11/16/16

Ο γερμανόφωνος τύπος , σύμφωνα με την DW, σχολιάζει την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, επισημαίνοντας τα μηνύματα συμπαράστασης στη χώρα, τις προσδοκίες της ελληνικής ηγεσίας και τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα για το ΝΑΤΟ...Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα κάνει τον γύρο των γερμανικών και γερμανόφωνων μέσων ενημέρωσης. Οι αρθρογράφοι μεταφέρουν το μήνυμα συμπαράστασης που μετέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στις επαφές του με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

«Ο Ομπάμα υπόσχεται στους Έλληνες περαιτέρω βοήθεια», γράφει στη διαδικτυακή της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung και σημειώνει, μεταφέροντας τις προθέσεις του απερχόμενου αμερικανού προέδρου, ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν και στο μέλλον την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι σημαντική και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον κόσμο». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης καταγράφει επίσης το αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, με την επισήμανση του αμερικανού προέδρου ότι αυτές δεν είναι μεν εύκολες αλλά απαραίτητες.

Σε σχόλιο στην έντυπη έκδοσή της η FAZ σημειώνει ότι «στην Ελλάδα ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης. Το ότι ειδικά αυτή η χώρα επρόκειτο να απασχολήσει αυτόν και άλλους επί σειρά ετών επειδή η οικονομική της κατάσταση απειλούσε να θέσει σε κίνδυνο τη νομισματική ένωση, ελάχιστοι θα μπορούσαν να το διανοηθούν οκτώ χρόνια πριν. Κάτι παρόμοιο περιμένει και τον Τραμπ: Ο επόμενος πρόεδρος ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κρίσεις που σήμερα κανείς δεν έχει στο οπτικό του πεδίο».

Η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί


Με τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει ευημερία» τιτλοφορεί σχετικό της δημοσίευμα η Tagesspiegel του Βερολίνου, παρατηρώντας στη διαδικτυακή της έκδοση ότι «για πρώτη και ταυτόχρονα τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του επισκέπτεται ο Μπαράκ Ομπάμα την Ελλάδα. Ο έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας εύχεται να τύχει της στήριξής του στο ζήτημα της κρίσης χρέους». Η εφημερίδα του Βερολίνου μεταφέρει την επισήμανση του αμερικανού προέδρου ότι «μια ελάφρυνση του χρέους όπως και άλλες στρατηγικές είναι απαραίτητες ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα σε αυτή τη μεταβατική φάση». Περιγράφοντας τις συνθήκες στην ελληνική πρωτεύουσα, η Tagesspiegel γράφει ότι «στην Αθήνα επικρατούσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και επισημαίνει τις ζώνες αποκλεισμού και την απαγόρευση διαδηλώσεων σε τμήματα του κέντρου της πόλης.

Η αυστριακή Kleine Zeitung στέκεται στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς. Όπως γράφει, «ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι ο Ομπάμα θα καταφέρει με κάποιον τρόπο να πείσει τη Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αποστασιοποιηθούν από το σπιράλ της αιώνιας λιτότητας. Το βράδυ της Τετάρτης ο Ομπάμα, που ταξιδεύει χωρίς τη σύζυγό του Μισέλ, θα μεταβεί στο Βερολίνο».

«Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα», γράφει η επίσης αυστριακή Der Standard σε ανταπόκρισή της από την ελληνική πρωτεύουσα. «Είναι λόγια σαν μέλι για τον Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζει ο ανταποκριτής αναφερόμενος στη δήλωση Ομπάμα ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει ευημερία». Το δημοσίευμα σημειώνει: «Ο Τσίπρας θέλει βοήθεια στη μάχη του με τους δανειστές για μια νέα ελάφρυνση χρέους και την παίρνει – μάλλον σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι είχαν προδιαγράψει οι δανειστές στην Ευρώπη και η συντηρητική αντιπολίτευση στην Αθήνα». Το δημοσίευμα παραθέτει τις επισημάνσεις του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνέντευξη τύπου, όπου επαίνεσε τον έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «υπό την ηγεσία του (…) η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και διευθετεί τη ‘σκληρή δουλειά της οικονομικής ανάκαμψης'. Γι' αυτό η χώρα χρειάζεται χώρο να αναπνεύσει, εξήγησε ο Ομπάμα και στήριξε το αίτημα για ελάφρυνση χρέους. (…) Ο Τσίπρας άκουγε με εμφανή ικανοποίηση», παρατηρεί η Der Standard. 

«Πικρό τέλος» της προεδρίας Ομπάμα


Ο γερμανικός τύπος εστιάζει και στην αβεβαιότητα που επικρατεί στο πεδίο των σχέσεων που θα έχουν στο εξής οι ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ με αφορμή την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε από την Αθήνα ότι το ΝΑΤΟ παραμένει «ακρογωνιαίος λίθος» για την ασφάλεια της Δύσης και τόνισε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παρά την εκλογική νίκη του Τραμπ.

Η Süddeutsche Zeitung κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδη φωτογραφία από την υποδοχή του αμερικανού προέδρου από τον έλληνα πρωθυπουργό, την οποία συνοδεύει με ορισμένες επισημάνσεις: «Στα οκτώ χρόνια της θητείας του ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν συχνά στην Ευρώπη. Υπό την προεδρία του οι διατλαντικές σχέσεις δεν τέθηκαν ποτέ εν αμφιβόλω. Το τι είδους εξωτερική πολιτική θα ακολουθήσει ο διάδοχός του είναι ανοικτό».

Τέλος, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για «πικρό τέλος» εκτιμώντας ότι «η προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα τελειώνει με τον θρίαμβο του εθνικισμού. Στο τελευταίο του μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο τον οδηγεί και στη Γερμανία, θέλει να απαλλάξει τους Ευρωπαίους από τον φόβο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η αξιοπιστία του Ομπάμα έχει κλονιστεί», σχολιάζει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ.
Άρης Καλτιριμτζής/DW

Το όραμά του για τη δημοκρατία την ώρα της ανόδου του λαϊκισμού σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσίασε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε την Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας, και, σύμφωνα με τα λόγια του, «πηγή τόσων ιδεωδών και αξιών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της Αμερικής» να εκφωνήσει αυτόν το λόγο, κάνοντας και έναν απολογισμό της προεδρίας τους.

Με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» από το Αξιον Εστί ξεκίνησε την ομιλία του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του δυτικού κόσμου στην γενέτειρα των ιδεωδών της δημοκρατίας.

Οι χιλιάδες προσκεκλημένοι που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος χειροκρότησαν θερμά τον αμερικανό πρόεδρο μόλις εμφανίστηκε στο βήμα.

Μετά τους στίχους από το «Αξιον Εστί» ο κ. Ομπάμα εξήρε τις σχέσεις φιλίας μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων με αναφορές στην ελληνική φιλοξενία, τη φουστανέλα -λέξεις που είπε στα ελληνικά- αλλά και τον παίκτη των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννη Αντετοκούμπο, για τον οποίο είπε ότι όλο και βελτιώνεται.

Νωρίτερα, ουρές εκατοντάδων μέτρων σχηματίστηκαν έξω από το ίδρυμα από προσκεκλημένους που περιμένουν να περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας των Αμερικανών για να μπουν στην αίθουσα.


Η εμπνευσμένη ομιλία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στο ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"


«Γεια σας, καλησπέρα. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας... Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. .. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», ξεκίνησε την ομιλία του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Παράλληλα, συνέχισε με  τις έννοιες, αλλά και τις αξίες, της ισότητας και δημοκρατίας και της ισονομίας που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» και έκανε εκτενή αναφορά στην δικαιοσύνη και στις κοινωνίες της αρχαίες Ελλάδος, δείχνοντας πόσο καλός γνώστης είναι της ελληνικής ιστορίας.

«Οι προπάτορες του αμερικανού έθνους ακολούθησαν το δημοκρατικό πρότυπο της Ελλάδος. Εδώ γεννήθηκε ο Διαφωτισμός. Οι λαμπρές ιδέες του κόσμου μας» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και σημείωσε: «Μετά από οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο, πιστεύω ότι η επιθυμία κάποιου να έχει τον έλεγχο της δικής του ζωής και τον έλεγχο αυτής, να είναι μέλος μια ευρύτερης κοινότητας κι ενός έθνους, είναι παγκόσμια αιτήματα και καίει σε κάθε παγκόσμια καρδιά. Κάποτε ένας Έλληνας ιερέας ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης κι αυτό εμπνέει πολλές ιδέες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν η εξωτερική μου πολιτική σε όλη την διάρκεια της προεδρίας μας. «Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα... Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», πρόσθεσε.

"Οι δημοκρατίες δεν θα πολεμήσουν η μία την άλλη. Περισσότερες δημοκρατίες σημαίνουν καλό για τον κόσμο. Οι καλύτεροι φίλοι της Αμερικής είναι οι δημοκρατίες, όπως η Ελλάδα. Γι’ αυτό είμαστε φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Είμαστε έτσι ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες, που δεν μπορούν να δεχτούν τις ιδέες της δημοκρατίας και προσπαθούν να αλλάξουν τις ζωές των άλλων μέσα από τη βία" συνέχισε. 

«Αυτό που πιστεύω μετά από 8 έτη στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η ζωή διά της αξιοπρέπειας. Αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και είναι μαθήματα που καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά", είπε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι "κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες"

Ακόμη επεσήμανε ότι "στην εποχή μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σοβαρά επιτρέπει στην επιστήμη να ανθίσει και να δείξει τον δρόμο προς τις αποφάσεις μας. Η δημοκρατία ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολη στην υλοποίηση, συχνά οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες, γιατί καμιά φορά απαιτούνται συμβιβασμοί. Σε μια πολυφυλετική κοινωνία όπως οι ΗΠΑ η δημοκρατία μπορεί να είναι μια πολύπλοκη ιστορία. Είναι καλύτερη όμως από οποιαδήποτε άλλη λογική. Μας επιτρέπει ειρηνικά να δοκιμάζουμε νέες ιδέες και να βρίσκουμε λύσεις στις διαφωνίες μας. Όταν μια δράση από κάποιον Πρόεδρο που έχει κάποιο λάθος μπορεί να διορθωθεί μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας. Με τα χρόνια καταφέραμε να κατακτήσουμε το δικαίωμα να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο".

"Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές... Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη" τόνισε.

Προσφυγικό


«Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της», τόνισε ο κ. Ομπάμα.

«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι Δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στο δημοκρατικό πολίτευμα ο Μπάρακ Ομπάμα σημείωσε ότι «η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη».« Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελής και δύσκολη στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί».

«Η Δημοκρατία είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Εδώ όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία για ακόμη μία φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας» είπε.

«Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά η Δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση» συνέχισε αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμοίβονται για τα δημιουργήματά τους» σημείωσε. «Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit» πρόσθεσε..

«Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες. Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει" ανέφερε ακόμα.

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο, πιο δύσκολη από τη μέγαλη ύφεση. Ζητήσαμε από τους πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Θέλαμε να φτιάξουμε μια καλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία προς όφελος των καταναλωτών... Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στις ΗΠΑ που φοβούνται για το μέλλον τους... Πρέπει να έχουμε οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς», υπογράμμισε σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στάθηκε στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. «Εδώ στην Ελλάδα, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις... Σήμερα ο προϋπολογισμός σας εμφανίζει πλεόνασμα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα σε όσους φεύγουν από την Ελλάδα με προορισμό άλλες χώρες είπε «Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε.... Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό».

«Οι θεσμοί είτε στην Ελλάδα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στις ΗΠΑ, πρέπει να απαντάνε στις αναζητήσεις των πολιτών... Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μία ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη" συμπλήρωσε. 

Ακόμη ανέφερε ότι «ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι κοινωνίες συγκρούονται και κάποιοι θα ζητήσουν καταφύγιο στις σέχτες και τον εξτρεμισμό... Σε μια εποχή που μπορούμε να δούμε τι κάνει ο καθένας σε κάθε πλευρά του πλανήτη, και όμως οι πολίτες νιώθουν απομακρυσμένοι από τις κυβερνήσεις τους... »

Επιπλέον είπε πως «ως Πρόεδρος των ΗΠΑ προώθησα τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται, εμείς ενισχύσαμε την κοινωνία των πολιτών, επενδύσαμε στους νέους επιχειρηματίες. Η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα αρχίσει από τους νέους»

Από την άλλη πλευρά σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο παγκόσμιο στερέωμα τόνισε ότι «πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής. Φυσικά υπάρχει αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον... Η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Η πρόοοδος κατακτάται. ... Ο Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη»

Επίσης συμπλήρωσε ότι «Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες. .. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα... Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη».

Ζήτω η Ελλάς 


«Σε αυτό το ατελές σύστημα (της Δημοκρατίας) η ισχύς και η πρόοδος θα εκπορεύεται από εμάς τους πολίτες. Εάν θέλουμε αυτό το σύστημα διακυβέρνησης το μέλλον μας θα είναι λαμπρό». Ο αμερικανός πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».


«O απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στην Αθήνα» συνεχίζει, λέγοντας πως «ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης» και τόνισε ότι «η ελάφρυνση του χρέους, καθώς επίσης και άλλες στρατηγικές, είναι αναγκαίες, ώστε να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό σε αυτήν την μεταβατική φάση». Εκτενώς ασχολούνται τα διεθνή ΜΜΕ με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την αμερικανική προεδρική κάλπη: Με κοινό παρονομαστή πως η επιλογή του αμερικανικού προέδρου να ξεκινήσει το ταξίδι του από την Ελλάδα ήταν συμβολική κίνηση, οι τίτλοι επικεντρώνονται στα μηνύματα που έστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος και για τη λιτότητα αλλά και για την ανάγκη οι ΗΠΑ να μείνουν κοινωνία που περικλείει αντί να αποκλείει.

«Οι Έλληνες συνεχίζουν να στενάζουν υπό το βάρος του τεράστιου χρέους και επομένως η κυβέρνηση προσδοκούσε όλο και περισσότερο ένα μήνυμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, και το έστειλε» γράφει η γερμανική Deutsche Welle.

«O απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στην Αθήνα» συνεχίζει, λέγοντας πως «ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι «η ελάφρυνση του χρέους, καθώς επίσης και άλλες στρατηγικές, είναι αναγκαίες, ώστε να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό σε αυτήν την μεταβατική φάση».

Τα γαλλικά ΜΜΕ επικεντρώνουν τους τίτλους τους στη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι η λιτότητα μόνη δεν μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία, δίνει τους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που καλύπτουν στην επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.

«Η λιτότητα από μόνη δεν επιτρέπει την επίτευξη της ευημερίας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που επισκέπτεται την Αθήνα, στη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές της», γράφει η εφημερίδα Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Θα επιμείνω να τονίζω ότι κατά τη γνώμη μας, η λιτότητα από μόνη δεν μπορεί να φέρει ευημερία», τόνισε ο κ. Ομπάμα ενώπιον του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας επίσης ότι θεωρεί σημαντική μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης την αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. «Ο κόσμος είναι ευγνώμων προς την Ελλάδα για την ανθρωπιστική της συμπόνοια και για τον θετικό τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίσθηκε την προσφυγική κρίση», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να μην αφήσουμε μία και μόνη χώρα να φέρει ολόκληρο το βάρος αυτών των προβλημάτων», αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Radio France International.

Ο λόγος που θα εκφωνήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος από την Ακρόπολη, «θα ισοδυναμεί με την πολιτική του παρακαταθήκη λίγο πριν αφήσει τη θέση του στο Λευκό Οικο» σχολίασε η Σαρλότ Στιβεναρντ στο διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό Radio France International.

«Στην Αθήνα, ο Ομπάμα υπενθυμίζει τη σημασία που έχει μια Ευρώπη ενωμένη και ισχυρή» τονίζει η οικονομική Les Echos. Πριν από μια μεγάλη ομιλία την Τετάρτη στην Ακρόπολη, ο Πρόεδρος Ομπάμα θέλησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους μετά την εκλογή του Ντ. Τράμπ, εκτιμά.

«Ο Ομπάμα ξεκινάει την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του από την Αθήνα» τιτλοφορείται το περιοδικό Le Point. Με το τελευταίο του ταξίδι προς τους Ευρωπαίους που είναι ανήσυχοι από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε στην Αθήνα τη σημασία μιας «ισχυρής και ενωμένης» Ευρώπης και μιας ισχυρής ατλαντικής συμμαχίας, αναφέρει το σχετικό άρθρο.

«Η Ελλάδα είναι το πολιτικά συμβολικό μέρος του αποχαιρετιστήριου ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου στην Ευρώπη, η Γερμανία το χειροπιαστό, πρακτικό μέρος του ταξιδιού» ανέφερε σε σημερινό δημοσίευμα-ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η αυστριακή Standard.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην Αθήνα το μέρος του ταξιδιού θα αφορά «την αξία της Δημοκρατίας και τις προκλήσεις των Ευρωπαίων από τη δημοσιονομική και την προσφυγική κρίση. Η Γερμανία είναι ένας από τους σημαντικότερους ή ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παραμονές της επίσκεψης, Αμερικανοί διπλωμάτες καθησύχαζαν πως ο Ομπάμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί στην Αθήνα νέους όρους για τις δανειακές συμφωνίες ή να εμφανιστεί κατά κάποιο τρόπο ως μεσολαβητής.

Ευρεία είναι η κάλυψη της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα από τις ιστοσελίδες και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς του Βελγίου.

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Soir, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία βελγικής εφημερίδας, η επίσκεψη Ομπάμα είναι το πρώτο θέμα. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στις δηλώσεις Ομπάμα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άνοδο των εθνικισμών ανά τον κόσμο.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα τάσσεται υπέρ μίας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης, αλλά και υπέρ της διατήρησης της συνοχής του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σημειώνονται με έμφαση οι δηλώσεις Ομπάμα για την πρόοδο που έχει επιτελέσει στον οικονομικό τομέα, αλλά και η εύφημος μνεία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα την προσφυγική κρίση.

ΑΠΕ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.