Δ. Παπαδημητρίου: «Ολοκλήρωση του προγράμματος με όρους όχι μόνον ‬οικονομικής‭ ‬‬αλλά‭ ‬‬και κοινωνικής‭ ‬‬βιωσιμότητας»

Οικονομία, Δημήτρης Παπαδημητρίου,

«Μέσα σε αυτό το ασταθές και αβέβαιο κλίμα, και με την Ευρώπη να δοκιμάζεται σκληρά από φυγόκεντρες τάσεις, η Ελλάδα επιχειρεί να εξέλθει από την μακρόχρονη κρίση της και να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε εκδήλωση του Economist...

«Δεν μπορούν να ψηφιστούν μέτρα που αφορούν περίοδο μετά από δυο χρόνια τα οποία, μάλιστα, βασίζονται σε εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ, ειδικά όταν το ταμείο στις προβλέψεις του αποδείχτηκε εντελώς λάθος» είπε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στην αξιολόγηση, σε εκδήλωση του Economist.
   
«Η κρισιμότητα των καιρών επιβάλλει τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με όρους όχι μόνον ‬οικονομικής‭ ‬‬αλλά‭ ‬‬και κοινωνικής‭ ‬‬βιωσιμότητας» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«‬Η μεν ‬Ελλάδα‭ δεν ‬αντέχει‭ ‬άλλες‭ ‬καθυστερήσεις, παλινδρομήσεις και περιπέτειες, η δε Ευρώπη έχει ανάγκη να συσφίξει τις γραμμές της, και να‭ ‬προχωρήσει‭ ‬‬στην‭ ‬‬ολοκλήρωσή‭ ‬της,‭ ‬αποφεύγοντας‭ ‬μία‭ ‬‬νέα‭, διαλυτική‭ ‬‬αυτή‭ τη‭ ‬φορά συστημική κρίση».

Σημείωσε ότι κρίνεται εφικτή η διψήφια αύξηση του‭‭ ‬όγκου‭ ‬των‭ ‬επενδύσεων ‬το‭‭ ‬2017. 

Είπε επίσης, πως πέραν από τις μεταρρυθμίσεις και την χρηματοδότηση της οικονομίας, «χρειάζεται να ανακτηθεί συγχρόνως η χαμένη εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη που προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις στη βάση της υπευθυνότητας ενός έκαστου, και της αναγνώρισης της προόδου που έχει συντελεστεί στην οικονομία».

«Ζούμε σε μία εποχή συνεχών και απρόβλεπτων αλλαγών» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας. Μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας, με αναπτυξιακές προκλήσεις, γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες. Παρά την αισιοδοξία των αγορών, η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμη οριστικά ξεπεράσει τις συνθήκες της υπερχρέωσης, των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και της κοινωνικοπολιτικής αστάθειας. Συγχρόνως, έχει γίνει πιο ευάλωτη στις σειρήνες του λαϊκισμού, του εθνικισμού και του προστατευτισμού».

«Μέσα σε αυτό το ασταθές και αβέβαιο κλίμα, και με την Ευρώπη να δοκιμάζεται σκληρά από φυγόκεντρες τάσεις, η Ελλάδα επιχειρεί να εξέλθει από την μακρόχρονη κρίση της και να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα» ανέφερε. 

Παρέθεσε μία σειρά από δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία, όπως τόνισε, πιστοποιούν ότι η οικονομία ανακάμπτει. 

Τα στοιχεία αυτά είναι:

- Η ετήσια αύξηση 1,8% του πραγματικού ΑΕΠ. ‬ ‭

- Η αύξηση του όγκου των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου 12.6%‬ αντίστοιχα.

‭- Η ετήσια επέκταση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών 10,2% με ρεκόρ αφίξεων ‬ 30 εκατομμυρίων στον τουρισμό το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου