Βαγγέλης Αποστόλου από την Τρίπολη: «Ο αγροτικός τομέας πυλώνας για την οικονομική ανάπτυξη» (vid)

Πολιτική, Αγροτικά, Βαγγέλης Αποστόλου, ημερίδα Τρίπολης,

«Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Για μας δεν νοείται ανάπτυξη και έξοδος από τη δύσκολη φάση που περνάμε αν δεν ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και γενικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας», τόνισε από την Τρίπολη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την διάρκεια της ημερίδας..


Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του πνευματικού κέντρου της δήμου Τρίπολης και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αναφερόμενος ο Βαγγέλης Αποστόλου στον ρόλο της ελληνικής υπαίθρου, σημείωσε ότι «με τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει και την ποιότητα των προϊόντων που μπορεί να εξασφαλίσει, μπορεί να σώσει την οικονομία της χώρας» . 

Μάλιστα όπως πρόσθεσε, «για μας έχει γίνει κατανοητό ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης αρχικά της οικονομίας και της ανάπτυξης στη συνέχεια, δεν μπορεί να κερδηθεί για τη χώρα αν δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο».

Σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απευθύνθηκε, όπως είπε, στους αγρότες, που εμφανίζονται να ηγούνται των πρωτοβουλιών για την οργάνωση των φετινών κινητοποιήσεων και ανέφερε: «Από τις ως τώρα τοποθετήσεις τους επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο. Με τα μέτρα που έρχονται δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξουμε. Για να συνεχίσουμε να παράγουμε πρέπει να βγούμε στο δρόμο. Όλα τα προβλήματα είναι οξυμμένα διανθισμένο και λόγω της συγκυρίας με λίγο αντιευρωπαϊσμό». Σε αυτό το σημείο ο Βαγγέλης Αποστόλου πρόσθεσε: «Και βέβαια έχουν προβλήματα οι Έλληνες αγρότες , όπως έχουν και όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως έχουν λιγότερα από πολλούς άλλους συμπολίτες μας, που δεν έχουν εισόδημα ή αυτό που έχουν δεν είναι βιώσιμο. Τα πράγματα αντίθετα έγιναν καλύτερα. Τα στοιχεία της Eurostat τόσο στο εισόδημά όσο και στις εξαγωγές συνεχίζουν την ανοδική τροχιά του 2015 , φτάνοντας μάλιστα οι δεύτερες σε ιστορικό ρεκόρ. Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2016 ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο τόνους.» Πάντως, όπως τόνισε, «για μια ακόμη φορά θέλω να τονίσω ότι οι αγρότες επιλέγουν οι ίδιοι τη μορφή του αγώνα τους».

Στην συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα που, όπως είπε, κυριάρχησαν στις περσινές κινητοποιήσεις και επανέρχονται ουσιαστικά και φέτος και δεν είναι άλλα από το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τις πληρωμές των ενισχύσεων. 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο φορολογικό είπε: «Υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για τη πλειοψηφία των αγροτών και το διασφαλίσαμε με τη καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.630 ευρώ . Το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ , αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016. Η διασφάλιση αφορολογήτου στους αγρότες ήταν αίτημα πολλών αγώνων και ήταν η κυβέρνησή μας που μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις το θέσπισε. Είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο. Μην το ξεχνάμε αυτό. Ισχυρίζονται κάποιοι ότι το αφορολόγητο σε μερικούς μπορεί να υπερκαλύπτεται από τα τεκμήρια . Μα αυτά αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες και το αφορολόγητο ισχύει και για τα τεκμήρια. Πάραυτα εξετάζουμε τη περίπτωση των αγροτικών σπιτιών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές προς τη κατεύθυνση μείωσης του τεκμηρίου τους κατά 30%».

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε: «Η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ήταν δέσμευση που δεν μπορούσαμε να την αποφύγουμε. Καταφέραμε όμως να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού . Με το συνδυασμό δε με το φορολογικό το 90% των αγροτών θα πληρώνουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους. Και η σύνταξή τους από 145 ευρώ που είναι σήμερα και το 2027 θα μηδενιζόταν ,θα φτάσει στα 384 ευρώ, συν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα που θα εξασφαλιστεί , ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης, που σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρνε με τις ισχύουσες διατάξεις του ΟΓΑ»

Όσον αφορά με τις πληρωμές των εισφορών, είπε ότι «όντως υπάρχει ένα πρόβλημα με τις πληρωμές το πρώτο εξάμηνο του 2017, που επιβαρύνονται με τις εισφορές του δευτέρου εξαμήνου του 2016» .Όμως, όπως ανακοίνωσε, «θα μεταφερθούν στο δεύτερο εξάμηνο , που θα υπάρχει και η δυνατότητα της σύνδεσής τους με τις επιστροφές των προκαταβολών του φόρου.» Μάλιστα όπως υπογράμμισε, «αυτή τη διαπραγμάτευση κάναμε εμείς κι αυτά διασφαλίσαμε για τους αγρότες» .

Στην συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην διαχείριση κοινοτικών πόρων λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας είναι αυτή που για τον αγροτικό μας χώρο έχει διασφαλίσει περί τα 19 δις ευρώ για την επόμενη πενταετία . Αυτό τι σημαίνει ότι από πλευράς ενισχύσεων περίπου 2,5 δισ. το χρόνο , δηλαδή οι ενισχύσεις είναι κάτι παραπάνω από τα 2,1 δισ. ευρώ που δηλώνουν ως καθαρό εισόδημα οι αγρότες το 2015 και από πλευράς επιδοτήσεων 5,2 δισ. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας την ερχόμενη πενταετία». Ακόμη ανέφερε ότι «εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες, ακόμα και από το 2008». Όπως είπε «δόθηκαν συνολικά το 2016 στην ελληνική ύπαιθρο 3,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο από καταβολής της ΚΑΠ». «Και να μη μας διαφεύγει» πρόσθεσε «ότι από το πλεόνασμα που διένειμε η κυβέρνηση με τη μορφή της 13ης σύνταξης ένα ποσό μεγαλύτερο των 250 εκατομμυρίων δόθηκε στους συνταξιούχους του ΟΓΑ» . 

Ακόμη ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι «για δεύτερη χρονιά δεν υπάρχουν πρόστιμα και καταλογισμοί από τις ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές, όταν τη προηγούμενη πενταετία συσσωρεύτηκαν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, πρόστιμα και καταλογισμοί».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε και για τις πληρωμές του ΕΛΓΑ λέγοντας ότι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. 

Ειδικότερα ανέφερε ότι «τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώσαμε τις πληρωμές για τις ζημιές του 2015, δηλαδή 5 μήνες νωρίτερα και τον Νοέμβριο ξεκινήσαμε τις πληρωμές των ζημιών του 2016, δηλαδή 3 μήνες νωρίτερα από τη περσινή χρονιά, παρότι ήταν πιο δύσκολη και από πλευράς καιρικών συνθηκών και λόγω της αποχής των εκτιμητών». Μάλιστα για την Αρκαδία είπε ότι «δόθηκαν σε παραγωγούς για τις ζημιές του Ιουνίου αποζημιώσεις ύψους περίπου 300.000 ευρώ ενώ νέα πληρωμή, που θα αφορά ένα σημαντικό κομμάτι εκκαθάρισης των ζημιών αναμένεται εντός του Ιανουαρίου και μέσα στον Φεβρουάριο 2017 θα ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων για όλες τις ζημιές στην Αρκαδία». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι «υπερασπιζόμαστε την προώθηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2016 έφτασαν στα 150 εκατομμύρια ευρώ» .

Οι εξαγωγές συμπλήρωσε, «συνεχίζουν την ανοδική τροχιά του 2015 και ειδικά των φρούτων και λαχανικών το 2016 ξεπέρασαν το 1,6 εκατομμύριο τόνους σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετίας» και παράλληλα ανέφερε ότι «δίνουμε μάχες και για την προστασία των προϊόντων μας στις συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες». 

Στην συνέχεια ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι «υλοποιούμε αυτή την ώρα ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της υπαίθρου. 

Βασικοί του άξονες σχεδίου σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι οι εξής τέσσερις:
  1. Η αύξηση της απασχόλησης και η ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα. 

  2. Η αναδιάρθρωση της παραγωγής με στήριξη της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας. 

  3. Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται για τη χώρα από την αγροτική της παραγωγή. 

  4. Η αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μέσα από τη συγκρότηση συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων.
Για την υλοποίηση του σχεδίου όπως τόνισε «αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και κάθε διαθέσιμο εργαλείο, με πρώτο απ' όλα το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (2014-2020) ύψους 4,7 δισ. κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ». Μάλιστα, με πρωτοβουλία του υπουργείου όπως είπε το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι περιφέρειες. 

Κατά την διάρκεια της ημερίδας μίλησαν ακόμη ο γενικός γραμματέας, Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασσίμης και ο Νίκος Σκορίνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χαράλαμπος Κασσίμης αναφέρθηκε στο σημαντικό, όπως είπε ζήτημα, της διαχείρισης και πάνω από όλα αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων. Από την πλευρά του, ο Νίκος Σκορίνης μίλησε για τις δυσκολίες όπως είπε, που αντιμετώπισε η κυβέρνηση μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, αλλά και τους αγώνες που, όπως τόνισε, δίνει για την ανάπτυξη. Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, Τάσος Παπαζαχαρίας, ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού από την Αρκαδία, Παναγιώτα Κοζομπόλη από την Μεσσηνία, Γιάννης Γκιόλας από την Αργολίδα.

Μετά τις ομιλίες, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr,  ακολούθησαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων. Ειδικότερα, μίλησαν μεταξύ άλλων, οι Χρήστος Τσάμης πρόεδρος της ένωσης ανεξάρτητων συλλόγων αγροτών, Τάκης Λεβερέτος πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων Ελλάδος, Θανάσης Τσόρτινας πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού η «Ενωση», καθώς και εκπρόσωποι από αγροτικούς συνεταιρισμούς του 'Αστρους Κυνουρίας, Ευρώτα Λακωνίας καθώς και της Μεσσηνίας. Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας συγκεκριμένες λύσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , ασκώντας ταυτόχρονα κριτική σε μία σειρά από ζητήματα. 

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος έδωσε απαντήσεις κυρίως σε σχέση με τα κατά τόπους προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου