Δ. Κουτσουμπάς στο euronews: «Η εκλογή Τραμπ θα ευνοήσει τον ευρωσκεπικισμό στην Ευρώπη» (vid)

euronews, Πολιτική, ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας,

Ακολουθεί η συνέντευξη

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Θα ήθελα να ξεκινήσω από τη μεγάλη είδηση των ημερών που είναι η αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο. Την Παρασκευή ορκίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και φυσικά αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στην Ευρώπη για το τι σημαίνει αυτό. Ένα πρώτο σχόλιο μετά την ομιλία έδωσε μπροστά στο Καπιτώλιο που επίσης είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Η ομιλία στο Καπιτώλιο ήταν μια συνέχεια της προηγούμενης προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτό μπορεί να αποτυπωθεί ως εκτίμηση της πρώτης στιγμής. Όμως στη σημερινή φάση που περνάμε, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι έχουμε και αλλαγές και ανακατατάξεις στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία. Για παράδειγμα είναι φανερό ότι και ο Τραμπ και οι ΗΠΑ συνολικά ανησυχούν για τις εξελίξεις με την Κίνα.

Η Κίνα έχει πλασαριστεί πλέον στη δεύτερη θέση, είναι δεύτερη οικονομική δύναμη, υπάρχει αρνητική αλλαγή του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα, η Κίνα έχει γίνει κράτος πιστωτής, πρώτος πιστωτής των ΗΠΑ, δηλαδή οι Αμερικάνοι χρωστάνε στους Κινέζους τώρα πάνω από 1,5 δισ. δολάρια, τεράστιο ποσό για τα σημερινά δεδομένα, άρα από αυτή τη σκοπιά πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις. Και νομίζω ότι η πολιτική Τραμπ θα θεωρήσει ως νούμερο ένα αντίπαλο αυτή τη στιγμή την Κίνα. Βεβαίως θα κάνει και ενέργειες για να εμποδίσει, από ό,τι έχει πει και ο ίδιος άλλωστε, την πιο στενή συνεργασία Ρωσίας- Κίνας η οποία Ρωσία μπορεί να μην είναι οικονομική δύναμη και να απειλεί τις ΗΠΑ, είναι όμως στρατιωτική δύναμη. Στρατιωτικά είναι δεύτερη δύναμη στον κόσμο.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Και εκεί έχουμε δει μάλιστα τον Τραμπ σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του έχει δηλώσει μια φιλική διάθεση απέναντι στον Πούτιν, ότι θέλει μία προσέγγιση, αυτό θα το δούμε στην πορεία βέβαια. 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Γιατί μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί τους και οι αντιθέσεις και βέβαια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν τσακώνονται στο βάλτο τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια, την πληρώνουν οι μικρότεροι λαοί, άλλες χώρες.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Παρόλα αυτά, ακούσαμε τον κύριο Τραμπ ο οποίος έχει εξαπολύσει μία ευθεία επίθεση απέναντι στην Ενωμένη Ευρώπη και φυσικά απέναντι στη Γερμανία και μάλιστα το είπε πολύ ξεκάθαρα στην ομιλία του αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιες εξελίξεις και εδώ; Στην Ευρώπη; 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Η πολιτική του Τραμπ φαίνεται όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας του θα ευνοήσει τον προστατευτισμό. Δηλαδή την προστασία των εγχώριων προϊόντων κυρίως στον ανταγωνισμό τους με τα ξένα, κυρίως κινέζικα εμπορεύματα που εισάγονται. Άρα θα ακολουθήσει μία πολιτική όχι εθνικής περιχαράκωσης όπως λένε ορισμένοι αλλά του προστατευτισμού που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και άλλα καπιταλιστικά κράτη. Άρα, από αυτή τη σκοπιά ευνοεί τάσεις αντίστοιχες και στην ΕΕ, οι οποίοι έχουν έναν ευρωσκεπτικισμό όχι όμως υγιή ευρωσκεπτικισμό αλλά σε αντιδραστική κατεύθυνση όπως ήταν στη Μεγάλη Βρετανία.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Εσείς πώς το βλέπετε αυτό; Δηλαδή το γεγονός ότι και το δικό σας κόμμα και εσείς πολλές φορές έχετε πει ότι η λύση και για την Ελλάδα είναι η έξοδος από την ΕΕ και την ευρωζώνη συνολικά. Πώς βλέπετε ότι οι λαοί στρέφονται πλέον σε δυνάμεις οι οποίες βέβαια δεν έχουν το αριστερό πρόσημο αλλά σε δυνάμεις που επιτίθενται σε αυτές τις ελίτ και ζητούν επιστροφή στα έθνη κράτη; 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Η εκτίμησή μας είναι ότι επιβεβαιώνεται ιδιαίτερα μετά τα χρόνια της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης 2008- 2009 μέχρι σήμερα ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη δεν αποτελούν ένα συνεκτικό μόνιμο σχηματισμό όπως παρουσιαζόταν μέχι σήμερα. Έχουν δυναμώσει οι τάσεις απόσχισης, οι άξονες και οι αντιάξονες, που λέγαμε παλιότερα. Άρα από αυτή τη σκοπιά, δυναμώνει και ο σκεπτικισμός σε ηγετικούς κύκλους της ΕΕ και μέσα στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες για απόσχιση είτε κάποιων κρατών και δημιουργία ενός πιο σκληρού πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης είτε με επι μέρους δημοψηφίσματα, κάποιες χώρες να φεύγουν από την ΕΕ κλπ. Η δική μας αντίληψη για την αποδέσμευση από την ΕΕ και από την Ευρωζώνη δεν έχει σχέση με αυτές τις αντιδραστικές, συντηρητικές κατά την άποψή μας αντιλήψεις του ευρωσκεπτικισμού.

Η δική μας πρόταση ως ΚΚΕ είναι ότι το πρόβλημα δε λύνεται με αλλαγή νομίσματος. Όποιο νόμισμα και αν κάνεις στην Ελλάδα, να γυρίσεις στη δραχμή ή να συνδεθείς με άλλο νόμισμα, όπως και να το πεις είναι ένα εργαλείο, δε λύνει το πρόβλημα. Χρειάζονται συνολικότερες αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία. Χρειάζεται μία νέα κοινωνική οργάνωση, είναι διαφορετικό με το λαό πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, δηλαδή των μεγάλων εργοστασίων, του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, δηλαδή δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας που πρέπει να τα έχει στα χέρια της η εργατική λαϊκή εξουσία και βεβαίως σε αυτή την κατεύθυνση να σχεδιάσεις πανεθνικά, επιστημονικά την οικονομία της χώρας σου, και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού σου κλπ. Άρα αυτό είναι ένα σχέδιο συνολικό που σχετίζεται με την αποδέσμευση από την ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να είναι σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας η αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και την ΕΕ. 

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Παρόλα αυτά δεν πείθετε τον κόσμο, και δεν εννοώ μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο από αυτό που εσείς προτείνετε. Η τάση είναι πολύ διαφορετική. Γιατί λοιπόν η Αριστερά και θα το θέσω γενικότερα δεν μπορεί να πείσει για μία εναλλακτική αν θέλετε πρόταση; Γιατί και οι ψηφοφόροι του Τραμπ ή της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία είναι άνθρωποι από τα μεσαία ή χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Μπορεί να είναι πολλοί οι παράγοντες που επιδρούν σε αυτό. Όμως δε θα συμφωνήσω μαζί σας. Οι λαοί, οι εργαζόμενοι, τα κινήματα, αγανακτούν, είναι δυσαρεστημένοι. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, για να μιλήσω για τη χώρα μας, έχουν πειστεί παρα πολλοί άνθρωποι σήμερα ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο όταν έλεγε το 1981 ότι δεν πρέπει να μπούμε στην ΕΟΚ γιατί είναι ο λάκκος των λεόντων, είχε δίκιο το ΚΚΕ όταν το 1992 καταψήφιζε τη συνθήκη του Μάαστριχτ που μετέτρεπε την ΕΟΚ σε ΕΕ, είχε δίκιο το ΚΚΕ όταν καταψήφιζε το 1998 και στη συνέχεια την σύνδεση με την ΟΝΕ, όπου χορηγήσαμε τμήμα της εθνικής κυριαρχίας όσον αφορά τη νομισματική μας πολιτική στην ΕΕ, σε αυτή την καπιταλιστική ένωση κρατών, την ιμπεριαλιστική ένωση κρατών που ματώνει τους λαούς.

Άρα, αυτά σήμερα θα πρέπει και να βρεθούν μπροστά σε μία πραγματικότητα. Γιατί υπάρχουν πολλές δυνάμεις δυστυχώς που ονομάζονται και αριστερές που ουσιαστικά σπρώχνουν σε ένα αντιδραστικό συντηρητικό ευρωσκεπτικισμό. Όταν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, σε συνέχεια ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν υπουργοί στην κυβέρνηση, βουλευτές του που αποσπάστηκαν από αυτό και έφτιαξαν άλλα κόμματα και εμφανίζονται ως αριστερά και λειτουργούν ως αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση. Έλεγαν να βγούμε από το ευρώ για να ανοίξει ο δρόμος της προόδου για την πατρίδα μας; Ουσιαστικά έριχναν νερό στο μύλο της αντίδρασης των ακροδεξιών, των φασιστικών δυνάμεων που επίσης μιλούν ενάντια στο ευρώ για παράδειγμα, αλλά χωρίς να έχουν ένα συνολικό σχέδιο ανατροπής αυτής της κατάστασης, οικοδόμησης δηλαδή μιας νέας κοινωνίας και οικονομίας σε όφελος των εργαζομένων στρωμάτων της πατρίδας μας.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Υπάρχει μία επαναλάμβανόμενη ερώτηση. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μία Ελλάδα η οποία βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, την πολύ κακή οικονομική κατάσταση και μάλιστα με διάφορες προκλήσεις, εξωτερικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό και αυτό που προτείνετε εσείς και δεν προτείνει καμία άλλη δύναμη στην Ευρώπη ή στην Αμερική και πολλοί λένε: Τι θέλουμε; Να απομονωθούμε; Κάτι που είναι βεβαίως πολύ επικίνδυνο. 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Μας ενδιαφέρει να το προτείνουν οι λαοί. Οι εργαζόμενοι, όλοι αυτοί που αγωνιούν και υποφέρουν. Να ακούσουν τις προτάσεις του ΚΚΕ και να συμπορευθούν με αυτές. Δεν είναι λύση να στρέφουν την οργή τος είτε σε ακροδεξιές είτε σε ρατσιστικές είτε σε εθνικιστικές φασιστικές δυνάμεις. Αυτό είναι αδιέξοδο. Όλες αυτές οι δυνάμεις είναι γέννημα αυτού του συστήματος της βαρβαρότητας, έχει γεννήσει όλα αυτά τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας της ανέχειας των λαών.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Και μια τελευταία ερώτηση για να μην αφήσουμε και το θέμα του Κυπριακού που βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη. Έχει ανοίξει μια συζήτηση ότι υπάρχει έδαφος ώστε να υπάρξει κοινός τόπος και να προχωρήσουμε σε μία επίλυση ενός ζητήματος που υπάρχει για χρόνια και είναι ανοιχτό. Θεωρείτε ότι υπάρχει και δεδομένης της αλλαγής στάσης του Ερντογάν στην Τουρκία; 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Η λύση που προωθείται με τις διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι διχοτομική λύση. Το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Από εκεί πρέπει να ξεκινάμε. Που σημαίνει ότι αμέσως πρέπει να φύγουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Έτσι θα υπάρξει ασφάλεια. Πρέπει να τελειώσει το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων, δε χρειάζεται εγγυητές και προστάτες η Κύπρος.

Ξεκινώντας από εκεί και έχοντας υπόψη ότι στα υπόλοιπα ζητήματα, της Διακυβέρνησης, ή του περιουσιακού και εδαφικού τα οποία δε λύνονται σε θετική κατεύθυνση για τους Κύπριους, συνολικά και για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους θα πρέπει να αντιδράσουμε, να ανησυχήσουμε, να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα γιατί αυτή η λύση οδηγεί σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης και αποδοχή του καθεστώτος της εισβολής και κατοχής που έχει επιβάλει η Τουρκία εδώ και πάνω από 42 χρόνια στη μαρτυρική Κύπρο. 

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Υπάρχει αυτή τη στιγμή έδαφος για ένα κείμενο που θα πάει σε δημοψήφισμα; Υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές;

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Θα καταψηφιστεί αν είναι το σχέδιο που φέρνουν με βάση την ενημέρωση που έχουμε.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου