Η νομενκλατούρα των εχόντων και κατεχόντων

Απόψεις, Γιώργος Βάμβουκας, Ελλάδα, Κοινωνία, Οικονομία,

Οι πάντες, εντός και εκτός Ελλάδας, παραδέχονται ότι οι ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές απέτυχαν παταγωδώς. Ανεγκέφαλες μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες όχι μόνο επιδείνωσαν την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά έχουν προκαλέσει την παρατεταμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας...

του Γιώργου Βάμβουκα (*)

Από το Μάιο του 2010 που η ελληνική κοινωνία υποτάχτηκε στο ζυγό των μνημονίων και μέχρι σήμερα, οι πολίτες έχουν υποστεί μια άνευ ιστορικού προηγουμένου μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος και των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι θυσίες και ο κόπος μιας ζωής πήγαν στράφι. Υπερφορολόγηση (χαράτσια), κατακρεούργηση μισθών και συντάξεων, απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών και πρωτοφανής ανεργία, συνθέτουν το αποτρόπαιο κοινωνικό φαινόμενο της εξαθλίωσης μεγάλων μαζών του ελληνικού πληθυσμού. Παράλληλα, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις συνθλίβονται στην κρεατομηχανή των μνημονίων. Ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, προσδοκώντας να φτάσουν στην κορυφή και να λήξει τα μαρτύρια. Η δραματική μείωση των πωλήσεων και η αύξηση των φορολογικών βαρών, προκαλούν την ολοένα και μεγαλύτερη διεύρυνση των ζημιών τους, εξαναγκάζοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη στρατιά των ανέργων.

Οι πάντες, εντός και εκτός Ελλάδας, παραδέχονται ότι οι ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές απέτυχαν παταγωδώς. Ανεγκέφαλες μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες όχι μόνο επιδείνωσαν την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά έχουν προκαλέσει την παρατεταμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας, που μετά το 2009 με ιδιαίτερη ένταση όλοι μας βιώνουμε στο πετσί μας. Κτηνώδεις οικονομικές πολιτικές που σκορπούν απόγνωση και δυστυχία. Η στατιστική διαπίστωση ότι την περίοδο 2008-2016, το σύνολο του βραχυπρόθεσμου και του μεσομακροπρόθεσμου χρέους της κεντρικής κυβέρνησης από 286,8 δις ευρώ (€) ή 118,6% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) εξακοντίστηκε σε 868 δις € ή 496,3% του ΑΕΠ, πιστοποιεί την πανθομολογούμενη αποτυχία των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Και μέσα σε αυτό το ρημαδιό και τα ερείπια που αφήνουν οι ερπύστριες των μνημονίων, έρχεται το κουαρτέτο και με προεξέχοντες την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), να εισηγηθούν επιπρόσθετα μέτρα ύψους 7 δις € για την περίοδο 2019-2022.

Εφόσον οι μνημονιακές πολιτικές απέτυχαν και συντελούν στην συνεχή επιδείνωση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο επιμένουν στην υιοθέτηση αυτών των τοξικών κοινωνικοοικονομικών μνημονιακών πολιτικών; Υπάρχει εναλλακτική των μνημονίων πολιτική και αν ναι ποια είναι η πολιτική αυτή; Τα υποζύγια, δηλαδή μισθοσυντήρητοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, τίμιοι επιχειρηματίες και ειλικρινείς με την εφορία ελεύθεροι επαγγελματίες, πασιφανές είναι ότι δεν αντέχουν άλλα χαράτσια και άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων. Τα υποζύγια έφτασαν στο αμήν. Αφήστε τα στον πόνο και τη δυστυχία τους. Πάρτε τα από τους “έχοντες και κατέχοντες”. Οι φορολογικές αρχές τους ξέρουν με τα μικρά ονόματα και τα παρατσούκλια τους. Οι “έχοντες και κατέχοντες” έτρωγαν και εξακολουθούν να τρώνε με σαράντα μασέλες. Αυτοί έχουν τις τεράστιες περιουσίες, με τις βίλες, τα σαλέ, τα κότερα, τα πανάκριβα κοσμήματα και τις καταθέσεις των εκατοντάδων δις ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.

Οι “έχοντες και κατέχοντες” έχουν τις διασυνδέσεις με τις εκάστοτε κυβερνητικές εξουσίες, παίρνουν τα δημόσια έργα, συμμετέχουν στη μάσα των κρατικών προμηθειών, τσεπώνουν τα θαλασσοδάνεια, γλεντάνε με τις μίζες, καταβροχθίζουν δις ευρώ από μελέτες, μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα, διεξάγουν τα πάσης φύσης λαθρεμπόρια, τα ονόματά τους αναφέρονται στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λουξεμβούργου, κ.ά., κολυμπούσαν στον πακτωλό των υπερτιμολογήσεων στα φάρμακα και στον ιατρικό εξοπλισμό, τσέπωναν τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα, κ.λπ. Αν οι διωκτικές αρχές ψάξουν εξονυχιστικά το κύκλωμα των “εχόντων και κατεχόντων”, θα βγάλουν τόσο χρήμα που θα σωθούμε όλοι μας. Είναι ένα αδηφάγο κύκλωμα, μια νομενκλατούρα, με πολλά λεφτά. Να φάνε και οι κότες που λέει και ο θυμόσοφος λαός.
____________________________________
(*) Ο Γιώργος Βάμβουκας είναι Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικονομικός αναλυτής, Συγγραφέας, Αρθρογράφος...
πηγή:kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου