11/24/16

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, καταλογίζει στο ΥΠΟΙΚ υπεβολική χρήση των φόρων και μάλιστα των έμμεσων για να «κουμπώσουν» οι στόχοι του Μνημονίου, καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και στα «κόκκινα» δάνεια, άτολμες παρεμβάσεις στις δαπάνες ακόμα και όσον αφορά στη στήριξη των πιο αδύναμων. 


«Η συντριπτική υπεροχή της στάθμισης των παρεμβάσεων στα έσοδα σε σχέση με τις συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση ή περιορίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψής της.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψη», σημειώνει στην Έκθεση του, τονίζοντας ότι για να μπορέσει η δημοσιονομική πολιτική να συμβάλει στην έξοδο από το τούνελ της ύφεσης, θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και σ’ αυτό- όπως υπογραμμίζει- σύμμαχος θα είναι το ΔΝΤ.

Ειδικά όσον αφορά στη συνταγή της αύξησης των φόρων, το Γραφείο παρατηρεί ότι το 2016 η αναλογία των νέων παρεμβάσεων στα έσοδα σε σχέση με αυτών στις δαπάνες ήταν 0,75, ενώ το 2017 η αναλογία αυτή αυξήθηκε στο 15,9 κι αυτό σημαίνει ότι σωρευτικά στη διετία 2016-2017 ο λόγος εσόδων προς δαπάνες διαμορφώνεται στο 3,17!

Το χειρότερο όλων είναι η αναλογία άμεσων- έμμεσων φόρων. Όπως παρατηρείται εύστοχα, ο λόγος τους αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης της δημοσιονομικής πολιτικής να ενισχύσει την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερος είναι ο λόγος τόσο πιο κοινωνικά δίκαιη είναι η φορολογία. Τι προκύπτει, όμως, από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού; Ο λόγος των έμμεσων προς άμεσους φόρους ενώ μειωνόταν συνεχώς μετά το 2010 (1,53), το 2015 αυξήθηκε (σε 1,19 από 1,15 το 2014) και το 2016 εκτιμάται ότι επίσης θα αυξηθεί περαιτέρω (1,21), ενώ το 2017 προβλέπεται σημαντική αύξησή του σε 1,3., άρα η λογική του «οι έχοντες πληρώνουν περισσότερα» πάει… περίπατο.

Αιχμηρή είναι η κριτική και όσον αφορά στη στόχευση των δαπανών και δη των κοινωνικών δαπανών. Αν και έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι 871 εκατ. ευρώ, δεν θα πρέπει να αγνοήσει κανείς αφενός τις περικοπές σε ΕΚΑΣ και συντάξεις, αφετέρου την αδυναμία διάχυσης αυτών των δαπανών. Είναι ενδεικτικό ότι χώρες με πολύ χαμηλότερο ποσοστό δαπανών στο ΑΕΠ έχουν πολύ καλύτερες οικονομικές επιδόσεις (και ποιότητα υπηρεσιών) από την Ελλάδα, πράγμα που υποδεικνύει έστω έμμεσα, ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στην Ελλάδα με παρόμοια στόχευση.

Το… κερασάκι στην τούρτα είναι η επιφύλαξη που διατυπώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, μετά και από το νόμο Κατρούγκαλου. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ελάχιστα θα μειωθούν οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία ως % ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια και γενικά, η δαπάνη για συντάξεις ως % ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσον όρο του ΟΟΣΑ!

Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τον Ερντογάν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας χαρακτήρισε τους δυτικούς, υποστηρικτές των τρομοκρατών..Τα πρώτα βήματα της Τουρκίας προς την Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν πριν πέντε και πλέον δεκαετίες, όταν η Άγκυρα υπέβαλε αίτηση σύνδεσης στην τότε ΕΟΚ. Χρειάστηκε όμως να περάσουν άλλες τέσσερις μέχρι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005.

Το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει να «παγώσει» τη διαδικασία. Ήταν η Γερμανία που ανέλαβε την πρωτοβουλία και υποστηρίχθηκε από την Αυστρία, μετά τη βίαιη καταστολή του κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μάικλ Σπιντελέγκερ, ήταν ξεκάθαρος: «Θα πρέπει να σκεφτούν τις διαδικασίες και τη συμπεριφορά της αστυνομίας και τους στρατού τους. Πρέπει να δούμε μια κίνηση από την Άγκυρα πριν αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου».

Οι μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος προκάλεσαν την αντίδραση των Βρυξελλών. Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τον Ερντογάν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας χαρακτήρισε τους δυτικούς, υποστηρικτές των τρομοκρατών.

Ο Τούρκος αναλυτής Ναΐλ Αλκάν υποστηρίζει πως το μεταναστευτικό και η ισλαμοφοβία στην Ευρώπη είναι από τους βασικούς παράγοντες που καθιστούν τους Ευρωπαίους επιφυλακτικούς έναντι της Τουρκίας: «Η Τουρκία μπορεί με δυσκολία να γίνει δεκτή ως μέλος της ΕΕ εξαιτίας της ύπαρξης ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη. Η ΕΕ προσπαθεί να αποφύγει το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία».

Τον Μάρτιο υπεγράφη η συμφωνία των δύο πλευρών για το μεταναστευτικό. Για κάθε πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία ένα άλλος θα εγκαθίσταται σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Άγκυρα λαμβάνει ισχυρά οικονομικά ανταλλάγματα, με το ζήτημα της κατάργησης της βίζας να παραμένει ακανθώδες.

Η ένταση κλιμακώνεται και ο Ερντογάν προειδοποιεί πως θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για το αν θα συνεχιστεί η ενταξιακή διαδικασία.

«Ας κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος της χρονιάς και μετά θα καταφύγουμε στο λαό. Ο λαός είναι κυρίαρχος και θα απευθυνθούμε σε εκείνον», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας όμως, επιμένει στον διάλογο με την Άγκυρα.

«Εάν η ενταξιακή διαδικασία φτάσει στο τέλος της, θα είναι κάτι επιζήμιο και για τους δύο. Η Ευρώπη θα χάσει ένα σημαντικό δίαυλο διαλόγου με την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία θα χάσει πολλά», ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Τουρκία πάντως, ήδη στρέφεται προς τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, στον οποίο «πρωταγωνιστούν» Κίνα και Ρωσία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει την ενίσχυση των σχέσεων με τη Μόσχα.

 
πηγή: euronews

Δήλωση του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να εφαρμόσει "περιορισμούς" στα ρωσικά ΜΜΕ...Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που αφορά τους περιορισμούς στα ρωσικά ΜΜΕ, δήλωσε, ότι «παρατηρούμε μια προφανή υποτίμηση των αντιλήψεων που υπάρχουν για την δημοκρατία στον δυτικό κόσμο». Ο ίδιος επεσήμανε επίσης, ότι ευελπιστεί πως θριαμβεύσει η κοινή λογική και πως δεν θα υπάρξουν πραγματικοί περιορισμοί για τα ρωσικά ΜΜΕ.

«Εντελώς πρόσφατα, και μάλιστα αυτό συνεχίζεται ακόμη, όλοι προσπαθούσαν και προσπαθούν να μας διδάξουν την δημοκρατία, και πάντα ακούγαμε από τους ανθρώπους αυτούς, ότι ο πιο λαθεμένος τρόπος… είναι να απαγορεύεις κάτι» δήλωσε ο Πούτιν.

Προσέθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι κανόνας της Δημοκρατίας.
πηγή: www.ria.ru

Φαίνεται ότι στο χώρο του Κέντρου διεξάγεται ένας υπέρ πάντων αγών. Δεν πρόκειται για αψιμαχίες, μάλλον χαράζονται διαχωριστικές γραμμές, κρίνεται ποιος θα πάει με ποιον και ποιους θ’ αφήσει. Γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν σαν υπόθεση που δεν μας αφορά... Δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε τη μεθοδική επίθεση αποδόμησης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που εξαπολύθηκε από το γνωστό κέντρο με έδρα τον ΔΟΛ. Ας παραθέσουμε μερικά αποσπάσματα από πρόσφατες ομοβροντίες εναντίον της, για να πάρετε μια ιδέα:

«Κυκλοφορεί ως αστικός μύθος το “παράπονο” της Όλγας Κεφαλογιάννη ότι ο θείος της κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης της είπε κάποτε: “Ολγα μου, εσύ είσαι ανιψιά μου, αλλά η Φώφη είναι κόρη μου”».

«Ο κ. Βαρδής επεδίωκε per terra per mare να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο τον εκλογικό νόμο, για να βρει ο Τσίπρας τις ψήφους που του έλειπαν, ώστε να ισχύσει η απλή αναλογική από τις προσεχείς εκλογές, και θα το επιτύγχανε, αν δεν προέκυπτε η σθεναρή στάση ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ».

«Το ΠΑΣΟΚ κρυφοτρίβεται με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Το νεογεννηματικό ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επανασυστηθεί στους παλιούς ψηφοφόρους του σαν μια αποτριχωμένη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ». «[Το ΠΑΣΟΚ έχει] ολίγον αντιμνημονιακό ύφος, ολίγον παλαιοσυνδικαλιστικό και πολύ αντιδεξιό, σε βαθμό κολλάδικου παροξυσμού». «Κύριο χάρισμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι το ληξιαρχικό δεδομένο του ονόματός της». [Τόσα πολλά σεξιστικά υπονοούμενα σε τόσο λίγες γραμμές… Οσο για το «κολλάδικο», αφορά μεν τον πασόκο συνδικαλιστή Κολλά, αλλά ο ηχητικός συνειρμός δεν παύει να είναι προσεκτικά επιλεγμένος].

Οι προξενητές της Δεξιάς


Προς τι αυτό το μίσος; Τι είναι αυτό που τους κάνει να βγάζουν τόση χολή αδιαφορώντας αν έτσι πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κρέμονταν και τρέφονταν τόσα χρόνια; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, απλώς, έχουν πετάξει σ’ άλλο κλαδί, αλλά ας μην υποκύψουμε στην ευκολία αυτή.

Αυτό που τους έκανε να αγανακτήσουν, είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τις κυβερνητικές τροπολογίες συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του ΣτΕ, διαφοροποιούμενο έτσι από τη ΝΔ και αναγκάζοντάς την να αλλάξει στάση στη διάσκεψη των προέδρων και να ψηφίσει υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ. Ωστόσο, αυτοί που επιτίθενται μ’ αυτό το δολοφονικό τρόπο στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να δηλώσουν έντονα τη διαφωνία τους και να καταγγείλουν μια λανθασμένη, κατά τη γνώμη τους, πολιτική. Δεν τους αρκεί, όμως, αυτό.

Καταφεύγουν σε μεθόδους διασυρμού και σε διάδοση υπαινιγμών για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, γιατί δεν τους φτάνει να την απαξιώσουν στα μάτια όσων συμφωνούν μαζί τους, τους ενδιαφέρει να απαξιωθεί στα μάτια όσων θα μπορούσαν να επικροτήσουν τη στάση της. Έχοντας την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η θέση του σοσιαλδημοκρατικού Κέντρου είναι στο πλάι της Δεξιάς, κάνουν το παν ώστε να μην του δοθεί η δυνατότητα άλλης επιλογή.

Μάχη για τις διαχωριστικές γραμμές


Φαίνεται ότι στο χώρο του Κέντρου διεξάγεται ένας υπέρ πάντων αγών. Δεν πρόκειται για αψιμαχίες, μάλλον χαράζονται διαχωριστικές γραμμές, κρίνεται ποιος θα πάει με ποιον και ποιους θ’ αφήσει. Γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν σαν υπόθεση που δεν μας αφορά. Από την έκβασή του θα εξαρτηθεί ποιες πολιτικές συμμαχίες θα συγκροτηθούν μεσοπρόθεσμα και, συνεπώς, ποια τροπή θα πάρουν τα πράγματα.

Με πρόσχημα τη -βενιζελικής έμπνευσης- συσπείρωση των φιλοευρωπαϊκών και μη λαϊκιστικών δυνάμεων, επιχειρείται να παγιωθεί η συμπόρευση με τη ΝΔ σαν η μόνη σωτήρια για το Κέντρο. Ας είναι ακριβώς αυτή που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην ανυποληψία και τη συρρίκνωση. Δεν τους ενδιαφέρει αυτό, από την αποδέσμευση του Κέντρου θα προτιμούσαν ακόμα και την ανυπαρξία του. Ακριβώς επειδή μια τέτοια αποδέσμευση θα μπορούσε να το στρέψει αριστερά και, επομένως, να ενισχύσει τον αντίπαλο πόλο της Αριστεράς.

Έχει κάτι να πει γι’ αυτό η Αριστερά;


Δυστυχώς, οι ως τώρα αναλύσεις της Αριστεράς για το Κέντρο κινούνται μεταξύ του «τι μπρόκολα, τι λάχανα» και της φαεινής ιδέας της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης». Δηλαδή στον αστερισμό της ασυγχώρητης αναλυτικής ρηχότητας.

Εκείνο που θα είχε ενδιαφέρον να συζητήσει και να δοκιμάσει να εφαρμόσει η Αριστερά, είναι η καλλιέργεια του εδάφους για την προώθηση ενός συνασπισμού κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με κορμό την ίδια. Είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε όχι. Θα μπορούσε έτσι να αποσπάσει, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, δημοκρατικές πολιτικές και λαϊκές δυνάμεις από την επιρροή της Δεξιάς και να προστατέψει ευρύτερες λαϊκές τάξεις από τις επιθέσεις της. Ταυτόχρονα, θα ασφάλιζε και τον εαυτό της από τη «μεγαλοφυή» ιδέα να στραφεί στο Κέντρο -την ώρα που αυτό συρρικνώνεται και σκέφτεται να στραφεί αριστερά!- ενώ θα μπορούσε να αποκρούσει με αυτή τη στάση και τις δικαιολογημένες επιθέσεις από τα αριστερά της. Το κυριότερο, όμως, ίσως είναι ότι έτσι δεν θα εκθέσει την κοινωνία στον κίνδυνο της ενίσχυσης των δήθεν αντισυστημικών εκδοχών της ακραίας Δεξιάς, που θρέφεται από τη μείωση της ριζοσπαστικής διάθεσης της Αριστεράς.

Με τον τρόπο της Αριστεράς


Η πείρα από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά και την πρόσφατη επικράτηση του Τραμπ (αντί του Σάντερς και όχι της Κλίντον) στις ΗΠΑ θα έπρεπε να μας έχει πείσει ότι, παρότι οι εκλογές συχνά κρίνονται στο κέντρο, το πολιτικό παιχνίδι παίζεται στα αριστερά. Αν η Αριστερά δεν μπορεί να μιλήσει με τη δική της -διεθνιστική, αλληλέγγυα, φιλική προς τον ξένο, φεμινιστική και οικολογική- ριζοσπαστική γλώσσα, τότε το παιχνίδι δεν το κερδίζουν οι κεντρώες, αλλά οι εθνοκεντρικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές, σεξιστικές και αδιάφορες για το περιβάλλον ρητορικές και ιδεολογίες.

Αν έχει κάτι να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν είναι να μεταμφιεστεί σε ΠΑΣΟΚ (γιατί δεν μπορεί), ούτε να καταπιεί το ΠΑΣΟΚ ως θήραμα (γιατί η πολιτική βιοποικιλότητα είναι ανάγκη κοινωνική), ούτε να αδιαφορήσει. Με διαφανή τρόπο και δημόσιο λόγο οφείλει να παρέμβει, για να διαμορφώσει τους όρους ενός νέου πολιτικού σκηνικού, το οποίο δεν θα ευνοεί την επανάληψη του έργου που παρακολουθούμε μια τετραετία τώρα. Η ψήφιση της απλής αναλογικής για κάτι τέτοιο μας προετοίμαζε. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ασύγγνωστη επιπολαιότητα.
Χαράλαμπος Γεωργούλας/ΕΠΟΧΗ

Πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. καταγράφεται στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού...Τo εν λόγω διάστημα καταγράφεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,312 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 793 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 1,608 δισ. ευρώ.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42,8 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 938 εκατ. ευρώ ή 2,2%  έναντι του στόχου του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2017.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 40,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 920 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του στόχου του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:
 • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 76 εκατ. ευρώ ή 1,2%
 • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 316 εκατ. ευρώ ή 11,8%
 • Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 30 εκατ. ευρώ ή 1,3%,
 • ΦΠΑ καπνού κατά 18 εκατ. ευρώ ή 3,2%,
 • ΦΠΑ λοιπών κατά 137 εκατ. ευρώ ή 1,3%,
 • Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κλπ) κατά 57 εκατ. ευρώ ή 2,4%,
 • Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 11 εκατ. ευρώ ή 4,7%,
 • Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 15 εκατ. ευρώ ή 2,3%,
 • Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 205 εκατ. ευρώ ή 5,9%.
Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:
 • Φόροι στην περιουσία κατά 24 εκατ. ευρώ ή 0,9%,
 • ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 33 εκατ. ευρώ ή 1,0%.
Έσοδα

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας  μείωση κατά 90 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2017.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2017.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,99 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 938 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2017.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 920 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) για την περίοδο Οκτωβρίου 2016 ανήλθαν σε 237 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 90 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (327 εκατ. ευρώ) του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2017.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την περίοδο Οκτωβρίου 2016 ανήλθαν σε 158 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016 ανήλθαν στα 41,5 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,99 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (43,48 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,5 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 726 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 780 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 327 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, 117 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 53 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας, 269 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 43 εκατ. ευρώ για τις μεταναστευτικές ροές και 30 εκατ. ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, σύμφωνα με την naftemporiki, διαμορφώθηκαν σε 2,99 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 860 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον μήνα Οκτώβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,98 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 119 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 309 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 231 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Για «υπονόμευση» της επένδυσης στο Ελληνικό ύψος 8,1 δισ. ευρώ και 75.000 θέσεων εργασίας κατηγορεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος την κυβέρνηση με αφορμή την παρατεταμένη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου....Με αφορμή την απάντηση που έλαβε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι «Ο κ. Τσακαλώτος ομολογεί ότι μετά την ψήφιση της σύμβασης από τη Βουλή δεν έχει προχωρήσει τίποτα για την επένδυση στο Ελληνικό».

Κατά τη συζήτηση της ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών προσωπικά δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό και δεν απάντησαν στις ερωτήσεις μας» και πως στα ερωτήματα για το «Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από το Υπ. Πολιτισμού που αφορούν θέματα Διατηρητέων και Αρχαιολογίας; Πότε αναμένεται να ξεκινήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η διαβούλευση επί της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για το έργο; Πότε θα ολοκληρωθεί η στελέχωση του Γραφείου Ελληνικού στο Υπουργείο Οικονομικών; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Πότε αναμένεται η κατάθεση του master plan στο ΣτΕ; Πότε θα προχωρήσετε στην έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος;» ο υπουργός «αντί ο να απαντήσει με σαφή χρονοδιαγράμματα, κατέφυγε σε ευχολόγια, ενώ ο χρόνος περνά άπρακτος και κάθε μέρα χάνονται οι 75.000 θέσεις εργασίας και τα 300 εκ.ευρώ προκαταβολή που θα καταθέσει στο Δημόσιο ο επενδυτής, επιπλέον των άλλων ασφαλιστικών εισφορών, φόρων κλπ».

Ο ίδιος δε, προσθέτει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καλέσει τα κόμματα «του δημοκρατικού τόξου, ζητώντας την άμεση σύγκληση των αρμόδιων Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών και Μορφωτικών Υποθέσεων σε κοινή συνεδρίαση, ώστε να προσέλθουν οι αρμόδιοι Υπουργοί και να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στην σχετική ερώτηση του βουλευτή είπε μεταξύ άλλων πως «το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες από τα συναρμόδια υπουργεία και να κατατεθούν όλες οι σχετικές μελέτες ώστε να ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος».

Σε άλλο σημείο δε επισήμανε ότι «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από την στιγμή που θα έχουμε το σχέδιο του επενδυτή θα χρειαστεί περίπου ένα εξάμηνο για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας πλέον για να καθυστερήσει η διαδικασία. Ολοι στο υπουργείο και στα άλλα υπουργεία εργάζονται σκληρά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε εύλογο χρόνο».


Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου


Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πρόοδο της επένδυσης για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού: 

Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών προσωπικά δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό και δεν απάντησαν στις ερωτήσεις μας.

Καταθέσαμε πέντε ξεκάθαρα ερωτήματα:
 • Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από το Υπ. Πολιτισμού που αφορούν θέματα Διατηρητέων και Αρχαιολογίας;
 • Πότε αναμένεται να ξεκινήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η διαβούλευση επί της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για το έργο;
 • Πότε θα ολοκληρωθεί η στελέχωση του Γραφείου Ελληνικού στο Υπουργείο Οικονομικών; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
 • Πότε αναμένεται η κατάθεση του master plan στο ΣτΕ;
 • Πότε θα προχωρήσετε στην έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος;
Αντί ο Υπουργός να απαντήσει με σαφή χρονοδιαγράμματα, κατέφυγε σε ευχολόγια, ενώ ο χρόνος περνά άπρακτος και κάθε μέρα χάνονται οι 75.000 θέσεις εργασίας και τα 300 εκ.ευρώ προκαταβολή που θα καταθέσει στο Δημόσιο ο επενδυτής, επιπλέον των άλλων ασφαλιστικών εισφορών, φόρων κλπ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια να βλέπει τη δημόσια περιουσία να ρημάζει και την ανεργία να διογκώνεται ενώ υπάρχουν άμεσες λύσεις. Αποστέλλουμε άμεσα επιστολή σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ζητώντας την άμεση σύγκληση των αρμόδιων Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών και Μορφωτικών Υποθέσεων σε κοινή συνεδρίαση, ώστε να προσέλθουν οι αρμόδιοι Υπουργοί και να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

"Θα έπρεπε να έχει ανασταλεί προ πολλού η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας”, τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος για τις Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας...Η ευρωβουλευτής βασιζόμενη στο ψήφισμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα καταδικαστικό για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και τις πολιτικές που ακολουθεί η ηγεσία της, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει “τις απειλές προς τους γείτονες της, τις καθημερινές παραβιάσεις εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε. και την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας του στάτους της περιοχής”.

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στην Ε.Ε τονίζοντας ότι “συγκεκριμένα συμφέροντα ανέχτηκαν την παραβίαση όλων σχεδόν των Ευρωπαϊκών Συνθηκών από την Τουρκία, ενώ η Ε.Ε., ευθυνόμενη για τις αιτίες, αρνείται να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο. Όσο συμβαίνει αυτό η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Εσείς θα βγάζετε ανακοινώσεις και εμείς ψηφίσματα γνωρίζοντας όλοι ότι εκβιάζει με 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες”.

Η Σοφία Σακοράφα, κλείνοντας την παρέμβασή της, κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο να αναγνωρίσει την πραγματικότητα επισημαίνοντας για πολλοστή φορά ότι “η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της Ε.Ε. όχι γιατί δεν θα την θέλουμε εμείς, αλλά πρωτίστως γιατί δεν το θέλει η ίδια.”

Το κείμενο της παρέμβασης:

"Κυρία Μογκερίνι,

Είναι το 5ο κατά σειρά ψήφισμα, το πλέον καταδικαστικό για την Τουρκία.
Σε όσα αναφέρει για αθρόες διώξεις, συλλήψεις, φυλακίσεις κλπ... Προσθέτω: απειλές στους γείτονες της.

Καθημερινές παραβιάσεις εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε. και
αμφισβήτηση του στάτους της περιοχής!

Όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις προ πολλού.

Ήταν όμως η υποτιθέμενη επαναφορά της θανατικής καταδίκης που ώθησε κάποιους να ψελλίσουν για αναστολή.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Συγκεκριμένα συμφέροντα ανέχτηκαν την παραβίαση όλων σχεδόν των Ευρωπαϊκών Συνθηκών από την Τουρκία.

Η Ε.Ε., ευθυνόμενη για τις αιτίες, αρνείται να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο.

Όσο συμβαίνει αυτό η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Εσείς θα βγάζετε ανακοινώσεις και εμείς ψηφίσματα γνωρίζοντας όλοι ότι εκβιάζει με 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Το επαναλαμβάνω πάλι πιστεύοντας ότι το αντιλαμβάνεστε :

Η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της Ε.Ε. όχι γιατί δεν θα την θέλουμε εμείς, αλλά πρωτίστως γιατί δεν το θέλει η ίδια."

Η έκρηξη συντάραξε το κτίριο, όπου βρίσκεται το γραφείο του κυβερνήτη, Μαχμούτ Ντεμιρτάς. «Δύο άνθρωποι πέθαναν και δεκαέξι έχουν τραυματιστεί» δήλωσε ο κυβερνήτης...

 
 
Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (24/11) στην πόλη Άδανα, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, ενώ υπάρχουν περισσότεροι τουλάχιστον δεκαέξι τραυματίες.

Η έκρηξη συντάραξε το κτίριο, όπου βρίσκεται το γραφείο του κυβερνήτη, Μαχμούτ Ντεμιρτάς. «Δύο άνθρωποι πέθαναν και δεκαέξι έχουν τραυματιστεί» δήλωσε ο κυβερνήτης.

Πίσω από την έκρηξη, πιστεύεται πως κρύβεται μία γυναίκα. «Ένας αυτοκίνητο ανατινάχτηκε το πρωί στην είσοδο της διοίκησης. Μία γυναίκα είναι ύποπτη για τρομοκρατική πράξη» δήλωσε ο Ντεμιρτάς μιλώντας στο NTV της Τουρκίας. Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια και τμήματα της πρόσοψης του κτιρίου ξεκόλλησαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μουεζίνογλου, την επίθεση πραγματοποίησαν ένοπλοι κούρδοι του PKK, όπως μετέδωσε το CNN Turk, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μετέδωσε ότι η έκρηξη πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ο υπουργός δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι πέντε από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα Άδανα βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας και 16 χιλιόμετρα από την Αεροπορική Βάση του Ιντσιρλίκ, την οποία οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Τον Μάρτιο, οι οικογένειες των αμερικανών στρατιωτικών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα Άδανα και κάποιες άλλες περιοχές της Τουρκίας για λόγους ασφαλείας.

«Η καταραμένη τρομοκρατία συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο τους πολίτες μας. Θα αναμετρηθούμε με αυτή την τρομοκρατία μέχρι τέλους στο όνομα της ανθρωπότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές σχέσεις Ομέρ Τσελίκ προσθέτοντας ότι επικοινώνησε με τον κυβερνήτη της πόλης.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα προειδοποίησε πριν από τρεις εβδομάδες ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις «συνεχίζουν τις επιθετικές τους προσπάθειες εναντίον αμερικανών πολιτών και άλλων ξένων στα Άδανα», ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει απευθύνει προειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη νοτιοανατολική Τουρκία.
πηγή: TPP

Το άρθρο των Financial Times επισημαίνει ότι η Κομισιόν αναγνώρισε σχετικά πρόσφατα στη περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ότι δεν έχει «οικονομικό ή πολιτικό νόημα προσπαθήσει να τους επιβάλει ένα αντιπαραγωγικό δημοσιονομικό σφίξιμο. Οπότε, το να συνεχίζει να επιμένει στη λιτότητα στην Ελλάδα φαίνεται αυθαίρετο και άδικο»....Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να υιοθετήσει στη περίπτωση της Ελλάδας την ίδια ισορροπημένη στάση που κράτησε στα δημοσιονομικά άλλων κρατών-μελών και να μην εμμείνει στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 τονίζει η εφημερίδα Financial Times (FT) σε κύριο άρθρο της.

Η ελληνική οικονομία έχει αναπτυχθεί για δύο διαδοχικά τρίμηνα αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα αντέξει μια αέναη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρει.

Η προσεκτική δημοσιονομική προσαρμογή που θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος φερέγγυο είναι διαφορετική από την βάναυση επιμονή στην επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, τονίζει.

Το ΔΝΤ τάσσεται, ορθά, εναντίον των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα καθώς μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να καταπνίξει την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να μεταθέσει για αργότερα τη μείωση του χρέους, επισημαίνει.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η Κομισιόν αναγνώρισε σχετικά πρόσφατα στη περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ότι δεν έχει «οικονομικό ή πολιτικό νόημα να προσπαθήσει να τους επιβάλει ένα αντιπαραγωγικό δημοσιονομικό σφίξιμο. Οπότε, το να συνεχίζει να επιμένει στη λιτότητα στην Ελλάδα φαίνεται αυθαίρετο και άδικο».

Επίσης, παρατηρεί ότι αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και ειδικότερα της Γερμανίας, τάσσονται υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης εξαιτίας της αξιοπιστίας που φέρνει η παρουσία του.

«Αν το Ταμείο δεν κάνει πίσω (στη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα), όπως θα όφειλε, το Βερολίνο θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη συμμετοχή του ΔΝΤ και στη διατήρηση του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας,» προσθέτουν η FT.

Ειδικά για την Γερμανία, το κύριο άρθρο της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι θα πρέπει να είναι προσεκτική γιατί τυχόν απομάκρυνση του Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω.

Στην Ελλάδα, έχουν, ήδη, δηλώσει συμμετοχή στον θεσμό της "Μαύρης Παρασκευής" - Black Friday - αρκετές αλυσίδες, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, παρότι η Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δεν έχει λάβει επίσημα θέση... Θεσμός στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, η Μαύρη Παρασκευή - Black Friday - γίνεται συνήθεια, πλέον, και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών. Φέτος έχει οριστεί στις 25 Νοεμβρίου.

Στην Ελλάδα, έχουν, ήδη, δηλώσει συμμετοχή αρκετές αλυσίδες, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, παρότι η Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δεν έχει λάβει επίσημα θέση.

Όμως, οι Έλληνες καταναλωτές δεν χρειάζεται να περιοριστούν στα ελληνικά καταστήματα. Μπορούν να αξιοποιήσουν τις μεγάλες προσφορές που γίνονται στο εξωτερικό, κάνοντας τις παραγγελίες τους ηλεκτρονικά.

Άλλωστε, μελέτη της εταιρεία GfK για λογαριασμό της PayPal, δείχνει ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες ψωνίζουν από το εξωτερικό, και κυρίως από τις ΗΠΑ, δεν είναι μόνο οι ελκυστικές τιμές, αλλά και η δυνατότητα να αποκτήσουν προϊόντα που δεν διατίθενται στη χώρα μας.

Ιδού, λοιπόν, κάποιες συμβουλές για όσους σκοπεύετε να «μαυρίσετε» την Παρασκευή:

Επιλέξτε αξιόπιστες πλατφόρμες πληρωμών:
Το 20% των Ελλήνων έχει εγκαταλείψει το καλάθι αγορών, ενώ ψώνιζε από ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα, έχοντας αμφιβολίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών ή οικονομικών δεδομένων του, σύμφωνα με σχετική έρευνα της GfK για την PayPal. Όταν πραγματοποιείτε αγορές από το εξωτερικό, να ελέγχετε πάντοτε εάν παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω αξιόπιστων και ασφαλών συστημάτων.

Τσεκάρετε τις προσφορές σε διάφορα e-shops:
Οι Έλληνες ψωνίζουν από ηλεκτρονικά καταστήματα στο εξωτερικό κυρίως είδη ένδυσης (41%), ηλεκτρονικές συσκευές (31%), καθώς και κοσμήματα και ρολόγια (17%). Ωστόσο, οι γίγαντες του e-commerce, όπως η Amazon, δεν αποτελούν τους μοναδικούς προορισμούς, όπου μπορεί κάποιος να βρει τα εν λόγω προϊόντα. Αφιερώστε λίγο χρόνο και περιηγηθείτε στο Internet, ώσπου να εντοπίσετε μικρότερα sites που προσφέρουν διάφορα προϊόντα σε ελκυστικές τιμές ή μη διαθέσιμα στην Ελλάδα.

Συνδυάστε πολλά πακέτα σε ένα:
Υπάρχουν πλατφόρμες όπου μπορείτε να «μαζέψετε» τα ψώνια σας σε ένα «καλάθι» ώστε να περιορίσετε σημαντικά και το κόστος των μεταφορικών και τον χρόνο παράδοσης.

Ψυχραιμία, ψυχραιμία και υπομονή!
Πολλοί καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να ψωνίσουν κάτι εντελώς άχρηστο, μόνο και μόνο επειδή το βρήκαν σε έκπτωση. Σύμφωνα με την υπηρεσία στατιστικών Statista, τα έσοδα από τις online συναλλαγές κατά τη διάρκεια της Black Friday πέρυσι στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια!

Άλλωστε δεν είναι μόνο η Μαύρη Παρασκευή. Μην ξεχνάτε ότι έπεται και η Διαδικτυακή Δευτέρα - Cyber Monday, σύμφωνα με το euronews.

Πώς προέκυψε η ονομασία "Black Friday"


Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ' ου και η ονομασία Black Friday.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.

Οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά ρέπος, μειώνοντας τα υπόλοιπα της χρηματοδότησής τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) και βελτιώνοντας τα προφίλ τους αναφορικά με τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση, τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Moody's...Ο οίκος Moody's αναβάθμισε σε σταθερές από αρνητικές τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του για βελτίωση της χρηματοδότησης και κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, σταθμίζοντας το μεγάλο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις περιορισμένες ευκαιρίες χορηγήσεων δανείων. Οι προοπτικές εκφράζουν την προσδοκία του Moody's για την εξέλιξη του αξιόχρεου των τραπεζών στην Ελλάδα τους επόμενους 12-18 μήνες.

«Αναμένουμε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα επιστρέψουν σε οριακή κερδοφορία το 2016-17, με βάση τις σημαντικά χαμηλότερες προβλέψεις για ζημιές από δάνεια, το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και τις περιορισμένες λειτουργικές δαπάνες», δηλώνει ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος και υψηλόβαθμο στέλεχος για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας του Moody's, ο οποίος είναι και ο συντάκτης της έκθεσης για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά ρέπος, μειώνοντας τα υπόλοιπα της χρηματοδότησής τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) και βελτιώνοντας τα προφίλ τους αναφορικά με τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση. Ωστόσο, ο Moody's σημειώνει ότι είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζες στην επισκοπούμενη περίοδο.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, επίσης, να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του αποθέματος των προβληματικών δανείων τους. Ο οίκος αναμένει ότι ό όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα παραμείνει υψηλός, πάνω από το 40% του συνόλου των δανείων τους, έως το τέλος του 2017, από περίπου 45% τον Ιούνιο του 2016.

Ο οίκος προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,8% το 2017 έναντι μηδενικού ρυθμού (0%) στο σύνολο του 2016.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία μείωση του χρέους που θα συνοδεύεται με μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να πληρώνει λιγότερα για το χρέος και περισσότερα για την ανάπτυξη, γεγονός που θα καθιστά και το χρέος βιώσιμο, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δραγασάκης....Χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής από το 2019 και φορολογικές ελαφρύνσεις εφόσον οι Ευρωπαίοι προχωρήσουν στην ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε εκδήλωση του οργανισμού «διαΝΕΟσις» με θέμα "Χάρτης Εξόδου από την κρίση, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα".

Όπως εξήγησε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μία μείωση του χρέους που θα συνοδεύεται με μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να πληρώνει λιγότερα για το χρέος και περισσότερα για την ανάπτυξη, γεγονός που θα καθιστά και το χρέος βιώσιμο. Είναι, συνεπώς, ένα αίτημα δίκαιο και αμοιβαία επωφελές, ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία όσοι αυτοβούλως συνδέουν το αίτημα αυτό με νέες δεσμεύσεις ή ακόμη και νέα μνημόνια.
"Αν η μείωση των πλεονασμάτων επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, τότε θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε ένα τριετές πρόγραμμα στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων, στήριξης των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Και να συζητήσουμε τις ακριβείς αναλογίες μιας τέτοιας κατανομής" υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο κ. Δραγασάκης επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας τη ΝΔ ότι επιδιώκει την αποτυχία της διαπραγμάτευσης προκειμένου η χώρα να αναγκαστεί να υπογράψει ένα τέταρτο Μνημόνιο.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υπογράμμισε ότι κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η αποφασιστική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η συστηματική καταπολέμηση του προβλήματος της ανασφάλιστης και της μαύρης εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση όλα όσα συνδέονται με τη διαπραγμάτευση, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο, το αργότερο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017. "Δεν είναι απλώς επιθυμητό, είναι αναγκαίο. Μόνο έτσι θα υπάρξει ο χρόνος να γίνουν αρκετές δοκιμαστικές πράξεις δανεισμού, ώστε να μη συμβεί ό,τι και το 2014, όταν η έκδοση ενός ομολόγου αποδείχτηκε επιτυχής, αλλά η αμέσως επόμενη κατέληξε σε φιάσκο, επηρεάζονταν αρνητικά όλες τις μετέπειτα εξελίξεις" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτιμώντας μάλιστα ότι οι στόχοι αυτοί είναι απολύτως εφικτοί, καθώς η κυβέρνηση έχει επιδείξει και θέληση και αποφασιστικότητα να κάνει ό,τι εξαρτάται από την ίδια, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι στην ώρα τους.

Γενική απεργία πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη 24/11, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια... Η περίοδος που διανύουμε βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τα φτωχομεσαία κοινωνικά στρώματα μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση:
Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., που ψηφίστηκε από τον Ελληνικό λαό με τη δέσμευση ότι θα σταματήσει τον μνημονιακό κατήφορο, υλοποιεί με απαράμιλλη προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Τα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. στον χώρο του Δημοσίου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, περί επιτελικού κράτους, που ξεκίνησαν από τις κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και στοχεύουν σε ένα κράτος που ουσιαστικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει κυρίως προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Στον Δημόσιο Τομέα δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών, κάτι που ήταν μνημονιακή υποχρέωση από το μεσοπρόθεσμο του 2011 και το οποίο οι αγώνες μας δεν επέτρεψαν, μέχρι τώρα, να εφαρμοσθεί.

Η επίθεση στο Δημόσιο γίνεται για να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι προσοδοφόρες υπηρεσίες του και το σχέδιο περιλαμβάνει σταδιακά βήματα. Με αρχή την επαναξιολόγηση των δομών, που θα είναι η δικαιολογία και η δήθεν «τεκμηρίωση» για τα νέα οργανογράμματα Υπουργείων και την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, θα περάσει η σκυτάλη στην «αξιολόγηση» των εργαζομένων, με ατομική στοχοθεσία, που θα ξεκινάει, ωστόσο, από τους στόχους των Υπουργών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την κινητικότητα των υπαλλήλων, που διευκολύνεται από την εφαρμογή όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που κληρονόμησε και διατηρεί η κυβέρνηση, αφού έχει δημιουργήσει τον «κρατικό υπάλληλο» και έχει καταργήσει τις κενές οργανικές θέσεις. Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα υποχρεωθούν τελικά να μετακινούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου, επιτελικού Δημοσίου.

Σταδιακά, με τις μετακινήσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες θα αλλάζουν και οι σχέσεις εργασίας. Θα ακολουθούν, έτσι, την απόλυτη «ευελιξία» που έχει καθιερωθεί πλέον και στο Δημόσιο, με τους συμβασιούχους που ήδη περνάνε σαν διαδοχικά κύματα από τις θέσεις που παλιότερα είχαν μόνιμοι υπάλληλοι.

Με το Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο κυβέρνηση και δανειστές απέτρεψαν τις αυξήσεις που προβλέπονταν με το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, ενώ η ίδια η κυβέρνηση λίγους μήνες μετά νομοθέτησε τον «κόφτη», δηλαδή το αυτόματο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων προκειμένου να μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος και τα τοκοχρεολύσια.

Για το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζουν νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Θα έχουν ως αιχμές την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, τη διεύρυνση και γενίκευση της ελαστικοποίησης και της εκ περιτροπής εργασίας.

Οι συνεχείς επιθέσεις και η συκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και οι δικαστικές παρεμβάσεις προοιωνίζουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στη συνδικαλιστική νομοθεσία και να προχωρήσουν σε αλλαγή της, με κύρια αιχμή τη διευκόλυνση των απολύσεων συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων, τον περιορισμό και την ουσιαστική ακύρωση του δικαιώματος της απεργίας και την επαναφορά της ανταπεργίας (lockout) των εργοδοτών.

Με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο για το Υπερταμείο σχεδιάζουν να βάλουν όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στο νέο υπερΤΑΙΠΕΔ και να διορίσουν διοίκηση ελεγχόμενη από τους δανειστές. Να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως τη Δ.Ε.Η. και να ανοίξουν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Συνάδελφοι,

Το 3ο μνημόνιο αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του εργασιακού μεσαίωνα που έχουν σχεδιάσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Κυβερνήσεις της χώρας μας επιμένοντας σταθερά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, φροντίζοντας να μετακυλίεται το κόστος της κρίσης διαρκώς πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η πολιτική οδηγεί στην έξαρση του ρατσισμού στις χώρες της Ευρώπης και ανοίγει το δρόμο στις ακροδεξιές και νεοναζιστικές συμμορίες.

Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μέχρι τέλους το 3ο Μνημόνιο  προβάλλοντας την «απαίτηση» της για χαλάρωση της θηλιάς του χρέους από τους δανειστές.

Η έξοδος από αυτό το τέλμα είναι εφικτή, απαιτεί αγωνιστική, ενωτική δράση ενάντια στα μνημόνια, στη λιτότητα, στο νεοφιλελευθερισμό και στο ρατσισμό. Απαιτεί σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ και διεκδίκηση άμεσης διαγραφής του χρέους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη Γενική Απεργία την ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016. Η Απεργία μας αυτή πρέπει και μπορεί να αποκτήσει παλλαϊκά-πανεργατικά χαρακτηριστικά, με την συμμετοχή των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα αλλά και των νέων, των άνεργων, των επιστημόνων και των αυτοαπασχολούμενων για να ξαναπιάσουμε το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στα μνημόνια.

Διεκδικούμε:

1. Δημόσιες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτό σημαίνει: Την προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, στην Αυτοδιοίκηση, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς και σ’ όλες τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.

2. Το σταμάτημα των διαδικασιών αξιολόγησης δομών κι εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περικόπτουν οργανικές θέσεις, πριμοδοτούν υπέρμετρα το επιτελικό προσωπικό του Δημοσίου, δίνουν υπηρεσίες σε ιδιώτες (outsourcing) κι ανοίγουν τον δρόμο των απολύσεων και της διεύρυνσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

3. Την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας και την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών, με προσωπικό μόνιμης, σταθερούς και πλήρους εργασίας. Την κατάργηση των εργολαβιών και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες σ’ όλο το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Νοσοκομεία και τους Ο.Τ.Α.

4. Γενναία αύξηση των δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και για Δημόσιες επενδύσεις.

5. Κατάργηση όλων των νόμων που μείωσαν μισθούς – συντάξεις – κοινωνικά επιδόματα. Αύξηση των μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Όχι στη σύνδεση μισθού με την αξιολόγηση και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Όχι στην αύξηση των ωρών εργασίας.

6. Να σταματήσει η καταλήστευση του εισοδήματός μας από τη φορολογική επιδρομή. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση της φορολογίας για τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους και τους χαμολοσυνταξιούχους.

7. Όχι στη ληστεία του τραπεζικού κεφαλαίου και στις Δημόσιες χρηματοδοτήσεις στον τραπεζικό τομέα. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να αναπροσαρμοστούν τα στεγαστικά δάνεια με βάση τα σημερινά εισοδήματα των εργαζόμενων, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή αξία των ακινήτων. Να μηδενιστούν τα τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία φτάνουν ακόμα και στο 6% στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

8. Δωρεάν, Δημόσια και υψηλής ποιότητας Παιδεία, Υγεία, Περίθαλψη, Ασφάλιση, Κοινωνική Πρόνοια και Πολιτισμό για όλους. Δημόσιες Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες με χαμηλό κόστος. Να ανήκουν στο Δημόσιο όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας (ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, μέσα μεταφοράς, φάρμακο, υγεία). Να επανέλθουν στο Δημόσιο όλες οι επιχειρήσεις και οργανισμοί που ιδιωτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με ακύρωση των σχετικών συμβάσεων.

9. Κατοχύρωση του δικαιώματος των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και της σύναψης γενικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στη Γενική Απεργία

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Συγκέντρωση: Πλατεία Κλαυθμώνος 11:00πμ

Η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος....«Διανύουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «μια περίοδο πυκνής διεθνούς κινητικότητας, η οποία εύλογα προκαλεί ανησυχία … Η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Ταυτόχρονα, η Ένωση θα πρέπει να διαχειριστεί το Brexit ... Στη γειτονιά μας, οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί … Η Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι απρόβλεπτη. Οι συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητούν μονομερώς το διεθνές συμβατικό θεμέλιο της ισορροπίας στην περιοχή μας, καθώς και των σχέσεων μας με τη γείτονα χώρα … Η Αλβανία επιδίδεται σε ένα κρεσέντο εθνικισμού, βάζοντας στο τραπέζι το σύνολο των διμερών μας σχέσεων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Η πιθανότητα να καταρρεύσει είναι υπαρκτή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας. Σχέδιο Β δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ρευστότητας, όπου ανασχεδιάζονται στρατηγικές και συμμαχίες, η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις, χωρίς καμιά ξεκάθαρη εθνική στρατηγική … Και όπως φαίνεται και από την σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα του χρέους την Παρασκευή στο Βερολίνο, στην οποία δεν προσκλήθηκε η ελληνική Κυβέρνηση, κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς. Είναι πολύ κρίμα. Διότι, αν δεν είχαμε σήμερα την θλιβερή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ισχυρή ατμομηχανή ανάπτυξης η οποία δεν θα έκανε απλά περήφανους τους πολίτες της αλλά θα δικαίωνε και όλους όσους μας έχουν στηρίξει … Για το λόγο αυτό, δεν είναι μόνον η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα που κάνει επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, είναι και οι διεθνείς εξελίξεις … Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, μια ισχυρή και αξιόπιστη Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση με ξεκάθαρες θέσεις, με αξιοπιστία, με κύρος, που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και του λαού και δεν θα είναι ο επαίτης της διεθνούς κοινότητας».

Αναφερόμενος στην έξαρση του λαϊκισμού που «σαρώνει το σύνολο του δυτικού κόσμου», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: το να υιοθετείς δημαγωγικές λαϊκίστικες υπεραπλουστεύσεις, επενδύοντας στην απελπισία των απογοητευμένων πολιτών, είναι ασυγχώρητο λάθος. Το λάθος αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε. Έχουμε διδαχθεί και από την κρίση και από τα λάθη του πολιτικού συστήματος συνολικά. Και αυτά τα λάθη δεν πρόκειται να τα επαναλάβουμε. Δεν θα αγνοήσουμε κανέναν, γιατί κανείς δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο. Αλλά, πάντως, δεν θα τάξουμε τα πάντα στους πάντες. Δεν θα αντιμετωπίσουμε την έξαρση του λαϊκισμού, υιοθετώντας τον. Ούτε θα στρογγυλέψουμε τον πολιτικό μας λόγο για να γίνουμε αρεστοί. Θα ακούσουμε την τραυματισμένη κοινωνία και θα χτίσουμε βήμα - βήμα σχέσεις εμπιστοσύνης. Πρώτα απ’ όλα, όμως, εξηγώντας στους πολίτες γιατί οι πολιτικές μας ωφελούν τους πολλούς. Ωφελούν τους πάρα πολλούς Έλληνες, που σήμερα αισθάνονται ξεχασμένοι. Η μείωση των φόρων θα ανακουφίσει την μέση ελληνική οικογένεια ... Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ανακουφίσει κυρίως τους μικρούς επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις. Οι νέες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργήσουν δουλειές για να αποκτήσουν προοπτική αυτοί που σήμερα φεύγουν από την πατρίδα μας. Η πολιτική μας για την Παιδεία αποσκοπεί να φτιάξει καλύτερα δημόσια σχολεία και δημόσια Πανεπιστήμια, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε κάθε παιδί που θέλει και μπορεί και αξίζει να πάει μπροστά. Η πολιτική μας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δώσει όχι τη λύση, αλλά μια ανακούφιση στο πρόβλημα της ακραίας φτώχειας που ακουμπάει σήμερα τους 1.500.000 πολίτες. Όλα όσα θα κάνουμε δεν αφορούν μόνο νούμερα, αφορούν πολλούς ανθρώπους. Αφορούν οικογένειες, δουλειές, εκπαίδευση, τα όνειρα της σιωπηλής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε σε συστράτευση όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι στο λαϊκισμό, τονίζοντας: «Είμαστε όλοι μας μπροστά στην πρόκληση μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Και αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που στέκονται απέναντι στον εθνικά επικίνδυνο λαϊκισμό και απέναντι στην ανευθυνότητα και στον τυχοδιωκτισμό της σημερινής Κυβέρνησης. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μας χωρίζουν και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταθεί και πάλι όρθια αυτή η χώρα. Για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδέτερης στάσης και ίσων αποστάσεων. Έχουμε όλοι μας ευθύνες απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στην ίδια την Ιστορία. Το έχω πολύ πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Το διακύβευμα υπερβαίνει τον καθένα από εμάς ατομικά. Το ζητούμενο είναι να μη μας υπερβεί και όλους συλλογικά. Γιατί αυτό θα οδηγούσε, με μαθηματική ακρίβεια, στην καταστροφή. Και τότε κανείς, ούτε οι πολίτες, αλλά ούτε η Ιστορία, θα συγχωρήσουν είτε την άρνηση είτε την ουδετερότητα. Το ξέρουμε καλά, το εισπράττουμε κάθε μέρα ότι στη Νέα Δημοκρατία έχει πέσει ο κλήρος να εκφράσει αυτό το ισχυρό ρεύμα πολιτικής αλλαγής».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη «να μπει το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας με τον ελληνικό λαό. Με δραστική μείωση φόρων για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αλλαγών στο Κράτος και στην οικονομία. Με ενίσχυση της ρευστότητας, με σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Έτσι, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για 4% ετήσια αύξηση του Α.Ε.Π. και 120.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για μια πενταετία. Οι ευκαιρίες ανάπτυξης είναι αναμφισβήτητα σημαντικές για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να τις χάσουμε για άλλη μια φορά. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να περιμένει».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «το αίτημα για πολιτική αλλαγή πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία» και τόνισε: «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο μια Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Μια Κυβέρνηση που υπερφορολογεί τους πολίτες σε κάθε ευκαιρία. Μια Κυβέρνηση που επενδύει στον κοινωνικό διχασμό για να κρύψει τις δικές τις αδυναμίες. Μια Κυβέρνηση που ευνοεί τους λίγους σε βάρος των πολλών. Μια Κυβέρνηση που υπονομεύει συνειδητά τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας: «Η Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, αδυνατεί να δώσει λύσεις και να βάλει τη χώρα σε ένα δρόμο… Ο πλούτος που χάθηκε από την αναίτια παράταση της ύφεσης τα τελευταία δύο χρόνια υπολογίζεται σε 26 δις ευρώ. Κάτι παραπάνω από 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Στην αγορά εργασίας, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώνονται προς όφελος της μερικής απασχόλησης … Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 23 δις, παρά τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα. Η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην παράλογη υπερφορολόγηση. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται. Το 2016 έκλεισαν 3.000 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών μειώθηκαν κατά 37 δις ευρώ στις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% που περιέχεται στον προϋπολογισμό του 2017 δεν είναι ρεαλιστική. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να “στραγγαλίζεται” από την υπερφορολόγηση, που αποτελεί συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, τη “στάση πληρωμών” και την έλλειψη ρευστότητας. Η υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών προσκρούει στην αναβλητικότητα και τις ιδεοληπτικές εμμονές των κυβερνώντων».

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κανείς δεν αντιλέγει ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση … Σήμερα, το χρέος έχει αναχθεί σε ένα προπέτασμα για να κρυφτεί η κυβερνητική ανικανότητα. Ας το πούμε, λοιπόν, ξεκάθαρα. Η διευθέτηση του χρέους χρειάζεται. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ικανή συνθήκη εξόδου από την κρίση. Πρέπει να γίνει, τη θέλουμε, τη διεκδικούμε. Αλλά μαζί με αυτήν χρειάζονται τολμηρές αλλαγές στην οικονομία, στο Κράτος, στη δημόσια διοίκηση. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας και θα φέρουν επενδύσεις. Αν συμβούν αυτά, τότε θα μπορέσουμε πράγματι να επαναδιαπραγματευτούμε στην απλή βάση που πάντα αποτελούσε τον πυρήνα της πολιτικής μας: Πάρτε μεταρρυθμίσεις και δώστε μας μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής προσαρμογής και μικρότερα πλεονάσματα. Αυτή ήταν η δική μας φιλοσοφία. Θυμίζω ότι εμείς πρώτοι προτείναμε τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 σε 2%. Αλλά, ταυτόχρονα, αναλάβαμε και μια σειρά από δεσμεύσεις για πολιτικές που μπορούν να πετύχουν μια σημαντική ανάπτυξη της τάξης 4%».

Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Το μητρώο πολιτικών στελεχών εξελίσσεται δυναμικά και αναδεικνύει ικανούς νέους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Οργανωνόμαστε εσωτερικά. Με πιο ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες στην άσκηση του αντιπολιτευτικού μας έργου. Και αιχμή του δόρατος εσάς, την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα … Σε μια χώρα που ο λαός υποφέρει και αγωνιά για το αύριο, για το μέλλον των παιδιών του που στενάζουν από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικής, δεν έχουν καμία θέση φαινόμενα αλαζονείας. Τέτοια φαινόμενα δεν θα τα ανεχθώ ούτε σήμερα στην Αντιπολίτευση, ούτε αύριο στην Κυβέρνηση. Είμαστε εδώ επειδή ο λαός μας εμπιστεύθηκε ό,τι ιερότερο διαθέτει στη Δημοκρατία: Την ψήφο του. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν. Για αυτό αναδιοργανώσαμε τον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσής μας με ένα στενό προσωπικό μαρκάρισμα κάθε μέλους της Κυβέρνησης ... Πολλοί έσπευσαν να ονομάσουν τον νέο τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης “σκιώδη Κυβέρνηση”. Εγώ, μάλλον, δεν θα υιοθετούσα αυτόν το χαρακτηρισμό. Δεν θα τον υιοθετούσα για έναν απλό λόγο. Κυβέρνηση θα γίνουμε όταν μας δώσει την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός».

Η τουρκική κυβέρνηση δέχεται δριμεία κριτική από την Ευρώπη για το κύμα εκκαθαρίσεων που έχει εξαπολύσει στον στρατό, την δημόσια διοίκηση και τα μέσα ενημέρωσης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος....Οργισμένη, σύμφωνα με το euronews, ήταν η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  στην πρωτοβουλία των κυριότερων ομάδων του ευρωκοινοβουλίου να προωθήσουν προς ψήφιση πρόταση για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία αξία για μας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος και κατηγόρησε την Δύση για την ανοχή που επιδεικνύει απέναντι στους επίδοξους πραξικοπηματίες και το PKK.

«Αν μείνουμε σιωπηλοί, μετά από όλα αυτά τα γεγονότα, αν δεν αντιδράσουμε, η Δύση θα συνεχίσει να υποδέχεται σε κόκκινα χαλιά τους τυράννους που έχουν αίμα στα χέρια τους απλά και μόνο επειδή την κολακεύουν και από την άλλη θα βάζει την ταμπέλα του δικτάτορα σε όσους την επικρίνουν», τόνισε.

Η τουρκική κυβέρνηση δέχεται δριμεία κριτική για το κύμα εκκαθαρίσεων που έχει εξαπολύσει στον στρατό, την δημόσια διοίκηση και τα μέσα ενημέρωσης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Άνγκελα Μέρκελ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους.


«Δεν δικαιολογούνται όμως οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου, οι συλλήψεις χιλιάδων πολιτών και αυτό ξεκάθαρα το επικρίνουμε. Όμως την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να κόψουμε το νήμα των συνομιλιών. Διότι ενδιαφερόμαστε για μια καλή συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος..

Η Άγκυρα κατηγορεί τις δυτικές κυβερνήσεις ότι επιδεικνύουν ήπια στάση απέναντι στο δίκτυο των «γκιουλενιστών», που φέρεται να βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία και ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους του PKK, οργάνωση η οποία θεωρείται τρομοκρατική.
euronews