Τερέζα Μέι: Ο Τραμπ με διαβεβαίωσε ότι είναι «100% υπέρ του ΝΑΤΟ»

ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Τερέζα Μέι, Ντόναλντ Τραμπ, ΝΑΤΟ,

Συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο νωρίς το βράδυ της Παρασκευής.

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, η πρωθυπουργός είπε ότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την αξία του και διατηρούν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Συγκεκριμένα, η Μέι είπε ότι ο Τραμπ της επιβεβαίωσε πως είναι «100% υπέρ του ΝΑΤΟ».

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει πολλές φορές τη Συμμαχία και έφτασε στο σημείο να την χαρακτηρίσει «παρωχημένη».

Η Μέι είπε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε δεκτή την πρόταση της βασίλισσας Ελισάβετ να επισκεφθεί τη Βρετανία μέσα στο 2017.
 

Η Μέι δήλωσε ότι οι δύο χώρες θέλουν να οικοδομήσουν στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον Τραμπ, μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Οβάλ Γραφείο, η Τερέζα Μέι είπε ότι το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές.

Στις επαφές που είχε με τον Τραμπ η Μέι είπε ότι συζητήθηκε επίσης η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και είπε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο.

Για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει πως θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του προέδρου Τραμπ, η Μέι είπε ότι «θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνεί» μαζί του, όμως η ειδική σχέση των δύο χωρών σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή και ειλικρινής. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν και ότι «ακούει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος ακούει εμένα». Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του για τα βασανιστήρια, ο Τραμπ είπε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας, στρατηγός Μάτις δεν πιστεύει στα βασανιστήρια και τόνισε ότι αν και δεν συμφωνεί απαραιτήτως θα σεβαστεί την απόφαση του υπουργού Άμυνας. Η Μέι, η πρώτη ξένη ηγέτιδα που συναντιέται με τον νέο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, έγινε δεκτή από τον ίδιο τον Τραμπ. Μηνύματα στη νέα αμερικανική ηγεσία έστειλε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, λίγο προτού συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, μιλώντας σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων, η Μέι τόνισε ότι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να γυρίσουν στις εποχές των «αποτυχημένων στρατιωτικών επεμβάσεων», για να φτιάξουν έναν κόσμο, όπως θέλουν να τον βλέπουν.

Σαφέστατη αναφορά, όπως φάνηκε, σε πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, για τους οποίους υπήρξε σύμπτωση πολιτικών Λονδίνου-Ουάσινγκτον.
in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου