11/25/16

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απείλησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η χώρα του θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες....Με άνοιγμα των συνόρων και εισροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών απειλεί την Ευρώπη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του ισχυρού άνδρα της Άγκυρας στο μη δεσμευτικό ψήφισμα της Ευρωβουλής για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Όταν 50.000 μετανάστες έφτασαν στο Καπίκουλε (στη μεθόριο με τη Βουλγαρία), κλαίγατε. Τι θα κάνατε αν η Τουρκία άνοιγε τα σύνορα, έχετε αναλογιστεί; Κοιτάξτε εάν προχωρήσετε περαιτέρω τα σύνορα θα ανοίξουν, πρέπει να το ξέρετε. Ούτε εγώ, ούτε το έθνος νοιαζόμαστε για κενές περιεχομένου απειλές», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας

479 ευρωβουλευτές υποστήριξαν το ψήφισμα για τα πάγωμα της «μαραθώνιας» ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Μπορεί η απόφαση να είχε συμβολικό χαρακτήρα, ο αντίκτυπος της όμως στην Άγκυρα ήταν ισχυρός.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε πως η συμφωνία για το προσφυγικό πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία.
πηγή:euronews

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg και εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δήλωσε χαρακτηριστικά «ακούω είναι πως οι συνομιλίες είναι πολύ εποικοδομητικές και σημειώνεται μεγάλη πρόοδος»....Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ εξετάζουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και αλλαγές στις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg και εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δήλωσε χαρακτηριστικά «ακούω είναι πως οι συνομιλίες είναι πολύ εποικοδομητικές και σημειώνεται μεγάλη πρόοδος».
Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Eurogroup του Μαΐου και θα γίνουν επιπλέον βήματα για να μειωθεί το βάρος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Επεσήμανε επίσης πως «έχουμε κάποια επιπρόσθετα μέτρα έτοιμα, αν χρειαστούν για το 2018, οπότε τελειώνει το πρόγραμμα», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ δήλωσε πως «αν -και όταν φυσικά- οι Έλληνες τηρήσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει».

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, υπενθύμισε ότι «μακροπρόθεσμα μπορούν να μειωθούν λίγο περισσότερο -μετά το 2018- και είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, επεσήμανε ότι τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις στο μακροοικονομικό πεδίο όσο και στο δημοσιονομικό είναι θετικές. "Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι" ανέφερε χαρακτηριστικά"...Αισιόδοξος για την θετική έκβαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από λίγο σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg,  ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "όλα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου. Η Κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει η αξιολόγηση, επομένως είναι πολύ πιθανόν να βγει λευκός καπνός". Προσέθεσε ωστόσο ότι μία μικρή καθυστέρηση δεν θα ήταν τόσο επιζήμια.

Ο κ. Στουρνάρας απεκάλυψε ότι τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να καταστεί το Δημόσιο Χρέος "βιώσιμο" δεν είναι τόσο πολλά. "Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να καταστεί το Δημόσιο Χρέος βιώσιμο (διατηρήσιμο), επομένως τα μέτρα που απαιτούνται δεν είναι τόσο σκληρά". Ωστόσο για λόγους διαφάνειας και σαφήνειας σκόπιμο θα ήταν όπως είπε τα "μακροπρόθεσμα μέτρα παρόλο που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 να προσδιοριστούν άμεσα". Τούτο θα ήταν καλύτερο τόσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν επιθυμητό να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μάλιστα υποστήριξε ότι "εφόσον υπάρξει κάτι συγκεκριμένο στο ζήτημα της ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να θέσει προς συζήτηση την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις στο μακροοικονομικό πεδίο όσο και στο δημοσιονομικό είναι θετικές. "Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι" ανέφερε χαρακτηριστικά". Σε κάθε περίπτωση, όμως, διευκρίνισε ότι "πρώτα βελτιώνονται οι αριθμοί και μετά η βελτίωση αυτή γίνεται αντιληπτή και στις τσέπες των πολιτών".

Χαρακτήρισε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως πρόβλημα αλλά και ως πρόκληση καθώς όπως είπε αν οι τράπεζες πετύχουν τους στόχους μείωσης τους. που έχουν συμφωνηθεί, στο τέλος της τριετίας θα διαθέτουν ακόμη πιο ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα.

Τέλος, χαρακτήρισε τη σχέση του με την Κυβέρνηση θετική προσθέτοντας ότι έχει βελτιωθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χωρίς αυστηρά μέτρα λιτότητας και μακριά από το δόγμα Σόιμπλε κινείται ο βρετανικός προϋπολογισμός για το 2017, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο βρετανός υπουργός Οικoνομικών Φίλιπ Χάμοντ...

 

Στροφή 180 μοιρών από την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, στην κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2017.

Οι αδυναμίες της βρετανικής οικονομίας, οι οποίες αναδείχθηκαν περισσότερο μετά το δημοψήφισμα, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του Brexit αλλά και της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε από το 2010 ο μέχρι πριν από πέντε μήνες υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν. Ο Φίλιπ Χάμοντ είπε δημοσίως ότι η διαρκής λιτότητα, δηλαδή το δόγμα Σόιμπλε, που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι πανάκεια και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Έτσι, ο Χάμοντ, πετάει στον κάλαθο αχρήστων το στόχο του Όσμπορν για μηδενισμό του ελλείμματος έως το 2018 και τον παρατείνει χρονικά έως το 2021. Παράλληλα εξαγγέλλει δάνειο 56 δισ. στερλινών έως το 2020-2021, μέρος του οποίου θα καλύψει το κενό μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης και θα χρησιμεύσει ως μαξιλάρι ασφαλείας για τυχόν αναπάντεχες εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την ΕΕ.

Έκθετοι οι υπουργοί και βουλευτές του brexit


Επιπλέον ο Φ. Χάμοντ εξήγγειλε έργα υποδομής ύψους 30 δισ., ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα, διατήρηση της αύξησης της κρατικής σύνταξης κατά 2.5% το χρόνο, πάγωμα του φόρου καυσίμων και μείωση του εταιρικού φόρου από 20% σε 17%. Παράλληλα διατηρεί την πολιτική εξορθολογισμού των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά δίνει 2 δισ. το χρόνο για την ενίσχυση του τομέα της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας καθώς και επιπλέον κονδύλια για την ανάπτυξη των δικτύων επικοινωνίας.

Ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ωστόσο αύξηση των παροχών προς το εθνικό σύστημα υγείας, γεγονός που αφήνει έκθετους τους «brexiteers» υπουργούς και βουλευτές.

Πάντως ο προϋπολογισμός του Φίλιπ Χάμοντ θεωρείται ρεαλιστικός και βασίζεται στο αρνητικό σενάριο ως προς τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, κάτι που παρά τις προβλέψεις δεν έχει, μέχρι στιγμής, επιβεβαιωθεί. Δεδομένης όμως της ασάφειας ως προς τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης για το πως θα διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασιστεί σε εκτιμήσεις.
Μαρία Καστρισιανάκη/DW

Tο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) απευθύνεται σε πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σε κάθε ενήλικο αντιστοιχεί ποσό 200 ευρώ τον μήνα που προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ αν υπάρχει σύζυγος και κατά 50 ευρώ για κάθε τέκνο...Από την 1η Ιανουαρίου 2017 πρόκειται να εφαρμοστεί σε πανελλαδικό επίπεδο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν οι θεσμοί καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι απαιτήσεις για περικοπές σε προνοιακά  επιδόματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ που είχαν εκφράσει οι θεσμοί αποσύρθηκαν.

Το ΚΕΑ απευθύνεται σε πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και συνδέεται με μία σειρά από κοινωνικές παροχές και μέτρα επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Σε κάθε ενήλικο αντιστοιχεί ποσό 200 ευρώ τον μήνα που προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ αν υπάρχει σύζυγος και κατά 50 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η ένταξη των δικαιούχων στο ΚΕΑ μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή με κριτήριο το εισόδημά τους των τελευταίων έξι μηνών.

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα έχουν παράλληλα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, παροχή σχολικών γευμάτων για τα παιδιά, κοινωνικό τιμολόγιο σε ρεύμα και νερό.

Πληροφορίες και αιτήσεις στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ,  https://keaprogram.gr/


Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.