11/26/16

Μιλώντας στην derStandard ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, απέκλεισε κατηγορηματικά μια απομείωση του ελληνικού χρέους. Αν κριθεί αναγκαίο θα επιμηκύνουμε τις διάρκειες αποπληρωμής του χρέους το 2018, τόνισε...

 


Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ απέκλεισε μια απομείωση του χρέους τονίζοντας ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση τη ζητά. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα derStandard υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που κριθεί ωστόσο αναγκαίο, τότε θα βελτιώσουμε περαιτέρω τους όρους, όπως για παράδειγμα τις διάρκειες αποπληρωμής. Παράλληλα ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι ακριβώς επειδή ελήφθησαν σκληρά μέτρα προσαρμογής η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους. Κάποτε όμως, είπε ο επικεφαλής του ESM θα αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2018 θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Κι αν υπάρξει ανάγκη, θα δράσουμε».

Κατά την εκτίμησή του ούτε το ΔΝΤ επιδιώκει μια απομείωση. Απλά θέλει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και όχι μετά την εκπνοή του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, υπογραμμίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε τέλμα βρίσκεται και πάλι η ελληνική οικονομία


Σε ερώτημα αν η Ελλάδα ξεπερνά σιγά σιγά την κρίση ο Κλάους Ρέγκλιγνκ απάντησε: «Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο. Θα έλεγα ότι η ελληνική οικονομμία βρίσκεται και πάλι σε τέλμα. Βρισκόμαστε σε παρόμοιο σημείο όπως το 2014 όταν καταγράφονταν ανάπτυξη και η ανεργία είχε μειωθεί 2%. Η Ελλάδα ήταν μάλιστα σε θέση να ξαναβγεί στις αγορές. Ήταν ξεκάθαρες ενδείξεις ανάκαμψης. Και τότε είχαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 μια υποτροπή με τη νέα κυβέρνηση. Με έναν υπουργό Οικονομικών, (αναφέρεται στον Γιάνη Βαρουφάκη),. ο οποίος προσπάθησε να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική, η οποία είχε μεγάλο κόστος για την Ελλάδα. Πολλές μεταρρυθμίσεις πήγαν πίσω, η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση και φτάσαμε στο τρίτο πρόγραμμα. Τώρα είμαστε και πάλι σε τέλμα. Αν το 2015 η χώρα είχε συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα είχαμε εξοικονομήσει πολύ χρόνο και χρήμα».

Αναφερόμενος στην ταχύτητα εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος ο επικεφαλής του ESM τονίζει: «Το πρόγραμμα εφαρμόζεται αργά και συχνά με καθυστερήσεις. Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητας να βγει από την κρίση. Καταγράφεται ήδη ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε λόγω της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή μέσω της μείωσης μισθών και συντάξεων. Επιπλέον μεταρρυθμίσεις είναι ωστόσο απαραίτητες, όπως για παράδειγμα στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι όμως ευχάριστο ότι ανάπτυξη και προϋπολογισμός εξελίσσονται καλύτερα από ότι υπολογίζονταν στο πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να βελτιωθούν».
Der Standard / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Το ξήλωμα της επικυριαρχίας των Γερμανών και των συνεργαζόμενων αρπακτικών των πολυεθνικών, των τραπεζιτών της Wall Street, του του δυτικού καζινο-καπιταλισμού, το απάυγμασμα της παγκοσμιοποίησης, άρχισε και θα συνεχιστεί....

 

του Θόδωρου Κατσανέβα*

Τι θα συμβεί αν διαλυθεί η ευρωζώνη ; Θα καταστραφούμε και θα πέσουμε στον γκρεμό ; Θα πέσουμε στα βράχια ; Θα κατέβoυν ο Εξαποδώ και ο Γκοτζίλα μαζύ για να μας καταπιούν ; Γελοιότητες για ψεκασμένους. Με το ξήλωμα του 4ου Ράϊχ, της Γερμανικής «Ευρωπαϊκής Ένωσης», η Ευρώπη θα επανέλθει στα συγκαλά της. Οι Ευρωπαϊκές χώρες και η ταλαίπωρη Ελλάδα ειδικότερα, ύστερα από την ανάκτηση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας, με την κατάλληλη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, θα μπουν σε πορεία ανάπτυξης. Όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με όλες σχεδόν τις χώρες διεθνώς έξω από την ευρωφυλακή που προπορεύονται και μας έχουν αφήσει πολύ πίσω στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι, η Ελληνική οικονομία δεν πρέπει να μεταλλαχθεί και να εκσυγχρονισθεί, με το δημόσιο τομέα να μπει επιτέλους στον 21ο αιώνα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τις ροζέ ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που προτάσσουν την ήσσονα προσπάθεια, τον πόλεμο στην αριστεία, την υποστολή της ελληνικής ταυτότητας, τη μετατροπή της χώρας σε χώρο και όχι μόνο. Ούτε με την απόλυτη υποταγή στη νέα τάξη της παγκοσμιοποίησης, του ακραίου νεοφιλελευθερισμού των αγορών και της κυριαρχίας των ελίτ και του πλούτου, όπου είναι προσκολλημένη η νέα- Νέα Δημοκρατία.
 
Υπάρχουν δοκιμασμένες κλασικές συνταγές και αρχές ορθολογικής διοίκησης, όπως και σύγχρονες οπτικές αποτελεσματικής Κευνσιανής οικονομικής πολιτικής που μπορεί να εφαρμοστούν με επιτυχία. Και υπάρχουν πολλοί και στην εδώ Μπανανία που τις γνωρίζουν και μπορούν να τις εφαρμόσουν στη χώρα που γέννησε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. 

Το ξήλωμα της επικυριαρχίας των Γερμανών και των συνεργαζόμενων αρπακτικών των πολυεθνικών, των τραπεζιτών της Wall Street, του του δυτικού καζινο-καπιταλισμού, το απάυγμασμα της παγκοσμιοποίησης, άρχισε και θα συνεχιστεί. Το Brexit και κυρίως η ήττα της Χίλαρυ Κλίντον, τέκνο και εγγυήτρια των ισχυρών της γης, σηματοδοτούν την απαρχή του ξηλώματος. Είναι αντίστοιχες με την αντίστροφη πορεία της ήττας του 3ου Ράϊχ στο Στάλιγκραντ και στη Βόρεια Αφρική στο δεύτερο παγκόσμιο πόλέμο. Για άλλη μια φορά οι Αγγλοαμερικάνοι μαζί με τους Ρώσους πρωτοστατούν στην ήττα των Γερμανών. Η Ελλάδα πολέμησε μαζί τους νικητές δυο πρώτους παγκόσμιους πολέμους απέναντι στους Γερμανούς. Και κατάντησε η χλεύση των ηττημένων.

Είναι καιρός κι΄εμείς να απαλλαγούμε από τη σύγχρονη και πιο πονηρή από την προηγούμενη σύγχρονη Γερμανική κατοχή όπως και από τους αργυρώνητους εδώ Γερμανοτσολιάδες, που πάντα υπήρχαν και δυστυχώς θα υπάρχουν στη διαδρομή της παγκόσμιας ιστορίας. Τότε, η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος όλος, θα γίνει πολύ καλύτερος.
 __________________________________
 
* Ο Θεόδωρος Κατσανέβας είναι Έλληνας Οικονομολόγος, Πανεπιστημιακός και Πολιτικός και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «ΔΡΑΧΜΗ – Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων»

Οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο οφείλουν να μείνουν σταθερές στην επιδίωξη μιας δημοκρατικής λύσης, που θα εξασφαλίζει μια ενιαία, ομοσπονδιακή Κύπρο, χωρίς ξένους στρατούς, έστω κι αν οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων δεν την ευνοούν...


του Άρη Θαλασσινού

Παρά το αδιέξοδο των συνομιλιών Αναστασιάδη- Ακιντζί στο Μον Πελερέν της Ελβετίας, συνεχίζονται οι παρασκηνιακές πιέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας για την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών “από το σημείο που σταμάτησαν” και την τελική επιβολή, στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, μιας “λύσης” που θα μετατρέψει στο διηνικές τη χώρα τους σε διχασμένο, ατλαντικό “οικόπεδο”, και μάλιστα με τη βούλα του ΟΗΕ.

Σε αντίθεση με την τεχνητή “αισιοδοξία” που καλλιεργούνταν για τις διαβουλεύσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί, ήταν εξ αρχής φανερό ότι τίποτα θετικό δεν μπορούσε να προκύψει από τις συνομιλίες των δύο ηγετών, οι οποίοι, παρότι τα γραφεία τους απέχουν μόλις ένα- δύο χιλιόμετρα, επέλεξαν να ταξιδέψουν στο μακρινό Μον Πελερέν για να εξασφαλισθεί ότι οι λαοί τους δεν θα μάθαιναν τίποτα για τις διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους. Κι αυτό γιατί βάση των διαπραγματεύσεων ήταν μια παραλλαγή, από μερικές απόψεις, επί τα χείρω, του σχεδίου Ανάν, που είχε ήδη απορριφθεί από τους Ελληνοκυπρίους και μετέτρεπε την Κύπρο σε διχοτομημένο ατλαντικό προτεκτοράτο, με δύο ξεχωριστά κράτη, εκμηδενίζοντας την κυριαρχία του κυπριακού λαού (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) με κάποιους διεθνείς δικαστές- γκαουλάιτερ να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Επομένως, είναι ευτύχημα που η άρνηση του Ακιντζί (πιθανότατα, με πίεση του Ερντογάν) να συναινέσει σε στοιχειωδώς αποδεκτές λύσεις στο αλληλένδετο τρίγωνο προσφυγικού- περιουσιών- εδαφικού (οι τελικές προτάσεις του ούτε την επιστροφή της Μόρφου, που προέβλεπε ακόμη και το σχέδιο Ανάν δεν εξασφάλιζαν) τορπίλισε προσωρινά την προώθηση αυτής της εκτρωματικής λύσης.

Η Άγκυρα επικαλείται ως βασικό λόγο κατάρρευσης των συνομιλιών του Μον Πελερέν την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων προκειμένου να πάρει μέρος στην πολυμερή διάσκεψη που προβλεπόταν για τα ζητήματα ασφαλείας. Στην Αθήνα και τη Λευκωσία, οι κύκλοι εκείνοι που ακολουθούν τη λογική “λύση νάναι κι ό,τι νάναι” αναπαράγουν τις κατηγορίες της Άγκυρας, ενοχοποιώντας κυρίως τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, του οποίου ζητούν την παραίτηση. Αντίθετα, οι υπερπατριωτικοί κύκλοι τον επαινούν για τη στάση του, συμπεριλαμβανομένων των ρητορικών εκρήξεών του περί νέων “Θερμοπυλών” και των κατηγοριών που εκτόξευσε εναντίον όσων “δεν θέλουν λύση, αλλά παράδοση”. Πρόκειται για δύο παραλλαγές μιας αδιέξοδης στρατηγικής, που αναζητά τη λύση του Κυπριακού στο ασφυκτικό πλαίσιο της ευρωατλαντικής νομιμοφροσύνης.

Πρώτα απ' όλα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα (γιατί ο πρωθυπουργός έχει την τελική ευθύνη χάραξης της εξωτερικής πολιτικής και όχι ο Νίκος Κοτζιάς που τη διαχειρίζεται) ουδέποτε έθεσε ζήτημα αποχώρησης των βρετανικών βάσεων από την Κύπρο, που έχουν καθεστώς αποικιακού εδάφους. Εξαντλεί το ζήτημα στα τουρκικά και τα ελληνικά στρατεύματα, χωρίς να αποκλείει μάλιστα την αντικατάστασή τους από δύναμη του ΝΑΤΟ. Η γενικότερη πολιτική της, συνέχεια εκείνης των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά, για συγκρότηση άξονα Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- Αιγύπτου του Σίσι, αφ' ενός μεν υποτάσσει απολύτως τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή, αφ' ετέρου δε έχει ξεκάθαρα αντιτουρκική αιχμή, κάτι που ενισχύει όχι μόνο την καχυποψία του Ερντογάν, αλλά και τη δικαιολογημένη δυσφορία του τουρκικού λαού, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, για το οποίο η μεγάλη πλειονότητα των απλών Τούρκων θεωρεί υπόλογες τις ΗΠΑ.

Υπάρχουν ισχυροί αστικοί κύκλοι στην Ελλάδα και την Κύπρο που λένε ότι, προκειμένου να προωθηθεί ένα Σχέδιο Ανάν Β', είναι καλύτερα να προχωρήσουμε στη διπλή ένωση (κάτι τέτοιο δήλωσε σαφώς και σύμβουλος του Ερντογάν μετά το αδιέξοδο του Μον Πελερέν). Στην πραγματικότητα, θα επρόκειτο για ολέθρια εξέλιξη και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους και για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι δύο χώρες θα είχαν ξαφνικά σύνορα σε απόσταση αναπνοής από την τουρκική ενδοχώρα, κάτι που, δεδομένης της γενικότερης αστάθειας στην Τουρκία, θα αποτελούσε διαρκή εστία έντασης και κίνητρο για ένα νέο γύρο εξοπλισμών. Το ελληνικό τμήμα της Κύπρου θα εντασσόταν στο ΝΑΤΟ, στο όνομα της εξασφάλισης της “εθνικής άμυνας” και φυσικά οι βρετανικές βάσεις θα παρέμεναν, έστω κι αν εξελίσσονταν σε ΝΑΤΟϊκές. Οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο οφείλουν να μείνουν σταθερές στην επιδίωξη μιας δημοκρατικής λύσης, που θα εξασφαλίζει μια ενιαία, ομοσπονδιακή Κύπρο, χωρίς ξένους στρατούς, έστω κι αν οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων δεν την ευνοούν. 
πηγή: iskra.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.