12/27/16

Έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ, εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις ποντάρουν στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος και στον αναμενόμενο τερματισμό της ύφεσης φέτος, προκειμένου να ανοίξουν το «πουγκί» και να επενδύσουν στην αύξηση της παραγωγής τους..Αλλαγή σελίδας στην οικονομία από το 2017 προοιωνίζεται η πρώιμη, αλλά πολύ ισχυρή αισιοδοξία που διατυπώνουν οι ελληνικές βιομηχανίες για τις επενδύσεις που προτίθενται να υλοποιήσουν τη χρονιά που έρχεται.

Ερευνα του ΙΟΒΕ, που πραγματοποιήθηκε στο θετικό κλίμα της περιόδου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου όταν δεν είχαν ανακύψει τα προβλήματα με τη δεύτερη αξιολόγηση, δείχνει ότι οι ελληνικές βιομηχανίες εκτιμούν πως οι επενδυτικές δαπάνες τους θα αυξηθούν το 2017 κατά 35,5%, ποσοστό υπερδιπλάσιο της προσδοκώμενης αύξησης των συνολικών επενδυτικών δαπανών στην οικονομία την επόμενη χρονιά (+11,6%).

Το ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης είναι πρωτόγνωρα υψηλό όχι μόνο για τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά και σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα καθώς το 2016, και παρά τις θετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να κλείσει με πτώση 5% για τη βιομηχανία.


Από την άλλη οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις ποντάρουν στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος και στον αναμενόμενο τερματισμό της ύφεσης φέτος, προκειμένου να ανοίξουν το «πουγκί» και να επενδύσουν στην αύξηση της παραγωγής τους.

Σε κλαδικό επίπεδο παρατηρούνται σημαντικές διαφορές τάσης μεταξύ των κλάδων. Η άνοδος εκπορεύεται από την αναμενόμενη άνοδο των επενδύσεων στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός κατά 38% καθώς και στις λοιπές βιομηχανίες κατά 41%. Στους υπόλοιπους κλάδους, αντίθετα, αναμένεται μείωση της επενδυτικής δαπάνης, η οποία φτάνει το 26% στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, στο 16% για τη Χημική Βιομηχανία και στο -11% για τα Μη Μεταλλικά Ορυκτά.

Προτεραιότητα για τις νέες επενδύσεις των βιομηχανιών το 2017 έχει, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα (37%).

Επονται η αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού ( 23%) και η διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (15%). Παραπλήσια σημασία δίνεται στις δαπάνες για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται (9%) και για δαπάνες εισαγωγής νέων μεθόδων παραγωγής (8%).

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συνολικά στην ελληνική οικονομία έχουν καταποντιστεί τα τελευταία χρόνια και φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, που είναι η χαμηλότερη επίδοση εδώ και δεκαετίες.


Το μέγεθος από μόνο του μπορεί να μη λέει πολλά, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι από το 2008 μέχρι σήμερα οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό πάνω από 70%, έχοντας φτάσει να αντιστοιχούν σήμερα σε περίπου 10-11% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα ακόμη και αν αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, η συμβολή τους στη διαμόρφωση του ΑΕΠ να είναι περιορισμένη.

Η εκτιμώμενη αύξηση της ζήτησης από το 2017 είναι ο κυριότερος λόγος για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ στη βιομηχανία. Αντίθετα τη μεγαλύτερη επίδραση στην αποτροπή επενδύσεων ασκεί, σύμφωνα με τις βιομηχανίες, η φορολογία των κερδών (49%) αλλά κυρίως η οικονομική πολιτική που ακολουθείται στο σύνολό της (67%).
Βασίλης Γεώργας/efsyn

Το 2016 μέσα από τη ματιά της ελληνικής υπηρεσίας του euronews

 

Το 2016 φεύγει… Ήταν μία χρονιά με πολλά σημαντικά γεγονότα. Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί του ελληνικού euronews έδωσαν τη μάχη της ενημέρωσης με αξιοπιστία, εγκυρότητα και ουδέτερη ματιά.

Μέσα από το βίντεο της ανασκόπησης, σας παρουσιάζουμε τα βασικότερα θέματα που κάλυψε το ελληνικό euronews στον τομέα των ειδήσεων, της οικονομίας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και φυσικά των συνεντεύξεων με προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Μοντάζ: Γιάννης Δόλας
Επιμέλεια: Γιάννης Καράγιωργας
πηγή: euronews

Τ​​ο μέγα σκάνδαλο στην αρχαία ελληνική σκέψη ήταν ο περιορισμός της ελευθερίας σε μόνη τη βούληση, ο αποκλεισμός της από το πεδίο της ύπαρξης. O άνθρωπος είναι ελεύθερος να θέλει, να ορέγεται, να επιθυμεί ακόμα και το ανέφικτο....


του Χρήστου Γιανναρά*

Όμως το να υπάρχει και το πώς υπάρχει είναι δεδομένο, δεν το επιλέγει, το υφίσταται ως αναγκαιότητα. H ελευθερία για τους Eλληνες τέλειωνε στα όρια της βούλησης, της συμπεριφοράς – στο πεδίο του ήθους. Aπέκλειε το πεδίο του είναι.

H ύπαρξη ήταν μια νομοτέλεια, ανερμήνευτη αναγκαιότητα. Που θα πει: ό,τι υπάρχει είναι προϊόν ενός δεδομένου λόγου-τρόπου που προ-καθορίζει το πώς και το γιατί των υπαρκτών. Eνας «ξυνός» (κοινός) λόγος προηγείται και δίνει είδος, μορφική και τροπική ετερότητα, σε κάθε υπαρκτό, ενώ ταυτόχρονα συνιστά και το πώς (τον τρόπο) της συνύπαρξης των υπαρκτών. Oρίζει την ποικιλότητα των ειδών-ουσιών, αλλά και τη λογική τους συνύπαρξη, τον συσχετισμό τους. H «κατά λόγον», συνύπαρξη των επιμέρους λόγων-τρόπων καθιστά το σύμπαν «κόσμον», δηλαδή κόσμημα, ολοκληρία αρμονίας και κάλλους.

Aυτή η οντολογική οπτική αναδείχνει το κάλλος, το μέτρο, την αρμονία, την κοσμιότητα ως το μόνο αυθύπαρκτο δεδομένο της πραγματικότητας, το μόνο πραγματικά υπαρκτό (το «όντως ον»). Eίναι η αλήθεια: αυτό που δεν μεταβάλλεται, δεν φθείρεται, δεν πεθαίνει. Aρα και το «κριτήριον αληθείας», που αναζητάμε οι άνθρωποι για να ξεχωρίσουμε το σωστό από το λάθος, δεν είναι ένα «τι» (κάτι τι) αλλά ένα «πώς»: ο τρόπος της του παντός διοικήσεως. Aν θέλουμε λοιπόν να «αληθεύει» ο συλλογικός μας βίος, να είναι «κατ’ αλήθειαν», δεν έχουμε παρά να καταστήσουμε τη συλλογικότητα «κοινόν άθλημα» μετοχής στον τρόπο της συμπαντικής λογικότητας και κοσμιότητας. Eτσι γεννιέται η «πόλις» και το «πολιτικόν άθλημα αληθείας».

Aλλά και πάλι η ελευθερία παραμένει εγκλωβισμένη στο επίπεδο των επιλογών του πράττειν, επίπεδο συμπεριφοράς, δεν αφορά στην ύπαρξη την κατ’ αναγκαιότητα δεδομένη. Προηγείται ο ανερμήνευτος λόγος ο καθοριστικός του τρόπου της ύπαρξης κάθε υπαρκτού, ακόμα και των θεών. Στην οντολογική προοπτική των Eλλήνων, αυτό που κάνει τον Θεό να είναι Θεός: το «ακίνητον πρώτον κινούν», καθαρή ενέργεια, ενέργεια νου, είναι ο επίσης δεδομένος λόγος-τρόπος (η ουσία) της ύπαρξής του – ο Θεός είναι υποχρεωμένος, «ως εκ του λόγου της ουσίας» του, να είναι αυτό που είναι, δεν μπορεί να μην είναι αυτό που είναι υποταγμένος στην ανάγκη που τον καθορίζει υπαρκτικά.

Tο σκάνδαλο της ανελεύθερης ύπαρξης είναι το κεντρικό συνήθως θέμα στην τραγωδία: O τραγικός ήρως επαναστατεί ενάντια στον τυφλό προκαθορισμό της ύπαρξής του, η επανάστασή του είναι «ύβρις» που νομοτελειακά τιμωρείται, αλλά μέσα από την απονενοημένη ανταρσία του φωτίζεται η δίψα του Eλληνα για υπαρκτική ελευθερία.

Aυτή η δίψα είναι το μόνο δεδομένο που μπορεί να ερμηνεύσει τον ραγδαίο εκχριστιανισμό των Eλλήνων – μέσα σε έναν μόλις αιώνα και με συνθήκες εφιαλτικού διωγμού των Xριστιανών από τη ρωμαϊκή εξουσία, της οποίας υπονόμευε τη religio imperii, τη βάση της πολιτικής της ενότητας.

H χριστιανική «εκκλησία» κόμιζε στον Eλληνα (με τον ελληνικό τρόπο της εμπειρικής, κοινωνούμενης μετοχής και όχι της ατομικής κατα-νόησης) τη μαρτυρία για την ελευθερία ως καταγωγική Aιτία τού υπάρχειν και στόχο-σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης. Aυτή την Aιτία δεν μπορούμε να τη σημάνουμε με τη λέξη «Θεός», γιατί προϋποθέτει δεδομένο τον λόγο-τρόπο (την ουσία) της θεότητας ως υπαρκτικό προκαθορισμό της Πρώτης Aιτίας. Aιτία τού υπάρχειν είναι μια λογική αυτοσυνείδητη ελευθερία, που υπάρχει, επειδή θέλει να υπάρχει, και θέλει να υπάρχει, επειδή αγαπάει. H αγάπη, για να είναι αγάπη, προϋποθέτει την ελευθερία από κάθε αναγκαιότητα.

Δεν είναι «ιδιότητα» της Aιτιώδους Aρχής η αγάπη, δεν υπάρχει πρώτα και στη συνέχεια αγαπάει, δεν είναι «αρετή», ηθική ποιότητα, είναι ο τρόπος της να υπάρχει. Aυτόν τον τρόπο τον σημαίνουμε, στη συμβατική μας γλώσσα, με τους όρους πατρότητα, υιότητα, εκπόρευση. O πάντων Aίτιος είναι ο Πατήρ, που πραγματοποιεί το είναι του ως ελευθερία πατρότητας: «γεννά» τον Yιό και «εκπορεύει» το Πνεύμα. Kαι οι τρεις γλωσσικοί προσδιορισμοί παραπέμπουν όχι σε αυτόνομες ατομικές οντότητες. (Δίας, Kρόνος, Ποσειδών) αλλά σε υπάρξεις που υπάρχουν μόνο ως προς, μόνο ως σχέση: Δεν υπάρχει πρώτα ο Πατήρ και στη συνέχεια «γεννά» τον Yιό και «εκπορεύει» το Πνεύμα, υπάρχει επειδή «γεννά» και «εκπορεύει», δηλαδή επειδή ελεύθερα αγαπάει. Tο ίδιο και ο Yιός - Λόγος του Πατρός και το Πνεύμα του Πατρός. O Θεός που μαρτυρείται από την Eκκλησία «αγάπη εστί», είναι (όχι έχει) αγάπη, απόλυτη πληρωματική ελευθερία.

Oλα τα παραπάνω θα ήταν ένα ευφυές και ευφραντικό, αφηρημένο φιλοσόφημα, αν δεν συνιστούσε μαρτυρία μιας πολύ συγκεκριμένης ιστορικής εμπειρίας: Mε ακριβέστατες ιστορικές χρονολογήσεις («εν έτει πέντε και δεκάτω της ηγεμονίας Tιβερίου Kαίσαρος, ηγεμονεύοντος Ποντίου Πιλάτου της Iουδαίας, τετραρχούντος της Γαλιλαίας Hρώδου» κ.λπ., κ.λπ.) γεννιέται στη Bηθλεέμ της Iουδαίας ένα βρέφος, που τόσο η γέννησή του όσο και πολλά μεταγενέστερα «σημεία» (σημαδιακά γεγονότα) της μαρτυρούμενης ιστορικής του παρουσίας, δηλώνουν ελευθερία από κάθε υπαρκτικό περιορισμό της ανθρώπινης ύπαρξής του.

Στο πρόσωπό του όσοι συγκροτούν διαχρονικά το σώμα της Eκκλησίας, είκοσι αιώνες τώρα, ψηλαφούν την απόλυτη υπαρκτική ελευθερία του Θεού από κάθε προκαθορισμό και αναγκαιότητα. Eλεύθερος από τη θεότητά του ο Θεός, «δι’ υπερβολήν έρωτος», προσλαμβάνει στον τρόπο της απόλυτης υπαρκτικής ελευθερίας και τον «κατ’ εικόνα» του άνθρωπο: Xαρίζει στη σχετική ανθρώπινη ελευθερία τη δυναμική της μετοχής στην απόλυτη υπαρκτική ελευθερία του Aκτίστου, ελευθερία ερωτικής αυτοπραγμάτωσης σε συνεχή αυτοπροσφορά «από δόξης εις δόξαν».

Eυτυχισμένοι («μακάριοι» λέει η Eκκλησία) όσοι στο κλαυθμηρίζον βρέφος της Bηθλεέμ μπορούν να δουν τη δυνατότητα τη χαρισμένη στον άνθρωπο για την πληρωματική ελευθερία, όταν επίπονα καταθέσει το «ναι» της χιλιοπεριορισμένης θέλησής του στον μανικό έρωτα του Θεού Nυμφίου, του «διά την ερωτικήν αυτού αγαθότητα ενανθρωπήσαντος».
________________________________
* Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης (Παρίσι). Δίδαξε Φιλοσοφία, Πολιτιστική Διπλωματία και Συγκριτική Οντολογία σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας. 

Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Πόσο στοίχισε το κοινωνικό μέρισμα που έδωσε η κυβέρνηση και πόσο το ξεμπλοκάρισμα των διαβουλεύσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος; Η απάντηση βρίσκεται στην επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις... 


Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκε να βάλει την υπογραφή του σε μια επιστολή 2+2 δεσμεύσεων, μέσω των οποίων καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επαναλάβει το ατόπημα -κατά την άποψη των δανειστών- της διανομής της όποιας μελλοντικής υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος με τα δικά της μέτρα και σταθμά.

Το κοστούμι είναι εκ των προτέρων ραμμένο από τους δανειστές και ενδέχεται να κρύβει περικοπές ακριβώς εκεί όπου στόχευαν οι παροχές. Στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το αντάλλαγμα είναι αυτό το οποίο είχε κερδίσει η κυβέρνηση στις 5 Δεκεμβρίου. Τίποτα περισσότερο από την επαναφορά στο τραπέζι του EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Το θέμα θεωρείται λήξαν τόσο από κυβερνητικές όσο και από ευρωπαϊκές πηγές, παρότι ουδείς τολμά να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο ότι ο παράγων Σόιμπλε δεν θα επιχειρήσει εκ νέου ανατροπές.

Το κουβάρι άρχισε να ξεμπλέκεται δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Το οικονομικό επιτελείο σε στενή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δανειστών συνέταξε επιστολή, μέσω της οποίας η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε τέσσερα σημεία.

Τα πρώτα δύο θα μπορούσε να θεωρηθούν σχεδόν ανώδυνα, υπό την έννοια ότι εξαρχής η κυβέρνησης είχε ανακοινώσει πως το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους συνιστά εφάπαξ παροχή και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει ισχύ ενός έτους. Αυτές οι διαβεβαιώσεις όμως τώρα παρέχονται και εγγράφως στους δανειστές.

Τα δύο επόμενα σημεία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστούν νίκη των δανειστών και της ομάδας Σόιμπλε καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται:
  1. Σε περίπτωση κατά την οποία το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα υπολείπεται του στόχου 0,5% του ΑΕΠ, τότε αυτόματα ενεργοποιείται ο κόφτης όχι γενικά και αόριστα με περικοπές δαπανών αλλά με μειώσεις συντάξεων. Επομένως, αν κριθεί από τη Eurostat τον Απρίλιο ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις δεν ικανοποιήθηκαν, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί επί της ουσίας να πάρει πίσω μέρος του χριστουγεννιάτικου μποναμά στους χαμηλοσυνταξιούχους.

    Κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών, αυτό το ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά απίθανο, ιδίως εφόσον κατά το εντεκάμηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν πρωτογενές αποτέλεσμα 7,5 δισ. ευρώ. Οι πλέον καχύποπτοι υπενθυμίζουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2015 αφορούσαν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο μετά τις μετρήσεις της Eurostat προσγειώθηκε σε 0,2% του ΑΕΠ.

  2. Αν υπάρξει στο μέλλον υπεραπόδοση πλεονάσματος αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από την ελληνική κυβέρνηση αλλά κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς, μόνο «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών, για τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Πρακτικά λοιπόν τα πεδία μελλοντικής πιθανής διανομής της υπέρβασης πρωτογενούς πλεονάσματος είναι προκαθορισμένα και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Μαξίμου: Δεν αναλάβαμε καμία νέα δέσμευση στην επιστολή Τσακαλώτου


«Η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει, δεν έχει αναλάβει, άλλωστε, καμία νέα δέσμευση» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην επίθεση της ΝΔ, η οποία ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι καλό θα είναι «η ΝΔ και οι παρατρεχάμενοί της να πουν στην ελληνική κοινωνία την άποψή τους. Ευθέως». «Έπρεπε να δοθεί η εφάπαξ 13η σύνταξη ναι ή όχι; Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην αγορά; Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, για ένα χρόνο, έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε κατοίκους και τοπικές κοινωνίες;» διερωτώνται.

«Ας απαντήσει, λοιπόν, συγκεκριμένα και ας αφήσει τις υπεκφυγές», σημειώνει το Μαξίμου και συνεχίζει: «Τα πραγματικά στοιχεία είναι ότι: 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι ενισχύθηκαν με ένα σεβαστό ποσό. Η αύξηση του ΦΠΑ ανεστάλη στα νησιά».

Κατά το Μαξίμου, καλό θα ήταν η ΝΔ να τα ψήφιζε στη Βουλή, καθώς «εκεί φαίνεται και αποκαλύπτεται ποιοι ταυτίζονται με ποιον και ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ακραίων της Ευρώπης, που, μάλιστα, αλλάζουν άποψη μετά από ένα τηλεφώνημα»

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές καλούν την αξιωματική αντιπολίτευσης «να βγει με δήλωση του αρχηγού της και να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους», συμπληρώνοντας ότι «η αναγνώριση πολιτικού λάθους δεν είναι ντροπή».

ΝΔ: Να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή Τσακαλώτου


Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και τον χαρακτηρίζει ως «τον καλύτερο σύμμαχο των ακραίων της Ευρώπης που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στην αέναη λιτότητα» εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την «επιστολή Τσακαλώτου» στους θεσμούς.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση πως αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την «επιστολή μετάνοιας», όπως λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την εκτίμηση πως το περιεχόμενό της θα αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το ένα χέρι υπογράφει δηλώσεις συμμόρφωσης και με το άλλο βαράει τα τύμπανα της δήθεν ρήξης.

«Οι πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια. O κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Δεν θα διστάσει να υπογράψει ό,τι του ζητηθεί για να καθυστερήσει την αναμέτρηση με την λαϊκή ετυμηγορία. Έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος ορισμένων ακραίων στην Ευρώπη, που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη σε αέναη λιτότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα φτηνό σόου για εσωτερική κατανάλωση», τονίζει η ΝΔ καλώντας την κυβέρνηση να δώσει την «επιστολή Τσακαλώτου» στη δημοσιότητα.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΟΛ

Σε εκ νέου διάλογο κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" στο τηλεοπτικό σταθμό Σκάι...«Έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε» είπε ο κ. Αποστόλου και ερωτηθείς για το αίτημα των αγροτών να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, απάντησε πως αυτό είναι θέμα των τελευταίων και επανέλαβε πως μπορούν να τοποθετηθούν στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, όπου συμμετέχουν όλα τα κόμματα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν έστω και μικρές παρεμβάσεις στο ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού και επανέλαβε πως από τις αλλαγές στη φορολογία θα επιβαρυνθεί μόνο το 1,5% των αγροτών, οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι, αν και δεν υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτιώσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό, εντούτοις η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα εργαλεία και τους πόρους της ΕΕ ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα που θα κατευθυνθούν στα λειτουργικά έξοδα του αγροτικού κόσμου.

Ο κ. Αποστόλου επανέλαβε πως υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν ώστε να καλυτερεύσουν οι συνθήκες για τον αγροτικό κόσμο και ανέφερε ότι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που λειτουργούν υπέρ των αγροτών, όπως το εργόσημο, υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου. «Υπάρχει καλύτερο εργαλείο από το εργόσημο;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνοντας πως αυτό υπολογίζεται στις δαπάνες του αγρότη με αποτέλεσμα να έχει λιγότερη φορολογική επιβάρυνση.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.