Πόουλ Τόμσεν: Για 21 χρόνια η ανεργία σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα - Οργισμένη απάντηση Μαξίμου

Οικονομία, ανεργία, Πόουλ Τόμσεν, ΔΝΤ,

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια (!) για να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας σε επίπεδα προ κρίσης προέβλεψε ο Πόουλ Τόμσεν, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον... 

 

Μια μικρή πρόγευση για τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις του ΔΝΤ για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και του χρέους έδωσε ο Πόυλ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στην παρουσίαση ενός βιβλίου στην Ουάσιγκτον, ο Πόυλ Τόμσεν προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας σε επίπεδα προ κρίσης.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι έχει πάρει μέρος σε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup, τόνισε ότι η ευρωζώνη έχει κάνει πρόοδο και στην αρχιτεκτονική της και στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται επεκτατική νομισματική πολιτική, ένα σχέδιο τύπου Γιούνκερ για την οικονομία, ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το κυρίαρχο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έχει νομισματική ένωση χωρίς να έχει πετύχει την πολιτική ένωση.

Η δήλωση Τόμσεν έρχεται λίγες μέρες πριν εισαχθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προς συζήτηση οι δύο ξεχωριστές εκθέσεις για την Ελλάδα.

Η πρώτη έκθεση θα είναι μια επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας από την επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που είχε δημοσιευθεί προ τριμήνου το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου. Τις ίδιες θέσεις εξέφρασε επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα και ο Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος μάλιστα αποσύνδεσε αυτές τις παρεμβάσεις με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.


Μαξίμου για Τόμσεν: Να συνεχίσει τις προβλέψεις, να γράψει ένα μπλογκ


Με σκωπτικό ύφος σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές τις εκτιμήσεις του Πολ Τόμσεν ότι θα περάσουν 21 χρόνια για να επανέλθει η ανεργία στην Ελλάδα στην προ κρίσης περίοδο.

«Πάντα ο κύριος Τόμσεν έπεφτε μέσα στις προβλέψεις του. Παλαιότερα είχε κάνει πρόβλεψη για ετήσια ανάπτυξη 2,1% και τελικά είχαμε ύφεση 7,1%» αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτουν με νόημα: «Να συνεχίσει τις προβλέψεις, να γράψει ένα μπλογκ».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Anders Aslund, στο Atlantic Council της Ουάσιγκτον, είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Προέβλεψε επίσης πως η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία έξι, ώστε να μειώσουν την ανεργία τους στα επίπεδα της περιόδου 2001-2007.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου