11/18/16

Απαλλαγμένος από οικονομικές εξαρτήσεις, τα βάρη της ελληνικής μικροπολιτικής και εμφορούμενος από σύγχρονες Κεϋνσιανές αντιλήψεις, ο νέος Υπουργός Οικονομίας, διαπρεπής διεθνώς οικονομολόγος Δημήτρης Παπαδημητρίου, δεν έχει αποκλείσει, στο παρελθόν, την επιλογή της συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ, με ή χωρίς την καθιέρωση διπλού νομίσματος...Ο νέος Υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, διαπρεπής διεθνώς οικονομολόγος, δεν έχει αποκλείσει (στο παρελθόν) την επιλογή της συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ, με ή χωρίς την καθιέρωση διπλού νομίσματος. Καθηγητής Οικονομικών στο Bard College στη Νέα Υόρκη και πρόεδρος του προοδευτικού Levy Economics Institute στις ΗΠΑ, αντιτίθεται στη γελοία ιδεοληψία του "πάση θυσία στο ευρώ",αφού σε ομιλίες και συνεντεύξεις του δεν έχει αποκλείσει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Με συγκεκριμένες τοποθετήσεις του, έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ ή, εναλλακτικά, υπέρ της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος σε Ελλάδα και Κύπρο.

Συγκεκριμένα έχει δηλώσει ότι : «Οι επιλογές, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα, έχουν περιοριστεί τρομερά και οι μελλοντικές τους προοπτικές είναι φρικτές. Η επιλογή τής εξόδου από το Ευρώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Προσωπικά, βλέπω να έρχονται μεγάλες αναταραχές και ένα σχέδιο Β’ θα πρέπει να αναπτυχθεί εκτάκτως, το οποίο θα περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος ή μια δραματική επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας. Είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν οι κοινωνίες είτε στην Ελλάδα είτε στη Κύπρο να αντέξουν σκληρότερες συνθήκες από αυτές στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί από την τρόικα. Θα πρέπει συνεπώς να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδίου Β’».

Σε συνέντευξή του στην Αυγή έχει δηλώσει ότι, «Η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».

Φυσικά, ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο τα εννοεί αυτά που έχει πει και ότι δεν αποτελούν θολή φούσκα Βαρουφάκειας πρακτικής ή ότι θα ανατραπούν άρδην από άνωθεν παρεμβάσεις, κάτι που θα τον αφήσει έκθετο και πιθανώς να τον υποχρεώσει σε παραίτηση.

Ο κ. Δ. Παπαδημητρίου, ο διορισμός του οποίου δυσαρέστησε τους κομματικούς κύκλους αλλά ικανοποιεί το κοινό αίσθημα που επιζητεί τη λογική και την αξιοκρατία, είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia, κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί για το αμερικανικό Κογκρέσο και υπήρξε επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στη Σαγκάη της Κίνας. Είναι επίσης μέλος των συντακτικών επιτροπών περιοδικών, όπως το «Επιθεώρηση για το Εισόδημα και τον Πλούτο», καθώς και οργανισμών, όπως το Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, η Ελληνοαμερικανική Ενωση Τραπεζιτών και η Επιτροπή Bretton Woods.

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί στενά το ελληνικό οικονομικό ζήτημα και θεωρείται άτυπος οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Η φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ» ανήκει στον ίδιο («You need something similar to the Marshall Plan». Είναι σύντροφος της Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία προέρχεται επίσης από το ίδιο Ινστιτούτο. Τον Ιανουάριο του 2015, όταν ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου, συνοδεύοντας διακριτικά την κυρία Αντωνοπούλου, η οποία είχε οριστεί και παραμένει μέχρι σήμερα, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για την απασχόληση.

Με δεδομένο ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ας ελπίσουμε για ακόμα άλλη μια φορά ότι, η έλευση του οξυδερκούς και γνώστη Δημήτρη Παπαδημητρίου στο νευραλγικό κεντρικό υπουργείο Οικονομίας, θα οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο από τα αδιέξοδα που δεν είναι άλλα απ' αυτά που και ο ίδιος έχει αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν.
πηγή: drachmi5.gr

Το άριστο επίπεδο συνεργασίας ΗΠΑ-Γερμανίας επιβεβαίωσαν ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο....


 

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα ζητήματα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας, όπου προανήγγειλαν στενότερη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, όπως και στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. Αναφερόμενος στο ουκρανικό ζήτημα, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, ωσότου η Μόσχα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ για την ειρήνευση στην περιοχή.

«Δεν αναμένω από τον εκλεγέντα Πρόεδρο (Τραμπ) να ακολουθήσει επακριβώς το σχεδιασμό ή την προσέγγισή μας. Αλλά η ελπίδα μου είναι ότι δεν θα έχει μια πρακτική πολιτικής προσέγγισης και να πει πως «αν απλά ακυρώσουμε κάποιες συμφωνίες με την Ρωσία, ακόμη κι εις βάρος των λαών ή ακόμη κι αν παραβιάζουν τις διεθνείς νόρμες ή αν αφήνει τις μικρότερες χώρες να είναι ευάλωτες ή δημιουργεί μακροχρόνια προβλήματα σε περιοχές όπως η Συρία, πως θα κάνουμε ότι είναι βολικό εκείνη την στιγμή», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε στην κατάρρευση των συνομιλιών για την στενότερη συνεργασία της Ε.Ε με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ελπίδα να ευοδωθούν οι προσπάθειες στο μέλλον.

«Η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. είναι οι δύο περιοχές με το μεγαλύτερο εμπόριο κι ανέκαθεν εκδήλωνα την δέσμευση για την κατάληξη μίας εμπορικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πήγαμε καλά, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τώρα, αλλά παραμένουμε σε όσα έχουμε επιτύχει. Σίγουρα κάποια στιγμή θα επανέλθουμε σε αυτήν», υποστήριξε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ομπάμα δήλωσε ακόμη πως «η ελπίδα μου είναι ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) όταν αναλάβει τα καθήκοντά του θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση, βρίσκοντας πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία εκεί όπου οι αξίες μας και τα συμφέροντά μας συμπίπτουν», αλλά επέμεινε πως «ο εκλεγμένος πρόεδρος θα είναι επίσης διατεθειμένος να συγκρουστεί με τη Ρωσία εάν παραβιάζουν τις αξίες μας ή τους διεθνείς κανόνες».

«Προκειμένου να επιλύσουμε πολλά μεγάλα προβλήματα σε όλο τον κόσμο είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία», είπε ο Ομπάμα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ενθαρρυμένος από την τοποθέτηση του Τραμπ ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεργασία με το NATO είναι κάτι που δεν θα αλλάξει.

Ο Ομπάμα παράλληλα υποστήριξε και πάλι στη συνέντευξη ότι η Ρωσία έχει διαπράξει κυβερνοεπιθέσεις, ενώ τάχθηκε κατά μιας κούρσας «εξοπλισμών» στον κυβερνοχώρο.

«Σταθερή και αξιόπιστη εταίρος» η Γερμανίδα Καγκελάριος 


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξήρε την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι υπήρξε η πιο «σταθερή και αξιόπιστης εταίρος» της κυβέρνησής του, ενώ ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Μέρκελ πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, είπε πως τη θεωρεί «εξαίσια ηγέτιδα» και ότι θα την ψήφιζε εάν ήταν Γερμανός.

Ανταπαντώντας, η Μέρκελ είπε ότι θα ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή εάν θα είναι υποψήφια, πάντως όχι σήμερα.

Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην εμπορική συμφωνία TTIP με τις ΗΠΑ, η οποία μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ «παγώνει», σημειώνοντας ότι δίνουν μεγάλη σημασία στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συνεργαστεί με τον Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας εναντίον της TTIP.

Ο Ομπάμα από την πλευρά του αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα γίνουν με ομαλό, συντεταγμένο και διαφανή τρόπο.
  
Το πρωί της Παρασκευής στο Βερολίνο πριν αναχωρήσει ο Μπαράκ Ομπάμα για το Περού θα πραγματοποιηθεί μία μίνι σύνοδος κορυφής με την συμμετοχή της Πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.


Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.