Γιώργος Σταθάκης: «Όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην ανάγκη άμεσης λύσης μέχρι τέλος Ιανουαρίου»

Οικονομία, Γιώργος Σταθάκης,

Η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει αποφάσεις για τα θέματα που εκείνη θεωρεί ως ύψιστης προτεραιότητας, δηλώνει στο ΑΜΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στο ερώτημα αν έπρεπε να προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των μέτρων στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και του ΦΠΑ στα νησιά...


Ο Γιώργος Σταθάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική αναδιανομής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν όλα πάνε καλά, εμείς θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο». Για το θέμα της αξιολόγησης ο Γιώργος Σταθάκης εκτιμά ότι οι εκκρεμότητες μπορεί να κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες, τονίζοντας μάλιστα πως «έχει ήδη επέλθει συμφωνία» κατ' ουσίαν, με όλες τις πλευρές να συγκλίνουν στην ανάγκη λύσης μέσα στον Ιανουάριο.

Στο μεγάλο «αγκάθι» της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Γιώργος Σταθάκης υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι χρειάζονται πιο γενναίες αποφάσεις από την πλευρά του Ταμείου ή συμβιβαστικές λύσεις, που θα είναι όμως συμβατές με το πλαίσιο συμφωνίας που ήδη έχει επιτευχθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Η αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και αυτό πιστεύω το αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές μας στο εξωτερικό», είναι η απάντηση που δίνει στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στον Νίκο Παπαδημητρίου και τον Κώστα Βουτσαδάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερώτηση: Σε ποιο σημείο βρίσκεται την ώρα αυτή η διαπραγμάτευση, κ. υπουργέ; Βλέπετε και εσείς, παράγοντες -όπως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- να έχουν υιοθετήσει τακτική καθυστερήσεων; Σας ανησυχεί η τακτική αυτή; Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιανουάριο;

Απάντηση: Δεν είναι θέμα καθυστερήσεων, όσο το γεγονός ότι η συμμετοχή και ο τρόπος εμπλοκής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προβάλλει κάποιες διαφορετικές παραμέτρους στο πλαίσιο της συμφωνίας. Στα περισσότερα επιμέρους θέματα της δεύτερης αξιολόγησης έχει ήδη επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο να κλείσουν στις επόμενες εβδομάδες. Το θέμα της γεφύρωσης των διαφορών με το ΔΝΤ χρειάζεται πιο γενναίες αποφάσεις από την πλευρά του ή συμβιβαστικές λύσεις που να είναι συμβατές με το πλαίσιο συμφωνίας που ήδη έχουμε επιτύχει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όλες οι πλευρές συγκλίνουν όμως στην ανάγκη άμεσης λύσης μέχρι τέλους Ιανουαρίου.

Ερώτηση: Δεδομένης της ανάγκης ένταξης στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης τον Μάρτιο, νιώθετε ότι βρίσκεται η χώρα μας ξανά με την πλάτη στον τοίχο; Τηρουμένων των αναλογιών ζούμε την επανάληψη του 2015;

Απάντηση: Καμία απολύτως σχέση δεν έχει η σημερινή κατάσταση με τις αρχές του 2015. Τότε είχαμε παραλάβει μια συμφωνία που βρισκόταν κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει ή αδυνατούσε να κλείσει την 5η αξιολόγηση του τότε προγράμματος και εμείς θεωρήσαμε ότι η συνέχιση του ήταν ανέφικτη ή και επιζήμια. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν ένα εξάμηνο αλλά κατέληξαν σε μία πιο ρεαλιστική και επωφελή συμφωνία, η πρώτη μάλιστα που επικυρώθηκε και με εκλογές. Έκτοτε η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και το τρέχον εξάμηνο βρίσκεται σε ανάκαμψη ενώ τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η πρώτη αξιολόγηση αποτελούσε το δυσκολότερο σημείο, αλλά έκλεισε επιτυχώς και μαζί με τη δεύτερη αξιολόγηση πρακτικά ολοκληρώνεται το σύνολο του προγράμματος. Ενεργοποιούνται ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Διευκολύνεται έτσι η ένταξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Ερώτηση: Η χώρα χάνει συμμάχους, με κυριότερο τον Προέδρο Ολάντ. Πώς αντιμετωπίζει το νέο σκηνικό η κυβέρνηση;

Απάντηση: Το 2017 είναι έτος εκλογών στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - στη Γερμανία, τη Γαλλία, πιθανότατα την Ιταλία και την Ολλανδία. Κατά συνέπεια παντού το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Κάπου μπορεί να υπάρξουν αλλαγές που θα φέρνουν τις κυβερνήσεις πιο κοντά στις δικές μας θέσεις. Αλλού μπορεί να συμβεί το αντίθετο. Ας περιμένουμε να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα, προτού προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του νέου σκηνικού.

Ερώτηση: Γενικά μιλώντας, η Ευρώπη δεν περνά και τις καλύτερες ημέρες της, δεν συμφωνείτε;

Απάντηση: Προφανώς η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σημείο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και τις πολιτικές εξελίξεις σε πληθώρα χωρών. Εντούτοις το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι στην κυριολεξία πολύ μακράς πνοής και έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις στο παρελθόν και έχει επιδείξει εξαιρετική δυναμική προσαρμογής και αλλαγής. Τώρα ίσως πρέπει να επιταχυνθούν οι αλλαγές και να επικεντρωθούν στην ανάγκη κοινοτικής αλληλεγγύης και αντιμετώπισης των ανισοτήτων.

Ερώτηση: Αν δει κανείς από μια απόσταση το θέμα που ανέκυψε με τα μέτρα κοινωνικής στήριξης προς τους συνταξιούχους και τους κατοίκους νησιών του Αιγαίου, εκτιμάτε πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί καλύτερη συνεννόηση με τους θεσμούς;

Απάντηση: Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση όσων προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς. Τα κοινοτικά όργανα που κλήθηκαν να ερευνήσουν τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, «ξεπαγώνοντας» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Είναι σίγουρα χρήσιμο να υπάρχει κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά στον πυρήνα της είναι η ίδια η κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που θεωρεί υψίστης προτεραιότητας.

Ερώτηση: Υπάρχει τελικώς περίπτωση να δοθεί και του χρόνου 13η σύνταξη; Επίσης, να επεκταθεί κατά ένα έτος η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά;

Απάντηση: Η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι η υπερεπίτευξη των δημοσιονομικών στόχων συνεπάγεται την αναδιανομή υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Τα συγκεκριμένα μέτρα μπορέσαμε και τα πήραμε χάρη στη μεγάλη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2016. Το 2017 ο στόχος αυτός είναι πολύ πιο φιλόδοξος (1,75% του ΑΕΠ έναντι 0,5% φέτος). Εάν όλα πάνε καλά, εμείς θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο.

Ερώτηση: Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι επιλογή της η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εκλογές όμως, από… ατύχημα είναι ενδεχόμενο να προκύψουν; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι παράλογες απαιτήσεις μερίδας των εταίρων μας δημιουργούν συνθήκες τέτοιες…

Απάντηση: Η αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Αυτό πιστεύω το αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές μας στο εξωτερικό. Δυστυχώς δεν δείχνουν να το καταλαβαίνουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό, που συνεχίζουν να κάνουν όνειρα… παλινόρθωσης, παρά τις σαρωτικές εκλογικές ήττες που υπέστησαν το 2015. Ξεκίνησαν με την άνοιξη του 2016, επικαλούμενοι τη μη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μετά έβλεπαν εκλογές το φθινόπωρο του 2016, επειδή το πρόγραμμα δεν έβγαινε, τώρα διαγιγνώσκουν τάσεις φυγής της κυβέρνησης μέχρι την άνοιξη του 2017. Τελικά, θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν με τις εκλογές το 2019 αφού η διαρκής εκλογολογία θα έχει αυτοακυρωθεί.

Ερώτηση: Κάθε φορά που δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις πόθεν έσχες, είστε, κύριε υπουργέ, ένας από τους… αγαπημένους μερίδας των μέσων ενημέρωσης. Πώς αντιμετωπίζετε συνολικά το θέμα αυτό;

Απάντηση: Με κωμική διάσταση απέναντι στα ψευδή δεδομένα που αναπαράγονται περί δεκάδων σπιτιών, ξεχασμένων εκατομμυρίων και λοιπά. Με σοβαρή διάθεση απέναντι στην διεξοδική εξάμηνη έρευνα που έκανε η Αρμόδια Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής για όλα τα έτη, αναδρομικά από το 2000 και όλα τα μέλη της οικογενείας μου όπου εμφανιζόμουν ως συνδικαιούχος σε κοινούς λογαριασμούς, προφανώς όχι κατ' ανάγκη δικούς μου. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο θέμα εξαντλήθηκε. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο. Όποιος επιμένει στο θέμα, ουσιαστικά δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ερώτηση: Διαπιστώνει το Υπουργείο ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας και αν ναι, πώς θα παρέμβετε;

Απάντηση: Ελλείψεις δεν υπάρχουν παρά το γεγονός ότι μία πρόσφατη κρίση έθεσε το σύστημα υπό δοκιμασία. Εντούτοις δεν χρειάστηκε να παρθούν ιδιαίτερα μέτρα καθώς υπάρχει επάρκεια ενέργειας, αξιόπιστος συντονισμός από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και τους οργανισμούς και κλίμα συνεργασίας των πολλαπλών πλέον κατηγοριών παραγωγών. Το Υπουργείο απλώς διατήρησε μία διακριτική στάση επιτήρησης και εποπτείας των εξελίξεων, χωρίς να χρειαστεί να παρέμβει.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ΔΕΗ;

Απάντηση: Όλη η αγορά ενέργειας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2020. Η ΔΕΗ βρίσκεται φυσικά στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης, καθώς καλείται να μειώσει τα ποσοστά της στη λιανική στο 50%, όσο έχει δηλαδή περίπου και στην παραγωγή. Στόχος είναι η μετάβαση αυτή να γίνει ομαλά με τη ΔΕΗ εξίσου ισχυρή στο τέλος της ημέρας και τις αγορές ενέργειας σε ΑΠΕ, αέριο, και λιγνίτη να είναι πιο ανταγωνιστικές προς όφελος του καταναλωτή, της οικονομίας, και φυσικά με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ερώτηση: Για τη ΔΕΣΦΑ θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, κύριε υπουργέ;

Απάντηση: Θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΣΦΑ με κάποιες αλλαγές που να τον προσαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα και να αξιοποιούν τις μεγάλες προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου. Αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους θεσμούς.
LEFT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου