«Γαυγίσματα» της Άγκυρας για την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών

Κοινωνία, Δικαιοσύνη, Τούρκοι αξιωματικοί,

Να επανενωθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί με τις οικογένειές τους, για τις οποίες υπάρχουν απειλές στην Τουρκία, θα είναι το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου, είπε ο δικηγόρος Όμηρος Ζέλιος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη - «Γαυγίσματα» το νέο διεθνές ένταλμα και η προαναγγελία νέου αιτήματος έκδοσης από την Άγκυρα, όπως εκτίμησε...


Το νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Τουρκία για τους αξιωματικούς της που παραμένουν σε ελληνικό έδαφος και χτες με απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσής τους, «στην πραγματικότητα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευρωπαϊκές χώρες, ίσως μόνο για τρίτες», εκτίμησε ο κ. Όμηρος Ζέλιος.

Για νέο αίτημα έκδοσης «εμείς δεν έχουμε ιδέα, κάτι επίσημο, μπορεί να είναι παραπληροφόρηση ... Θεωρητικά η Τουρκία μπορεί να επανέλθει, αλλά θα πρέπει να το συνοδεύσει και με νέα στοιχεία».

Η απόρριψη του αρχικού αιτήματος έκδοσης αποτελεί «οιωνεί δεδικασμένο, δεν μπορεί να απασχοληθεί ξανά η ελληνική Δικαιοσύνη με την ίδια υπόθεση», όπως εξήγησε.

Η χθεσινή απόφαση, βασίζεται στον κίνδυνο της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι λειτουργεί και στο μέλλον ως δεδικασμένο, «ιδίως αν δεν έχουν μεταβληθεί» οι συνθήκες στην Τουρκία, κάτι που ισχύει και για το άσυλο, συνέχισε ο κ. Ζέλιος.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις στην Τουρκία, είπε ότι «όλα αυτά είναι γαυγίσματα μετά την ιστορία, θεωρούμε ότι θα καταλαγιάσουν ... οι άνθρωποι είναι αθώοι».

Υπάρχει πλέον στους οκτώ η ελπίδα ότι δεν θα συνεχιστεί η επιμονή του τουρκικού κράτους, καθώς αν είχαν επιπλέον στοιχεία αυτά θα είχαν σταλεί ήδη, εκτίμησε, προσθέτοντας ότι το μόνο για το οποίο ανησυχούν είναι οι οικογένειές τους. Ο κ. Ζέλιος σχολίασε μάλιστα την εντυπωσιακή ταχύτητα με την οποία κυκλοφόρησε η είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ και τα social media, με απειλητικές παραινέσεις χρηστών του είδους: «βρείτε τις γυναίκες τους να δείτε πώς θα γυρίσουν τρέχοντας».

Όσον αφορά το χρόνο που θα παραμείνουν κρατούμενοι, μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης, ο κ. Ζέλιος εκτίμησε ότι η τρίμηνη κράτηση που αποφασίστηκε χτες από τον διευθυντή του τμήματος αλλοδαπών θα κριθεί και από τον πρόεδρο του διοικητικού πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει το 18μηνο, μόνο να παραταθεί άλλους τρεις μήνες.

«Περιπτώσεις 18μήνου έχουμε όταν δεν γνωρίζουμε τον αλλοδαπό, όταν δεν συνεργάζεται, όταν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση κτλ.», διευκρίνισε, για να προσθέσει ότι κατά την εκτίμησή του «θα αποφυλακιστούν πολύ γρηφορότερα, ούτε καν στο τρίμηνο».

Εάν ολοκληρωθεί θετικά η χορήγηση ασύλου, επόμενο βήμα θα είναι να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, είπε ο κ. Ζέλιος, κάτι για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστεί και η Τουρκία. Το θέμα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο και η δημοσιότητα, τόσο στα ελληνικά ΜΜΕ όσο και στα διεθνή θα βοηθήσει. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο», όπως είπε.

Υπογράμμισε εξάλλου το πόσο οι ίδιοι προτάσσουν την αθωότητά τους, καθώς κάθε φορά που τους επισκέπτονταν για να συζητήσουν την υπόθεση με βάση τα δικαιώματα, αυτοί ζητούσαν να προταχθεί το ότι είναι αθώοι, να δικαιωθούν επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον τους, όχι κίνδυνος παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

Εάν είχαν γνώση του πραξικοπήματος θα είχαν εξασφαλίσει τις οικογένειές τους, δεν ήταν προετοιμασμένοι, είναι στην ίδια κατηγορία με τους δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους δημόσιους υπαλλήλους που το καθεστώς Ερντογάν διώκει ως μέλη του παλιού κεμαλικού κράτους που προσπαθεί να εξοντώσει.
«Δεν έχουμε έναν Παττακό, έναν Ιωαννίδη, έναν Παπαδόπουλο, αλλά ανθρώπους που έκαναν τη δουλειά τους», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου