότι «προετοιμάζουμε μεγάλα σχέδια για κοινά έργα στον τομέα της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής σε ελληνικά και ρωσικά ναυπηγεία...»



Η Ελλάδα και η Ρωσία αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας έργα στον τομέα της ναυπηγικής και της ναυπηγοεπισκευαστικής, της μεταλλουργίας, της βιομηχανίας, του τουρισμού και του πολιτισμού, δήλωσε σήμερα ο Δημήτρης Βελάνης σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ο κ. Δημήτρης Βελάνης σημείωσε ότι «προετοιμάζουμε μεγάλα σχέδια για κοινά έργα στον τομέα της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής σε ελληνικά και ρωσικά ναυπηγεία. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας αυτής».

Παράλληλα ο κ. Βελάνης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική της συνεργασίας και του διαλόγου με τη Ρωσία και δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στον «ψυχρό πόλεμο» κατά της Μόσχας έπειτα από αίτημα τρίτων χωρών.

«Εκτιμάμε τη φιλική πολιτική συνεργασίας που ακολουθεί ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν σε σχέση με την Ελλάδα (…) Γι' αυτό τον λόγο η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει ποτέ να παίξει έναν "ψυχρό πόλεμο" εναντίον της Ρωσίας», υπογράμμισε ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού. 
Πηγή: www.ria.ru

Αλ. Τσίπρας: «Ο Φιντέλ Κάστρο ενέπνευσε την επαναστατική φλόγα σε όλο τον κόσμο» (vid)

Η κεντρική εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν πολλές πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε, σήμερα στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα), στην Πλατεία της Επανάστασης...



Στην Αβάνα προσγειώθηκε περίπου στις 10:30 (ώρα Ελλάδας) ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο και να εκφωνήσει επικήδειο.

Η κεντρική εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν πολλές πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε, σήμερα στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα), στην Πλατεία της Επανάστασης.

Κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο της Αβάνας, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον κουβανικό λαό για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο και τόνισε ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να συνδέουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

 

«Ο Φιντέλ Κάστρο ενέπνευσε όχι μόνο τους λαούς της Λατινικής Αμερικής αλλά και την επαναστατική φλόγα σε όλο τον κόσμο. Οι λαοί, όσο μακριά κι αν βρίσκονται ενώνονται πάνω σε κοινά προτάγματα όπως η αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων

Το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, την άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», προβλέπει μεταξύ άλλων την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, To νομοσχέδιο αυτό συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε στην Ολομέλεια ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ...



Με ευρεία διακομματική πλειοψηφία έγινε δεκτό από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου κάλεσε μάλιστα τις πολιτικές δυνάμεις να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς το νομοθέτημα «θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς».

Μάλιστα, παρότρυνε τα κόμματα να συνομολογήσουν στην ανάγκη η διαπραγμάτευση να γίνεται στο όνομα του ελληνικού λαού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως Έλλην του εξωτερικού που επιστρέφει στην πατρίδα του, όταν απευθύνομαι στη διεθνή κοινότητα και διαπραγματεύομαι θέματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, όπως η διευθέτηση του χρέους, θέλω να μιλώ εξ' ονόματος του ελληνικού λαού, γι' αυτό επιζητώ τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή».

Το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, την άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», προβλέπει μεταξύ άλλων την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.
Ο κ. Παπαδημητρίου, απευθυνόμενος κυρίως στους εκπροσώπους της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, που έθεσαν ζητήματα περί αδιαφάνειας και φωτογραφικών ρυθμίσεων, δήλωσε: «Δεν θα δεχθώ υποδείξεις για μαθήματα ηθικής, αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη πολιτικής διαφοροποίησης και κριτικής, αλλά ας μην φαντασιώνονται ορισμένοι θεωρίες συνωμοσίας με σκοπό να συγκαλύψουν παλαιότερες τακτικές».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, σημείωσε πως, παρ' όλες τις παραινέσεις του, ο υπουργός δεν έχει τοποθετηθεί στα ζητήματα που του έθεσε η Βουλή και επικεντρώνονται σε δύο κυρίως σημεία, αφενός στη μη δημοσίευση όλων των κατ' ανάθεση συναφθεισών συμβάσεων του Δημοσίου για εκτέλεση δημοσίων έργων για προμήθεια αγαθών και παροχή υπηρεσιών, αφετέρου στη μη διαβεβαίωση ότι διατηρείται το μέτρο γεωγραφικού εντοπισμού σε όλα τα βυτιοφόρα, ώστε να πατάσσεται το λαθρεμπόριο.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε στον κ. Παπαδημητρίου πως οι συμβάσεις δεν αναρτώνται στο σύστημα της Διαφάνειας, όχι γιατί υπάρχει κενό νόμου (όπως υποστήριξε ο υπουργός), αλλά διότι η κυβέρνηση δεν εξέδωσε την κοινή υπουργική απόφαση που υπαγορεύει την ανάρτησή αυτών των συμβάσεων στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, μέτρο θεσμοθετημένο από το 2010.

«Έχετε, επίσης, την ηθική υποχρέωση να διαλύσετε μία πλάνη κυρίαρχη σε όλη τη συζήτηση και να πείσετε ότι είστε πολέμιος του λαθρεμπορίου, δεσμευόμενος για τη λειτουργία σε κάθε βυτιοφόρο του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού, όπως και να αναλάβετε την ευθύνη υλοποίησης του μέτρου», πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης απέσυρε το άρθρο 19 (που αφορούσε στα πρόστιμα για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο με πλαστά πιστοποιητικά) μετά τις αντιδράσεις περί «φωτογραφικής ρύθμισης», η κριτική συνεχίστηκε στην Ολομέλεια, με την αντιπολίτευση να ζητά απόσυρση και άλλων άρθρων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο οι διατάξεις που δεν έχουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επέμεινε να αποσυρθεί και το άρθρο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Επίσης, ο Γιώργος Αμυράς, ειδικός αγορητής του Ποταμιού, ζήτησε να τροποποιηθούν τα άρθρα για την ανάρτηση των δημόσιων συμβάσεων.

«Το νομοσχέδιο συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση» απάντησε ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε σκοπιμότητα εκ μέρους του υπουργείου για εξυπηρέτηση συμφερόντων, όπως ισχυρίστηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων, με αιχμή το άρθρο 19. «Λειτουργούμε πέρα από συμφέροντα και σκοπιμότητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

Η αντιπολίτευση


«Η κυβέρνηση σέρνεται να νομοθετήσει κάποιες ρυθμίσεις, που εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που όμως, δεν ξέρει πώς να τις εφαρμόσει, αφού πρόσφατα, κυρίως λόγω των ιδεοληψιών της, τις απέρριπτε γιατί δεν τις πίστευε» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

«Θέλουμε δίκαια ανάπτυξη για όλους» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει την κοινή στρατηγική της ΕΕ του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

«Η σύσταση των επιχειρήσεων γίνεται πιο λειτουργική», σημείωσε ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ ενώ ο Μάριος Γεωργιάδης, ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, έκανε λόγο για σκόρπιες διατάξεις διαφόρων υπουργείων, που δήθεν έρχονται ως ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης παρέμβασής του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, απάντησε σε σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών, διευκρινίζοντας πως δεν καταργείται το Ενιαίο Μητρώο Αγροτών Εμπόρων.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου εισηγήθηκε τροπολογία για την άρση των περιορισμών στην άσκηση επαγγέλματος στα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε στην Ολομέλεια τα άρθρα που αναφέρονται σε τομείς της αρμοδιότητάς του και στα οποία επέρχονται αλλαγές, ώστε να προωθηθούν συντομότερα οι επενδύσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Έρχεται η φορολόγηση αναλήψεων μετρητών για μείωση της φοροδιαφυγής

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, η χρήση μετρητών ευνοεί τη φοροδιαφυγή και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό της είναι η δραστική μείωση των μετρητών στην οικονομία.... 



Φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών προβλέπει ριζοσπαστική πρόταση που, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έχουν επεξεργαστεί τράπεζες ως δραστικό μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η κεντρική ιδέα είναι να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και παράλληλα να υιοθετηθούν σειρά μέτρων και αντικινήτρων που θα καταστήσουν ασύμφορη και ακριβή τη χρήση μετρητών.

Στη δέσμη προτάσεων που έχουν υποβάλει συστημικές τράπεζες στην κυβέρνηση, αλλά και σε προηγούμενες περιλαμβάνονται:
  • Υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή σε επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.
  • Υποχρεωτική χρήση καρτών ή ηλεκτρονικών δικτύων για συναλλαγές από κάποιο ποσό και πάνω.
  • Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση συστήματος εσόδων - εξόδων. Τα νοικοκυριά ή οι επαγγελματίες θα φορολογούνται μόνο για το ποσό του εισοδήματος που δεν καταναλώθηκε. Ετσι επαγγελματίες και νοικοκυριά θα έχουν ισχυρό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις για την παραμικρή δαπάνη προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους και να περιορίσουν τον τελικό φόρο.
  • Σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω καρτών.
  • Υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, να καταβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μισθοδοσία.
Ετσι θα αποτυπώνεται άμεσα ποιες επιχειρήσεις δεν είναι συνεπείς προς τους εργαζομένους αλλά και σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, η χρήση μετρητών ευνοεί τη φοροδιαφυγή και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό της είναι η δραστική μείωση των μετρητών στην οικονομία. Θα πρέπει, τονίζουν, να καθιερωθούν αντικίνητρα και έξοδα στη χρήση μετρητών, καθιστώντας το ένα ασύμφορο μέσο συναλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό, στις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί και προωθήσει στην κυβέρνηση τράπεζες περιλαμβάνεται και η επιβολή φόρου στις αναλήψεις μετρητών. Το σκεπτικό είναι ότι τα μετρητά διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό ή μπορούν να διοχετευθούν εύκολα στη «μαύρη» οικονομία. Ετσι η επιβολή φορολογικού συντελεστή στις αναλήψεις θα περιόριζε δραστικά τη χρήση των μετρητών και κατ’ επέκταση τη φοροδιαφυγή.

Η παραοικονομία στη χώρα μας εκτιμάται ότι κινείται στα επίπεδα των 40 δισ. ευρώ και τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών προκάλεσε μεγάλες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, ωστόσο δημιουργεί χρυσή ευκαιρία για την καθολική καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον δραστικό περιορισμό των μετρητών, κάτι που θα έχει θεματικά αποτελέσματα στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Αν η φοροδιαφυγή περιοριστεί κατά το 1/3 από τα σημερινά επίπεδα, τότε τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 5 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό διπλάσιο του ΕΝΦΙΑ. Μια τέτοια αύξηση των φορολογικών εσόδων θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να επιτύχει με άνεση τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί και μάλιστα με παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών, κίνηση που θα είχε πολλαπλασιαστικές θετικές συνέπειες στην οικονομία. Επιπλέον, η καταγραφή στην επίσημη οικονομία του 1/3 της παραοικονομίας θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 13 δισ. ευρώ!

Τα βάρη σε λίγους


Ασφαλώς αν υλοποιούνταν τολμηρές κινήσεις, όπως η φορολόγηση των αναλήψεων ή η φορολόγηση βάσει του συστήματος έσοδα - έξοδα, η φοροδιαφυγή θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο με ακόμα πιο θετική επίδραση στα έσοδα και την οικονομική εικόνα της χώρας. Αυτή τη στιγμή ένα μικρό μέρος μισθωτών με σχετικά υψηλές αμοιβές επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος των φόρων. Σε σύνολο 5.890.000 φορολογουμένων, οι 4.800.000 δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο των 15.000 ευρώ (εκ των οποίων τα 3,7 εκατ. εισόδημα μικρότερο των 4.000 ευρώ ετησίως). Ετσι 1.000.000 φορολογούμενοι (και ειδικά οι 550.000 που δηλώνουν πάνω από 35.000 ευρώ ετησίως) είναι αυτοί που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων κρατώντας όρθια τη χώρα.

Πληρωμή με κάρτα ακόμη και σε περίπτερα


Πριν από την επιβολή των αντικινήτρων στη χρήση μετρητών θα πρέπει να υπάρξει μια εκτεταμένη προσπάθεια για την ένταξη κάθε καταστήματος και κάθε συναλλαγής σε ηλεκτρονικά δίκτυα. Οι κάρτες –πιστωτικές και χρεωστικές– αλλά και οι νέας τεχνολογίας που επιτρέπουν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικροποσά, καθώς και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για την πιο μικρή συναλλαγή από την αγορά εφημερίδας στο περίπτερο μέχρι εισιτήριο λεωφορείου. Χρησιμοποιώντας κονδύλια ΕΣΠΑ, θα μπορούσε ακόμα και η πιο μικρή επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να αποκτήσει χωρίς κόστος μηχανήματα POS, ώστε να μην υπάρχει καμία σχετική δικαιολογία. Επιπλέον, πρέπει να εξηγηθεί σε όλους όσους δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα ότι για κάθε συναλλαγή μπορούν να χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες. Σημειώνεται ότι μέσω Internet banking μπορεί σήμερα κανείς να πραγματοποιήσει ανά πάσα στιγμή σχεδόν το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών: από μεταφορές χρημάτων, μέχρι την πληρωμή λογαριασμών και την αγορά μετοχών ή επενδυτικών προϊόντων.
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υπέρ μιας δημοσιονομικής ευελιξίας στην Ευρωζώνη, κόντρα στον Σόιμπλε, ο γερμανός Αντικαγκελάριος

Ο επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είναι εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιτρέψει κάποια ευελιξία στο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος...



Σε αντίθετη γραμμή από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινείται ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όσον αφορά την άκαμπτη εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας.

Ο Γκάμπριελ, δήλωσε σήμερα ότι η επιμονή στους άκαμπτους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει μείζονα πολιτική ζημιά. «Πρέπει κανείς μερικές φορές να θέτει το ερώτημα: 'Άραγε η πολιτική ζημιά που προκαλούμε αξίζει αυτό που επιδιώκουμε με την πολιτικής λιτότητας», δήλωσε ο Γκάμπριελ στη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, που είναι εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιτρέψει κάποια ευελιξία στο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος για ορισμένα κράτη – μέλη, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας ως μέσο για να τονωθεί η ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η υψηλή ανεργία σε ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, μια πολιτική στην οποία αντιτίθεται ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει απορρίψει την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.
πηγή: enikonomia.gr

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο - Απάντηση του Ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, αφού αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τονίζοντας ότι η Τουρκία εξετάζει τις εναλλακτικές, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό...



Σε προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία. «Χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο» είπε.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε την Κύπρο λέγοντας ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΠΔΒΚ". Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Ο Ερντογάν προσέθεσε πως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: «Όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας, θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει». 

Ανέφερε επίσης πως «με τη γεωγραφική της θέση η Τουρκία μετέχει σε διάφορους συνεταιρισμούς. Η ΕΕ δεν κατανοεί ξεκάθαρα αυτή την πραγματικότητα. Για αυτό τον λόγο επιμένει για στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (της Τουρκίας)».

«Η ΕΕ έχει τηρεί στάση αναμονής την Τουρκία επί 53 χρόνια. Ασκήσατε σε διάφορες χώρες τέτοιου είδους πιέσεις. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αποτελειώσατε αυτές τις χώρες; Δεν μπορείτε να αποτελειώσετε την Τουρκία» ανέφερε, ασκώντας επίσης κριτική στην ΕΕ για το Προσφυγικό: Δεν καταφέρατε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες 100, 200 ή 300 μεταναστών. Όμως εμείς φιλοξενούμε 3 εκατομμύρια».

«Η Τουρκία έχει εναλλακτικές. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την πορεία μας εκμεταλλευόμενοι μια από αυτές τις επιλογές» κατέληξε.


Απάντηση ΥΠ.ΕΞ.:   Αυθαίρετοι οι συμψηφισμοί της Τουρκίας


                     
«Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό.

Ο κ. Ερντογάν μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, αφού αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τονίζοντας ότι η Τουρκία εξετάζει τις εναλλακτικές, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό.

Ειδικότερα, κατηγόρησε την Κύπρο λέγοντας: «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΠΔΒΚ". Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσέθεσε πως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας:

«Όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει».

Τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν ανοίξει τα τουρκικά σύνορα; - Η Ελλάδα θα υποστεί τις χειρότερες επιπτώσεις...

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και η απάντηση είναι ότι στην ΕΕ δεν επικρατούν οι συνθήκες του 2015. Τα σύνορα φυλάσσονται καλύτερα και το ΝΑΤΟ περιπολεί στο Αιγαίο. Ωστόσο, η Ελλάδα θα υποστεί τις χειρότερες επιπτώσεις...



Το σκηνικό είναι γνωστό. Εάν ο τούρκος πρόεδρος ανοίξει τα σύνορα της χώρας του με τη Συρία και το Αιγαίο για τους πρόσφυγες θα επαναληφθούν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν πέρυσι. Οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν μαζικά προς την Ευρώπη. Το πιθανότερο είναι να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες σε κάποιο ελληνικό νησί, αφού η συμφωνία επανεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν εφαρμόζεται.

Φυλάσσονται καλύτερα τα σύνορα


Παρόλα αυτά ο Άρνε Λιτς, ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που θεωρεί πολύ πιθανό να υλοποιήσει την απειλή του ο Ερντογάν, είναι της άποψης ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ένα 'ντιλ'. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε όσο - όσο τα ανθρώπινα δικαιώματα για να μην βρεθούμε υπό πίεση στην Τουρκία». Αλλά ακόμη κι αν ο Ερντογάν ανοίξει τα σύνορά του προς την Ευρώπη η κατάσταση δεν θα είναι η ίδια όπως πριν από ένα χρόνο.

Ο βαλκανικός διάδρομος έχει κλείσει, η Βουλγαρία ελέγχει τα σύνορά της με την Τουρκία πολύ πιο αποτελεσματικά, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις περιπολίες στο Αιγαίο για να εξαρθρώσει διακινητές, η ευρωπαϊκή συνοριαφυλακή Frontex διαθέτει περισσότερα χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό και υλική υποδομή και το πιο βασικό, σε πολλές χώρες της ΕΕ μεταξύ αυτών και στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες υποδοχής προσφύγων, όπως υποστηρίζει η Μπάρμπαρα Λοχμπίχλερ, ευρωβουλευτής της Πρασίνων.

Από την άλλη πλευρά, εκφράζει την λύπη της που κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν κλείσει τα σύνορα, ανάμεσά τους, ορισμένες μάλιστα με συρματόπλεγμα, όπως η Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία. «Με άλλα λόγια ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές και από τη δική μας πλευρά δεν πρόκειται να υπάρξουν». Γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι η καταγγελία της συμφωνίας για τους πρόσφυγες δεν θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ΕΕ, εντούτοις αυτό θα συμβεί λόγω της πολιτικής απομονωτισμού.

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στην Ελλάδα


Αυτό βέβαια δεν ισχύει και για την Ελλάδα. Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος θα έχανε ένα στρατηγικό μέσο πίεσης που είναι η κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες, την οποία θέλει να αποσπάσει από την ΕΕ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Υπάρχει και η οικονομική πτυχή. Η Τουρκία εξάγει ένα μεγάλο τμήμα προϊόντων της στην ΕΕ, κυρίως στη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ εδώ και 20 χρόνια υπάρχει σε ισχύ τελωνιακή ένωση με την ΕΕ, ενώ ευρωπαϊκοί κολοσσοί επενδύουν δις ευρώ στην Τουρκία.

Παρόλα αυτά η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μπάρμπαρα Λοχμπίλντερ πιστεύει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι απειλές Ερντογάν, αν και «θα πρέπει να εντείνουμε την προσοχή μας και να αναρωτιόμαστε σε ποιον απευθύνεται όταν μιλά». Γιατί πολλές φορές μιλά προς την Ευρώπη για να τον ακούσουν οι οπαδοί του μέσα στη χώρα.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/DW

Δημ. Τζανακόπουλος: «Δεν θα δεχτούμε νέα μέτρα μετά το 2018» (vid)

Δεν θα δεχθούμε νέα μέτρα μετά το 2018 τόνισε στην ενημερώση των συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ. Τζανακόπουλος, ενώ ανέφερε ότι είναι εφικτός ο στόχος για συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου.



«Κατά τις χθεσινές συναντήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, επιβεβαιώθηκε ότι το eurogroup της 5ης Δεκέμβρη αποτελεί το ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πρώτο τρίμηνο του 2017», ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.


Ο Δημ. Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, «ο οποίος ανέδειξε την θετική πρόοδο που έχει συντελεστεί, τόνισε ότι οι συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ για το ζήτημα του χρέους, είπε ότι, εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε και οι εταίροι της πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους. Τέλος επιβεβαίωσε, ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,5% έως 3% το 2017, συντασσόμενος πλήρως με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης, ότι και τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επανεκτιμούν την πορεία της ανάπτυξης της χώρας για το 2016, με θετικότερους ρυθμούς για τον τρίτο τρίμηνο.

Συνεχίζοντας ο Δημ. Τζανακόπουλος είπε ότι στο χθεσινό EuroWorking Group, καταγράφηκε η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, εντοπίστηκαν όμως και οι γνωστές διαφορές, στα ζητήματα των ενεργειακών των δημοσιονομικών και των εργασιακών.

«Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας, στο eurogroup της 5ης Δεκέμβρη και για την οποία εργάζεται εντατικά η ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια και έως το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους όλων των πλευρών, ώστε και τυπικά να κλείσουν οι διαδικασίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε.

«Θυμίζω εξάλλου, τη χθεσινή δήλωση του κ. Ντράγκι, ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας, να βρεθεί μόνιμη λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης και ότι είναι σημαντικό να μην χαθεί το momentum για την απομείωση του.

Όλες οι πλευρές και ειδικά το ΔΝΤ, πρέπει να κατανοήσουν, ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά και το ίδιο ισχύει και για μια λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Αναφερόμενος στο θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος, ο Δημ. Τζανακόπουλος είπε, ότι εάν το ΔΝΤ εκτιμά, συμφωνώντας όπως είπε, με την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν, αντί να ζητά πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν υφεσιακά θα πρέπει αντίθετα να πιέσει προς την κατεύθυνση μιας γενναίας ρύθμισης του ελληνικού χρέους και τη συνακόλουθη αντίστοιχη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει σταθερά την προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών στην Κύπρο παρά τις δυσκολίες.

«Βρισκόμαστε σε σταθερό συντονισμό και επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι ο πρωθυπουργός, θα παρευρεθεί και θα απευθύνει επικήδειο στην δημόσια λαϊκή συγκέντρωση που θα γίνει προς τιμή του Φιντέλ Κάστρο, στην «Πλατεία της Επανάστασης» στην Αβάνα σήμερα στις 7.00 ώρα Κούβας. Σημείωσε μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι από τους λίγους ομιλητές της εκδήλωσης.

Η μεγάλη απάτη της μείωσης του χρέους

Με άλλα λόγια η συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους εκείνης της περιόδου μας οδήγησε σε ότι φαίνεται να επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συν ένα ακόμη επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής ασφυξίας και ξεπουλήματος... 



Ξανά μανά τα ίδια. Είναι το χρέος βιώσιμο; Όχι απαντά η κυβέρνηση και θέτει τις "αποφάσεις" για το χρέος της Ελλάδας στην κορυφή της ατζέντας. Μάλιστα σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal (18/11), o υπουργός οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι θα είναι "καταστροφή για την Ελλάδα η μη μείωση του χρέους τώρα».

Συγκεκριμένα μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα αμέσως μετά την αποχώρηση του Ομπάμα από την Αθήνα, ο κ. Τσακαλώτος προειδοποιεί ότι τυχόν αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 καθώς και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφεύγει τα προβλήματά της.

Μα καλά τώρα ανακάλυψαν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο κι ότι η μη μείωσή του οδηγεί σε καταστροφή την χώρα; Ή μήπως παίζεται το σύνηθες παιχνίδι για να καταλήξουν τελικά δανειστές και εγχώριοι δοσίλογοι σ' ένα νέο κύκλο μνημονιακών πολιτικών και (αντί)μεταρρυθμίσεων;

Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι κυβερνήσεις κατοχής της πατρίδας μας έχουν εξαρχής υπογράψει και έχουν αποδεχθεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Αρκεί αφενός να κυνηγούν διαρκώς με ανελέητες φοροεπιδρομές και διαρκείς μειώσεις πρωτίστως των κοινωνικών δαπανών του κράτους τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που ζητούν οι δανειστές. Και αφετέρου να εφαρμόζουν τα προγράμματα (αντι)μεταρρύθμισης και ξεπουλήματος της χώρας.

Μην ξεχνάμε ότι αμέσως μόλις έγινε το γνωστό κούρεμα του δημοσίου χρέους με PSI το 2012, η τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τους δανειστές ότι το χρέος δεν χρειάζεται καμιά άλλη ρύθμιση ή μείωση γιατί το μόνο που μένει για να γίνει βιώσιμο είναι το σισύφειο κυνηγητό του πρωτογενούς πλεονάσματος και το γενικό ξεπούλημα. Στην ανακοίνωση-συμφωνία του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου 2012 καθορίζονται τα εξής:

"Το Eurogroup σημείωσε ότι η προοπτική για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελληνικής κυβέρνησης έχει χειροτερέψει σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2012, όταν είχε κλείσει το δεύτερο πρόγραμμα, κυρίως εξαιτίας μιας επιδεινωμένης μακροοικονομικής κατάστασης και καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος. Το Eurogroup έκρινε ότι η απαραίτητη αναθεώρηση στους δημοσιονομικούς στόχους και η συνεπαγόμενη αναβολή ενός στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016 απαιτεί μια ευρύτερη αντίληψη της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία περιλαμβάνει χαμηλότερα επίπεδα χρέους μεσοπρόθεσμα, εξομάλυνση της τρέχουσας δύσκολης περιόδου χρηματοδότησης μετά το 2020 και διευκόλυνση της χρηματοδότησής του."

Κι αφού το Eurogroup τότε ενέκρινε την εξαγορά από τη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, τη μείωση του επιτοκιακού κόστους των δανείων "διάσωσης" της Ελλάδας, αλλά και μορατόριουμ πληρωμής τους έως το 2021, δήλωνε: "Το Eurogroup εμπιστεύεται ότι οι από κοινού προαναφερθείσες πρωτοβουλίες εκ μέρους της Ελλάδας και των άλλων Κρατών – Μελών της ζώνης του ευρώ θα φέρουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας πίσω σε μια βιώσιμη τροχιά κατά τη διάρκεια της παρούσας και της επόμενης δεκαετίας και ότι θα διευκολύνουν μια σταδιακή επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές."

Με άλλα λόγια η συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους εκείνης της περιόδου μας οδήγησε σε ότι φαίνεται να επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συν ένα ακόμη επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής ασφυξίας και ξεπουλήματος.

Είναι η εποχή του τέλους του success story που οδήγησε τη χώρα να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές με πραγματικά επιτόκια σχεδόν διπλάσια από την περίοδο δανεισμού πριν από το μνημόνιο. Ο κ. Σαμαράς και η κομπανία του το ήξεραν πολύ καλά αυτό κι έτσι επέλεξαν το πολιτικό bail out προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ να μας οδηγήσει στο 3ο και χειρότερο μνημόνιο, που ήδη προετοιμαζόταν.

Και μπορεί μεν ο κ. Τσακαλώτος και η παρέα του στην κυβέρνηση να διαρρηγνύουν τώρα τα ιμάτιά τους για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, αλλά πάλι δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έχουν υπογράψει. Σχεδόν από τον πρώτο μήνα των δήθεν διαπραγματεύσεων της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτεται το εξής: "Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί κάποιο «κούρεμά» του, παραδέχεται το οικονομικό επιτελείο σε ένα από τα δύο non papers που έδωσε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup μετά τις συζητήσεις που διεξήχθησαν σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας - Ευρωζώνης." (Καθημερινή, 19/2/2015)

Μόλις λίγες ημέρες αργότερα η κυβέρνηση Τσίπρα θα συμφωνήσει με το ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, το οποίο δήλωνε το εξής: "Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015."

Με τη συμφωνία αυτή δρομολογήθηκε το 3ο και χειρότερο μνημόνιο της χώρας. Τι λέει αυτή η συμφωνία; Κάτι πολύ απλό. Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχθηκε και προσυπέγραψε ότι το χρέος είναι βιώσιμο αρκεί να κυνηγά πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρά σε (αντι)μεταρρυθμίσεις και ξεπούλημα - σύμφωνα με τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 που αναφέραμε - μέχρις ότου πεθάνει η χώρα και ο λαός της.

Τη συμφωνία αυτή μαζί με την ψήφο και των υπολοίπων της μνημονιακής συμπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ) την έκανε και νόμο του κράτους. Με το νόμο 4334, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 80 (16 Ιουλίου 2015) και αφορά στην επικύρωση της Απόφασης της Συνόδου των Αρχηγών των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της 12/7/2015, όχι απλά υιοθετείται η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου για τη λεγόμενη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δηλώνεται απερίφραστα και το εξής:

"Το Eurosummit επισημαίνει ότι το ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Οι Ελληνικές Αρχές επαναβεβαιώνουν την ανεπιφύλακτη δέσμευσή του να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως."

Καταλάβατε τι έχουν περάσει με νόμο του κράτους; Ότι δεν μπορούν με κανένα τρόπο να διεκδικήσουν ονομαστική μείωση του χρέους και ότι οφείλουν να το πληρώσουμε μέχρι τελευταίας δεκάρας. Πλήρως και εγκαίρως! Κι αυτό το ψήφισαν όλοι τους. Όχι μόνο η κυβερνητική παράταξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα άλλα κόμματα του μνημονίου.

Επομένως προς τι οι τωρινές δηλώσεις; Πρόκειται για παράσταση για το φιλοθεάμων κοινό, ώστε να προετοιμαστεί ένας νέος γύρος σκληρών (αντι)μεταρρυθμίσεων και ξεπουλήματος, προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο. Κρατηθείτε. Έχουν ήδη συμφωνήσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα πολύ χειρότερα.
Δημήτρης Καζάκης / Γ.Γ. Ε.ΠΑ.Μ.

Πιέρ Μοσκοβισί : «Εφικτή η τεχνική συμφωνία...., δεν θέλουμε τέταρτο μνημόνιο»

Το σημερινό πρόγραμμα του Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκίνησε με πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ και συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου...

 

 
Το υπουργείο εργασίας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, που προηγείται των συναντήσεων της Έφης Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, με τις ηγεσίες και στελέχη πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στόχος των επαφών αυτών, σύμφωνα με τον ιστοχώρο ert.gr, είναι να τονιστεί εκ νέου ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλίνει του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον κρίσιμο τομέα των εργασιακών σχέσεων».

«Δεν μπορεί να υπάρχει λύση για τα εργασιακά που δεν θα περιλαμβάνει συλλογικές συμβάσεις», ανέφερε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος απάντησε πως «ούτε η Κομισιόν είναι διατεθειμένη για λύση που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, εκτίμησαν χθες από την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Παράλληλα αναφέρθηκαν και στην ανάγκη έναρξης συζήτησης για τα μέτρα μείωσης του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο Επίτροπος Οικονομικών , ο οποίος συναντήθηκε και με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, τόνισε ότι «μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν από το τέλος της εβδομάδας, ώστε να ακολουθήσει ένα επιτυχημένο Eurogroup», ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αναζητούμε μια λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα καθησυχάζει τις αγορές, θα επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές», δήλωσε από την Αθήνα, το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους θεσμούς», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Πεπεισμένος ότι το 2017 θα είναι χρονιά «επιτυχούς ανάκαμψης για την Ελλάδα» και εν γένει την Ε.Ε. εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στο 27ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «H Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ειδικά, όμως, για την περίπτωση της Ελλάδας τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καρποφορήσουν οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια και από την αγορά εργασίας, καθώς η ανεργία μειώθηκε κάτω του 24% από 27% πριν από τρία χρόνια. Έσπευσε βέβαια να συμπληρώσει ότι ο αριθμός των ανέργων παραμένει «εξαιρετικά υψηλός».

Κατά την άποψή του τέσσερα είναι τα «κλειδιά» για την εξασφάλιση της ευημερίας και της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα σε μακροπρόθεσμη βάση: «Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς σε βάρος των μεσαίων και κατώτερων τάξεων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών σε ολόκληρη την κοινωνία και τους φορείς, η συνεργασία όλου του πολιτικού φάσματος για τη διασφάλιση σταθερής οικονομικής διακυβέρνησης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και τέταρτον, «να γίνει πάλι η Ελλάδα ενεργός εταίρος στη ζώνη του ευρώ και στο ευρωπαϊκό της μέλλον».

Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο 7ο Δημοτικό Σχολείο του δήμου Γέρακα (ώρα 14.00, Αισώπου 11Β, Γέρακας), πρότυπο έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (πρόγραμμα Jessica).
 

Εφικτή η τεχνική συμφωνία εντός της εβδομάδας δήλωσε χθες ο Μοσκοβισί


Την κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας και σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη συζήτηση. Προσέθεσε ότι στο κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.
Εξερχόμενος χθες από το Μεγάρο Μαξίμου, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση», σημειώνοντας ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία. Ανέφερε ότι «η Κομισιόν ήταν και είναι πάντα υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός μιας ενισχυμένης Ευρωζώνης αφιερωμένης στην ανάπτυξη», για να υπογραμμίσει ότι «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη λιτότητα γι’ αυτό». Επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να υπογραμμίσει ότι όμως ένα πράγμα είναι να είμαστε σοβαροί στο να ενδυμανώμουμε την οικονομία και άλλο η λιτότητα». «Και τώρα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους».

Στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο


Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να μην υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές της προ κρίσης εποχής. Ανέφερε δε, ότι «η χώρα έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει κάνει κάποιες ριζικές, αλλά απαραίτητες προσαρμογές. Είναι ακόμη στη διαδικασία να κάνει αυτό σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχει φως στο τέλος αυτού του τούνελ», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει «σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και η ευημερία στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Υποστήριξε παράλληλα, πως είναι είναι τέσσερα τα στοιχεία τα οποία είναι βασικά για την εξασφάλιση της ευημερίας. Πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, τη συνεισφορά όλων (με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών), την κυριότητα του προγράμματος από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αλλά και την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί το μεσημέρι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε πως έχει έρθει η ώρα οι εταίροι να συζητήσουν και να αποφασίσουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για να τελειώσει η τρέχουσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Η β’ αξιολόγηση είναι σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει την εμπιστοσύνη μας», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνοντας ότι θα εισηγηθεί στο Eurogroup να προχωρήσει η ρύθμιση του χρέους με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του, για την αξιοπιστία όλου του ελληνικού προγράμματος. Τέλος, υπογράμμισε τον ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν αγνοούμε, δεν παραγνωρίζουμε.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, πρότεινε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2019.

Όπως εξήγησε η Ελλάδα θα αναλάβει τη δέσμευση να δαπανά αυτο το ποσό για την ελάφρυνση των φόρων και των κοινωνικών εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ανεργία σε τρώει πολύ πιο βαθιά από την πιο μεγάλη άδεια τσέπη σου

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εθνική μελέτη νοσηρότητας και παραγόντων κινδύνου που έγινε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2014, τα ποσοστά συμπτωμάτων άγχους φτάνουν το 24% και κατάθλιψης το 16%. «Τα ποσοστά είναι ανησυχητικά υψηλά και, σύμφωνα με τη μελέτη, συνδέονται με την ανεργία»....



Σε έξαρση οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη


«Κάθομαι στην καρέκλα του γραφείου, στέλνω βιογραφικά και ονειρεύομαι. Έτσι, στο μυαλό μου, σηκώνομαι το πρωί, πλένω το πρόσωπό μου, φοράω καθαρά ρούχα, κλειδώνω πίσω μου την πόρτα του σπιτιού και ξεκινάω για τη δουλειά. Δουλεύω. Με έχω φανταστεί σε αυτές τις δουλειές, έχω κατεβάσει ιδέες για να βοηθήσω, να δημιουργήσω, αναμασώ φανταστικούς διαλόγους, πότε-πότε φωναχτά. Όμως πάλι είμαι κολλημένη σε αυτήν την καρέκλα του γραφείου μου. Κοιτάζω την πόρτα που με καλεί να βγω, ρε παιδί μου, έξω, μου λέει αυτή η αναθεματισμένη πόρτα ότι εκεί είναι το μέλλον μου. Μου το λέει πάνω από έναν χρόνο τώρα. Αλλά εγώ ακόμη εδώ, βυθισμένη στην καρέκλα, τη μικρή μου φυλακή. Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Η ανεργία σε τρώει πολύ πιο βαθιά από την πιο μεγάλη άδεια τσέπη σου. Υπάρχουν φορές που πιστεύω ότι είμαι σακάτης, ότι κάποιος μου έχει σπάσει τα πόδια. Άλλοτε νιώθω ανεπαρκής και πληγώνομαι. Και τότε θυμώνω. Ο θυμός μου γίνεται διαρκής.

Η Μαρία είναι 28 χρόνων, με μεταπτυχιακές σπουδές, μιλάει άριστα δύο ξένες γλώσσες και είναι μία από τους 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Η Μαρία δεν παύει να ονειρεύεται αλλά θυμώνει. Θυμός, απελπισία, άγχος, αβεβαιότητα, είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που βιώνει πλήθος ανθρώπων που, μεσούσης της κρίσης, έχουν βρεθεί ή τεθεί εκτός εργασίας. Κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, ακόμη και αυτοκτονίες, είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς έκθεσης στην αβεβαιότητα και την οικονομική επισφάλεια.

Η φτώχεια καταστρέφει την υγεία


Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταδείξει ότι τον πιο σημαντικό ρόλο στην υγεία των ανθρώπων διαδραματίζουν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες διπλασιάζουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος, σωματικά ή ψυχικά. «Οι καταστάσεις στρες καταστρέφουν την υγεία, καθώς καθιστούν τους ανθρώπους ευάλωτους σε καταστάσεις όπως λοιμώξεις, διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές» εξηγεί η Μαρία Ξανθάκη, ψυχολόγος Msc, γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεύτρια, ειδικός σε θέματα μείωσης της βλάβης.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εθνική μελέτη νοσηρότητας και παραγόντων κινδύνου που έγινε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2014, τα ποσοστά συμπτωμάτων άγχους φτάνουν το 24% και κατάθλιψης το 16%. «Τα ποσοστά είναι ανησυχητικά υψηλά και, σύμφωνα με τη μελέτη, συνδέονται με την ανεργία» παρατηρεί η κ. Ξανθάκη.

Ο κανιβαλισμός της εποχής στη δουλειά


Για τη λεπτή κλωστή που συνδέει την περίοδο της ανεργίας με εκείνη της εργασίας μάς μιλά και ο 31χρονος Γιακουμής, που εδώ και λίγους μήνες συγκαταλέγεται στους «τυχερούς». «Δεν ξέρω αν η παρατεταμένη ανεργία με έκανε να σιχαθώ τον καπιταλισμό περισσότερο από τα νεανικά αναγνώσματα που έχει κανείς όταν σπουδάζει. Είναι το βίωμά σου που σε καταστρέφει από μέσα προς τα έξω. Όσο περνούν οι μέρες νιώθεις ότι δεν αξίζεις, ότι είσαι άχρηστος. Μετράς και ξαναμετράς τα χρόνια σου και έχεις ενοχές ότι δεν προσπάθησες αρκετά και ότι όλο σε κάτι υστερείς. Έπειτα είναι οι φίλοι, που δουλεύουν και φαίνονται να προχωρούν στη ζωή τους, ενώ εσύ είσαι στάσιμος. Σύντομα δεν θες να τους βλέπεις, τουλάχιστον όχι μέχρι να πιάσεις δουλειά». Και ο έρωτας; «Για έρωτα ούτε κουβέντα» απαντά. «Όταν νιώθεις παράσιτο στο ίδιο σου το σπίτι, δεν μπορείς να θεωρήσεις ότι θα είσαι δοτικός σε άλλους ανθρώπους. Έτσι η μοναξιά σε τρώει μέρα με τη μέρα. Περιμένεις να μαζέψεις μόρια μπας και σε πάρουν σε κανένα πεντάμηνο. Εκεί καταλαβαίνεις πόσο θεατρινίστικη είναι η ανάγκη του φαίνεσθαι. Αργείς να πληρωθείς, εργασιακά δικαιώματα μηδέν, αλλά λες έχω δουλειά. Μετά ξανά τα ίδια. Ο κανιβαλισμός της εποχής περνάει και μέσα από τη δουλειά. Τρέμεις τον άλλον, τον άγνωστο άνεργο που θα ‘ναι πιο νέος και πιο σβέλτος. Έτσι κάνεις πίσω στην καφρίλα του αφεντικού μέχρι που να σε αφήσει το σώμα σου ή το μυαλό σου και να μην μπορείς να κάνεις άλλο πίσω. Τότε, ξανά από την αρχή. Μέχρι να βρεις μια δουλειά ανθρώπινη».

Οι «τυχεροί» εργαζόμενοι


Η Μαρία Ξανθάκη σημειώνει ότι «η πρόσβαση στην αγορά εργασίας ήταν πάντα μια πολυτέλεια για τους ανθρώπους που είναι υγιείς. Ψυχικά ασθενείς, με χρόνια νοσήματα, ειδικές ομάδες, όπως οι Ρομά, είναι πιο ευάλωτες, η δυσκολία στη νομική αναγνώριση του φύλου, που άνθρωποι αποκλείονται τώρα ακόμη περισσότερο από την εργασία. Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται ο αριθμός των εργαζομένων, αλλά όπως σημειώνει η κ. Ξανθάκη, ακόμη και για αυτούς τους «τυχερούς», τους καταγεγραμμένους ως απασχολούμενους, αξίζει να σταθούμε στις σχέσεις εργασίας τους: «Πληρώνονται με 200 ευρώ; 300 ευρώ; Ημιαπασχολούμενοι ενώ δουλεύουν 10 ώρες; Με τρίμηνες ή 6μηνες συμβάσεις;

Ακόμη και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θεωρούνται τυχεροί κοινωνικά», σημειώνει, «βάλλονται πάρα πολύ από επαγγελματική εξουθένωση, οικονομική ανασφάλεια, βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους λόγω του χαμηλού εισοδήματος, γιατί έχουν κι εκείνοι περικοπές, ή το εισόδημά τους είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτούν οι συνθήκες ζωής. Αν έχεις οικογένεια και παίρνεις 700 ευρώ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τη συντηρήσεις».

Ραγδαία αύξηση στις κρίσεις πανικού


Μετρώντας τουλάχιστον έξι χρόνια λιτότητας, «οι κρίσεις πανικού έχουν εξαπλωθεί» σημειώνει η κ. Ξανθάκη. «Μέχρι το 2013, υπήρχε έξαρση και στα κρούσματα αυτοκτονιών. «Όλο αυτό με τα χρήματα, με την εξουθένωση, την απελπισία, δεν βρίσκω δουλειά, δεν θα τα καταφέρω, σε οδηγεί στο ότι δεν υπάρχει ελπίδα, τρία χρόνια προσπαθώ, γκρεμίζονται όλα, έχω χρέη, δεν μπορώ να συντηρήσω την οικογένειά μου, καλύτερα να πεθάνω. Και δυστυχώς δεν ήμασταν έτοιμοι ούτε ως ειδικοί υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ούτε ως χώρα να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς». Μας υπενθυμίζει ότι «η επιβολή των μέτρων λιτότητας από το 2011 και μετά οδήγησε στην αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%. Και αυτές είναι μόνο οι επιτυχημένες αυτοκτονίες. Πολλές φορές», τονίζει, «ο θάνατος δεν καταγράφηκε ως αυτοκτονία, λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων, του στίγματος κ.λπ.». Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, ο αριθμός των αυτοκτονιών «από το 2015 έχει αρχίσει να μειώνεται, παρ’ όλο που η κατάθλιψη είναι σε έξαρση και αυξάνεται. Μια εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι λόγω της διάρκειας της οικονομικής κρίσης, τώρα υπάρχουν κάποιοι τρόποι να το διαχειριστούν οι άνθρωποι, βλέπουν ότι όλοι περνάμε τα ίδια» προσθέτει η κ. Ξανθάκη.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει και στις δομές αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν, αλλά και σε συλλογικότητες πολιτών, πρωτοβουλίες όπως η τράπεζα χρόνου, το εμπόριο χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία κ.λπ., γιορτές και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από αυτοδιαχειριζόμενους χώρους που «δυναμώνουν τον κόσμο, αφού έχουν καταστήσει δυνατόν οι ευχάριστες δραστηριότητες και η έξοδος να μην ταυτίζονται με έξοδα οικονομικά. Υπάρχει μια τάση να πηγαίνει πια ο κόσμος σε τέτοια μέρη ενώ πριν ήταν ντροπή και σήμαινε αποτυχία».

Προσοχή στα φάρμακα χωρίς συνταγή


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταναλώνει αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά, χωρίς συνταγή γιατρού και χωρίς ιατρική παρακολούθηση. «Έχουμε έξαρση στα φάρμακα αυτά στην Ελλάδα» λέει η Μ. Ξανθάκη. «Ο κόσμος όμως τα παίρνει χωρίς ιατρική παρακολούθηση, με προβλήματα μακροχρόνιας εξάρτησης, δεν θεραπεύεσαι ουσιαστικά. Αν νοσήσεις, είναι πολύ σημαντικό να θεραπευτείς, όμως δεν θεραπεύεις την πηγή, την αιτία, η νόσος είναι η κατάθλιψη» επισημαίνει.

Ελπίδες για τη μεταρρύθμιση


Μιλώντας για την επικείμενη μεταρρύθμιση για την Ψυχική Υγεία, η Μ. Ξανθάκη σχολιάζει ότι «ελπίζουμε να ενδυναμωθεί η τριτοβάθμια και η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η επανένταξη των χρόνιων ψυχικά σθενών, η αποϊδρυματοποίησή τους» και υπενθυμίζει ότι, κατά την οικονομική κρίση, πάρα πολλές δομές πρόληψης αντί να υποστηρίζονται έχουν κλείσει, όπως η γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη του ΕΠΙΨΥ.
Μαρία Καλυβιώτου/ΑΥΓΗ