12/05/16

Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι κύριοι Γ. Ντάισελμπλουμ, Π. Μοσκοβισί και Κλ. Ρένγκλινγκ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup...
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» είπε αναφορικά με την B' αξιολόγηση.

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β? αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β? αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Τέλος ο κ. Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Ρένγκλινγκ απορύθμισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:
 • Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή.
 • Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
 • Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
 • Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.
«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.

 Οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την απόφαση στο Eurogroup


Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε επίπεδο κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος ESM.

Ειδικότερα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τον προϋπολογισμό του 2017, η οποία επιβεβαιώνει το συμφωνημένο πρωταρχικό στόχο για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, το οποίο επιτρέπει την απόδοση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που καθιερώνει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

To Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις.

Το Eurogroup υπενθύμισε ότι ο πρωταρχικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί για μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίσουν αυτό.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε και πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, με στόχο να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων με βάση τις προτάσεις του ESM και προπαρασκευαστικές εργασίες στο EWG, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση. Τα μέτρα αυτά θα αποτελούνται από:
 • Eπιμήκυνση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF σε 32,5 χρόνια
 • Για το 2017, το περιθώριο του επιτοκίου για τα ομόλογα που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα buy-back θα ανέλθει έως 200 μονάδες βάσης
 • Χρήση κεφαλαίων των EFSF/ESM για να περιοριστεί ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων, χωρίς να επιβαρυνθούν τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης
  (σε αυτό περιλαμβάνεται
  1. Ανταλλαγή των δανείων που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  2. SWAP με τον ESM για να αποφευχθεί αύξηση των επιτοκίων από τις αγορές
  3. Νέες χορηγήσεις στην Ελλάδα υπό τους σημερινούς όρους.
Τα μέτρα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τα θεσμικά όργανα και την Ελλάδα να επαναλάβουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό, με βάση ένα κοινό προϋποθέσεων, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015, και δίνει εντολή στην EWG για την αξιολόγηση αυτή.

Η Ευρωομάδα είναι έτοιμη, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, να υποστηρίξει την ολοκλήρωση των μελλοντικών αξιολογήσεων υπό την προϋπόθεση ότι η δέσμη μέτρων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, υλοποιείται όπως έχει προγραμματιστεί.

Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και οι προϋποθέσεις και οι στόχοι της πολιτικής, θα επανεξετάζονται τακτικά με βάση τα στοιχεία από τα θεσμικά όργανα.

Το προσωπικό του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, μόλις επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με τις καθιερωμένες πολιτικές του Ταμείου.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προηγούμενων δράσεων που σχετίζονται με τη δεύτερη αναθεώρηση και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξει το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας.

Παρά τη βαριά σκιά του ιταλικού δημοψηφίσματος, το ελληνικό ζήτημα κυριαρχεί στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, σημειώνει το Euronews.... 


 


Συμφωνία σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένει από το Εurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Παρά τη βαριά σκιά του ιταλικού δημοψηφίσματος, το ελληνικό ζήτημα κυριαρχεί στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement) για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις


Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια ανταγωνιστική οικονομία μόλις εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτηθείς εάν είναι ρεαλιστικό να απαιτείται από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για μια δεκαετία μετά το 2018, ο Σόιμπλε απάντησε: «Πιστεύω ότι για την Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να γίνουν ανταγωνιστικοί. Περί αυτού πρόκειται, τίποτα περισσότερο… Για την Ελλάδα, είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος».

Ντάισελμπλουμ: Όχι σήμερα μια συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους


Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.

Ευρωβουλευτές προς Eurogroup: Τηρήστε τις δεσμεύσεις προς την Ελλάδα


Την ανάγκη να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους επισημαίνουν μέσω ανοιχτής επιστολής, η οποία δημοσιεύεται στην πλατφόρμα ενημέρωσης «Euractiv», τρεις ευρωβουλευτές.

Πρόκειται για τη Γαλλίδα Περβάνς Μπερές, εκπρόσωπο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για ζητήματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, τον Γερμανό Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρθρο καταγράφει «τις τεράστιες και χωρίς προηγούμενο προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τη δημοσιονομική σοβαρότητα και σημαντική πρόοδο που έχουν επιτευχθεί» και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, ακριβώς όπως οι Έλληνες τήρησαν τις δικές τους «κάνοντας θυσίες όσο κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός για να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών».

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι «είναι περισσότερο από κατάλληλη η στιγμή, για να αναλυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και ότι οι πιστωτές, «συμπεριλαμβανομένων των χωρών που μπορούν να επενδύσουν τα πλεονάσματά τους στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη», πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους Έλληνες.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει επειγόντως να στείλουν αυτό το μήνυμα, γιατί το να μην κάνουν τίποτα θα σήμαινε πως αφήνουν την Ελλάδα να εξαντληθεί και τους Έλληνες χωρίς ελπίδα, παρότι η ίδια η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε ετήσια οικονομική ανάπτυξη 2,7% το 2017, για πρώτη φορά από το 2008» σημειώνουν και προσθέτουν:

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, έτσι ώστε οι Έλληνες να καταλάβουν ότι τη σελίδα της κρίσης την γυρίζουμε όλοι μαζί».

«Η δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης να συμπληρώνει τη νομισματική»


Η Ευρωζώνη πρέπει να ακολουθεί μία δημοσιονομική πολιτική που θα συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική, αναφέρει έγγραφο αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, το οποίο ετοιμάσθηκε για τη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Η δημοσιονομική πολιτική στο επίπεδο της Ευρωζώνης είναι αναγκαία για να συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική στην ενίσχυση της ζήτησης, ιδίως των επενδύσεων, και για την έξοδο από τον χαμηλό πληθωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνει το έγγραφο, το οποίο είναι σε γνώση του Bloomberg.

Το έγγραφο ετοιμάσθηκε στον απόηχο της πρότασης που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα για μία δημοσιονομική στήριξη της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη – περίπου 50 δισ. ευρώ – με τη Γερμανία, στην οποία αντιστοιχεί το 29% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, να πρέπει να κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια.

Ωστόσο, από το έγγραφο των αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών διαγράφηκε μία προηγούμενη αναφορά ότι η δημοσιονομική στήριξη 0,5% του ΑΕΠ είναι «ένας συνετός και ρεαλιστικός στόχος», σηματοδοτώντας τον διχασμό που προκάλεσε η σύσταση της Κομισιόν, σημειώνει το Bloomberg.
Euronews

To Eurogroup στην πρωινή τους συνεδρίαση στην πρωινή τους συνεδρίαση, που δεν αφορούσε την Ελλάδα, ζήτησαν από τις χώρες στις οποίες εντοπίζεται κίνδυνος να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 (Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία), να λάβουν πρόσθετα μέτρα.... Πρόσθετα μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν το 2017 στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας ζήτησε από 8 χώρες το Εurogroup εγκρίνοντας την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των 18 κρατών-μελών.

Πίστωση χρόνου δίνεται ωστόσο στην Ιταλία, αναγνωρίζοντας ότι «είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup».

Ειδικότερα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών, στην πρωινή τους συνεδρίαση που δεν αφορούσε την Ελλάδα, ζήτησαν από τις χώρες στις οποίες εντοπίζεται κίνδυνος να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 (Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία), να λάβουν πρόσθετα μέτρα.

Ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα υιοθέτησαν μια πιο επιεική στάση απέναντί της. «Η Ιταλία πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η οποία βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις χώρες των οποίων ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «τα μέτρα αυτά θα ζητηθούν μόνο αν επαληθευθεί όντως η απόκλιση από τον διαρθρωτικό στόχο».

«Ναι μεν, άλλα» για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική


Το Eurogroup απέρριψε τη γνωμάτευση της Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη θετικής δημοσιονομικής στάσης ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2017.

«Το Eurogroup δεν συμφώνησε στο να μπει ένας αριθμός, ένας στόχος για το 2017, αλλά δέχθηκε μια ελαφρώς πιο επεκτατική δημιοσιονομική πολιτική. Υπάρχει πάντα απογοήτευση όταν δεν γίνεται αποδεκτή μια πρόταση, ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η οικονομική λογική που επικρατεί», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Γερουν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι τρεις χώρες οι οποίες έχουν δημοσιονομικό χώρο για πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο και πως το Eurogroup «χαιρετίζει» τη λήψη μέτρων σε αυτές τις χώρες για την τόνωση των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης, «εφόσον το επιθυμούν»
πηγή: in.gr

Η ελλαδική φάρσα «δημοκρατίας», αποτυπωμένη θρασύτατα στο πρωθυπουργοκεντρικής απολυταρχίας, παπανδρεϊκό Σύνταγμα του 1985, δεν προβλέπει τον παραμικρό κοινωνικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Ενας λαός προικισμένος με πολιτισμική δυναμική ικανή να τον διατηρεί ενεργό συντελεστή του ιστορικού γίγνεσθαι, βυθίζεται αδυσώπητα στην ιστορική ανυπαρξία...


 
του Χρήστου Γιανναρά*

Τ​​ο 1966, ακριβώς πριν από πενήντα χρόνια, ο Μάρτιν Χάιντεγκερ, από τους σημαντικότερους φιλοσόφους στην ευρωπαϊκή ιστορία και κορυφαίος του 20ού αιώνα, δήλωνε την αγωνία του, αν μπορεί να υπάρξει πολιτικό σύστημα, και ποιο, ικανό να λειτουργήσει μέσα στον κόσμο που διαμορφώνει η ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία, αυτονομημένη από τις ανθρώπινες ανάγκες, σαν αυτοσκοπός. «Πάντως το συμβατό με την καινούργια εποχή πολίτευμα δεν μπορεί να είναι η δημοκρατία».

Η δραματική, αγωνιώδης αυτή πρόβλεψη γινόταν, όταν δεν υπήρχαν ακόμα “προσωπικοί υπολογιστές” ούτε κινητά τηλέφωνα και η τηλεόραση ήταν ακόμα στα σπάργανα. Γεννούσε τότε στον Χάιντεγκερ πανικό το γεγονός και μόνο της αυτονομημένης από τις ανθρώπινες ανάγκες παραγωγής, η εξέλιξη των μέσων παραγωγής και της παραγωγής σαν αυτοσκοπός. Ηταν κιόλας φανερό ότι η τεχνολογία των μέσων και ο στόχος της παραγωγής δεν απέβλεπαν πια στην ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Οι ανθρώπινες ανάγκες υποτάσσονταν στην προτεραιότητα καταξίωσης της παραγωγής ως αυταξίας, αυτή η προτεραιότητα απαιτούσε και τη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη των μέσων παραγωγής.

Ο Χάιντεγκερ διαπίστωνε, στη συνέντευξη του 1966, ότι η εξέλιξη της παραγωγικής τεχνολογίας διαστέλλει τον άνθρωπο από την παραγωγή, «τον ξεριζώνει από τη γη του, ενώ (έλεγε) σύμφωνα με την ανθρώπινη εμπειρία και Ιστορία, όσο εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, κάθε τι ουσιαστικό και σημαντικό γεννήθηκε μόνο από το γεγονός ότι ο άνθρωπος είχε μια πατρίδα και ήταν ριζωμένος σε μια παράδοση».

Η παραγωγή ως αυταξία και η αδιάκοπη τεχνολογική εξέλιξη που την υπηρετεί, ταυτίστηκαν αξιωματικά με την «πρόοδο», τον «εκσυγχρονισμό», την προϋπόθεση «καλύτερης ζωής». Οι επιφυλάξεις, ο προβληματισμός, η περίσκεψη στιγματίστηκαν σαν γνωρίσματα «συντηρητισμού», «οπισθοδρομικότητας», στείρας ατολμίας. Ηταν περισσότερο από φανερό ότι, με τη βοήθεια της ραγδαία εξελισσόμενης τεχνολογίας, η παραγωγή, αυτονομημένη από τις ανθρώπινες ανάγκες, υπηρετούσε ιδιωτικά, όχι κοινωνικά, συμφέροντα, αύξανε κατακόρυφα το κέρδος ιδιωτών, ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής.

Οταν αυτό φτάσει να συμβαίνει, η δημοκρατία είναι «εκ των πραγμάτων» ή «εξ ορισμού» ανέφικτη.

Παύουν να αποφασίζουν οι πολίτες για τις ανάγκες τους, χάνεται η ίδια η συνείδηση-επίγνωση των αναγκών τους. Για τις ανάγκες των πολιτών αποφασίζουν οι «αγορές». Και οι διαχειριστές των κοινών (οι ακόμα επονομαζόμενοι «πολιτικοί») διεκπεραιώνουν απλώς τα συμφέροντα των αγορών.

Η διορατική πρόγνωση του Χάιντεγκερ επαληθεύεται με πολλήν ευκρίνεια σήμερα. Ισως όχι παντού – υπάρχουν ακόμα κοινωνίες, όπου η παντομίμα της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» σώζει ακόμα τόσες επιφάσεις, ώστε να ξεγελάει όχι μόνο τους αφελείς και τους επιπόλαιους. Πάντως, από τις εμφατικές επαληθεύσεις είναι η περίπτωση της ελλαδικής πολιτείας. Ισως επειδή συνδυάζει την κατάλυση της δημοκρατίας τόσο με την άσκεφτη και ανεξέλεγκτη (γι’ αυτό και ενθουσιώδη) παραδοχή του ηγεμονικού ρόλου της «παραγωγικής» τεχνοκρατίας όσο και με τον μακροχρόνιο βυθισμό στη μειονεξία του μεταπρατισμού και μιμητισμού.

Στο ελλαδικό κράτος σήμερα συντηρούμε όλα τα προσχήματα της δημοκρατίας (λαϊκής κυριαρχίας) χωρίς κανένα πραγματικό αντίκρισμα. Η Βουλή δεν βουλεύεται, παρά μόνο για τις εντυπώσεις, ψηφίζει αποφάσεις που υπαγορεύουν οι δανειστές της χώρας, νομοθετήματα εκατοντάδων σελίδων, που με τον εκβιασμό του «κατεπείγοντος» αφαιρείται από τους βουλευτές έστω και το ενδεχόμενο να ξέρουν (να έχουν διαβάσει) τι ψηφίζουν. Δεν ψηφίζουν αποφάσεις, ψηφίζουν απλώς την παραμονή τους στο κόμμα όπου είναι ενταγμένοι, δηλαδή ψηφίζουν επαγγελματική εξασφάλιση. Η κυβέρνηση δεν κυβερνάει, απλώς διεκπεραιώνει τις αποφάσεις των δανειστών καρυκευμένες με ολίγη σάλτσα «διαπραγματεύσεων», για να συντηρείται το κουκλοθέατρο της τάχα και δημοκρατίας.

Το κράτος επιτροπεύεται πανομοιότυπα, όπως θα επιτροπευόταν και από στρατό ξενικής κατοχής.

Σε κάθε υπουργείο, σε κάθε Τράπεζα, σε κάθε δημόσιο οργανισμό υπάρχει επίτροπος ελεγκτής κάθε λειτουργικής λεπτομέρειας – η κρατική ανεξαρτησία, η αυτοδιάθεση και εθνική αυτονομία έχουν προσφερθεί αντάλλαγμα για την ποδηγέτησή μας, προκειμένου, το συντομότερο (άγνωστο πότε) «να βγούμε στις Αγορές», δηλαδή να παραδοθούμε, με εχέγγυα κάποιας παραγωγικότητας, βορά στους πλανητικά κυρίαρχους, ελεύθερους (που θα πει παντελώς ανεξέλεγκτους) διεθνείς τοκογλύφους. Οι οποίοι έχουν από τώρα απαιτήσει ως υποθήκη ακόμα και το νερό που πίνουμε.

Ενας λαός, όχι με τίτλους ιλιγγιωδών επιτευγμάτων πολιτισμού αλλά μόνο με στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης, θα είχε δικάσει αμείλικτα τους φυσικούς αυτουργούς της καταστροφής του: όσους υπέγραψαν τον εξωφρενικό υπερδανεισμό της χώρας, για να συντηρήσουν το πελατειακό τους κράτος. Θα είχε διακρίνει την εξόφθαλμη ανικανότητα και τον λοιμώδη εκφαυλισμό ολόκληρου του κομματικού φάσματος και θα είχε βρει τη δημοκρατική οδό για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης επιστρατευμένων ανθρώπων έκτακτης ποιότητας, για να ηγηθεί στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα αποτίναξης του ζυγού των «μνημονίων».

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αναπηρία των κομματαρχών μας: έχουν συνείδηση παίκτη, όχι κοινωνικού ηγήτορα. Παίζουν, όπως σκάκι ή τάβλι, όπου όλη η προσοχή τους είναι στον αντίπαλο: να εξουδετερώσουν κάθε κίνησή του, να μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες του, να τον πτοήσουν με τεχνάσματα, να αποδυναμώσουν ή να αποτρέψουν επιτυχίες του. Στο πεδίο της αντιπαλότητας Τσίπρα - Μητσοτάκη η κοινωνία απουσιάζει ολοκληρωτικά, ο λαός είναι ανύπαρκτος, το ήθος, η πείρα και σοφία της παράδοσης, το θάμβος της γλωσσικής κληρονομιάς, όλα λησμονημένα, παγερώς αδιάφορα. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι πώς «να του τη φέρω», πώς «να μη μου τη φέρει», «τι λάθος έκανε να το εκμεταλλευτώ», «πώς να τον παρασύρω για να την πατήσει».

Ισως δεν φταίνε που ιστορικά βυθίζονται στην ντροπή, στιγματισμένοι με τόση ευτέλεια, οι δυο μονομάχοι. Αυτό ξέρουν, αυτό έμαθαν για πολιτική, «παιδιά του σωλήνα» (κομματικού ή οικογενειακού) είναι και οι δυο, μόνο σαν «παίκτες», ταβλαδόροι ή σκακιστές, ξέρουν να κινούνται στην πολιτική, όχι σαν κοινωνικοί ηγήτορες. Κρίμα τα νιάτα τους.

Η ελλαδική φάρσα «δημοκρατίας», αποτυπωμένη θρασύτατα στο πρωθυπουργοκεντρικής απολυταρχίας, παπανδρεϊκό Σύνταγμα του 1985, δεν προβλέπει τον παραμικρό κοινωνικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Ενας λαός προικισμένος με πολιτισμική δυναμική ικανή να τον διατηρεί ενεργό συντελεστή του ιστορικού γίγνεσθαι, βυθίζεται αδυσώπητα στην ιστορική ανυπαρξία.

Διεθνώς κωμική ατραξιόν και η περί εκλογών κοκορομαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη. 
________________________________
* Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης (Παρίσι). Δίδαξε Φιλοσοφία, Πολιτιστική Διπλωματία και Συγκριτική Οντολογία σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας.

Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Έχει πολλά "κουβάρια" να λύσει το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο υπουργείο, με πάρα πολλές δραστηριότητες, με τεράστια ευθύνη και για το παρελθόν αλλά και για το παρόν και το μέλλον, τονίζει στη συνέντευξή της η κα. Λυδία Κονιόρδου... 


 
Η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, συμμετείχε στο 5ο Διεθνές φόρουμ πολιτισμού στην Αγία Πετρούπολη. Στην συνέντευξη της στην εκπομπή Sputnik Express, μιλάει για τις ρωσικές ρίζες της οικογένειας της, για την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και για τις προτεραιότητες που έχει θέσει ως υπουργός...

Ακολουθεί η συνέντευξη της Λυδίας Κονιόρδου


ΕΡΩΤΗΣΗ.: Κα. Υπουργέ αναλάβατε πρόσφατα αλλά η τύχη σας έφερε πρώτη φορά εδώ σ' αυτή την αυτοκρατορική πόλη.

Λυδία Κονιόρδου: Έχω ξανάρθει γιατί είναι η πόλη της γιαγιάς μου. Η γιαγιά μου γεννήθηκε εδώ, λεγόταν Λίντια Νικολάγιεβνα Νικολάγιεβα. Και μεγάλωσα με την γιαγιά μου, μεγάλωσα σε ρωσική ατμόσφαιρα στο σπίτι μου, με ρωσικά φαγητά, άκουγα τα ρωσικά συνέχεια. Και αισθάνομαι αυτό το περίεργο συναίσθημα να είσαι σε ένα τόπο που νιώθεις ότι τον ξέρεις. Να ακούς την γλώσσα που παρόλο που δεν την καταλαβαίνεις να νιώθεις ότι την ξέρεις. Έχω κάνει ρωσικά αλλά δεν την ξέρω φυσικά, είναι μια δύσκολη γλώσσα. Καταλαβαίνω κάποια πράγματα και έχω και την αίσθηση, πιάνω την ατμόσφαιρα. Και επίσης αναγνωρίζω και ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία ταπεραμέντου που έχω και εγώ. Και γι' αυτό είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου όταν έρχομαι στην Αγία Πετρούπολη. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν άκουσα το όνομά σας — Λυδία, όπως το λέμε στην Ελλάδα, λέω ότι αυτό είναι ρωσικό — Λίντια.

Λυδία Κονιόρδου: Η Αγία Λυδία είναι από τους Φιλίππους, εκεί υπάρχει και το ιερό της και πιθανώς το σλάβικο εορτολόγιο αξιοποιεί αυτό το όνομα, δηλαδή είναι πιο συχνό στους σλάβους. Αλλά και στην Ελλάδα το όνομα πρόσφατα έχει γίνει πολύ γνωστό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τώρα θα περάσουμε και σ' αυτό που θέλουμε να πούμε. Σ' αυτό το φόρουμ εδώ πέρα το οποίο, να πω ότι είναι ενδιαφέρον

Λυδία Κονιόρδου: Είναι πολύ σημαντικό και η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί όλοι έχουμε μέσα στις μεγάλες παγκόσμιες αλλαγές που συμβαίνουν και το ''τσουνάμι'' του πολιτισμού το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα πού θα μας πάει και τί θα αφήσει πίσω του. Αισθάνομαι ότι είναι πολύ σημαντική μια τέτοια πρωτοβουλία που μας κάνει να σκεφτούμε με ποιους τρόπους θα διατηρήσουμε ζωντανά, θα προστατεύσουμε την κληρονομιά μας την υλική, αλλά και το πνεύμα της άυλης κληρονομιάς θα το διατηρήσουμε ζωντανό και θα του δώσουμε νέες προεκτάσεις στις νεότερες γενιές. Γιατί, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος όλο αυτό μέσα στις μεγάλες αλλαγές που γίνονται να χαθεί κάτω από τα συντρίμμια ενός πολιτισμού που κάποια μέρη του σαφώς δεν χρειαζόμαστε πιά. 
Η ''περπατησιά'' της ανθρωπότητας πάει πάντα μπροστά, όμως εμείς σαν καινούργιοι Νώε χρειάζεται να διατηρήσουμε τα διαμάντια της περιπέτειας της ανθρωπότητας κι αυτά να τα κρατήσουμε όχι σε ένα μουσείο, αλλά ζωντανά με το πνεύμα το ανατρεπτικό που είχαν στην εποχή τους, το επαναστατικό πολλές φορές, να δώσουμε το πνεύμα τους στη νεότερη γενιά. Κι αυτό ήταν και ένας προβληματισμός σε ένα πάνελ για την παιδεία, την θεατρική παιδεία που έγινε, επίσης μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Όπου ακριβώς αυτό τέθηκε ξανά σαν ένας προβληματισμός μαζί με άλλους που αφορούν την θεατρική παιδεία. 
Επίσης, θέλω να πω ότι η Ελλάδα δραστηριοποιείται πάρα πολύ σε αυτό και θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος και ετέθη από τον εγγόνο του Προκόφιεφ εδώ ένας αντίστοιχος προβληματισμός από την Αγγλία ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα μνημεία μας, τα υλικά και τα άυλα, είναι να φέρουμε τους πολίτες κοντά τους με έναν τρόπο που θα εμψυχώσει τη δική τους αγάπη και τη δική τους επίγνωση ότι αυτά τα μνημεία δίνουν προστιθέμενη αξία στη ζωή τους, προκοπή, ευμάρεια και συμπαρασύρουν και άλλες δραστηριότητες — την παιδεία, τις τοπικές κοινωνίες με όλους τους τις τοπικές δραστηριότητες, τον ποιοτικό τουρισμό, την αειφόρο ανάπτυξη. Αυτά είναι κεφάλαια της Ελλάδας, ίσως το ποιο σημαντικό που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Και η διατήρηση δεν είναι κάτι που το εννοούμε σαν μια δράση που βάζει τα πράγματα σε ένα ψυγείο ή τα κλείνει και δεν τα αφήνει ανοιχτά. Τα μνημεία χρειάζεται να αναπνέουν να τα αγκαλιάσει η κοινωνία και έτσι θα προστατευτούν ουσιαστικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι πολύ σημαντική η προσέγγιση που λέτε γιατί εγώ ζώντας και δουλεύοντας εδώ για 25 χρόνια, βλέπω ότι οι Ρώσοι έχουν αυτό το μεράκι, το στοιχείο, και το σεβασμό απέναντί μας

Λυδία Κονιόρδου:Πράγματι. Δεν είμαι η μόνη. Και ήθελα να προσθέσω για την προηγούμενη παρατήρηση ότι δεν λέω κάτι καινούργιο. Ήδη ξέρετε στα αρχαία μας θέατρα πόσο ακούγετε ο τραγικός λόγος, πόσο αναπνέουν. Αλλά και σε νεότερα μνημεία όσο και αυτά ζωντανεύουνε μέσα από την τέχνη και μέσα από τις διάφορες μορφές. Τώρα για το θέμα αυτό που λέτε, πράγματι στη Ρωσία υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σεβασμός για την τέχνη, για τους καλλιτέχνες γενικότερα. Οπότε υπάρχει ένας αντίστοιχος σεβασμός προς μια χώρα σαν τη δική μας που έχει μια τέτοια κληρονομιά.
Αλλά και έτσι όπως έδειξε και χθες στην έκθεση του Μανέζ ο κόσμος πλημμύρισε χθες, που είναι η σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από το 30΄ μέχρι σήμερα και πραγματικά ήταν εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου. Εντυπωσίασε και τους Ρώσους νομίζω το πόσο ο κόσμος ενδιαφέρθηκε γι αυτή την σπάνια έκθεση με 150 έργα από τρία μεγάλα μουσεία της Ελλάδας. Την ίδια αίσθηση είχαμε και σε άλλες χώρες και χρειάζεται να επενδύσουμε σε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που όλοι μας το αναγνωρίζουνε. Με το επόμενο έτος που θα είναι αντίστοιχα με αυτό που έγινε με την Ρωσία, Ελλάδα — Κίνα. 
Επιθυμούμε φυσικά να συνεχίσουμε την συνεργασία με την Ρωσία, δεν είναι κάτι που τελειώνει μέσα σε ένα χρόνο και ήδη είμαστε σε συζητήσεις για αυτό. Αλλά με αυτή την εμπειρία επιθυμούμε να ακολουθήσει μια συνεργασία με έναν άλλο σημαντικό πολιτισμό, αρχαίο, που ακριβώς και αυτός βρίσκετε σε αναζήτηση της εξισορρόπησης μιας εξωστρέφειας με μια διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και νομίζω ότι είσαστε στο τιμόνι ενός υπουργείου που πρέπει να ξετυλίξει τον μίτο της Αριάδνης.

Λυδία Κονιόρδου: Έχει πολλά κουβάρια να λύσει το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο υπουργείο, με πάρα πολλές δραστηριότητες, με τεράστια ευθύνη και για το παρελθόν αλλά και για το παρόν και το μέλλον. Αισθάνομαι πολύ καλά γιατί έχω μια αισιόδοξη αίσθηση συνεργασίας με άλλα υπουργεία, με άλλους υπουργούς έτσι ώστε όλοι μαζί, ξέρετε η λέξη της εποχής είναι η συνέργεια, η συνεργασία η ελληνική. Μόνοι μας τίποτα δεν μπορούμε να καταφέρουμε. Αν όμως συνεργαστούμε όλοι μαζί για ένα κοινό καλό, αυτός ο τόπος μπορεί πραγματικά να ξεπεράσει, να υπερβεί αυτή την δύσκολη δοκιμασία που περνάει, και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ.: Νομίζω ότι αυτό που λέτε είναι πολύ σημαντικό και για να ξεφύγουμε από μια μιζέρια…

Λυδία Κονιόρδου: Αυτό ακριβώς. Χρειαζόμαστε μια ανάταση χωρίς προγονολατρείες και στείρους εθνικισμούς, μακριά από μας όλα αυτά. Όμως χρειάζεται να νιώσουμε πραγματικά την αξία μας και να νιώσουμε ότι κάθε χώρα υπάρχει για να δώσει το δώρο της στις υπόλοιπες. Όλες οι χώρες έχουν ένα δώρο να δώσουνε. Ας σταθούμε αντάξιοι του δικού μας δώρου, ας το τιμήσουμε πρώτοι εμείς, ας το καταλάβουμε, ας το δώσουμε στα νεότερα παιδιά να τα αγαπήσουν, όχι με επιβολή ή διδακτισμό, αλλά με εμψύχωση και ας το προσφέρουμε και στη διεθνή κοινότητα που είναι έτοιμη να το ακούσει. Δεν χρειάζεται να παραβιάσουμε τις πόρτες, είναι ανοιχτές.

ΕΡΩΤΗΣΗ.: Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε καλό βήμα στην δύσκολη αυτή πορεία που έχετε, πέρα από το θέατρο έχετε και αυτό το υπουργείο τώρα, που είναι αυτό που λέμε της πραγματικότητας αυτό το θέατρο, αυτή η σκηνή όπου παίζονται πολλά πράγματα, και κυρίως ας πούμε ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Λυδία Κονιόρδου: Πράγματι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
πηγή: greece-russia2016

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν Ντερ Μπέλεν, θα ορκιστεί στις 26 Ιανουαρίου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια προέδρου της χώρας Χάιντς Φίσερ, ο οποίος στη βάση του αυστριακού Συντάγματος, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες, δεν μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές....Ο 72χρονος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους και πρώην αρχηγός τους Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν είναι ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, και ως εκ τούτου ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, έχοντας επικρατήσει του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Συγχαρητήρια Χόφερ σε Φαν ντερ Μπέλεν.

Καθαρή νίκη


Σύμφωνα με τις πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια αυστριακή τηλεόραση, λίγο μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18:00 ώρα Ελλάδας, και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, ο Αλεξάντερ Φαν Ντερ Μπέλεν απέσπασε ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Νόρμπερτ Χόφερ. Το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους.

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα αρχίσει το πρωί της Δευτέρας και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Φαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Tο ακροδεξιό κόμμα έκανε γνωστό ότι δεν θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

«Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας», τόνισε σε δήλωσή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων και νικητής των εκλογών, ο οποίος θέλει να προασπίσει τις «αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».

Συγχαρητήρια Χόφερ για την επιτυχία Φαν ντερ Μπέλεν


Ο ακροδεξιός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές συνεχάρη τον Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν για την «επιτυχία του» και κάλεσε «όλους τους Αυστριακούς να εργαστούν από κοινού» σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook.

«Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού», τόνισε ο Χόφερ, που είναι και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα «βαθιά λυπημένος» για την ήττα του.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Χόφερ και γγ του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ παραδέχτηκε την ήττα του υποψηφίου του FPÖ, μιλώντας στο δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ORF.

Ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων, προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.

Με τον Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία αναλαμβάνει πρόεδρος της Αυστρίας ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κυβερνώντων κομμάτων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 26 Ιανουαρίου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια προέδρου της χώρας Χάιντς Φίσερ, ο οποίος στη βάση του αυστριακού Συντάγματος, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες, δεν μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, εκφράζοντας τη χαρά του και συγχαίροντας τον Φαν ντερ Μπέλεν για τη νίκη του, δήλωσε πεπεισμένος πως η Αυστρία απέκτησε έναν Πρόεδρο ο οποίος θα την εκπροσωπεί με εξαιρετικό τρόπο στο εξωτερικό.

Τον νέο ομοσπονδιακό Πρόεδρο συνεχάρη για τη νίκη του και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητά του, σε αντίθεση με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Ράινχολντ Λοπάτκα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του Νόρμπερτ Χόφερ, μαζί με σειρά κορυφαίων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος τα οποία προωθούν μία μελλοντική συνεργασία του με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Για ιστορική ημέρα για την Αυστρία έκανε λόγο η αρχηγός του κόμματος των Πράσινων, Εύα Γκλαβίσνιγκ, της οποίας ο Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε προκάτοχος επί 11 χρόνια στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένη ότι ο νέος Πρόεδρος θα πετύχει να δημιουργήσει γέφυρες και να θεραπεύσει τις πληγές από τον προεκλογικό αγώνα.

Στο χθεσινό δημοψήφισμα οι ιταλοί πολίτες απέρριψαν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την πολιτική πρόταση του Ρέντσι. Βασικός στόχος είναι τώρα, υπογραμίζει η ελληνόφωνη ιστοσελίδα της DW,  "να ξεπερασθεί το κλίμα πολιτικής έντασης και διχασμού...."


Με είκοσι μονάδες διαφορά, οι ιταλοί είπαν «ΟΧΙ» στο συνταγματικό δημοψήφισμα. Η προσέλευση ξεπέρασε το 65% και ο Ματέο Ρέντσι, μετά από ένα τόσο σαφές μήνυμα, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Οι πολίτες απέρριψαν τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πολιτική πρόταση του Ρέντσι. Μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή, έχασε τον χαρακτήρα καινοτομίας και φρεσκάδας που τον χαρακτήριζε.

Το απόγευμα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα πάει στο προεδρικό μέγαρο για να παραιτηθεί. Από εκεί και πέρα, αναμένεται να δούμε τι ακριβώς θα ακολουθήσει.

Χρειάζεται ένας νέος εκλογικός νόμος


Όλοι οι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θέλει να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα. Κατά συνέπεια, ή θα ζητήσει από τον Ρέντσι να παραμείνει πρωθυπουργός για κάποιους μήνες, ή θα επιλέξει άλλο πρόσωπο, το οποίο να προέρχεται, μάλλον, από την κεντροαριστερά. Ακούγονται με έμφαση και τα ονόματα του νυν υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και του προέδρου της γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.

Το κύριο ζητούμενο είναι να ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος, με ενιαίο σύστημα για την βουλή και την γερουσία. Η αντιπολίτευση θέλει εκλογές, αλλά δύσκολα οι κάλπες θα μπορέσουν να στηθούν πριν από την άνοιξη. Και ο δεύτερος βασικός στόχος είναι να ξεπερασθεί το κλίμα πολιτικής έντασης και διχασμού, που δημιούργησε το δημοψήφισμα, όπως τονίζουν σήμερα οι περισσότεροι σχολιαστές.
 Αθανασία Συγγελλάκη/DW

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά την επικράτηση του «ΟΧΙ» στο Δημοψήφισμα Συγκινημένος ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε ότι παραιτείται. «Εγώ προσωπικά έχασα, έχασα και το λέω δυνατά αν ,με δυσκολία γιατί δεν είμαι μηχανή…»

 


Σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας εισέρχεται η Ιταλία μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ύστερα από το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα. Βάσει του ιταλικού συντάγματος, ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι αυτός που ορίζει τι θα συμβεί στη συνέχεια και έχει πολλές επιλογές, όπως μας πληροφορεί το ΑΠΕ..

Πρώτο σενάριο: "Ο  Ρέντσι παραμένει στην εξουσία"


Μετά την παραίτησή του, την οποία ο Ρέντσι πρέπει να υποβάλει στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ματαρέλα ενδέχεται να του ζητήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, είτε με την παρούσα πλειοψηφία του, είτε με μία νέα πλειοψηφία στην οποία θα περιληφθεί και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αυτός το έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Όμως μετά την ανακοίνωση που έκανε σήμερα τα ξημερώματα ο Ρέντσι, αυτό το ενδεχόμενο δεν μοιάζει πιθανό. «Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε. Επίσης η συντριπτική νίκη του «όχι», με 60% σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, απομακρύνει την πιθανότητα αυτή.

Δεύτερο σενάριο: "Ορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών"


Είναι το πιθανότερο σενάριο. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα διορίζει πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει την υποστήριξη της σημερινής πλειοψηφίας ή μίας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας.

Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.

Η κυβέρνηση αυτή αναμένεται να αναλάβει την κατάρτιση και την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2017 και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών.

Όμως θα μπορούσε επίσης να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ζητεί να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Τρίτο σενάριο : "Άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου"


Είναι το πιο απίθανο σενάριο: η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση προσφέρει μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η ματαίωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης της Γερουσίας διατηρεί εκεί το αναλογικό σύστημα, καθιστώντας τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου ασύμβατα.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Όμως όλες οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα ακριβώς επειδή φοβούνται μια νίκη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Προτιμούν να προηγηθεί η τροποποίηση του εκλογικού νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προς μια αναλογική μορφή.

Ο Ματαρέλα είναι αυτός που θα αποφασίσει το τελικό σενάριο. Πρέπει όμως να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών αν επιθυμεί, όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν, να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου.

Ο υπουργός, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, διαβεβαίωσε ότι αγωνίζεται για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά, όπως είπε, μπορεί σε κάποια θέματα να μη συμφωνεί μαζί τους και να τους στενοχωρεί, ωστόσο: «Οφείλουμε κάποια πράγματα να τα λέμε με το όνομά τους, για να έχουμε ξεκάθαρη σχέση»...Χρονιά ρεκόρ θα αποδειχθεί ότι είναι το φετινό έτος σε ό,τι αφορά τις πληρωμές κοινοτικών πόρων για ενισχύσεις, όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm». Τόνισε: «Πληρώσαμε και ακόμη πληρώνουμε στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα εκκρεμότητες από το 2008».

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, και θα εξελίσσονται έως και τις 15 του μήνα, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Είναι κάτι που το βιώνουμε επαναλαμβανόμενα τα τελευταία χρόνια. Είναι δικαίωμα των αγροτών να διεκδικούν και να επιλέγουν τον τρόπο που θα υποστηρίξουν τα αιτήματά τους». Πάντως, απευθύνοντας κάλεσμα για διάλογο στον αγροτικό κόσμο, τόνισε: «Δεν γίνεται να μιλάμε αόριστα. Χρειάζεται μια προσέγγιση που να πείσει για το δίκαιο των αιτημάτων τους».

Εκφράζοντας την απορία του για το φορολογικό ζήτημα που βάζουν στο πλάνο των διεκδικήσεών τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, ο κ. Αποστόλου είπε: «Το να μπαίνει το φορολογικό ως πρόβλημα, όταν από την 1η Ιανουαρίου του 2016 έχουμε αφορολόγητο ατομικό στα 8.500 ευρώ, που αυξάνεται στα 9.500 αν πρόκειται για οικογένεια και όταν σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων του 2015 των ίδιων των αγροτών, ποσοστό 96% είναι κάτω των 8.500 ευρώ, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική επιβάρυνση, ιδίως τη φετινή χρονιά που θα έχουμε και επιστροφές προκαταβολών από το 2015».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι αγωνίζεται για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά, όπως είπε, μπορεί σε κάποια θέματα να μη συμφωνεί μαζί τους και να τους στενοχωρεί, ωστόσο: «Οφείλουμε κάποια πράγματα να τα λέμε με το όνομά τους, για να έχουμε ξεκάθαρη σχέση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ακατάσχετο λογαριασμό, ξεκαθάρισε ότι όλοι δικαιούνται έναν ατομικό, ύψους 1.250 ευρώ, και σημείωσε ότι αυτόν δε θα τον... πειράξει κανείς, αρκεί να δηλωθεί. «Έχω επαναλάβει πολλές φορές να τον ζητήσουν και εφόσον το πράξουν, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να τον δώσει». Ένα μάλιστα γνωστό ότι αναφορικά με τις πληρωμές που γίνονται ως το τέλος του 2016 και δεν μπαίνουν στο φορολογητέο εισόδημα του αγρότη, όπως πρασίνισμα, εξισωτική, και συνδεδεμένες ως το ποσό των 12.000 ευρώ, «να ζητηθεί και γι αυτές αντίστοιχος ακατάσχετος».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις από ζημιές, λόγω καιρικών συνθηκών, ο κ. Αποστόλου επισήμανε: «Πληρώνουμε ζημιές εντός έτους, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει». Πρόσθεσε, δε, ότι παρότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να πληρώνει πέραν του 80% των εισφορών, που λαμβάνει, και αν κι έχει ξεπεραστεί, έγινε η υπέρβαση.

Για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού περί τον αγροτικό τομέα, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτές αφορούν κυρίως την κρατική συμμετοχή που απαιτείται σε προγράμματα που «τρέχουν». Είπε ακόμη ότι την επόμενη 5ετία προβλέπονται για τον αγροτικό χώρο, μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, κοινοτικά κονδύλια άνω των 6 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα προκηρυχθούν έργα 1,5 δισ. ευρώ για το 2017. Επιπλέον, σημείωσε ότι για τις ενισχύσεις προβλέπονται κοινοτικά κονδύλια άνω των 2,7 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, ο κ. Αποστόλου επισήμανε: «Θέλουμε οπωσδήποτε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση, με αυτά που αναδεικνύονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετα μέτρα και ζητήματα με εργασιακές σχέσεις, να υποχωρήσουμε. Δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία».

Ο υπουργός επισήμανε ότι πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους εταίρους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη. Όπως είπε, η κυβέρνηση προσβλέπει στο να τελειώσει η 2η αξιολόγηση βάσει της συμφωνίας του Μαΐου. Και πρόσθεσε: «Να μπούμε πλέον στη διαδικασία αντιμετώπισης του χρέους, και άμεσα να δούμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και τα μεσοπρόθεσμα το 2018. Πριν το μεθεπόμενο έτος δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κάτι άλλο».
LEFT.gr

Κρίσιμο χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στη ραδιοσυχνότητα του «Αθήνα 9,84»... Το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με τους θεσμούς πριν από το τέλος του έτους "βλέπουν" κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τα όσα τόνισαν χθες συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Ο ίδιες ανέφεραν ότι σε επόμενο Eurogroup από αυτό της 5ης Δεκεμβρίου θα υπάρξει συμφωνία σε τρία ζητήματα: 
1. Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικοί στόχοι 2017-2018. 
2. Οι στόχοι για τη μεταπρογραμματική περίοδο, ήτοι για τη διετία 2019-2020. 
3. Η εφαρμογή των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

«Τίποτα δεν θα κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup εντός του έτους» ήταν η χαρακτηριστική φράση, ενώ στο επερχόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αναμένεται να διαπιστωθεί αρκετά μεγάλη συμφωνία σε επίπεδο staff level agreement. Δεν αποκλείεται το επόμενο έκτακτο Eurogroup να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβρη, ενώ ενδιαμέσως μπορεί να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup»ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
Κρίσιμο χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στη ραδιοσυχνότητα του «Αθήνα 9,84».

Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτυπώσει μία πορεία προς συμφωνία και πιθανόν «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός».

Παράλληλα δεν απέκλεισε τη σύγκληση ενός ακόμη, έκτακτου τη φορά αυτή, Eurogroup έως το τέλος του χρόνου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ταυτοχρόνως, όμως, ο εκπρόσωπος απέκλεισε και την παραμικρή πιθανότητα να δεχθεί η κυβέρνηση τα μέτρα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Και, επί λέξει, «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δεχθούμε τα μέτρα που θα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά».

Εν αντιθέσει, όπως τόνισε, με την Νέα Δημοκρατία που θέλει, όπως την κατηγόρησε, να εφαρμόσει μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφορικά με το χρέος, τέλος, επανέλαβε ότι ουδείς συζητά ονομαστική απομείωση αλλά χρονική επιμήκυνση των δανείων και μικρότερα επιτόκια με ταυτόχρονη μείωση πλεονασμάτων.