Συνάντηση Ευκλ.Τσακαλώτου - ΕΕΤ | Σαφή στοιχεία βελτίωσης στον τραπεζικό τομέα

Οικονομία, Τράπεζες, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ελληνική Ένωση Τραπεζών,

Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την οποία η ΕΕΤ ενημέρωσε τον υπουργό για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και για θέματα της αρμοδιότητάς του...


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤ, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι παρά το αβέβαιο και δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και τις δυσχέρειες που υπάρχουν, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε πολλούς τομείς.

Επίσης συζητήθηκαν, κατά κύριο λόγο, οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνεται σκόπιμο να αναληφθούν σχετικά, συμπεριλαμβανομένου του εξωδικαστικού διακανονισμού επιχειρηματικών απαιτήσεων, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι φορολογικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διαγραφή μη εισπράξιμων απαιτήσεων, ζητήματα που αφορούν την ρευστότητα και την πιστωτική επέκταση, την εταιρική διακυβέρνηση, προτάσεις για περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και η προετοιμασία των τραπεζών για την προσαρμογή τους στις επερχόμενες, διεθνείς και ευρωπαϊκές, ρυθμιστικές εξελίξεις, που θα επιδράσουν καθοριστικά στη μορφολογία του χρηματοπιστωτικού χώρου.

Πολύ σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες το τραπεζικό σύστημα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, αποτελούν ο στόχος για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% την επόμενη τριετία, η επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων, η περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η αποκατάσταση θετικής πιστωτικής επέκτασης, όπου παρατηρείται περιορισμένη ζήτηση, και η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνιστούν.

Παράλληλα, σημειώνεται ταχύτητα αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και των πληρωμών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Όπως σημειώνεται, ο σημαντικός βαθμός μείωσης της εξάρτησης για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα και τις κρατικές εγγυήσεις, η επιστροφή των τραπεζών έπειτα από αρκετά μεγάλο διάστημα σε οργανική κερδοφορία, η αυξανόμενη πρόσβαση στις αγορές και η σταθεροποίηση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν ορισμένες σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η περαιτέρω επεξεργασία των θεμάτων από κοινές τεχνικές επιτροπές για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν.

Στη συνάντηση από την πλευρά της ΕΕΤ συμμετείχαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, οι αντιπρόεδροι του ΔΣ Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, Βασίλειος Ράπανος, ο Σπυρίδων Παπασπύρου, πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Αρτέμης Θεοδωρίδης, πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίων και Χρήστος Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της ΕΕΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου