11/23/16

Όπως σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, «η απειλή του bail-in στα τέλη του περασμένου έτους είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων ελληνικών τραπεζών...


Στην επιτυχία της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης που έγινε στην Ελλάδα, με μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ομιλία του, στην τράπεζα UBS στο Λονδίνο, για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «η απειλή του bail-in στα τέλη του περασμένου έτους είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση του Δημοσίου». 

«Το ίδιο και στην Ιταλία»


«Το ίδιο μπορεί να γίνει τώρα στην Ιταλία. Οι ιδιωτικές λύσεις προτιμώνται και πάλι», κατέληξε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατρέχει τον κίνδυνο να διαλυθεί εάν η Γαλλία και η Γερμανία ειδικά δεν εργαστούν πιο σκληρά για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και δεν λάβουν υπόψη τους τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς... Ο Μανουέλ Βαλς υπογράμμισε ότι τα δύο κράτη, που επί δεκαετίες αποτέλεσαν τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρεφόταν η ΕΕ, οφείλουν να συμβάλουν να αντιμετωπιστεί η κρίση των προσφύγων και μεταναστών, η έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη, η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας και η τρομοκρατία.

«Η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να διαλυθεί», είπε ο Βαλς κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που οργάνωσε η Süddeutsche Zeitung.

«Επομένως, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν μεγάλη ευθύνη», πρόσθεσε. 

«Να αυξηθούν οι επενδύσεις»


Κατά τον ίδιο η Γαλλία οφείλει να συνεχίσει το άνοιγμα της οικονομίας της, μεταξύ άλλων μειώνοντας τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, ενώ η Γερμανία και η ΕΕ συνολικά θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και να ενισχύσουν την άμυνά της.

Την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί τη σχέση της με την ΕΕ έπειτα από το Brexit, ελπίζοντας ότι θα περιορίσει τη μετανάστευση από τα κράτη της Ευρώπης αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα όσο περισσότερη πρόσβαση είναι δυνατό στην ενιαία αγορά, ο Βαλς τόνισε ότι πρέπει να εμποδιστεί το Λονδίνο να αποσπάσει μια επιλεκτική εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών.

«Αν καταφέρουν να εξασφαλίσουν όλα τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης χωρίς τις δυσχέρειες, ανοίγουν ένα παράθυρο και για άλλους να εγκαταλείψουν την ΕΕ», τόνισε ο Βαλς.

Η μετανάστευση θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς λόγους που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, κι ο Βαλς σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποδέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρυσι, πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της.

Κατά τον πρωθυπουργό του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου στο ΗΒ και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ δείχνουν πόσο σημαντικό είναι οι πολιτικοί να ακούνε τους εξοργισμένους πολίτες, αλλά ότι οι πολιτικοί που φοβούνται να πάρουν αποφάσεις ανοίγουν την πόρτα στους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία υποδεικνύουν ότι η πρόεδρος του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), η Μαρίν Λε Πεν, θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2017 στη χώρα αλλά θα χάσει στον δεύτερο.

Ωστόσο ο Βαλς τόνισε πως η νίκη του Τραμπ αύξησε τις πιθανότητες νίκης της Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές:

«Αυτό που άλλαξε στον κόσμο και στην Ευρώπη από την 8η Νοεμβρίου είναι πως πλέον είναι δυνατόν», έκρινε.

Κατά τον ίδιο, ο προεκλογικός διάλογος που διεξάγεται στη Γαλλία «αγνοεί τον κίνδυνο που εγείρει η άκρα δεξιά».

Ο Βαλς συμπλήρωσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική στιγμή (...) επικίνδυνη για τον κόσμο, επικίνδυνη για την Ευρώπη και επικίνδυνη για τη Γαλλία».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κάλεσε το κόμμα και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν σε διάταξη μάχης στο πλευρό του λαού, σημειώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ξέρουν ότι το να αφήσει κανείς στη μέση του ποταμού την προσπάθεια και να γυρίσει πίσω είναι η μοναδική εκδοχή της αποτυχίας...Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου, τήρησε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πριν την έναρξη της συνεδρίασής της.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η δεύτερη αξιολόγηση και μάλιστα χωρίς υποχωρήσεις αρχών, καθώς όπως υπογράμμισε η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνει καν σε συζήτηση για παράλογες απαιτήσεις από οποιαδήποτε πλευρά, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε ότι «τις προηγούμενες μέρες καλύψαμε πολύ μεγάλο έδαφος και είμαστε σήμερα κοντά στην αναγκαία συμφωνία» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι διαφωνίες που απομένουν σε δημοσιονομικά, εργασιακά και ενεργειακά μπορούν να γεφυρωθούν αν υπάρχει -«και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει- η θέληση για την τήρηση όλων όσων υπογράψαμε τον Αύγουστο του 2015».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε, με αφορμή και τη σημερινή ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, ότι υπονομεύει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, έχοντας ως στόχο του τη δρομολόγηση ενός τέταρτου μνημονίου, τους όρους άγριας λιτότητας του οποίου έχει ήδη έτοιμους. Αναλύοντας διεξοδικά αυτό το στρατηγικό σχέδιο που αποδίδει στον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι στην κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις των πιο ακραίων εκ των δανειστών και των εργοδοτών και θέτει σε κίνδυνο τη μοναδική ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας για ανάκαμψη. Του καταλόγισε «στάση βαθιά υπονομευτική και ορκισμένα αντικοινωνική, αντιλαϊκή», υπεράσπιση των συμφερόντων των ολίγων και ότι «υπονομεύει εξόφθαλμα την εθνική προσπάθεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός δεν θα του κάνουν το χατίρι να υλοποιήσει το επικίνδυνο για τη χώρα σχέδιο του, «δεν θα αφήσουμε η χώρα να καταστραφεί και να έρθει αυτός να τη λεηλατήσει μαζί με τον φίλο του τον κ. Βενιζέλο και τους ίδιους συνεργάτες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία». «Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει και έτσι θα κλείσει και η τρίτη πράξη του δράματος της "αριστερής παρένθεσης"», τόνισε.

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, επισήμανε τις κινήσεις στήριξης προς όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Κάλεσε το κόμμα και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν σε διάταξη μάχης στο πλευρό του λαού, σημειώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ξέρουν ότι το να αφήσει κανείς στη μέση του ποταμού την προσπάθεια και να γυρίσει πίσω είναι η μοναδική εκδοχή της αποτυχίας. «Θα κολυμπήσουμε να βγούμε στην άλλη μεριά της όχθης και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», σημείωσε, τονίζοντας ότι «ο στόχος μας είναι να κάνουμε πράξη τη μεγάλη υπόσχεση, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση».

Πολιτικό μομέντουμ για να γίνουν άμεσα τα βήματα εξόδου από την κρίση


Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το διεθνές πλαίσιο της συγκυρίας και το φόντο με το οποίο διεξάγεται η διαπραγμάτευση, ξεκινώντας από τη σημασία της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα και των μηνυμάτων που έστειλε σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο υπεράπισης των διαχρονικών αξιών και δικαιωμάτων, σε μια περίοδο «όπου η άνοδος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς αποτελεί τον υπ' αριθμό έναν κίνδυνο». Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον απομονωμένη, όπως στην «καταστροφική πενταετία 2010-2014». Επισήμανε τις σημαντικές πολιτικές μετατοπίσεις που έχουν διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση και κυρία τη διαχείρισή της από την ευρωπαϊκή ελίτ και την προσφυγική κρίση. Από τη μια, η ανησυχητική άνοδος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς και υπερσυντηρητικών δυνάμεων σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη. Από την άλλη, επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν σαφείς κινήσεις αμφισβήτησης της μέχρι χτες απόλυτα κυρίαρχης στρατηγικής πολιτικής της λιτότητας (δηλώσεις Ρέντσι, προτάσεις της Κομισιόν για την ανάγκη να ξεφύγουμε από την ακραία περιοριστική πολιτική, δηλώσεις Βαλς, κριτική Ομπάμα).

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πλέον είναι περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούν να μπει οριστικό τέλος στο ελληνικό δράμα (δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, Γιούνκερ, Ντράγκι).

«Είναι τοποθετήσεις που μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», είπε και τόνισε ότι δημιουργείται ένα πολιτικό μομέντουμ για να γίνουν άμεσα τα αποφασιστικά βήματα που απαιτούνται για να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την επιτροπεία».

Ρεαλιστικό και αναγκαίο το κλείσιμο της αξιολόγησης


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο η διαπραγμάτευση να κλείσει σύντομα, ώστε στο προγραμματισμένο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη να έχουμε την απαιτούμενη πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους». «Στόχος», σημείωσε, «είναι να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέσα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα, που θα ληφθούν από τώρα μέχρι και το 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα, καθώς και για τα μακροπρόθεσμα που θα είναι από το 2018 και μετά». Ώστε ταυτόχρονα με το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως προσέθεσε, «να συζητήσουμε και τα μέτρα που η λήψη τους θα οδηγήσει στην απαιτούμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στα έτη που αφορούν μετά το 2018».

Το περιεχόμενο της Διαπραγμάτευσης


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες».

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα μπαίναμε έστω και στον κόπο καν να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις, από όπου κι αν προέρχονται, είτε αυτές αφορούν νέα μέτρα -πολύ περισσότερο δε αν αυτά αφορούν τα έτη μετά τη λήξη του προγράμαμτος-, είτε αφορούν τη συνέχιση της ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα όπου απέτυχαν τα δύο πρώτα προγράμματα και η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία στο 27% δεν υπάρχει καμία λογική να συζητείται το πώς θα αυξηθεί το όριο των απολύσεων, αντί το πώς θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

«Δεν έχει καμιά λογική να αποτελεί η Ελλάδα εξαίρεση από τη θεσμική ευρωπαϊκή κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις», σημείωσε και υπογράμμισε: «Γι' αυτό και επιμένουμε σταθερά στην επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αλλά και της ρήτρας υπερίσχυσης της ευνοϊκότερης ρύθμισης».

Δριμύτατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο Αλέξης Τσίπρας «απάντησε» στον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν πρόκειται για ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς, αλλά για το «καθεστώς γαλέρας» που καθιερώθηκε στην αγορά εργασίας «με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ.

Είπε ότι με την ομιλία του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί διακαώς τη διαιώνιση αυτού του καθεστώτος» και ότι «υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των δανειστών και των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των εργοδοτών. Έδειξε με ποιους είναι και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί». Σχολίασε ότι αυτό δεν είναι «Μένουμε Ευρώπη» όπως έλεγε το 2015, αλλά «Γινόμαστε Μπανανία». Τον κατηγόρησε ότι με την ομιλία του είναι σαν να λέει προς τους σκληρούς του ΔΝΤ και των δανειστών: «μην υποχωρείτε, κρατήστε γερά και συνεχίστε την προσπάθεια να εξαναγκάσετε την κυβέρνηση να αποδιοργανώσει την αγορά εργασίας».

Η αξιολόγηση, είπε, θα κλείσει και χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών «και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τη ΝΔ, γιατί αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι πώς θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας που με πόνο αποχωρίστηκαν». Είπε ότι γι' αυτό δεν διστάζει η ΝΔ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να αδιαφορεί για το τι διακυβεύεται και να εύχεται την αποτυχία και να ζητούν εκλογές.

Πρόκειται για στάση ανεύθυνη και εθνικά επιζήμια που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση, είπε και τόνισε ότι τον καθοδηγεί ένα σαφές πολιτικό σχέδιο που έχει όνομα: «τέταρτο μνημόνιο» και πως το μόνο που έχει να πει είναι ότι ενδεχομένως θα συνεννοείται καλύτερα με τους δανειστές γιατί δεν θα φέρει αντίρρηση σε τίποτα.

«Αυτό που αποκρύβει είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές που διαρκώς ζητά η ΝΔ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, θα χάναμε οριστικά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και της έγκαιρης εξόδου στις αγορές», σημείωσε. Μοναδική επιλογή θα ήταν, συνέχιση, ένα τέταρτο μνημόνιο και αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη: «να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει ένα ακόμα μνημόνιο ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους».

Είπε ότι οι όροι του μνημονίου που ονειρεύεται ο. Μητσοτάκης είναι άγρια λιτότητα και περικοπές, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο δημόσιο, πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατεδάφιση δημόσιας υγείας και παιδείας. «Πολλές πτυχές αυτού του μνημονίου τις έχει έτοιμες και ζητά εκλογές», ανέφερε.

Κινήσεις στήριξης στους πιο αδύναμους


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης και πως το ζήτημα όμως είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη μακρόπνοη σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών ώστε η αναπτυξιακή πορεία να αντανακλάται στην καθημερινότητα των πολιτών και να μετατραπούν τα νούμερα σε δίκαιη ανάπτυξη και οφέλη για τους αδύναμους συμπολίτες.

Τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή για το 2017 και πως «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχουμε καταφέρει να κάνουμε κινήσεις που στοχεύουν στην στήριξη όσων έχουν περισσότερη ανάγκη».

Αφού επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017 και υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε ότι:

- αυξάνουμε για ακόμα ένα έτος τις δαπάνες γαι την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική προστασία κατά 300 εκ. Ευρώ.

- δίνουμε 760 εκ για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για 250 χιλιάδες οικογένειες.

- Προβλέπουμε και 100 εκ για την αποπληρωμή χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά, ότι έχουμε πολύ χρόνο να διανύσουμε για να επουλώσουμε πληγές, αλλά δίνουμε καθημερινά δείγματα γραφής με ποιους είμαστε», είπε.

Για την Τουρκία


Ειδικότερα, είπε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση της έντασης σε ρητορικό επίπεδο από την πλευρά των γειτόνων» και πως «σε ό,τι αφορά θέματα σεβασμού απέναντι σε διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Λοζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό». «Η Συνθήκη της Λοζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει καλά και η Τουρκία. Και ταυτόχρονα να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και θα συνεχίσει να προωθεί την πολιτική της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης υπό την προϋπόθεση όμως ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε τη διάθεση να αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν του πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και σε οποιονδήποτε να τα αμφισβητεί. Είπε ότι θα είναι για όλους καλό σε μια ευρύτερα ταραγμένη και αποσταθεροποιημένη περιοχή και η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης.

Για το Κυπριακό


Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ειδικά αυτή την περίοδο που για πρώτη φορά -πάρα την προχτεσινή εξέλιξη που είναι ένα εμπόδιο-, υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που αποτελεί ένα διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα, διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

Σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας την πάγια εθνική στρατηγική υποστηρίζει με προσήλωση την προσπάθεια των δυο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων ότου ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ». Τόνισε ότι γι' αυτόν τον λόγο «βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων χωρίς όμως να παρεμβαίνουμε». «Στο μόνο που θα έχουμε άποψη και δικαίωμα χειρισμού είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσων και όλοι γνωρίζουν ότι όποια κατάληξη υπάρξει θα τεθεί στην κρίση του κυπριακού λαού», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή τη στάση επιβεβαίωσε και στην πρόσφατη επαφή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και στη χτεσινή τους επικοινωνία «κατά την οποία με ενημέρωσε αναλυτικά για την εξέλιξη των συνομιλιών και για τους λόγους που δεν επέτρεψαν μια συμφωνία κατά τις διαβουλεύσεις της Ελβετίας που αφορούσαν το εδαφικό και το περιουσιακό». «Με τον Κύπριο Πρόεδρο συμφωνήσαμε εξάλλου ότι δεν έχει κανένα νόημα τώρα και δεν είναι δική μας πρόθεση να παίξουμε αυτό το blame game», αυτό που προέχει για εμάς είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν με προσοχή τα επόμενα βήματα ώστε να έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο», σημείωσε.

Για το Προσφυγικό


Συνεχίζοντας τη δριμεία κριτική προς τον πρόεδρο της ΝΔ και με αφορμή τη στάση της στο προσφυγικό όπου απαιτείται σύνεση, ευαισθησία και συνεννόηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οδηγείται σε έναν επικίνδυνο πολιτικό παροξυσμό που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ που ηγεμονεύει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσπαθεί να ρίξει λάδι στη φωτιά, να πυροδοτήσουν αντιδράσεις στις κοινωνίες των νησιών και πιέζουν σε κατεύθυνση που θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». Είπε ότι γνωρίζουν στη ΝΔ ότι η αποσυμφόρηση των νησιών είναι διαδικασία που απαιτεί χρόνο και γνωρίζουν ότι όποιος απομακρύνεται από τα νησιά με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας. Επομένως, τόνισε η αποσυμφόρηση που είναι ανάγκη πρέπει να γίνει μεθοδευμένα συγκροτημένα και με εξαιρετική προσοχή. «Είναι το λιγότερο ανεύθυνο η ηγεσία της ΝΔ να πρωταγωνιστεί σε πυροδότηση κοινωνικών αντιδράσεων που ξέρουμε ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί τους και ποιοι θα καρπωθούν τα πιθανά πολιτικά οφέλη», εξηγώντας ότι αναφέρεται σε μέλη ή φίλους της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί το προσφυγικό από διεθνές πρόβλημα σε εσωτερικό ζήτημα, σε συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων, όπως επιδιώκουν κάποιοι ακροδεξιοί κύκλοι, είτε με την ανοχή της ΝΔ είτε όχι.

Σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νησιών μας και θα δείξουμε στην πράξη την αποφασιστικότητα της για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. left.gr

Η Τουρκία ανακοίνωσε νέα αγορά «μαμούθ» υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών την ίδια ώρα η Ελλάδα πιέζεται ασφυκτικά από τους δανειστές να περικόψει 400 εκατ. από τις αμυντικές δαπάνες κατά το τρέχον έτος, όπως είχε υποσχεθεί τον περασμένο Αύγουστο κατά την πρώτη αξιολόγηση! του Δημήτρη Κυπριώτη*

Ελάχιστοι είναι εκείνοι προφανώς που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί τον ξέφρενο ρυθμό εξοπλισμών που έχει αναπτύξει η Τουρκία. Άλλο αυτό και άλλο να έρχονται οι δανειστές και να επιβάλουν νέα περικοπή αμυντικών δαπανών από τις ήδη "πετσοκομμένες" που δεν μπορούν ούτε την απλή συντήρηση των υπαρχόντων εξοπλισμών να εξασφαλίσουν.

Βέβαια αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, γιατί η άλλη έχει να κάνει με την ανυπαρξία στρατηγικής στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, πέραν από τις συνεχείς υποχωρήσεις μας σε όλα τα μέτωπα. Έτσι λοιπόν βρίσκει την ευκαιρία ο Ερντογάν όλο και περισσότερο και στην κυριολεξία "ξεσαλώνει" με δηλώσεις αλλά και με προκλήσεις των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο.

Το «θερμόμετρο» της έντασης ανέβηκε και πάλι στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες,ακόμη και την ημέρα της επίσκεψης Ομπάμα, καθώς ο δικτάτορας -σουλτάνος, μέσω δημόσιων προκλητικών εμφανίσεων ξεδιπλώνει τα «σύνορα της καρδιάς» του και εγείρει θέμα «χαμένων πατρίδων» ακόμη και στο Αιγαίο αναθεματίζοντας και αυτή τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Παράλληλα η Τουρκία ανακοινώνει νέα αγορά «μαμούθ» υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και την ίδια ώρα η Ελλάδα πιέζεται ασφυκτικά από τους δανειστές να περικόψει 400 εκατ. από τις αμυντικές δαπάνες κατά το τρέχον έτος, όπως είχε υποσχεθεί τον περασμένο Αύγουστο κατά την πρώτη αξιολόγηση!

Η Αθήνα την περασμένη Τρίτη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά την εδώ επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα. Αφενός να μην αποχωρήσει το ΝΑΤΟ και κυρίως οι αμερικανικές αεροναυτικές δυνάμεις από την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, παραμένοντας ως «εγγυήτριες δυνάμεις», και αφετέρου να παραχωρηθεί στην Ελλάδα στρατιωτικό υλικό που αποσύρεται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τη συνέχεια αυτών των κινήσεων θα τη δούμε στο άμεσο μέλλον, όταν όμως ευθέως αναγνωρίζουμε και παραχωρούμε σε τρίτους την ασφάλειά μας, πράγμα πρωτοφανές ιστορικά, τότε δεν προιωνίζονται καλές ημέρες. Μακάρι να διαψευσθούμε.

Δ. Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α., μέλος της ΠΓ και Οργανωτικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η συγκρότηση επιτροπής για την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας, πληροφοριών και συντονισμού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πλημμυρών, σεισμών και πυρκαγιών... Κείμενο «Διευθέτησης» για κοινές δράσεις Ελλάδας — Ρωσίας στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με τον Ρώσο υπουργό Πολιτικής Άμυνας και Έκτακτων Αναγκών Β.Α. Πουχκόφ.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι θα συγκροτηθεί μόνιμη επιτροπή μεταξύ της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και του ρωσικού υπουργείου. Σκοπός της επιτροπής είναι η ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας, πληροφοριών και συντονισμού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πλημμυρών, σεισμών και πυρκαγιών.

«Η συμφωνία αυτή που έρχεται στο τέλος του έτους Ελλάδας-Ρωσίας, έρχεται να επιβεβαιώσει τις ιστορικές σχέσεις φιλίας των δύο χωρών. Η παρουσία εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, αποτελεί μια διαβεβαίωση ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν μόνο παρελθόν και παρόν, αλλά θα έχουν και μέλλον», σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι η συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων «θα συμβάλει στην ποιοτική προώθηση της ασφάλειας στην ζωή των Ελλήνων και Ρώσων πολιτών».

Από το συνολικό ποσό του Ελληνικού χρέους (30/6/2016)  των 328,3 δις Ευρώ, ποσοστό 65% περίπου προέρχεται από το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου μόνο της τελευταίας οκταετίας!!!


του Λεωνίδα Κουμάκη

Όταν κάποιος χτυπάει συνεχώς το κεφάλι του στον τοίχο πιστεύοντας πως θα σπάσει ο τοίχος και όχι το κεφάλι του, είναι άξιος της τύχης του.

Στις δημοσκοπήσεις που έρχονται καθημερινά στο φώς της δημοσιότητας εννέα στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πως «τα πράγματα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση», αλλά δεν είναι καθόλου, μα καθόλου διατεθειμένοι να αλλάξουν, έστω και στοιχειωδώς, τις καθημερινές καταναλωτικές τους συνήθειες.

Ακόμα και όταν είναι δεδομένο πως όλοι οι Έλληνες μπορούμε να ανακουφιστούμε από τα δυσβάστακτα οικονομικά δεινά που συσσωρεύει στην πλάτη μας η οικονομική κρίση, αρκεί οι μισοί μόνο Έλληνες να επέλεγαν για τις καθημερινές, καταναλωτικές τους συνήθειες αποκλειστικά και μόνο προϊόντα που παράγονται μέσα στην Ελλάδα και φέρουν στην συσκευασία τους την μαγική ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ»  ή, ακόμα καλύτερα, το σήμα «ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ» που αποτελεί τον πρεσβευτή της αυθεντικής παραγωγικής Ελλάδας. Δυστυχώς, ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε!

Αν μελετήσει κανείς τον πίνακα με το ετήσιο έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου (διαφορά εισαγωγών και εξαγωγών της χώρας μας) θα πάθει ίλιγγο:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ / ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΞΑΕΤΙΑ 2008-2013)

Έτος Εισαγωγές* Εξαγωγές* Έλλειμμα
2008 64,88 21,32 43,56 δις Ευρώ
2009 52,12 17,67 34,45 δις Ευρώ
2010 50,95 21,14 29,81 δις Ευρώ
2011 48,62 24,30 24,32 δις Ευρώ
2012 49,32 27,59 21,73 δις Ευρώ
2013 46,85 27,56 19,29 δις Ευρώ
2014 47,70 27,18 20,52 δις Ευρώ
2015 43,50 25,80 17,77 δις Ευρώ
ΣΥΝΟΛΑ 403,94 192,56 211,42 δις Ευρώ

*Αξίες σε δισεκατομμύρια Ευρώ –   Προσωρινά Στοιχεία : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  – Πίνακας: Λ. Κουμάκης

Από το συνολικό ποσό του Ελληνικού χρέους (30/6/2016)  των 328,3 δις Ευρώ, ποσοστό 65% περίπου προέρχεται από το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου μόνο της τελευταίας οκταετίας!

Ακόμα και το 2016, μια από τις χειρότερες χρονιές της οικονομικής κρίσης, οι εισαγωγές καταναλωτικών προϊόντων που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται και το εμπορικό μας ισοζύγιο να διευρύνει το έλλειμμα του: Το εννεάμηνο του 2016, το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου αυξήθηκε σε 13,5 δισεκατομμύρια Ευρώ, κατά 7,1% σε σχέση με το 2015. Χωρίς όμως τα πετρελαιοειδή οι εισαγωγές μας –ούτε λίγο, ούτε πολύ- αυξήθηκαν κατά 21,7%!

Αυτό συμβαίνει διότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών δεν διαθέτει καταναλωτική συνείδηση  και συνωστίζεται στην ουρά για να αγοράσει από τα ράφια των αλυσίδων λιανικής και τα περίπτερα πολυδιαφημισμένα (και πανάκριβα) προϊόντα δέκα μόλις πολυεθνικών που ελέγχουν όμως το μεγαλύτερο τμήμα όλων των σημείων πώλησης, με συνολικό κύκλο εργασιών της τάξεως των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο!

Δυστυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών ιεραρχεί την ξενομανία επάνω από το συμφέρον της χώρας και της τσέπης της.

Πληρώνει πανάκριβα δεκάδες εισαγόμενες σοκολάτες μεγάλων πολυεθνικών και δεν επιλέγει μια σοκολάτα ΙΟΝ ή μια ΟΣΚΑΡ που φέρουν στην συσκευασία τους την μαγική ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ». Αγοράζει πανάκριβα «Perrier» και «San Pelegrino» «περιφρονώντας»  τα δεκάδες, φθηνότερα και πολύτιμα μεταλλικά νερά της ανόθευτης Ελληνικής φύσης. Προτιμάει πανάκριβα εισαγόμενα απορρυπαντικά και υγρά πιάτων μεγάλων πολυεθνικών και αγνοεί τα ποιοτικά άριστα και φθηνότερα αντίστοιχα προϊόντα της Ελληνικής παραγωγής. Ζητάει «Pampers» και ας υπάρχουν οι 100% Ελληνικής παραγωγής και βραβευμένες πάνες Babylino. Θέλει ξένα κρασιά και ας έχουμε ένα μοναδικό αμπελώνα με πλήθος πολύτιμων Ελληνικών κρασιών, οι ρίζες των οποίων χάνονται στα βάθη των αιώνων. Βάζουμε στο τραπέζι μας τα πιο απίθανα τρόφιμα από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου και δεν ψάχνουμε να βρούμε αντίστοιχα Ελληνικά τρόφιμα που έχουν –επί πλέον- και τεράστια θρεπτική αξία. Πίνουμε πανάκριβες μπύρες επειδή είναι εισαγόμενες λες και δεν έχουμε εγχώρια παραγωγή με εκατό και πλέον ετικέτες που ικανοποιούν κάθε προτίμηση – όσο εξεζητημένη και αν είναι. Θέλουμε πανάκριβα, εισαγόμενα αναψυκτικά και «στιγμιαία ροφήματα» χωρίς να αγοράζουμε με επιμονή τα αντίστοιχα Ελληνικά που φέρουν την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν». Χρυσοπληρώνουμε «Trident» και άλλες εισαγόμενες τσίχλες μεγάλων πολυεθνικών, όταν έχουμε την μονάκριβη από κάθε πλευρά μαστίχα Χίου. Μετατρέψαμε το ουίσκι σε εθνικό ποτό της χώρας και των εκατομμυρίων επισκεπτών μας, «αγνοώντας» δεκάδες πολύτιμα και διάσημα αποστάγματα που διαθέτει κάθε γωνιά της Ελλάδος. Επιμένουμε σε δεκάδες μάρκες εισαγόμενων τσιγάρων λες και δεν έχουμε στην Καλαμάτα μια 100% Ελληνική καπνοβιομηχανία που απασχολεί και πεντακόσιους εξαιρετικά αμειβόμενους εργαζόμενους.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Ο κατάλογος των εισαγόμενων προϊόντων που μπορεί ένας συνειδητοποιημένος Έλληνας καταναλωτής να αντικαταστήσει με αντίστοιχα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και φέρουν την μαγική ένδειξη «Ελληνικό προϊόν», είναι πραγματικά ατελείωτος.

Δυστυχώς οι περισσότεροι Έλληνες αρνούμαστε να αποκτήσουμε καταναλωτική συνείδηση και να βγούμε με απίστευτη άνεση από την οικονομική κρίση, δικαιώνοντας στην πράξη τους πιο ακραίους, «άσπονδους φίλους» μας στην Ευρώπη που ισχυρίζονται ότι μετά από έξη ολόκληρα χρόνια πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης «οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους»! (Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, 18/11/2016)

Ας το καταλάβουμε επιτέλους: Μπορούμε να βγούμε από την κρίση αν οι μισοί από εμάς αποκτήσουμε καταναλωτική συνείδηση επιλέγοντας για τις καθημερινές μας ανάγκες αποκλειστικά και μόνο προϊόντα που έχουν στην συσκευασία τους την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν», χωρίς να δίνουμε σημασία στον γραμμωτό κώδικα που αρχίζει από 520 και πιθανόν να μας εξαπατήσει, αφού πολλές πολυεθνικές νομίμως έχουν στα εισαγόμενα προϊόντα τους EAN Bar Code που αρχίζει από 520!

Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε μια τόσο απλή αλήθεια αγοράζοντας για τις καθημερινές καταναλωτικές μας ανάγκες μόνο προϊόντα που έχουν στην συσκευασία τους την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν» απλά και μόνο για να μην μπούμε στον κόπο και χαλάσουμε κάποιες κάκιστες συνήθειες μας, αν δεν Αγοράζουμε Ελληνικά με σχολαστικότητα και επιμονή, τότε… καλά να πάθουμε!

«Το μόνο ανάχωμα που μπορεί να αποκρούσει τη νέα εργασιακή κατεδάφιση, μπορούν να είναι οι ενωτικοί, μαζικοί και μαχητικοί αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας και όλου του λαού...» τονίζει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Στρατούλης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε....Δελτίο Τύπου

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, μέλους Π.Γ. της ΛΑ.Ε. για τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών για τα εργασιακά.

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά τους ελιγμούς και τα πολιτικά επικοινωνιακά κόλπα δημιουργίας εικόνας σύγκρουσης με τους δανειστές για τα εργασιακά, έχει ήδη ανοίξει, με τις πρώτες υποχωρήσεις της στις θρασύτατες απαιτήσεις των δανειστών, την κερκόπορτα για τη διατήρηση και χειροτέρευση του μνημονιακού εργασιακού μεσαίωνα και τη μετατροπή του σε εργασιακή κόλαση. Είναι ένα πολιτικό έργο που έχουμε δει και ξαναδεί τα 7 χρόνια των μνημονίων.

Η στάση του ΣΕΒ, το πρωί να λέει ότι διαφωνεί με τους δανειστές και το βράδυ να υπερθεματίζει για νέα εργασιακή καταστροφή, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι τα μνημόνια έχουν ταξικό χαρακτήρα. Αυτά προωθούνται από τους δανειστές και εγκρίνονται από τις νεομνημονιακές και παλαιομνημονιακές κυβερνήσεις για τη δημιουργία πρωτίστως φτηνής και υποταγμένης εργατικής δύναμης, όχι μόνο για τις πολυεθνικές που αγοράζουν μπιρ-παρά το δημόσιο και κοινωνικό πλούτο της χώρας, αλλά και για τις δυνάμεις του εγχώριου κεφαλαίου.

Το μόνο ανάχωμα που μπορεί να αποκρούσει τη νέα εργασιακή κατεδάφιση, μπορούν να είναι οι ενωτικοί, μαζικοί και μαχητικοί αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας και όλου του λαού.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.
22/11/2016

Η ευκολία με την οποία, ο νέος υπουργός Οικονομίας, εγκατέλειψε τις προηγούμενες απόψεις του, και κυρίως οι εξηγήσεις που έδωσε για τη μεταβολή αυτή, έχει προκαλέσει μεγάλες και εύλογες ανησυχίες, που συζητούνται ευρέως...της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*

Αυτή την παραπάνω, όντως, εκπληκτική δήλωση έκανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy και πανεπιστημιακός κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, μόλις ανέλαβε τα υπουργικά του καθήκοντα. Η εμφανής δικαιολογία αυτής της δήλωσης ήταν, βέβαια, η ανάγκη αποστασιοποίησης του κ. Υπουργού από προηγούμενες θέσεις του υπέρ της εισαγωγής διπλού νομίσματος στην Ελλάδα. Θέσεις, άκρως, ασυμβίβαστες με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αφότου ήρθε στην εξουσία, και ακολουθεί κατά γράμμα τις διαταγές των δανειστών[1].

Ακούγοντας αυτήν την υπουργική δήλωση αναρωτήθηκα, και υποθέτω όχι μόνον εγώ, για το ποιά είναι, τελικά τα επιστημονικά "πιστεύω" ενός οικονομολόγου:
  • Είναι οι θέσεις του που απορρέουν από τις μακρόχρονες μελέτες του, που διατυπώνονται στα πορίσματα των ερευνών του, που προσδιορίζουν τις επιλογές των κοσμοθεωριών του, και που πάνω από όλα έχουν σμιλεύσει την επιστημονική του συνείδηση
     Ή, αντιθέτως, 
  • Πρόκειται για επιστημονικές επιλογές, που μεταβάλλονται, και μάλιστα με τόσο ακραίο τρόπο, όπως η ημέρα με τη νύκτα, έτσι που να συμπορεύονται με τις τυχάρπαστες πολιτικές φυσιογνωμίες των εκάστοτε κυβερνήσεων;

Η ευκολία με την οποία, ο νέος υπουργός Οικονομίας, εγκατέλειψε τις προηγούμενες απόψεις του, και κυρίως οι εξηγήσεις που έδωσε για τη μεταβολή αυτή, έχει προκαλέσει μεγάλες και εύλογες ανησυχίες, που συζητούνται ευρέως και που συνοψίζονται ως εξής: 
  • Δηλαδή, οι οικονομολόγοι λένε ό,τι τους καπνίσει; Και άσπρο και μαύρο, αδιακρίτως, προκειμένου να εξασφαλίσουν "καρέκλα";
  • Και πότε οι οικονομολόγοι λένε την αλήθεια; Όταν είναι απλώς "οικονομολόγοι", ή όταν γίνονται και πολιτικοί;
  • Και τι, ακριβώς, διδάσκουν στους φοιτητές τους; Αυτά που πιστεύουν ως οικονομολόγοι, ή αυτά που νομίζουν ότι πρέπει να δηλώσουν για να είναι αρεστοί στις εκάστοτε κυβερνήσεις που αποφασίζουν να "χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους";
  • Αλλά.....και τι εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνεύσουν οι "οικονομολόγοι", σε όσα υποστηρίζουν, σε όσα υπόσχονται, σε όσα προβλέπουν, όταν αποδεικνύεται με τρόπο τόσο (μα τόσο) τραυματικό, ότι μεταβάλλουν τα πιστεύω τους με τέτοια ευκολία;
Προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, στην ερευνητική μου εργασία, στοιχεία, πορίσματα και προβλέψεις του Ινστιτούτου Levy's, που έκρινα τότε σοβαρές. Αλλά, τώρα, εύλογα διερωτώμαι: τι είναι και τι ήταν το σωστό;

Ασφαλώς, οι απόψεις των οικονομολόγων ενδέχεται να μεταβάλλονται, και πρέπει να μεταβάλλονται, όταν αποδεικνύεται από ευρήματα νεότερων ερευνών ή εξαιτίας νέων απρόβλεπτων εξελίξεων, ότι δεν ανταποκρίνονται (πλέον ή και γενικώς) στα πράγματα.

Στην προκείμενη, ωστόσο, περίπτωση, αυτό που προκαλεί, σχεδόν, πανικό, για το που οδεύουμε, και πως να μπορέσουμε ποτέ να βγούμε από την κρίση, κάτω από τέτοιες συνθήκες, δεν είναι η εκ των υστέρων ειλικρινής αναγνώριση εσφαλμένης της άποψης, ότι "η Ελλάδα θα έπρεπε να υιοθετήσει διπλό νόμισμα" (που κατά τη γνώμη μου ήταν από την πρώτη στιγμή εσφαλμένη), αλλά ο λόγος της εγκατάλειψης αυτής της λύσης (που πιθανότατα θεωρείται ακόμη ορθή στην ελεύθερη βούληση του κ.Παπαδημητρίου).

Στη συνέχεια, και σε αντίθεση με τις δυσμενείς προβλέψεις, για την ελληνική οικονομία, του Ινστιτούτου Levy στο παρελθόν: "Συνεπώς, είμαστε περισσότερο απαισιόδοξοι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας από τις προβλέψεις που κάνει είτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή"[2], o νέος υπουργός Οικονομίας εξέφρασε αδίστακτα την αισιοδοξία του ότι "τώρα, θα πάμε καλά, γιατί έρχονται επενδύσεις".

Τι να πιστέψει κανείς;;;;
 

[1]  Που, όπως είναι γνωστό, παθαίνουν αλλεργία με ό,τι έχει σχέση με πιθανή εγκατάλειψη του ευρώ
[2] Strategic Analysis.  Greece Η ελληνική οικονομική κρίση και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας: Μια στρατηγική ανάλυση Των Δημήτρη Β. Παπαδημητρίου, Μιχάλη Νικηφόρου και Gennaro Zezza, Ιούλιος 2013
 
__________________________
 
* Η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη είναι πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πρόεδρος του ιδρύματος "Δημήτρης και Μαρία Δελιβάνη". Το δημοσιευμένο έργο της, στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά ανέρχεται σε 43 συγγράμματα, μονογραφίες, έρευνες και σε 570 άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις, και τιμήθηκε με πρώτα βραβεία, επαίνους και βιβλιοκρισίες.

Η εκπομπή "Leaders" είναι η μοναδική εκπομπή του Star Web Tv, η οποία ασχολείται με την έννοια της ηγεσίας και των στρατηγικών επιλογών σε όλο το φάσμα των πολιτικών, των κοινωνικών και των οικονομικών εξελίξεων...


O πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής του κινήματος "Άρδην" Γιώργος Καραμπελιάς αναφέρεται στην αξία της παράδοσης κατά την εξέλιξη της Ελληνικής πολιτικοοικονομικής σκηνής, ενώ ο διευθυντήςτου ProNews.gr Τάσος Γκουριώτης αναλύει τις πολιτικές κινήσεις του Πούτιν και σχολιάζει τις σχέσεις Ελλάδος - Ρωσίας. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος οικονομικού ρεπορτάζ του Star Γιώργος Νικολόπουλος εξηγεί τι είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και πως πρόκειται να λειτουργήσει.

Τέλος, η δημοσιογράφος Τασούλα Παπανικολάου προβληματίζει σχετικά με το θέμα της 11ης Σεπτεμβρίου και της πτώσης των δίδυμων πύργων, αφού υπάρχουν ενδείξεις πως δεν γνωρίζουμε όλη την αλήθεια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να ελέγχει τον γερμανικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε..

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να ελέγχει τον γερμανικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με την ανάγκη να σεβασθούν, όλες οι χώρες, τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα...

«Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας δημιουργεί προβλήματα σε όλη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να συμβεί ότι έγινε με το μεταναστευτικό: μας άφησαν μόνους και οικοδομούν τείχη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο γερμανικό πρακτορείο MNI, αν και σημειώθηκε πρόοδος κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους παραμένει...Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμματίζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση κρατικού χρέους της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που επιβεβαιώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αντιτάσσεται και θέτει ως όρο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να συμμετέχει, όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου. Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι ένα πολιτικό θέμα και αποτελεί ιδίως για τη γερμανική και την ολλανδική κυβέρνησης απαραίτητο όρο.

Η Sueddeutsche Ζeitung υπενθυμίζει ότι η Μπούντεστακ έχει εγκρίνει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως μέχρι τώρα αρνείται επίμονα. Εντούτοις, έχει υποσχεθεί ότι θα πάρει τις αποφάσεις του μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τώρα οι εμπειρογνώμονες της Ουάσινγκντον έχουν θέσει ένα σαφή όρο, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό το αίτημα του ΔΝΤ το απορρίπτει όμως συνεχώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Κανένα σχόλιο, καμία επιβεβαίωση», απάντησε για το θέμα σε ερώτηση του CNN Greece o εκπρόσωπος Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιβεβαιώνει η Αθήνα


Η επιβεβαίωση ήλθε από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πηγές του οποίου ανέφεραν τα εξής: "Σχετικά με δημοσίευμα για έκτακτη συνάντηση υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο, την Παρασκευή, σημειώνεται εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος."

Να σημειωθεί πως το γερμανικό πρακτορείο MNI μετέδωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις και δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο, αν και σημειώθηκε πρόοδος κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους παραμένει.

Όπως διευκρινίζουν οι πηγές, εξαιτίας της διχογνωμίας σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν επ’ αυτού, αν και ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση η οποία προβλέπει βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την ίδια στιγμή η Ευρωζώνη από πλευράς της, καταρτίζει το δικό της plan B για το ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών με το Ταμείο.

Να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον απόηχο του βραχυκυκλώματος στην αξιολόγηση λόγω των εργασιακών ζήτησε το ΔΝΤ «να σταματήσει να πάτα σε δύο βάρκες και να μας πει αν είναι μέσα ή έξω από το πρόγραμμα». «Το ΔΝΤ επιμένει σε μεταρρυθμίσεις που δεν θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ. 
πηγή: CNN Greece

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.